agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Kağıt havluda tohum çimlendirme (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/39931.htm)

getirmesebari 18-09-2016 21:12

Carolina Reaper acı biberi konusuna yazacağım bu LED mevzusunu..

erkanbey 18-09-2016 21:44

1 Eklenti(ler)
Dün pepper joe ye sormuştum bu yılın hasadımı bu seferkiler diye,bugün cevap geldi geçen yılın tohumları bu yıl hasadı yapmadık daha diyor.Bu seferkilerinde çimleneceğine pek ümidim yok ama ya nasip diyorum.

Bu arada viyollerin içinde olduğu kap kapalı sera tarzı,tohumlarda karışmaz işaretli,Çimlenenlerin yeri hazır cam önü.

getirmesebari 18-09-2016 22:06

Çok güzel. Bu arada tohumların 2 yıl ömrü var rahat ol

erkanbey 22-09-2016 18:54

3 Eklenti(ler)
Evet dostlar kağıt havlu tekniğinde ilk gelişmeyi bu sabah itibari ile gördüm.17 eylül akşamı kağıt havluya koyduğum trinidat morugalarımdan 22 eylül sabahı çimlenmiş olanlar var.

Burada iki şey tecrübe edinmiş oldum,birincisi tohum kızarmış biberden çıkarıldıktan sonra kurutulmadan çimlendirilmeye çalışılırsa oluyormuş onu gördüm,ikincisi ise tohum taze olduğu taktirde kağıt havlu yöntemi iyi bir çimlendirme yöntemi gibi görünüyor.Pepper joeden ikinci gelenlerde ayın 17 sinde ekildi ama onlarda bir hareket yok şu an ama önceki partiye göre daha sağlıklı görünüyorlar.

Bir güzel haber daha,smokin ed'den aldığım tohumlar dün sabah Samsuna indi gittim aldım hemen,sağolsun fazladan tohum koymuş.Esas gözdelerim onlar olacak çünkü esas ürünün tescilli sahibinden aldık sonunda.Takipli mi takipsiz mi derken bunlarda bir haftada geldi bu sene kargo konusunda şansım gayet iyi aman nazar değmesin.

Smokin ed'e mail attım dedim tohumlar bu yılın mı ondan gelen cevap da 2015 in,ama onun tohumlar taze görünüyor.Bu arada tohuma yapışmış küçük bir biber parçasını hemen tattım acılığı süper.Sitesinde çimlendirmekle ilgili bir sürü ayrıntı yazıyor,mesela ilk aşama 3 gün tohumları dolapta bekletin sonra çıkarın kışa girmiş ve bahara geçiş yapmış gibi hissedebilir tohum iyi olur diyor bende öyle yapıyorum.İki gün sonra hem kağıt havluya hemde cocopeat ve perlitten yaptığım karışıma ekeceğim bakalım süreç nasıl işleyecek.
Çimlendirme harcı olarak cocopeat,perlit tarzı organik maddeler öneriyorlar.Toprağın ve hayvan gübresinin içinde tohuma zarar verebilecek mantar vs bulunabileceğinden bahsediliyor,bunu birkaç yerde okudum.Bende çimlendirme harcımı hazırladım iki gün sonrası için.

huso93 09-10-2016 18:47

Şu anki durumlar nasıl?

erkanbey 14-10-2016 22:05

4 Eklenti(ler)
İyi bir çimlenme elde etmek için,tohumları 3 gün buzdolabının normal sebze gözünde tutun,daha sonra çıkarın.Burada amaç tohuma sahte kış ve kıştan çıkıp bahara girilmiş hissi vermek.
Daha sonra bitki tohumunu yumusatmak icin, demlenmiş,oda sıcaklıgına gelmis bir cayda yarım saat bekletilmeleri gerekiyor,tohumlar daha cabuk yumusasın ve gelisebilsin diye hızlandırma amaclı.

İkinci yol,bir adet sallama cayı bir fincan suya koyun demleyin ve o cayı icin ilk demlenen kullanılmayacak,daha sonra aynı sallama cay posetiyle bir fincan daha cay demleyin ve bir süre sogumaya bırakın,bu sayede bir cay solisyonu elde edeceksiniz.İkinci kez demlememizin sebebi solüsyonun seyrelmesini sağlamak.
Daha sonra tohumları iki parca kagıt havlu arasına koyun bu havluyu bir fincan tabagına yerlestirin,kagıt havlunun üstüne havlunun cekebilecegi kadar dinlenmis cayı yavas yavas ekleyin veya fısfıslayın.Daha sonra bu kagıt havluyu gece boyunca sıcak bir yerde tutun.

Sallama çayda çiçek çayları öneriliyor,bir çok kullanıcı özellikle papatya çayını tavsiye ediyor.Papatya çayının mantar hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor(papatya çayı,mantar başlamadan etkili oluyor,başladıktan sonra değil)

İki tarif var ilkinde cayın arasında, ikincisinde ise iki kez demlenmis cayı kağıt havluya fısfıslayarak katlama yaparak.

Ben ikinci tarifi uyguladım daha mantıklı geldi.Kağıt havluyu da kilitli poşet içine koydum nemli ve sıcak kalsın diye,ağzını komple kilitlemedim iki parmak kadar boşluk bıraktım,hava alması gerekiyor çünkü.

Kaynak: chile pepper starting seeds

Bu macerada elde ettiğim sonuçlar şunlar.Taze Trinidad morluga tohumlarında bir haftada çimlenme meydana geldi,topraktakiler kağıt havludakilerden daha önce çıktı ve topraktakilerin hepsi çimlendi.

Carolina reaperlere gelince ilk çimlenme 15 günde meydana geldi,kağıt havludakilerin %65 i topraktakilerin %35 i çimlendi ama hala çimlenme devam ediyor.Konunun başındaki tecrübelerim tamamen tohumun bayatlığından dolayı başarısızlıkla sonuçlandı buda kesinleşmiş oldu.Pepper joe'den iki seferde toplam 25 in üstünde tohum geldi zorla 2 adet çimlendirebildim.

Buradan elde ettiğim sonuç, taze ve anormal bir çimlenme süresi olmayan tohumlar, toprakta(torf,cocopeat vs) anormal uzun çimlenme süresi olan tohumlar(en azından büyük bir çoğunluğa göre)kağıt havluda daha iyi çimlenme sağlanıyor.

Böylelikle kağıt havlu macerası başarılı bir şekilde sonuçlandı,artık biberlerimin gelişimini http://www.agaclar.net/forum/balkon-...i/33577-20.htm konusunda paylaşmaya devam edeceğim.

erkanbey 17-10-2016 06:22

Bugün tohumları ekeli tam 22 gün oldu,dün akşam kağıt havluda 2 tane daha çimlenen olmuş.Perlit ,cocopeat karışımındaki tohumlarım,toplam 15 taneydi,5 tanesi 15 inci günlerde çimlendi.Daha sonra toprak karışımımda çimlenme gözlemleyemedim.Bu sabah yavaş yavaş toprağı eşeleyerek tohumları kontrol ettim,10 tohum olduğu gibi duruyor,çimlenecekmiş gibi de gelmediler bana.
Topraktakiler bi seferde çimlendi 15 tohumdan 5 i çimlendi,kağıt havludakiler sürekli çimlendi ve halada çimleniyor 18 tohumdan 12 si çimlendi daha çimlenme şansı da var gibi gözüküyor.

Kağıt havluda çimleneni hemen toprak karışımıma alıyorum orada 2-3 günde yeşilleniyor daha sonra 2-3 gün sonra 1 lt ilk esas saksılarıma alıyorum(toprak,yanmış hayvan gübresi,pomza vs hazırlanmış toprak harcıma)bahara doğruda artık son yerlerine büyük saksılara alırım.

Durum bundan ibaret değerli tohumlarınız var ise kağıt havlu daha iyi bir sonuç sunuyor.Kağıt havlu gözünüzün önünde olduğu için kontrolü daha iyi yapılabiliyor,nemli değilse nemlendiriliyor vs,aynı şeyi toprak için söyleyemicem.

İlk çimlendirme maceramda pepperjoe den aldığım carolina reaper tohumlarından toplam 20 nin üstünde tohum ektim,toprakta hiç çimlendiremedim,kağıt havluda 2 adet çimlendi.Tohumlar bayat olduğu için tam 1 ayda çimlendi.

İkinci çimlendirme maceram kendi yetiştirdiğim Trinidad moruga larda oldu,1 haftada topraktakilerin hepsi çimlendi kağıt havludakilerin az bir kısmı çimlendi ama ilerleyen günlerde kağıt havludakilere toprağa aktardım tamamına yakına çimlendi diyebilirim.

Son çimlendirme maceram smokin ed carolina oldu,tohumların 2015 mahsulü olduğunu söylediler,15-22 gün arasında çimlenme neredeyse tamamlandı.topraktaki 15 tohumun 5 i çimlendi,kağıt havludaki 18 tohumun 12 si çimlendi.
Tahminimce ilk tohumlar ya 2 yıllık veya 3 yıllık idi,ikinci tohumlar biberi dalından aldım 2-3 gün sonra ektim,son seferki tohumlar da 1 yıllık idi.

Bu vakitten sonra pek çimlenme olacağını sanmam olursa ekleme yaparım tekrar.Benim tecrübelerim bunlardan ibaret,çimlendirme denemeleri yapacak herkese başarılar dilerim.

kozmik 07-11-2016 19:00

Arkadaşlar tohumlardan sağlıklı ürün aldınızmı yani orjinalmi benimkiler hep sahte çıkıyor orjinal carolina reaper nereden bulucam😔

MI 4LTE cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

erkanbey 07-11-2016 19:03

Orjinal olup olmadığını haziran-temmuz gibi anlıcaz.Büyümesine gelince yavaş yavaş canlanıyorlar.

kozmik 07-11-2016 19:27

Erkan bey tohum çimlendirmeyi çözdünüzmü, yardımcı olmak için bildiklerimi paylaşabilirim birde bana ucuz sağlam bir site önerebilirmisiniz Carolina reaper için

kozmik 07-11-2016 20:14

Bu bahsettiğiniz siteler sağlıklı mı?

erkanbey 07-11-2016 21:24

Üç mesaj öncesinde resimlerini ekledim, çimlendiler yani.Ucuz yollu bulabileceğiniz bir yer olduğunu sanmam,aldığım yerin adresini carolina forumuna yazdım.Yaz gelmeden de orjinal olup olmadığından emin olamayacağız.

erkanbey 19-11-2016 09:41

Marketten yemek amacıyla,keten tohumu aldım,tazeliğini test etmek amacıyla kağıt havluda çimlendirmeyi denedim.Resimlerini çekmedim ama 2-3 gün içinde çok hızlı çimlendiler.

Bir başka denememi de pazardan aldığım kudret narı'nın tohumlarında denedim.Kağıt havlunun arasına 10 adet tohum koydum,10-12 gün içinde 5 adet tohum çimlendi.Diğerlerini beklemedim attım.

Böylece biber'den sonra iki ayrı çeşitle daha kağıt havluda çimlenme denemelerimiz gerçekleşti.Sonuçtan memnun kaldığımı söyleyebilirim.
Bu tekniğin toprakta çimlendirmeye göre artıları var.En önemli artısı tüm gelişmeleri gözlemleyebiliyorsunuz,nem olayının kontrolü daha kolay,tohumun havasız kalıp çürüme şansı çok zayıf.
Ben tohumları kağıt havluda çimlendirip tam kabuğundan kurtulmadan alıp toprağın içine ekiyorum,oradan da 2-3 gün içinde tamamen çimleniyorlar.

Mücevher Çalısı 19-11-2016 10:25

2 Eklenti(ler)
Kağıt havlu-peçetede tohum çimlendirmeye bir örnek; Meksika Petunyası (Ruellia brittoniana 'Blanca'),

Eklenti 633712

Tohumları 12 Eylül'de çimlenme testi için peçete içerisine aldım, çimlenme 6 Ekim'de gerçekleşti, 10 tohumdan 9'u çimlendi ve sonra onları toprağa aldım...

Eklenti 633710

Sonuç; üstteki bıcır gibi bir sürü Meksika Petunyam oldu:p

Resulgur 21-03-2017 01:37

Kağıt Havlu Mu - Peçete Mi

1 Eklenti(ler)
Bu yıl ilk defa denediğimiz tohum çimlendirme yöntemi gayet başarılı oldu. Küçük bir ayrıntıyı kaçırmamak lazım. Tohumların peçete arasında kök uçları saplanırken kağıt havlu da pek sıkıntı olmadı. ;)

Eklenti 641263

İber35 19-07-2018 17:17

5 Eklenti(ler)
Bugün internette dolaşıtken bir Rus sitesinde gördüm bunları.2 süngerin arasına tohumları koyup kapatıyor.Üstten suluyor.süngeri kilitli buzdolabı poşetinin içine koyup ağzını kapattıktan sonra karanlık bir yere çimlenmesi için bırakıyor.Ne dersiniz,denemeye değermi acaba?

İber35 19-07-2018 17:19

2 Eklenti(ler)
Bunlarda diğer resimler.

erkanbey 20-07-2018 01:32

Tohum taze olduktan sonra kağıt havlu gayet uygun oluyor,denemiş biri olarak söylüyorum.

mimarCI 20-07-2018 08:05

Tohumun kökleri süngerin boşluklarına girerse çıkarması zor olabilir.

diebugdie 13-06-2019 17:51

Ne macera olmuş. Benimde yazasim geldi ��
Islak kağıt havlu üzerine direk serpiştirilen tohumlar hem nemli hem oksijenli büyür. Bu da bize nemi ayarlama konusunda dezavantaj, tohumu kuflendirmeme ve oksijensiz bırakıp tohumu öldürmeme konusunda avantaj sağlar. Kapalı kutuya bi kaç üst delik daha ideal yapabilir ortamı. Saygılarımla ...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025