![]() |
Alıntı:
Foruma hoşgeldiniz.. Aradığını bilgileri aşağıdaki başlıkta bulabilirsiniz. Topraksız Tarım - agaclar.net |
Gelişmeleri merak ediyoruz:confused:
|
Hocam valla gelişen bişey yok en son çarşamba günü son hallerinin resmini attım küflü gene.Bu tohumlar sorunlu görünüyor yenisini yollıcam dedi,sonraki gün tekrar mailleştik sağolsun yollamış tekrar.İnanıp inanmamakta kararsız kaldım takip no istedim yolladı.Kargo perşembe çarşamba teslim edilmiş.Bayram arefesi zaten elime geçmez ama bu sefer daha yavaş ilerliyor daha newyork'ta,geçen sefer üç günde İstanbul'a inmişti.Geç olsunda güç olmasın,Türkiye ye gelmeden emin olamayacağım genede.
Helal olsun ama ben istemeden yolladı satıcı dediğin böyle olmalı.Bu seferkiler büyük ihtimal bu senenin hasadı,hayırlısıyla elime geçerse bu sefer çimlendirecez inşallah.Bu arada ilk posta tohumlarda bekleyecekler bakalım sonuç ne olacak? |
Küflenmenin bir sebebi de ısı etkisi olabilir (kağıt havlunun da küflenmesinden yola çıktım). Tohumların bulunduğu ortamın ısısı 20-25 °C'den fazla olmazsa belki daha rahat geçer süreç. Bu sadece tahmin ama...
|
küf bir mantar türü olduğu için , küfe ve çürümeye karşı en etkili ilaç mantar ilacıdır.
tohumları , az bir miktar mantar ilacı eklediğiniz suda 5-10 dakika bekletin sonra ekin. sebze tohumları sıcakta çabuk çimlenir. Eskiler sebze tohumlarını tavaya ekmeden önce ıslak bezin arasına koyup 1-2 gün sobanın kenarına koyardı. tohumlar çatlayıp uç verir vermez tavalara dikerlerdi. |
Alıntı:
Suda bekletme olayına gelince hemde aspirinli suda beklettim bir gün,sizin anlayacağınız yapılması gereken her şeyi yaptık,belkide tohumlar sıkıntılıdır.Zaten satıcıda ben istemeden tekrar yolladı bu sefer taze tohum sanırım.Takip ediyorum şu an Hollanda ya kadar gelmiş,bayramdan sonra Salı günü elimde olur sanırım.Onlarıda ekip burdan paylaşacağım bakalım zaman bize ne gösterecek? |
Alıntı:
|
Mesajların hepsini okuyamadım maalesef. Fakat genel konuya cevap vereyim. Kağıt havluda nemlendirme olayını gereksiz buluyorum. Zira kağıt havluda çimlendirme, bitki daha çok küçükken şaşırtma yapılması gereğini ortaya koyuyor. Bem hepsini viyollere dikmiştim. Viyol dediğim de evde bir sürü 1₺ lik doğuş soğuk çay şişeleri vardı onları yarısından biraz yüksekten kestim, lehim tabancasıyla altından yere geldiğinde havayı kapatmayacak şekilde deldim. Biraz torf koydum, torağı nemlendirdim tohumu diktim. Üzerini de streç filmle kapattım. Günde 1-2 saat havalandırdım. Diktiklerimden %70 oranında çimlenme aldım. %30luk kısım da ezilmiş kırılmış tohumlardı. Boyle yapabilirsiniz. Fazla teferruata gerek yok.
|
Alıntı:
Bugüne kadar bende sizin dediğiniz gibi çimlendiriyordum başarı oranım da daha tüksekti, fakat burda bir fark var gene söylüyorum.Siz,ben ve diğerleri hiç birimiz orjinal carolina yetiştiremedik o yüzden bu işte profesyonel olan kişilerin tavsiyelerini dinliyoruz.Eğer nerden biliyorsun profesyonel olduklarını derseniz youyube pepperjoe yazın aratın,sizde aynı kanıya varacaksınız enin olun.Bizim biberlerin yetiştirme şekliyle bunları bir tutamıyorum doğal olarak.Ortalama 1 ay çimlenme süresi veriyorlar bu bibere.Neyse eğriyi doğruyu nasılsa denedikçe vede yakında anlarız. |
Pepper Joe dediginiz satici duzenbazin tekidir. Referans alinacak birisi degil. Yetistirici ya da ciftci hic degil.
|
Alıntı:
Ama sizin tecrübenizede kesinlikle güveniyorum.Ben bir yerden daha almayı düşünüyorum zaten sadece ona güvenmeyeceğim bu sene yani,hayırlısı olsun bakalım. |
Ben tohumları Ebay üzerinden aldım. Fakat Wikipedia English de okuduktan sonra öğrendim ki bu biberlerin asıl üreticisi smokin' ed miş. Şirketlerinin adı da Pucker Butt Pepper Company. Yabancı forumlarda sürekli bu siteden bahsediyorlardı fakat ciddiye almamıştım. Meğersem asıl üreticisi bu siteymiş. Linki : Smokin' Ed's Carolina Reaper® - World's Hottest Pepper | PuckerButt Pepper Company
|
Sayın birnefestoprak, nerden vardınız pepperjoe'nun düzenbaz olduğu kanaatine?
|
Alıntı:
|
Erkenbey. Ben oradan almadım. Zira yeniden sipariş edip 5-6 ay meyve vermesi için bekleyemeyeceğim. Pepper Joe ve Smokin' ed ortaklar. Ayrıca Guinness rekorlarında da bu şirketin değil adamın adı geçiyor. Ed Currie (Smokin' ed) bu biberi üreten adam.
|
Alıntı:
|
Hayır. Sadece Ebay de Chiliwizards dan almıştım. Ha bide Türkiye'de birinden aldım. Ama gerçek Carolina Reaper çıkmasını beklemiyorum. Smokin' Ed üzerinden almanızı öneririm ama. Herkes oradakilerin gerçek olduğunu söylüyor.
|
3 Eklenti(ler)
Bu Carolina Reaper Chilli Pepper Seeds X 10 - Super Hot 100% GENUINE | eBay üzerinden aldığım biber. Daha ilk meyvesini verdi. 1 kuruştan biraz daha küçük. Nohut büyüklüğünde. 13 Nisan 2016 da toprağa dikmiştim. 10 Eylül 2016'da ilk meyvesi çıkmaya başladı. 5 Ay yani.
|
Bir üye özel mesaj atıp bazı sorular sormuş. Burdan yanıtlayayım, belki başkalarına da faydası olur.
Pepper Joe, biber yetiştiricisi ya da çiftçi değil. Yetiştiricilerden tohum alıp satan birisi. Tohum ticareti yapmasında bir sorun yok ama tamamen işadamı mantığıyla işleri yürütüyor. Geçmişte ortak olduğu başka bir şirket aracılığıyla işini iyi yapan küçük üreticilerin ürün fotoğraflarını araklamasıyla da ün yaptı. Bildiğim kadarıyla sonra o şirketi kapattılar. Şimdi biber tohumuyla ilgili şirketle yoluna devam ediyor. Yetiştirici olmadığı için tohumu tanımaz. Toptan alıp paketlere bölerek sattığı tohumlara çimlenme testi yaptığını da sanmıyorum. Tohumu kendi üretmediği için de üstüne büyük miktarda kar koyarak alıcıya satıyor. Carolina Reaper'ın aslı hibrittir. Piyasada yaygın şekilde satışı bulunan tohum da Smokin Ed adıyla bilinen üreticinin hibrit tohumdan ardışık şekilde yaptığı seleksiyona ait. Bu tohumun patentini almış ki başka kimse tohumu satamasın. Tohum dışında, biberden yaptığı sosları filan da satıyor. Pepper Joe'dan aldığınız ya da alacağınız ve "çimlenmiyor" dediğiniz tohumlar da zaten Smokin Ed (PuckerButt Pepper Company) tarafından üretiliyor. Sanıyorum geçen sene hasat edilen tohumlarda hem çimlenme oranları hem de paketlere konulan tohum sayısı bakımından sorunlar çıkmış. Bu seneki hasadı bilemem. Bir de acılık rekorları kıran Capsicum chinense biberlerinin neden fahiş fiyatla satıldığını pek anlayamıyorum doğrusu. Genelgeçer biberler gibi yetiştirilip tohumu ve meyvesi onlar gibi hasat edilen bir bitki. Bazen 10 tohumluk bir chinense paketinin fiyatının kargo hariç $10'a kadar çıktığını görüyorum. ABD için konuşacak olursak, ev üreticisi için tohumun paketi sebzelerde $2.50-$5.00 aralığında değir (ayrıca paketi $5.00 olan bir tohumun çok çok özel bir tohum olması lazım). Bu fiyat aralığı tohumu tanıyıp iyi üreticilerle çalışan tohum şirketleri için geçerli olan aralık yoksa $2.50 altına da birçok tohumu temin etmek mümkündür. Tohum kargolandığı zaman "isterseniz gemiyle gönderelim daha çabuk gelir" demek ne demek bunu da bilmiyorum. Postaneye gidip "benim paketimi uçakla değil gemiyle gönderin" gibi bir talepte bulunulabileceğini pek sanmıyorum. Postane, paketi yollayan kişinin ödediği kargo fiyatına (yani paketin ulaşma hızına) göre nasıl gerekiyorsa o şekilde gönderir. |
Alıntı:
Bende pepper joe iyi bir esnaf izlenimi bıraktı.Tohumlar çimlenmedi diye ikinci sefer yolladı şu anda İstanbul'a giriş yapmış.Bu seferde gelsinde çimlenir mi orjinal mi çıkar artık o kısımlara bakacağız.Bu adam kendisi yetiştirmiyorsa bu alışverişten kar etti denilemez. Bence sen çimlendiremedin deyip yollamayabilirdi,zaten ben istemeden o teklif etti burası çok hoş bir hareket.Kimse yanlış anlamasın burada savunma felan yo yaşadığım tecrübeleri anlatıyorum. Bu arada 25 gün oldu çimlenen yok ama bekleyecekler öylece ikincilerde gelirse onlarıda ekeceğim beraberce izleyeceğiz. |
İkinciler gelirse 1 adet tohumun yaşadığım yerin iklim şartlarına nasıl cevap vereceğini, bizim sıcak memlekette çimlenip çimlenmeyeceğini merak ediyorum :p:cool::cool:
|
Son mesajımı carolina reaper forumuna kopyaladım oradan devam edelim daha çok insana faydası olur.Çimlenme çalışmalarıma buradan devam ederim ilerleyen zamanlarda.
|
Hibrit olan ilk kalem tohumu seleksiyondan geçirip dağıtıma açan kişi, kendi tohumunu Smokin Ed's Carolina Reaper adıyla tescilletmiş. Bu isimle başka bir üretici tohumu satamaz. Biber ilk piyasaya sürüldüğünde tohumun stabil olmadığı yönünde pek çok şikayet vardı. Şu anda stabil mi bilmiyorum.
Pepper Joe'nun "çiftçi kimliği" çok önemli çünkü tohum şirketi işletecekseniz tohumu kendiniz üretmeseniz bile hangi tohum nasıl hasat edilir, hangi tohum hasat edildikten sonra ne kadar süreyle çimlenme özelliğini kaybetmeden tazeliğini korur vs gibi konularda bilgi sahibi olmanız gerek. Pepper Joe, tohumları üreticiden toptan alıyor paketleyip satıyor. Bugünkü piyasa şartlarında, üreticiye ödediği paranın en az 10 katını kazanıyor olduğunu tahmin ederim. Bu kadar kar edilecekse, satılan tohumun çimlenme testinin de bir zahmet satıcı tarafından yapılması gerekir. Tohumda bir sorun çıkmayacak diye bir kural yok. Bazen çok iyi şirketlerin tohumlarında bile çimlenme sorunları olabiliyor. Çevresel faktörler, hasatta kullanılan yöntem, meyvelerin hasattan önce depolanma şekli vb faktörler tohum kalitesinde etkili olur. Örneğin, biber tohumlarını meyvelerin içinde bırakıp tohumları meyvelerle birlikte kurutursanız geçmiş olsun, kuruyan meyveden çıkardığınız tohumlar ya hiç çimlenmez ya çimlenme oranları büyük oranda düşer. Her ne nedenle olursa olsun, satılan tohumda bir sorun çıktığında, zaten yapılması gereken iki şey var: 1) Para iadesi 2) Tekrar tohum göndermek Tohum satışı yapılırken, alıcının hemen ekeceği kabulü de yapılır. Para iadesi de genelde satış yapıldıktan sonraki ilk iki ay içinde yapılır. Siz sanırım tohumları geçtiğimiz Ağustos ayında temin ettiniz. Tohumları toptan aldığı yetiştirici, kendi iklim koşullarında (Güney Carolina) tohum hasadını Ağustos ve Eylül ayında yapar, hasattan sonra tohumlar paketlenir ve 2016 satışı için hazır hale gelir. Dolayısıyla sizin daha önce aldığınız ve çimlenmeyen tohumlar 2015'in yaz sonuna/sonbaharına aittir. Bu arada o tohumları satın aldığı üreticiyle de kavga etmiş gözüküyor, kendi sayfasında anlatmış. Size taze tohum gönderebilmesi ve 2017'de satışa devam edebilmesi için yakın zaman içinde yeni bir tohum kaynağı bulmuş olması gerek. Alıntı:
|
Bu ilaç tohuma mı uygulanıyor? Eğer öyleyse ne işe yarıyor?
Alıntı:
|
Alıntı:
Alıntı:
|
Tohumların taze olmadığı kanısı bendede uyandı.Ed curry'nin sitesinde şu ibare var bir haftada çimlenende oldu 2 ayda çimlenen'de,o yüzden beklemek istedim biraz ama bişey çıkacağa benzemiyor.
İngilizcem olmadığı için zor anlaşıyoruz mailde sordum pepper joe ile çalışıyormusunuz ondakiler orjinal mi diye sitesinin linkini attım gelen cevap şu We haven’t been associated with that website in a few years. Our website will guarantee you get genuine seeds! If you click the link below, you’ll get to the right place. Demekki 2 yıl önce alıyordu tohumlar bayatladı ama şimdi yolladığıda atnı şekilde olacaktır o zaman.Anlaşıldı benim iş kaldı ed curry den gelecek tohuma. |
Alıntı:
Hibrit olan tohumu seleksiyondan geçirmek nedemek? Ürün tescilletilmiş diyorsunuz doğru,peki başka bir üretici smokin ed's carolina reaper değilde sadece carolina reaper diye satabilir mi? Biberden tohum almak için biber kızardıktan 2-3 gün sonra koparıp tohumunu çıkarıp gölgede kurutup tohumluk olarakmı ayırmak gerekli yoksa dalında kızarıp buruşup iyice kuruduktan sonra kesip içinden çıkarmak mı?İçinden hiç çıkarmamak yanlış orası anlaşıldı. Pepper joe bu ayın başlarında bana kampanya maili atmış yeni hasadı bir kaç güne yapıyoruz diye.Buradan anlaşılıyor zaten benim ilk posta tohumun geçen yıldan veya daha önceden kaldığı.Belki şimdi yolladığı taze tohumdur diye düşünüyordum,sizin bunca ayrıntılı anlatımınız sonucunda gerçektende üretim yapmıyorsa nerden alıp bana taze tohum yolayacak?Puckerbutt ile yazışmamızda bana onunla son bir iki yıldır alışverişimiz yok dedi bir üstteki mesajda yazdım zaten.Dediğiniz gibi ya geçen yıl aldığı stoğu bitiriyor veya sahte tohum satıyor ki ilk seçenek daha mantıklı.Çimlenip sahte çıkmasındansa çimlenmemesi daha iyi bence en azından 6-7 ay ümitle beklemem. |
Alıntı:
|
Bu arada aklıma Carolina Reaper'ı ilk duyduğum mart nisan ayları geldi. Çok ustune duşup çok ilgileniyordum. O zaman birisi bana akışına bırak çok ilgilenme kendi kendine yetişir o dediydi. Harbiden de ne zaman ilgilenmeyi bıraktım, bitki 1 aydır 13cm. Boydayken bir anda boya verdi. Sizinki de aynı hesap. Çok düşmeyin uzerine yok asprinli su yok mantar ilacı yok çamaşır suyu. Dikin işte küçük hazneli bir yerler. Biraz da ıslatın. İçerde göz önünde olmayan bir yerde dursun. Zaten havalar hala sıcak. İçerisi uygun. Bu kadar kafaya takmaya değmez. Atın toprağa verin suyunu gerisini doğa ana halleder ;)
|
Alıntı:
Birde kötü bir huyum var bir işe başladığımda onu çözüme kavuşturmadan bırakamıyorum.Ne yaparsın can çıkar huy çıkmaz. |
Alıntı:
Al benden de o kadar........ Başladığım işi, şöyle ya da böyle hedefe ulaşmadan bırakmam... Benim bu biberlerle olan maceram birçok kişiye saçma gelse de en acısını yetiştirmeden bu maceradan vazgeçmek yok :cool: |
Burdaki konuyu dağıtmamak için ilgili olanı yazayım:
Aynı hasada ait tohumların çimlenme oranını anlayabilmek için en az 400 tohumu test etmemiz gerekiyor. Örneklem daha küçükse, çimlenme oranları hakkında sağlıklı bir değerlendirme yapmak mümkün olamıyor. Sanırım amacınız kağıt havluda çimlendirme uygulamasını göstermekti. O yüzden taze tohumuna rahatlıkla ulaşabileceğiniz genelgeçer bir biber tohumuyla uygulamayı yeniden denerseniz, okuyanlar için faydası olabilir. Alıntı:
|
Alıntı:
Aslında amacım kağıt havlu çalışması yapmak değildi.Pepper joe özellikle öyle çimlendir demişti,internette araştırınca baya yaygın bir metod olduğunu ve çimlenme olayının daha hızlı ve çok olduğu gördüm.Yapmışkende diğer insanlarda görsün diye konu açtım.Ayrıca başka çeşit tohumlardan iki türlü ekip test edeceğim ilerleyen zamanlarda. |
Kağıt havluda tohum çimlendirme uygulamasının işe yarayıp yaramadığını anlamanız için taze olduğunu bildiğiniz tohumlarla deneme yapmanızı tavsiye ederim. Burdaki amaç Carolina Reaper biberini yetiştirmek değil, çimlendirme uygulamasını göstermek.
Bağlantılı olan konuları da konu başlığı altında zaman zaman tartışabiliriz ama onların esas konunun önüne geçmemesi gerekir. Sorduğunuz soruları Carolina Reaper başlığı altında konuşabiliriz. Alıntı:
|
Pepper joe'nin geçtiğimiz çarşamba tekrardan yolladığı tohumlar bugün Samsun'a geldi,sabah gittim aldım.Beklemiş musluk suyunun içine koydum tohumları bu defa aspirin vs uğraşmıyorum akşam eve gidince yarısını torfa yarısını kağıt havluya ekeceğim,taze ise zaten çimlenecektir diyerek bu defa daha relax bir süreç izleyeceğim.
Hizmet süper bu defa tohumlarda taze ise herşey mükkemel olacak inşallah. |
Kesinlikle relax ol. Çünkü senin stresin bitkiyede yansıyacaktır illaki. (Çiçek açma sorununda yazmıştım)
|
Alıntı:
Alıntı:
|
Ama heyecan olmasa,stres olmasa hayatın ne anlamı olacak ki?Ben hiç çaktırmıyorum ama gece kaktığımda balkona çıkıp bakarım rüzgardan uçan kırılan var mı çiçekleyen var mı diye.Sabahları onlara bir göz gezdirmeden evden çıkmam,daha neler neler😀
|
3 Eklenti(ler)
Dediğim gibi bu akşam tohumları ektim.Bu sefer karşılaştırmalı bir çimlenme yöntemini izleyeceğiz.Dün sabah hasadını yaptığım trinidat morugalardan bir tanesinin tohumlarını çıkardım,Kurutmadan ektik ama kurutma işlemi çimlenmesi ile değil saklanabilmesi için gerekli bir işlem sanırım neyse onu da öğrenmiş olacağız.İki adet kilitli poşete toplam 6 adet carolina reaper koydum,bir kilitli poşete de 15 adet trinidat moruga tohumu.Gelecek sezonun toprağını geçtiğimiz günlerde hazırladım koyun gübresi ,pomza vs güzel bir toprak ,bu toprağa 4 göze birer tane olmak üzere carolina ektim,2 göze ikişer tane den toplam 4 trinidat moruga ektim.Bakalım ilerleyen günlerde ne ile karşılaşacağız?
|
Aman karıştırmayın sakın Carolinaların yerini. Ve unutmayın 26-28 derece çimlenme hızında çok etkili oluyor. Viyolleri sığacak büyüklükte bir saklama kutusuna koyarsan daha iyi olur. Evde bir kenarda dursun. Günde 1-2 saat havalandır. !Çok kurursa! sula. Ama spreyle değil normal sula. Çunku sprey biraz kendini kandırmak oluyor onu fark ettim. Çok etkili olacağına eminim iyi yetiştirmeler. Ha bu arada, havalar soğuyor, siz de samsundaymışsınız. Evin bir köşesine büyüme alanı yapabilirsiniz. Güzel olur. Sıcak bir yere. Üstüne de led lambayla güneş ışığı taklidi yapılabilir.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025