![]() |
Sn Bögürtlen,
Merhabalar kapari yetiştirmeyi ticari olarakmı düşünüyorsunuz. 40 adet fidanı 2 adet ekseniz 50 adet cukur acmanız gerek buda sanırsam 1 dönümlük bir alan size yetecek 4 adet ekseniz 12.5 cukur yapmakta. Ürün alamanız en az 3 yıl sürecektik fidanın yaşı ürün alma süresini etkilememektedir.Ticari olarak yetiştirmeyi düşünüyorsunuz sizle bilgi paylaşımında bulunmak isterim. Saygılarımla İlker |
İlker bey,
Aslında ileriki dönemler için ticari amaclı düşünüyorum. Ürün almaya gelince benim acelem yok çünkü emekliyim ve arazimde en iyi ne olur onun arayışı içindeyim. Şuan tek yapmak istediğim bulunduğum bölgede kapariyi yetiştiebilirsem buradaki insanlara örnek teşkil etmek. Çünkü yukarda belirttiğim gibi susuz bir alanda yaşıyoruz ve hazineden satın aldığımız 42 dekar bir arazim var. Bu alanı en iyi şekilde değerlendirmek istiyorum. Deneme amaçlı yapacağım. Çünkü kimine göre yüksek rakımda olmuyor kimine görede 2000 rakımlara kadar yetişebildiği yazılıyor, deneyip göreceğim eğer olursada toprağımı erozyona karşı koruyacağım. Bilgilerinizden faydalanmak isterim, bu forma yazmaktaki amacımda kapariyi yetiştirenlerin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmaktır. Şimdiden paylaşımlarınız için teşekkürler. saygılarımla, Böğürtlen |
kapari tohumu nasıl çimlenir?
kapari tohumu nasıl çimlenir?yardımıcı olurmuusunuz?asitleme yöntemi nasıl yapılır...
|
Arkadaşlar bu bitkiyi dikmeyi deneyen oldu mu? Evimize giden yolun bir kenarında 40-50 metre uzunluğunda, yer yer 3-4 metre yüksekliğinde bir şev var. Yağmurlar toprağı yumuşattığında toprak yola dökülüyor. Öyle bir yere dikebilir miyim? Meyvesini almasam da olur, beklentim duvar veya beton yapmadan doğal bir stabilizasyon sağlamak, ne dersiniz?
|
merhaba
Ben de kapariyi yetiştirip pazarlama konusunda bilgi edinmeye çalışıyorum.
http://www.haberx.com/n/1063362/silv...uretilecek.htm Geçenlerde bu linki buldum. Ancak projenin sonunda neler olduğuna dair hiç bir kayda rastlayamadım. Yani başarılı oldumu, istenen sonuca ulaşıldımı? Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi sahibi kişilerden bilgilerini benimle paylaşmalarını rica ediyorum. sibelhosgonul@yahoo.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. saygılar |
benimde bandırma edincikte ve çankırı korgunda 10 dönümlük arazim var bu kapari oralarda olurmu acaba edinciktekiler de zeytin ekimi var ama korgun dağ başı genelde boş kıraç arazi bir çam ekin diyorlar ama kapari daha çok ilgilendirdi beni c türünden denesm diyorum bir kaç site gezdim ama emin olamadım ne dersiniz denemeye değermi
|
ayrıca edincik zeytini su zeytiniydi eskiden şimdi yağ zeytinine döndü yeni çok ağaç dikildi ama halk biraz neşesiz bu konuda zeytinin kalitesi düştü alım fiyatıda düştü kapari tutarsa kooperatif kurulabilir
|
Soruma bir yanıt gelmediğine göre benzer bir deneyim olmadı galiba. Her neyse, be de bekleyemedim. Bir paket fidan (ya da kök) getirterek yol kenarında sürekli toprak dökülen şev kısımlarına köstebek deliğinden hallice çukurlar açarak bazen 1mt, bazen 1,5mt aralıklarla ektim. Şev yüksekliğinin 3-4 metreyi bulduğu yerlere altlı üstlü de ektiğim oldu. Gerisini göreceğiz artık bakalım ne olur...
|
Sayın meyvelitepe,
Kapari.com sitesinde ekimi konusunda bilgi veriyorlar oradan inceleme yaparak ekim yapabilirsiniz. Geç cevap yazdıgım için kusura bakmayın. Saygılarımla İlker |
Alıntı:
Konu hakkında biraz bilgim var merakettiginiz konularda yardımcı olmaya çalışırım. Saygılarımla İlker |
Kapari hakkında yazılanların tümünü okudum. Bulunduğum yerdeki bir konserve firmasıyla da görüştüm. Türkiye de kapari yetiştirmenin maliyeti; özellikle işçilik maliyeti çok yüksek olduğundan( çünkü 1 sezonda ortalama 20 hasat gerçekleştiriliyor Mayıs- Ekim ayları arası) Buradaki işleme ve ihracat firmaları Türki cumhuriyetleden ithal yoluna gitmekteymiş. Zaten Türkiye de dağınık ve doğal (yabani) halde yetişen kaparileri Köylüler toptancılar için hergün belli bir saat ayırıp küçük miktarlarda cep harçlığı bile olmayacak miktarlarda bir bedel için topluyorlarmış. Bunları da genellikle menşei yabancı ülkeler olan işleme fabrikaları köy köy dolaşıp organize etmekteymiş. Ancak çok bilinçsiz ve düzensiz toplama sonucu fabrikada ön işleme sonucu fire miktarı artmaktaymış. Bu nedenlerden dolayı da işçiliğin çok çok düşük olduğu ve kültürünün yapıldığı Türki Cumhuriyetlerinden (Özbekistan vb.) satın alma yoluna gitmektelermiş. Zaten ülkemizde her yıl toplanabilen kapari miktarı 5 milyon ton iken dış talep 40 milyon tonmuş. Kanımca üretimi yapılabilir uygun toprak ve iklimde. Ancak ya tarla, bahçe kendinize ait olacak veya işçi maliyetini düşürmek için üretmeyip toplatıp satacaksınız.
Tohumlarının kabuklarının çok kalın ve sert olmasından dolayı da çimlenme güçlüğü varmış ve % 8 oranında bir çimlenme gözleniyormuş. Bunu kırmak içinse; ya tohumları mekanik aşındırmaya tabi tutacakmışsınız, ya katlama yapacakmışsınız veya suda bekletme yöntemi uygulayacakmışsınız. Veya ekilen tohum miktarını arttırarak çimlenme oranını da arttırabilirsiniz. Bu arada toplatıp satmak isteyenler için ülkemizde Bursa, İzmir ve İstanbulda ihracat firmaları varmış. Bunlarla bağlantı kurmanızda fayda var. Kendiniz yetiştirme yolunu seçerseniz şayet çeşitli firmalar sizin markanız altında fason üretim yapmakta ve salamurasını hazırlamaktalar. saygılarımla.. |
Alıntı:
Sn papillon22, Bilgiler için tesekkür ederim bende toplama maliyetin cok oldugunu fark ettigim için kısa bir süre önce üretimden vazgectim. Yabancı dil bilgim olmadıgı için yurtdışındaki kaynakları araştıramadım. İtalya,İspanya,Fas gibi ülkelerin bu üründen iyi kazanç sagladıklarını yazan yazılar duydum fakat teyit ettiremedim. Avrupa ülkelerinde işçi maliyetinin bizden fazla oldugunu düşündügümüzde bu ürünü toplamak adına bir araç veya daha degişik bir toplama şekli bulmuş olabilirlermi zamanınız var ise bu konudaki bilgileride araştırıo bizle paylaşa bilirmisiniz. Saygılarımla İlker |
Arkadaşlar
Çağımızdaki en önemli konu pazarlama üretmeden daha önce gelmektedir. Kapari 15 gündür araştırıyorum ciddi bir firme bulmadım kapari.com yazmış şöle süper böle güzel geleneksel mantık daima iyidir. Herkezin gittiği yoldan gitmek. Gördüğüm kadarı ile toplamak zor. satmak dahada zor ben 35 yaşına kadar kapari satan market görmedim. Onun için deneden çok çevreye bakın. Üretecek arkadaşlara şunu söylerim son 15 yılda tavsiye edilen yeni üretimlerden devekuşu angora tavşanları ve benzerleri nerde sadece kültür mantarı tuttu bu ürünleri size satacak olanların değil üretim satanlardan bir bilgi alın daha ben bulamadım üretim satanı bulan olursa yazsın direk bilgi alalım. kitapta yazanlar hiç bir zaman yeterli değildir. |
Alıntı:
Sn sivas5858, Pazarlama konusunda aklınıza takılan bir konu varsa Türkiyede bu ürünün alımını yapan firmaların bir kaçının iletişim bilgisini verebilirim. Ürün ülkemizde yeterince yetiştirelemedigi için Kafkas ülkelerinde gelmektedir. Toplamasının zor olması nedeniyle insanlar vazgeciyor acaba bu ürün başka ülkelerde nasıl toplanıyor diye bilgi bulamıyor ve toplaması zor diyerek vazgeciyoruz. Toplamayla ilgili bilgilere ulaşırsanız burada bizle paylaşmanızı rica ederim. Saygılarımla İlker |
Herkese Merhaba,
Bu siteye az önce üye oldum ve gerçekten çok değerli arkadaşların olduğunu gördüm...Ben 35 yaşındayım..Kapariyi 10 yaşımdan beri,yani yaklaşık 20 yıldır iyi bilir,iyi tanırım. Ve uzun yıllar cep harçlığımı ,okul masraflarımı karşılamak için topladım...Denizliliyim..Yıllarca dünyanın en iyi en kaliteli kaparisini(gebere) toplamışız ama diğer bütün işlerde olduğu gibi kaynaklarımıza hiçbirşekilde sahip cıkamamışız...Bir dönem biz de fidan üretmeyi, tarlaya dikmeyi düşündük,ama mesleğim beni başka illere atınca hepsi unutuldu...Ama bu sene ilk etapta 20 bin yetiştirmek için ve 15 dönümlük bir araziye dikme çalışmalarına başladım...İlgilenen arkadaşlara önümüzdeki yıl için tabi fidan temin edebilirim...Tabi bu ürün için en büyük iki sıkıntı ürünün toplanması ve piyasa fiyatının istikrarsız oluşu...Bundan 10-15 yıl önce diyebilirim ki 3 kilosunun fiyatı bir günlük işci yövmiyesine denk geliyordu.yani 15 ytl bugünkü rakamlarla.bu da kilosunun 5 ytl olması anlamına geliyor.ama şu an fiyat çok düşük 1,2 ytl.Ama bu şekilde bile kurtaracağından emin olabilirsiniz....tabi bu aynı zamanda sizin işinizi nasıl,nerede yaptığınıza, üretim miktarınıza ve birçok ddurumlara da bağlı. İlginenen arkadaşlara özelden veya buradan konuyla ilgili elimden geeldiğince hertürlü yardımı yapmaya hazırım... |
bu arada şunu da belirtmeliyim..Bu iş diğer işlerle kesinlikle karıştırılmamalı..Angora tavşanı yok cincila vb..Evet forumda yazan arkadaşıma katılıyorum...ama kapari işi öyle değil..Ve şundan adım gibi eminim..3-5 yıla kalmaz iç tüketim patlaması olacak.Çünkü herşeyin doğal olanına ,organik olanına müthiş bir akın var..İsrailli bile gelip ta Erzurumda Erzincanda organik tarım için uğraş veriyorsa ve kapari gibi mucize bir bitki hak ettiği saltanata er geç kavuşacaktır.Saygılarımla
|
1 Eklenti(ler)
Doğada kendiliğinden yetişen bu bitkiyi bu yaz Çanakkale'de gördüm,
eğimli yol kenarında daha çok aşağıya doğru büyüme sergilemiş. Bitkinin üzerinde yüzlerce çiçek vardı, yoğun güzel bir kokusu var. Bu koku **** nektar bombus ve balarılarını cezbedici olmalı ki çiçeklerin üzeri inanılmaz derecede arı kaynıyordu. Eklenti 46533 |
2,5 lt'lki kola şişesini yatay olarak koy, içine 1/3'üne karınca yuvalarının önünden içi karınca dolu bir toprak koy, sonra üstüne kapari tohumlarını at. Şişenin birçok yerinden iğne ile karıncalarnı çıkmayacağı şekilde del, hava alsınlar. Karıncaları 2 hafta boyunca misafir et. Evinde, biraz aydınlık güneş görmeyen yere koy şişeyi, zemini betona gelsin. 2 hafta sonunda şişeyi boşalt, tohumları tane tane al ve hemen çimlendirme tüplerine koy, bak göreceksin 2 hafta içinde çimlenecektir. Çünkü karıncalar o tohumları ağızlarına aldığında ağızlarındaki bulunan bir sıvı sayesinde çimlenmeye geçmektedirler. Hadi hayırlısı.
|
Karıncaların ağzındaki sıvı formikasit ihtiva ediyor.
|
|
Dikensiz kapari çok ilginç, geçen yaz kapari toplarken dikenleri baya canımı acıtmıştı.
|
Kimsenin hevesini kırmak istemem ama kapari üreticileri tarafından verilen bazı bilgiler gerçeği yansıtmıyor. Bir firma dekardan ortalama 5000 TL kar edildiğini yazmış. Bu bilgi kesinlikle doğru değil. İşçilik masrafı çok yüksek. Kilosu 1.5 TL'den aşağıya kapari toplatılmıyor. Ayrıca fabrikalar kapariyi işçiliğin ucuz olduğu orta asyadan temin ediyorlar. İtalya ve İspanya'da ise dikensiz türlerden kapari tarımı yapılıyor. Kaparinin dekardan ortalama kazancı 750 - 1000 USD arasındadır. Ancak salamura olarak işlenirse bu meblağ 2-3 misli daha fazladır.
|
1 Eklenti(ler)
bahçede ani olarak büyüyen kaparileri yeni farkettim.
|
1 Eklenti(ler)
Meyveleri de büyümüşler.
( meyve diye yazdım ama emin değilim. Çiçeklerin tomurcuğu mu acaba diye de şu anda düşünmekteyim. Kaparinin meyveleri sanki köşeli bir gürz gibiydi diye hatırlamaktayım. Bilen bir arkadaş aydınlatırsa müteşekkir olurum.) |
Sn.hosseda, bunlar meyveler (karpuz gibiler). Köşeli dedikleriniz ise çiçek tomurcuğu.
|
Sayın Nariel cevabınız için teşekkür ederim.
Bir sorum daha olacak, meyvelerin olgunlaştığını nasıl anlayacağım. Resimdeki meyve ne durumda sizce ? Hoşçakalın. |
Malesef o konuda yardımcı olamayacağım.. Meyveler hatırladığım kadarıyla çok büyümüyor, belki gördüklerinizden biraz daha fazla büyür, 2-3 cm kadar daha boy yapar. Emin değilim..
|
Hosseda o karpuzlar biraz daha büyüyüp üzerindeki çizgilerden gül gibi açılıyor.. Onun şekli daha güzel oluyor.. Çocukken çok toplamıştım..
Fotosunu da buldum.. ;) http://image5.sahibinden.com/photos/...207586_ph9.jpg |
Kapari
Alıntı:
Çok teşekkür ederim. Uzun zamandır aç olduğum bilgiye sayenizde ulaştım. Ben Bursa da oturuyorum ama İnegöl, Hamzabeyköyü kökenim. Köy hayatını ve toprağı çok seviyorum. Köyümde yatırım yapmak niyetindeyim. Sayenezde kapari konusundakı açlığıma giriş yaptım. Teşekkür ederim. |
kapari
herkese merhaba bu kapari hakkında akkılıç üyemize bir sorum var acaba benimle iritibata geçebilir mi?
ongan_mehmet@hotmail.com bu adresten ulaşabilirsiniz |
Kapariye Kıbrıs' ta '' gabbar '' denilir. Kıbrıs' ta her tarafta çok yaygın şekilde doğal olarak yetişir. Çiçekleri çok güzel.
Onlar turşusunu yapıyorlar. Ben de geçen yaz gittiğimde bir tanıdığa sordum nasıl yapılır turşusu diye. Bir kavanoza babamın bahçesindeki kaparilerin taze sürgünlerinden yıkayıp koyduk. Sanırım kartlaşmadan, baharda çıkan sürgünlerden yapmak gerekiyormuş. Eve dönünce birkaç gün boyunca hergün suyunu değiştirdim. Sonra da tamamen sirke dolu bir cam kavanoza doldurdum. 20 gün, 1 ay sonra filan yemeye başladım. Küçük bir kavanozdu. Geçen sene unuttum pek yemedim. Hala var ve bozulmamış durumda. Sirkeden çıkarınca biraz suyun altına tutup yıkamak gerekiyor yoksa sirke çok yakıyor. Ben tadını seviyorum. Bir ara haberlerde izlemiştim. Güneydoğu' da sınırdaki köylerden birinde, mayınlı alanda kendiliğinden yetişen geberelerden çocuklar tohum toplayıp kilosunu 1 TL ye satıyorlardı. Mayınlı alanda, 1 TL için hayatını tehlikeye atmak zorunda kalan çocukların durumu çok acı tabii. Kültürel yetiştiriciliği kolaylaştırılsa ve o bölgedeki mayınsız kıraç alanlara devlet tarafından dikimi yaptırılsa hem erozyon çalışmalarına katkısı olur hem de köy çocuklarına okul harçlığı için kaynak yaratılır. Romantik bir temenni tabii benimkisi. Silaha-mayına para harcamak varken:D |
Yakın ilçe Besni ve Gaziantep Şanlıurfa kara yol boylarında var. Tohum zamanını iyi tespit edebilirsem toplarım. Mesajlarda geçen dikensiz tür olsa çok daha iyi olur ama buralarda yok.
|
1 Eklenti(ler)
Kapari salamurası yüzde 20'lik kaya tuzu içine biraz da sarımsak doğradım en üstüne maydanoz yaprakları ile kapladım. Bir ay sonra bire bir sirke ile karıştırıp bekleyeceğim biraz daha şimdi bile lezzeti güzel bence tüm arkadaşlara tavsiye ederim.
|
Merhaba arkadaşlar
ben tarım teknikeri kamil okyaz 2006 da denizli tarım müdürlüğünden emekli oldum.11 yıl boyunca ıtri ve tıbbi bitkiler konu sorumlusu olarak çalıştım |
Bizim buralarda kendiliğinden yetişir ve hiçbir değer arz etmez halk nezdinde...(en azından ben görmüyorum yoğun bir ilgi ile karşılandığını)
Bir dönem ilgilenmiştim ama şu anda umursamaz bir tavırla köye giderken yol kenarlarında, tarla köşelerinde kendiliğinden yetişmiş bu bitkiye bakıp geçiyorum o kadar. Karamanda da oldukça yaygındır bu arada. Hala alınıp satılıyor mu? Merakımdan soruyorum bunu... |
Acikcasi sitesindeki ekonomik degerlere de baktim, 2007-2008 yilinda yazilmis oradaki kazanc/gider tablolari. 3 senede verim aliniyormus, yani o zamanlar kapari dikenler nasil bir sonuc aldi merak ettim dogrusu :)
|
bu sene bizde topladık hanım tuza yatırdı salamurasını yapacağız inşallah.
|
Dağ, taş, deniz kenarı, hatta en umulmayacak yerlerden dahi fışkırarak can bulan kapari bir benim bahçeye uğramıyor. Türkiye' de bahçe duvarının hemen dibinden çıkarak beni piyango vurmuşçasına şaşırtan bu bitki burada bahçemden nasıl çıkmaz diyerek hayıflanıyorum.
İnsanlar genelde turşunun bir çok çeşidini sever ve evinde uygular ama bu bitkiye rağbet nedense yok gibi. Sadece çiçeği için bile bahçede bir kök olsa dediğim bitkilerden ama olursa turşusunu da denerim :) |
1 Eklenti(ler)
Geçen yıl turşusunu denedim ama bir şeye benzetemedim..
Benim bahçede bu yıl 2 kök çıkmıştı köpeklere batmasın diye söktüm ;) Kelebek Çalısı, sanki bu bitkiden sizin oralarda çok diye hatırlıyorum ben.. Hattâ bir yemek yarışması Kıbrıs'taydı ve dallarını haşlayıp yemek yapmışlardı.. Bizim buralarda da yer gök kapari bitkisi Ne yapsak ki ;) (Plumerianın intikamı :p) Tesadüfen dün akşam fotoğraf çekmiştim.. Tohumlar saçılmaya başlamış.. Eklenti 335743 |
Sevgili selis,
bahçemin dışında, sokağımın çeşitli noktalarında kendiliğinden çıkmış kapariler mevcut. Zaten kapari her taşın altından çıkıyor burada ;) bir benim bahçeye uçup konmuyor demek ki :mad: Bu arada Plumeria' yı Türkiye' de bir kaç kez bahçeye dikip tutturamayınca sonunda burada yetiştirmek kısmet oldu.. Plumeria için Kuzey Kıbrıs' ta ev sahibi olduk gibi bir şey oldu diye takılırım ben bazen Türkiye' de yetiştiremeyenler üzüldüğünde :dilli: Kaparinin taze filizlenmiş dallarını toplayarak turşusunu yaparlar ama yemeğini duymadım. Sanırım sizin izlediğiniz programı ben de izlemiştim ve o yemeği yapılan ot Molehiya olsa gerek. Bakın şimdi bana gidip kapari fidesi aldırtacaksınız :D |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:28. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025