agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Karakafesotu (Symphytum officinale) (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/4498.htm)

Sevgi Durul 11-01-2021 18:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bakidilek (Mesaj 1601891)
Arkadaşlar bana hediye olarak karakafes rizomu denk geldi(çok mutlu oldum). Hediyeler için tüm arkadaşlara teşekkür ederim. İç ortamda saksıya 1-2 cm a101'den alma torf içine diktim. Acaba doğru mu yaptım?

Karakafes rizomu ben de talep etmiştim.

Dış ortamda büyük boş bir saksıya diktim. (Bahçe toprağı)

Geçmiş yıllarda da sayın Meyvelitepe'den talep etmiş ancak yaşatamamıştım. Bu seferde kaybetmek istemiyorum.

Bu konuda yardım istiyorum. Nasıl muamele etmeliyim?

saleri 11-01-2021 18:40

Gönderdiğim rizomların bazılarının yönü belli bazılarının ki belli değildir. Emin değilseniz torfa/toprağa yatay olarak gömebilirsiniz. Eğer imkanınız varsa . Evde saksıya dikin havalar ısınınca bahçenize alırsınız. Karakafes çok dayanıklıdır. Kolay kolay bişey olmaz

bakidilek 11-01-2021 18:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saleri (Mesaj 1601895)
Gönderdiğim rizomların bazılarının yönü belli bazılarının ki belli değildir. Emin değilseniz torfa/toprağa yatay olarak gömebilirsiniz. Eğer imkanınız varsa . Evde saksıya dikin havalar ısınınca bahçenize alırsınız. Karakafes çok dayanıklıdır. Kolay kolay bişey olmaz

Çok teşekkür ederim. Bu arada bu Karakafes hediye değilmiş isteklerim arasında varmış ben istediğimi unutmuşum. İş yoğunluğundan aklımdan çıkmış. Yine de şu an olduğumdan daha mutlu edemezdi beni. Emeğinize sağlık Sayın Saleri :p

Sevgi Durul 11-01-2021 19:04

Alıntı:

Teşekkür ederim, Sayın saleri. Yatay olarak diktim. Dona dayanıklı diye hatırladığım için dışarıda bıraktım. Almam gerekiyorsa alayım o zaman. :)

Sevgi Durul 14-01-2021 22:00

Arkadaşlar karakafes rizomumu topraktan çıkarıp lav taşına diktim. İçeri aldım. Bu işlemi dün yapmıştım, bir günde yapraklar canlandı, minik bir yaprak belirdi. Fotoğraf çektim, geliştikçe aşamaları fotoğraflayıp burada paylaşacağım. :)

Bazı ölmek üzere olan bitkilerimi lav taşında kurtardığımı hatırlayarak bu yola başvurdum. Birilerinin işine yarayacağını düşünüp paylaşmak istedim.

AkisSoftware 15-01-2021 20:21

Sayın Saleri teşekkürlerimi sunmak istedim. Hemen kök dikimini yaptım. Saksıda evde çimlendirip ilkbaharda kalıcı yerine alacağım. Çok değerli bir bitki olduğunu gördüm. İnşallah ilerde gübre yapımı ve diğer faydaları için çoğaltabiliriz.

Tekrar teşekkürler

Melih Bakırlıoğlu 18-01-2021 07:25

Günaydın, ben de kağıt bardakta köklendiriyorum. 2 gün içinde kökler meydana çıktı. daha sonra fidan torbasına almayı düşünüyorum. Dükkanımın içinde gözlemliyorum.
Teşekkürler.

bakidilek 24-01-2021 18:45

benim rizomda bir tane incecik kök vardı, saksıya dikmiştim ama hiç yaprak vs çıkmadı, umarım hayattadır.

saleri 24-01-2021 20:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bakidilek (Mesaj 1602466)
benim rizomda bir tane incecik kök vardı, saksıya dikmiştim ama hiç yaprak vs çıkmadı, umarım hayattadır.

Merak etmeyin. Nemli tutun. Zamanla köklenir .

bakidilek 24-01-2021 20:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saleri (Mesaj 1602474)
Merak etmeyin. Nemli tutun. Zamanla köklenir .

Sürekli nemli tutuyorum, umarım yakında yeşillenir.

SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sevgi Durul 24-01-2021 21:14

1 Eklenti(ler)
15 Ocak'ta lav taşına diktiğim karakafes otu rizomundan ilk büyüyen yaprak. :)

Bu süreçte, geldiği zaman üzerinde olan yapraklar kurudu, temizledim. :)

Eklenti 715798

obabilgesi 24-01-2021 23:35

1 Eklenti(ler)
Benim ufaklık sanırım yerini sevdi.
Nisana kadar saksısında iyice toparlansın, sonrasında kalıcı yerine nakledeceğim...
Bu vesile ile tekrar teşekkür ederim sn Saleri :)

Dutlubahçe 25-01-2021 12:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sevgi Durul (Mesaj 1602086)
Arkadaşlar karakafes rizomumu topraktan çıkarıp lav taşına diktim. İçeri aldım. Bu işlemi dün yapmıştım, bir günde yapraklar canlandı, minik bir yaprak belirdi. Fotoğraf çektim, geliştikçe aşamaları fotoğraflayıp burada paylaşacağım. :)

Bazı ölmek üzere olan bitkilerimi lav taşında kurtardığımı hatırlayarak bu yola başvurdum. Birilerinin işine yarayacağını düşünüp paylaşmak istedim.

Kullandığınız lav taşı fotoğrafta oldukça iri taneli gibi görünüyor, aralarda görünmeyen küçük parçalar da var mı? Bu malzemeyi hiç kullanmadım da öğrenmek için soruyorum.

MeyveliTepe 25-01-2021 22:16

Rizomları erken çimlendirmeseydiniz keşke.

Doğrudan kalıcı yerlerine ekilmesi ve ortam uygun olduğunda orada çimlenmesi daha sağlıklı olurdu.

obabilgesi 25-01-2021 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sevgi Durul (Mesaj 1602476)
15 Ocak'ta lav taşına diktiğim karakafes otu rizomundan ilk büyüyen yaprak. :)

Bu süreçte, geldiği zaman üzerinde olan yapraklar kurudu, temizledim. :)

Eklenti 715798

Yalnız yapraklandıktan bir süre sonra besin isteği olacak. Ya hidrokültür için özel üretilmiş bir eriyik edinin, ya da toprak ortama alın. Aksi takdirde gün geçtikce bitkiniz zayıflayacak...

Sevgi Durul 25-01-2021 23:07

Sayın Meyvelitepe, geçen sefer çimlendiremediğim için bu sefer sevinmiştim. Olmadı galiba yine. Ama bir şekilde yaşatacağımı umuyorum. Gelişmeleri paylaşırım.

Sayın Dutlubahçe, lavtaşı iri taneli.

Sayın obabilgesi, şu anda toprağa geçirirsem kaybederim. Npk 20 20 20 veririm olmazsa.

Kimse gülmesin, kararlıyım karakafes bir şekilde büyüyecek.

halcur 05-02-2021 09:07

Alıntı:

Sayın Saleri,
Öncelikle tekrar teşekkürler.
Bana gelen rizomun bir tarafı yaprak şeklinde idi. Orayı saksı dışında bırakıp bardağa diktim.3 hafta civarı bekledim. Bu süreçte büyüme olmadığı gibi toprağın dışında kalan kısım tamamen kurudu. Aha, batırdık, dedim. Bardaktan çıkardım, kök var mı diye baktım. Çok ince kökümsü birşey gördüm. Umutlandım. Yatay bir şekilde plastik bir kutuya yatırdım. Bu arada üyeler foroğraf paylaşıyor, benimkinden ses seda yok. Canım da sıkılıyor ama yapacak bir şey yok. Bir hafta sonra toprağın bir kısmının kabardığını gördüm. O zaman anladım ki kara bulutlar dağılıyor.[emoji4] Son durum bu.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...17f3ca2394.jpg

bakidilek 12-02-2021 18:27

Benimki de uyandı, çok mutlu oldum. Özel besinli gübre ile takviye edeceğim, umarım saksıda kalıcı yerine ekinceye kadar yaşatabilirim.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...7e27224539.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...72dc002006.jpg

Muda 13-02-2021 13:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bakidilek (Mesaj 1603252)
Benimki de uyandı, çok mutlu oldum. Özel besinli gübre ile takviye edeceğim, umarım saksıda kalıcı yerine ekinceye kadar yaşatabilirim.

Sn. bakidilek;

Şu anda özel besinli gübre vermenize gerek yok. Önemli olan onu güneş alabileceği, yeterli suyunun da verilmesi. Biraz büyüdükten sonra daha iyi büyütmek için takviye yaparsınız.

bakidilek 13-02-2021 19:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1603285)
Sn. bakidilek;

Şu anda özel besinli gübre vermenize gerek yok. Önemli olan onu güneş alabileceği, yeterli suyunun da verilmesi. Biraz büyüdükten sonra daha iyi büyütmek için takviye yaparsınız.

Sayın Muda

Tavsiyelerinize uyacağım. Bilgiler için teşekkür ederim. :)

thunderon 19-02-2021 06:54

Merhaba,

Ben rizom parçalarını saksıya gömüyorum unutuyorum. Şu ana kadar hiç çimlenmeyenini görmedim. Çok güçlü bir bitki fazla ilgilenmeyin

halcur 21-02-2021 16:47

İlginç bir videolar

halcur 13-05-2021 10:27

1 Eklenti(ler)
Criminal Minds: Beyond Borders dizisinin 1.bölümünden bir sahne

Eklenti 719042

BaykusBalkabagi 26-03-2022 20:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1515949)
Burada halen tohum satışı mevcut. Bu yıl tohum paylaşım etkinliğinde tohum veya rizom paylaşılır mı bilinmez şimdiden. Bir önceki etkinlikte rizomları paylaşılmıştı.

Maalesef satıştan kalkmış.

Müslüm.Aşcı 19-04-2023 11:35

2 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Bu yazı dizisini okuduktan sonra her gittiğim yerde karakafes otu varmı diye kontrol eder oldum. İstanbul Validebağ korusunda beyaz çiçekli olanının her yeri sardığını gördüm ve 5-6 kökü toprağıyla birlikte alarak bahçeme gömdüm. Hepsi de çok güzel tuttu ve çiçek açıyorlar.
Bu arada daha önce farkına varmadığım aşağıya resimlerini yüklediğim otların benim bahçemde de yoğun şekilde varlığını fark ettim (algıda seçicilik). Bu bitkinin çiçekleri kara kafes otununkilerle birebir aynı şekile sahip, çiçek renkleri hafif sarı ve yaprakları ise karakafes otuna göre çok küçük.
Google bitki tanıma programından aratınca '' Symphytum tuberosum subsp angustifolium, Symphytum bulbosum ve Şiş tomara sonuçlarını verdi.

Bu bitkiyi tanıyan varsa bilgi verebilirse çok sevinirim. Bu bitki de irfan çayı yapımında kullanılabilir mi acaba?

Eklenti 728049

Eklenti 728052

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025