![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2014
Şehir: IZMIR
Mesajlar: 270
|
Tohum saklamada bir tüyo vereyim. . Tohumları meşe külü ile kaplarsanız çok uzun süre saklayabilirsiniz. Eskiler bu yöntem ile onlarca yıl domates ve biber tohumlarını saklamışlar. Bazen köylerde bu şekilde saklanmış tohumlara rast geliyorum. . |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 873
|
buzdolabında saklandığında yukardaki süreleri yaklaşık 2 ye katlıyor. Mesela bu yıl 5 yıllık biber tohumlarımın hepsi çimlendi |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2014
Şehir: IZMIR
Mesajlar: 270
|
Alıntı:
Buzdolabından tüm tohumları çıkardınız diyelim ve içlerinden bir kısmını ekmek için ayırdınız. Diğerlerini geri koyacaksınız. Bu sırada oyalanır ve beklerseniz soğuk tohumlar üzerinde nem oluşacaktır. Bu nem tohuma canlan komutunu verecek. Siz tekrar o tohumları buzdolabına geri koyduğunuzda o tohum ölebilir. . Buzdolabında sakladığınız tohumları çıkarırken buna dikkat etmenizi tavsiye ederim. Çok beklemeden geri koyarsanız sorun olmaz. Zaten dünyada tohum saklamak için +4 derece soğuk hava depoları kullanılmakta. . |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 428
|
Alıntı:
Evet eskiden köylerde tohumlar bu şekilde saklanırmış ama insanlar avuç avuç tohum saklarlarmış, 1/4 çimlense bile yüzlerce fide elde ederlermiş. Biz hobiciler maalesef o kadar tohum edinemiyoruz veya stoklayamıyoruz. Hal böyle olunca tek tohum bile çok önem taşıyor ve muhafazada ekstra dikkat etmemiz gerekiyor. Bir de bu sürelere çok takılmamak lazım, çok daha uzun yıllar bekleyen tohumların çimlendiklerine bizzat şahit oldum. Çimlenme az olabilir ama olasılık hep vardır. O yüzden 20 yıllık da olsa asla tohum atmam, şansımı mutlaka denerim. |
|
|
|
|
![]() |
|
|