agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Kudret Narı (Momordica charantia) (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1271.htm)

mirabel 25-08-2011 16:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gultar (Mesaj 852008)
Parçalamayı ben elle yapıyorum metal parçalayıcıları kullanmak istemediğimden
Koyduğunuz kavanozu ara ara çalkalayarak parçacıkların erimesine yardımcı olabilirsiniz.(metalle temas ettirmeyin bence)meyveler olgunsa 3-5 günde istenilen merhem kıvamına gelir. Acil ihtiyaç varsa bir miktar gönderebilirim Geçmiş olsun.Sevgiler.(Tamamen karşılıksız)

Teşekkür ederim sayın gultar, numune olarak dün biraz denedim. Her şey yolunda gibi görünüyor. Yalnız ben zeytinyağıyla karıştırmadan acı suyunu almaya çalıştım. En son yine de rutubetliydi ama artık sona yaklaşıyoruz deyip yağla karıştırdım, güneşte bekletiyorum. Acı suyu için siz neler yapıyorsunuz?
(Teklifiniz için teşekkür ederim, almış kadar oldum. Sağlıklı günler dilerim.)

copur 09 25-08-2011 18:52

Ben 2 senedir zeytin yağında yapıyorum. Tahmini 250 gr. ile 500 gr. zeytinyağına 3 - 5 adet turunculaşmış kudretnarını çatalla ezip koyuyorum. Sizlerin bahsettiği acı suyu göremiyorum.

mirabel 25-08-2011 19:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kürşad (Mesaj 845070)
1 kg zeytinyağına 1 kg kudret narı,
Dibinden acı suyunu çekmeyi unutmayın sakın, sürekli karıştırınca acı suyu da karışıyor. Unutmayın bir meyvenin %95 ile %98 arası sudan oluşur. Yani 1+1 kg lık bir karışım sonucu 1 kg civarında karışımınız olacak. Nasıl tespit ettiğime gelince: karışım normal görünürken bunu ince gözenekli kağıt süzgeçte süzdüm yarısı acı su yarısı zeytinyağı çıktı. Acı suyu içmek de hiç iyi olmuyor. Sürekli içildiğinde mideye rahatsızlık veriyor.
Bunun yanında nasılsa tüketilmeyen yağdan karışım yaparım diyerek hazırlamayın gerçekten acı bir tadı var, üstüne yağınkini de eklenirse daha acı olur. Tohumların dışındaki kabuk kızardığında alınabilir sanırım, olgunluğa ulaşmış olur.

Ben çatalla ezdikten sonra süzgece bıraktım, suyu süzüldü. Ve tadı acıydı. Buradaki arkadaşlar merhemin kötü kokulu ve tadının acı oluşunu buna bağlamışlar. Bilgi paylaşımında bulunan herkese teşekkürler...

gultar 25-08-2011 21:44

acı suyu
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mirabel (Mesaj 852477)
Teşekkür ederim sayın gultar, numune olarak dün biraz denedim. Her şey yolunda gibi görünüyor. Yalnız ben zeytinyağıyla karıştırmadan acı suyunu almaya çalıştım. En son yine de rutubetliydi ama artık sona yaklaşıyoruz deyip yağla karıştırdım, güneşte bekletiyorum. Acı suyu için siz neler yapıyorsunuz?
(Teklifiniz için teşekkür ederim, almış kadar oldum. Sağlıklı günler dilerim.)

Sn. mirabel, acı suyu ile ilgili hiçbirşey yapmıyorum, faydasının suyunda, posasından daha fazla olduğunu düşünüyorum.Ve güneşe koymuyorum.
sevgiler,selamlar.

KAPTANzst 26-08-2011 08:05

Ne ile yaparsanız yapınız, Kullanırken mutlaka ters düz ederek karışımını sağlayın.

oxygene 31-08-2011 09:37

Merhaba,
Ben yaklaşık 10 gün önce bahçemde yetiştirdiğim kudret narlarını ince ince doğradım ve ardından bir kavanoza koydum ve üzerini de zeytin yağı ile doldurdum. Bir iki günde bir ters düz ederek karışmasını sağladım. Ancak dün kudret narlarının tamamı zeytin yağının üzerine doğru çıkmış ve kavanozun dibinde de su birikmiş. Kavanozu açtığımda pek hoş olmayan bir koku oluştuğunu farkettim bu durum normal midir? Yoksa benim kudret narlarım bozulmuşlar mı? Tecrübeli arkadaşlar bilgi verirse çok sevinirim.

Hayırlı bayramlar dilerim...

OrganikKudret 31-08-2011 10:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oxygene (Mesaj 854199)
Merhaba,
Ben yaklaşık 10 gün önce bahçemde yetiştirdiğim kudret narlarını ince ince doğradım ve ardından bir kavanoza koydum ve üzerini de zeytin yağı ile doldurdum. Bir iki günde bir ters düz ederek karışmasını sağladım. Ancak dün kudret narlarının tamamı zeytin yağının üzerine doğru çıkmış ve kavanozun dibinde de su birikmiş. Kavanozu açtığımda pek hoş olmayan bir koku oluştuğunu farkettim bu durum normal midir? Yoksa benim kudret narlarım bozulmuşlar mı? Tecrübeli arkadaşlar bilgi verirse çok sevinirim.

Hayırlı bayramlar dilerim...

Merhaba,
pek güzel hazırlamışsınız, elinize sağlık. Dibindeki su birkaç hafta sonra kendi içinde özüşecektir,sakın o suyu alıp da atmayın,bekleyin, sabredin.
O nahoş koku da normal, çünkü kırmızı olan çekirdek kılıfları maya içerdiği için o koku da o mayanın eseri.
Hayırlı bayramlar.

mirabel 31-08-2011 10:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi OrganikKudret (Mesaj 854208)
O nahoş koku da normal, çünkü kırmızı olan çekirdek kılıfları maya içerdiği için o koku da o mayanın eseri.
Hayırlı bayramlar.

Çekirdeklerini karışıma eklemiyoruz değil mi? Kırmızı meyvesini ayıkladım ben, karışıma eklemedim. Kırmızı çekirdek kılıfı derken neyden bahsettiniz OrganikKudret? Ben bir yerde yanlış mı yaptım diye soruyorum.

OrganikKudret 31-08-2011 12:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mirabel (Mesaj 854211)
Çekirdeklerini karışıma eklemiyoruz değil mi? Kırmızı meyvesini ayıkladım ben, karışıma eklemedim. Kırmızı çekirdek kılıfı derken neyden bahsettiniz OrganikKudret? Ben bir yerde yanlış mı yaptım diye soruyorum.

Sayın Mirabel,
şöyle izah etmeye çalışalım. Kudret narınızın yağa ya da bala girmeden önce küflenmemiş, aflotoxin üretmemiş olduğundan emin olup ve saldığı suyu atmadıktan sonra hazırlanış ve kullanılışında pek bir yanlış olmuyor ,sadece eksiklikler oluyor. Kudret narı dış kısmı(pürtüklü-önce yeşil sonra turuncu olan esas sebzenin kendisi),tohumu( mühürlü ve kahverengi olan kısım) ve kırmızı kısmı( tohumu saran kırmızı kısım yani maya)dır.
1-Sadece sebze kısmını zeytinyağa ya da bala koyabilirsiniz.
2-Sebze kısmını ve maya kısmını zeytinyağa veya bala koyabilirsiniz.
3-Tohumu dahil olmak üzere tamamını zeytinyağa veya bala koyabilirsiniz.
Tüm farklı hazırlanış biçimleri farklı hastalıklara hitab ediyor.
bu sizin tercihinize bağlı.
Hayırlı bayramlar.

oxygene 31-08-2011 14:25

Sn. OrganikKudret,

ilgi ve alakanız için çok teşekkür ederim ben de o kadar emek harcayarak büyüttüğüm kudret narları ziyan oldu diye endişelenmiştim. Tekrar teşekkürler...

mirabel 31-08-2011 15:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi OrganikKudret (Mesaj 854246)
Sayın Mirabel,
şöyle izah etmeye çalışalım. Kudret narınızın yağa ya da bala girmeden önce küflenmemiş, aflotoxin üretmemiş olduğundan emin olup ve saldığı suyu atmadıktan sonra hazırlanış ve kullanılışında pek bir yanlış olmuyor ,sadece eksiklikler oluyor. Kudret narı dış kısmı(pürtüklü-önce yeşil sonra turuncu olan esas sebzenin kendisi),tohumu( mühürlü ve kahverengi olan kısım) ve kırmızı kısmı( tohumu saran kırmızı kısım yani maya)dır.
1-Sadece sebze kısmını zeytinyağa ya da bala koyabilirsiniz.
2-Sebze kısmını ve maya kısmını zeytinyağa veya bala koyabilirsiniz.
3-Tohumu dahil olmak üzere tamamını zeytinyağa veya bala koyabilirsiniz.
Tüm farklı hazırlanış biçimleri farklı hastalıklara hitab ediyor.
bu sizin tercihinize bağlı.
Hayırlı bayramlar.

Hayırlı bayramlar, bilgilendirmeniz için ayrıca teşekkür ederim. Farklı hastalıklar demişsiniz. Nasıl yaparsak neye iyi gelir, bunu da yanıtlarsanız minettar olacağım. Ailede şeker hastası, mide problemi çekenler var. En azından onlara faydalı olacak bir karışım hazırlamak istiyorum.

OrganikKudret 31-08-2011 17:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mirabel (Mesaj 854274)
Hayırlı bayramlar, bilgilendirmeniz için ayrıca teşekkür ederim. Farklı hastalıklar demişsiniz. Nasıl yaparsak neye iyi gelir, bunu da yanıtlarsanız minettar olacağım. Ailede şeker hastası, mide problemi çekenler var. En azından onlara faydalı olacak bir karışım hazırlamak istiyorum.

Sevgili Mirabel,
şeker hastaları eğer insülin ya da şeker dengeleyici ilaç kullanıyorsa kudret narı da ikinci bir ilaç fonksiyonu görecektir ki Allah korusun o takdirde hastanın şekeri çok düşüp istenmeyen durumlar görülebilir. Ayrıca en zor soru ise ne kadar ve na sıklıkta kullanmak gerektiği sorusu,.. Buna cevap verebilmek mümkün değil şu anda. Fakat kişiler deneme yanılma yöntemiyle veya çok küçük miktarlarda kullanmaya başlamak ve etkisini takip etmek koşuluyla gözlemsel sonuçlar elde ediyorlar. Bizler de bu kişilerin anlattıklarıyla söylem veriyoruz.

OrganikKudret 31-08-2011 19:11

4 Eklenti(ler)
Benim muhteşem kudret narlarım.... :D

gilaburu 31-08-2011 22:18

Merhaba bu kudret narlarınının olgunlaştığı nereden anlaşılır.

ligustrum 01-09-2011 01:06

Sararmaya başladığında, heralde!

copur 09 01-09-2011 13:45

Turuncu olup, meyvesi çatladığında iyice olgunlaşmış sayılır.

Birsen 33 18-09-2011 22:06

Sitedeki kudret narıyla ilgili forum sayfalarının hepsini okudum. Dikkatimi çeken şey bunun yenebilecek bir meyve olduğunu kabul eden hiç kimsenin olmayışıydı. Sadece bir-2 kişi tadına bakmışlar.

Kudret narı elbette bir meyve. Ben sararmış veya olgunlaşıp çatlamış olanları kopardıktan sonra ilk iş olarak kaşığı elime alıp onları afiyetle yiyorum. . Sadece diğer meyvelere göre tadı biraz az. Az olmasına rağmen de çoğu meyveden daha tatlı.

Yenecek yeri çekirdeğinin dışındaki kırmızı kısım. Kabuğunu karışım yapacaksam kırmızı kısmı çekirdekleriyle beraber bir kaba aktarıp öyle yiyorum ki kaşıktan tükürük asidi kabuğa bulaşmasın. Hafif tatlımsı ve serinlik veren bir tadı var. Az tatlı olduğu için şeker hastalarının da yiyebileceğini sanıyorum. Tabi bir kerede bir meyveden daha fazlasını yen-memek kaydıyla.

Bir defada en fazla 3 meyveyi yedim bir rahatsızlık hissetmedim. Misafirlerime ikram ettiğim oldu, çocuklarım (yetişkin yaştalar) da yediler. 4-5 yaşında bir çocuk bir kaç defa yedi, 6 aylık bebek iştahla severek üçte bir kadarını yemesine rağmen görünürde bir zararı olmadı. Yani kişisel bir allerji gibi durumunuz yoksa gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.Çekirdeğin dışındaki jel kıvamındaki kırmızı kısımın yeneceğini tekrar hatırlatayım.

Ayrıca nette dolaşırken yurt dışındaki bir araştırmada kudret narının içinde şeker hastalığına iyi gelen 4 madde tespit edildiğini okudum. Belki yenebilen tatlı kısmının da hiç bir işlem görmeden iyi geldiği hastalıklar vardır. Meyve olarak da şifa olarak da faydalanmak lazım.

Meyve olarak da genellikle yerel pazarlarda bulunabiliyor. Buralar (Anamur) sıcak bölge olması sebebiyle meyvenin sararmaya başlamasıyla olgunlaşıp çatlaması 1-2 veya 3 gün içinde oluyor. Raf ömrü kısa. Serin yerde tutulursa belki biraz uzatılabilr. Onun için marketlerde yaygın olarak bulmak zor. Yetiştirenlerden sipariş verip almak ya da yetiştirmek daha uygun ve yetiştirmesi çok zevkli bir meyve, tavsiye ederim.

Ayrıca pazarlama sorunu olan bir meyveyi serada yetiştirme cesaretini gösteren OrganikKudreti de tebrik ederim.

Mete Tiren 19-09-2011 07:19

Sn Birsen 33 kudret narının pazarlama sorunun olduğunu sanmıyorum.Zira baharat dükkanımızdaki kudret narları çok hızlı bir şekilde satılıyor. (Benzeri meyvelere göre)
Bu bitkiyi yıllar önce dedem miğde ağrılarına iyi geliyor diye tohumunu alıp yetiştirmeye başlamış yıllardan beri yetiştirmeye devam ediyoruz.

Yenme meselesine gelince tadı harika bir meyve diyemem. Ama şeker hastası olan anneannem devamlı tüketiyor. Ben ve babamda miyde rahatsızlığı var bizde yiyoruz aynı zamanda kudret narı ile beraber kalan zeytinyağı yanık ve yaralara karşı bir merhem vazifasi görüyor. Herhangı bir sorun veya yardım edilecek bir mesele olursa elimden geldiği kadar ayrdım ederim Saygılar

feyzon 20-09-2011 22:19

1 Eklenti(ler)
Saksıda da yetişiyor ancak sanırım bahçedeki kadar iyi olmuyor. Saksımda 3 adet meyve verdi. Oldukça da büyük saksıydı ancak sonra başka meyve vermedi. Küçük saksıda olanlar hiç meyve vermedi. Resimleri şöyle

Eklenti 246732

Birsen 33 20-09-2011 23:11

Feyzon'a
Yapraklar arasındaki mesafenin fazlalığına bakınca fazla sulanmış gibi duruyor. Belki az meyve vermesi de bundandır.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi metetrn (Mesaj 860622)
Sn Birsen 33 kudret narının pazarlama sorunun olduğunu sanmıyorum.Zira baharat dükkanımızdaki kudret narları çok hızlı bir şekilde satılıyor. (Benzeri meyvelere göre)
.........
Herhangı bir sorun veya yardım edilecek bir mesele olursa elimden geldiği kadar ayrdım ederim Saygılar

Sn metetrn
Ben özellikle "taze meyve" olarak pazarlama sorununun olduğunu söylemek istemiştim.

Konuyu biraz açıklamam gerekirse; burada ticari olarak daha çok muz, çilek, patlıcan, domates, salatalık üretiliyor. Komisyoncular bunları pazarlıyor. Yaz döneminde hemen hemen muzun dışında olanları komisyoncular kabul etmiyor. Onun dışında son yıllarda üretilmeye başlanan pepino, yerkirazı veya diğer bazı tropik-suptropik bitkileri pazarlamada sanırım sorun var ki üretmeye çalışanlar az. Fazla ürün olmayınca da ticareti aksıyor. Üreticinin elinde kalanlar yerel pazarda miktar olarak artınca fiyat düşüyor. Fiyatları çok dengesiz gören diğer üreticiler de çoğu zaman yetiştirmeye cesaret edemiyorlar. Yani bunların hepsi kısır döngü halinde görünüyor.

Yardım sözün için çok teşekkür ederim. Sadece kudret narı için söyleyecek olursam ürünler elimde kalmayacak şekilde, bozulmadan, uygun fiyattan satın alma garantisi veren olursa sadece hobi olarak değil ticari olarak da yetiştirmeyi isterim. Yetiştirmek ne kadar sor ve sabır isteyen bir şey olsa da güzel; pazarlayabilmek ve emeğinin karşılığını alabilmek daha da güzel. Saygılar.

Esenlikler dilerim.

emrebakan 29-09-2011 09:32

Merhaba,
Ben de geçen gün tazesinin tadına biraz da korkarak baktım. Ama hiç de düşündüğüm gibi acı olmadığını gördüm ve şaşırdım. Bu kadar "acı" denilerek tanıtıldığı için beklentim bu yöndeydi doğrusu. Yalnız pek tat da alamadım. Yani saman gibiydi diyebilirim. Ancak kendi yetiştirdiğim ürünü tattım. Fotoğraftakilere göre biraz daha küçüktü, yarı yarıya diyebilirim. Rengi tamamen turuncuya dönmüştü. Böyle bir tada sahip meyvenin içinden nasıl acı su çıktığını anlayamadım doğrusu. Bulabilirsem dışarıdan bir tane satın alıp deneyeceğim.

Birsen 33 29-09-2011 22:26

İçindeki kırmızı kısmı acı değil zaten. O kısım yeniyor. Dışındaki sarı kabuğu acı, ilaç olarak hazırlanan kısım da bu kabuk. Yiyebilirseniz tazeyken de bu kabuktan yiyebilirsiniz fakat gerçekten çok acı.

CEBECİ 16-10-2011 21:15

2 Eklenti(ler)
Bir kaç tane tohum çimlendirmeme rağmen bu yılın tek hasadı :confused:

Eklenti 251542

Eklenti 251543

BYHAMZA41 30-01-2012 20:05

bunu denemek isityorum ben de bir şeker hastası olarak madem faydası var bulup ekecem bajkalım

athena -asena 20-05-2012 22:42

2 Eklenti(ler)
Kudret narı ve kabak fideleri yarın toprakla buluşacaklar.

bebeto016 16-07-2012 21:14

nisan ayından bu yana ektigim kudret narları bayagı uzadı fakat birçok çiçek açmasına meyve vermesine ragmen çiçekler kısa sürede dökülüyor meyve verenler ise nohut büyüklüğüne varmadan yeşilken sararıp kuruyup gidiyor nedeni hakkında bilgi verecek arkadaşlar varmı acaba fırsat bulursam ilerde resimde ekleyebilirim

saygılar.

gultar 16-07-2012 22:26

2 Eklenti(ler)
Kudret narı bu yılın ilk meyvesini verdi. Bu bitkiye hastayım(!) rengi, şekli,
yapraklarının biçimi olağanüstü şık ve zarif.

Mete Tiren 16-07-2012 22:49

Bende de ortalama olarak 150 200 tane kadar minik minik meyveler var 3-5 tane de sararmaya yakın olanlar var her sene gibi bir kısmı taze bir kısmı buzluğa atılıp tüketilicek :)

...nokta 17-07-2012 10:49

Biz de geçen ay dikmiştik fakat tohumların bazıları boş oluyor ve filizlenmiyor...11 tohumdan 5 tanesi filizlendi...şimdi de bir kaç çiçeği var inşallah meyve de verir...

Dinamo 21-07-2012 04:55

Ben Endonezya/Jakarta da yasiyorum ve bizim guzelim vatanimizda olan boyle ozel bitkileri burada bulmak neredeyse imkansiz. Benim ince bagirsagimda ulser var uzun zaman nexium 40mg kullandim ama az fayda etti. Kudret narinin bu ulseri yok edip tamamen heliko bakterisinden de kurtaracagina dair yazilar okudum ve suan ciddi ciddi kudret narini burada basil bulabilecegimi dusunuyorum. Tropikal iklim oldugu icin bazi sebze, meyve ve bitlikeri ekemiyorsunuz iste sorunda bu, Amazon da bitter melon olarak gecen bu guzelim meyveyi nasil elde ederim burada acaba??


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025