agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Toprak, Saksı Harçları (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/2146.htm)

Kedi Tırnağı 14-05-2010 15:11

Selam. Aslında aşağıda yazılanları, '' Çiçeklerime toprak yetiştiremiyorum '' başlığına yazmıştım ama bu başlığı bulunca daha uygun olabileceğini düşünerek buraya da eklemek istedim. Bu konuda bilgilendirebilen birisi olursa çok sevinirim. Sevgiler.

Günlerdir aldığım torfun haddi hesabı yok. Çekmeköy Adese markette 1-2 hafta önce 25 litrelik torbalarda satılan toprağı görünce şaşırdım. Fiyatı 3.49 TL idi. Ucuzluğu beni biraz düşündürdü ama sırf torf olmadığını gördüm. Net Ziraat Tarım Mühendislik ( Konya adresli) adlı firmaya ait pakette şöyle yazıyor: '' Humus ve Perlitle Zenginleştirilmiş İdeal Bitki toprağı''.
Paketin arkasındaki bilgiler ise şöyle: T.C. Tarım ve köyişleri Bakanlığı atatürk Bahçe kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova Torf Analiz Raporu Başlıklı, Rapor no:1 Rapor Tarihi:19.04.2004

Humifikasyon Derecesi : H4
Su Tutma Gücü (% ) :275
PH :6,10
Tuzluluk (mmhos/cm) : 0,25
Organik Madde (%) : 83
N (%) : 2,34
P (%) : 0,11
K (%) : 0,09
Hacim Ağırlığı g/l : 350
Ca (%) : 0,43
Mg (%) : 0,55
Fe ppm :2090
Mn ppm : 10
Zn ppm : 14
Cu ppm : 6

Üşenmeyip yazdım vallahi Merak ediyorum; Bu toprak sizce iyi midir?
Domateslerimden 2 fidenin saksılarını bu toprakla doldurdum. Bir diğer domates fidemin saksısına üstten bu toprakla takviye yaptım. Annemin balkonundaki 2 saksı Limon Servinin( 50 cm civarı) toprakları az gelince onlara da bu topraktan takviye yaptım.
Diğer bitki ve çiçeklerimde de kullanmak istiyorum. Fikrinizi belirtirseniz çok sevinirim( İşin uzmanlarına soruyorum) Nispeten fiyatı uygun çünkü. Şimdiye kadar bu 25 litrelik torbalardan 4 tane aldım. 100 lt toprak bana 14 TL ye maloldu. Sadece torf olmaması, bir süredir bu sitede nimetlerini okuduğum perlitle ve ayrıca toprakla karışık olması da sevindirici geldi. Sorularım çoğalıyor ama bir diğer merakım da; normalde torf steril bir madde bildiğim kadarıyla, bu aldığım karışımdan böcek vs. taşımış mıyımdır eve diye de endişeliyim. Şimdiden yanıt için teşekkürler.

h.ışık 28-06-2010 23:00

Merhaba arkadaşlar,

Uzunca bir süredir siteyi okuyarak doğa ve bitkiler hakkında ne kadar cahil olduğumun farkına vardım.

Geçen sene Ankara kelesinin altında bulunan satıcılardan aldığım 2 torba torftan bir tanesini çiçeklerin saksısını değiştirirken kullandım. Kalanını ve diğer torfu da kullanmadığım akvaryumumun içerisine boşalttım. ayrıca bahçe topragıda ekledim. yinede torf miktarı çok fazlaydı. %80 torf %20 bahçe toprağı oldu. şimdi çok kötü bir karışım yaptığımı anladım.

Gelelim benim soruma ;
1. bu topraga ektiğim hiçbir tohum çimlenmedi. Tohumlarım : 5 tane ceviz, 30-40 tane kiraz, 8-10 tane iğde ve 15-20 tane de keçi boynuzu ile 5-6 tane kayısı ile 4 tane de şeftaliydi. bulardan halen hiç biri çimlenmedi.
bunların çimlenme engeli mi var?

2. ben bu karışıma kullanılmamaktan çimlenen 3 tane soğan ve 9-10 tane sarımsağı diktim. soganlar o kadar büyük olmasına ragmen 15 cm kadar büyüdü ve çıkarttığımda ise kökleri sıska kadar kalmıştı. sarımsaklardan ise sadece 3-5 tane yeşerdi. onlarda pek büyümedi. sadece bir tanesinin tadına bakabildim o kadar.
torfun hiçbir besleyici özelliği yokmuş diyebilirmiyim. torf kadar daha toprak ve gübre bularak zenginleştirirsem seneye bir şeyler olabilirmi?

3. zenginleştireceğim toprağa çeri domates fidelerinden dikebilirmiyim.

şimdiden teşekürler...

rerkel 29-06-2010 14:15

torf

Eğer aldığınız hakiki torf ise ph değeri düşüktür ; çok düşük ph derecesi için de çimlenme için uygun değildir. ancak bazı asit karakterli toprak seven bitkiler gelişebilir.

cekirdek 27-02-2011 13:27

Evde toprak karisimi hazirlamak

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi borap (Mesaj 56618)
İyi sohbetler
Ben yağsız (elma muz kabukları), alkolsüz(portakal kabuğu cinsi hariç) hertürlü sofra atığı, ambalaj kağıtlarından fazla baskı ve yazısı olmayanlar (çünki kurşun bilesikleri vardır içinde), mevsim sonu bitki artıkları (özellikle domates dalları) gibi atıkları bir çukurda toplayıp üstlerinne naylon kapatarak bir kış bekletiyorum. Harika bir toprak karışımı çıkıyor. Atıkların değerlendirilmesi açısından öneririm.
Özellikle kış ayları boyunca muz kabuklarını toplamamız gerek. Çok önemli bir potasyum kaynağıdır.

Evde bitki yetistirmeyi seven birisiyim. Bu konuda herhangi bir tecrubem yok. Bahsettiniz toprak harcini evde olusturmak istiyorum.

- Oncelikle neden "yagsiz ve alkolsuz" artiklari secmeyi uygun goruyorsunuz?

- 5lt pet siye toprak doldurdum. ust kismina bahsettiginiz artiklari doktum. uzerine 2-3cm birazdaha toprak doktum. bir miktar suladim ve agzini kapttim. cam kenarina yakin bir yerede duruyor. kuflenmeye basladi.
Amacim, baktrilerin cogalip artiklarin parcalanarak dogal yolla verimli bir saksi topragi elde etmek. Bu konuda sizin fikriniz nedir?

malina 27-02-2011 22:59

Kompost hazırlama (sıcak kompost) (Evsel ve bitkisel atıklar)

Bu konu işinize yarayacaktır...

Ayşe Yıldız 02-03-2011 08:27

Bir bilene danışalım.

2 Eklenti(ler)
Bir senedir aynı yerde duran ve gübreli olduğu için sanırım etrafındaki toprağın kahverengi olmasına göre onun siyah görünmesi ilgimi çekti ve bir poşet aldım. Belki çiçeklerim için uygundur diye. Birde su kenarlarında yosun öbekleri görünce dayanamadım ondanda aldım. Elimde iki poşet malzemem var. Ben şimdi bu iki malzemeyi karıştırarak bitkilerim için saksı toprağı oluşturabilir miyim? Ya da bu ikiliyi buluşturmadan önce herhangi bir işleme tabi tutmalı mıyım?

epsody 02-03-2011 09:19

Resimlerin yorumları.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Yıldız (Mesaj 762598)
Bir senedir aynı yerde duran ve gübreli olduğu için sanırım etrafındaki toprağın kahverengi olmasına göre onun siyah görünmesi ilgimi çekti ve bir poşet aldım. Belki çiçeklerim için uygundur diye. Birde su kenarlarında yosun öbekleri görünce dayanamadım ondanda aldım. Elimde iki poşet malzemem var. Ben şimdi bu iki malzemeyi karıştırarak bitkilerim için saksı toprağı oluşturabilir miyim? Ya da bu ikiliyi buluşturmadan önce herhangi bir işleme tabi tutmalı mıyım?

Sevgili Ayşe Yıldız; Resimlerden ilkinin kurumuş yosun olmasına karşın, kompostlaştımada iyi bir karbon malzeme olacağıdır, mutfaktan çıkan yeşil ve diğer azot malzemeyle karştırılarak kompostlaştırıldıktan sonra bitki toprağı durumuna gelecektir, öteki resimdeki toprak içinde yeşil olan malzemeyi ayıklıyarak bitki toprağı olarak kullanabilirsiniz.

Kuruyan bu yosunları bir kap içinde bereberinizde getirdiğiniz toprakla karıştırarak Kompostlaştırmak en iyi bir yöntem olacaktır, mutfaktan çıkan malzemelerinizde kompostunuzun içeriğini zenginleştirecektir, kap içine aldığınız bu malzemeleri nemlendirme suyuna bir miktar hümik asit ilave etmeniz kompostunuzun olgunlaşma sürecine etkilemesinin yanında kompost gübreniz olgunlaştığında bitkileriniz açısından değerli bir bitki toprağına dönüşecektir.

Duyarılılık göstererek çevredeki bu atıl durumdaki organik malzemeleri izliyerek değerlendirme düşüncenizi saygı ile karşılıyorum gerçekten örnek bir tutum içinde değerledirdiğimi bildirerek sizi kutluyorum, sevgiler saygılar sunarım.

Ayşe Yıldız 02-03-2011 12:11

Çok teşekkür ederim Sayın Epsody. Umarım başarırım ilk defa böyle birşey yapacağım. Şimdi size birşey daha sormak istiyorum. Öncelikle humik asit bulamam onsuz olur sanırım. Birde bu karışımların içine solucanda bulmalı mıyım yoksa onlar olmadanda bu işlem gerçekleşir mi?

seaa 02-03-2011 16:48

Şu ağaç yetiştirmekteki hatalı toprak seçimim yüzünden ağaçlarım bir türlü tutmuyor kahverengi topraktan nerden bulabilirim?

epsody 02-03-2011 18:30

Önce kompostlaşma

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Yıldız (Mesaj 762680)
Çok teşekkür ederim Sayın Epsody. Umarım başarırım ilk defa böyle birşey yapacağım. Şimdi size birşey daha sormak istiyorum. Öncelikle humik asit bulamam onsuz olur sanırım. Birde bu karışımların içine solucanda bulmalı mıyım yoksa onlar olmadanda bu işlem gerçekleşir mi?

Sevgili Ayşe hanım organik değerlere yaklaşımınız çok güzel lakin hümik asitler önceliklerimiz araında bir mineral ve toprak düzenleyici, bu mineralle en yakın zamanda tanışıp edinmeniz gerekmekte.

Ben çok seneler önce tanıştığım bu minerali bulmak için çok uğraşmışım lakin artık eskisi kadar zor değil edinmek eylülde geliboludan gelirken 25 litresi 55 tl almıştım, istanbulda olduğum süre içinde tüyapın fuarında konya ılgın linyiyt işletmelerinin üretimi olan hümik asitler tanıtım maksatlı litresi 2,5 tl den 2 adet istanbul bahçemde kulanılmak üzere almış oldum.

Ayşe hanım kompostun olgunlaşma sürecinde kompost ısısı 60-70 derecede sıcaklık oluştuğundan solucanların yaşaması mümkün omamaktadır, olgunlaşan kompostun içinde solucanlar gürülmeye başlanır, tabii kompostunuz toprak üzerinde yapıyorsanız, olgunlaşan komposta solucanlar geleceklerdir toprak içlerinden, sizin aramanıza da gerek olmıyacaktır.

İsterseniz bu konuyu sizinle tüm detayları içinde solucanlarla kompost başlığında paylaşalımda güncel olan bilgilerim sizin gibi meraklı arkadaşlarımızda yararlanmış olsunlar, sizi solucanlarla kompost başlığına davet ederek o başlıkta buluşmak üzere hoşça kalın.

Domatesci 14-03-2011 18:52

Bir sorum olacak müsadenizle.
Mesela bu sezon kullandığım toprağı bir sonraki sezona saklamak için sanki içinde bitki varmışçasına toprağı kurutmamak adına 3-4 günde bir sulasam bir dahaki sezonda gübre takviyesi falan yaparak bu sezonki gibi verimli bir toprak elde edebilir miyim?
Saygılarımla.

epsody 14-03-2011 20:21

Saksıyı suluyarak içindeki canlıllığı devam etttirirsiniz

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Domatesci (Mesaj 768455)
Bir sorum olacak müsadenizle.
Mesela bu sezon kullandığım toprağı bir sonraki sezona saklamak için sanki içinde bitki varmışçasına toprağı kurutmamak adına 3-4 günde bir sulasam bir dahaki sezonda gübre takviyesi falan yaparak bu sezonki gibi verimli bir toprak elde edebilir miyim?
Saygılarımla.

Fakat bu canlıların organik madde bulamazlarsa saksıda yaşamları devam etse bile üreyemezler ve işlem için toprağa katacak besin maddesi sağlıyamazlar, saksinıza yaprak çürüntülerini çay posalarıni ilave ederseniz kısa zamanda bu organik mataryelleri işliyerek bitkilerin alacağı forma sokacalardır.

Öğütülümüş sebze artıklarını iki katı süre içinde işleyebilirler, bu konularda benim forumlarda açıklamalarım olmuştur, paylaşan arkadaşların sizlerle paylaşacak bilgileri vardır.

Domatesci 14-03-2011 20:58

Teşekkürler. Yani yaprak-çay-mutfak çöpü(?) bunları toprağa koyacağım. Peki kaç ay sonra koyduğum maddeler toprakta bitkinin kullanabileceği forma gelir?
Not: Mutfak çöpü derken kastım meyve-sebze kabukları, yemek artıkları(?)...

epsody 14-03-2011 21:15

Çay artıkları ve yapraklar 1,5-2 ay gibi zaman alabiliyor, öğütülmüş mtfak artıkları 2-3 ay sürebiliyor.

Bu konuda size deneyimlerimle kanıtlanmış bir bilgiyi sunarak bilimsel ölçüde getireceğim, atık doldurduğunuz saksı içlerine arada bakarak solucan varlığı size bu saksıda bitki yetiştirme kıstası olacaktır, solucanlar normal ph koşullarında ürerler atıklar ilk zamanlarda asidik artam oluştururlar, bu atıkların olgunlaşması ile ortamın asidkliği kalkmaktadır.

Domatesci 15-03-2011 06:33

Teşekkürler. Şimdi solucan deyince tırstım biraz hem böcek korkum var hemde o solucanlar bitkiye zarar vermezler mi?
Saygılarımla.

madlord 03-04-2011 15:32

cocopeat ve torf birbirine alternatif midir? yoksa ikisi bir arada kullanılabilir mi ? küçük bir sebze adası yapmayı düşünüyorum kafamda şöyle bir harc planı var
1 ölçek coco peat
1 ölçek torf
2 ölçek toprak
2 ölçek perlit
1 ölçek solucan gübresi sizce uygun mu ?

madlord 03-04-2011 15:35

solucan gübresinde mikoriza mantarı olduğunu okudum. sebze adasına solucan gübresi uyguladığım zaman bu mikroza mantarları sebze adasında çoğalmaya devam eder mi ?

epsody 03-04-2011 16:51

Çay posalarından Koko peat oluşturmak.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi madlord (Mesaj 778898)
cocopeat ve torf birbirine alternatif midir? yoksa ikisi bir arada kullanılabilir mi ? küçük bir sebze adası yapmayı düşünüyorum kafamda şöyle bir harc planı var
1 ölçek coco peat
1 ölçek torf
2 ölçek toprak
2 ölçek perlit

Arkadaşlar kompost çalışmalarında çay posaları iyi bir katalizör olmasının yanında, bu posalar kurutulduğunda iyi bir toprak harçı durumuna gelerek adeta koko peat formuna geliyor.

Arkadaşlar solucan gübresini kullanım olarak ekeceğiniz fidelerin yataklarına bir yemek kaşığı olarak uyguladığınızda fidelerinizin kök hastalıklarına yakalanmadan ileri yönde gelişme sağlıyacaklardır.

Mine Pakkaner 03-04-2011 18:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi madlord (Mesaj 778898)
1 ölçek coco peat
1 ölçek torf
2 ölçek toprak
2 ölçek perlit

Cocopeat ve torf birlikte kullanılmaz, birbirlerinin alternatifidir. 2 ölçü perlit bu karışıma çok. Neden perlit? Yerine leonardit tercih edin.

bahtiyar02 03-04-2011 18:26

Sevgili Mine hanım;
Cocopeat, perlit, torf, İnce kum ve yanmış hayvan gübresi bu karışıma nar çeliklerimi köklendirmek ve sebze fidanı, bazı şifalı bitki toohumları için kullandım. Karışım uygunmudur?
Saygılar

Mine Pakkaner 03-04-2011 18:38

Tohum çimlendirme ve çelik köklendirme de sadece perlit veya sadece torf kullanabilirsiniz. Hazırladğınız karışımda da hem çimlenme hem köklenme olur acak kompostlanmamış hayvan gübresi böyle bir karışımda tercih edilmez çünkü hastalık ve zararlı etmeni taşıyabilir. Bu da köklü çeliklerin ve yeni çimlenmiş fidelerin kaybına sebep olur, aklınızda olsun.

Bir de ince kum değil, dişli kum kullanmanzı tavsiye ederim. Yukarıda da söylediğim gibi torf ve cocopeati aynı anda kullanmanıza gerek yok.

madlord 03-04-2011 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 779011)
Cocopeat ve torf birlikte kullanılmaz, birbirlerinin alternatifidir. 2 ölçü perlit bu karışıma çok. Neden perlit? Yerine leonardit tercih edin.

Mine Hanım öncelikle cevabınız için teşekkürler perlit kullanma sebepime gelince
karışıma ekleyeceğim toprak ağır killi yapıda bir toprak olduğundan sebze köklerinin hava almasını sağlamak ve gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkını minimize etmek için perlit kullanmayı düşündüm. bu arada torf mu coco peat mı hangisini tavsiye edersiniz ?
bir insan bu konu da hem acemi hemde hevesli olursa böyle sorular sorabiliyor

Mine Pakkaner 03-04-2011 21:26

Madlord, hiç çekinmeden bütün sorularınızı burada sorabilirsiniz. Amatör veya profesyonel, hepimiz bilgimizi paylaşmaya hazırız.

Torf veya kokopeat hangisini kolay bulursanız onu kullanın. Kaliteli bir torf bulursanız tohum çimlendirmede harika sonuç verir.

Şaşırtmada ise hazırladığınız karışıma dikim yaparsınız. Toprakta sıcaklık değişimi çok hızlı olmaz. Gece gündüz sıcaklık farkı gözardı edilebilir.

Ağır, killi bir toprağı perlit veya dişli dere kumu, kompost karıştırarak ıslah edebilirsiniz. Mutlaka leonardit te katın. Toprak iyileştirici özelliğinden faydalanın.

h.ışık 05-04-2011 19:14

Merhaba;
Ben 2010 martında torf almıştım. Yanlış hatırlamıyorsam.(Bir flashback yapayım.)Satıcı bana torfu verdikten sonra ne için kullanacağımı sordu, bende Meyve tohumu çimlendirmek ve çiçek saksılarını büyütmek için kullanacağımı söylediğimde tamam bu olur demişti.
(Bugündeyim)
Aklıma takılan aldığım torf tohum çimlendirmeye uygun değil mi? Tohum çimlendirmek için torfların özellikleri ne olmalıdır?

Bir de bu torfu kullanarak saksısını büyüttüğüm çiçek artık yok. Günden güne küçüldü ve öldü. Buna da dayanarak aldığım torfta bir sorun olabilirmi? Çünkü toprakla karıştırdığım torfa diktiğim çimlenmiş soğanlar bile gelişmiyor.
Yorumlarınızı bekliyorum. Saygılar.

Mine Pakkaner 05-04-2011 20:49

Torfda tohum çimlendirebilirsiniz, ancak şu anda torf adı altında son derece uyduruk, kalitesiz malzemeler de satılmakta.

Çiçek saksılarınızı ise asla sadece torf ekleyerek büyütmeyin. Torf besin içermez, suyu kaybederse zor alır, suyu verirseniz, alttan hepsi anında çıkar gibi nedenlerle tek başına kullanılmaz. Saksı harçlarınızda 1/ 3 ten fazla kullanmayın.

h.ışık 05-04-2011 21:19

Teşekürler Mine Hanım, "uyduruk ve kalitesiz torf" betimlemenizden faydası olmadığını düşüyorum. peki zararı varmıdır ?

Mine Pakkaner 05-04-2011 21:35

Güzel bir torfda pH değeri maksimum 6 civarındadır. Baltık torflarında yüksek asitli torflar olur, bunların ph sı 2-3 civarındadır. Özel yetiştiricilikler için kullanılırlar. Örneğin açelya ve diğer orman gülleri. Bahsettiğim kötü kaliteli torfların alındığı yataklar belli değildir. Bazik yapılıdır. 8-10 ph içermekte. Bu da saksı bitkileri için hiç istenilen bir durum değildir. Besin eksikliklerine sebep olur.

Son dönemde piyasada torf adı altında topraksız tarımda bir üretim dönemi kullanılmış cocopeat ve torf kurutulup yeniden öğütülüp satılmakta. Bunlarda da tuz problemi yüksektir.

h.ışık 05-04-2011 22:38

Mine Hanım ;
Çok teşekür ederim bizi aydınlattığınız için. Sanırım yaptığım hata Ankara kalesinin altında bulunan fidancılardan torf almak. Çünkü 25 kg ya da 25 litrelik torfa 5 tl vermiştim. Bundan sonraki ekimlerimi kaliteli torf alarak onlara yapayımda emeklerim ve tohumlarım boşa gitmesin.

Demet_K 01-05-2011 23:16

Merhaba,
Bu toprak karışımı konusunda tohumlarımı çimlendirmeye başladığımdan beri araştırma yapıyorum, sonunda aşağıdaki gibi bir karışım uyguladım: (Oranlar yaklaşık değerdir)

- 1/2 Beykoz ormanlarında kestane ağaçlarının köklerinde bulunan yumuşak siyah toprak (karışıma eklemeden önce eledim)
- 1/3 Cocopeat
- 1/3 Klinoptilolit
- Biraz Kemik tozu
- Biraz Granül Kükürt
- Biraz Leonardit
- Biraz Meg-Iron-V İz Element
- Biraz koyun gübresi
- Biraz da toprakta beklettiğim at gübresi

Biliyorum cadı kazanı gibi oldu :) Bunların hepsini bir güzel karıştırdım sonuçta çok güzel yumuşacık ve yapışmayan bir toprak oluştu. Bunu deneme olarak ilk sebze adama doldurdum ve birkaç fidemi ektim.

Umarım başarılı olur çünkü bu hayatımda ilk bitki yetiştirme girişimim, sonuçları paylaşacağım ama bu arada yukarıdaki karışımda bariz bir hatam varsa lütfen söyleyin. En azından diğer adaya toprak hazırlarken hatamı telafi ederim.

Bir de artık İstanbul'a bahar gelir umarım, zira fidelerim güneşe hasret kaldı :)

Şimdiden teşekkürler...

kürşad 02-05-2011 07:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Demet_K (Mesaj 795974)
- 1/2 Beykoz ormanlarında kestane ağaçlarının köklerinde bulunan yumuşak siyah toprak***
- 1/3 Cocopeat***
- 1/3 Klinoptilolit "nötr"
- Biraz Kemik tozu
- Biraz Granül Kükürt***
- Biraz Leonardit***
- Biraz Meg-Iron-V İz Element
- Biraz koyun gübresi***
- Biraz da toprakta beklettiğim at gübresi***

Organik menşeili materyaller ph yı da düşürmektedir "işaretlediklerim". Ph nızı ölçebileceğiniz bir cihaz bulabilirseniz ph yı ölçünüz. Belki biraz kireç takviyesi gerekebilir. Kireçli su ile suluyorsanız bir iki yılda zaten nötr olacaktır.

Beymen 02-05-2011 10:54

Merhaba arkadaşlar,
bu sene dışarıda ektiğim çiçek tarhlarımın birinin toprağına bolca odun külü eklemiştim.( dut,söğüt) bu tarha ektiğim tohumlar diğerlerinden çok daha önce filizlendiler..en önemlisi firesiz filizlenmeleri burdakiler birkaç yapraklı olup çok canlılar diğerleri ise daha yeni yeni filizleniyorlar..bunda odun külünün bir katkısımı oldu olduysa neden..
ve kül çimlenmeye katkısı olmuşsada ilerisi için toprağın dengesini bozup fidanlara zarar verirmi..
burdaki dahil bütün tarhların toprağına karışım olarak iyice çürümüş yıllanmış ot çalıçırpı,tavuk gübresi birazda dere kumu karıştırmıştım tohumlar yağmur damlalrının vurşlarından etkilenmesinler diye..üzerilerine kurumuş çam iğnelerini ince birşekilde örtü olarak serptim..bu çam iğnelerinin ileride iyice çürüdkten sonra toprağın dengesinde olumlu veya olumsuz nasıl bir katkıda bulunacak ondanda emin değilim..
saygılar..

Demet_K 02-05-2011 12:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kürşad (Mesaj 796042)
Organik menşeili materyaller ph yı da düşürmektedir "işaretlediklerim". Ph nızı ölçebileceğiniz bir cihaz bulabilirseniz ph yı ölçünüz. Belki biraz kireç takviyesi gerekebilir. Kireçli su ile suluyorsanız bir iki yılda zaten nötr olacaktır.

Teşekkürler Sayın Kürşad,

En kısa zamanda bir Ph ölçüm aleti almak şart oldu desenize :)

seaa 02-05-2011 15:24

Gerçekten hazır fidan almak çok daha iyi, bir türlü yapamadım şu karışımı

aslı1 23-05-2011 17:42

arkadaşlar yardım lütfen,dün praktikerden toprak yerine torf almışım 120 litre,bunu nasıl değerlendirebilirim,bahçe toprağı ve gübreyle karıştırsam domates,biber vb bitkiler için toprak hazırlayabilir miyim?Bugün üstünde tof yazısını görünce çok sinirim bozuldu.Eğer bahçe toprağı ve gübreyle kullanabilirsem oranlarını da yazarsanız çok sevinirm..

aslı1 31-05-2011 14:05

yardım edebilecek biri yok mu :(

madlord 04-06-2011 11:20

Aslı hanım
bahsettiğiniz gübre çiftlik gübresi ise
3/1 torf
3/1 bahçe toprağı
3/1 gübre şeklinde bir karışım hazırlayabilirsiniz sorun olacağını sanmıyorum

aslı1 09-06-2011 19:00

tamam teşekkür ederim :)

himone 01-07-2011 09:05

Merhabalar, acaba bahçe toprağı, kum, gübre ile tohum çimlendirme yapabilir miyim? Yoksa çimlendirme için torf şart mıdır? Birde bahçem çok killi. Çabucak kuruyor ve sebzelere hava aldırmıyor. Acaba bahçeme kum attırsam faydası olur mu? Teşekkürler...

Süleyman Koçak 12-09-2011 15:58

Uygun karışım?

Merhabalar.
Şu anda sahip olduğum benjamin, telgraf çiçeği, şeflera, difenbahya, drasena margarita, peygamber kılıcı gibi salon bitkilerim ve daha sonra muhtemelen sahip olacağım diğer bitkiler için uygun bir saksı harcı yapmak istiyorum. Elimde orman toprağı, iyi yanmış koyun gübresi ve perlit var. Bunlardan bitkilerim için en uygun karışımı nasıl elde edebilirim? Karışımı göz kararı hazırlayıp bitkilerimi riske atmak istemiyorum. Zira bu karışımın besin değeri, su tutumu, PH değeri vs. makul değerlerde olmalı ki bitkilerim rahat etsin. Yardımlarınızı bekliyorum.
Selamlar...
NOT: Saksı harçlarının PH seviyesini pratik olarak nasıl ölçebiliriz?

gülenmelek 12-09-2011 16:12

Merhabalar,
İzninizle bir soru da ben sormak istiyorum.
Öyle bir toprak karışımı yapmışım ki gerçekten çok karışık olmuş. Detay yazmayayım ama sorum şu olacak; Saksıdaki bu toprağın üstüne suyu dökünce 5-10 sn. su yüzeyde kalıyor. Toprak hemen emmiyor yani. Saksıyı sağa sola oynattığım zaman, su dolaşıyor saksıda, bu arada toprağı da ıslatmıyor. 5-10 sn. sonra yavaş yavaş emiyor suyu. Ne yapmışım acaba bu hale gelmiş :( Ekstra bir şey yok içinde. Geçirgenliği arttırmak için içine ne katmalıyım sizce ?
Teşekkür ediyorum şimdiden ;)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025