agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Kekik (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1172.htm)

nevsune 02-05-2009 13:42

Sn Gurbik67, bu kekikler çok özel(;)) yerden geldiler ve çok değerliler. Ayrıca bunları yaşatabilmek için verilmiş sözüm var; tüm bilgileri kullanıp, her türlü çabayı göstereceğim. Derin saksıya dikmem söylendiği için bunlara diktim ama tuttuktan sonra kendiminkini dikdörtgen saksıya geçiririm. Diğer kekik, artık sahibinin uygun bulacağı biçimde yaşamını sürdürür.

Kekik sudan fazla hoşlanmıyor galiba değil mi? Bir de organik gübrem var ama sormadan ona da cesaret edemedim. Sulama ve gübreleme konusunda da yardımcı olursanız sevinirim.

gurbik67 02-05-2009 20:26

gübreleme çok az olarak yapabilirsin kurağa ve dona dayanıklı toprağa değdiği yerden hemen kök salar küçüçük beyaz çiçek açtığında çok çabuk çoğalır.bulunduğu ortama su **** kuraklığa çabuk adapte olan bir cins

nevsune 14-05-2009 10:37

2 Eklenti(ler)
Kekiklerin son ve içler acısı durumu.

Benimki tamamen gitti gibi. Yine de sanki dipte ufak bir yeşillik var, sonuna dek bekleyeceğim. Daha önce yazdığım gibi asla kriterlerimiz uyuşmuyor bu bitkiyle:p
Eklenti 78420

Emanet olanda biraz umut var gibi. Hiç ellemiyorum, sahibi kendisi budasın isterse.
ATTACH]78421[/ATTACH]

denizakvaryumu 14-05-2009 10:43

Eyvah gitti güzelim kekik.

24 üne kadar o yeşillik de gider :) gurbik67 görmesin.

nevsune 14-05-2009 10:46

Yok o yeşillik sürüyor vallahi, sahibinin şansına:)

Neyse ben de Ankara' daki bahçede çoğalınca yetiştiririm. Panik yok;)

k0900 14-05-2009 11:37

1 Eklenti(ler)
Sn. Müge'den temin edilen Creeping Thyme (Thymus Serpyllum) tohumları 5 martta dikildi, bugünkü hali:

RR ile mutlu mesut büyüyorlar.

ormancık 14-05-2009 11:44

O zaman kekik ile RR'ler aynı su ve toprak isteğindeler demek ki. Bunu bilmiyordum.

İşte saksıcılığın ve fotoğrafçılığın faydaları.Teşekkürler ağaçlar.net, Teşekkürler Sn.k0900.

Ben de RR'lerimin yanına Thymus Serpyllum dikeyim. Salatada yanyana muhteşem tatta olurlar:)

k0900 14-05-2009 12:22

1 Eklenti(ler)
Aslında RR nin diger yanıda fesleğen, biri çalıyor, digeri :)

İyimi kötümü yaptık tepki gelir yakında :)

ormancık 14-05-2009 13:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 421492)
Aslında RR nin diger yanıda fesleğen, biri çalıyor, digeri :)

İyimi kötümü yaptık tepki gelir yakında :)

Fotoğrafı büyüttüğünüzde daha iyi gördüm gerçekten diğeri fesleğen ve inanmazsınız ben fesleğenli makarnaya bayılırım.

Bu sene Bauhaus'tan pencere önünde saksılarda yetişen fesleğenden aldım. Mahsul bolcaydı.

kaktüs 14-05-2009 13:15

Onlar barış içinde yaşıyor görünüyorlar. Evlerde olunca mecbur yan yana yaşamayı öğrenecekler.. :)

O saksıda süper bir makarna sosu var. Domstesli, fesleğenli, kekikli :D

pembegül 14-05-2009 13:18

Arkadaşlar bende geçen yıl pazardan aldığım kekikleri kurutmuştum bu kışa girerken minik siyah tohunlarını saksıya ektim bu sene üç dal kekik çıkmış yaprakları 1cm. eninde üç dört cm arasında değişen uzunlukta dağ kekiği dediklerinden değil herhalde bu tarlalarda hasadı yapılandan çok güzel keskin kokusu var biraz daha büyüsün resimlerini eklerim ***** .

seyyah 14-05-2009 21:58

geçen gün tohumcudan kekik tohumu istedim baharatçıya yönlendirdi. baharatçıya gittim kekik tohumu diye birşey olmaz dedi. adam şifalı otlar satıyor daha kekigin tohumu olup olmadıgını bilmiyor. arkadaşlar nereden bulabilirim kekik tohumunu. ayrıca şimdi eksem olurmu. etrafından geçerken kekigin kokusunu duymak istiyorum varmı öyle bir kekik cinsi

k0900 14-05-2009 22:20

Tohumculardan alabilirsin.

İstanbul Tohumculuk ve Arzuman Tohumculuk tohumlarını geçen hafta ektik.

Ayrıca bitki satan peyzajcılardan saksıda alabilirsiniz.

Sitedede ithal kekik tohumu satılıyor.

gurbik67 14-05-2009 22:44

deniz akvaryumu gördüm NEVSUNE hanıma sormak istiyorum 159 mesaj ile163 teki aynı kekikmi anladığım kadar ile kekikğin dikildiği toprağın torfu çok fazla aslında o kekik Ankarada rahatlıkla yetişebilen bir cins torf oranı çok çok az olmalı.
Nevsune hanım istesende istemesende bu kekiği yetiştireceksin.

nevsune 15-05-2009 09:18

Evet sayın gurbik67, o iki fotoğraftaki kekikler aynı. Söylemeyeyim diyordum ama benimkinin bozulma sebebi sizsiniz:p Ben hiç ellemeyecektim. Siz yok derin değil, yok dikdörtgen değil diyince, hani vardır bir hikmeti deyip değiştiriverdim kendiminkinin saksısını. Alın işte sonuç ortada:(

Neyse, umarım diğeri sağlam kalır da, oradan kökler alırım. Aslında onda da suç benim değil. Ben söyledim, ben kekik katiliyim,beceremiyorum alın şunu benden diye almadı. Suç benden gitti, ne yapayım?

Sn gurbik67 torfu genelde fazla kullanmam. Bahçe toprağı ile az miktarda torf karıştırıp hazırlamıştım bunları ama haklısınız dikdörtgen saksıdaki biraz fazla kaçtı. Korkumdan ne çileklere, ne de bunlara gübre bile veremedim.

Neyse herkes kısmetini yermiş. Yine de Gugukkuşu filminde Jack Nicholson'un oynadığı kişiliğin dediği gibi: Hiç değilse denedim;)

gravel 15-05-2009 10:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gurbik67 (Mesaj 422029)
anladığım kadar ile kekikğin dikildiği toprağın torfu çok fazla aslında o kekik Ankarada rahatlıkla yetişebilen bir cins torf oranı çok çok az olmalı.

Sayın gurbik kekik için sizin toprak öneriniz nedir? Geçen sene sizden aldığım kekiği malesef ben de yaşatamadım. ama sarmaşık bamya bütün kışı ve güvercin saldırılarını atlattı ve bu bahar balkon demirlerimi sarmaya başladı :)
Geçenlerde kipa'dan kekik aldım ben de. ufakça (7-8 cm çap ve boyda tahminen) bir saksıda. Onu daha büyük bir saksıya, hatta ince uzun saksıya almayı düşünüyorum ama değiştirip kaybetmekten çekiniyorum. Elimde marketten almış olduğum torf var ama sizin uyarınızdan sonra kullanmaktan vazgeçtim.

denizakvaryumu 15-05-2009 10:11

Vermeyince Mabud, Neylesin Mahmut :D

Biz en iyisi Derya'nın köyüne gidelim, kekikleri kendi elimizle alalım.

gurbik67 15-05-2009 18:01

bendeki kekikler genelde torflu toprağı asla sevmez nedeni suyu çabuk geçirgen olması kuru kalması o derece fazla olması yoprak çok fazla olmalı
ankarada yaşayan yeğenimde aynı kekiklerden saksıda yetiştiriyor demekki havasında suyunda problem yok.
nevsune hanım hata bende doğru çoğuda sende diktikten sonra bir müddet gölgede kalsın demiştim.
denizakvaryumu ve sana tekrar göndereceğim inşallah 1 hafta sonra
selamlar.

nevsune 15-05-2009 18:07

Sn gurbik67, bir görüşmemizde bu kekiklerin gölgelik yerde yetiştiğini söylemiştiniz, yanlış anımsamıyorum değil mi? Aslında kekiğin güneş sevdiğini biliyordum ben. Şimdi son bir çabayla kurtarayım diye uğraşıyorum ya hani;). Ne yapmamı önerirsiniz? Bunları şu anda oldukları gibi yalnızca sabah güneşi alan yerde mi bırakayım, yoksa sıkı bir güneşe mi alayım?

Yardımlarınızla kurtaralım hadi bunları:)

Ben yazarken siz de yazıyormuşsunuz:) Hiç olur mu sizde hata falan yok, ben şaka yaptım. Ama 1 hafta gölgede bırakmıştım sonra yavaş yavaş sabah güneşine aldım. Yok artık lütfen göndermeyin. Sizi de boşuna yormuş olurum ve üzülürüm. Ben baktıkça sonuç hiç değişmeyecek. Sevmiyor beni, yapacağım bir şey yok:(

gurbik67 15-05-2009 22:39

nevsune hanım sizdeki o kekikleri diktikten sonra 1 hafta kadar gölgede kalsın ondan sonra güneşe çıkar demiştim tam tutma olmadığından güneşten dolayı yanma oluyor aslında her türlü iklimde yetişmektedir kökleri hem yüzeysel hemde derine inen kökleri var güneşi seviyor ama sen tam tutmadan güneşe aldığından kekikler kuruyor.

N.Hel 04-06-2009 17:00

1 Eklenti(ler)
Merhaba,

Marketten aldığım kekiğin resmini aşağıya ekledim. Cinsinin ne olduğunu söyleyebilecek varsa çok memnun olurum.
selamlar

feriha 04-06-2009 21:42

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bugün babam cebeci pazarından satıcının kekik dediği değişik bir baharlı ot almış. Köklü görünce yetiştirmeyi denemek için hemen suya koydum. Ama bu nasıl bir kekik bilemedim. Tadı kekikten daha kuvvetli ama yakın bir aromaya sahip.
Eklenti 83842

denizakvaryumu 05-06-2009 07:40

Kokusu kekik gibi mi yoksa lavantaya daha mı yakın.

Yapraklardan lavanta ailesinden gibi duruyor.

feriha 05-06-2009 08:44

Kokusunu ve tadını tekrar test ettim.
Lavanta yapraklı ama kekik tadında.
Elinizle biraz oğusturursanız kekik gibi kokusunu alabiliyorsunuz.
Yediğinizde biraz yakan kekik tadı gibi bir aroma mevcut.
Salataya kullanıldı çok yakışıyor;)

Kiraz 05-06-2009 12:45

Sevgili Feriha geçen sene ben de marketten aldıklarımı ( aynı cinsti) dikmiştim ve kolay tutmuştu, ilk günler çok su istemişti.

tamaşa 05-06-2009 15:48

sn feriha,bende sizin gibi pazardan köklü aldıgım aynı cins kekikleri direk topraga ektim çabuk tuttular gelişimleri çok güzel. sn kiraz'ın dedigi gibi ilk günler bol suladım

feriha 05-06-2009 17:33

Sevgili Kiraz, Sn tamaşa ben de hemen toprağa geçirdim. Pazarda köklenecek bir bitki görmeyelim demek hepimiz aynıyız:p

tamaşa 05-06-2009 20:48

aynen, bir önceki haftaki pazardanda köklü mor feslegen bulup ekmiştim.komşum pes dogrusu kendine pazardan da ekecek birşeyler buldunya diyor .çicek böcek sevince insanın gözü nerde ne var buluyor

sirius50 05-06-2009 23:42

sevgili yeşil severler
7 sayfalık görüşlerinizi ilgi ile okudum bende kendi denyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim. baharatlı mutfak bitkilerini yemekelrimizde ve salatada devamlı kullanmaktayız. bir firmanın küçük pakatlerde satışa sunduğu kekik,fesleğen, biberiye vb ürünleri sonunda kendim yetiştirmeye kara vererek mart ayın da Koçtaş tan Vilmorin marka anadolu tohom aş ithali fesleğen(basilic grand vert),kekik (sariettecommune) ve mercan köşk (Origan marjolaine vivace) tohumları çimlendirme torf u ve plastik çimlendirme viyolleri aldım. önerilen kurallara uyarak tohomları toprakla buluşturdu.

15-20 günün sonunda fesleğen ve kekik tohumları çimlenip mart sonuna doğru 5-6 cm lik iplikcikler şeklinde buyuduler ancak daha sonra hepsi fazla gelişmeden devrilip gittiler. bunun nedeninide torf olduğunu firmanın yetkilisi Ziraat müh. söyledi.

1 ölçü torf ile 3 ölçü pazardan aldığım çiçek toprağı karışımı ile elma sandığından bir küçük seracık yaptım ve sonunda fesleğen ve kekikleri büyutmeyi başardım ama mayıs ayından itibaren çiçeklenecekleri yazıyor olmasına rağmen henüz şaşırtma durumuna bile gelemediler. bu arada mercan köşk lerde hiç hareket yok sanırım o konuda aldatıldım. tohumlar iyi değil miş saygılarımla

maki01 09-06-2009 15:08

Merhaba,
Zengarden'den aldığım kışlık kekik, portakal kokulu kekik, tarçın ve limon kokulu fesleğen tohumlarım yine zengarden 'den aldığım çimlendirme torfunda 3 günü bile doldurmadan filizlendi.
Özellikle kekiklerin gövdeleri çok ince, umarım güzel gelişirler.

denizakvaryumu 09-06-2009 15:12

Zengarden i foruma da bekliyoruz :)

maki01 09-06-2009 16:20

2 Eklenti(ler)
Ben de davet ettim :) Üye , ancak agaclar.net'de satış yapmayı yoğunluğundan dolayı düşünmüyormuş. Ben gittigidiyor.com dan şipariş vermiştim.

Not: Fotoğraf makinamın pili bitti . Fotoları en kısa sürede ekleyeceğim.

Ek:

Eklenti 85297

Eklenti 85298

denizakvaryumu 09-06-2009 16:28

Posta çeki olayı olmadığı için ben de inadına gitti gidiyordan alışveriş yapmıyorum :)

Artı ,forumdan yapılan her alışveriş, foruma katkı olarak da kaldığı için, forum herzaman tercihim oluyor.

maki01 09-06-2009 16:47

Haklısınız, ben de hayatımda ilk kez (54 yaşında ,bilgisayar kökenli ve 15 yıldır internette olmama rağmen) internetten alışveriş yaptım. Yine haklısınız, site üyelerimizden malzeme almak destek açısından önemli. Site içi arama moturu ile aramalarda konuyu bulmakta zorluk çekiyordum. Vermikulit bulamadığım bir dönemde siteden bir arkadaşımız önerisiyle bulaştım internetten alışverışe. Hatta sayın Karınca'ya ilk siparişim gittigidiyor.com dan oldu sonra sitede buldum kendisini.1 şişe oradan, 2 şişe buradan sipariş vererek neemazalları temin ettim.
Artık sitemizde bulmak istediğim konuyu google'da agaclar.net'te sorguluyorum. Ulaşım çok daha kolay geldi bana.
Zengarden'le yaptığım alışverişten de son derece mutluyum. Satınalma dışında sorduğum her soruya kısa sürede cevap alabiliyorum.
Konu nerden nereye geldi :)
Son Söz: Tüm siparişlerimizde sitemizde satış yapan üyelerden satın almak tercihimiz olmalı. Hem sitemiz, hem kendi çıkarlarımız için... Burada daha ucuz :)
Sevgiler..

COYOTE 15-06-2009 09:36

1 Eklenti(ler)
Sonunda kekiklere kavuştum.

Derya Özen 15-06-2009 10:10

1 Eklenti(ler)
Eklenti 86789

Buda geçen hafta bizim köyden topladığımız kekiklerin resmi, sizin burada fotoğrafladıklarınıza benzemiyor. Bunlar çalı gibi bir köke ve dallara sahip, sizinkiler daha yumuşak otsu bir görüntü içindeler. Sanırım çok farklı kekikler var. Kekikde dünya deviymişiz :) Ayrıca bir not daha, bu hafta tekrar köye gittim, bu hafta kekiklerin aroması daha bir fazlaydı. Sanırım bu mevsim bizim köy için, tam kekik toplama vakti.

maki01 15-06-2009 12:01

Tohumdan balkonda kekik yetiştirmek çok zor gibi. Tohum minicikti, fideler de öyle.

Zeytinci 15-06-2009 12:38

1 Eklenti(ler)
Bu kekiğin çeşidini bilen var mı?

hazan-z 16-06-2009 21:05

Merhaba Arkadaşlar!Şimdiye kadar ektiğim bitkiler arasında kekik ve biberye kadar nazlısına rastlamadım.Ekeli üç aya yakın bir zaman olduğu halde boyları henüz 4-5 cm .Adeta insanın sabrını deniyorlar.Siteden alışveriş konusunda Maki01'e katılıyorum.Hem sitemiz kazansın,hem de daha ucuza alalım.Sıcaktan kavrulan Adana'dan sevgiler.

nevsune 18-06-2009 09:27

1 Eklenti(ler)
Geçen hafta Feriha'dan aldığım kekikleri bir hafta gölgede bıraktıktan sonra ilk defa sabah güneşine çıkarttım.
Eklenti 87602

Sonra dilime takıldı bir şiir:)

Bugün pazar.
Bugün beni ilk defa güneşe çıkardılar.
Ve ben ömrümde ilk defa gökyüzünün bu kadar benden uzak
bu kadar mavi
bu kadar geniş olduğuna şaşarak
kımıldanmadan durdum.
Sonra saygıyla toprağa oturdum,
dayadım sırtımı duvara.
Bu anda ne düşmek dalgalara,
bu anda ne kavga, ne hürriyet, ne karım.
Toprak, güneş ve ben...
Bahtiyarım...

1938
N.H. RAN

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025