agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Toprak analizi yaptırdım, toprak ıslahı için ne yapmalıyım? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21190)

savagegarden 18-12-2011 10:56

Halil bey der ki;;;Eğer imkanınız varsa, tüm toprağı kompost, klino, lenardit üçlüsü ile gübreleme yapar ve hümik asitle sularsanız ve bor için Editdo67 de kullanırsanız ve yeşil gübreleme de yaparsanız iz elementlere bile gerek kalmayan harika bir toprağınız olur.

Arkanıza bile bakmazsınız, ne olmuş diye.:)

süpersiniz halil bey,ana fikir bu galiba:))

Damder 19-12-2011 10:48

Halil bey yorumlara tesekkurler,
Aslinda su an itibariyle emeklerim pek bosa gitti sayilmaz, az toprak islemesi nedeniyle solgunluk ile ilgili problemi pek fazla etkilendigimi sanmiyorum. ****** daha once islenen ve ekim yapilan toprak son 3 senedir fazla islenmeyince, ayrik vb otlar ile mucadele de edilmedi ve dolayisi ile zeytin gelisimi arazinin bazi yerlerinde daha yavas oldu. Bazi bolgelerde ise agac boyu 3 metre uzerinde gelisimi oldukca iyi gorunuyor. Kuruyan agaclarin cogunlugu taban suyu birikimi olan 4-5 donumluk yerde. Diger yerlerde kurumalar degisken. Mesela delice hala canli ve filiz veriyor ama asidan sonraki kisim kurumus. Dolayisi ile koku kuvvetli olan deliceye gecen ilkbahar asi yaptirdim, son gozlemlerime gore hemen hepsi tutmus.
Diger taraftan, sizin dediginiz gibi her bir agac (2500) cevresini tek tek dairesel acip uygulama yapip kapatmak, hele hele bel ile oldukca zor gorunuyor. Buna ne zaman, ne ekonomik imkan el vermez ancak makinali tarim yapmak zorundayim. Onu da toprak alti gubreleme yapabilen aletler ile yapabilirim sanirim.
Bu sene toprak yapisinin dusuk oldugunu dusundugum bellirli bir bolgeye leonardit ve klinoptilolit ve agac basina 2-3 kurek keci gubresini, gelisimin normal oldugu diger yerlere ise sadece 2-3 kurek keci gubresini de agac iz dusumlerine atip izgara ile karistirmayi dusundum. Ne dersiniz?
Seneye sonbaharda 33 donumun tumune fig ekmeyi dusunuyorum (yine forum icerisinde okudugum bir uygulama) toprak yapisini guclendirmek icin leonardit ve klino uygulamasina da devam etsem uygun olmaz mi?
Sulama da humic asiti yaz basinda yapacagim ilk sulamada tankere belli oranda katarak versem ne dusunursunuz? Her sulamada asagi yukari her agaca canaktan 25-30 lt su veriliyor.
Tum topraga dediginiz uygulamayi yapmak (33 donum) benim icin maddi olarak sanirim su an pek mumkun degil:( Insallah gelecekte gelir elde etmeye baslarsak o zaman ****** mumkun olacaktir.
Tekrar tesekkurler.

altunhisarlilar 17-01-2012 11:19

Bir arsa için toprak analizi nerelerde ve kaça yapılır?
 
iyi günler 500 m arsam var yaklaşık 400 m bir bahçe yapmak istiyorum.toprak kalitesini ve hangi ağaç yetişeceğini anlamak için neler yapamam gerekir yakında ki ağaçlar bir ölçü olur mu?

Safranlı 21-01-2012 13:12

Degerli arkadaşlar
bugun tahlıl yaptım biraz hayal kırıklıgı yaşadım
sonuçlar söyle
ph 8.22
ec 0,100
bünye killi-tınlı
kireç %10 kireçli
organık madde çok az
fosfor 160 yüksek
potasyun -2- çok az(bu rakamı yorumlayamıyorum)
kalsıyum 640 çok yüksek
magnezyum 96 yüksek
tavsiye fidan başına 100 gr toz kükürt 2-3 kürek fermente gübre 50 gr potasyum nitrat 25 gr k-humat karıştırınız
kivi bitkisi için bana verılen sonuç bu arkadaşlarımın yorumlarını beklıyorum

tua 24-01-2012 18:08

Kükürt karıştırırsanız toprak ph düşürmenize yardımcı olacaktır. tabi ne kadar kükürt karıştırmanız gerekiyor bununda önemi çok büyük mesela 30 cm de bu oranı düzeltmek istiyorsanız dekarda 120-200 ton toprak olduğunu varsayarak 11 ton kükürt kullanırsanız ph düşürebilirsiniz. Ama en etkili yol bence hayvan gübresi olabilir tabi gene rakamlar 10 ton üzerinde.

tua 24-01-2012 18:15

Tekirdağ da analizleri tekirdağ ticaret borsasında yaptırabilirsiniz. Ceviz ve badem yetiştiriciliği hakkında da bilmek istediklerinizi sorabilirsiniz.

cukurovalı 20-06-2012 14:27

Yapılan analizin sonucu;
Bünyesi Killi tın,tuz oranı tuzsuz, toprak hafif alkali, orta kireçli, çok az fosforlu, orta potasyumlu, az organik maddeli.

Değerler sonucunda toprak için neler yapmamız gerekiyor.

Şimdiden teşekkürler.

junior 20-07-2012 20:15

Eğer bana da analiz sonucunu yorumlayan olursa sevinirim. zor durumda kaldım. bahçede karışık olarak her çeşit meyve ağaçları var. burası eski orman bölgesi. meyve ağaçlarında gerileme ve ölmeler var. öncelikle bazı ağaç fotoları vereyim. sonra da tahlil sonucunu.

http://s18.postimage.org/l7kbv61qh/IMG_0001.jpg
http://s18.postimage.org/czmznwz7t/IMG_0002.jpg
http://s18.postimage.org/6r6982r0p/IMG_0003.jpg
http://s18.postimage.org/6tq4uwuo9/IMG_0007.jpg
http://s18.postimage.org/rrwaszuix/IMG_0014.jpg
http://s18.postimage.org/v2knsvkg9/IMG_0017.jpg
http://s18.postimage.org/ehd1d7tc9/IMG_0018.jpg
http://s18.postimage.org/c1b7zdb9l/IMG_0022.jpg
http://s18.postimage.org/z6cftw1mx/IMG_0023.jpg
(bu ağaçlar kayısı, yaklaşık 20 yaşında yaprakları tam yeşil değil, sarı oluyor. ayrıca yapraklarda yanıklar oluşuyor bahardan beri ve bazıları yaprak vermiyor. bu arada bu toprak uzun zamandır sürülmüyor. sadece evvelki yıl çok vasat şekilde sürüldü 1 kere)

ve analiz sonucu;
http://s16.postimage.org/jqxu3mb2t/t...lil_sonucu.jpg

benim sonucum şimdiye kadar görmediğim kadar kötü sanırım. bu konuda hiç bu kadar kötü sonuç yoktu galiba. bana acil bir çözüm lazım zira ağaçlar ölme durumundalar. kötü durumda olanlara en azından yaprak çıkarttırabilirsek sonra ikincil müdahalede bulunuruz.

bana ne kullanmam gerektiğini işi bilenler önerirse acilen müdahale edeyim. yalnız mümkünse şimdilik ağır ve hacimli malzemeler olmasın. mesela 5 traktör hayvan gübresi gibi yerine doping etkisi yapıcı kimyasalların bu toprağa en uygun olanları gibi olursa, çünkü bizim bölgede tarım olmadığı için bunlar bana çok uğraştırıcı oluyor ve ağır bedele mal oluyor. bul,taşıt, yaydır gibi. birşey daha var, bahçede aşırı eğrelti otu var. 1,5-2 metre boylarında parmak gibi gövdeleri oldu şu an, ve kamyonlar dolusu ot var. organik madde olarak bunları parçalayıp serip sürüm yaptırsam nasıl olur, yani ince kıyıp da toprağa karıştırsam.

buradaki sorunları şu başlık altında toplayabilir miyiz:
ph sorunu: ph'a göre kireç veya kükürt gibi bir madde ile çözülüyormuş .

organik madde: aslında dolaylı azot miktarı gibi birşey sanıyorum ki. sanırım eğreltileri parçalayıp toprağa versem ve sürüm yaptırsam zamanla düzelir mi.

fosfor ve potasyumu NPK tipi bir gübreyle düzenlesem.

demir bakır mangan çinko için hepsi içinde bir katkı var mı?

Dogasever 20-07-2012 22:31

Sn Junior,
Toprağınız ölü! Toprağınızı canlandırmadan bitkilerinizi canlandırmanız mümkün görünmüyor. Yukarda bahsettiğiniz:

Alıntı:

doping etkisi yapıcı kimyasalların bu toprağa en uygun olanları gibi olursa, çünkü bizim bölgede tarım olmadığı için bunlar bana çok uğraştırıcı oluyor ve ağır bedele mal oluyor. bul,taşıt, yaydır gibi.
...gibi bir çözüm bitkilerinizin ve ağaçlarınızın sadece yoğun bakımda geçici bir süre için canlanmasını sağlasa da, uzun vadede bitkileriniz ve ağaçlarınız tam yeşil olmayan yapraklar vermeye ve parazitlerin istilasına hep yatkın olacaktır.

Organik madde oranı %0,4! Normali, %5 cıvarında olmalı. İstemeseniz de, hiçbir şey yapmadan önce buradan başlamanızda yarar var. Organik madde ile birlikte doğal mikrobiyal gübreleri kullanmanızı öneririm. Ayrıca bu sitedeki enzim sayfalarına da bakmanızda yarar var.

Kimyasal gübreyi kesinlikle önermiyorum. Nedeni toprağınızı öldürmesi, yapısını bozması, yeraltı sularını kirletmesi ve kimyasal gübreler üretilirken çok büyük miktarlarda enerji kullanılmasıdır. Başarılar diliyorum. Eğer kimyasal gübre kullanmamaya karar verirseniz, burada hem ben hem de pek çok arkadaş size yardımcı olacaktır.

junior 21-07-2012 13:52

aslında ben de sizin görüşlerinize katılıyorum ama özellikle kayısı ağaçları resmen ölüyor, önce şu sıcak yaz günlerinde onları canlandırabilirsem ben de sizin önerdiğiniz yöntemi benimsiyorum fakat önce ağaçları yaşatmalıyım. 1 karış gövde çaplı kayısı ağaçları nisanda filizleyip filizleri kuruttu, şu anda kuru gövde şeklindeler, bazıları fotolarını yolladığım şekilde kötü yaprak durumundalar ve çok yetersiz yapraklanmaları var. acaba canlandırabilir miyim düşüncem ağır basıyor. bu amaçla kısa süre için ve sadece belirli ağaçlara bunu uygulamak istiyorum, tedavi amaçlı gibi. yoksa tüm bahçeyi kimyasala bulama düşüncem yok.
bu amaçla ph 5.8 , düzeltmek için kireç versem
npk tipi bir uygulama yapsam
mikro elementler için de "TOROS Tradecorp Az II" veya "DRT Atomix" kullansam
belki HUMAS-15 gibi bir humik asit de kullansam canlandırabilir miyim diyorum.

Çamtepe 21-07-2012 13:54

Sn. Junior

Doğasever'in saptamaları bence de çok doğru. Bence "hap" çözümlerden kaçının ve toprağınızı ıslah için zor yolu seçin.

Bunları bir uzman olarak yazmıyorum ama ben de bu yolun yolcusu olduğumdan şöyle bir saptama yapmama izin verin. Ölü toprağı yaşatmak için yapacağınız kimyasal uygulamalar bana sevgilisi onu terkeden adamın çareyi alkolde araması gibi geliyor. Anlık mutluluklar.. Ancak asıl sorunu çözemeyeceksiniz..

"Toprak ıslahı" diye bu forumda, internette araştırmalar yaparsanız pek çok bilgiye erişebilirsiniz. Şu sonuca varacaksınız, toprak ıslahı uzun yıllara yayılan bir süreçtir. Bu zaman zarfında gerek iyi yanmış hayvan gübresi, kompost gibi organik maddeler, gerekse Jips, leonardit, zeolit gibi yardımcı maddeler kullanmalısınız. Sn. Doğasever'in parmak bastığı görünmez dostlarınız da olacak, yararlı bakteriler.

Bunların yanı sıra yeşil gübre uygulamaları, ağaç diplerine uygulayacağınız malçlama işlemleri vs. vs. hepsi toprağı yavaş yavaş canlandıracak..

Bunlar için gerekli sabrınız (ve de paranız) yoksa bence o topraktan çok da bir şey ummayın daha iyi. Hatta satın o toprağı, daha verimli bir yerden arazi alın. Yok ata dede mirasıdır, illaki o toprak olacaktır diyorsanız ya uzun yolu seçin ya da hiç bir şey yapmayın..

Selamlar

junior 21-07-2012 16:06

doğru söylüyorsunuz ama zaten ben de bu fikirlere katıldığımı belirttim. sadece 20 küsür yaşında 20-25 santim çapa gelmiş ağaçları acilen hayata döndürmem lazım geldiğini belirtiyorum. yoksa orta ve uzun vadeli yöntemde aynı fikri paylaşıyorum. fakat belirttiğiniz gibi bunlar yıllara yayılacak uygulamalar. benim günlerle ifade edilecek hızda acil müdahale etmem lazım. sadece çok kötü durumda olan spesifik ağaçlar için hızlı çözüm arıyorum, yoksa bahçe geneli dediğiniz gibi olacak.

Safranlı 21-07-2012 16:32

Sulama imkanınız var ise suyal beraber ema kullanın en hızlı neticeleri sağlayabilir....
**** bir hafta iyi kalitede sıvı gübre diyer faftada ema yı verin etkisi görülecektir...
En acil çözüm bence bu olabilir....

Dogasever 21-07-2012 16:53

Sn Safranlıya katılıyorum. Ayrıca ağaçların etraflarını açıp üst toprağa Bukaşi ilave edin. Bukaşiyi kendiniz kolayca imal edebilirsiniz. Ağaç başına 3-4 kg Bukaşi kullanın. Leonardit ile %50 karıştırarak verirseniz daha da etkili olacaktır. Ağaçların üzerlerine de gövde ve yapraklar ıslanacak şekilde klorsuz suyla 1/500 oranında seyreltilmiş EMA'yı birkaç kez uygulamanızı öneririm. İsterseniz, bu bahçeyi adam edip resimlerini ağaçlar nette yayınlayacağım deyin. Belki Alper Bey ücretsiz EMA bile temin edebilir. Kolay gelsin...

MeyveliTepe 21-07-2012 19:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi junior (Mesaj 1000624)
Eğer bana da analiz sonucunu yorumlayan olursa sevinirim. zor durumda kaldım. bahçede karışık olarak her çeşit meyve ağaçları var. burası eski orman bölgesi. meyve ağaçlarında gerileme ve ölmeler var. öncelikle bazı ağaç fotoları vereyim. sonra da tahlil sonucunu.

http://s18.postimage.org/l7kbv61qh/IMG_0001.jpg
http://s18.postimage.org/czmznwz7t/IMG_0002.jpg
http://s18.postimage.org/6r6982r0p/IMG_0003.jpg
http://s18.postimage.org/6tq4uwuo9/IMG_0007.jpg
http://s18.postimage.org/rrwaszuix/IMG_0014.jpg
http://s18.postimage.org/v2knsvkg9/IMG_0017.jpg
http://s18.postimage.org/ehd1d7tc9/IMG_0018.jpg
http://s18.postimage.org/c1b7zdb9l/IMG_0022.jpg
http://s18.postimage.org/z6cftw1mx/IMG_0023.jpg
(bu ağaçlar kayısı, yaklaşık 20 yaşında yaprakları tam yeşil değil, sarı oluyor. ayrıca yapraklarda yanıklar oluşuyor bahardan beri ve bazıları yaprak vermiyor. bu arada bu toprak uzun zamandır sürülmüyor. sadece evvelki yıl çok vasat şekilde sürüldü 1 kere)

ve analiz sonucu;
http://s16.postimage.org/jqxu3mb2t/t...lil_sonucu.jpg

benim sonucum şimdiye kadar görmediğim kadar kötü sanırım. bu konuda hiç bu kadar kötü sonuç yoktu galiba. bana acil bir çözüm lazım zira ağaçlar ölme durumundalar. kötü durumda olanlara en azından yaprak çıkarttırabilirsek sonra ikincil müdahalede bulunuruz.

bana ne kullanmam gerektiğini işi bilenler önerirse acilen müdahale edeyim. yalnız mümkünse şimdilik ağır ve hacimli malzemeler olmasın. mesela 5 traktör hayvan gübresi gibi yerine doping etkisi yapıcı kimyasalların bu toprağa en uygun olanları gibi olursa, çünkü bizim bölgede tarım olmadığı için bunlar bana çok uğraştırıcı oluyor ve ağır bedele mal oluyor. bul,taşıt, yaydır gibi. birşey daha var, bahçede aşırı eğrelti otu var. 1,5-2 metre boylarında parmak gibi gövdeleri oldu şu an, ve kamyonlar dolusu ot var. organik madde olarak bunları parçalayıp serip sürüm yaptırsam nasıl olur, yani ince kıyıp da toprağa karıştırsam.

buradaki sorunları şu başlık altında toplayabilir miyiz:
ph sorunu: ph'a göre kireç veya kükürt gibi bir madde ile çözülüyormuş .

organik madde: aslında dolaylı azot miktarı gibi birşey sanıyorum ki. sanırım eğreltileri parçalayıp toprağa versem ve sürüm yaptırsam zamanla düzelir mi.

fosfor ve potasyumu NPK tipi bir gübreyle düzenlesem.

demir bakır mangan çinko için hepsi içinde bir katkı var mı?

Eğreltileri parçalayıp tekrar toprağa vermeyin. Eğrelti topraktan toksik maddeleri bünyesine çeker, toprağınızı temizler ama geri verirseniz bu maddeler toprağa geri dönmüş olur. Diğer otları parçalayıp bırakın. Organik maddeyi çok arttırmanız lazım.

Yanlış yorumlamadıysam taban suyunuz yüksek. Öyle ise en öncelikli sonununuz odur. Drenaj yapmanız lazım.

Toprak epey asidik. Kireçle filan kalıcı olarak düzelmesi kolay değil. Neden likapa gibi bir şeyler dikmeyi düşünmüyorsunuz?

Diğer eksiklikleri ister kimyasal (tercihan organomineral) ister organik maddeler ile zaman içinde tamamlayabilirsiniz.

junior 24-07-2012 12:57

verdiğiniz bilgiler için hepinize teşekkür ederim

junior 11-08-2012 08:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1000827)
.......... bir hafta iyi kalitede sıvı gübre diyer haftada ema yı verin etkisi görülecektir...
En acil çözüm bence bu olabilir....

sıvı gübre olarak ne kullanabilirim.

memet 11-08-2012 11:53

Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında - Page 41 - agaclar.net

IBOZKURT 11-08-2012 13:31

Ceviz ekmeyi düşündüğüm tarlamın toprak analizidir.
ANALİZ SONUÇLARI
0-30 CM
İşba 60,5 Killi Tın
EC 1,03 Tuzsuz
PH 6,9 Nötr
T.KİREÇ 0,4 Az Kireçli
Org. Mad. 1,78 Az
P (kg/da) 7.638 Az
K (kg/da) 11,4 Çok Az
Fe 22,82 Yeterli
Cu 0,62 Yeterli
Mn 4,64 Az
Zn 0,44 Az

30-60 cm

İşba 59,4 Killi Tın
EC 0,66 Tuzsuz
PH 7,6 Hafif Alkali
T.KİREÇ 11,1 Orta Kireçli
Org. Mad. 0,86 Çok Az
P (kg/da) 5.928 Az
K (kg/da) 7,8 Çok Az
Fe 12,22 Yeterli
Cu 0,3 Yeterli
Mn 1,44 Çok Az
Zn 0,64 Az

60-90 cm

İşba 61,16 Killi Tın
EC 0,63 Tuzsuz
PH 7,7 Hafif Alkali
T.KİREÇ 4,76 Kireçli
Org. Mad. 0,71 Çok az
P (kg/da) 5.928 Az
K (kg/da) 11,34 Çok az
Fe 12,44 Yeterli
Cu 0,3 Yeterli
Mn 2,68 Çok az
Zn 0,36 Az

Fidan dikiminde çukur başına 200 gr. DAP ve 200 gr.
Potasyum sülfat konularak dikim yapılması gerekir. (Tahlil altı Not)

6 Haziran tarihinde 6 Traktör yaş olan büyükbaş hayvan gübresini naylon ile altan ve üstten örterek kompost yapımına başladım. Kasım ayında fidan çukurlarında kullanmak istiyorum. Ancak kompostlamayı ilk defa yaptığımdan dolayı kasım ayına yetişip yetişmeyeceği konusunda endişelerim var. 15-20 gün aralıklarla karıştırıyorum. Yanmanın çok yavaş olduğunu görüyorum. İçerisinde nem mevcut. Terlemeden dolayı yığın etrafında yaklaşık 10-15 cm civarında su birikiyor. Naylon altında delikler olmasına rağmen sıvı dışarıya çok az çıkıyor.

Yapmış olduğum işlemlerin doğruluğu hakkında ve toprak değerlerine göre yapmam gereken dikim gübrelemesi hakkında görüş ve önerilerinize çok ihtiyacım var.
Güzel paylaşımlar için herkese çok teşekkür ederim.

Safranlı 11-08-2012 15:44

kompostunuz yetişir
ancak teşke altınada naylon koymasaydınız
kenarından biraz hava çıkacak ve nemini atacak şekilde açıklık bırakmlısınız
sonbaharda çok güzel bein olucaktır...

pala mehmet 24-08-2012 21:57

Toprak tahlili yaptırdım. Sonuçlar aşağıdaki gibi. Domateslerde çiçek burnu çürüklüğü de oluyor. Bu toprak nasıl düzelir?

ANALİZ SONUÇLARI 0-30
Su ile doymuşluk %: 38
pH : 8.21
EC(ds/m): 0.558
%TUZ:0.014
%KİREÇ: 2.23
BÜNYE L
Fosfor P205(kg/da) :0.54
Potasyum K2O(kg/da) :26.21
%ORGANİK MADDE :0.68
%AZOT: 0.03
%Organik karbon: 0.39

MeyveliTepe 23-09-2012 20:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1022429)
Arkadaşlar,50 dekarlık bir ceviz bahçesinin farklı yerlerinden 3 profil açıp 30-60-90-120 cm mesafelerden toprak alıp birbiriyle karıştırdım.Karıştırmakla doğru yapmışmıyım sizce? ve tahlil sonucu şu şekilde kum%80 kil%10 toz%10.000 ph6.50 aktif kireç%1.1 organik madde %0,5 suya doymuşluk %40 ...ne gibi bir gübreleme yaparsam daha verimli olur arkadaşlar ? teşekkürler..

Farklı derinliklerdeki örnekleri karıştırmasaydınız daha iyi olurdu. Bu başlık uygun değil. Analiz raporunuzun okunabilir şekilde resmini çekip koyarsanız çeşitli yorumlar olur.

formullaone 23-09-2012 20:57

çok teşekkür ederim meyvelitepe..

sz2003 09-10-2012 22:14

Toprak Islahı
 
kireç oranı %27
ph 7.62
ec tuzsuz

analiz sonuçları yukarıdaki gibi olan bir toprak nasıl ıslah edilebilir?
araştırdım ve toprak ıslahı için hümik asit denilen ve aslında asit olmayan bazik humatlar önerildiğini gördüm fakat bu ürünler zaten ph seviyesi yüksek ürünler.

ph değeri 3-4 olan ve %85 hümik asit içeren leonardit buldum.

HÜM0K AS0T ÇÖZELT0S0 0Ç0N HAMMADDE -

dekara 20kg %85 hümik asit içeren leonardit ve
dekara 20kg elemental (saf) kükürt atarsam 6 ay içerisinde bu ph değerini
sizce 7 seyiyesine ve kireç oranını aşağıya indirebilirmiyim.
kükürt içerdiği için üst gübre olarak amonyum sülfat kullanmayı düşünüyorum.
toprak ya da toprak ıslahı konusunda tebrübe ya da fikirleriniz varsa paylaşımlarınızı bekliyorum.

pala mehmet 28-10-2012 17:39

Sayın, SZ2003 bu leonarditi nereden buldunuz? Kaç kiloluk, fiyatı nedir?

Çamtepe 28-10-2012 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sz2003 (Mesaj 1029821)
dekara 20kg %85 hümik asit içeren leonardit ve
dekara 20kg elemental (saf) kükürt atarsam 6 ay içerisinde bu ph değerini
sizce 7 seyiyesine ve kireç oranını aşağıya indirebilirmiyim.
kükürt içerdiği için üst gübre olarak amonyum sülfat kullanmayı düşünüyorum.
toprak ya da toprak ıslahı konusunda tebrübe ya da fikirleriniz varsa paylaşımlarınızı bekliyorum.

Sn sz2003

7.62 bana çok kötü gelmedi. Yetiştirmek istediğiniz ürün nedir? Her ürünün pH duyarlılığı farklıdır. 7.62 pH değeri yetiştirmek istediğiniz bitki için bir sorun teşkil etmeyebilir.

Eğer amacınız pH düşürmek ise tarımını yapmak istediğiniz ürünün isteğine/kök derinliğine göre uygun bir seviyeye getirmeniz gerekir. Eğer hesap yapmadan atarsanız çalışmanız sadece toprağın belirli bir katmanının pH'ını düşürür ya da gereğinden fazla düşürür.

Şu mesajda uygulanacak maddelerin pH'ı ne kadar düşürdüğüne ilişkin bir hesaplama paylaşmıştım. Size de bir fikir verebilir.

Bana öyle geliyor ki sadece ahır gübresi, hümik asit gibi takviyeler bile 7.62'yi yumuşatmaya yetecektir.

Syg.

Ç.

omerr 28-11-2012 13:27

Gübre önerisi ?
 
MERHABA
YAPTIGIM TOPRAK ANALİZİ SONUCUNDA GÖRE SİZCE HANGİ TÜR GÜBRE KULLANMALIYIM?


Su ile Doymuşluk %71
Toplam Tuz% 0,104
PHSu ile Doymuş Toprakta 7,20
Kireç CaCO3 %0,4
Fosfor P2O5 Kg/da 12,7
Potasyum K2O Kg/da 301,0
Organik Madde %2,3
KOLAY GELSİN

Murat Uysal 02-04-2013 22:28

Toprak tahlili sonuçlarım
 
1 Eklenti(ler)
Merhabalar. Tahlil sonuçlarım elime ulaştı. Verim sorunlarımı çözmek için yardımcı olabilecek olanlar varmı acaba?

pria 02-04-2013 23:24

Toprağınız hafif değil, orta alkali..8.5'tan sonrası şiddetli alkali sınıfına girer..

PH'ı 6.0-6.5'lara indirmeniz gerek..
Bence en pratik yöntem,azot eksikliği de olduğuna göre, amonyum sülfat gibi kükürt içeren asit karakterli gübreler veya toz kükürt kullanabilirsiniz..


Faydalanabileceğiniz bir kaynak:

OrGüb - Organik Gübre - Mersin Türkiye

Murat Uysal 03-04-2013 11:03

dekara 20 kg. suda çözünebilir toz kükürt ve dekara 40 kg. leonardit atmam gerektiğini söylediler. peki azotu nasıl çözeceğim. bitkilerim büyümüyor.

pria 03-04-2013 12:08

Toprağınızda zaten azot az, yani çözünecek fazla bir azot yok..Bu yüzden amonyum sülfat gibi kükürtlü gübreleri tabandan takviye yapmanız gerek..Dekara 15-20 kilo amonyum sülfat, 15-20 kilo kükürt, 30-40 kilo da leonardit olabilir..
Bu arada, bunların yanısıra daha çabuk çözüm için gelişmekte zorlanan bitkilerinize yapraktan azot verebilirsiniz..

Denizyosununu yapraktan birkaç kez verdiğinizde iyi sonuçlar alabileceğinizi sanıyorum:

Organik Gübreler | DRT TARIM

Murat Uysal 03-04-2013 23:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1132031)
Toprağınızda zaten azot az, yani çözünecek fazla bir azot yok..Bu yüzden amonyum sülfat gibi kükürtlü gübreleri tabandan takviye yapmanız gerek..Dekara 15-20 kilo amonyum sülfat, 15-20 kilo kükürt, 30-40 kilo da leonardit olabilir..
Bu arada, bunların yanısıra daha çabuk çözüm için gelişmekte zorlanan bitkilerinize yapraktan azot verebilirsiniz..

Denizyosununu yapraktan birkaç kez verdiğinizde iyi sonuçlar alabileceğinizi sanıyorum:

Organik Gübreler | DRT TARIM

Kusura bakmayın ama benim anlamadığım asıl mesele şu. İnternet sitelerinde ve ağaçlar nette araştırma yaptığımda dekara 100 -150 kg. kükürt atıp toprağın 20-30 cm altına karıştırmam gerektiğini anlıyorum. (Karıştırmak için Bel, kürek ve çapa kullanabilirim ancak) Ancak bana yapılan gübre tavsiyesinde dekara 20 kg suda çözünebilir toz kükürt ve 40 kg leonardit. Ziraatçiye sorduğumda leonarditin her sene uygulanması gerektiği şeklinde. Kafam karışık. Ve bu hafta sonu mutlaka uygulama yapmam lazım. Mayıs ayının ilk haftası fidelerimi dikeceğim. Bana tam bir gübreleme planı yapabilecek olan var mı?

Ayrıca daha önce "Taze Atık Mantar Kompostu Kullanılır Mı" başlığında da dediğim gibi elimde bol miktarda atık mantar kompostu var. Bahçemde denedim. Marullarda ve soğanlarda herhangi bir gelişim problemi şu anda yaşamadım. Başka da bir gübre kullanmadım. Ama gelişimin zayıf olduğunun farkındayım. Bu sadece şimdi olmuyor . eskiden de aynı şekildeydi. Ben Bu AMK'yı kullansam PH düşmesine etkisi ne olur acaba. Tuzluluk sorunu olduğunu zannetmiyorum. Üzerine 7-8 kez saatlerce yağmur yağdı ve kompost 2. faz olan Termofil fazda hala (Yani 60-70 derece sıcaklığı gören kısımları var)

Bu PH'ı 6,5 seviyesine düşürmek için ne yapmalıyım. Saygılar. Şimdiden teşekkürler.

Perhan 04-04-2013 08:56

Glutamin (organik asit) kullanarak azot ihtiyacınızı sağlayabilirsiniz. Azoto bakteriler, aerobik bakterilerdir ve atmosferde serbest olarak bulunan azotun biyokimyasal olarak organik forma dönüştürülmesini sağlarlar. Fototropik bakterilerin büyüme ortamı olarak salgıladığı aminoasitlerden dolayı kök çevresinde VA Mikoriza artmıştır. VA Mikoriza, topraktaki fosfatların çözünürlüğünü arttırarak, normalde bitkilerin alımı için çözeltide olmayan fosfatları çözeltiye geçirir. Bunlar, Azoto Bakteriler ve Rhizobium Bakteri ile bir arada bulunduklarında, Azoto Bakterilerin havadaki azottan yararlanma yeteneğini arttırır.
Kaliteli Leonardit ile de pH değerini dengeler ve organik madde miktarını arttırırsınız.

piriene 12-04-2013 00:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 902001)
Degerli arkadaşlar
bugun tahlıl yaptım biraz hayal kırıklıgı yaşadım
sonuçlar söyle
ph 8.22
ec 0,100
bünye killi-tınlı
kireç %10 kireçli
organık madde çok az
fosfor 160 yüksek
potasyun -2- çok az(bu rakamı yorumlayamıyorum)
kalsıyum 640 çok yüksek
magnezyum 96 yüksek
tavsiye fidan başına 100 gr toz kükürt 2-3 kürek fermente gübre 50 gr potasyum nitrat 25 gr k-humat karıştırınız
kivi bitkisi için bana verılen sonuç bu arkadaşlarımın yorumlarını beklıyorum

Sayın safranlı toprak analiz raporunuz bizim toprak analiz sonuçlarına yakın benzer sonuçlar. Farklı köyler olmasına rağmen Yalova da killi toprak sorunu var demek yukarı rakımdaki ormanlık alana yakın bahçelerimiz çok verimli olmasına rağmen miraslı oluşundan dolayı kullanamıyoruz bizde killi tınlı toprak yapısı olan tarlamıza ceviz bahçesi kurmak için toprak ıslahı na başlayamadık nedeni tarlaya traktörün bile girememesi bu ay sonu itibarıyla havalar müsait olursa başlamak çok istiyoruz koca bir kışı beklemekle geçirdik

tarık01 22-05-2013 08:51

elma bahçesi için analiz sonucumu yorumlar mısınız?
 
iyi günler arkadaşlar;
8 dekar tarla aldım ve zamanı geçiyor diye yarı bodur elma fidanı diktirdim. analiz sonucum sonrasında çıktı. ilk defa elma işiyle uğraşacağım. analiz sonucuma göre biraz moralim bozuldu. kireç oranı fazla çıktı. aşağıya listeleyeyim yorumlarınızı bekliyorum.

saturasyon : %55 tınlı
ph :8,21
kireç :%29,43
organik madde: %3,3
fosfor :28ppm
potasyum :689 ppm
kalsiyum :3735 ppm
magnezyum :752 ppm
burada ph ve kireç ıslahı için yapmam gerekenleri. ve yarı bodur m106 elma fidanlarımın geleceği hakkında yorumlarınızı bekliyorum. 1 ay oldu dikeli şimdiden gerekli önlemleri almak istiyorum. değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.

mbb23 31-05-2013 00:36

merhabalar. pH değeriniz bayağı yüksek çıkmış. Ağaç başına 2-3 kilo toz kükürt uygulaması yapın.( ağacın etrafı taç izdüşümü şeklin de toprakla karıştırın ardından mutlaka sulama yapın)
Yaş (gr/ağaç AZOT)
1. 25
2. 50 .
3. 100
4. 200
5. 300
6. 400
7. 500
Şuan fosfor ve potasyum yeterlilik kategorisinde...2-3 sende bir 100-200gr/ağaç verebilirsiniz.
Ayrıca ağaç başına 3-4 senede bir 3-5 kg Leonardit öneririm. Hayvan gübresiyle felan hiç uğraşmayın.

dussokagi 31-05-2013 20:46

size sorum olacak ben sinopta 200 adet meyve ağacım var sert çekirdekli ve yumuşak çekirdekli olmak üzere ama hepsi aynı cins değil 2010 senesinde tarlanın değişik yerlerinde 30 cm kazarak bel ile kazdığım çukurun yanaklarından toprak örneği aldım bana tahlil sonucunda potasyumlu gübre kullanmamı söylediler bahçemde damla sulama sistemim yok meyve ağaçlarımın taç iz düşümlerine potasyum sülfat gübresi kullansam olurmu ben başka bir ziraat mühendisine sordum bana potasyum nitrat da kullanabileceğimi söyledi potasyum sülfat gübresini hangi ayda ve ağaç başında ne kadar kullanmam gerekli ben bu sene tekrar toprak analizi yaptırmak istiyorum erken ilkbaharda eğer sinop il tarım müdürlüğü yaprak analizi yapıyorsa yaprak analizide yaptırmak istiyorum normal meyve bahçelerinde derinlik maksimum ne kadar olması lazım toprak analizi kaç senede bir yapılmalıdır? yardımcı olacak arkadaş varsa sevinirim

Suya Doymuşluk Oranı %57.7
Toplam Tuz Oranı %0.01 (Tuzsuz)
Su İle Doymuş Toprakta pH 7,23 Nötr
Kireç % 14,42 Orta Kireçli
Fosfor %8,72 Orta
Potasyum % 15,45 Çok Az
Organik Madde % 3,015 İyi

Amonyum Nitrat Üst Gübre Olarak Verilecektir

Önemli Notlar: Ph Değerinden ve Tarım şeklinden dolayı Azotlu Gübre Olarak Amonyum Nitrat veya Üre kullanılması önerilir azot ihtiyacı 1,5 kg'dan az olduğundan ihmal edilebilir

tarık01 03-06-2013 09:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mbb23 (Mesaj 1163571)
merhabalar. pH değeriniz bayağı yüksek çıkmış. Ağaç başına 2-3 kilo toz kükürt uygulaması yapın.( ağacın etrafı taç izdüşümü şeklin de toprakla karıştırın ardından mutlaka sulama yapın)
Yaş (gr/ağaç AZOT)
1. 25
2. 50 .
3. 100
4. 200
5. 300
6. 400
7. 500
Şuan fosfor ve potasyum yeterlilik kategorisinde...2-3 sende bir 100-200gr/ağaç verebilirsiniz.
Ayrıca ağaç başına 3-4 senede bir 3-5 kg Leonardit öneririm. Hayvan gübresiyle felan hiç uğraşmayın.

yorumunuz için teşekkür ederim. toz kükürt uygulamasını son baharda uygulasam olurmu? leonardit uygulamasınıda sonbahardamı uygun olur. bu hafta b&s humvet verdim damlamayla. bu hafta keçi gübresi var elimde fidanlara dağıtsam olurmu acaba.
İlginize teşekkürler.

bosstanci 06-06-2013 14:19

Toprak tahlili ve öneriler
 
4 Eklenti(ler)
Merhaba dostlar. Tekirdağ ili Çorlu ilçesinde 20 dönümde ceviz ekmeyi düşünüyoruz. 0-40cm 40-60cm 60-80cm den alınmış toprak tahlillerini ekte paylaştım. İklim karasal olmakla birlikte rakım 100 civarındadır. Chandler - Pedro - Franquette olarak 7x7 dikim aralığıyla ekim yapmayı düşünüyoruz. Verilen gübreleme hakkında yorumlarınızı da paylaşırsanız sevinirim.

tWoFuNN 06-06-2013 18:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bosstanci (Mesaj 1166395)
Merhaba dostlar. Tekirdağ ili Çorlu ilçesinde 20 dönümde ceviz ekmeyi düşünüyoruz. 0-40cm 40-60cm 60-80cm den alınmış toprak tahlillerini ekte paylaştım. İklim karasal olmakla birlikte rakım 100 civarındadır. Chandler - Pedro - Franquette olarak 7x7 dikim aralığıyla ekim yapmayı düşünüyoruz. Verilen gübreleme hakkında yorumlarınızı da paylaşırsanız sevinirim.

Potasyum ile magnezyum arasında antagonistik ilişki vardır. Anlamadığım ise neden toprakta potasyum değeri yüksek iken hem tsp hem de potasyum sülfat önerilmiştir ? Bence azotlu gübreleme için amonyum nitrat uygulayıp ayrıca toz ( elementel )kükürt uygulamanız veya amonyum sülfat uygulamanız daha iyi olur.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024