![]() |
hüseyin bey nekadar süredir bu ürünü deniyorsunuz?
sebzelerde denediniz mi? benim küçük bir bahçem var ve sadece kendi ihtiyacımızı karşılayacak kadar sebze yetiştiriyorum. kimyasal ilaç ve gübrelerden uzak duruyorum. hayvan gübresi kullanıyorum. B5A`yı gönül rahatlığıyla kullanabilir miyim? sipariş verdiğimde ne kadar sürede elimde olur? |
Hüseyin bey göndermiş olduğunuz B5A sıvı organik gübre elime geçti çok teşekkür ederim. Ürünle ilgili sonuçları buradan açıklayacağım ilginiz için teşekkür edeiyorum.
|
Sn Denizakvaryumu Hüseyin bey banka hesap numarasını özelime yolladı. Yarım litrenin fiyatı 27.5 YTL. Ben kendim için ısmarlıyacağım. Terasımda denemek istiyorum. Sonuçları da burada yazacağım. Arzu ederseniz ( banka hesabı kullanmadığınızı düşündüğümden ) sizin için de sipariş vereyim. Nasılsa ikimiz de Ankara da oturuyoruz bir şekilde benden alırsınız.
|
Teşekkürler,
ancak B5a bende var, bitkilerimde kullanıyorum. |
Hüseyin Bey, vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler.
|
Merhaba,
Hüseyin bey göndermiş olduğunuz kargo elime ulaştı teşekkürederim.Hemen bugün denemeye başlayacağım sizede gelişmeler hakkında bilgi vereceğim.
|
Sayın vegimer; ben B5a yı kendi tarlamda ve bahçemde 1 yılı geçgindir kullanıyorum. b5a yı her türlü bitkide gönül rahatlığıyla kullana bilirsiniz. Uygulama şartlarını doğru uyguladığınız taktirde de gayet olumlu sonuçlar alırsınız.. B5a hiçbir şekilde bitkiye zarar vermez çünkü tamamen bitkisel menşeilidir.. sipariş verdiğinizde 2-3 gün içinde elinizde olur.
Haa!.. Unutmadan hayvan gübresini kesinlikle kurutulmuş ve 2 yıl güneşte yanmış olanını kullanın. Aksi taktirde yaş hayvan gübresi kurt üretir. bir de fazla verirseniz bitkilerinizi yakabilir. saygılar.. |
teşekkürler..
|
teşekkür ederim Hüseyin bey
|
ORGANİK TARIMIN ÖNEMİ
Son yıllarda organik tarım daha iyi anlaşılmaya başlamıştır. Organik tarımının öneminin anlaşılmasının en önemli etmenlerini şöyle sıralayabiliriz. 1- Son 2 yılda kanser vakalarında ki artış % 339 dur. Bunun en önemli nedenlerinden birisi kimyasal gübre ve kimyasal tarım ilaçlarının bitki ve ürün üzerinde oluşturduğu ve organizmalarda mutasyona neden olan kimyasal birikintilerdir. 2- Kimyasal gübre ve kimyasal tarım ilaçlarının yer altı sularında aşırı kirlenmeye yol açtığı ve yer altı sularının daha derinlere inmesinin en önemli nedenlerinden birisi olduğunun daha iyi anlaşılmasıdır. 3- Kimyasal gübrelerin hormonların ve bir kısım kimyasal tarım ilaçlarının toprakta yaşayan organizmaların ve mikroorganizmaların ölmelerine neden oldukları açık bir gerçektir. Ayrıca yaban hayatının % 98 e varan bir bölümünü yok ettiği tespit edilmiştir. Örneğin bir solucanın 1 yılda işlediği toprak miktarı 1 traktörün 1 saatlik çalışmasına denk olduğunu yapılan araştırmalar göstermiştir. İlaçlanmış tarlalardan bırakınız solucan, karınca vb. hayvanlar ile bir kısım mikroorganizmaların ayrıca bu tarlalarda ki ürünlerde bulunan kuşlarda toplu kuş ölümleri (bıldırcın, keklik vb. ve diğer kuş türlerinde yok olma aşaması geldiği tespit edilmiştir. Buna benzer bir sürü faydalı canlıların yok olduğu ve zararlı canlıların artışı organik tarımın öneminin daha iyi kavranmasına neden olmuştur. Çünkü ekolojik denge tahrip edilmektedir. 4- Kimyasala dayalı tarımda her yıl azalan verimli içerik kalitesi açısından son derece düşük kaliteli **** kalitesiz ürünler oluşmaya başlamıştır. 5- Kimyasala dayalı tarımın her yıl toprakları işlevsiz hale getirdiği ve son 10 yılda Van gölünün 26 kat alanın çöl haline gelmesine sebep olduğu tespit edilmiştir. Dünya bilim adamları tarafından yapılan açıklamalara göre küresel ısınmanın en önemli nedeni kimyasallara dayalı tarımdır. Kimyasala dayalı tarım: bu yönlerinden bakıldığında kesinlikle yapılmaması gereken bir tarım yöntemidir. Kimyasala dayalı tarımın zararları her geçen gün artmaktadır. Bu yüzden de insanlık için üzerinde yaşayabileceğimiz bir dünya için kimyasal tarımdan vazgeçip organik tarım yapmak zorundayız. Zararın neresinden dönülürse kardır. Her üretici çocukları için doğru bir karar alarak organik tarıma geçmek zorundadır. Unutmamalıyız ki biz bu toprakları atamalarımızdan emanet aldık. Çocuklarımıza daha iyi bir dünya ve miras bırakmak istiyorsak hemen hemen bütün gıdamızı karşılayan toprağı yok etmemek ve bir an önce organik tarıma geçmek zorundayız. Atalarımızın kanlarla, savaşlarla, şehitler vererek kazandığı toprakları şimdi kimyasal ilaçlarla, gübrelerle kaybedemeyiz. SAYGILAR... |
Evet ,kanser hastalıklarında gerçekten korkunç bir artış var.
B5a nın topraksız tarımda da kullanılabileceğini belirttiniz, bu durumda onlarca kimyasal gübre kullanmak yerine sadece B5a kullanarak topraksız tarım yapan var mı merak ediyorum açıkçası. |
SN.Hüseyin bey
B5A ilacının mutlaka güneş batımından sonra kullanılması gerektiği belirtiliyor. Ancak aşağıda izah edeceğim şekilde verilirse, problem olur mu? ilaç verilecek olan ağaçın etrafında (gövde izdüşümünde)15 cm derinlğinde çukur açtım. Daha sonra bu çukura bir miktar su vererek toprağın ıslanmasını sağladım. Daha sonra su ile karıştırılarak hazırlanan B5A yı bu çukura her ağaça 10 lt civarında (ağaçlar bir yaşında) olacak şekilde boşalttım ve çukurun üzerini tekrar toprakla kapattım. Bu uygulama gündüz yapılırsa bir problem olur mu? |
Sayın Kızılhisar;b5a Organik Sıvı Gübre Malumunuz üzere Mikoplazmalar Ihtiva Ediyor. Mikoplazmaların Güneş ışıkları Tarafından Tahrip Edildiğini Biliyoruz.
Belki Sizin Kullanımınızda Hava Kapalı Olmuş Olabilir Ancak; Gaziantep Sıcak Bir Bölge Hava Kapalıda Olsa Sizin Toprağı ıslatmanız Toprağın Kızgınlığını Gidermeyebilir. Bu Nedenle B5a Yı Kesinlikle Gün Batımında En az 2 Saat Sonra Kullanmak Gerekiyor. Bizler Doğa Sever Olarak Toprağa Ve ürüne Faydalı Olmasını Istiyorsak B5a Nın Kullanım şartlarına Mutlaka Uymalıyız!... Saygılar... |
TÜRKİYE’DE ORGANİK TARIM
Ülkemizde 1984-85 yıllarında ekolojik tarım uygulanmaya başlanmıştır. İlk olarak Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden kuru incir ve kuru üzüm ile ege bölgesinde organik tarım gerçekleştirilmiştir. Daha sonra bu ürünlere kuru kayısı, fındık gibi ürünlerde katılarak farklı bölgelerimize yayılmıştır. 1992 yılında kurulan ekolojik tarım organizasyon derneği (ETO)’nin katkıları ile ‘Bitkisel ve hayvansal tarım ürünlerinin ekolojik metotlarla üretilmesine ilişkin yönetmelik’ tarım ve köy işleri bakanlığı tarafından 18 aralık 1994 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Günümüzde yaklaşık 92 değişik üründe 46.523 arazi üzerinde 12.275 kadar üretici 168.306 ton ekolojik üretim yapmaktadır. Üretilen ekolojik ürün çeşitlerinin sayısı 1990 yılında 8 iken, 1999 yılında 92’ye ulaşmıştır. 1990 yılında 1.037 hektar olan üretim alanı 1999 yılında 46.523 hektar; 1.037 olan üretici sayısı ise aynı süre içinde 12.275 üreticiye ulaşmıştır. Türkiye tarımda, geri kaldı ama kirlenmedi. Dünya organik tarıma meylediyor. Gelişmiş ülkelerde arz eksik, talep yüksek. Yaklaşık 100 milyar dolarlık bir pazar var. Vakit kaybetmeden harekete geçmeliyiz. Yatırım haritamız da besbelli. Gelecekte tarım sanayileşmenin alternatifi olacak dense kimse inanmazdı ama oldu. Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişme çabasındaki ülkelerde organik tarım sektörünün geleceği parladı. Doğası bakir, her köşesine fabrika kurulmamış ülkeler, gelişmiş toplumların doğal ürünlere olan talebini kazanca dönüştürecek. Türkiye’nin coğrafi koşulları ve kaynakları bu alanda yatırımların önünü ciddi kazanç sağlayacak şekilde açıyor. Rakamlara göre, dünyada organik tarım pazarının bugünkü büyüklüğü 25 milyar dolar, orta vadede 100 milyar dolara çıkacak. Türkiye’nin coğrafi koşulları, halen temiz kaynaklara sahip olması, tarım nüfusunun fazlalığı, ürün çeşitliliği gibi nedenlerle büyük bir organik tarım potansiyeli taşıyor. Siyasi ve ekonomik yapısını da gelişmelere eklersek ülkemiz Avrupa Birliği’nin organik tarım üssü olabilir. Yeter ki girişimciler elini çabuk tutsun. |
merhabalar bir sorum olacak organik gübreyi domateslerde kullanmayı öneriyormusunuz?
|
"Mycoplasm" mikoplazmalar hakkında..
Mikoplazmalar sadece yararlı organizmalar değil; mikoplazma türlerinin çoğu yararlı değil zararlı organizmalar. Hücre duvarları olmadığı için çoğu mikoplazmalar parazit olarak yaşıyorlar; bazıları da B5a'nın da içerdiği iddia edildiği gibi ortak yaşam içindeler.
B5a'nın nasıl üretildiğini bilmiyorum; ancak bu üretme yöntemi insanlara zararlı (veya zehirli veya bazı hastalıkların sebebi) olan mikoplazmaları içeriyor olmasın? Bazı mikoplazma sebepli hastalıkların teşhis edilemediğini de okudum internette; çünkü mikoplazmaları tespit etmek gerçekten zormuş. Hatta bazıları insanda 10yıllarca hastalığa sebep olmadan gizlice yaşıyorlarmış. Yanlış anlamadıysam bazı mikoplazmaları DNA ve RNA kopyalamalarında laboratuvarlarda kullanıyorlarmış. Ancak mikoplazma içeren hücreler "contaminated" yani hastalık bulaşmış/zehirlenmiş olarak kabul ediliyorlarmış. Mikoplazmalarla insan üretimi terrörist hastalıklar üretilmeye çalışıldığı da bazı web sitelerinde yazıyor. Mukoza hücrelerinde (mide, bağırsak) ve yağlı hücrelerde (beyin hücreleri) çoğaldıkları ve bazı hastalıkların sebebi oldukları da yazıyor. B5a kimin tarafından icat edilmiştir; hangi laboratuvar ortamında test edilmiştir; insana zararsız olduğu nasıl biliniyor öğrenebilir miyim? |
Siteden bir alıntı :)
"Tarımdaki bu korkunç manzarayı gören ATATÜRK ‘efendiler sizlere modern tarım teknikler adı altında empoze edilmeye çalışılan gübreleme tekniklerinin sizlere her yıl %20 ürün düşüşü ,%30 lara kadar mali girdilerinizi artıracağını,çeşitli hastalıkların çoğalacağını bilseydiniz istermiydiniz?’şeklinde uyarmış.Ama gelgelelim ATATÜRK’ün dahi korktuğu olay şimdi başımızda." Bu paragraf sitede yazanların doğruluğu üzerine çok büyük bir engel oluşturuyor :) Koptum valla... :D |
Kimyasal olarak bütün canlıların olduğu gibi bitkiler de N, P, K ve diğer atomlara ihtiyaç duyarlar. Gübreler bitkilerdeki bu ihtiyaçları kimyasal olarak sağlarlar. Kimyasal gübreler bu ihtiyaçları bitkilere ideal oranlarda verir (tabi kullananlar bunları biliyorsa); eğer kullanıcılar tür bazında ideal oranları bilmiyorsa bazıları toprakta birikir ve toprağın düzenini bozar. Ekolojik veya organik tarım bu düzenin bozulmasını engellemeyi hedefler.
Mikoplazmalar veya başka diğer köke yerleşen bakteriler; topraktaki ve havadaki kimyasalları bitkilerin köklerinin kullanabileceği hale getirirler; ancak bunu yapabilmeleri için havada ve toprakta (ve bu toprağa verilen suda) bu kimyasalların bulunması gerekir. Kök geliştirici bakterilerin organik faydaları olmakla beraber bunlar sadece kendi başlarına organik gübre olmaları bana mantıklı gelmiyor. (Bir düzenekteki N, P, K ve diğer atomların toplam miktarları değişmez; sadece şekil değiştirirler.). Bahsedilen ürünün tüm gübrelerin yerine geçtiği iddiası çok saçma ve mantıksız. Bunu nasıl ispatlayabilirler? Bahsedilen ürünün diğer gübrelerin kullanımını kolaylaştırdığı, daha iyi sonuçlar verdiğini söylemelerini kabul ederim; ama başka bir gübre kullanımına gerek duymadığını söylemelerini kabul edemem. Verdikleri 2 yıllık bir örnek de yok; bir ortama azot atomu vermeden havadan mı alacaklar hepsini? Hadi azotu havadan aldılar, potasyumu fosfatı nerden alacaklar? |
Hüseyin Ovak
B5A nın kimyasal analiz raporunda azot ve potasyum miktarı çok az, fosfor ise hiç yok. Bildiğiniz gibi bitkilerin beslenmelerinin temel taşları azot-fosfor ve potasyumdur. Bitki bu maddeleri suni gübre veya doğal gübre olarak almak zorundadır. Aksi takdirde gelişimini tamamlayamaz. Sadece B5A kullanırsak bitki tarafından tüketilen azot-fosfor ve potasyumu nasıl tamamlayacağız? B5A nın kompozisyonunda açıklanmayan azot-fosfor ve potasyum bileşikleri mi var? Organik tarımda bildiğiniz gibi bu maddeler doğal yollardan yenilenmekte (Kayaçlardan, bitki artıklarından, doğalgübrelerden) Bugün insan ilaçları, veteriner ilaçları, tarım ilaçları, teksilde kullanılan maddeler ve diğerleri için yapılan araştırmalar çok pahalı ve zaman isteyen bir iş. Buna rağmen bunların propektüslerinde kimyasal içerikleri açık bir şekilde yazmaktadır.. Sır olarak sadece ufak bir kısım kalmaktadır. Sırları sizde kalmak kaydıyla, şu B5A yı biz 'agaclar.net' üyelerine biraz daha detaylı açıklasanız sanırım daha faydalı olur. |
Bu ürünle ilgili çekincelerimiz ve sorularımız var. Öncelikle bunlara cevap vermenizi bekliyoruz. Yukarıda verdiğiniz forum linkinde sorularımız mevcut.
Ürün bitkilerin köküne yerleşen ve çoğalan ve dolaylı yoldan gübreleme görevi yapan ortakyaşamcıl bir bakteri midir? Öyle ise sizin ürününüzün benzer ürünlerden farkı nedir (Örneğin akademisyenler tarafından geliştirilen -Simbiyotek firmasına ait- Trichoderma bakterilerinden farklı mıdır? Aynı Trichoderma bakterileri Gartengold torflarında eser miktarda bulunmaktadır. Bu bakteri özütleri ilgili firmalar tarafından yeterli gübre olacak şekilde değil yardımcı olarak satılmaktadır)? |
>>Ekim öncesi diğer kimyasal Aktivatörleri kullandık. (DAP,20-20,20-20 süper vb.)
Bu durumda B5A kullanabilir miyiz ? Faydası ne olur ? B5A’nın bir özelliği de,içerisinde bulunan bakterilerin topraktaki kimyasalları moleküler düzeyde parçalayarak bitkinin kolayca alabileceği hale getirmesi,bitkinin solunum yollarını ve su dolaşım kanallarını açmasıdır.Bu bakımdan ekim öncesi kimyasal gübre kullanmış olunsa dahi B5A rahatça kullanılabilir.Ancak ikinci ve daha sonraki gübrelemelerde kesinlikle klasik kimyasal gübreler kullanılmayıp B5A kullanılmalıdır. http://or-tarb5a.com/gubre_sorular.asp |
Sayın Kuzen38; B5A yı domateslerde kullanabilirsiniz.Eğer uygulamada hata yapmaz iseniz mükemmel sonuç alırsınız. selamlar
|
SAYIN SERGÜZEN;
Sizin de söylediğiniz gibi organik tarımda bitkinin ihtiyaç duyduğu Makro ve Mikro elementler doğal yollardan yenilenmektedir. Aslında toprakta her türlü iz element eser miktarda vardır ve toprak sürekli kendini Kayaçlar, bitki artıkları ve doğal atıklar ile yenilemektedir.Ayrıca bitki topraktan aldığı enerjinin 3 katını da güneşten ve atmosferden almaktadır(dağlarda ve ormanlarda hiç gübre atılmadığı halde torağın kendini sürekli yenilemesi gibi.)... SORUN: Bitkinin bu iz elementleri toraktan alamamasından kaynaklanmaktadır!... Bu da şu anki kimyasala dayalı tarımdan dolayı toprakta canlı organizmaların tükenmesi nedeniyle oluşan bir sorundur. (Organik tarım topraktaki mikroorganizmalar vasıtasıyle olur.) Bu na bir de kullanılan zirai ilaçlardan dolayı yaban hayatının % 98 gibi büyük bir oranın yok olmasını eklersek olayın vehameti daha iyi anlaşılır. İşte b5a ihtiva ettiği özel formülü ile topraktaki canlı organizma oluşumunu hızlandırarak bitkinin ihtiyacı olan her türlü iz elementi topraktan, atmosferden ve güneş ışıklarından kolayca almasını sağlar.Aerobik solunum yapan bakteriler symbionize(ortak yaşamcıl)yaşarlar ve topraktaki azotu parçalayıp bitkinin almasını sağlarlar, Anaerobik solunum yapan bakteriler ise serbest yaşar ve atmosferdeki azotu parçalayıp bitkinin almasını sağlarlar... Bitki gelişimi için en etkili element Azottur... Yani b5a nın içeriğinde her türlü iz elementin bulunmasına ihtiyaç yoktur. O yüzden b5a Dünya'da ve Türkiye'de ilk ve tektir... Umarım sizi biraz aydınlatabilmişimdir. SAYGILARIMLA... |
SAYIN KARINCA70;
Öncelikle sorduğunuz sorular için size teşekkür ederim... birkaç gündür şehir dışında olduğumdan sorularınızı şimdi okuyabildim,Özür dilerim... Size Mikoplazmalar hakkında biraz daha klasiklerin dışına çıkarak araştırma yapmanızı öneririm...diyosunuz ki; toprakta azot, fosfor,potasyum olmadan bitkiye b5a bunları nereden verecek?... Pekii, Ormanlarda ve tarım yapılmayan diğer alanlarda bu elementleri bitki nereden sağlıyor dersiniz acaba?... Gübre çeşitliliği çiftçinin cebinden para çalma tuzağıdır. Zira toprakta ve atmosferde her türlü Makro ve mikro elementler eser miktarda mevcuttur. Sorun bitkinin bu elementleri alamamasından kaynaklanmaktadır!...Atılan hertürlü kimyasal gübre ve zirai ilaç ekolojik dengeyi bozduğu için maalesef toprakta canlı kalmamıştır.Dolayısıyle bu iz elementleri bitkiye taşıyacak askerde!....B5a nın diğer tüm gübrelerin yerine geçtiği iddasını saçma bulmuşsunuz... Bu sizin görüşünüz, saygı duyarım... Ancak bunu öğrenmenin birtek yolu var deneyip görürsünüz....Hiç bir gübre kullanmadan sadece b5a ile bi ürün yetiştirirsiniz ve bunu doğru ya da yanlış olduğunu anlarsınız... Ya da b5a kullanmadan önce toprağınızı analiz ettirir, b5a kullannıp 1 ay sonra toprağınızı yeniden analiz ettirip aradaki farkı kolayca görebilirsiniz...Toprak kimyasal gübre kullanılmayan yıllarda (50-60 yıl kadar önce) bu elementleri nereden buluyordu dersiniz?... Haa!... bir de biz b5a yı şu an için hiçbir organik,inorganik, yaprak gübresi vs. ile kıyaslamıyoruz.. Çünkü Dünya'da ve Türkiye'de ilk olduğunu söylüyoruz... B5a nın ihtiva ettiği mikoplazmalar hem aerobik, hem de, anaerobiktir...Her ne kadar Yeniliğe açık olmayanlar bunu kabul etmese de!... Ayrıca b5a nın içerdiği bakterilerin sağlığa zararsız olduğu hem kimyasal analiz hem de mikrobiyolojik analizlerle DÜZEN NORWEST LABORATUVARI TARAFINDAN BELGELENMİŞ TARIM BAKANLIĞI TARAFINDAN DA TESCİLLENMİŞTİR... EKOTAR SERTİFİKASYON KURULUŞU TARAFINDAN DA ORGANİK OLDUĞU ONAYLANMIŞTIR...SİTEMİZDEN BU BELGELERE ULAŞABİLİRSİNİZ... HATTA!.. BU ÜRÜNÜ KENDİNİZ DE TEKRAR İSTEDİĞİNİZ YERDE VE ŞARTLARDA İNCELETEBİLİRSİNİZ... ATATÜRK'ün söylediği o sözler de şu an topraklarımızı bitirmek üzere olan kimyasal tarım için söylenmiş olup; anlaşılması da gayet kolaydır!.... Umarım size yardımcı olabilmişimdir... SAYGILARIMLA.... |
sn hüseyin ovak
çalışmalarınızı takdir ediyor ilgiyle takip ediyorum. bende organik tarım yapmaya çalışıyorum. bahçeme kimyasal hiçbir madde dökmedim şimdi sizin söz ettiğiniz ürünü öğrendim. Bende bu ürünlerden almak ve kullanmak istiyorum. iyi çalışmalar. |
Nette çeşitli gübrelerle yapılan domates denemeleri var.
Hüseyin Bey "deneyin görün" diyor :) Örneğin 2 saksı hiç gübre eklemeden 2 saksı çiçek coşturan organik gübre 2 saksı B5a gübre 2 saksı normal kimyasal gübre ile çeri domates denemesi yapılabilir.Sonuç hemen kendini gösterecektir. Bu denemenin en az 3 kişi ile yapılması en iyi sonucun çıkması için gerekli. |
Alıntı:
Saygılarımla........ |
Hüseyin bey, gönderdiğiniz B5A elime geçti. ilginiz için çok teşekkür ederim.
|
sayın denizakvaryum`u
söylediğiniz deneye ben de katılabilirim. saksı yerine toprakta deneme şansım var. gübresiz, hayvan gübresi ve B5A kullanarak üç farklı şekilde domates yetiştirebilir ve sonuçlarını burada paylaşabilirim. |
Sayın akgb;
merak etmeyin b5a düzen norwest laboratuvarı tarafından hem kimyasal analiz, hem de mikrobiyolojik analiz yapılarak tamamen sağlığa zararsız olduğu tesbit edilmiş ve belgelenmiştir... Ama merakınızı gidermek amacıyle şunu söyleyebilirim; b5a nın ihtiva ettiği bakteriler , PSODOMANAS FLUORECENS GURUBUDUR..SAYGILAR... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:02. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025