![]() |
İstanbul'da oturanlar, bu bitkiyi Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'de görebilirler.
Şeker hastaları aspartamı bırakıp, bu bitkiyi güvenle kullanabilirler. |
Banada hirts gardenden verdiğim sipariş bugün geldi. 2 paket sipariş ettim. 15 şerden 30 tohumum var. Hemen sitemize girip biraz bilgi alayım dedim. Değişik zaman aralıklarıyla değişik yöntemlerle dikecem. Tohumları gerçekten küçük.
Diken arkadaşlar dikim methodları, tohumların cevap verme süresi ve diğer şartlar hakkında bilgi verebilirmi acaba? |
1 Eklenti(ler)
bu tohumları Almanya'dan kardeşime ısmarladım. Orada bu şekilde geliyormuş.
|
Merhabalar benim elime stevia tohumu geçti ancak bu tohumu ne zaman ekebilirim,bu bitki nasıl toprağı sever birde tohumları ne kadar sıklıkla ekmem lazım derinlik gibi vs bilgileri aktarırsanız iyi olur ben sadice büyüyünce çok su istediğini biliyorum yardımcı olursanız sevinirim :)
|
Alıntı:
yani toprak ekim derniliği vb..gibi.şimdiden teşşekkür ederim. |
merhaba smart995
ben tohumları ince mil toprağa ektim tohumların da üzerleni aynı toprakla çok ince şekilde örttüm ancak 5-6 tanesi çıktı. bu ekimde dikkat ettiğim tohumlardan yüzeyde kalanlardan çıkanların olduğu idi, ayrıca tohumlar yatay olduğunda daha iyi çıkıyor yani stevia tohumlarını sivri kısmı toprağa gelecek şekilde batırmayın toprağa attığınız gibi kalsın. İkinci ekimi saksıda torfun üzerini iyice düzledikten sonra tohumları bu düzlenmiş nispeten daha sert olan yüzeye dağıttım ve üzerini teksir kağıdı ile örttüm ikinci ekimim yeni olduğundan daha sonuç almadım. dikkat etmeniz gereken ortamın biraz sıcak olması ve toprağın nemini kaybetmemesi, stevia tohumlarından siyah olanları ekin sarı ve yeşil olanlar sanırım olgunlaşmadan koparıldığından çıkmıyorlar. kolay gelsin. |
ben hayatımda tohumdan çıkmayı bunun kadar reddeden bir bitki görmedim. bir tane çıktı 20 tohumdan, o da steviamı baska birseymi muallaktayım.
|
Benimde elime bu hafta sonu bol miktarda tohum geçti sahibi Memet AYDEMİR. Kendisi temin etmiş ancak çimlendirememiş denemek üzere bana tohum verdi, ayrıca Almanydan gelecek siarişimde var ve eğer üretebilirsem fidelerini üretip internet üzerinden satışa sunacağım.
Ben torfa ekim yapıp üzerine vermikulit sermeyi düşünüyorum. Kaç günde çimlendiği konusunda bir şey söyleyebilir misiniz acaba? |
benim daha önce Almanyadan gelen tohumlarım kış döneminde 10 günde çimlenmişti. sonra ben bir hata yapınca kaybettim hepsini.
son ektiklerimden ise hiç verim alamadım biri hariç. o da 5. günde çimlendi. ama büyümedigi icin stevia mı baska birsey mi belli degil. |
Çimlendirilemeyen ithal tohumlar hakkında
Ben de kajudan sonra, bu konuda da başarısız oldum, nerede hata yapıyoruz?
Belki de ülkemiz ikliminde yetişmeyen bitkiler konusunda bu kadar hevesli olmamalıyız. Hayır heveslenip o kadar para verip , binbir güçlükle tohum elde ediyoruz ne iklim, ne toprak isteği hakkında net bilgi yok. Tohumlar sağlıklı mı bayat mı, sağır mı o da belli değil. Hevesimizin kırıldığıyla kalıyoruz. Sizi bilmem ama ben ümitsizim, üstelik ne demişler "HER ÇİÇEK KENDİ TOPRAĞINDA YETİŞİR" |
Arkadaşlar ben bu bitkiyi geçen senenin başında almıştım yurtdışından. 10 tohum gelmişti bana ve hepsini yetiştirmeyi başardım. Özel birşey de kullanmadım sadece bol bol güneş istiyor. Normal marketlerde satılan torflarda yetişirdim, her akşam sulama yaptım, 10 kök vardı ve hepsi 50 cm civarında büyüdüler, belirli bir süre sonra hem çiçek verdi hemde tohum, tohumları bu sene gene ektim fakat şu anda oturduğum ev fazla güneş görmediği için bir gelişme olmadı.
|
Sayın unalceleb, 50cm civarında büyüttüğünüz bu bitkiyinin yapraklarını ne şekillerde değerlendirdiniz.
Gerçektende şeker yerine kullanabilirmiyiz. Rastlanan herhangibir yan etkisi varmı acaba? |
buyrun burdan yakın. İlk aldıgım tohumlari kendi hatamla öldürdüm. Sonra aldigim tohumlar pek bir işe yaramadı. topraktan birşey çıktı, onu koruma altına aldım. yaklasık 45 gün oldu, ne oldugunu bilmiyorum ama steviaya da cok benziyor diyemem.
|
sanirim ben su anda bambaska, sacma sapan birşey yetiştiriyorum :D
|
3 Eklenti(ler)
|
Şu an bir tutam ektim son saydığımda 33 adet çimlendi eğer yapabilsem seri üretimle 3-5 bin adet üretip satmak istiyorum ama her işte olduğu gibi üretim sorunları gözümü korkutuyor görelim bakalım çimlendirdiklerimiz ne olacak.
|
Allah aşkına hocam izlediğiniz yolu tane tane bir anlatsanız, ara ara kaç parti ektim yok yok.
Bir de şu "KAJU" çimlendirmeye bir el atsanız, ne zamandır soracağım ama çok meşgulsünüz diye cesaret edemedim, sevgiler, saygılar... |
Torf üzerine tohumu serptim ve üzerine vermikulit serptim 0,5 cm kadar. Aslında çimlenme benimde beklediğimden az oldu ancak çok tohum ektiğimden sayı fazlaca görünüyor olabilir. Ekimi yaptıktan sonra çimlenme için nemli olmasından dolayı banyoda 1 hafta beklettim ilk çimlenme ile birlikte balkona aldım. Şu an balkonda iki yaprak bekliyorlar, bir süre sonra organik bitki besinleri ile bitki besleme yapmayı düşünüyorum hızla büyürlerse kalan tohumlarıda ekerim diye düşünüyorum.
|
Yakında bu stevia piyasasına çılgın bir giriş daha yapacagım. Bu kadar deneyip basarisiz olmak çok üzücü. Bir kez başarmıştım, ondada ne yaptıgımı bir anlatsam olay olur!
|
evet ben de bol miktarda (200-300) tohum ekmeme rağmen sadece 20-25 tane çimlendi.
Selahattin Bey siz ne gübresi kullanacaksınız buraya yazabilir misiniz? teşekkürler. |
Henüz nasıl gübreleyeceğime karar veremedim şu an 40 kadar varlar şimdilik organik ilerliyorlar, bir mikjtar deniz yosunu be B5A denemeyi düşünüyorum.
Aslında tohum çok var elimde ama yıl sonuna yetişmez sera lazım diye düşünüyorum kış öncesinde koyacak yer sorunu yaşamamalıyım. Bunları yetiştirip bir göreceğim yetişirse belki kalanı da ekerim tabi satışa da çıkarmam gerekecek. |
Bu bitkinin tohumdan yetiştirmede ne kadar inatcı oldugu söylenir durur. bugüne kadar 3 ayrı markanın tohumunu denedim. Çzellikle cok güvendigim Sperli beni hayal kırıklıgına ugrattı. Bir marka daha vardı o da tutmadı. Sadece Hirts gardens dan aldıgım tohumlar iyi çıktılar. Onlarin assagı yukarı hepsi çıkmıştı. Ben gittim hepsini öldürdüm. sonrasında Hirts TR ye satısı durdurunca bulamadım yenilerini. Gecenlerde Hirtsten siparis verdim gene, sorun kalkmış gönderimde. Hele bir gelsinler, bakalım ne olacak?
|
yeni tohumlarım geldi yaklasık 8 adet. Yarısını oksijenli sulu solusyonda yüzdürüyorum yaklaşık 4 saattir. Yeterlidir diyip birazdan ekeyim mi yoksa daha bekleteyim mi kararsiz kaldim. İlk kez oksijenli suda bekletiyorum tohumları haydi hayirlisi bu kez belki birşeyler dogru gider.
|
8. günde bir adet minik çimlenmiş steviam oldu. su an icin basarı yüzdem yüzde 12.5 :D
6 temmuz itibariyle elde var 2. basari yüzdem yüzde 25 e çıktı:p |
stevia çimlendirme
Kuzen38 oksijenli suda yüzdürdüklerinizde mi yoksa direk ektiklerinizde mi çimlenme oranı daha yüksek ve çimlendirmeyi torf ile yaptınız?
|
Alıntı:
oksijenli suda bekleyenler hiç çıkmadılar. digerlerinden toplam 3 adet çıktı. Yani 3/4 ü çıktı normal ektiklerimin. Evet torfta çimlendirdim. |
süper bir tatlandırıcı...
120 paketi 11 lira civarindaydı son aldıgımda... tüm diet yapanlara, diabetiklere, seker kullanmayanlara tavsiye ederim http://www.stevya.com.tr/Tr/ pişirip tatlılarda pastalarda da kullanabilirsiniz! |
selehattin bey çelikle köklendirmeyi denediniz mi merak ettim ?
|
Çleikle köklendirmeyi evet denedim, sonbaharda 3 adet çelikten 1 tanesi çimlenmişti ancak sonradan yerinen erken çıkarttığım için köklenen parçayı kaybettim.
|
bendeki stevialar tomurcuk bağladılar. acaba tohum olur mu? küçük bir saksıda yanyana duruyorlar. resim çekip ekleyeceğim
|
1 Eklenti(ler)
yaz bitti ben daha yeni becerdim. ne olur sonu bilmiyorum. tohumdan yetiştirdim.
|
1 Eklenti(ler)
bu yeni çıkmış bir stevia fidesi
|
2 Eklenti(ler)
bunlarda çiçek açan tomurcuklar
|
1 Eklenti(ler)
Steviam en nihayetinde kendine geldi. epey zorlandıgımı belirtmem lazım. yaklaşık 8 adet tohumdan 6 sını yeşerttim. 2 tanesine bakamadım hastalandıgım icin onları ayrı yere koymuştum. 2 sini hediye ettim, ama onlarıda yetiştirememişler. bende 2 tane var şu anda.
Evet tadı gercekten şeker-sakarin kıvamında. bir yapragını koparttım ıssırdım, sonra kalanını kuruttum. amacım çay içmekti. kısmet buguneymiş. ama heveslenmeyin koca yaprak bir yarım fincan çayı tatlandırmayı başaramadı. belkide ben bir şeyi yanlış yaptım. kışın nasıl olacak bilmiyorum, aynı saksıdan gelecek sene devam eder mi onuda bilmiyorum. |
1 Eklenti(ler)
Acıkcası tadı şeker gibi olan ama çayınızı tatlandırmayan bir bitki bu. Sıcak suya kurutup attım, suyun rengini hafif degiştirsede tat konusunda bir degisim yok. Bu kadar heves ettik, büyüttük ama sonuc bu...
|
Alıntı:
|
Selahattin bey!
Bende tohumdan ikinci defa yeni ektim,deniyorum.Çok hassas bir bitki.Kolay gelsin. |
selahattin hocam o arkadaştan bende tohum aldım fakat tohumlar siyah ve yeşil karışıktı.benim araştırmalarımda ise yeşil olanların çimlenmesi çok zor gözüküyor.eğer sizden alıyorsa sizin bilgileriniz daha fazladır.yeşil tohumlar çıkarmı?ben bu aldığım tohumları viyöle ektim.şu an bekliyorum.evin içinde banyoda serin bir yerde duruyor.daha sonra bahçemdeki küçük seraya almayı oradanda saksılara almayı düşünüyorum.bu konudaki sizin düşünceleriniz nedir?teşekkürler...
|
Evet o tohumlarda bana ait. Ancak şurası var ki o tohumlar Paraguay'dan gelen tohumlar bize de o şekilde geldi yani. Yine de size fazla fazla gelmiş olması gerekiyor. Ben bir tutam ektim 40 det kadar çimlendirmiştim, çoğunuda iş yoğunluğumdan kaybettim ancak bahara yeniden üreteceğim ve yetiştreceğim. Korunaklı bir yede olurlarsa kıştan etkilenmezler sera ****** iyi fikir yinede düşük sıcaklıklara maruz kalmazsa iyi olur.
|
Şeker Otu
1 Eklenti(ler)
Selehattin bey şeker otunun yapraklarından 5 adedini çayımın içine attığım halde çayım tatlanmadı.Acaba mamül haline getirilmeden kullanıldığında etki sağlanamıyor mu? Açıkçası doğal haliyle bir fayda saylayamayınca bu bitkiye ilgim azaldı...
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025