![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
agaclar.net
|
Serviye selvi demek de hatalardan biridir. Sarımsağa sarmısak yanlış. Kıvırcık marul yoktur, kıvırcık salata vardır. Oysa halk arasında salata deyince doğranmış soslu çiğ sebzeler gelir akla, değil mi? İzzet Bey okulda bu salatalık- hıyar konusu çok ciddi sıkıntıya sebep olurdu gerçekten. ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2008
|
Lahana=Kelem
20 yıl önce Antalyaya yeni geldiğim dönemde pazara çıktığımda lahanaya kelem derdim. Çünkü bizim oaralarda genelde kelem deniliyor. Satıcının yüzüme ne diyor bu dercesine baktığını bilirim. ![]() Siz hiç duydunuzmu lahananın kelem olduğunu? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Genelde yaşlılarda duyardık. Galiba Farsça imiş. Türkmenistan'lı kadınlardan da duymuştum, onların dili de Farsça, Rusça, Türkçe karışık. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Birde sanırım İzmir bölgesinde Domatese Domat diyorlardı Karadenizde Kırmızı patlıcan da derler. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet hala öyle deniyor. "İki kilo domat çeksene" gibi. Yerel ağız da da maydanoz- merdinoz limon- iliman patlıcan- badılcan. Tabii birde benim hala yanlış kullandığım "muşmula" ve "yeni dünya" var. Arasında ki farkı hala çözemedim. **** ikiside aynı meyvemidir bilmiyorum. Düzenleyen cybel : 26-10-2008 saat 12:35 Neden: ekleme |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Yazılışı halen tartışılmakta olan bir sözcük. Dil Yâresi, Hakkı Devrim , 22 Eylül 2007 "...«Sarımsak» kelimesi TDK Sözlük'ünde bu şekilde geçiyor. Eski imla kılavuzlarında «sarmısak»tı. Doğru yazılışı hangisidir? – Farklılık devam ediyor. TDK'nın ve MEB'nin sözlüklerinde, TDK'nın İmla Kılavuzu'nda, Püsküllüoğlu'nda ve Çağbayır'da imla SARIMSAK. Altı sözlükte ve Ömer Asım Aksoy'da imla SARMISAK. İsmet Zeki Eyüboğlu eski Türkçe'deki sarımsak, ses değişmesiyle sarmısak olmuştur, diyor. Şemseddin Sami, «Birbiri üstüne zarlarla sarılı olmasından dolayı sarmısak olarak isimlendirilmiştir» diyor. Ben, Ömer Asım'ın kılavuzunu tercih ederek «sarmısak» yazıyorum. " |
|
|
|
![]() |
|
|