agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Kapari (Capparis spinosa) (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1275.htm)

fatih_isleyen 16-02-2013 11:42

ucuz fide soran arkadaş kapari buraya baka bilirsiniz. 0,90tl fide fiyatı,

birde bu ürünü yetiştirmek istesek pazarı hakkında hiç bir bilgim yok kimler alıyor nerelerde kullanılıyor acaba. bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirmisiniz.

Beymen 20-03-2013 23:14

Selam ..kapari hakkında tecrubelerimi sizlerle paylaşayım..Aman diyim sevdiğiniz çiçeklerinize yakın veyahut evin girşlerine sık sık uğradığınız bahçenizin herhangi bir yerine dikmeyin..hobi olarak dikenler bahçelerinin en ucra köşelerini seçebilirler..kök, tomurcuk ve meyvelerinin faydalarının yanında yaz boyunca bolca açan büyük beyaz hoş kokulu çiçeklerine rağmen.. arsız dikenli ve çok yer kaplayan bir çalı olduğu için ve özellikle yerini tutuktan sonra kolay kolay kurtulamayacağınız için yerini iyi seçmenizi tafsiye ederim..benim köyün hertarafında bolca çalısı var..o kadar arsızki geçen yaz ortasında yangından kuruyup bir daha çıkmaz dediğim kapariler aynı yıl içinde bolca sürgün verip meyveye yattılar..

bahçemdede birkaç tane var birtanesi havuzumun dibinde bir türlü kurtulamadım.. 20 kg tuz aldım köklerinin etrafını kazıyıp bolca dökmeyi düşünüyorum olmazsa çamaşır suyu dökeceğim belki kururlar..kapari yüzünden bitki katili olacağım..:(

Not olarak meyvesi çok kısa süreli çatlar (bu olgunlaşmış demektir) çatladıktan sonra tamamen açılır..işte o çatlamş anında yakalarsanız meyvesinin içindeki taze etli kısmı emerseniz benim çok hoşuma giden hafif acımsı tatlı tadı var.. asıl acı olan içinde bolca bulunan tohumları onları çiğnemezseniz o güzel tadı yakalarsınız..
saygılar..

tarku 11-04-2016 13:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 229580)
Soruma bir yanıt gelmediğine göre benzer bir deneyim olmadı galiba. Her neyse, be de bekleyemedim. Bir paket fidan (ya da kök) getirterek yol kenarında sürekli toprak dökülen şev kısımlarına köstebek deliğinden hallice çukurlar açarak bazen 1mt, bazen 1,5mt aralıklarla ektim. Şev yüksekliğinin 3-4 metreyi bulduğu yerlere altlı üstlü de ektiğim oldu. Gerisini göreceğiz artık bakalım ne olur...

Sayın meyveliTepe, kaparilerin ve şevdeki toprak kayması sorununun durumunu öğrenebilir miyim? İşe yaradı mı? Bahçemin batı tarafında Dsi'nin yaptığı sulama kanalı var ve bahçemden yaklaşık 2-3 metre yüksekte, arada bir yol yapılmış. Yoldan artan toprak bahçemin sınırına yığılmış. Yağmurlar ile birlikte, toprak kayıyor ve ağaçların kök boğazları toprakla doluyor. Eğer kapari sizin isteklerinizi yerine getirdiyse, bende denemek istiyorum.

Muda 11-04-2016 19:20

Sayın tarku;

Benim gördüğüm kadarı ile yol kenarlarına özellikle toprağı tutması için dikiliyor. Ben Akşehir'den sonra Isparta'ya giderken görmüştüm. Kökleri kuraklığa dayanabilmek için derinlere gidiyor. Bir tane küçüğünü bile çıkaramadım. Üst kısmı da yayıldığı zaman toprağı oldukça iyi tutuyor. Benim dağlık yerlere dikmek istediğim bitkilerden. Ancak daha sonra kurtulmak için uğraşmak zorunda kalır mıyım bilmiyorum. Tohumlarını veya fidesini bulabilirsem deneyeceğim.

Bir de anım var.
İzmir'li bir arkadaş Ms hastalığı için kapari istemişti. Oysa ki onun dükkanının bulunduğu yerin yanında bir kök de olsa kapari bitkisi vardı.

namtha 06-06-2017 11:58

1 Eklenti(ler)
Bugün çiçek açmış şekilde yol kenarında gördüm ve internette araştırınca kapari olduğunu öğrendim.Tekrar bitkinin olduğu yere gidip küçük tomurcuklarından topladım.Sorularım biraz garip olabilir ancak tanımadığım bir bitki olduğu için sormak istedim.Tomurcukların içini açtığımda fotoğrafta görüldüğü gibi gelişmemiş halde erkek ve dişi üreme organları çıktı.Bunların tamamı mı yeniyor acaba.Günlük tüketim miktarı nedir? Tad olarak biraz acılık var ancak bana çok kötü gelmedi keskin bir baharat gibi (tabi acısı alınmadan anca 1-2 tane yenebilir çok yenemez gibi) .Bu nedenle tuzlu suda bekletmeden yenir mi? Zeytin yağında bekletsem uzun süre saklayabilirmiyim ve bitki özünü yağa salacağı için hem bitkiyi hemde yağı birlikte kullanılabilir mi vb. farklı tüketim ve kullanımlar hakkında bilgisi olan arkadaşlar bilgi verebilirse sevinirim.Farklı kullanım yöntemleri hakkında bilgiye ulaşamazsam mecburen tuzlu su salamura ve turşu tariflerine yöneleceğim.Oldukça şifalı ve besleyici bir bitki gibi görünüyor çiçekler açmaya başlamış sevenler tomurcuk toplamaya başlayabilir :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025