![]() |
Alıntı:
Hatırlattınız, iyi oldu. Kontrol edip söylerim. |
Alıntı:
Sizdekiler de sanırım daha yapraklanmadı veya yeni yapraklanıyor olabilirler. Unutmaz isem bendekilerin resimlerini çekip ekleyeceğim. |
Bahçedeki sardunyalar vahşi orman halini almış Zerdeçallarımın üstünü kapatmış.
Buldum ama :) 3 taze sürgün var. Sulamaya başladım, bakalım ne hal alacaklar. |
Merhaba arkadaşlar ben mersinde zerdeçal yetiştirmek istiyorum ama malesef tam olarak nasıl yetiştirilir hakkında bir iblgiye ulaşamadım toprak su güneş nem isteği gibi bilgilere internet te bulamadım elinde bu bitki hakkında bilgi olan bir arkadaşımız varsa eğer yardımıcı olursa sevinirim. Birde taze olarak zerdeçal nereden bulabilirm.. Teşekkürler
|
MErhaba bizim aktarımızda kökzerdeçal vardı bende alıp diktim 3 cm lik bir kök dropu idi sonr agelişti büyüdü 3 yıl geçti 1 kg ağırlığa kadar geldi 10 gr lık şey ama yaprak yapısı hep kötüydü ilk yapraklar çok iyi çıkıyor sonraki yapraklar hep sanki difenbahyalard gelişme problemi oluyor ya yaprak uzuyor ana gövdeden ayrılmak istiyor ma ucu takılıyor bendekilerin hep ucu takıldı ben çıkardım ve rulo şeklindeki yaprak hiç açmıyor sonr sararıyor birdahaki bahar veya kış başı yeşeriyordu bu sene maalesef çürümeolmuş nedenini bilmiyorum rizomları söktüm ve ana yuvarlak drop ve iki üç kök dropu kurtardım 1 hafta geçti ne zaman dikim yapmam uygun olur acaba ve nasıl bir toprak kullanmam daha uygundur ?
|
Sayın Batuhan Yılmaz;
Aktardan aldığınız kökün zerdeçal olduğuna emin misiniz. Elinizde bitkinin çekilmiş kök ve yaprak fotoğrafları var mı. Benim iki yıldır olan zerdeçalım sonbaharda kuruyor. İlkbaharda sanki biraz zor büyüyor. 1 kğ ağırlıkta olabilirse süper büyütmüşsünüz. |
Merhaba sayın Muda evet yüzde yüz eminim yukardaki videolar ile aynı kök eminim kilosuda bayağı ahalı 150 tl den satılıyor yaş zerdeçal ve çok nadir geliyor taylandlı müşteriler fiyatı çok pahalı buluyorlar maalesef iklim sebebinden dolayı zencefill yetişmiyor türkiyede benim zerdeçalın durumu kötü üstüne biraz su sıkıcam baaklım ne olucak ona mini sera yapmayı dşünüyorum belki çiçek açar inşallah tek sorun aldığımda zerdeçal kırmızısı kökde koku aynı ama kökün içi köri rengi açık sarı bu besin eksikliğinden mi kaynaklanıyor yoksa toprak farklılığından mı ?
|
1 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
|
http://i.hizliresim.com/EqXoqq.jpg
http://i.hizliresim.com/j29Z2j.jpg Hindistandan getirtiğim yumrulardan ektiğim zerdeçallarım .. |
1 Eklenti(ler)
|
merhaba
sn jezebel çok güzel büyümüşler acaba ne durumdalar, hasat yapabildiniz mi? |
Daha sökmedim. Birini söküp diğerini bırakacağım toprakta.
Havalar iyice soğdu, yarın söküp bakayım. |
3 Eklenti(ler)
Ben bu işi anlamadım;)
Hasat yaptım, yeşil olan bitki gövdelerini tekrar diktim,atmaya kıyamadım. İki renk yumru olmuş, böyle mi olmalıydı:confused: Renkleri de tadları da farklı. Ürün böyle: Eklenti 588785 Eklenti 588784 Eklenti 588786 Aklım karıştı. Biraz araştırayım bari. |
Erken hasat gibi görünüyor
:o
Alıntı:
Zerdeçallarınız çok güzelmiş, yan, çiçekli halleri. Zerdeçal yetiştiriciliğinden anlamamak ile beraber, öyle zannediyorum ki eğer diktiğiniz yumru, doğru bitkiyse, yeni yumruları erken toplamış olabilirsiniz. İsterseniz yumruların toprak altında ne kadar süre kalması gerektiğini ve toplamadan önce bitkinin tamamen kuruması gerekiyor mu ya da toprağın iyice kuruması gerekiyor mu (patates misali) bu konuda bir araştırma yapabilirsiniz. Söylediğim gibi ben sadece mutfakta yemeklerde kullanmasını bilirim. ;) |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Hata yok.
İki tür yumru da aynı bitkide oluyormuş. Beyaz yumrular su ve besin deposu, diğerleri de baharat olarak kullanılan rizomlar. Rizomlar toprak yüzeyine yakın, beyaz yumru kökler daha derinde. Eklenti 588842 . |
1 Eklenti(ler)
Bu resmi çekmişim
Eklenti 588856 Turuncu rizomlar ve beyaz yumrular. İkisinden de biraz yedim, çiğ olarak :) |
sn jezebel merhaba, hasatınız bereketli olsun, acaba zerdeçal yumrularını aldığınız adres aktif mi hala, paylaşabilir misiniz?
|
Alıntı:
Link veriyorum, kendiniz değerlendirin. curcuma in Garden and Patio | eBay |
4 Eklenti(ler)
Ankara'da bir marketten almış olduğum zerdeçalların tamamını biraz bozulmuş gibi dursalar da toprağa dikmiştim. Uzun süre hiç bir hareket olmadı. Ben de saksı boş kalmasın çıkarsa sıkıntı olmaz diye morumsu beyaz bir dutun tohumlarını aynı saksıya ektim. Dutlar çıkınca onlar da göründü. 26.07.2016
Eklenti 626333 Eklenti 626334 Eklenti 626335 Eklenti 626336 |
2 Eklenti(ler)
|
2 Eklenti(ler)
Geçen hasattan kalan beyaz ve turuncu yumruları, gelişi güzel büyük saksılara atıvermiştim.
Aşırı sulama yapmaya meyilliyim, saksı kalabalık olunca birinden biri kullanıyor fazla suları. Zerde bu durumdan hoşnut olmuş, boy 70cm civarı. Hasat için 2 ay daha bekleyeceğim. Eklenti 626515 Eklenti 626514 :rolleyes: |
Alıntı:
Hasat için 10 aya kadar bir süre geçmesi gerekiyormuş. How to Grow Turmeric (Curcuma) - Quiet Corner Benim diktiklerim ise biraz da beklemiş olunca yaz sıcakları gelmeden çıkmadılar. Muhtemelen yumru da yapmamışlardır. En kısa zamanda çıkartıp köklerini yıkayıp ayrı toprakta yeniden dikmeyi deneyeceğim. Belki daha başarılı oluruz. Tabi ki ölmedilerse. |
Hasatta bir şey elde edemedim.
Tüm enerjisini üst aksama vermişti belki. Olduğu gibi geri diktim. Kışın yapraklar kurudu, altta ne var bakmadım. Hevesim topyekün kaçtı, uçtu, buhar oldu. Vazgeçtim. |
2 Eklenti(ler)
Benim de denemem olmuştu geçen yıl baharda ektim saksıya ve bugün söküm yaptım; 2 adet 20 cm lik saksıdan yarım kg depo yumsusu, bir avuç zerdeçal çıktı. Bence hasat için Şubat dahi erken çünkü kökler halen gelişmeye devam ediyor. - yapraklar solsa dahi- Bence; bir de çok büyük saksılarda yetiştirmek gerekiyor. Saksının tamamı çim kaplıydı ve besin yumruları saksı dibine sıkışmışlardı... Hasattan fotolar...
|
Bendekilerden az olan saksıdakiler bir tane hariç tamamen çürümüşler. Hayatta olanı da kaybolmasın diye ayırdım. Nasıl yaptı isem onu da çöpe veya saksıya geri attım. O kadar aramama rağmen bulamadım. Diğer saksıyı çevirip toprağı ile boşalttım. Bu saksıdakilerden en dipte yumru yapmış taze kökler gördüm. Başlarına bir şey gelmemesi için yeniden yerine koydum. Biraz su döküp bodrumdaki kömürlüğe kaldırdım. İlkbahara kadar uyusunlar. Benim gördüklerim bej gibi açık renklilerdi. Diktiklerimden çok daha tombul olmuşlar. Sn. Jezebel'in fotoğraflarına bakınca aynısı olmuşlar. Yukarıdaki kısımlarda diğerlerinden var mı bilemiyorum. İlkbaharda yeniden deneme yapacağım.
|
Zerdeçal miniğim :)
1 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz kış pazardan aldığım bir küçük kutudan çıkan zerdeçalleri şubat-mart gibi saksıya dikmiştim. İçlerinden sadece bir tanesi yeşillendi. Hâlâ minicik! Sanıyorum gübre yetersiz geldi. Ayrıca saksıda küçük. En kısa zamanda saksısını büyütüp daha güzel bir yaşam alanı sağlayacağım. Resimde gördüğünüz benim zerdeçal miniğim. :D
|
Zerdeçal çok geç çıkıyor. Diğerlerinden de muhtemelen çıkanlar olacaktır. Büyük derin saksıya dikmek daha iyi olacak. Ancak ben yine uzun saksıya diktim.
|
arkadaşlar bunu ticari olarak üretmek mümkün mü?
|
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
|
Alıntı:
|
Alıntı:
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
:p:p:p:p
|
1 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz yıla göre sayı azalsa da biraz daha büyük zerdeçallarımız oldu. Yaprakları biraz daha kurursa bakacağım. Hiç kıpırdatmadan gelecek yıl daha erken uyandırıp daha büyük olabilir mi diye de düşünüyorum. Dönem Afyonkarahisar'da zerdeçal için çok kısa geliyor sanırım. Bir gün çiçek açtığı günü de görürüz. Bundan sonra daha zor bulacağımızı düşünerek hiç hasat yapmadan üretmeye çalışıyorum.
Eklenti 663145 |
1 Eklenti(ler)
MErhaba,
Metro markette taz zerdaçla buldum bende çimlendirmeyi deneyeceğim bakalım sonuç ne olacak? |
Bunlarda benim zerdeçallarım ( metrodan aldım ) https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...0f6ff9a4ec.jpg
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
1 Eklenti(ler)
4 ay önce aldığım zerdeçallar yeni filizlendi.
|
1 Eklenti(ler)
Zerdeçal büyüyor.Bakalım ektiğim kök kadar ürün alabilecek miyim:)
|
Zerdaçal yetiştirme ile ilgili bir kısım verileri google çeviri ile buraya aktarıyorum. Yazı sonunda orjinal link bulunmakta.
Tabii ki, kendi altın süt , zerdeçal latte, zerdeçal smoothies ya da zerdeçal çay, ama baharat en iyi lezzet ve olası sağlık yararları için taze zerdeçal yemin etmek için baharat bölümünden zerdeçal tozu satın alabilirsiniz . Ve taze yiyecekleri sağlık gıda mağazalarında ve hatta ana marketlerde bulabileceğiniz gibi ucuz değil. Neyse ki zerdeçal büyük bir pot veya ekici koymak için güneşli bir nokta varsa büyümek kolaydır. İstediğini ver ve bir yabani ot gibi büyüyecek ve çekici tropikal yaprakları ve taze zerdeçalın cömert bir hasadıyla sizi ödüllendirecek. Zerdeçal ( Curcuma longa ), zencefil ailesiyle aynı tropik bitkidir. Narin bir bitki değil, zerdeçal büyük yeşil yaprakları vardır ve 3 veya daha fazla metre boyunda büyür. Bitki her bir gövdede olgunlaştıkça, yeşilimsi beyaz ve bazen pembe çiçeklerden oluşan bir salkım oluşturur. Zencefil gibi, zerdeçal sıcak, nemli koşullarda ve iyi drene edilmiş, nötr topraklarda büyür. ________________________________________ Bitki Hazırlığı GETTY IMAGES MARKGİLLOW ABD kışın çoğu zaman geç kış aylarında kapalı bitki yetiştirirseniz en iyi şekilde üretecektir. Kapalı ve açık alanınıza bağlı olarak, yaz mevsiminde bir houseplant olarak saklayabilirsiniz ya da donma ihtimali arttıkça hava dışarıya çıkar ve hava, biber ve patlıcan fidelerini söndürecek kadar sıcaktır. Ve eğer 8-11 Bölgelerinde yaşıyorsanız, onu tamamen dışarıda büyüyebilirsiniz. 1. Ne zaman bitki dikeceğini hesaplayınız. Zerdeçal ekimden hasattan yedi ila 10 ay sürer. Ne zaman biteceğini anlamak için, sonbaharda ilk donunuzu aldığınız zamandan 10 ay geriye doğru sayın. İlk donum ekim ortası civarında, bu yüzden zerdeçalımı Aralık ortası ile mart ortası arasında başlatacağım. Büyüme mevsiminiz uzarsa veya büyümek için geniş ve güneşli bir kapalı alanınız varsa, zamanlamanız daha az kritiktir, ancak kışın geç ilkbaharda ekimden en iyi sonuçları almaya devam edebilirsiniz. 2. Köklerinizi kaynak edin. Zerdeçal rizomlardan, etli kök benzeri yapılardan yetiştirilir. Benim yerel süpermarket ve sağlık gıda deposu, her ikisi de kış aylarında taze rizomları var. Asya veya Hint yiyecekleri de stoklayabilir ya da sizin için sipariş verebilir. Eğer yerel olarak bulamazsanız, Jung Seed küçük saksı bitkileri satıyor ya da Amazon veya eBay'de bir dizi satıcıdan taze zerdeçal rizomları satın alabilirsiniz . (Muhtemel gümrük sorunlarından kaçınmak için ABD'de bir satıcı seçin). Dolgun rizomları mümkün olduğunca çok sayıda çarpma (tomurcuk) ile seçin. ________________________________________ Ekim SWAPAN FOTOĞRAFÇILIK / SHUTTERSTOCK Her 6-8 inç rizom için 14 ila 18 inçlik bir tencereye veya ekiciya ve onu doldurmak için yeterince çömlek toprağa ihtiyacınız olacaktır. Fakat başlangıç olarak, rizomlarınızı daha küçük kaplarda filizlendirmek ve daha sonra birkaç yapraklı ve iyi geliştiklerinde bunları daha büyük kaplara nakletmek daha pratiktir. İşte nasıl: 1. Rizomlarınızı her bölüme iki veya üç tomurcuk ile bölümlere ayırın. 2. 3 inçlik tencereleri, iyi bir çömlek toprağı ile doldurun . 3. Kök kısımlarını toprağa düz olarak yatırın ve daha fazla toprak ile kaplayın. 4. Suyu iyice temizleyin ve tencere şeffaf plastik torbalara atın. 5. Kapları veya kapakları bulabileceğiniz en sıcak yere yerleştirin (86 ila 95 derece idealdir). Düşük sıcaklıklarda filizlenme çok yavaş olur ve rizomlarınız filizlenmekten ziyade çürür. Kaçık yeri yok mu? Bir ısıtma yastığı veya küçük masa lambası, piknik soğutucu ve bir termometre ile büyük bir çimlenme odası yapabilirsiniz. Ya da ev kullanımı için küçük bir çimlenme odası satın alabilirsiniz . Işık ya da hiç ışık bu aşamada iyidir. Reklam - Aşağıda Okumaya Devam ________________________________________ Büyüyen Bitkiler Bakımı KANCHANA TİPMONTİAN / SHUTTERSTOCK 1. şeyleri hafif ve sıcak tutun. Tencerelerinizi birkaç günde bir kontrol edin ve filizler ortaya çıkmaya başladığında, çömlekleri pencere kenarına ya da yetişen ışığın altına getirin. Eviniz gerçekten sıcak olmadıkça (bu aşamada optimum büyüme sıcaklığı 77 ila 86 derece arasındadır), bunları 80'lerin altına yerleştirecek bir ısı matına koymak isteyeceksiniz . Bitkiler plastik örtülerini örttüklerinde, onları sökün. 2. Gerektiği gibi su. Mini seraları açtıktan sonra, zerdeçalınızı gerektiği gibi sulamaya başlamanız gerekecektir; toprağı nemli tutun, ama soggy değildir ve nemi yükseltmek için yaprakları günde bir veya iki kez suyla buğulayın. Toprağın herhangi bir noktada kurumasına izin vermek nihai hasatınızı azaltacaktır. 3. Daha büyük tencerelere nakli. Bitkileriniz 6 ila 8 inç boyunda olduklarında, bunları saksı toprağıyla dolu daha büyük tencerelere (son olanlar veya orta boy) dikkatle nakledin. Isı matını 70 dereceye gelene kadar haftada bir derece düşürmeye başlayın. Bu noktada, iç ortam sıcaklığınız ortalama 68 dereceye ulaştığı sürece ısı matını çıkarabilirsiniz. Aksi takdirde, ısı matını kullanmaya devam edin. Orta boy tencerelerdeki bitkiler, son ağırlıklar veya ekicilerde en ağır hale geldiklerinde veya daha fazla sürgün göndermeye başlamaya hazırdır. 4. Bitkileri dışarıya taşıyın. Tahmininiz sadece ılık geceler gösterdiğinde, zerdüşünüzü dışarıda bıraktığınızda, zerdeğinizi dışarıda gezdirin. İhale yapraklarının güneşte yanmasını önlemek için ilk birkaç gün için kısmi gölge sağlayın. Yaz mevsiminde gerektiği gibi suya devam edin ve toprağı nemli tutmaya değil, soggy yapmaya devam edin. Büyüyen bitkilerinizi her birkaç haftada bir kompost çay ile sulandırarak veya patates veya kök bitkileri için önerilen bir gübre kullanarak besleyin . ________________________________________ Hasat SWAPAN FOTOĞRAFÇILIK / SHUTTERSTOCK Zerdeğiniz, yapraklar ve gövde diktikten yaklaşık yedi ila 10 ay sonra kahverengi ve kuru dönmeye başladığında hasat etmeye hazırdır. Bitkileri, toprağı ve hepsini uçurun ve taze zerdeçaldan toprağı çalkalayın. Sapları bir inçten veya rizomların kütlesinin üzerine kadar kesin ve rizomları iyice yıkayın. ________________________________________ Saklama ve Yeme GETTY IMAGES LİLLİ GÜNÜ Rizomlar buzdolabında hava geçirmeyen bir torba veya konteynır içinde altı aya kadar taze kalacaktır; Onları daha uzun süre saklamak için dondurucuya atın. Yeniden işlemek için en büyük birkaçını koyduğunuzdan emin olun! Kendi zerdeçal tozu da yapabilirsiniz. Taze temizlenmiş rizomları bir tencereye yerleştirin ve suyla örtün, kaynatın ve bir çatalla kolayca delinene kadar pişirin (boyutlarına bağlı olarak, bu 45 ila 60 dakika veya daha uzun sürebilir). Pişirilmiş rizomları boşaltın, cildinizi parmaklarınızla (isteğe bağlı) ovalayın ve güneşte kurutun ya da kırılıncaya kadar 140 derecede bir gıda kurutucusunu kurulayın ve bükmeye çalıştığınızda temiz bir şekilde çırpın. Pişirme için zerdeçal tozu yapmak için bir baharat değirmeni, kahve öğütücü veya harç ve havaneli öğütülmüş rizomları öğütün. Pro püf noktası: Zerdeçal rizomlarını tutarken parmaklarınızı açmayacak kadar parlak bir portakal döndürecek şekilde eldiven giymek isteyebilirsiniz. Lezzetli ve sağlıklı hasatınızın tadını çıkarın! https://www.goodhousekeeping.com/hom...grow-turmeric/ |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025