agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Su kuyusu açtırma biçimleri (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/9838.htm)

Ozi'nin Bahçesi 23-03-2011 11:58

Merhaba,
Karamürsel'deki bahçemizde biz almadan önce mevcut olan keson kuyuyu elden geçirmek istiyoruz.Kuyunun duvarları taş 2m den biraz fazla gibi çapı var, derinlik tahminen 6m2 kadar, ve kuyunun ağzı açık. Hem güvenlik hemde bu yıl bahçeye fidan sebze filan ekeceğmizden su ihtiyacını karşılamak için duvarları beton yapmayı ve üzerine kapay yapmayı düşünüyuruz.
Sayın Aslan ve diğer arkadağlar bu konuda tavsiyeleriniz nedir? Bu işi yapan tanıdıklar varmı bölgemizde ? Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler.

aslan_k 23-03-2011 17:00

Merhaba Sn. Ozi'nin Bahçesi,
Ben kuyucu Mustafa diye Çorum'lu bir arkadaşa yaptırmıştım, bizim oralarda sanırım başka biri yok.
Ama bu mevsimde yapılır mı pek emin değilim. İsterseniz bir konuşun. Mevsimi geldiğinde yakalamak çok zor oluyor bu adamı. Bilirsiniz bu ustalar pek sözünde durmuyorlar.
Kuyunuzda su yok mu? Elden geçirme isteğinizin sebebi ne? Kuyunun çeperlerine yeniden beton ile kaplamak hem maliyetli hem de zor bir iş olabilir, belki de sıfırdan kuyu açmak daha mantıklı olabilir. Bu arada çeperlere tekrar beton ile kaplamak hacmi de küçültebilir.
Görüşmek üzere.

Ozi'nin Bahçesi 24-03-2011 10:55

Sayın Aslan,
Kuyuda su var, bu yaz suyu kullanarak sulama yapmam lazım, kuyunun ağzı tehlikeli bir şekilde açık ondan korkuyorum öncelikle üstünü kapatmam lazım ama kapatmadan temizlemek ve sağlamlaştırmak istiyorum,sanki bir yandan kayma yapmış gibi kuyu oval görünüyor, çok eski bir kuyu yani.Hafta sonu gideceğim fotograf çekip gönderirim size.
Ustanın Tel. ini özel mesaj atabilirseniz sevinirim.
Teşekkürler.

aslan_k 27-03-2011 17:43

Merhaba,

3 Gündür siteye girmedim, keşke griseymişim , Cumartesi ben de bahçedeydim görüşebilirdik.Yerinizin konumunu bilemiyorum ama bu mevsimde kuyuyu boşaltmanız zor hala her yerden karasu geliyor. Arazinin yüksek bir yerine bir depo ayarlayabilirseniz kuyudaki suyu oraya aktarıp belki kuyunun durumuna bakabilirsiniz, ama içinde çalışılabilirmi bilmem.Kuyucunun telefonunu özelden göndereceğim size.
Komşu olduğumuza göre görüşmek üzere diyorum.

Ozi'nin Bahçesi 27-06-2011 16:24

Merhaba,
Kuyucu Mustafa ustaya gösterdik bizim keson kuyuyu. 4 adamım var günlüğü 100TL = 400TL günlük alırım dedi. Artı kum, çimento, keresteyi alırsın yerine çekersin onunla da kuyuyu örterim diyor . Anlayacağınız bir keson kuyu temizletme , üstünü kapatma 2-3 bin TL ye malolacak.

Ayrıca elektrik çekme işinde de top gibi ortada kaldık.TEK 'e gittik gidin il tarım müdürlüğünden belge getirin diyorlar. Tarım il müdürlüğüne gittik adamlar 3 dönümlük yere ne heyeti yollayacağız , biz ticari-çiftçi için tarım elektriği için müracaatları kabul ediyoruz dediler. ..
Anlayacağınız kaldık ortada. Ne su var , ne elektrik.

nevzatçakı 25-07-2011 14:06

3 sene önce bahçeme tulumba için buru çaktırdım.21 metrede su bulundu.2 sene idare etti bu sene su gelmeğince aynı şahsı çağırdım çökme olduğunu söyledi.açmak için 500 tl istedi.bende yaptırmadım.bu çökme hep olurmu .bu boruyu nasıl açarız bir metodu varmı fikirlerinizi rica ediyorum .

redroseee 08-09-2011 13:17

merhabalar kuyu ıle ılgılı dıye bu konuya sorumu sormak ıstedım ,bızımde kuyumuz var bundan yıllar önce suyu tahlil edildiginde cok kireçli bulunmus ve bız bu suyu bahçemize kullanamıyoruz ,içinde motor var ve günlük su boşaltıyor ,,daha önceleri klor tabletleri kullanıldı ama cok su oldugu için alinan depo yetersiz kaldı suyu bekletme durumu olamadı ,ben bu durumu nasıl kullanışlı hale getirebilirim bana yardımcı olurmusunuz??

redroseee 12-09-2011 00:33

yardımcı olcak kımse yokmu ??

aslan_k 19-09-2011 14:38

bence yanlış konuda cevap arıyorsunuz

redroseee 20-09-2011 17:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aslan_k (Mesaj 860769)
bence yanlış konuda cevap arıyorsunuz

tamam tskler

attila026 06-10-2011 15:09

Merhaba.bahçeme 21 metrelik bir sondaj kuyusu açtırdım.9 metreden su çıktı.Yaklaşık 19 metreye dalgıç pompa indirip jeneratör yardımıyla 150 adet fidanı damlama yöntemiyle sulamak istiyorum.acaba hangi tipte ve güçte bir pompa kullanmalıyım?kuyu ile bahçenin diğer kenarı arasında 120 metre mesafe ve 5 m kod farkı var.Ayrıca yaklaşık fiyat ne olur?Teşekkürler...

eray s. 16-12-2011 12:30

Sondaj hakkında yardım?

Kocaeli Karamürselde 1400 mt.tarlam var köye uzaklığı 1200mt civarı elektrik ve su yok.benden önceki sahibi ağaçları sulamak için traktörle su taşıyarak sulamayı yapmış."Taşıma suyuyla değirmen dönmez" mantığıyla su çıkarttırmak istiyorum.Sondajmı yoksa elle kuyu açtırmakmı sağlıklı olur?hem kullanım hem maliyet açısından?Elle açılan kuyuda zemin ölçümü nasıl yapılıyo ? Yardımlarınız için şimdiden Teşekkürler...

mrduran 16-12-2011 18:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eray s. (Mesaj 888456)
Kocaeli Karamürselde 1400 mt.tarlam var köye uzaklığı 1200mt civarı elektrik ve su yok.benden önceki sahibi ağaçları sulamak için traktörle su taşıyarak sulamayı yapmış."Taşıma suyuyla değirmen dönmez" mantığıyla su çıkarttırmak istiyorum.Sondajmı yoksa elle kuyu açtırmakmı sağlıklı olur?hem kullanım hem maliyet açısından?Elle açılan kuyuda zemin ölçümü nasıl yapılıyo ? Yardımlarınız için şimdiden Teşekkürler...

Merhaba efendim,

Konuyu okuyunca, hem maliyet hem de gerekli su miktarı yönünden, farklı şartlar için farklı uygulamaların olduğunu anladım. Her biri de gayet mantıklı seçim. Kepçe ile kazmak işini öteledim, kısır döngü gibi geldi bana.

Şartlar uygun ise ''Keson kuyu'' yeterli(depo yapılırsa) ve ucuz sistem. Çökme durumunda, ilerki senelerde müdahale edilmesi, maliyet arttırıcı unsur.

Sondaj ise; maliyeti fazla ve küçük bir ''su bulamama riski'' olsa da, uzun vadeli düşünenler için iyi bir çözüm.

Arazileri için su elde etmek isteyenler bu linki okusunlar.
Ben de, sizler gibi bu işleri dışardan takip eden biri olarak öğrenme aşamasındayım.
Aklımıza gelmeyen soruları, sonradan sormamız ve ne imiş bu ''sondaj şartları'' dememek için okuyalım lütfen. Ben dedim şahsen:))

Saygılarımla lütfen.

aslan_k 17-12-2011 18:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eray s. (Mesaj 888456)

Merhaba Sn eray benim de Karamürsel'de bir bahçem var, bo konu altında daha önce yazdıklarımı okumanızı tavsiye ederim

eray s. 20-12-2011 08:52

Paylaşımlarınızı okudum Sn Aslan_k teşekkürker.Acaba şuan keson kuyu açtırmanın metre fiyatı ne kadar oluyor?Bide benim karamürseldeki tanıdığım bi abiye elle kuyu açtırmak istediğimi söyledim,bana elle açılan kuyunun zamanla çöktüğünden bahsetti.Kepçeyle kuyu açtırdıklarını kuyuya boru takıp etrafını mıcırla kapladıklarını,suyu işini bir gün gibi kısa sürede hallettiklerini söyledi.Böyle bişey mümkünmü? Teşekkürker...

eray s. 20-12-2011 14:00

Sn mrduran gönül sondaj yaptırmak istiyo ancak burdaki yazılan fiyatları görünce (13-14 bin gibi) maliyet açısından daha uygun olanı tercih etmek durumunda kalıyorum.Artık yazın mühendis götürüp ölçüm yaptırcam,suyun bulunduğu derinliğine göre fiyat değiştiği için sondajmı yoksa keson kuyumu karar vercez.hoşçakalın

mrduran 20-12-2011 19:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eray s. (Mesaj 889877)
Sn mrduran gönül sondaj yaptırmak istiyo ancak burdaki yazılan fiyatları görünce (13-14 bin gibi) maliyet açısından daha uygun olanı tercih etmek durumunda kalıyorum.Artık yazın mühendis götürüp ölçüm yaptırcam,suyun bulunduğu derinliğine göre fiyat değiştiği için sondajmı yoksa keson kuyumu karar vercez.hoşçakalın

Merhaba efendim,

İnanın konu genellemesi gibi bir şey yapmaya çalıştım sadece. Başka amacım yoktu efendim.

Ben de arazi de yok, yani size göre daha kıt bilgim var.

Ben de sizin gibi kalite ve ucuzun peşindeyim. Aynı yoldayız:))

Verdiğim linki de ilk gördüm, anlaşmadan önce faydalanıcak bilgiler imiş. Şaşırtıcı şartları ve özellikleri var. Anahtar teslimi deyimi sondajda apayrı bir konu imiş.

Saygılarımla lütfen.

bahtiyar02 10-11-2012 10:51

Kuyu Tespiti

4 Eklenti(ler)
Merhaba dostlar;
İki yıl önce Evimin bulunduğu sitede bulunan el ile kazılan kuyunun yerini ben tespit etmiştim. Geçen Hafta Komşu sitenin yöneticisine benim ismimi vermişler. Beni arayıp yer tespiti konusunda yardımımı istediler. Bende istediğim ölçülerdeki bakır çubukları temin ederlerse yaparım dedim. Sitelerinin bahçesinde bakır çubuklarla döndüm iki yer tespit ettim. En uygun yeri ve metrajıda 6-8 metre arasında olduğunu tahmin ettiğimi kendilerine söyledim. Bizim sitenin kuyusunu kazan Gazi ustayı arayıp kazması için anlaşma sağlandı.Öncelikle site yöneticisine Kuyu ustasının ve elemanının sigortasını kesinlikle yatırmasını ve kuyu belli bir derinliğe geldiğinde beton veya beton boru ile emniyete almalarını önerdim. Dün balkondan baktığımda Kuyucu Gazi ustayı ve elemanı İsmail ustayı gördüm. Bana söyledikleri Kuyuyu 6 metre kazdıklarını ve suyun çıktığını işin ilginç yanı ise akıntının benim daha önce söylediğim yönden geldiği:rolleyes: Gazi usta bundan sonra kazacağı kuyuların yer tespitinde beni götüreceğini söylemesi beni gülümsetti:D.Bu gün gidip kuyunun resimlerini çektim. Gerçektende su çıkmıştı. Bu benim üçüncü yer tespitim ve üçündede tesadüfende olsa suyun çıkması beni sevindirdi.
SaygılarUmarım bu kuyu bizim kuyuyu kurutmaz. Böyle bir durumda "kendi ayağımıza baltayı vurmuş gibi oluruz"

cetiner 11-11-2012 19:23

sn. bahtiyar bakır çubukları nasıl kullandığınızı resimle görüntüler misiniz suyun derinliğini nasıl tahmin ediyorsunuz ayrıca bakır çubuk kullanmanın kan gurubuyla alakası varmıdır ...saygılarımı sunuyorum

Levent114 20-11-2012 17:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cetiner (Mesaj 1046493)
sn. bahtiyar bakır çubukları nasıl kullandığınızı resimle görüntüler misiniz suyun derinliğini nasıl tahmin ediyorsunuz ayrıca bakır çubuk kullanmanın kan gurubuyla alakası varmıdır ...saygılarımı sunuyorum

Sn. Cetiner,

Biz bakir borularida alsak, kan grubunu da tuttursak, biraz zor buluruz gibi geliyor.

Bu farkli bir konu, allah vergisi bir yetenek.

Bahtiyar Bey'i kutlarim.

Hani bir soz vardir " hangi cocuga masallah dedin de yasadi.." derler.

Bizimki o hesap..:p

cetiner 20-11-2012 22:15

levent bey bizim yörede bu işi demir çubukla yapanlar var ben de denemek istediğimde kan grubumun 0 RH - olması gerektiğini söylediler şansa bakın benim kanım 0 RH - adam bana çubukları verdi deneyebileceğimi söyledi ben de kendi bahçemde denedim gerçekten çubuklar avucumun içinde serbest oldukları halde bazı bölgelerde birleşti su olan yerde çubuklar birleşirmiş ama kaç metre derindedir ne kadar su vardır nasıl bilirler bilmiyorum sayın bahtiyar da sağolsun cevaplamadı...

Levent114 01-12-2012 21:24

Findikta calisirken Temel'i en uygunsuz yerinden yilan sokmus.

Baslamis kivranmaya, arkadasi Tursun'a " hacan sen de cep telefoni var, sor bagayim toktura de diyi.."

Doktor, sokulan yeri emip emip tukureceksin.

Temel; ne diyi..

-gebersin pezevenk diyi..

Hesabi,

Istermisiniz Sn.Bahtiyar'da bizim icin , - susuz kalin deyyuslar desin..!

Saka..saka...:)

Levent114 01-12-2012 21:33

Niyetim bu guzel foruma biraz hareket getirmek.

Bakmayin, boyle maca papazi gibi durup vicdan azabi gibi baktigima.

Annem kucukken zeki bakisli oglum diye severdi..:-))

Levent114 01-12-2012 23:11

Benim kan grubum da B rh Negatif..

Bu kadar nasibetsiz grup mu olur.

Bahtiyar Bey taktik verse ne olur vermese ne olur..

Levent114 02-12-2012 11:07

Kuyucu Arkadaslar, nerelerdesiniz diyecektim ki, şıp diye aklima Kuyucu Murat Pasa dustu, iyimi..

Derince bir kuyu kazdiriyor, uste sonmemis kirec, onun ustune biraz taze toprak, yine bir sira sonmemis kirec.

Elleri arkadan bagli adami, ayaklarindan baglayip sallandiriyor asagi...Bu ara veriyorlar suyu, kirec fokurdamaya basliyor, bir sokuyorlar bir cikariyorlar..

Kim ulan bu deli herif diyenler 1606 yillarini Mr.Google'a sorsunlar.

Bosuna butun dunya bizden nefret etmiyor.

O yuzden kuyucu arkadaslar neredesiniz demeye dilim varmiyor.

Ben, Bahtiyar Beeeyyyyy, hısım nerdesiniz yav..

dersem toplaşın başıma...:o

rise_com 04-12-2012 23:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cetiner (Mesaj 1046493)

L şeklinde kalın iki bakır çubuk hazırlanır. İki elinizde çubuklar ileriyi gösterecek şekilde ve birbirlerine paralel tutulur ve alanda yürümeye başlanır.

Manyetik alana rastlandığında çubuklar yön değiştirmeye başlar. Bu yöntemi define arayıcılar çok kullanır.

Özel bir kan grubu ile bir ilgisi yok bu yöntemin. Dut veya nar çubuğu ile aramada kan grubu çok önemli.

cetiner 05-12-2012 22:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Levent114 (Mesaj 1058193)
Niyetim bu guzel foruma biraz hareket getirmek.

Bakmayin, boyle maca papazi gibi durup vicdan azabi gibi baktigima.

Annem kucukken zeki bakisli oglum diye severdi..:-))

sn. levent hakikaten hareketlilik getirdiniz teşekkür ederim sn. bahtiyarın yazacağı yok nasıl olsa

cetiner 05-12-2012 22:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rise_com (Mesaj 1060724)
L şeklinde kalın iki bakır çubuk hazırlanır. İki elinizde çubuklar ileriyi gösterecek şekilde ve birbirlerine paralel tutulur ve alanda yürümeye başlanır.

Manyetik alana rastlandığında çubuklar yön değiştirmeye başlar. Bu yöntemi define arayıcılar çok kullanır.

Özel bir kan grubu ile bir ilgisi yok bu yöntemin. Dut veya nar çubuğu ile aramada kan grubu çok önemli.

suyun derinliğini tahmin edebiliyorlar mı , dut veya nar çubukları L şeklinde mi oluyor yoksa çatal mı bunlarla su aramak özel bir beceri ister herhalde

rise_com 05-12-2012 22:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cetiner (Mesaj 1061463)
suyun derinliğini tahmin edebiliyorlar mı , dut veya nar çubukları L şeklinde mi oluyor yoksa çatal mı bunlarla su aramak özel bir beceri ister herhalde

Dut çubuğu ile bakan kişilerin vücutlarında bir manyetiklik var. Dut çubuğunu Y şeklinde hazırlanıyor ve iki ucundan tutuyorlar. Suyun üstüne geldiklerinde yer altında akan bir su ise akış yönüne göre çubuk aşağı ya da yukarı bükülüyor.

Ben de denedim ancak bir hareket olmadı ancak suyu bulan abi eli ile elime temas edince çubuk o kadar sert tutmama rağmen kırılırcasına aşağı ya da yukarı bükülüyordu. Yani dut çubuğu vücuttaki manyetizim ile alakalı.

Bakır çubuğa gelince, bakır çubuk yer altındaki manyetik alana göre mıknatıslanma ile avuç içinde hareket ediyor. Su yer altında akarken duvara sürtmesinden olsa gerek bir manyetik alan oluşuyor ve bakır çubuk dönüyor. Bakır çubuğun dönüş yönüne göre suyun akış yeri belirlenebiliyor.

Ben bakır çubuk ile su yönünü bulabiliyorum. Ancak derinliği anlayamıyorum. Ama dut çubuğu kullananlar çubuğun şiddetine göre tahmini metre söyleyebiliyorlar.

cetiner 05-12-2012 23:19

bu manyetizm kan grubuyla mı alakalı eğer öyleyse kan grubu ne olması gerekiyor yoksa başka nasıl açıklanabilir çok enteresan

rise_com 06-12-2012 11:15

Kan grubu negatif olanlar demişti çubuk ile bakan abi, ancak kan grubu negatif olupta yapamayanları da gördüm. Kanınızın grup harfi değil pozitif veya negatifliği önemli diyorlar ancak bence vücuttaki başka bir şey etkiliyor.

Levent114 06-12-2012 11:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cetiner (Mesaj 1061456)
sn. levent hakikaten hareketlilik getirdiniz teşekkür ederim sn. bahtiyarın yazacağı yok nasıl olsa

Tesekkurler Sevgili Cetiner,

Ince ince vicdan yaptim, bakalim donecekmi..:(

Levent114 06-12-2012 11:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rise_com (Mesaj 1061869)
Kan grubu negatif olanlar demişti çubuk ile bakan abi, ancak kan grubu negatif olupta yapamayanları da gördüm. Kanınızın grup harfi değil pozitif veya negatifliği önemli diyorlar ancak bence vücuttaki başka bir şey etkiliyor.

Haydaa..!

Negatif olanlarmi..

Yani benim meymenetsiz grup..:(

Aslinda, pozitif & negatif cekimi durumu acikliyor.

Ben yagmur yagacak mi hissederim cogu zaman.

Kesin Bahtiyar Bey'i bulmamiz lazim...:p

Levent114 06-12-2012 11:40

Arkadaslar,

Ben yillarca spritual healing dedikleri, ruhsal sifa konularini okudum inceledim.

Bu konu orada da geciyor.

Kan grubu disinda, kisi aura'sini harekete geciren bir baska sey var.

Bu seyin ne oldugu aciklanamadigi icin, sifaci ya da medyum diyorlar.

Herkese ozgu oldugunu sanmiyorum.

Ancak yine de bakir telle olan tesbiti yapabilecegime inaniyorum.

Deneyecegim..

rise_com 06-12-2012 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Levent114 (Mesaj 1061876)
Haydaa..!

Negatif olanlarmi..

Yani benim meymenetsiz grup..:(

Aslinda, pozitif & negatif cekimi durumu acikliyor.

Ben yagmur yagacak mi hissederim cogu zaman.

Kesin Bahtiyar Bey'i bulmamiz lazim...:p

Abi yağmuru hisetme nedenin kan grubu değil de romatizman olabilir mi? :rolleyes:

rise_com 06-12-2012 21:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Levent114 (Mesaj 1061887)

Ancak yine de bakir telle olan tesbiti yapabilecegime inaniyorum.

Deneyecegim..

Bakır tel ile tanıdığım ve gösterdiğim herkes suyu buldu. Hatta kanalizasyon üzerinde bile suyu bulabilirsiniz. Özel bir yetenek istemiyor bakır çubuk

Levent114 06-12-2012 22:52

Hayatimda tek bir yetenegim olacakti.

Umuda kapilmistim.

Romatizma olabilir gercekten..:(

Levent114 07-12-2012 23:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cetiner (Mesaj 1061456)

Sn.Cetiner,

Cevizler kac yasinda.

Su derdi Ceviz agaclari icinmi ??

Pek girmiyorsunuz buralara herhalde.

epifani 08-12-2012 04:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rise_com (Mesaj 1061473)
Bakır çubuğa gelince, bakır çubuk yer altındaki manyetik alana göre mıknatıslanma ile avuç içinde hareket ediyor. Su yer altında akarken duvara sürtmesinden olsa gerek bir manyetik alan oluşuyor ve bakır çubuk dönüyor. Bakır çubuğun dönüş yönüne göre suyun akış yeri belirlenebiliyor.

Mıknatıs bakırı çekmez. Dolayısı ile bakırın manyetikliği söz konusu değildir. Öyle olsaydı pusule iğnesini çelik yerine bakırdan yaparlardı.

cetiner 08-12-2012 22:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Levent114 (Mesaj 1063115)
Sn.Cetiner,

Cevizler kac yasinda.

Su derdi Ceviz agaclari icinmi ??

Pek girmiyorsunuz buralara herhalde.

doğrudur sn. levent cevizlerim henüz bir aylık aslında su bulma derdim tamamen merak ben tarlamda suyu buldum kepçeyle kuyu kazdırdım 2,5 metreden su çıktı fakat kuyuyu derinleştiremedik toprak çok kumlu olduğu için sürekli göçtü biz de kapatmak zorunda kaldık aynı yerden suyu çıkartmak için alternatif ne yapabilirim bilmiyorum

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026