agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   EM (Etkin Mikroorganizmalar) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/3903.htm)

verdoque 04-03-2010 11:33

Evde temizlikte kullanılması sebebiyle benim aklıma kesme tahtaları ya da tahta kaşıkların temizlenmesi geldi. Bunların bulaşık makinasında yıkanması deterjanı içine çektiği için sakıncalı. Elde deterjanla yıkanmasında da aynı şey geçerli. Daha önce aklıma sirkeli suyla ovalamak gelmişti. Belki bunun için EM'li su da kullanılabilir.

Ama yine de yiyecek-içeceklerle temas halindeki kullanımına kendimi şimdilik pek hazır hissetmiyorum:) Yaygınlaşırsa belki deneyebilirim.

Alper Akman 04-03-2010 16:58

Herkese Selam,

EM ürünleri ile ilgili bir hatirlatma yapmak istiyorum,sevgili dostlar telefon veya e-mail ile vermis oldugunuz siparislerinizde ne istediğseniz onlar gönderilmektedir.Bu konuda lütfen rahat olun buradan izlediğim kadariyla bu konu birkaç kez gündeme geldi onun için bu hatirlatmayi yapmak istedim.
Sevgi ve Dostlukla

EM TÜRKİYE

Dogasever 04-03-2010 17:58

Sn Akcan

Merak edecek bir durum yok. Herkese istedigi ürün yollanmaktadır.

akcan67 04-03-2010 18:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 590301)
Sn Akcan

Merak edecek bir durum yok. Herkese istedigi ürün yollanmaktadır.

Sn Doğasever

Benim açımdan problem olmadı zaten.Ben sadece arkadaşlarında başına gelirse şaşırmamaları için yazdım.Sn Naturemin de dediği gibi biz ne istiyorsak o geliyor.

Sıra geldi bukaşi ve kovasına.

denizakvaryumu 04-03-2010 21:03

Sanırım EMA ürünü, EM1 etiketli plastik kaplara konulup gönderiliyor.

Mehmet Beyin bahçesi için istediği EMA lar da EM1 etiketli gelmişti.

bonsaisever 04-03-2010 22:58

EMA nın mikorizalar üzerindeki etkisi nedir?
Bu konuda araştırma var mı?

skays 05-03-2010 17:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 590448)
Sanırım EMA ürünü, EM1 etiketli plastik kaplara konulup gönderiliyor.

Mehmet Beyin bahçesi için istediği EMA lar da EM1 etiketli gelmişti.

Herhangi bir karışıklığa meydan vermemek için, dışındaki yazı ile içindekinin farklı olmaması gerektiğini düsünüyorum.
EM1 kapları boşaldıktan sonra EMA ile doldurulup gönderiliyor ise (Doğayı boşyere kirletmemek için) o zaman eski etiketin üzerine doğru etiketin yapıştırılmasını öneriyorum (El ilede yazılmış olabilir).
Sözlerim yanlış anlaşılmasın.
Saygılar

Dogasever 06-03-2010 12:23

Ambalaj konusunda açıklama:

Sn Skays

EMA da EM1'in aktifleşmiş halidir. Kesinlikle EM1 kutularının boşaldıktan sonra EMA doldurulması söz konusu değildir. Bu konuda rahat olunuz. Zaten bizden giden şişeler bir daha geri gelmiyor.

Her ikisi de aynı üründür. EMA aktifleşmiştir. Sizler zaten EM1 de alsanız aktifleştirmek zorundasınız. EM1 alındığı haliyle kullanılmıyor. EMA şişelerinin üzerinde EM1 yazmasının nedeni içindeki ürün, EM1'in aktif hali olduğundandır.

Bu forumda kaç defa söylediğimi ben bile unuttum. Lütfen merak etmeyiniz. sizlerin sipariş ettiği ürün neyse o gelmektedir.

Japonya EMA adıyla satış yapılmasını istememektedir. Bu yüzden EMA adlı ürüne Akira adıyla yeni bir ruhsat alma aşamasındayız. Ama zaman alıyor. Ruhsat alınana kadar etiketler EM1 olarak gelecektir.

EMA da EM1'in aktif hali olduğundan ortada sorun yoktur. Ancak, yeni yapılacak etiketlerde eğer hala Akira ruhsatı alınmamış olursa, EM1'in yanına etikette AKTİF yazısı da yazılacaktır.

Sanırım bu konu şimdi anlaşıldı. Herkese iyi çalışmalar. Selamlar.

ggirgin 06-03-2010 15:11

Sayın Doğasever;

EM1 + melas ve su karışımını (20-25C ortam sıcaklığında) ışık almayan kapalı kapta gaz çıkışı (9 gün) bittikten sonra kullanabilirmiyim? Sıvı pH'ını ölçmek için cihazım yok.

Saygılar

Alper Akman 06-03-2010 15:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Naturem (Mesaj 590277)
Herkese Selam,

EM ürünleri ile ilgili bir hatirlatma yapmak istiyorum,sevgili dostlar telefon veya e-mail ile vermis oldugunuz siparislerinizde ne istediğseniz onlar gönderilmektedir.Bu konuda lütfen rahat olun buradan izlediğim kadariyla bu konu birkaç kez gündeme geldi onun için bu hatirlatmayi yapmak istedim.
Sevgi ve Dostlukla

EM TÜRKİYE

Sevgili EM Dostları;
Sizleri bir konuda uyarmak zorundayım,Şirketimize vermiş olduğunuz EM ürünleri siparişleri daha öncede belirttiğim gibi ne yazdırıldı ise o ürünler gönderilmekte ve ürünlerin üzerinede ismi yazılmaktadır.Bu form'da yazı yazan arkadaslar bu tür konuları lütfen konunun muhatabı olan şirketimize direkt olarak sorunuz buradan yanlış anlaşılmalara sebep olmaktadır.Ürünlerle ilgili sorunlarınızı direkt olarak şirketimize sorunuz.Aksi taktirde şirketimiz yanlış anlaşılmalardan sorumlu değildir.
Alper AKMAN
EM Agriton Ltd.Ştİ.

alperakman@emturkey.com
info@emturkey.com
naturem@emturkey.com

0 312 397 15 74
0 312 397 15 81
0 532 404 00 77
0 532 404 89 81
0 549 404 00 77
0 549 404 89 81

Dogasever 06-03-2010 17:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ggirgin (Mesaj 591398)
Sayın Doğasever;

EM1 + melas ve su karışımını (20-25C ortam sıcaklığında) ışık almayan kapalı kapta gaz çıkışı (9 gün) bittikten sonra kullanabilirmiyim? Sıvı pH'ını ölçmek için cihazım yok.

Saygılar

50 ml EM1 (Yarım ince belli çay bardağı) + 50 ml (Yarım ince belli çay bardağı)Melas veya pekmez (keçi boynuzu pekmezi en iyisi) + 900 ml su (Ilık (35 C derece, parmağınızı yakmayacak su olmalı) ve klorsuz su olmak üzere 1 litre ürün yaptığınızda bunu ılık bir yerde ağzı kapalı saklayın (cam kap kullanmayan). Ben bazen sıcaklığını korusun diye bir bezle satıyorum. Sakladığınız yerin sıcaklığı 30-35 C dderece oplursa daha iyi ancak 25 derecede de olur biraz daha geç olur! Birkaç günde bir kapağı hafif gevşeterek gazını alın ve 9-10 gün sonra, ya da gazı bitince ya da ph'sı 4'ün altına inince kullanabilirsiniz. Hiç bir EM ürününü hiç bir zaman kesinlikle buzdolabına koymayın! İçinde milyarlarca canlı vardır. Üşürler! Kötü, çürük, bozuk kokuyorsa, bir yerde yanlışlık yapıldı demektir; kullanmayın. Salamura gibi kokuyorsa, ekşimtrak gibi, iy iürün yaptınız dmeektir. Kullanın.

Yanıtım evet kullanabilirsiniz! Mutlaka pH ölçme cihazınızın olması gerekmez. bir süre sonra zaten insan deneyim kazanıyor.

Savaş 06-03-2010 19:12

Sayın Doğasever,

bugün Ankara büronuzdan EM1 ve biraz da melas aldım. Şimdilik melas kullnacağım ama bir ara keçiboynuzu pekmezi de deneyeceğim. Zaten şahsen son 4-5 yıldır he gün keçiboynuzu pekmezi içen birisi olarak faydasını had safhada biliyorum. Bu arada, medikal malzeme satan bir yerden 100 adet şerit PH ölçer de aldım. Bir kaç güne kadar ilk aktif ürünümü yapacağıM. Aklıma bir uygulama geldi, onu danışmak istiyorum. Bildiğimiz üzere, Bukaşi kovalarındaki faaliyet havasız ortamda oluyor. Buradan yola çıkarak aklıma şu fikir geldi: Şarap elde ederken uygulanan bir yöntem var; üzüm suyu ışık almayan kapalı bir kapa konuyor. Kabın ağzı macun gibi hava giriş çıkışını engelleyen bir malzeme ile kapatılıyor. Sonra bir hortum, örneğin serum hortumu kapağı kapatan bu macundan içeri üzüm suyuna daldırılıyor. Bu hortumun diğer bir ucu başka bir kaptaki suya daldırılıyor. Bu sayede üzüm suyunun içine hava girmiyor ama içindeki hava hortum vasıtasıyla çıkıyor ve diğer kaptaki suyun içinden kabarcıklar şeklinde çıkıyor. Acaba, böyle bir düzenek kursam, hazırlayacağım EM1 + Melas + Klorsuz su karışımının içine sıfır hava girişi ile, yani hava girmeden EM Aktif elde etsem nasıl olur?

Umarım anlatabilmişimdir.
Teşekkürler.

ggirgin 06-03-2010 19:23

Teşekkürler Doğasever

Dogasever 06-03-2010 20:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Savaş (Mesaj 591557)
Sayın Doğasever,

bugün Ankara büronuzdan EM1 ve biraz da melas aldım. Şimdilik melas kullnacağım ama bir ara keçiboynuzu pekmezi de deneyeceğim. Zaten şahsen son 4-5 yıldır he gün keçiboynuzu pekmezi içen birisi olarak faydasını had safhada biliyorum. Bu arada, medikal malzeme satan bir yerden 100 adet şerit PH ölçer de aldım. Bir kaç güne kadar ilk aktif ürünümü yapacağıM. Aklıma bir uygulama geldi, onu danışmak istiyorum. Bildiğimiz üzere, Bukaşi kovalarındaki faaliyet havasız ortamda oluyor. Buradan yola çıkarak aklıma şu fikir geldi: Şarap elde ederken uygulanan bir yöntem var; üzüm suyu ışık almayan kapalı bir kapa konuyor. Kabın ağzı macun gibi hava giriş çıkışını engelleyen bir malzeme ile kapatılıyor. Sonra bir hortum, örneğin serum hortumu kapağı kapatan bu macundan içeri üzüm suyuna daldırılıyor. Bu hortumun diğer bir ucu başka bir kaptaki suya daldırılıyor. Bu sayede üzüm suyunun içine hava girmiyor ama içindeki hava hortum vasıtasıyla çıkıyor ve diğer kaptaki suyun içinden kabarcıklar şeklinde çıkıyor. Acaba, böyle bir düzenek kursam, hazırlayacağım EM1 + Melas + Klorsuz su karışımının içine sıfır hava girişi ile, yani hava girmeden EM Aktif elde etsem nasıl olur?

Umarım anlatabilmişimdir.
Teşekkürler.

Sn Savaş
Biz anlattığınız bu sisteme nargile yöntemi diyoruz. Sn Sarıcan bu konuda uzmandır. Bahsettiğiniz düzeneğin çok çeşitli versiyonlarını geliştirmiştir. Enzim başlığına bakmanızı öneririm. Tabii ki olur. Nargile yöntemini gazları elimine etmek için kullanabilirsiniz.

Sarıcan 06-03-2010 23:58

Sn. Doğasever,

Şimdi son aşama balonda karar kıldım. Çok pratik ve kullanışlı. Şarap yaparken kullanıyorum. EM1 aktiflerken de rahatlıkla kullanılabilir. Gaz çıkışının bittiğini de görsel olarak izleyebiliyorsunuz. Balon sönmeye başladığı zaman işlem tamam deyip balonu çıkarıp kapağını kapatabiliyorum.

Fakat kafama takılan bir şey oldu. 649 nolu mesajınızda cam kap kullanılmamasını öneriyorsunuz. Özel bir sebebi var mıdır?

memet 07-03-2010 07:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever (Mesaj 590537)
EMA nın mikorizalar üzerindeki etkisi nedir?
Bu konuda araştırma var mı?

Bu konuya ne diyorsunuz?

Dogasever 07-03-2010 13:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 591777)
Bu konuya ne diyorsunuz?

Evet, EM mikorizaları artırıyor. Bu konuya birkaç yerde rastlamıştım. İlk fırsatta yapılan çalışmaları yeniden gözden geçirip bilgi vereceğim. Ama şimdilik şu kadarını söyleyebilirim. EM, mikorizaları artırıyor.

Dogasever 07-03-2010 13:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 591751)
Sn. Doğasever,

Şimdi son aşama balonda karar kıldım. Çok pratik ve kullanışlı. Şarap yaparken kullanıyorum. EM1 aktiflerken de rahatlıkla kullanılabilir. Gaz çıkışının bittiğini de görsel olarak izleyebiliyorsunuz. Balon sönmeye başladığı zaman işlem tamam deyip balonu çıkarıp kapağını kapatabiliyorum.

Fakat kafama takılan bir şey oldu. 649 nolu mesajınızda cam kap kullanılmamasını öneriyorsunuz. Özel bir sebebi var mıdır?

Hayır, özel bir nedeni yok. Sadece hava kilidi kullanılmadığında içinde aşırı basınç oluşup patlamasın diye. Cam da doğal bir malzeme olduğundan bakteriler için bir sorun çıkarmayacaktır.

peptokok 07-03-2010 16:42

Ankara çayı için bişeyler düşünülemez mi? Şimdilik debi iyi pek koku yok. Yazın burun direklerini sızlatıyor. Sanırım EM bu işe çözüm olabilir. Verdiğiniz yararlı bilgiler için teşekkürler.

Dogasever 08-03-2010 11:56

Sn Peptokok,
Tabii ki düşünülebilir. Zaten düşündük de! Bu konuda ASKİ ile ASKİ'nin bünyesinde Ankara Çayı'ndan 1000 litre numune alıp EM ilave ederek deneyler de yaptık. Arkadaşlarımız son derece özverili bir şekilde çalıştılar. Hatta o kokulu Ankara Çayı'na bata çıka 1000 litrelik deneme tankını zorlukla doldurdular. (Numune alırrken minibüsümüz çay yatağına battı!) Denemeler, birkaç ay sürdü. Yapılan denemelerin sonuçlarında hem koku kesildi hem de suyun kalitesi son derece düzelti. Tüm analizler ve değerlendirmeler ASKİ'nin kendisi tarafından ASKİ tesislerinde yapıldı. Bu sonuçları kısa bir süre sonra buradan sizlerle paylaşacağım. ASKİ'ye, Ankara Çayı için bu denemelerden sonra geçmişte teklif de verildi. Sonuç: maalesef....

Sn Arkadaşlar
Sizlere bu tür çevre projeleri için her zaman söylüyorum. Yöneticilerin öncelikleriyle halkımızın öncelikleri çok nadiren örtüşmektedir. Eğer bazı gereksiz çevre sorunlarını yaşamak istemiyorsanız, mutlaka örgütlenip biraraya gelmemiz lazım. Birlikten kuvvet doğar sözünü unutmayalım. Dün bizim şirketin merkezinde Ankara'da Ergene için bir toplantı yapıldı. Ve bazı kararlar alındı. Ankara'da bu çekirdek bir gruptur. Mutlaka ve mutlaka yöneticiler üzerinde kamuoyu baskısı oluşturmak zorundayız. Bir Belediye başkanının öncelikleri "farklı farklı alanlarda" olabilir. Bizler halk olarak bazı şeyleri talep etmek zorundayız. Ve bunu da basın yayın organlarından duyurmalıyız. EM, tarımda olduğu gibi, çevre sorunlarında da halkımızın taleplerini karşılayabilecek en pratik ve en ucuz çözümleri sunmaktadır. Ama yöneticilere bunu kabul ettirme görevi sizlere düşmektedir. Bizler elimizden geleni fazlasıyla yapıyoruz. Ama sivil toplum örgütlerinin çabaları bu konuda daha etkili olacaktır. Bilmem daha açık nasıl anlatabilirim?

acemi_caylak 09-03-2010 06:27

2 Eklenti(ler)
Geçen hafta sonu benim için EM ile içli dışlı olduğum bir hafta sonu oldu.

1- Antepfıstığı ağaçlarının diplerinde biten otları temizledik ve bu otları 1/20 oranında EMA ile fısfıslayarak büyük siyah naylon poşetlere doldurduk. Bastırarak poşetlerin havasının aldık ve ağzlarını sıkıca bağladık. Toplam 5 poşet böyle malzeme oldu. Otların diplerindeki toprağı temizlememeye dikkat ettik. Tamamı yeşil malzeme olduğu için problem çıkabilir diye bu toprağı temizlemedik. Umarım problem çıkmaz. Gerçi problem çıkarsa 15 gün sonra kompostu alt üst ederken komposta ekleriz.

2- Yaklaşık 50 adet antepfıstığı ağacına 3/1000 oranında sulandırılmış EMA yı topraktan uyguladık. Ağaç başına 50 kg sulandırılmış EMA verdik.

3- 20 gün önce, 2 traktör koyun gübresi, 5-6 çuval taze ot ve 5-6 çuval talaş ile sıcak kompost olarak başlattığımız ancak havaların soğukluğundan dolayı yığının ortası hariç pek yanma hissetmediğimiz kompost yığınına 1/20 oranında EMA' yı yığını karıştırırken fısfısladık. Daha sonra üzerini naylon ile kapattık. Siyah naylon bulamadık, bu yüzden beyaz kullandık. Naylona 2 yerinden hava alacak şekilde hafif boşluk bıraktık. EMA fısfıslama ve naylonla kapatmanın etkisinden olsa gerek yığın daha 2-3 saat geçmeden buhar yapmaya başladı. Otlar temizlenmeden önceki fıstık ağacının durumunu ve kompost yığınını aşağıdaki resimlerde görebilirsiniz. Su buharları da resimde açıkça gözüküyor.

Eklenti 129075

Eklenti 129074

Dogasever 09-03-2010 10:15

Sn Acemi Caylak

Herşeyden önce hummalı çalışmanız için tebrikler. Umarım her şey yolunda gider. Emeğinize sağlık.

Dört tarafindan naylonun birer ucunu iki taş veya tuğla arasına sıkıştırarak biraz da olsa hava sirkülasyonu sağlarsanız iyi olur. Çünkü oluşan buharın çıkması lazım. Aksi takdirde, oluşan buhar naylonun iç yüzeyinde yoğuşarak su damlacıklarına neden oluyor. Bu su damlacıkları gerisin geri yığının üzerine damlayarak, yerel olarak nem oranını artırıyor ve yığının üst kısımlarında nem oranı ideal orandan daha yüksek bölgeler oluşturabiliyor. Bunun olumsuz etkisiise, yer yer yeşil küflenmeye neden olabilmesidir. Bu deneyimi muz bitkilerinin artıklarından kompost yaparken Alanya'da yaşadık. Çok büyük bir sorun değil ancak kompostta yeşil küflenme olmasını istemiyoruz. Her yerinde beyaz küflenme olsun istiyoruz.

Tekrar kolay gelsin ve başarılar.

Halil Önen 09-03-2010 10:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 592703)
Geçen hafta sonu benim için EM ile içli dışlı olduğum bir hafta sonu oldu.

1- ................ ağaçlarının diplerinde biten otları temizledik ve bu otları 1/20 oranında EMA ile fısfıslayarak büyük siyah naylon poşetlere doldurduk. Bastırarak poşetlerin havasının aldık ve ağzlarını sıkıca bağladık.

Toplam 5 poşet böyle malzeme oldu. Otların diplerindeki toprağı temizlememeye dikkat ettik.
Tamamı yeşil malzeme olduğu için problem çıkabilir diye bu toprağı temizlemedik. Umarım problem çıkmaz.

Gerçi problem çıkarsa 15 gün sonra kompostu alt üst ederken komposta ekleriz.

Sn. Acemi,

bu denemenin sonuçlarını mutlaka paylaşın. Bu iyi fikir. 15 gün sonra; mümkünse resimli sonuçlar olursa sevinirim.

Fikri ilk siz attınız da ben ise şöyle geliştirebilirim.

Deneme;

her ağacın dibindeki otlar yolunur; köklerindeki toprakla beraber.

Siyah bir plastik torbaya konur.

İçine iki avuç bukaşi konur. (Çok ucuz_hatta sudan ucuz_ bukaşi yapmayı öğrendim, anlatacağım.)

İçine iki avuc klio_ bu da sudan ucuz_ konur.

İki büyük avuc yanmış/yanmamış olan iyidir; hayvan gübresi konur.

Havası alınır ve ağzı sıkıca kapatılır, fermantasyona bırakılır. Bir ayda kesin olur.

Bu zenginleştirilmiş kompost aynı ağacın dibinde bekletilir ve aynı ağaca maçlama gibi kullanılır.

Büyük ağaclarda büyük düşünülür.

Sonuç;
böylece ağaçların dibleri ottan temizlenmiş, kendi otundan çöpünden gübrelenmiş olur.

Sn. doğasever'e soracaktım ne dersin diye, ama o da bizden öğrensin canım.:p

Saygılar

acemi_caylak 09-03-2010 11:28

Halil Bey,

Bende zaten Dogasever'den esinlenmiştim. Çünkü kendisi İngiltere'deki evinin bahçesinde biçilen çalılara aynı yöntemi uygulamıştı.

Toprakla karıştırma meselesine gelince, kendim o anda düşündüm. Çünkü elimde kahverengi malzeme yoktu. Böylelikle ilk deneye başlamış olduk. Ancak siz daha da geliştirdiniz. Sizinde bukaşi ve klio ile ilgili açıklamalarınızı dörtgözle bekliyorum.

Bence bu yöntem oldukça iyi olacak. Çünkü hem otlar boşa gitmemiş olacak. Hemde bitkiyi yine kendi toprağıyla beslemiş olacağız.

Dogasever 09-03-2010 11:49

Daha öğreneceğim çok şey var!

Sn Halil Bey ve Sn Acemi Caylak,

İkinize de çok teşekkürler. Halil Bey'in dediği doğru benim de sizlerden öğreneceğim çok şey var. Çok yaşayın. Baştan itibaren otları toprakla birlikte koymak çok iyi bir fikir. Daha sonradan toprakla karıştırıp beklemeye gerek kalmayabilir böylelikle. Halil Bey'in söylediği gibi Bukaşi ve Klio ilaveleriyle daha da mükemmel oacaktır. Her ikinize de saygılarımla.

MeyveliTepe 09-03-2010 12:34

Bu çok iyi, böylece kompost işi sahaya yayılmış olacak, bir yerden bir yere taşıma, alan sıkıntısı vb. şeyler de aşılmış olarak doğrudan kullanılacağı yerde ve hemen oradaki meteryal ile yapılmış olacak. Her bakımdan tam çevreci bir yaklaşım :))

Yalnız, sonradan naylon torbaları toplamayı unutmayalım. Buna da iyi ve pratik bir çözüm olsa iyi olurdu (çukur açmak dışında).

epsody 09-03-2010 12:44

Malç'ın mucizeleri.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 592812)
Sn. Acemi,

her ağacın dibindeki otlar yolunur;

Arkadaşlar bahçelerinizde yapacağınız sonbahar temizliği içinde, budanan dal artıkları ve samanla hatta mutfak atıklarınızı belirli boyutlarda küçülterek bu malzemelerden oluşturacağınız malç mataryelini ağaç gövdelerine deymiyecek biçimde ağaçların dallarının taç iz düşümüne sererek çok boyutlu bir işlemle ot yolma derdinden kurtulduğunuz gibi var olan ot tohumlarının, malçın organizmaların işleme sürecinde oluşan oksidasyon işleminde çimlenme özelliğini yitirip organik besin özlliği ile doğal bir kompost oluşumuna sebeb olacaktır.

Ağaçların dal iz düşümüne yapılan bu malçın daha etkin hale getirmek istiyorsak sulandırımış em'i fısfılıyarak oksidasyona sebeb olan mikro organizmalarıda elimine ederek ağaçlarımızın en iyi bir şekilde gübrelemesinin yanında kışın sert etkilerinden ağaç köklerininde korunmasıyla buradaki uygun ısı şartlarının ulşmasıylada, buradki mikro organizma faaliyetleri efektif seviyelerde oluşumu sağlanarak malçın işlenme süreci hız kazanarak bu çürüntüler içinde solucan faaliyetleri artarak burada ikamaleri sağlandığından burada olgunlaşan malçın solucanların menülerine sunularak sindirim sistemlerinden en değerli solucan gübresine dönüşecektir.

Dogasever 09-03-2010 13:11

Haklisin Epsody,
Sanıyorum herkes solucanların ve malçın yararlarını gayet iyi öğrendi. Benim eklemek istediğim konu ise, biraz farklı. Hepimizin bildiği gibi, ağaçlarımıza musallat olan bazı zararlılar yaşam döngülerinin belirli evrelerini ağaçtan toprağa inerek, ağacın yakınında toprakta veya toprak aralıklarında geçirmektedirler. Yukarda Hali Bey'in ve Sn Acemi'nin bahsettiği yöntemle, yaklaşık 1 ay içinde üretilecek EM Kompost'u bu devrelerde (ki bu devre bizlerin kompost yapma ve ağaç altlarına serme devresiyle çakışmaktadır) ağaç taç izdüşümüne denk gelecek şekilde toprağa yayacak olursak ve üzerine de EM (1/500 oranında suyla seyreltilmiş) spreylediğimizde bu zararlılardan kurtulmamıza yararı dokunacaktır.

denizakvaryumu 09-03-2010 14:02

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18401

Sn.Naturem linke bir göz atın derim.

Dogasever 09-03-2010 15:54

Teşekkürler Sn Denizakvaryumu! Ben baktım.

Dogasever 09-03-2010 15:58

Arkadaşlar Ankara Merkez Ofisimiz sürat Kargo ile anlaşma yapmıştır. Bundan sonra sorunsuz bir şekilde EM ürünlerini elinize ulaştıracaktır.

Ankaradan sipariş vermek için info@emturkey.com adresine siparişinizi mesaj atmanız yeterli olacaktır.

Ayrıca, EM ürünleri İzmir Bayimiz Özlem Hanımın www.yesiladim.com sitesinden de satışa sunulmuştur.

indomie 09-03-2010 16:51

Sayın Doğasever,

Dün saat 13.15'te Sayın Alper Akman bey ile telefon görüşmesi yaptıktan sonra yazdığım E-Mail aşağıdadır. 24 saatten fazla bir zamandır cevap bekliyorum.

"Sayın Alper AKMAN,

İki adet birer litrelik EMA satınalmak istiyorum.
Lütfen gerekli EFT'yi yapabilmem için bana hesap Nosu bildirir misiniz?

Adresim:

Güner ŞENAN
xxxxxxxxxxxxx
Tel: xxxxxxx

Hayırlı işler dileklerimle."

Söz sizde Sayın Doğasever.

Dogasever 09-03-2010 17:03

Sn Indomie

Lütfen merak etmeyin. Size bugün yanıt verilecektir ve ürününüz de hemen gönderilecektir. Eğer dediğim gibi olmazsa, lütfen EM satış sorunları bölümünde bana bildiriniz.

indomie 09-03-2010 18:10

Teşekkür ediyor ve size inanıyorum Sayın Dogasever.

Saygılarımla.

celalahmet 10-03-2010 01:37

Halil bey,
Ağaçların diplerindeki otlarla fermantasyon yapmak fikri çok ilgimi çekti ve uygulamakta istiyorum, ancak ''klio'' yu biraz açarmısınız, nedir? ne işe yarar? ve nereden temin edilir? saygılar.

algül 10-03-2010 05:09

sn. doğasever size yine EM hakkında aklıma gelen bir soruyu sormak istiyorum ama ticari kaygılar olursa anlarım çünkü meraktan dolayı soruyorum kötü bir amacım yok. EM denilen bakteri kokteyli sizden satın alıp onu aynı yoğurt yapmak gibi düşünürsek az miktarla bir kova yoğurt yapıyoruz ve o yaptığımız yoğurttan bir kaşık alıp yine bir kova yoğurt mayalayabiliyoruz ya bu EM'den az miktar alıp litrelerce EM üretebilirmiyiz? tabi böyle yapabilirsek bir kere EM alan bir daha almasına gerek kalmaz herkes kendisi üretebilir.eğer GDO değilse öyle olmalı. ve yoğurt yapımında süt görevini gören şey EM de nedir onu bilmiyorum :)

Halil Önen 10-03-2010 10:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi celalahmet (Mesaj 593338)
Halil bey,
Ağaçların diplerindeki otlarla fermantasyon yapmak fikri çok ilgimi çekti ve uygulamakta istiyorum, ancak ''klio'' yu biraz açarmısınız, nedir? ne işe yarar? ve nereden temin edilir? saygılar.

Aslında gerçek adı '' klinoptilolik '' dir.
Temel konular ( toprak,gübre, Tohum,Sulama) sayfasındadır.

' klio ' ismini bu sayfanın müdavimleri taktı.:)

Türkiye'de çıkarılan bu toprağa kim bu ismi vermiş değince, kıptılar, çarptılar, yoldular ' ve klio ' dediler.:)

Ucuz ama (25kg. 4 tl.) az vermiyorlar.
Siz kullanmak zorunda değilsiniz, yerine kompostu zenginleştiri bulunduğunuz cevrenize özgü materyaller bulabilirsiniz.

ek; Sn. celalahmet,
Manisada da bulunmuşsunuz. Sanırım bu toprak Manisa Gördes' te çıkıyor, size çok yakın.
Konu ile ilgili Sn.Ayhandukel (site üyesi) daha çok bilgiye sahip.

Dogasever 10-03-2010 10:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi algül (Mesaj 593355)
sn. doğasever size yine EM hakkında aklıma gelen bir soruyu sormak istiyorum ama ticari kaygılar olursa anlarım çünkü meraktan dolayı soruyorum kötü bir amacım yok. EM denilen bakteri kokteyli sizden satın alıp onu aynı yoğurt yapmak gibi düşünürsek az miktarla bir kova yoğurt yapıyoruz ve o yaptığımız yoğurttan bir kaşık alıp yine bir kova yoğurt mayalayabiliyoruz ya bu EM'den az miktar alıp litrelerce EM üretebilirmiyiz? tabi böyle yapabilirsek bir kere EM alan bir daha almasına gerek kalmaz herkes kendisi üretebilir.eğer GDO değilse öyle olmalı. ve yoğurt yapımında süt görevini gören şey EM de nedir onu bilmiyorum :)

Sn Algül Hn.
Keşke dediğiniz gibi olsaydı da, olsun varsın biz herkese bir kere EM satsaydık. Onlar da sonsuza kadar yoğurt gibi EM'yi çoğaltıp kullansalardı. Harika olurdu. Ama maalesef öyle değil. EM1 ürünümüz bir kere aktifleştirilince EMA ürünü elde ediliyor. EMA'yı yeniden çoğaltmak isterseniz, kontaminasyon yani kirlenme dediğimiz olay oluşuyor ve sonuçta mikroorganizmaların birbirlerine oranları değişiyor. Kısacası, EM içindeki birbirine oranları özenle ayarlanmış 82 çeşit mikroorganizma, sadece birkaç çeşidin baskın olduğu ve içine çevreden, havadan, kaplardan bulaşmış başka yabancı mikroorganizmalar da içeren bir karışım haline geliyor.

Yoğurtda olay farklı, sadece tek tür bakteri grubu (laktik asti bakterileri) söz konusu ve proseste her defasında süt ilave ediyorsunuz. Laktik asti bakterileri sterilize edici olduğundan, genellikle bu tür bakterileri yok etmek zordur. Aksine kontaminasyon olsa bile, yoğurdun prosesi farklı olduğundan, yine yoğurt elde edebiliyorsunuz. Çünkü ilave edilen sütü en çok seven mikroorganizmalar laktik asit bakterileridir. Bilmem sorunuzun yanıtını verebildim mi?

Yoğurt yapımında süt görevini gören şey, eğer bakterilerin besini açısından bakacak olursak, melastır yani doğal şekerdir. Bu pekmez veya organik üzüm suyu da olabilir.

denizakvaryumu 10-03-2010 10:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 593420)
Kısacası, EM içindeki birbirine oranları özenle ayarlanmış 82 çeşit mikroorganizma, sadece birkaç çeşidin baskın olduğu ve içine çevreden, havadan, kaplardan bulaşmış başka yabancı mikroorganizmalar da içeren bir karışım haline geliyor.

.

Sn.Doğasever bu durumda EMA toprağa verildiğinde de aynı durum söz konusu olmaz mı?

epsody 10-03-2010 11:17

Emekçi arkadaşımdan, emeğe saygı anlayışı beklerdim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 593409)
Konu ile ilgili Sn.Ayhandukel (site üyesi) daha çok bilgiye sahip.

Bu konuda sizi bilgilendirmem gerekecek bu konu başlığına yolun düşmediği için her halde bu konun tarafımdan paylaşımlara açıldığı tarafınızdan bilnmediği için sizi suçlamıyorum, sevgiyle kalasın Emekçi ve ilerici arkadaşım.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16603
Bilenin bilmeyene borcu vardır, anlayışıyla paylaşımlarımız sürecektir.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025