agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Kaolin (Kaolen) Kili (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21025)

MeyveliTepe 29-05-2011 23:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 812790)
Bacillus subtilis

Hangi firmadan temin ediliyor?

Simbiyotek'de var.

ensar 30-05-2011 00:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 812790)
Bacillus subtilis

Hangi firmadan temin ediliyor?


Meyvelitepenin dediği yerden SİMBİYOTEK firmasından temin ediyoruz.

Sevgiyle kalın

Halil Önen 30-05-2011 12:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 812313)
Eklenti 217835

Bu mevsimde zeytinlere kaolin atılırken çiçek durumu iyi izlenmelidir. Çiçek öncesi kaolin atmanın bir mahzuru yok, aksine faydası var. Çiçek açtığında bizim buralarda birdenbire bir-iki gün boyunca hava çok sıcak olabiliyor. Bu da tane tutumunu çok düşüren bir etki. Bazen çiçekler kavruluyor. Çiçek öncesi atılan kaolinin iki sebepten faydası var. Birincisi, çiçekteki sıcak şokunu hafifletiyor. İkincisi kalıcı bir parçacık filmi oluşturmanın ilk adımı. Bu uygulama zaman olarak iyi ayarlanır ve Delfin ile birlikte yapılırsa zeytin güvesinin çiçek dölünde çok etkili olur.

...

Çiçeklenme öncesi kaolin kullanımı;

geçen yıl Muğla yöresinde erken çok sıcaklar zeytin çiçeklerini kavurdu. Verim oldukça düştü.

Bunu site üyemiz Muttalip bey çok geniş zeytin tarlasında yaşadı.

Özelllikle;
Çiçek öncesi kaolin kullanımı _ aşırı sıcak ihtimaline karşı_ sadece zeytinde değil diğer meyve ve sebze yetiştiriciliğinde kullanılmalı, hele erken sıcaklardan etkilenen Ege, Akdeniz bölgeleri için...

Halil Önen 30-05-2011 12:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 812000)
Sevgili Seyyah53,

Tabi ki objektif olarak aktaracağız. Ancak her iki yöntem açısından da aslında biraz geç kalınmış durumda. Normalde kara leke ilaçlaması daha çiçekler tomurcukken yapılmalıydı. Çünkü Bayindirmevki'nin ağaçları kara lekeye duyarlı olan türler. (Red Chief ve Gala) Yine de izleyip göreceğiz. Bacillus subtilis dünyada Serenade, Cease, Kodiak, Rapsody, Companion gibi ticari adlarla piyasada var ve kara lekeye karşı etkili.

Bu arada kara leke mücadelesinde kullanılan çözümler bunlar değil. Bakırlı bileşikler ve Kaliforniya Bulamacı (Kalsiyum Sülfür, Halil Bey'in deyimiyle Gülleci Bulamacı) da kara leke mücadelesinde kullanılabiliyor.

Kara leke küllemeye sebep olan hastalıklardan biri,

kaoline, basilis suptilis karıştırılarak kullanımı _ bir ilk _ çift etki için çok önemli.

Bunu özellikle domates için _ külleme_ deneyeceğim.

Sevgili Acemi, bilgi ve denemeler için başarılar diliyorum.

MeyveliTepe 30-05-2011 13:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 813055)
Kara leke küllemeye sebep olan hastalıklardan biri,

kaoline, basilis suptilis karıştırılarak kullanımı _ bir ilk _ çift etki için çok önemli.

Bunu özellikle domates için _ külleme_ deneyeceğim.

Sevgili Acemi, bilgi ve denemeler için başarılar diliyorum.

Venturia inaequalis'e dirençli olmayan, özellikle de monokültür tarzı bahçelerde bu illet ile mücadele kolay değil. IPM mantığı ile yaklaşmak gerekir. Öncelikle bitkinin kendini savunma mekanizmasını teşvik etmek gerekir.

Bunun için ağaçların kök sistemlerinin güçlü ve iyi beslenmeleri lazım. Tabii bu yeterli değil. Özel olarak dirençsiz çeşitlerde savunma mekanizması için fosforlu asitlerden elde edilen potasyum tuzları çok faydalı. Geçen sene bu sayede köydeki iki elmalıkta kara lekeyi silmiştik. Bu içerik kalıntı bırakmamasına rağmen sistemik olduğu için organik değil. Uygulama zamanı ağaçlar henüz tomurcuklarını kabartmaya başladığı zaman. Zaten daha sonra yapılacak hiç bir mücadelenin fazla şansı yok.

Devam eden zaman diliminde duruma göre sistemik uygulama tekrarlanabilir. Ancak mutlaka temas yoluyla da mantarla baş edecek uygulama yapıllmalı. Yeşillenmiş ağaca da uygulanabilecek en emin ve organik içerik potasyum bikarbonat. Bu içerik de kaolin gibi, insan, hayvan ve çevreye dost. Bildiğimiz kabartma tozunun bir türü. %0,5'lik solusyon hazırlanarak uygulandığında en başarılı sonuçları veriyor. Genel olarak mildiyö, külleme, kara leke vb. bir çok mantar hastalığına etkili. Organik tarımda önerilen bir metod.

B.Subtillis'in de temas yoluyla funguslara etkisi önemli. Potasyum bikarbonat ile birlikte veya ağır durumlarda dönüşümlü olarak uygulanabilir. Yalnız hastalık dokuları enfekte etmiş ise, bitkinin kendi mücadele gücü kalmamışsa sadece ilerlemeyi durdurur. Bu uygulamaların kaolin ile birlikte yapılması mümkün. Fakat solusyonda kükürt, bakır vb. gibi anti mikrobiyal bir içerik bulunmamalı.

Mildiyö, külleme vb. şeyler için başka çok etkili ve güvenli bir metod ise biberiye yağı. %24 biberiye yağı, su ve mineral yağlardan oluşan bir preperatı bahçede denediğimde çok hızlı sonuç aldım. Kaolin ile birlikte kullanılabilir (mikrobiyal içerik olmadan). Yalnız dozuna dikkat etmeli, fazla doz yakıyor.

acemi_caylak 30-05-2011 14:24

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 812697)
Sn.acemi_caylak, piyasadaki diğer ürünler tıpkı SunShader gibi derken diğer ürünler ile %95'lik ürünleri kastediyorsanız, geçenlerde başka bir başlıkta SunShader ürününüzün içindeki diğer mineralleri ve bunların oranlarını sormuştum. Sağolsun, Ensar bey telefonla diğer 3 mineralin isimlerini söyledi ama oranlarını söylemedi. Artık ticari bir ürün olarak piyasada olduğuna göre kaolin harici mineraller, ağır metal, nem, diğer fiziksel özellikleri dahil bir analiz raporu vardır herhalde. Ürün için hazırladığınız web sayfasında herhangi bir bilgi görememiştim, rica etsek burada yayınlayabilirmisiniz?

Sormuşken, yukarıda bir mesajda titanyum dioksit'ten bahsetmişsiniz. Bunu da ürüne standart olarak mı katıyorsunuz, bir kerelik bir uygulama mıydı?

Sayın Meyvelitepe,

SunShader %95 kaolin + %5 diğer minerallerden oluşmakta. %95 kaolinin özellikleri ise aşağıdaki gibidir.

Özgül Ağırlık: 2.6
Beyazlık: 93 (El Repho)
Nem: % 0.7 (max %1)
Tane Boyutu: Min % 50 0-2 µ ve Min % 99 -5 µ

%5 içerik ise bizim eklediğimiz özel mineraller. Tıpkı Surround veya diğer markalarda olduğu gibi, bu %5 lik kısım işin ticari sır bölümüne giriyor. Aşağıdaki resimlerde de kırmızı işaretli olarak görüleceği gibi Surround’un MSDS (Material Safety Data Sheet – Güvenlik Bilgi Formu) ‘inde de bu %5 lik kısım açıklanmaz. Bazıları buna ticari sır diyor. Bazıları özel geliştirilmiş içerik diyor.

Eklenti 218312

Eklenti 218313


Bildiğiniz üzere SunShader yeni bir ürün ve Ayhan Kaptan’ın dediği gibi "sürekli geliştiriliyor". Belki piyasadaki diğer ithal ürünlerle bire bir aynı oranı yakalayamayabiliriz. Ancak onlar arkasında devasa olanakları olan firmalar. Ki bu olanaklar sadece ürün geliştirilmesiyle de sınırlı değil. Örneğin Kaolin hakkında birkaç broşürü bulunan ve ünvanı Doktor olan bir hanım 1 haftalık davetli olarak Surround’a eğitime gidip, daha sonra burada çeşitli yerlerde bildiriler sunabiliyor. Üstelik bu kişinin sunduğu bildirilerin tarihi sizin Kaolin kullanmanızdan da eski. Ve bu bildirideki bazı uçuk değerler (kaolinin meyve yüzey sıcaklığını 20⁰C düşürdüğü iddiası) Adana Tarla Günleri’nde bir profesör tarafından örnek olarak gösterilebiliyor. Oysa "bilim etiği" açısından bakarsak aynı kişinin Surround’un rakibi olan ürünleri de araştırması ve buna göre bildiriler sunması gerekirdi diye düşünüyorum.

Bu yüzden SunShader’i karşılaştırırken sadece Surround’a değil, diğer rakipler olan Purshade, Eclipse (ki iki markanında içeriği kaolin değil), Cocoon gibi ürünleri de göz önüne almak lazım. Sonuçta birileri ürünlerine “Particle Film Technology” veya “Advanced Reflectance Technology” gibi şaşalı isimler verebilirler. (Ki bunların hepsinin tarihi Fransa'da 1800'li yılların sonunda görülen külleme ve mildiyö hastalığına dayanır. Yol kenarındaki tozdan etkilenen bağlarda hastalık şiddetinin daha az olduğu görülür. Hatta birisi yoldan geçenler üzümleri yemesinler diye yol kenarındaki sıralara tadı acı olduğu için Bakır Sülfat (göztaşı) ve Kireci karıştırıp kullanır. Buradan Bordo Bulamacı ortaya çıkar.) Bunların bence hiçbir önemi yok. Gerçek sonuçlar tarla denemelerinde ortaya çıkacaktır. (Üstelik hem fiyat hem performans açısından.) Ki geçen yıl 1000 dönüm elma bahçesinde deneyenler yeniden talepte bulundular. Bağda kullanan birisi şarabın kalitesini bile etkilediğini söyledi. Daha buna benzer onlarca örnek var.

Belki hemen bugünden yarına değil ama SunShader’in de bir bilgi birikimi oluşuyor ve bu konuda oldukça yol aldığımızı düşünüyorum. Örneğin sizinde sorduğunuz Titanyum Dioksit bunlardan biri. Henüz ürünün içerisine eklenmedi. Ancak kırılma indisinin kaolinden yüksek oluşu olumlu bir özellik. Biz yaptığımız her yeni denemeyi ve bunların sonucunu da buradan açıkça paylaşacağız.

acemi_caylak 30-05-2011 14:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 813055)
Kara leke küllemeye sebep olan hastalıklardan biri,

kaoline, basilis suptilis karıştırılarak kullanımı _ bir ilk _ çift etki için çok önemli.

Bunu özellikle domates için _ külleme_ deneyeceğim.

Sevgili Acemi, bilgi ve denemeler için başarılar diliyorum.

Halil Bey,

Bütün mantar hastalıklarında bulaşıklık yaygınlaşmadan önlem almak çok önemli. Çünkü siz belirtileri gördüğünüz anda, zaten mantar bitkinin büyük kısmına yayılmış oluyor.

Bu yüzden domatesleri yakından incelemekte, hatta mümkünse elinizde bir büyüteçle özellikle yaprakların altını ve üstünü sürekli gözlemlemekte fayda var. Fideler biraz büyüdükten sonra uygularsanız etkisi daha fazla olacaktır.

MeyveliTepe 30-05-2011 15:59

Sn.acemi_caylak,

Sanırım mesajınız forumda SunShader ürününüzün %95 kaolin olduğunu söylediğiniz ilk mesaj oldu. Ürün broşürünüzde yazıyormuydu bilmiyorum.

Tanecik boyutundaki yaklaşık %49'lik sapma dışında (bu sapma biraz fazla - ürünün yarısı <2 mikron, diğer yarısı 5 mikron olarak düşünmek gerek) neredeyse rafine kaolin ile aynı.

%5'de neler var konusuna girmeden önce %95 oranını biraz netleştirmekte fayda var. Ürünün %95 kaolin olduğunu gösterir bir analiz vardır herhalde.

Nem oranı da gayet iyi görünüyor. Buna göre tamamen kuru, hemen hiç nemsiz bir ürün söz konusu olmalı.

Renk %93 beyazlık da sadece %2 sapma ile iyi görünüyor. Bu durumda rafine kaolin ile yan yana konduğunda gözün ayırabileceği bir renk farkı olmamalı.

%5'lik diğer maddeler konusunda haklısınız. Firmalar bunu ürünün yayılma, yapışma, kolay karışmasını kolaylaştırıcı ve kontrollü formülasyon olarak bir ticari sır olarak tutuyorlar. Sanıyorum siz de öyle yapmaya karar verdiniz. Rafinasyon işleminiz sonunda toplamın %5'i kadar başka malzemeyi ekliyorsunuz, değil mi?

Yalnız burada şöyle bir ayrım var. Söz konusu surround, Engelhard tarafından USDA ile birlikte geliştirildi. Tüm içerik OMRI'ye açık olarak sunuldu ve buna göre OMRI sertifikasyonu aldı. %5'i oluşturan maddelerin hepsi FDA'in "yiyecek" listesi içinde yer aldığı ve yiyecek katkısı olarak kullanıldığı bildiriliyor. Sizin durumunuzda ortada OMRI ve FDA olmadığına göre ve şimdiden kullanımı teşvik ettiğinize göre bunu en azından analiz raporu olarak açıklamalısınız.

Ürünün içinde, söz gelimi bentonit varsa ağırlığının 8-9 misli su tutar. Ağaçlara kaplanan film hep nemli kalır. Ya da kükürt varsa kükürt ile reaksiyona giren, ya da kükürtün etkilediği bir uygulama yapılmaması gerekir.

Ayrıca ppm cinsinden bir ağır metal analizi bitki ve insan sağlığı açısından gerekir. Herhangi bir toksik madde ya da izin verilenden daha fazla metal olmamalıdır.

Verdiğiniz bilgiye göre ürünün Ensar beyin geçen yıl gönderdiği numune ile uzaktan yakından alakası yok diye düşünüyorum. Zira o numune rafine edilmemiş, aşırı nemli, birim hacimde tartıldığında rafine kaolinin tam iki misli ağır, uygulandığında tortu bırakan, uygulama sonrası yapraklardaki dağılımı homojen olamayan, belirgin bir şekilde esmer renkli bir durumdaydı.

Şayet böyle ise, (özel mesajla yanıt verirken Ensar beye de belirtmiştim) yeni üründen analiz raporu ile birlikte ücreti mukabili örnek rica ediyorum.

Dogasever 30-05-2011 21:27

Sn Ensar ve Sn Acemi Çaylak,

Yeni çıkardığınız ürünlerin Türk tarımı için hayırlı, uğurlu olmasını dilerim. Web sitenizi inceledim. Ürünlerinizin Türk Tarımına çok şey kazandıracağından hiç kuşkum yok. Saygılarımla bol kazanç ve başarılar dilerim. Saygıyla kalın.

acemi_caylak 31-05-2011 08:34

2 Eklenti(ler)
Sn. Meyvelitepe,

Karışımda min %95 olan Kaolinin içeriği aşağıdaki gibidir.

SiO2: %56 ± 2.5
Al2O3: %39 ± 1.2
Fe2O3: %0.7 ± 0.15
TiO2: %0.4 ± 0.05
Yanma Kaybı: %1

%5'lik kısımda çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek hiç bir madde yoktur. Ki buna bir örnek yukarıda sözü geçen Titanyum Dioksitti. Ayrıca bizzat benim yaptığım uygulamanın buraya da eklenmiş resmi (136 nolu mesaj) buna bir başka kanıttır. Göndereceğimiz numuneyi siz kendinizde test ettirebilirsiniz.

Amerika'da ki gibi Türkiye'de KKGM Kaolin için sertifika veya lisans türü bir belge istemiyor. Amerikadaki üretici koruma koşulları ile Türkiyedeki üretici ve tüketici koşullarındaki farklılık bizi bildiklerimizin hiç değilse bir kısmını şimdilik kendimize saklamamızı gerektiriyor.

Karışımlardaki kaolin dışında kalan kısımlarla ilgili oldukça güzel bilgilere sahibiz. Bir önceki mesajımda da söyledim. SunShader sürekli geliştirilen bir ürün. %95 lik kaolin içeriği de %98'e, hatta %100'e çıkartılmak üzere çeşitli denemeler yapılıyor. Umur Bey’in bağlarında yapılan denemede belki dikkatinizi çekmiştir hiç yapıştırıcı ve yayıcı kullanmadığımızı Ensar, Halil Önen’e bildirmişti. Yağan yağmur sonrasında yaprakların fotoğrafları aşağıdadır.

Eklenti 218819

Eklenti 218820

Bentonit düşünülen ve denenen bir sürü yayıcı ve yapıştırıcıdan sadece biri idi. Bentonit bize önerilen bir maddeydi. Ancak yapmış olduğumuz denemeler ve saklama testlerinin sonucu, şimdilik bu minerali karışıma katmamamız gerektiğini gösterdi. Bana göre gereksiz ama Ensar malzemeci olduğu için yurtiçi ve yurtdışındaki meslektaşları ile bu konuda hala irtibat halinde.

Şu anda içinde yok ancak Aliağa ziyaretimizde, Hüseyin bey, Halil Önen ve Ayhan Kaptan ile yemekte konuştuğumuuzu ve Ayhan kaptanın burada yazdığı gibi karışımı modifiye edebileceğimizi , fungal etki için kükürtle (ki diğer ürünlerinde buna benzer tavsiyeleri var.) ve bazı bakırlı bileşiklerle zenginleştirebileceğimizi hep açıkça düşünüp konuşuyor idik. Ne zaman ki tescil ve ruhsat sorunu çıktı (daha doğrusu sezona yetişme kaygısı ile süreç gecikmesin diye), bundan vazgeçtik ama herkese yerine göre kendi karışımlarını yapmasını öneriyoruz. SunShader kendisini sürekli geliştirecek ve kaolinin Türk Tarımı’nda gerektiği şekil ve miktarlarda kullanılmasına katkıda bulunacaktır.

Kendimizin ve dostlarımızın bahçelerinde neyi kullanıyor isek herkese onu tavsiye ediyoruz. Üstelik bu önerimiz, sadece SunShader ile de sınırlı değil. Fitotoksiteye neden olacak ve insan sağlığını tehdit edecek herhangi bir ürün olsa yurtdışına ürün yetiştiren, 1000 dönüme yakın büyüklükteki bir elma bahçesi olan dostumuzun bahçesinde kullanır mıyız?

Kaolin pH tolerans aralığı geniş ve inert bir toz olduğu için birçok organik veya inorganik madde birlikte ile karıştırılarak kullanılabilir. Ki yeni hazırlanacak kullanım klavuzunda ve broşürde bu bilgilerin ve birlikte kullanımı tavsiye edilen ürünlerin bir listesi bulunacak. Çünkü önceki broşürümüz çok aceleye geldi. Şimdilik 2 kişinin tek başına götürebildiği iş ancak bu kadar oluyor. Bu sözüm yanlış anlaşılmasın bu bir bahane değil. Sadece süreç biraz zaman alıyor.

Burada bir not daha düşmek istiyorum, SunShader kendisine Surround veya Sunguard'ı rakip olarak görmüyor. SunShader’in kullanımı bize göre uygun olabilir, ama biz objektif olamayabiliriz. Diğer ürünlerin kullanım kolaylığı olabilir, ama bildiğim ve de emin olduğumuz bir şey var. Fiyat/Performans oranı diğerlerinden oldukça düşük ve daha da düşmeye aday. Çünkü sürekli olarak performans kısmını arttırmaya çalışıyoruz. Asıl hedef içeriği kaolin olmayan diğer ürünler. Bu ürünler pazara oldukça saldırgan girmiş durumdalar.

Bu konuda üstlendiğimiz misyon inanıyorumki çok yakında anlaşılacaktır.

Not: Örnek ürün gönderilmesi konusunu bildiğim kadarıyla Ensar organize edecek. Bu konuda sizinle bağlantıya geçecektir.

kayastop 31-05-2011 13:03

5 Eklenti(ler)
Zeytin ve asmada sun-sheder & bacillius subtilis denemelerimiz.
Resimlerde görülen asma son 4 yıldır külleme ve mildiyöden tamamen çöken bir asma,bu yıl Ali beyin tavsiyesiyle bacillius subtilisi (%2'lik), sun-sheder(%4'lük)ile karıştırıp uyguladım.Sonucu hep beraber göreceğiz.

kayastop 31-05-2011 13:12

5 Eklenti(ler)
fotoğrafların devamı

kayastop 31-05-2011 13:23

1 Eklenti(ler)
devamı

ensar 31-05-2011 13:44

Sevgili kayastop,

Çok yakın mesafeden ve de sanırım çok iri damlalar halinde atmışsın.

Bir dahaki sefere olabildiğince uzak mesafeden püskürtme memesini atomizasyona ayarlıyarak atarsan böyle lokal büyük beyaz bölgeler yerine çok daha ince ve homojen bir yüzey elde edersin.



sevgiyle kalın

feyzon 31-05-2011 14:59

Kaolinle birlikte kullanılacak delfin WG yi acaba nereden satın alabiliriz. Agrikem firması sanırım internetten satış yapmıyor.

acemi_caylak 31-05-2011 15:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzon (Mesaj 813948)
Kaolinle birlikte kullanılacak delfin WG yi acaba nereden satın alabiliriz. Agrikem firması sanırım internetten satış yapmıyor.

Sn. Feyzon,

Delfin WG'nin içeriği Bacillus thuringiensis (BT) bakterisinden oluşur. BT'yi hangi zararlılar için kullanacaksınız. BT bağda salkım güvesi ve diğer bir çok kelebek türü zararlının tırtıllarına karşı etkilidir.

Burada verdiğimiz bir kaç örnekte ise Bacillus subtilis bakterisi içeren Simbiyotek'in ürünü kullanılmaktadır. Bacillus subtilis çeşitli mantar ve bakteri hastalıklarına karşı (örneğin, mildiyö, külleme vb.) kullanılır. Biyolojik mücadele yöntemlerinde amaç, zararlı daha bitki dokularına yerleşmeden önlem almaktan geçer.

Delfin için ben Trakya'da Bursa Bayisi ile, Gaziantep'te ise Gaziantep bayisi ile irtibata geçerek alıyorum. Agrikem'e telefon açınca sizi ilgili bölge bayisine yönlendiriyorlar.

acemi_caylak 31-05-2011 15:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kayastop (Mesaj 813862)
Zeytin ve asmada sun-sheder & bacillius subtilis denemelerimiz.
Resimlerde görülen asma son 4 yıldır külleme ve mildiyöden tamamen çöken bir asma,bu yıl Ali beyin tavsiyesiyle bacillius subtilisi (%2'lik), sun-sheder(%4'lük)ile karıştırıp uyguladım.Sonucu hep beraber göreceğiz.

Sevgili Kayastop,

Zeytinde önermemiştik ama kullanmışsın:)

Asmada ise Bacillus subtilisi'in etkili olacağına inanıyorum. Belki %100 çözemeyebiliriz. Ki hiç bir biyolojik kontrol yöntemi bu garantiyi vermiyor. Ama oldukça fazla sayıda Bacillus subtilis içeren ürün çeşitli ticari adlarla Dünya'da ve Türkiye'de piyasada bulunmakta.

kayastop 31-05-2011 16:36

[QUOTE=ensar;813898]Sevgili kayastop,

Çok yakın mesafeden ve de sanırım çok iri damlalar halinde atmışsın.

Bir dahaki sefere olabildiğince uzak mesafeden püskürtme memesini atomizasyona ayarlıyarak atarsan böyle lokal büyük beyaz bölgeler yerine çok daha ince ve homojen bir yüzey elde edersin.

Ensar bey,çok haklısınız;sırt pulverizatörünün ince püskürten memesini bulamadım ve mecburen geniş meme kullanarak çok yakından uygulama yaptım o yüzden iri damlalar oluştu yapraklar üzerinde,ince meme ile 2. uygulamayı yapacam bu hafta ( geçen hafta sonu kuvvetli yağış vardı burada ve iyi de yağdı )
Esen kalın

kayastop 31-05-2011 16:39

Ali bey,siz zeytinlerde önermemiştiniz biliyorum,karışım artınca zeytinlere de kullandım.
Esen kalın.

feyzon 01-06-2011 13:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 813965)
Sn. Feyzon,

Delfin WG'nin içeriği Bacillus thuringiensis (BT) bakterisinden oluşur. BT'yi hangi zararlılar için kullanacaksınız. BT bağda salkım güvesi ve diğer bir çok kelebek türü zararlının tırtıllarına karşı etkilidir.

Burada verdiğimiz bir kaç örnekte ise Bacillus subtilis bakterisi içeren Simbiyotek'in ürünü kullanılmaktadır. Bacillus subtilis çeşitli mantar ve bakteri hastalıklarına karşı (örneğin, mildiyö, külleme vb.) kullanılır. Biyolojik mücadele yöntemlerinde amaç, zararlı daha bitki dokularına yerleşmeden önlem almaktan geçer.

Delfin için ben Trakya'da Bursa Bayisi ile, Gaziantep'te ise Gaziantep bayisi ile irtibata geçerek alıyorum. Agrikem'e telefon açınca sizi ilgili bölge bayisine yönlendiriyorlar.

Sayın Acemi çaylak ben delfin WG yi kiraz kurdu için sayın meyveli tepenin tavsiyesi ile kullanmak istiyordum. Sanırım elma armut iç kurdu içinde kullanılabiliyor kaolin kili ile birlikte.

acemi_caylak 01-06-2011 13:48

Sn. Feyzon,

Kaoilin ve Delfin WG'yi karıştırarak kullanabilirsiniz. Önümüzdeki hafta bizde buna benzer uygulamayı bağda salkım güvesi için yapacağız.
Ayrıca yağmur yağmadığı sürece sezon boyunca 3 kere kaolin uygulamasının elma iç kurdunu önemli oranda azalttığı söyleniyor. Sadece bir kaç ağacınızda tek başına kaolin ile de deneme yapabilirsiniz.

MeyveliTepe 01-06-2011 14:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzon (Mesaj 814491)
Sayın Acemi çaylak ben delfin WG yi kiraz kurdu için sayın meyveli tepenin tavsiyesi ile kullanmak istiyordum. Sanırım elma armut iç kurdu içinde kullanılabiliyor kaolin kili ile birlikte.

Kaolin + Delfin uygulamasını bu yıl üçüncü yıldır yapıyorum, son derece etkili.

Dikkat edilmesi gereken şudur. Ağaçlar kaolin kaplı olsa dahi ergin kelebek yaprakta, dalda veya meyvede yumurta bırakabilir. Türüne göre bir kaç gün içinde larva yumurtadan çıktığında doğrudan meyvelere yollanır. Kaolin sebebiyle güç olsa dahi bazıları ulaşır ve meyve kurtlu olur.

Bu yüzden, ergin uçuşunu ya da yumurta varlığını izlemeli ve ek Delfin uygulamasını hazırda tutmalısınız. Zararlı varlığı sebebiyle Delfin uygulaması yaparken düşük doz kaolin de kullanmanız yerinde olur.

Buradan şunu da söyleyebilirim. Ergini kelebek olan zararlılarda kaolin, işi zorlaştırmasına rağmen larvanın meyveye girişini engelleyemez. Kaolin etkisi, doğrudan meyve kabuğunun altına yumurta bırakan sinekler için tamdır.

MeyveliTepe 01-06-2011 14:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 813692)
Sn. Meyvelitepe,

Karışımda min %95 olan Kaolinin içeriği aşağıdaki gibidir.

SiO2: %56 ± 2.5
Al2O3: %39 ± 1.2
Fe2O3: %0.7 ± 0.15
TiO2: %0.4 ± 0.05
Yanma Kaybı: %1

%5'lik kısımda çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek hiç bir madde yoktur. Ki buna bir örnek yukarıda sözü geçen Titanyum Dioksitti. Ayrıca bizzat benim yaptığım uygulamanın buraya da eklenmiş resmi (136 nolu mesaj) buna bir başka kanıttır. Göndereceğimiz numuneyi siz kendinizde test ettirebilirsiniz.

Amerika'da ki gibi Türkiye'de KKGM Kaolin için sertifika veya lisans türü bir belge istemiyor. Amerikadaki üretici koruma koşulları ile Türkiyedeki üretici ve tüketici koşullarındaki farklılık bizi bildiklerimizin hiç değilse bir kısmını şimdilik kendimize saklamamızı gerektiriyor.
...

Bilgi için teşekkür ederim. Ancak verdiğiniz bilgi Kaolinin literatürdeki dağılımı zaten. Ben, ürününüzün toplamı içinde kaolinin %95 olduğunu gösteren bir şey var mı diye sormuştum.

Haklısınız, ülkemizde tüketici koruma kuralları daha az gelimiş. Fakat buna dayanarak, sizin deyiminizle ürün içeriğini en azından güvence garantisi sağlamadan kendinize saklamanız ne kadar etik olur bilemem.

Yeni ürünün numunesi konusunda henüz herhangi bir gelişme olmadı, çok büyük ve pozitif bir farklılık beklentisiyle meraktayım.

acemi_caylak 05-06-2011 04:42

5 Eklenti(ler)
Kırklareli' nde büyük çoğunluğu elma olan 500 dönümün üzerinde bir bahçedeyiz. Bahçe sahibi rutin ilaçlamaları olan fungusit ilaçları ile birlikte uygulayabilceğimizi söyledi. Kabul ettik. Ancak bir kaç sıraya da sadece kaolin + Bacillus subtilis uygualanması konusunda ikna ettik. Ayrıca bahçenin 8 dönüm bağ olan bölümünde de kaolin + Bacillus subtilis uygulandı.

Dün uygulama önce elma bahçesi ve bağda yapıldı. Salı veya çarşamba günü ise Cevizlerde yapılacak.

Bu arada daha önce uygulama yaptığımız Umur Bey bahçesinde kaolin uygulanan tarafla uygulanmayan taraf arasındaki filiz gelişiminde yaklaşık 5-10 cm arası farklılıklar var. Bunun bu kadar erken etkili olabileceğine inanmıyordum ki dün Sevgili Bayindirmevki'den aşağıdaki maili aldım.

"Genel olarak tüm bahçe yağmurdan çoşmuş ve sürgün vermiş ama seni sevindirecek bir şey ki kaolinli taraf daha çok sürgün vermiş aynı umurbeydeki gibi. "

Bu durumu geçen yıl Ensar'ın fabrikadaki ağaçlarda ve Antep'te bizim bahçede antep fıstıklarında yaşamıştım. Yine de ben hala bu konuda daha fazla uygulama ve gözlem yapılması gerektiği taraftarıyım.

Ancak artık şunu kolaylıkla önerebiliriz, yaygın bilinenin aksine ilk kaolin uygulamasını kesinlikle sıcaklar başlamadan önce yapmakta yarar var.

İşte dünkü uygulamanın resimleri.

Bahçenin büyüklüğünün anlaşılması için uzaktan resimler.

Eklenti 220510

Eklenti 220511

Ceviz bahçesinin görünümü.

Eklenti 220512

Uygulamadan resimler.

Eklenti 220513

Eklenti 220514

acemi_caylak 05-06-2011 04:47

5 Eklenti(ler)
Bağ ve elma bahçesinin bir bölümünün görünümü.

Eklenti 220518

Uygulama sonrası, ağaçların görünümü.

Eklenti 220515

Eklenti 220516

Eklenti 220517

Eklenti 220519

Sevgi Durul 06-06-2011 17:29

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ensar (Mesaj 812525)
Sn. SDurul,

Kaolin atıldıktan sonraki fotoğraflardaki görüntü gayet güzel. Sanırım yenden fazla konsantre bir süspansiyon hazırlamanız gerekmiyecek. Yakın plandan yaprak fotğrafları çekerde yüklerseniz son hallerine göre bir yorum yapmak daha sağliıklı olacaktır.

Sevgiyle kalın

Sayın ensar, teşekkür ederim. Son on beş gündür yağış nedeniyle bahçeye dün gidebildik. Yakın çekim fotoğrafları ancak yükleyebiliyorum. Korktuğumuz gibi olmamış galiba. Yorum sizlerin. Saygılar...

Eklenti 221090

Eklenti 221091

ensar 06-06-2011 22:01

Sayın Sdurul,

Yaprakların durumu harika. Eğerf üzerine tekrar % 1.5 veya 2 lik bie süspansiyonu her hangi bir yaprak gübresi ya da biofungucit ile birlikte atarsanız gelecek bir kaç yağmuruda karşılamaya hazır olacaksınız demektir,

Sevgiyle kalın

Sevgi Durul 06-06-2011 22:07

Teşekkür ederim sayın ensar, biz yapıştırıcı olarak toz şeker kullanmıştık. Ben adını bilemeyeceğim, eşim ilaç da karıştırmıştı kaoline. Biz attıktan kısa süre sonra, yağmur yağınca ve o bembeyaz görüntü kaybolunca, yağmur hepsini yıkadı diye endişelenmiştik. Önerilerinizi eşime ileteceğim.

Şimdi yapıştırıcı olarak, başka bir ilaç aldık. Bu gün de cevizlere kaolin uygulandı.
Saygılar...

Delimus 09-06-2011 10:02

Yerli Kaolin almak istiyorum yardımcı olacak arkadaşlar iletişim bilgilerini iletirse sevinirim.

http://www.akyildizmadencilik.com/kaolen.htm

40 mikron diyor bu suda erimez mi ?

ensar 10-06-2011 13:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 819418)
Yerli Kaolin almak istiyorum yardımcı olacak arkadaşlar iletişim bilgilerini iletirse sevinirim.

Delimus özel mesaj kutunuzu boşaltırsanız ya da telefon numaranızı özelime gönderirseniz detaylı konuşalım derim.

Sevgiyle kalın


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024