![]() |
Sn. Selahattin Yılmaz'ın son mesajı ve daha önceki mesajlarındaki açıklamalar sayesinde bir kaç şey netleşmiş oldu.
1- B5A mikrobiyal değil, organik gübredir. İçindeki bakteriler ısıl işleme tabi tutularak temizlenmiştir. 2- B5A'nın pestisit etkisi yoktur. 3- Tek başına B5A bitkinin bütün ihtiyaçlarını karşılayamaz. Selahatin Bey, inanın siz olmasanız biz bu bilgilere zor ulaşırdık. Sizin olgunluğunuz sayesinde B5A bugünlere geldi. Şu fiyat konusu üzerinde de biraz daha düşünün derim. |
Alıntı:
|
Öncelikle şunu söyleyebilirim ki bu tepki her yerden geliyor. Ancak maliyetler asla burada bahsedilenler gibi değil çok yüksek. 2 liraya 1 kg organik sertifikalı hiç bir ürünü maledemezsiniz bu iddia bile akıllı bir adamın hele hele organik tarımcı bir adamın ortaya atacağı bir iddia değil fakat meyve poasından xyx gübresini elde eder agaclar.nette yapımı açıklanan enzim gübresinden satarsanız belki oluyordur. BMR Tarım maliyeti düşürme çabaları yapıyor zaten ancak piyasadaki 4 yıllık çalışma tecrübeleri gelen tepkileri doğru ve etkili değerlendirmelerine formülündeki özel içeriğin daha ucuza maledilebilmesine elinden geldiğince çalışıyor zaten ama bunlar zaman ve yatırım ve arge çalışmaları sonucu oluşuyor takdir ederseniz. Riske girip ucuz maliyetle etkisiz bir ürün piyasaya sunmakta iş değil.
Maliyet işi bazı resmi belgelerin alımına, içeriğin arge çalışmalarıyla değiştirme ve geliştirilmesine, içeriği ilgilendiren teknolojiyi en iyi ve ucuz maleden kontinü sistem yatırıma sahip olmaya, piyasadan ödenmeyen çeklerin geri dönüşüne ve ulusal olmuş bir ürünü doğru pazarlayarak daha ucuza malolabilecek yeterli satış miktarını yakalamaya bağlıdır. |
3 Yıldır B5A ile iştigalim var ve bu süreçte gördümki firma gerçekten müthiş bir buluşu elinde bulunduruyor ancak yanlış pazarlama kişileri, rekabet şartları, bilindikten farklı bir gübre olması hesabıyla yanlış kullanımlar ve belkide bu gübreye has hızlı dedikodu oluşması, firmanın lokal olmaktan ulusal ve nihayet uluslararası olmaya hızlı yükselmesi çok şeyini etkilemektedir ancak bütün bunlarla mücadele etme azim ve kararlılıklarını ayrıca takdir ediyorum.
Hele söylememem lazım belki ama bir hayvan versiyonu varki (Ben H5A diyorum) kanımca ülkenin hayvancılık sorununa oldukça çare bulacak bir yem katkı maddesi, benim denemelerim kanarya, güvercin, koyun, süt-et sığırı, tavuk, balıkta oldu ve oldukça memnuniyet verici sonuçlar elde ettim üstelik 3-5 cc dozlarla. Ancak henüz bu ürünün ticari versiyonu yok maalesef, arge çalışmaları devam ediyor. B5A da olduğu gibi en az 5-10 yıl bir arge sürecinden sonra piyasaya sunulması düşünülüyor. Bu arada şunu da söylemeliyimki arge çalışmaları netice vermiş B5A'nın yoğun dozlarda kullanımında bitkinin etkilenme sorunu çözümlenmiş ve son üretimlerde artık bu versiyon kullanılmaktadır. |
Selahattin Bey B5A adlı ürün sahibi firma ile resmi bir bağınız mı var? Ürünle ilgili birçok argümana sahipsiniz.
|
Evet, resmi bağım buradan tanışmış olmakla firmam üzerinden satışını yapıyor olmak. Ancak bu yıl rahatsızlığım nedeniyle sadece kullanıcılara danışmanlık düzeyinde bağlantım oldu.
|
Alıntı:
http://www.camli.com.tr/Default.aspx?bolum=49 İstisna yok mu? :D |
Alıntı:
Burada sözü geçen gübreleri eleştirsekte, Çamlı markasınında bunun dışında olduğuna inanmıyorum. Hatta eğrisiyle doğrusuyla konuşursak buradaki ürünlerde, en azından karşınızda Selahattin Bey gibi bir muhatabınız var. Büyük firmalarda bunuda bulamıyorsunuz. Çoğunlukla çağrı merkezlerini aşamıyorsunuz. Oradaki destek elemanına dert anlatmak ölümdür. Gelelim Biofarm ile ligili yaşadığım deneyime. Bu yıl katı Biofarm organik gübre kullandık ve aynen sizin gibi şirkete güvenerek aldık. Ancak uygulama sırasında gördük ki kokusu çok iyi değildi. Yani fermentasyon henüz tamamlanmamıştı. Ben telefonda kardeşimin abarttığını düşünmüştüm. Ancak daha sonra gittiğimde artakalan bir çuvalı kontrol ederken bende farkettim aynı kokuyu. Ayrıca havalar ısınır ısınmaz bolca sinek oluşmaya başladı. Ne yazık ki büyük firmalarda da kalite kontrolü tam yapılmıyor. Velhasıl hiç bir yoğurt sizin evde yaptığınız yoğurt kadar (her ne kadar üreticiler sizin ev yapımlarınızın sağlıksız olduğunu iddia etselerde) lezzetli olmuyor. Yani gübre alırken ve kullanırken kılı kırk yarmak gerekiyor. |
Bir keresinde bu gübreden kullanma fırsatım olmuştu. Sevgili hüzünperest sağolsun.
Sonuçları beni oldukça memnun etmişti. Tekrar kullanmak istiyorum ama alternatifleri de beni düşündürüyor. EMa denilen gübre bu konuda B5A kadar etkili midir bilemiyorum, karşılaştırana da rastlamadım. Tek dikkatimi çeken EMa'nın 10 tl gibi B5A'ya kıyasla düşük bir fiyata satılıyor olması. Performans olarak da aynı fark mevcut mu bilemiyorum. Evde, çiçekli bitki ve sebze yetiştirme amaçlı kullanmak istiyorum. Ama hangi gübrenin fiyat/performans oranı en iyidir bir türlü karar veremiyorum |
EMA kullanbilirsiniz ama dikkat etmeniz gereken şey bir gübre olmadığı. B5A organik gübre olarak tanımlanıyorsa, bu durumda karşılaştırma gibi bir durum olmaz.
Benim kullanış şeklim, EMA, humik asid ve gübre biçiminde |
Sevgili memet, zaten sizin öneriniz üzerine EMa hakkında araştırma yapmaya başladım. B5A'nın etkisini aynı basit kullanımla görmek istiyorum kısacası. Siz bunu görüyorum diyorsanız ben de rahatlıkla EMA kullanmaya başlayabilirim
|
Sayın acemi çiftçi, EM ile B5A yı karıştırmayınız aynı ürün değiller kıyasınız hatalı. Ancak EM başlığında sayın Halil ÖNEN'in bakın şöyle bir mesajı var:
Alıntı:
ne kadar uğraşırsanız uğraşın birbirinin benzeri ürünleri hep birbirne yakın maliyetelerde bulursunuz. Ancak yine EM ile B5A aynı ürün anlamına gelmez. |
İyice kafam karıştı. Deneyip sonuca göre tercih yapmak lazım herhalde
|
Gübrelerin uygulanmalarını akif etmede mikrobiyal preparatlar.
Alıntı:
Yıllarca topraklara uygulanan kimyasal gübreler topraktaki bu biyolojik canllığı bitirdiğinden Topraklara bu canlılığı kazandırmak için şimdi bizler dışarıdan mikrobiyal canlı takviyesi ile EM gibi B5A gibi vs. enzim içerikli mikrobiyal gübreler deniliyor ama esasında bunlar teknolojinin ürettiği organik bazlı preperatlardır. Bu preparatları yanlız başına kullanmak bikiler için yeterli besleme sağlanamaz, eyer toprakta bağlanmış durumda bitki besini varsa bu preperatlar ozaman iş yapabilirler, ama çoğunlukla topraklarımızın içeriği organik madde yönüyle tamamen yetersiz yapıda olduğu bilimsel kaynaklarda da belirtilmektedir. Burada bu preparatları kullanan arkadaşlarımız kullandıklarında tam sonuç alamadıklarından yeterli kanaatlerde oluşamadığından bu preparatlar arasında hep çelişkili sonuçlara vardığından hep içlerinde bir soru işareti ile hangi marka daha iyi gelir bitkilerime diyerek sorunlarına çözüm arayışlarını sürdürmektedirler. Burada size preparat ürünler ile gübre arasındaki bilinmesi gerekenleri açıklamak istedim, çalışmalarında başarılar diler sevgiler saygılar. |
B5A Dünya gazetesi 18.08.2010 tarihli gazetesinde arka sayfada yarım sayfa haber olarak çıkmıştır. Dünya ggazetesinden okumayanlar için Kobiden sitesinde yayının aynısı çıkmıştır okuyabilirsiniz.
|
Selahattin Bey
Linkteki yazıyı okudum. Sizlere bu konuda başarılar dilediğimi her zaman dile getirmişimdir ve şimdi de başarılar diliyorum. Yanlız yazıda bir şey dikkatimi çekti onu da aşağıya kopyaladım. "Ayrıca, tuzlu topraklarda ve sularda tuzun, yetişen bitkiye zararlı etkilerini önemli oranda azaltıyor. Tuzlu suların kullanıldığı tarım alanlarında tuzun zararlı etkilerini minimize ederek bu alanlarda tarım yapılmasına imkân sağlıyor" "...zirai ilaç atıklarını yok ettiğini dile getirdi. Yıldız şöyle devam etti: "B5A RMB kullanıldığında normal kimyasal tarım alanlarında kalıntı sıfırlanıyor. [B]Dünyada böyle bir ürün yok.[/B] Bakteriyolojik bir ürün" İşte benim ve birçok kişinin karşı olduğu tarz budur. Biz EM organizasyonu olarak, tarımdaki tüm diğer yararlı etkilerimizin yanında, 1982 yılından beri EM ile aşağıdakileri de gerçekleştiriyoruz: * Tuzlu topraklarda veya tuzlu sularla yapılan tarımda tuzun bitki üzerindeki etkisinin azaltılması, hatta yok edilmesi. Toprağın tuzluluğunun azaltılması. (Bu konuda Pakistan ve Mısır'da yapılmış birçok uygulama var. Dilerseniz size makaleleri de gönderebilirim.). Mısır'da yarı çöl toprağını tarıma uygun hale getiriyoruz. *Zirai ilaç atıklarının sadece hasattan önce yapılan tek uygulamayla hem toprakta hem de üründe yok edilmesi. Yani bu etkileri yaratan sadece sizin ürününüz değil. Linkteki makaleden edinilen izlenim bu etkileri sadece sizin ürününüz yapıyormuş gibi algılanıyor. Sizden ricam lütfen bu tür söylemlerden vazgeçerek insanları yanıltacak şekilde "dünyada böyle bir ürün yok" tümcesini kullanmamanızdır. Saygılar. |
Hassasiyetiniz için teşekkür ederim.
Ancak öncelike EM de de böyle bir özellik varsa tescillenerek herkesin bilmesi ve kullanabilmesi için daha fazla çalışma yapmanız konusunda sizinde çalışmanızı tavsiye ederim çünki bu memleketin bu bilgiye ve ürüne hayli ihtiyacı varken sizin B5A ya rağmen çıkıp bunu sadece burada ya da söylediğiniz ortamlarda bunu ön plana çıkartmamanız ne büyük bir hata ve ürününüzde yapıyorsa bunun gereğini yapın B5A ile EM yi kıyaslayarak bir şeyler anlatmak yetmiyor. Bunun B5a ile alakası yok, EM ile alakası yok bizzat şahsınızla alakası var. Bu konuyu ön planda tutmadan EM ürününü yaygınlaştırmaya çalışmanız bir hata olarak gözüküyor benim kanaatimde. Ayrıca B5A rmb ürünü ile ilgili bilimsel çalışmalar toplandı sonuçları belli, ancak aralık ayında çok özel bir sonuç bildirimi olacağından resmi ve bilimsel sonuçları o zamana bekletiliyor. B5A ürünü basının dikkatini kazandığı yarışmayla çekmiş bir ürün ve yeni çıkan bir çok üründe haber olabiliyor o nedenle bu tarz açıklamalar çok normal çünki BMR Tarım bunun bedelini ödedi ve ödüyor. Bu idda için sizden çok daha fazla başı ağrıyan BMR Tarım bu söyleminden vazgeçmişti çünki sayısı fazlalaşmaya başlayan şikayetler neticesinde tarım Bakanlığı ürünün kalıntı ruhsatı için ya söylemden vazgeçilmesi ya da ruhsatlandırılması için bizzat uyardı ve yönlendirdi. Yine de ruhsatlandırmada buradaki tartışmaların da etkisi olduğunu söyleyebilirim fakat BMR Tarım başını ağrıtan bu söylemi Tübitak ile tescilleyerek güzel sonuçlardan sonra bu iddiasına B5A rmb ürünü ile tekrar sarıldı. Sarıldı diyorum çünki firma B5A ve B5A türevi ürünleri akademik destekle mercek altına aldı ve bir üniversitemizle konusunda uzman olan sayılı biyologlar ile şu an işbirliği içerisinde enine boyuna incelemesi devam ediyor. Bu söylem had safhada BMR Tarımın başını ağrıtmıştır oysa siz çıkıp kolaylıkla bizim ürünümüzde de bu özellik var diyebiliyorsunuz hele çıkın biraz baş ağrıtın ki bu söylemi heryerde söyleyebilin diye düşünüyorum. Bilimsel yayınları bana göstermenize gerek yok ürününüz için ön plana çıkartın ki memleket sahip olacağı imdat değerlere sahip olsun. Sayın Dogasever sizi bu tür konularda bilen birisi olarak görmeme, size saygı duymama rağmen bazı şeyler ürün bazında rekabetvari bir yaklaşımla mesajlaşma şeklinde gerçekleşiyor ya da tavır sorunu yaşıyorsunuz da diyebilirim. Oysa bu başlıkta konuya vakıf kişileri arayıp bizzat saatlerce B5A hakkında enine boyuna ve sırlarıyla bilen iki kişi karşılıklı konuşmalarım oldu. Tavrınız öyle itici ve vazgeçirici ki (bilerek veya bilmeyerek yapıyorsunuz bilemiyorum ama ) sizinle gerçek hayatta bu konuları konuşmak istesemde her defasında sizin yaklaşımınız ve koyduğunuz tavır beni vazgeçirdi. Oysa sizinle konuşmayı düşündüğüm bol miktarda konu var ama yaklaşımınızın her defasında aynı olması sonucu değiştirmiyor. Bununla ilgili size daha önce benzer mesajlar da verdim ama ilgilendiğinizide sanmıyorum. Bu saatten sonr akonuşmanın ne anlamı olur onuda bilmiyorum. B5A benim ürünüm değil ama destekliyorum, EM de benim ürünüm değil destekliyorum, hatta forumda tartışması yapılan diğer bazı gübreleride oldukça fazla kişiye tavsiye etmişliğim var, ama burada daha önce söylediğim nedenleden ötürü burada aktif olarak ben yazıyorum ama şikayetçi de değilim. Bence siz şunu yapın BMR Tarım boş durmuyor, her türlü eleştiriyi, şikayeti, yetkiyi, ruhsatı, belgeyi soruldukça, istendikçei, verildikçe alıyor ve ürünleri için her iddiayı tescilleyerek ilerliyor. Bu memlekete bir değer kazandırmaya çalışıyorlar ne olur konuşmayın sizde öyle yapın. Sorduğunuz her soru bir anlamda kendi ürününüz içinde geçerli, B5A ile harcayacağınız her lüzumsuz efor EM için harcayacağınızdan eksiliyor bence. Lütfen ürünü dahada yaygınlaştırarak ülkeye EM değerini kazandırın. |
Selahattin Bey
EM ile ilgili verdiğiniz yol gösterici bilgiler için teşekkürler ancak biz bunları zaten yapıyoruz. Ben bizzat 7 yıldır EM'nin tarım, hayvancılık ve çevrede başardığı işleri hem basında hem de Bakanlık'ta anklattım. Daha 2003 yılında sizlerin ürünleri ortada yok iken TRT 1'de "Bu Toprağın Sesinde" 1,5 saat EM anlatıldı. Daha birçok örnek sayabilirim. Defalarca seminerler verdim ve vermeye de devam ediyorum. Açın sadece bu sitedeki yazılarımı okuyun o zaman EM'nin neler yapabildiğini zaten göreceksiniz. SAdece EM de değil ben ürün bizim olsun veya başkasının olsun tüm yararlı mikroorganizmaları anlatıyorum. Bu konuda yapılanlarda herhangi bir eksiklik yok. Konumuzda bu değil zaten. Konumuz BMR tarımın insanlara "dünyada benzeri yok" diyerek yanlış bilgi vermesidir. Ben diyorum ki lütfen bu tür söylemleri bırakın. Ve aynı etkileri yapan sadece EM ve iddia ettiğiniz gibi sadece sizin ürününüz de değil. Dünyada en az 10 tane ürün sayarım. Ama bu ürünlerin sahiplerinin hiçbiri, dünyada benzerimiz yok demiyor. Sizden başka. Ben sadece nazikçe bu yanlış bilginin düzeltilmesini istedim. Ama siz bana bir ansiklopedilik söz söylediniz. Yine de sağolun eksik olmayın. Önerilerinizi bir daha dikkatle gözden geçireceğim. İyi geceler. |
Boşa konuşuyorum.
Kalıntıda (4-5 misli dozlarda dahil kalıntı yaptığı bilinen kimyasal ilaç olmak üzere) ve gübre olarak EM ile B5A yı karşılaştırmaya varmısınız diğer 10 ürün içinde bu geçerli? Firma da benim bu iddiamı destekliyor buyrun cevap bekliyorum. |
Selahattin Bey
Herhalde ben de boşa konuşuyorum. Benim EM'yi kanıtlama ya da benim gübrem seninkinden iyidir gibi bir iddiam olmadı ki. Ben sizin rakibiniz de değilim. Ben sadece yanıltıcı bir ifadenin kullanılmamasını istedim. O kadar. Siz durup dururken, sırf ben böyle bir mesaj yazdım diye "var mısınız ürünleri karşılatıralım" diye olayı salt bir ürün mücadelesine ve rekabete dökmeye çalışıyorsunuz. Sizin bu yaklaşımınızı gerçekten yadırgadım. Ya "tamam Doğasever bir daha böyle bir ifade kullanmayacağız" deyin ya da "Hayır Doğasever biz dünyada benzersiz bir gübreyiz" diyerek aynı söyleminize devam edin. Ben her iki durumda da "eyvallah" derim. Ürünleri kalıntılara etkisi açısından karşılaştırmak istiyorsanız bu ayrı bir konudur. Bunun bu geceki konumuzla ilgisi yoktur. Önce benim dünyada benzersiz olduğunuz hakkındaki tavsiye nitelikli önerime bir yanıt verin. Ondan sonra karşılaştırma konusunu konuşalım. Saygılar. |
Alıntı:
Çünki sizin anlayamadığınız ve birilerinin çıkıp her defasında aynı sorunu yaşadığımız anlayamadığı şey bu, birilerinin sürekli abuk subuk şekilde saldırmasının sebebi de bu. Ben Ziraat Mühendisi Selahattin YILMAZ olarak bildiklerimle ve B5A yı tanıdığım kadarıyla EM yi bildiğim diğer ürünleri bildiğim şekli ve özellikleriyle çıkıp şahsi olarak "B5A ürünü farklı, muadillerindende farklı ve benzeri yok evet" diyorum. Ama çıkıpta "Hayır Doğasever biz dünyada benzersiz bir gübreyiz" nasıl diyeyim benim ürünüm değil ki ama şunu diyorum "Hayır Doğasever benim mesleki bilgilerime dayanarak kanaatim odur ki B5A dünyada kendisine has bir çok özelliğiyle benzersiz bir gübredir". B5A ürününün Amerika'da incelemeye alındığının sebebi İsrail'in ilgilenmesinin sebebi bu diyorum işte anlayamıyorsunuz İsrail EM'yi ve diğer 10 ürünü bilmiyorlar mı ki B5A'nın özelliklerini incelemeye alıyorlar. Size anlatamadıkça elbette kalıntıyı ya da karşılaştırmayı teklif ederim ta ki ürünler kendilerini anlatsınlar. Alıntı:
Tavsiye konusunda burada başkalarıda tavsiye ettiler ama ben her zaman söylüyorum iddiaya gerek yok ürün kendisini ispatlasın. Yani "ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz" anlatamıyormuyum. Yani ak mıdır kara mıdır herkes ve iddia sahipleri görsün. |
Sn. Selahattin Yılmaz'ın teklifi bence denenmeli. Biz Ensar'ın fidanlarında kendimiz bir deneme yaptık ve sonuçları isim vermeden Mikrobiyoloji ve Toprak konusunda yayımladım. Üreticiler kendi gözlemlerinde olmadığı için büyük tartışma olur diye ürün adı vermekten kaçındım. Ancak böyle bir deneme yapılsa ve sonuçları buradan da izlense iyi olur. Hatta bu denemeye ben kendimde kendim hazırladığım sıvı gübrelerle katılmak isterim.
|
"B5A RMB adını verdikleri yeni ürünlerinin dünya tarımında çığır açacak nitelikte olduğunu belirten Yıldız, ürünün hasat öncesinde bir kez kullanımla ürünlerdeki tüm kimyasal gübre ve zirai ilaç atıklarını yok ettiğini dile getirdi. Yıldız şöyle devam etti: "B5A RMB kullanıldığında normal kimyasal tarım alanlarında kalıntı sıfırlanıyor. Dünyada böyle bir ürün yok. Bakteriyolojik bir ürün"
http://www.kobiden.com/bmr-zirai-kal...419_haber.html Öyle ya da böyle B5A ; çok önemli açıklamalar yapıyor, iddialar ortaya koyuyor. Benim merak ettiğim eğer bu iddialar-açıklamalar doğru değilse neden diğer gübre firmaları yasal işlem yapmıyor? B5A nın bu iddiaları doğru değilse, hem cezai hem tazminat sorumluluğu var. Türkiye'de büyük kimyasal gübre fabrikaları var, önemli organik gübre üreticileri var ama B5A nın bu iddialarına karşı yasal bir başvuru olmadı benim bildiğim kadarı ile.Neden olmadığını ben de çok merak ediyorum :) Bu durumda B5A yı tebrik etmekten başka seçenek kalmaması lazım. "Dünyada böyle bir ürün yok" iddiası da bu durumda geçerlik kazanıyor. Bu kadar çok üreticinin olduğu bu ortamda B5A nın bomba iddialarının,diğer firmalarca yasal zeminde çürütülememesi nedeniyle, ben de B5A yı tebrik ederim. Bu durumda yola devam :) |
Selahattin Beycim,
Her şeyden önce mesajınız ve samimi açıklamanız için teşekkür ederim. Evet, dünyada biz benzersiz bir gübreyiz diyen siz değilsiniz. Benim söylediklerim de kişisel olarak size karşı değil zaten. Lütfen yanlış anlamayın. Size saygı duyduğumu ve çalışmalarınızı takdir ettiğimi her zaman belirtmişimdir. Yukarda basında çıkan makalede dünyada benzersiz bir gübreyiz diyen BMR Tarımdır ve maalesef bu şirketin hiçbir yetkilisi çıkıp da bu eleştirilere yanıt vermemektedir. Sağlık olsun. Zaten bu Türkiyede gelenek haline geldi. Biri çıkıp da bir ürünü ürettiğinde hemen dünyada benzersiz lakabını yapıştırıveriyor. Bu kadar kolay. Çünkü bu sıfat birçok şeyi örtüyor. Çünkü Türk Milleti bu kadar kolay inanıyor. “B5A ürününün Amerika'da incelemeye alındığının sebebi İsrail'in ilgilenmesinin sebebi bu diyorum işte anlayamıyorsunuz İsrail EM'yi ve diğer 10 ürünü bilmiyorlar mı ki B5A'nın özelliklerini incelemeye alıyorlar.” B5A ürününün Amerika ve İsrail'de incelemeye alınması memnuniyet verici. Ama burada da yine bazı şeyleri bilmeden bu yazıyı yazdığınız anlaşılıyor. Çünkü Amerika ve İsrail EM’yi artık araştırmayı bıraktı da kullanıyor. Aşağıdaki web sayfalarını incelemenizi öneririm. http://www.emisrael.co.il/ http://www.emrousa.com/ Selahattin Beycim, Hay hay ben ürünlerin karşılaştırılmasını memnuniyetle karşılarım. Ama bunu ak mı kara mı zihniyetiyle değil bilimsel amaçla yapmalıyız. O yüzden de, bu karşılaştırmanın tam teçhizatlı bilimsel bir kurumda yapılması zorunludur. EMRO Türkiye izin verse de vermese de, ben Doğasever olarak bu karşılaştırmayı yapmak isterim. Sadece ilaç kalıntılarını karşılaştırmakla kalmayalım, ağır metaller özellikle en tehlikeli olan Krom Altı, petrol türevlerinin atıkları (TH’ler), nükleer atıklar, dioksinler olmak üzere tüm alanlarda karşılaştıralım. Eğer B5A pestisitleri parçalıyorsa, tüm diğerlerini de parçalayacaktır. Hem de denemelerde, hem topraktaki, hem de bitkideki kalıntı değerlerini karşılaştıralım. Ben kaçmıyorum. Çok daha kapsamlı bir karşılaştırma öneriyorum. |
"Domatesin, Çukurova Üniversitesinde yaptırılan bir ürün analizinde normal oda koşullarında özelliklerini kaybetmeden 23 gün kaldığı tespit edildi."
"ihracatçı firmalara ürünlerinin iade edilmeme garantisi veriyoruz. " "B5A sıvı organik gübre kullanılan ürünlerin hiçbiri ihracattan dönmedi. " "Bu gübre ile ilgili Gaziosmanpaşa, Dumlupınar ve Dicle Üniversitesi'nde ürün verimliliği ve kalıntıya etkisi ile ilgili çalışmalar sürüyor. " "TÜBİTAK ile proje anlaşması imzaladı" "Gaziosmanpaşa, Harran, Dumlupınar üniversitelerinin incelemelerinin yanısıra, Kaliforniya Narenciyeciler Birliği üzerinden ürünlerinin Teksas ve Kaliforniya üniversitelerine de taşındığını söyledi. " "Serik Tarım ilçe Müdürlüğü bu ürüne 20 ayrı alanda yeni uygulamalar başlattı. " "Yıldız, ürünün hasat öncesinde bir kez kullanımla ürünlerdeki tüm kimyasal gübre ve zirai ilaç atıklarını yok ettiğini dile getirdi. " "B5A RMB kullanıldığında normal kimyasal tarım alanlarında kalıntı sıfırlanıyor." http://www.kobiden.com/bmr-zirai-kal...419_haber.html B5A ya ben de şüphe ile yaklaşanlardandım ama gerek yukardaki açıklamalar gerekse diğer firmalarca B5A nın gücü-iddiaları için yasal bir işlem başlatılmaması nedeniyle artık şüphelerim dağılmaya başladı. Tebrikler |
Arkadaşlar, her ürün, gerek içeriği gerek etki mekanizması ve faydaları bakımından diğer ürünlerden farklı ve bu bakımdan benzersizdir. Bu gerçeğin satış dilinde ifadesi yanlış anlaşılıp algılanmaya müsait oluyor. Filan ürüne, "bunun benzeri yoktur ve dünyada ilktir" denildiğinde kelime anlamı bakımdan doğrudur, ama yarattığı intiba "bundan daha iyisi yoktur" yanlış olmaktadır. Çünkü bir şeyin iyi olması da görecelidir, neye göre iyi, ne bakımdan ve hangi koşullarda iyi, gibi.
Bu sebeple ürün karşılaştırması gibi şeyler de yeterince anlamlı değil. Çünkü ürünlerin etki mekanizmalarının farklı olduğu durumlarda hangi koşulda karşılaştırma yapılacak ve ne olursa biri daha iyi kabul edilecek. Tahmin ettiğiniz gibi bu o kadar basit bir şey değil. Her ürün, kendi koşullarında rahatlıkla daha iyi çıkar. Burada önemli olan, kullanan kişilerin ürünü, içeriğini, etki mekanizmasını, hangi durumda ve nasıl kullanılacağını bilmesidir. Söz gelimi, b5a'da canlı bakteri yoktur ama toprağa uygulandığında, toprakta bulunan faydalı mikroorganizmaları çok hızlı üremesini sağladığı söyleniyor. Öyle ise, öncelikle toprakta faydalı mikroorganizma olmalıdır. Sadece bu bakımdan bakılsa bile ürünlerin biribirlerine benzemezlikleri ortaya çıkar. Bu sebeple, bu gibi pek çok ürünü biribirine rakip olarak dahi görmemek lazım. Akıllı ve bilgili kullanıcılar piyasadaki tutarlı ürünleri biribirlerinin tamamlayıcısı gibi görmeliler. Firmalar da konuya bu açıdan yaklaşmalılar. Ben b5a müşterisi değilim. Ama bu güne kadar içerik, bilgi, belge vb. sebeplerle çok laf ettim. Firma veya temsilcileri her seferinde ya yanıtlamaya çalıştılar, ya da sessiz kaldılar. Soru sordum diye saldırmadılar, ya da başka olumsuz davranışlar sergilemediler. Bu bence çok önemli bir erdem, firmanın ve ürünün bundan sonra adım adım ve pozitif ilerlemesinde önemli bir özellik. Bu gibi yerli ürünlerde gördüğüm en büyük handikap, söylenen şeylerin arkasında destekleyici meteryal olmamasıdır. Söz gelimi, b5a, topraktaki mikroorganizmaların çok hızlı üremesine sebep oluyor ise, bunun bağımsız bir şekilde denenmiş ve akakademik olarak raporlanmış olması, makale yayınlanmış olması gerekir. Yurt dışı kaynaklı ürünlerin şansı bu oluyor. Çok fazla literatür bulunabiliyor. Aynı şekilde b5a şayet çok kısa süre içinde sentetik kalıntıları ayrıştırıyorsa (ki bu çok önemli bir iddia) bunun ortada pek çok doğrulamalı raporu ve deneyi de olmalıdır. Bir diğer çok önemli husus da, ürünün ortaya çıkma sürecinde tutarlı davranabilmekten geçiyor. Asla çelişkili şeyler söylenmemeli (ki, bu ilk zamanlar b5a'da olmuştu), ve doğal olarak asla yalan da söylenmemelidir. Bu gibi şeyler, temsilcinin eliyle ürünün batmasına sebep olur. Hiç kimse, başkasının ürününde bir analiz veya deneme gibi bir şey yapmaz, yaptırmaz. Ne diye uğraşsın. Dolayısıyla, ürünlerin etki mekanizmaları ve içerikleriyle ilgili deney, akademik çalışma vb. olabildiğince bağımsızlığına halel gelmeyecek şekilde firmalar tarafından yapılıp kamuoyuna sunulmalı. Aynı şekilde, esas değerli olan akademik ve resmi kuruluşların bu gibi analiz ve deneyleri başka ihtiyaçlardan hareketle kendilerinin yapmasıdır. Yurt dışı ürünlerin bir başka şansı da bu olmaktadır. Sonuçta, başarılar diliyorum. Ancak en kısa sürede iki konuda, (200 misli hızla mikroorganizma çoğalması, ve sentetik kalıntıların ayrışması) tatmin edici bilimsel deneme ve makale bekliyorum. |
Selahhatin Bey, aslında bu soru daha önce size sorulmuştu. Ancak elinizde veri olmadığını sadece gözlemlere dayalı olduğunu söylemiştiniz.
Elinizde, B5A denemesi öncesi ve sonrası topraktaki ağır metal oranlarının karşılaştırmalı bir tablosu var mıdır? En azından o günden bugüne bir gelişme oldu mu bu konuda? |
Alıntı:
|
Alıntı:
Kalıntı olayının çiftçi şartlarında olması gerekiyor kanattindeyim hatta gerekirse ilaç dozlarını iki misli atalım kabul etmezseniz sadece B5A için iki misli doz atabilirsiniz. Bu nedenle ihtiyacımız olan şey şudur: 1-Meyve bahcesi veya ürünün uygulanacağı hasada gelmemiş meyve ağaçları 2-Ürünü tarafsız uygulayacak bir çiftçi (gerekirse bizde uygulama alanında olacağız) 3-Her iki üründen numuneler, ağır metal kalıntısını sağlayacak ürünler, Kalıntı yaptığı bilinen sistemik etkisi olan bi zirai mücadele ilacı 4-Kontrol için EM ve B5A kullanılmamış ancak ilaç atılmış ağaçlarda olacaktır 5-Analiz için gönderilecek mutabık akalcağımzı Akredite ve pestist ve ağır metal analizi yapabilen laboratuvar. 6-Forumdan bir akademisyende duruma uygun deneme deseni kurabilir. |
Selahattin Bey,
sizde kalıntı yaptığı bilinen sistemik etkili zirai mücadele ilacı kullanılmış ancak B5A kullandıktan sonra ürünleri yurt dışına satılmış bir tarla sahibinin fotoları-belgeleri var mı? Bu EM-B5A karşılaştırması bir üniversite tarafından organize edilebilirse çok muhteşem olur derim. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:49. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025