agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Mikrobiyoloji ve Toprak (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/20171.htm)

omer.tuncer 27-03-2011 15:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 775122)
Sevgili Lonicera yanıtları yanlarına mavi ile yazdım.

Bir diğer önemli noktaysa topraktaki organik madde miktarını sürekli kontrol etmekten geçer. 3 ayda bir toprak tahlili yaptırılması gerektiğini söylüyor uzmanlar.

3 ayda bir tahlilmi en iyisi basit tahlil yöntemi bulup kendimiz yapmalıyız yoksa kazancı tahlile vereceğiz. :)

acemi_caylak 27-03-2011 15:30

Ömer Bey,

Aslında çok basit bir yöntemi var. Hassas bir teraziniz varsa, önce suyunu tümüyle çekene kadar kuruttuğunuz toprağı terazide tartarak not alıyorsunuz. Daha sonra fırında çok yüksek ısıda pişiriyorsunuz. Pişirme sonucu organik madde gaz halinde uzaklaşıyor. Daha sonra tekrar ölçerek aradaki farkın yüzdesini alarak topraktaki organik madde miktarını buluyorsunuz. Sonuç kesin olmasa da, yaklaşık bir fikir verecektir. Verimli bir toprak için organik madde oranının %4 civarında olması gerekiyor.

Toprak tekstürünü (topraktaki kil, kum ve silt miktarını) ise yine basit yöntemle ölçebiliyorsunuz. Bunu kendi blogumda anlatmıştım.

Toprağın kimyasal içeriğine gelince herkesin evinde yapabileceği basit bir yöntem değil. Yine de araştırırım. Basit bir yöntem bulursam burada yayınlarım.

omer.tuncer 27-03-2011 17:03

Bende su için Ph testi var ama toprak içinde kullanabilirmiyim bilmiyorum çünki sıvı Ph test i kuru toprakta başarılı olunmaz her halde.
Kimyasal içerik deyince iş değişiyor ama sanırım bitkilerin tüketmesi çok fazla deyildir. 2 yılda bir yapılsa bence yeterli olur gibi geliyor.
Bir de bitkilerin yaprak gelişimindeki renk ve şekil değişimleri de eksik veya fazla elementlerin göstergesi olabiliyor.

Lonicera 27-03-2011 17:05

Üstadım öncelikle bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Anlaşılan o ki, toprağa sonradan eklenmiş olan mikroorganizmaların aynı ortamda sürekli hayatta kalıp çoğalmalarını sağlamak, bunların yeniden elde edilip devamlı toprağa eklenmesinden daha çok çaba, emek, masraf vb. gerektiriyor. O zaman yılmadan üretime devam:)

Son olarak bir şey daha öğrenmek istiyorum sizin için sakıncası yoksa. Kompost çayı oluşturduktan sonra diyelim ihtiyaç fazlası kısmı (veya bu çayı bir sebepten ötürü kısa bir süre kullanamayacağız), içine melas ekleyip aynı oksijenli ortamda aynen çay yapımı gibi devam ettirmemiz mümkün müdür?

acemi_caylak 27-03-2011 18:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 775168)
Son olarak bir şey daha öğrenmek istiyorum sizin için sakıncası yoksa. Kompost çayı oluşturduktan sonra diyelim ihtiyaç fazlası kısmı (veya bu çayı bir sebepten ötürü kısa bir süre kullanamayacağız), içine melas ekleyip aynı oksijenli ortamda aynen çay yapımı gibi devam ettirmemiz mümkün müdür?

Sevgili Lonicera,

Çayı yaptıktan sonra en geç 4-5 saat içerisinde kullanmanız gerekiyor. Bazı kaynaklarda 18 saat diyenler var ama zaman geçtikçe ortamdaki oksijen azalacağından ölüm hızlanacaktır.

Melas ekleyip havalandırma ile (pompanız çalışır durumda olmalı) daha uzun süre saklanabilir. Ancak bakteriler için karbonhidrat ve yosun mantarlar için yulafezmesi, soya küspesi,un humik, fulvik asit gibi besinlerle sürekli takviye edilmesi gerekir.

Murat Uysal 27-03-2011 22:59

Peki Sevgili doğa dostları kardeşlerim. Ben Elimdeki EM-1 ile EM5 gibi diğer içerikleri nasıl hazırlarım. Bunların formülasyonu nedir?

EM-1 ayakkabı kokularının giderilmesinde, nem kokusunun giderilmesinde ve diğer kokuların giderilmesinde kullanabilirmiyiz?

Diğer formüllerin üretiminde hep EM-1 mi kullanacağız yoksa EMa mı?

memet 28-03-2011 14:55

Bu tescilli bir ürün. Yani satın almak gerekiyor. Yararlı bakterileri izole etmeniz de mümkün ama sanırım biraz teknik bilgi gerekiyor.

acemi_caylak 28-03-2011 22:32

2 Eklenti(ler)
Dr. Elaine Ingham, kendisini o kadar Toprak Biyolojisine adamış birisiki, toprağa kesinlikle biyolojik bir bakış açısıyla yaklaşılması gerektiğini belirtiyor. NPK eklemeyi, pH ve EC düzenleyicileri bir kenara bırakın diyor.

İşe toprak mikroorganizmalarını (yararlı bakteriler, mantarlar, protozoa ve nematodlar) ölçerek başlayın diyor. Yararlı mikroorganizmalar, toprak besininden, toprak yapısının düzeltilmesinden ve bitkilerin hastalık ve strese dayanıklıklarını sağlamasından sorumludur. Örneğin, hep zararlı oldukları düşünülen nematodlar buna güzel bir örnektir. Araştırmalar bitki tarafından alınan kullanılabilir “azotun %30-50 kadar kısmının nematodların bakterileri tüketmesi sonucu oluştuğunu göstermektedir.” (Jeff Lowenfels, Wayne Lewis, 2006)

Ancak sürekli toprak işleme ve kimyasalların gereğinden fazla kullanılmasından dolayı topraklardaki mikroorganizma çeşidi ve sayısı çok büyük oranda azalmıştır. Hatta fumigantlarla solarize edilen topraklarda mikroorganizma sayısı sıfırlanıyor.

Elaine Ingham bu yüzden toprakta mikroorganizma sayısının artırılmasını verimli bir toprak için birnicil ve en önemli koşul olduğunu belirtiyor. Hatta onun deyimiyle "topraklar hasta durumda ve hastalıklı bir toprakta sağlıklı bir bitki yetiştiremezsiniz."

Bu nedenle dünyanın bir çok ülkesinde katıldığı eğitimlerde, eğitim programı toprak mikroorganizmalarının tanınmasına yönelik basit mikroskop kullanımını da içermekte. Aşağıdaki resimlerde kendisi katılımcılara kompost içerisindeki mikroorganizmaların nasıl tanınacağını anlatırken görülüyor.

Eklenti 199188

Eklenti 199189

Aşağıda onun kursta anlattığı bir kompost çayı reçetesi bulabilirsiniz.

5 gallonluk kompost kabı (1 gallon=3.78 litre)
1 lb. kompost (1 lb=453.5 gr)
1/2 fincan humik asit
1 - 3 yemek kaşığı yosun
1 tatlı kaşığı sülfür içermeyen siyah melas

Bir ayrıntıyı daha vurgulamak yarar var. kompost çayı yaparken biz aslında yeni mikroorganizma yaratmıyoruz. Sadece kompostta varolan mikroorganizmaların 10.000 - 20.000 kat oranında çoğalmasını sağlıyoruz. Bu yüzden kullanacağımız kompostun kalitesine ve yaşına (minimum 4 ay) çok dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca kullanacağımız kompostun mümkün olduğunca fazla sayıda farklı maddeden yapılmış olması gerekiyor. Hatta bu komposta bir miktar solucan gübreside karıştırılabilir.

Elaine Ingham'ın ısrarla mikroskop üzerinde durmasının nedeni de bu. Kullanacağımız komposttaki mikroorganizma türlerini bilmemiz gerekiyor.

kayastop 29-03-2011 11:37

yararlı mikroorganizmaları nasıl tanıyacağız?

acemi_caylak 30-03-2011 08:48

Arkadaşlardan gelen sorular üzerine, bir konuya ayrıntılı açıklama getirmek istiyorum. Toprağınızdaki organik madde miktarı oranı düşükse topraktan uyguladığınız kompost çayı veya diğer mikrobiyal gübrelerin etkisi daha düşük olacaktır. Çünkü bu tür topraklarda sizin dışarıdan eklediğiniz bakteri ve mantar türü mikroorganizmalar yeterli besini bulamayacak ve beklenen olumlu etki daha düşük seviyelerde olacaktır. Dışarıdan eklemiş olduğunuz bu küçük yaratıklar ölmeden ayakta kalmalılarki toprağınızda besin işçiliği rolünü üstlenebilsinler. Bu yüzden mikrobiyal gübre uygulaması öncesi, toprak tahlili kesinlikle yaptırılmş olmalıdır. Toprağın organik madde miktarı, pH seviyesi vb. kesinlikle bilinmelidir.

Üstelik Türkiye topraklarının büyük çoğunluğunda organik madde miktarı azdır. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümünden Prof. Dr. Cahit Küçük ve Prof. Gökhan Çaycı, Tavuk Dışkılarının Organik Gübreye Dönüştülme Sistemleri isimli sunumlarında tarım alanlarımızın çoğunda organik maddenin yetersiz ve yaklaşık %1.5 civarında olduğunu belirtmekteler.

Sıralama Organik Madde Oranı Tarım Yapılabilir Topraklar İçindeki Yüzdesi
Çok Az %1’den düşük %19.2
Az %1-2 %49.8
Orta %2-3 %22.4
İyi %3-4 %5.6
Yüksek %4’ten fazla %3
Toplam %91.4 yetersiz

Bölgelerdeki durum ise aşağıdaki tabloda görülmektedir.

Bölgeler Değerlendirme
Trakya-Marmara %93.8’inde yetersiz
Karadeniz %85.5’inde yetersiz
Orta Anadolu %97’sinde yetersiz
Güneydoğu %95.8’ inde yetersiz
Ege %89.3’ünde yetersiz
Doğu Anadolu %94.4’ ünde yetersiz
Göller %95’inde yetersiz
Akdeniz %93.1’inde yetersiz

Buradan yola çıkarak, ortalama tarım yapılabilir toprak derinliğini 25 cm olarak alırsak 1 ha toprağa %0.25 lik organik madde artışı için yaklaşık 10 ton organik gübre gerekiyor. Bu organik madde gerekisinimini karşıladıktan sonra veya organik madde ile birlikte toprağa mikrobiyal gübre uygulaması daha etkili olacaktır.

Gübre seçimindeyse aşağıdaki tablo size yararlı olacaktır. Çünkü her bitkinin gereksinim duyduğu, kök bölgesi mikroorganizma çeşitliliği farklıdır. Bu konuda Soil Food WEB tarafından kullanılan ölçüt mantar:bakteri oranı şeklindedir. Aşağıdaki tabloda bazı bitkiler için yaklaşık oranlar bulunmaktadır. (Kaynak: www.soilfoodweb.com)


Bitki Mantar:Bakteri Oranı
Bakteri başat bitkiler 
Çim (ince saplı, lawn grass) 0.5 - 1.0
Çim (kalın saplı, turf) 0.9 - 1.5
Brokoli 0.3 - 0.7
Lahana 0.5 - 0.8
Havuç 0.5 - 0.8
Mısır 0.8 - 1.0
Buğday 0.8 - 1.0
Marul 0.5 - 0.8
Domates 0.8 - 1.0
Tütün 1 .0 - 3.0
Mantar başat bitkiler 
Üzüm 3 - 5
Yaprağını döken ağaçlar 10 - 100
Akçaağaç 5 - 100
Elma (bahçe) 10 - 50
Çam 50 - 100
Kozalaklılar 100 - 1000

Halil Önen 31-03-2011 00:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 776555)
.... Toprağınızdaki organik madde miktarı oranı düşükse topraktan uyguladığınız kompost çayı veya diğer mikrobiyal gübrelerin etkisi daha düşük olacaktır. Çünkü bu tür topraklarda sizin dışarıdan eklediğiniz bakteri ve mantar türü mikroorganizmalar yeterli besini bulamayacak ve beklenen olumlu etki daha düşük seviyelerde olacaktır. Dışarıdan eklemiş olduğunuz bu küçük yaratıklar ölmeden ayakta kalmalılarki toprağınızda besin işçiliği rolünü üstlenebilsinler. Bu yüzden mikrobiyal gübre uygulaması öncesi, toprak tahlili kesinlikle yaptırılmş olmalıdır. Toprağın organik madde miktarı, pH seviyesi vb. kesinlikle bilinmelidir.
.......
Toplam||%91.4 yetersiz......

Yani Türkiye topraklarının % 91.4 organik maddece yetersiz.

Peki bu ülkede hayvancılık yapılmıyor mu? Nereye gidiyor gübreleri. Yoksa biz hayvan gübresini kullanmayı mı bilmiyoruz?

Halbuki ahır gübresi zengin mikroorganizma kaynağıymış. 1 gr. ahır gübresinde 60 ile 137 milyar bakteri varmış.

Hem de ticari gübreler gibi tek taraflı değil, zengin besin elementleri taşıyor.


Aslında toprağı verimli hale getirmek ne kadar kolay ve ucuz...

Toprak tahlili yap, organik madde oranını bul...
İyi yanmış ahır gübresi ya da kanatlı gübre yeteri kadar ver...
Kompost çayını ver...
Kendi mutfağında yaptığın enzimlerle sula...

ve toprağın yapısını tarım için en uygun duruma getir.

Nedir bu kimyasal _ ticari _gübre çılgınlığı anlamış değilim.

Teşekkürler Acemi ufkumuzu genişletiyor kaybolan değerleri hatırlatıyorsun.
Saygılar

Safranlı 31-03-2011 13:03

ACEMI USTAMIZDAN VE dıyer ustalarımızın yazılarını devamlı okuyoruz ve takıp edıyoruz
dogadakı mukemmel uyum ortadayken cocuga anne sutu yerıne bebek maması vermekle meskuluz her hangı bır ürünün besinlerının dogada kolayca ve ulasılabılır halde oldugu ortada.mıkroorganızmalar da organık gubreye yani ana sütüne muhtaç.
bolca hayvan gübresı,bolca kompost,bolca malç kaplama,bolca sevımlı ve faydalı bakterıler fazlasıyla yeterlı gıbı.
piyasada bütün çırpınışımız ve kafa karışıklıgımız işi yokuşa sürmekten ve kulagımızı tersten göstermekten ibaret

soilless 31-03-2011 21:24

Bu mesajları okuyunca aslında yeri ve zamanı geldi diye düşündüm.

Kolay ulaşılabilir, uygun maliyetli, en hızlı bir şekilde kullanıma hazır duruma gelebilir bir organik gübre hazırlama tarifi çok yararlı olur.

Hem fide, fidan dikim zamanı çok yaklaştığı için, hem sadece haftasonunu ayırabilecek küçük bahçesi olanlar için, hem de organik tarım için en kolay ve yararlı el altında bulundurulacak organik cep tarif olacağı için;

Sn Acemi Ustanın detay bilgisi ile Sn Halil bey'in 30 yıllık tecrübesi, pratik uygulamalı, latifeli anlatımıyla şöyle bol mikroorganizmalı, organik maddeli, süper bir süper gübre hazırlama rehberi çok ama çok yararlı olur.

kayastop 01-04-2011 12:10

Emeğine sağlık Acemi Usta böylelikle,kompost çayı, piyasada mevcut ve 1 lt.si bile fahiş fiyata satılan bir çok üründen hem kat ve kat daha ucuz ve de daha zengin bir gübre oluyor.Kısacası heş şey aslına dönüyor.
Mikrobiyal gübreler,toprağınızın organik maddece doygunluğuna göre etkili oluyor.İsmini vermiyorum bir mikrobiyal gübre iki farklı tarlada, aynı üründe ,aynı miktarda ve aynı zamanlarda veriliyor bu şekilde bile çok fark ediyor.Ürünün kullanıldığı tarlalaradan birinin sahibi memnun kalırken diğer tarla sahibi hiç faydasını görmedim diyebiliyor.En önemlisi ve ilk yapılması gereken toprağı organik maddelerce zenginleştirmek olmalıdır.Daha sonra mikrobiyal gübrelere geçilmeli diye düşünüyorum.Örn.toprağa azotobakter verilecekse önce toprak analizi yaptırılmalı ve organik madde miktarı yeterli düzeydeyse bile iyi yanmış hayvan gübresi ilave edilerek kullanılmalı yoksa sonuç hüsran olabilir.

acemi_caylak 02-04-2011 19:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi soilless (Mesaj 777526)
Bu mesajları okuyunca aslında yeri ve zamanı geldi diye düşündüm.

Kolay ulaşılabilir, uygun maliyetli, en hızlı bir şekilde kullanıma hazır duruma gelebilir bir organik gübre hazırlama tarifi çok yararlı olur.

Hem fide, fidan dikim zamanı çok yaklaştığı için, hem sadece haftasonunu ayırabilecek küçük bahçesi olanlar için, hem de organik tarım için en kolay ve yararlı el altında bulundurulacak organik cep tarif olacağı için;

Sn Acemi Ustanın detay bilgisi ile Sn Halil bey'in 30 yıllık tecrübesi, pratik uygulamalı, latifeli anlatımıyla şöyle bol mikroorganizmalı, organik maddeli, süper bir süper gübre hazırlama rehberi çok ama çok yararlı olur.

Sevgili Soilless,

Bu mesajı okuduğumdan beri, böyle bir ürün var mı diye düşünüyorum. Açıkçası böyle bir ürün yok. Çünkü her toprağın ve üzerinde yetişen bitkilerin gereksinimi çok çeşitli. Ancak enzim başlığında, bu başlıkta ve Uzak Bahçeler-Kullanılabilir İlaç ve Gübre başlığı altındaki bütün tarifler, etkili oldukları bitkiler ve etki mekanizmaları bir başlık altında toplanabilir diye düşünüyorum. İsterseniz bunu bir UBYİ ödevi olarak alıp, bu konuda bize yardımcı olabilecek arkadaşlardan destek isteyelim. Bence hepsinin Uzak Bahçeler başlığı altındaki Kullanılabilir İlaç ve Gübre başlığı altında toplanmasında fayda var.

ensar 02-04-2011 22:58

Sevgili Soilless,

Birazcık dikkatli ve de notlar alarak Enzim , Mikkrobiyoloji ve Toprak, Kompost konularında açılan sayfaları incelersen ki tavsiye ederim gübre hazırlama rehberine ihtiyacın olmadan toprağını zenginleştirme konusunda yol alacağını söyleyebilirim.

Bu konuların sahipleri ve de katkıda bulunanlar hep bir yerlerden okuduklarını gördüklerini ve deneyimlerini paylaşarak forumdaşlara olta yapmaları konusunda yardımcı olmaya caışıyorlar, baliği vermek değil amaç.

Üstelik boynuzlar kulakları geçmeli.

Sevgiyle kalın

Hillbilly 03-04-2011 18:48

youtube da bir kaç video ya rastladım Compost Tea diye nasıl yapıldığını püf noktalarını anlatıyorlardı (onlarca video) herneyse ben de bu 3 ay süre zarfında bu işte bayağı ustalaştım. Öncelikle mükemmel bir compost toprak hazırladım ve bu toprağı kullanarak 24 saat içinde koyu kahverengi bi sıvı(çaya benzer) ortaya çıkıyor bunu yapraklara ve toprağa uygulayınca inanılmaz neticeler aldım.

Saksılardaki çilekler ve ahududular( şu anda olgunlaşmak üzere hatta ahududu meyveleri kırmızılaştı), pawpaw, frenk üzümü, goji berry, boysenberry, antep fıstığı, kocayemiş aklınıza ne gelirse deneme amacıyla şu anda balkonda yetiştiriyorum ve hepsi süper tepki verdiler bunların (zone 7) iklimle rahatlıkla baş edebildiklerini gördüğümden daha sonra bahçeye dikicem.

kayastop 04-04-2011 13:22

Yaprak gübresi yapılışı n,p,k
 
5 kilo taze inek gübresi
500 gr melas veya pekmez
3 lt. süt
100-150 gr yanmış odun külü

1 -1,5 mt.akvaryum hortumu

Bu malzemeleri 80-100 lt.lik varil içinde:
Varil yarısına kadar su ile doldurulur,içerisine yukarıda saydığımız malzemeler eklenerek iyice karıştırılır.Kapağına akvaryum hortumu geçecek kadar delik açılır,açılan delikten hortum geçirilir kapak sıkıca kapatılır diğer ucu su dolu bir şişe içine daldırılır.Bir hafta boyunca günde birkaç kez varil çalkalanır.Daha sonra 3 gün çalkalanmadan bekletilir 10. günün sonunda varilin ağzı açılır ve tortusu süzülür suyu alınır.Elde ettiğimiz bu sıvı gübre yüzde 10 seyreltilerek yapraktan verilir.
Sevgiyle kalın.

acemi_caylak 05-04-2011 17:28

1 Eklenti(ler)
İlkel insan, doğayla barışık yaşıyordu. İlk başlarda sadece avcılık ve toplayıcılıkla yetinirken aynı zamanda doğanın felaketleri karşısında çaresizdi. Ancak zamanla doğayı altetme becerisini kazanmış ve beslenmek için bitkileri kültüre alarak yetiştirmeyi yani tarımı öğrenmiş. Tahıllar (buğday, arpa, çavdar, yulaf) insanoğlunun ilk kültüre aldığı bitkiler ve arkeoloijk buluntular M.Ö. yaklaşık 10.000 yıllarında Mezopotamya bölgesinde tarım yapıldığını ortaya koyuyor. İnsanın evrimi içerisinde bu süre çok uzun olmasa da insanlığın uygarlığa geçişi olarak kabul ediliyor. Daha o zamanlardan ürettiğimiz ekmekler hala beslenmemizde en temel besin maddesi durumunda ve dünyadaki ekilebilir alanların yaklaşık %20′sinde buğday üretimi yapılıyor.

İnsanlığın tarıma geçişiyle birlikte yerleşik yaşama geçişte başlamış oluyor. Yerleşik yaşamla birlikte üretim fazlasını ellerinde bulunduranlar, çalışmadan da geçinebileceği boş zaman bulmuş ve felsefe ve politika yapmaya ve teknoloji ve alet gelişimiyle ilgilenmeye başlamışlar. Böylelikle toplumsal yaşam içerisinde işbölümü ve sınıfların oluşma sürecide başlamış ve birileri sahip olduğu mülkiyet gücü ve silahlar sayesinde, kendilerine tanrı, tanrı kral, tanrının oğlu veya temsilcisi gibi payelerde vermişler. Bunlar ürettikleri silahlarla öncelikle sadece kendi çevrelerindeki toprakları korumayı hedeflese de bu alan zamanla genişlemiş, kendilerine bağlı silahlı birlikler oluşturarak başkalarına ait topraklara da el koymayı da kendilerine hak olarak görmüşler. Toplumsal sistemin özü olarak mal ve toprak sahipliği öne çıkmaya başlamış ve özel mülkiyetin kutsanmasını ve mutlaklığını öne çıkaran hukuksal ve dinsel kurallar oluşturulmuş ve en sonunda bunun üst noktası olan devletler ortaya çıkmış.

Ancak bu süreç aynı zamanda egemen sınıfların ortaya koyduğu kurallara başkaldırıyı içeren, alternatif üretim sistemlerinide gündeme getirmiş. Özellikle sanayi devrimi sonrası bilim ve teknikteki hızlı gelişmeler insanı zamanla ürettiği makinelerin kölesi haline getirmeye başlamış durumda. İnsanlık bu teknolojik gelişmenin sarhoşluğu içinde, içinden geldiği doğal koşulları tümüyle yadsımaya ve sadece metanın egemen olduğu bir dünyaya adım atarken (Hatta Marks haklı olarak bunu insanın kendi doğasına "yabancılaşması" olarak tanımlar.), her zaman bunun karşısında, yeniden doğaya dönüş yolunu arayan ve bunun mücadelesini veren alternatif akımlar, doğayla barışık farklı üretim tekniklerini gündeme getirmişler.

İşin daha ayrıntısı Mikrobiyoloji ve Toprak konusunun sınırlarını aştığı için şimdilik burada keselim ve bu arayışların sonucu ortaya çıkan ve organik tarım, ekolojik tarım, doğal tarım, biyolojik tarım vb. olarak adlandırılan akımların başlangıcı sayılan 1920'li yıllarda Rudolf Steiner tarafından formüle edilen bir kompost yapım tekniğini anlatalım.

İşin içine fazlasıyla astroloji ve mistisizm katan (insanın doğaya dönüş özleminden olsa gerek), Organik Tarım’ın kurucularından sayılan ve Biyo-Dinamik (BD) çiftçiliğin temellerini atan Avusturyalı filozof ve bilim adamı Rudolf Steiner’in bir kompost reçetesi var. Dünya’da Organik Tarımın, 1920 yıllarda yıllarda Steiner’in biyo-dinamik çiftçiliği ile başladığı genel kabul görmektedir. Bunu takiben, 1930 ve 40’larda İsviçre’de Hans Müller tarafından, İngiltere’de Eve Alfour ve Albert Howard, Japonya’da Masanobu Fukuoka tarafından geliştirildiği bilinmektedir.

Stenier’in,

BD500 – Boynuz Gübresi
BD501 – Boynuz Silisi
BD502- Civanperçemi çiçeği (Achillea millefolium)
BD503 - Papatya çiçekleri (Chamomilla officinalis)
BD504 –Isırgan otu
BD505 - Meşe kabuğu
BD506 - Karahindiba çiçeği (Taraxacum officinale)
BD507 - Kediotu çiçekleri (Valeriana officinalis)
BD508 – Atkuyruğu bitkisi çayı


şeklinde çeşitli reçeteleri var. Bunlardan 500-507' yi içeren ürünlerin hepsinin belirli oranda komposta karıştırılması gerekiyormuş. 508 ise tek başına yaprakların spreylenmesinde kullanılıyor. Hatta Amerika’da ilk kompost aşılayıcı ürün, Steiner ile birlikte çalışan Dr. Ehrenfried Pfeiffer’ ın önderlik ettiği çalışmalardan esinlenilerek BD Compost Starter® ticari adıyla piyasaya sürülmüş.

Aşağıda BD500’ ün tarifini vereceğim. Fırsat bulursam diğerlerini de çeviririm. İnternette bu konuda o kadar mistisizm kokan döküman var ki daha önce bir mesajımda söz ettiğim gibi boynuzların toprağa gömülme zamanının gün dönümü (23 Eylül) ve çıkarılma zamanının İsa’nın göğe yükselişine denk getirilmesi gibi konuya oldukça mistisizm katan reçetelere de rastlayabilirsiniz. Ancak hala Rudolf Steiner’in izinden giden Biodynamic Farming and Gardening Association (Biyodinamik Tarım ve Bahçecilik Derneği) gibi kar amacı gütmeyen kurumlarda var.

BD500 - İnek Boynuzu Gübresi

Karanlık ve Serin

Kök Gelişimi için yararlı + Toprak düzenleyici

Eylül – Kasım arası gömülür, Şubat – Mart arası çıkarılır.

Bu dönem aralığı, dünyanın nefes aldığı ve kozmik dünya güçlerinin en aktif olduğu kış dönemidir.

Malzemeler
İnek boynuzları, taze inek (sığır olmasın diye uyarı var) gübresi.

Hazırlık Süreci

1- Gübre toplama öncesi iki gün boyunca inek yüksek kaliteli gıda (iyi yeşil yem ve daha az protein içeren yapay yem) ile beslenir.
2- Yarım metre derinliğinde çukur kazılır. Çukur sel götüren bir bölgeden ve ağaçların kök sisteminden uzak bir noktaya kazılmalıdır. Çukurun dibine %50 toprak, %50 iyi bir kompost karışımı seriniz. Çünkü boynuzlu gübre gömüldüğü toprağın özelliklerini alır. Bu yüzden kaliteli toprak şarttır.
3- İnek boynuzlarını toplayınız.
4- Gübreyi hazırlayınız. (boynuz büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 50 - 150 gr gübre)
5- Eylül-Kasım ayları arasında inek boynuzlarını inek gübresi ile doldurun
6- Boynuzları aşağıdaki resimdeki gibi çukura yerleştirin.

Eklenti 201183

7- Bounuzların üzerini toprakla kapatın. Eğer toprak yeterince zengin değilse boynuzların üzerini de %50 kompost, %50 toprak karışımı ile kapatınız.
8- Boynuzlu gübre 4-6 ay arasında toprak altında beklemelidir.
9- Kompost çukurunuzu nemli ve yaklaşık 20 ⁰C sıcaklık civarında tutunuz. Eğer sıcak günlerde çok ısınan bir bölgede ise gölgelik yapmakta fayda var.
10- 4 ay sonra fermentasyon bitmiş mi bir kontrol ediniz. Kontrol için bir boynuzu çıkararak inceleyiniz. Eğer yeşil inek gübresi kahverangileşmeye başlamış ve toprak kokusu hakimse kompostunuz kullanıma hazır demektir. Eğer kullanmayacaksınız uzun süre toprak altında kalmasında sakınca yoktur. Kullanacağınız zaman çıkarabilirsiniz.

Uygulama

Hazırlamış olduğunuz kompostu, dönüme 10 gr kompost, 6 litre yağmur suyu denk gelecek şekilde bir kovada 1 saat boyunca sürekli havalandırarak karıştırınız.
Öğleden sonra veya akşam üzeri tam güneş batmadan önce yapraklara veya toprağa spreyleyerek uygulayınız.

Halil Önen 05-04-2011 23:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 780374)
...
BD 500 - İnek Boynuzu Gübresi

......
Kök Gelişimi için yararlı + Toprak düzenleyici

.....
...dönüme 10 gr kompost, 6 litre yağmur suyu denk gelecek şekilde bir kovada 1 saat boyunca sürekli havalandırarak karıştırınız.
Öğleden sonra veya akşam üzeri tam güneş batmadan önce yapraklara veya toprağa spreyleyerek uygulayınız.

Yani yapraktan da verilebilen bir toprak düzenleyici...

Güzelmiş hem de kolay.

Bir dönüme 10 gr.olduğuna göre; bana bir boynuz yeter, :) müdürlere birer boynuz, iki boynuz da Zeytinlibahce'ye etti 2,5 düve ( genç sığır) eder.:D

Eşe dosta da düşünürsek 10 boynuz yeter...


Genç inek boynuzlarına kendi gübresini dolduracağız, 6 ay toprak altında bekleteceğiz, sonra suyla seyreltip kullanacağız.

Hadi mistik yönünü anladık da ...

Bu boynuz nasıl oluyor da toprağı düzenliyor, sanki hokus pokus var gibi...

Kompost aşılayıcı olarak da kullanılıyormuş...


Ya Acemi üstat sen Hindistan'a da gitmemiştin ama...:p

acemi_caylak 06-04-2011 00:12

Halil Bey,

İşin sırrı olan cümleyi kaçırmışsın.

Alıntı:

Bunlardan 500-507' yi içeren ürünlerin hepsinin belirli oranda komposta karıştırılması gerekiyormuş. 508 ise tek başına yaprakların spreylenmesinde kullanılıyor.
BD500-BD507 karıştırılarak kompost yapılıyor. Toprak düzenleyici olan bu. Tam anlaşılması için diğerlerininde anlatılması gerekiyor. Sonuçta bizim açımızdan önemi; Rudolf Steiner Organik Tarımın kurucusu sayılıyor. Üstelik Steiner'in çalışmaları birçok ülkede, engelli çocuklar için okulların, bilim araştırma merkezlerinin ve sanat okullarının kurulmasına yönelik girişimlere temel oluşturmuş. Hala onun izinden giden bir çok sivil toplum örgütü kar amacı gütmeden çalışıyor.

Diğerlerinide fırsat buldukça çevireceğim. İşin kozmik tarafını bir tarafa bırakırsak, önerdiği yöntemler aslında sizin, benim ve diğer bir çok doğal üreticinin uyguladığı basit ve insanın doğayla barışık yaşamasını öğütleyen yöntemler.

Hindistan meselesine gelince Ensar bu ay sonuna doğru büyük olasılıkla Hindistan yolcusu. Oradaki gelişmeleri artık ondan dinleriz.

acemi_caylak 06-04-2011 08:50

BD501- Boynuz Silisi

Aydınlık ve Ilık
Yaprak gelişimi + Fotosentez hızlandırıcı
Mart – Mayıs döneminde gömülür , Eylül – Ekim döneminde çıkarılır.
Bu aralık dünyanın nefes verdiği ve kozmik ışık enerjisinin en kuvvetli olduğu dönemdir.

Malzemeler

İnek Boynuzu, kuvars kristal (Temiz ve düzgün şekilli olmalıdır.)

Hazırlık Süreci

1- Kuvars bir çekiç veya başka türden öğütücü veya kırıcılarla iyice toz haline getirilir. (Ancak ezme ve toz haline getirme sırasında toz yutmamaya dikkat ediniz. Kot kumlama işçilerininde en büyük belalısı olan slikozis hastalığı kuvarsın akciğerlere yapışmasından kaynaklanır. Kırma ve öğütme işlemi sırasında maske takılması önerilir.)

2- Sert bir hamur yapmak için kuvarsı su ile ıslatınız.

3- Her boynuza kuru ağırlık olarak 200 – 300 gr kuvars hamurunu doldurunuz. (Not: Burada miktar olarak kuru haldeki ağırlığı kastediyor. Islatınca daha ağır gelecektir. Bu yüzden ıslak ağırlık miktarı daha fazla olabilir.)

4- Aynen boynuz gübresindeki gibi yarım metre derinliğinde bir çukur kazınız ve tabana %50 kompost, %50 toprak karışımını yayınız.

5- Boynuzların üzerini toprakla kapatın. Eğer toprak yeterince zengin değilse boynuzların üzerini de %50 kompost, %50 toprak karışımı ile kapatınız.

6- Boynuzlu silis 4-6 ay arasında toprak altında beklemelidir. Mart gündönümünde gömülüp, eylül gündönümünde çıkarılması tercih edilir.

Uygulama

1- 6 ay sonra topraktan çıkarılan bu boyunuzlu silis sulandırılarak kullanılır. 1 gr silis (küçük parmak tırnağını örtecek kadar) 15 litre sıcak ve temiz suyla karıştırılarak solüsyon haline getirlir.

2- Boynuz gübresindeki gibi, 1 saat boyunca saat yönünde veya saat yönünün tersine karıştırılır. (Sürekli aynı yöne doğru.)

3 -İki kere BD500 uygulamasından sonra BD501’i bitkilerinize uygulayınız. BD501 boynuz güresinin tersine sabah erken saatlerde bitkilerin üzerinde hafif bir sis oluşturacak şekilde spreylenir.

4- Uygulama bitkiler uyanınca ve tam hasat öncesi olmak üzere 2 kere yapılır.

Biyodinamik Kompost Yapımı

BD preperatlarının besin içeriği ve kozmik etkisi açısından ilişkili oldukları gezegenlerin adları aşağıdaki tablodadır.

BD Adı BitkiBesin İçeriğiİlişkili olduğu gezegen
BD502Civanperçemi çiçeğiKükürt, Potasyum ve iz elementlerVenüs
BD503Papatya çiçekleriKalsiyum ve KükürtMerkür
BD504Isırgan otuKükürt, potasyum, kalsiyum ve demirMars
BD505Meşe kabuğuKalisyumAy
BD506Karahindiba çiçeğiSilisyum (Silicilic asit) potasyumJupiter
BD507Kediotu çiçekleriFosforSatürn

Kompost yapımında bu maddelerden BD502- BD506 1 gr olarak 5 metreküp kompostluk malzemeye karıştırılır. BD507 ise %5' lik sıvı halinde 10 ml olarak karıştırılır. Bu karışımların hepside yararlı mikroorganizma içeriyormuş (Bu size bazı ticari ürünleri anımsatıyordur.) ve kompostlaşma sürecini hızlandıran işlev görmektelermiş.

Kompost çukuru 30-45 cm derinliğinde, 60 cm uzunluğunda ve 60 cm genişliğinde hazırlanır. Çukurlar sel sorunu olmayan ve ağaç köklerinden uzakta bir noktaya kazılır. Ekleyeceğiniz malzeme oranlarını sabit tutarak, çukuru istediğiniz oranda geniş tutabilirsiniz.

Buraya yeşil ve kahverengi malzemeler karıştırılarak veya bir kat yeşil malzeme bir kat kahverengi malzeme halinde doldurulur ve yukarıdaki preperatlar eklenir. Kompost yığını %60 nem içerecek şekilde su spreylenir. Bunlara artı olarak, 55 adet farklı yararlı mikroorganizma içeren (bakteri, fungus, aktinomiset ve maya içeren) BD500 eklenmesi de Dr. Ehrenfried Pfeiffer, tarafından öneriliyor. Dr. Ehrenfried Pfeiffer Oakland, Kaliforniya, Karayip Adaları, Evrupa ve Uzak Doğuda uzun yıllar kompost danışmanlığı yapmış bir uzman.

Bu preparatlar eklendikten sonra, kompost yığınının üzeri saman ve toprak karışımı ile örtülerek 6 ay kadar beklenir.

Bu süre sonunda toprak kokulu, bol besinli, elinize aldığınızda kadife yumuşaklığı hissi veren humusunuz (kompostunuz) hazır olur.

Not: Komposta ne kadar farklı malzeme katarsanız kompostunuz o kadar zengin olacaktır. Örneğin büyükbaş ve küçükbaş hayvan gübreleri ile kanatlı gübrelerini karıştırarak kullanabilirsiniz. Yeşil malzeme miktarını mümkün olduğunca fazla sayıda bitkiden seçmekte fayda var. Mineral içeriğini zenginleştirmek içinse, fosfat kayacı, bir miktar kireç ve odun külü, kan, kemik unu katabilirsiniz.

acemi_caylak 06-04-2011 09:32

Mikrobiyoloji ve Toprak bilimsel bir konu olup, yukarıdaki türden mistik ve astrolojik yaklaşımları dışlar. Yukarıdaki biyodinamik çiftçilik ile ilgili 2 yazıyı eklemedeki amacım, organik tarımın tarihçesine ışık tutması açısından değerlendirilmelidir. Yoksa birileri ay doğarken ekim yapmayı savunurken, bir başka birileri dolunay zamanında ekimin daha etkili olacağını söyleyebilir. Hatta birileri daha da ileri gidip bu bitkilerin her birinin ekim zamanının yılın belli bir dönemindeki astronomik olaya denk getirilecek şekilde ekilmesini savunabilir. Bu herkesin dünyaya bakış açısıyla ilgili.

Ancak buradaki mistisizme biraz dikkat çekmeden duramayacağım. Dikkat ederseniz birileri 55 tür mikroorganizmadan söz ederken, bir başka ticari ürünün içerisinde, 80 tür mikroorganizma olduğu iddia edilebilmektedir. Yarın bir başka ürünün 120 çeşit mikroorganizma içerdiği de kolaylıkla iddia edilebilir.

Oysa topraktaki besin döngüsü çok daha karmaşık ve hala bütünüyle tam anlaşılamamış süreçlerden geçmektedir. Bu uygulamaların hepisininde toprak yapısını düzenleme ve bitki gelişimini tetikleyici işlevleri olsa da, hiç birisi tam olarak bir bitkinin bütün gereksinimini karşılayamaz. Üstelik bolca mikroorganizma içerdiği söylenen ürünlerde, birbirine antagonist etkide bulunan mikroorganizmalar olmasının yanında, her birinin yaşam koşulları ve besin istekleri çok farklı olabilr. Örneğin bir ürün içerisinde, pH 3.5-4.0 aralığında yaşayan bir organizma ile pH 7.5-8.5 aralığında yaşayan bir mikroorganizmanın bir arada bulunduğu söyleniyorsa, buna birazda kuşkuyla yaklaşmak gerekir.

üzüm 06-04-2011 13:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 780613)
...
Bir dönüme 10 gr.olduğuna göre; bana bir boynuz yeter, :) müdürlere birer boynuz, iki boynuz da Zeytinlibahce'ye etti 2,5 düve ( genç sığır) eder.:D

Eşe dosta da düşünürsek 10 boynuz yeter...
...

Bu tür şeylerde beni de aranıza alın. Size Yetişemiyorum...

acemi_caylak 06-04-2011 13:57

Sevgili Üzüm,

Biz seni zaten bizden sayıyoruz. Baharda geliyor. Uzakbahçelerde senin bahçeyi de görmek isteriz.

üzüm 06-04-2011 14:31

Sevgili acemi_caylak,

Teşekkür ederim; bende zaten sizden sayıyorum kendimi. :) (Bu sene katılmama olanak yok ama seneye neden olmasın...)

acemi_caylak 06-04-2011 15:39

1 Eklenti(ler)
Aslında bazı yazılar forum ortamında, arada kaynayıp gidiyor. Bu linkteki deneyi hiç kimsenin yaptığını sanmıyorum. Yeniden anımsatayım dedim. Purple Non-Sülfür Photosynthetic (Mor kükürt olmayan (kükürtsüz) fotosentetik) bakteriler, oksijensiz ortamda sadece ışık altında fotosentez yapabilen bakteriler. Özellikle pirinç üreticilerinin ve topraklarında drenaj sorunu olan arkadaşların çok işine yarayacak türler. Üstelik elde edilmeleri de çok kolay. Su yüzeyinde bitki artıkları ve yapraklar birikmiş bir gölden veya dereden alınan su ile koaylıkla üretiliebilirler.

Bir sonraki aşama ise mikroskop altında gözlenmeleri. 60x-100x arası bir mikroskopta, kırmızı pigmentleri rahatlıkla görebilirsiniz.

Eklenti 201312

acemi_caylak 18-04-2011 13:18

1 Eklenti(ler)
Evde gübre, enzim, ilaç vb. yapımında kullandığınız malzemeler ile ortaya çıkan son ürünün pH seviyesi çok önemlidir. Çok asidik veya çok bazik (alkali) bir ürün bitkilerinize zarar verebilir. Bu yüzden elinizin altında mutlaka bir pH ölçer bulunmalıdır. Aşağıdaki referans tablo size kullanacağınız malzemelerin pH derecesi hakkında karşılaştırma amaçlı genel bir fikir verecektir.

Eklenti 204067

Örneğin çok bilinen bir yanlışı vurgulayalım, herkes damıtılmış suyun pH seviyesinin 7 olduğunu ve nötr (pH 7 olduğu için ne asit, ne de baz) olduğunu bilir. Ancak buradan yola çıkarak, yağmur suyununda pH seviyesi 7 kabul edilir. Oysa yağmur suyunun pH seviyesi 5.6- 6.5 civarındadır. Çünkü yağmur suyu içerisinde, havadaki CO2'nin suda çözünmesinden dolayı bir miktar karbonik asit vardır ve pH seviyesinin 5 lere düştüğü yağmurlar asit yağmuru kabul edilir.

Çok bilinen bazı maddelerin yaklaşık pH seviyesi aşağıdaki gibidir.

Elma Suyu: 3
Üzüm: 3.5 - 4.5
Portakal Suyu: 3 - 4
Greyfurt Suyu: 3
Ekmek: 5 - 6
Süt: 6.5
Yoğurt: 4.5




Not: pH seviyesi logaritmik olarak ölçüldüğü için, her bir değer bir önceki değerin 10 katı kadar daha asidik veya daha baziktir. Örneğin limon suyu sirkeden 10 kat, domatesten 100 kat daha asidiktir.

seyyah53 21-05-2011 14:54

Ben bundan sonra solucan gübresi çayı yapım denemelerimi bu başlık altında resimleyip anlatsam olmazmı?...

Tek başlık altında unutulup gidiyor...ağrıma gidiyor doğrusu...:)

Burada üstadlardan ve önerisi olanlardan daha fazla katılım olabileceğini düşüüyorum...İzin istiyorum...

acemi_caylak 23-05-2011 09:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 807710)
Ben bundan sonra solucan gübresi çayı yapım denemelerimi bu başlık altında resimleyip anlatsam olmazmı?...

Tek başlık altında unutulup gidiyor...ağrıma gidiyor doğrusu...:)

Burada üstadlardan ve önerisi olanlardan daha fazla katılım olabileceğini düşüüyorum...İzin istiyorum...

Sevgili seyyah53,

Benim açımdan bir problem yok. Ancak forum yönetimi ne der bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla kompostla ilgili çok fazla sayıda konu vardı ve bunların hepsi bir araya toplandı.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025