agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

orcanöbekçi 10-03-2011 21:42

enzym ve solucan çiftliği
 
5 Eklenti(ler)
Daha sonra yoğurt suyundan 200ml alıp boş kaba döktüm.Üzerine 14 adet
siyah küp şekeri havanda dövüp döktüm,üzerine 35 ml kuru maya döktüm,
üzerinede 35 ml pekmez döktüm.ama en sonunda az geldi diye bir 35 mldaha
pekmez ve yoğurdun geri kalanını oda 35-40 ml civarında en üste döküverdim.
bundaki ölçüler,hani saıcan hocam sizin hazırlayıpta üstüne '' şimdi bir kaşık
pekmez,bir kaşık maya ve sonrada yoğurt suyunu ilave etmiştiniz.Ben bir l'cola kapağı suyu yemek kaşığına döktüm,yani coca cola kapağı da aynı ölçü.
Tam bir yemek kaşığı yapıyor.küçük bir ölçü kabım var,zirai malzeme satan yerlerde var istense hemen verirler,onun içine bir cola kapağı suyu döktüm
orada tam 0.5 ml ye karşılık geldi.Sizin kap 2.250 grlıktı benimki ise 17.5kg.
yedi katı eder diye her şeyi yedi katı yaptım.Diğer ölçülerde öyle ayarlandı.
Bunlarıkoyduktan sonra kabın içinde karıştırdım.malzemeleri doğruyana kadar
rafa kaldırdım.İki saat içinde nasıl kabarmış görmeye değerdi.
Sonra malzemeleri hazırlayıp kaba koydum arada bir karıştırdım.Pancar,
kereviz,elma,armut,havuç,balkabağı ve bahçeden topladığım kendiliğinden çıkan otları salataya doğrar gibi doğradıktan sonra koyup karıştırıp,hazırladığım
mayalık malzemeleri de üzerine döktükten sonra kapağı kapattım.Hatta kapak
iyi kapanmamış sonradan iyice kapattım.Şimdi beklemedeyim.Bir gün geçti
hala hava kabarcığı yok ama bekliyorum.Nasıl olsa kabarcıklar çıkar.

orcanöbekçi 10-03-2011 21:48

enzyme ve solucan çiftliği
 
5 Eklenti(ler)
fotoğrafların devamı,yukarıda ölçü kabındaki maya ve pekmez.Şekeri ilk olarak dökmüştüm.

rozkan 11-03-2011 13:58

Ben portakal kabuğu, yoğurt suyu, ekmek, maya, kefir, pekmez veelmadan oluşan malzemeyi 5 lt su içinde şarap yaparken kullandığım damacanaya koydum ve elde ettiğim enzimi ev çiçeklerinde kullandım. Alaca benjaminin yaprak gelişimi mükemmel oldu ama sarı renk olması gereken bölgeler açık yeşil diğer yerler çok parlak ve koyu yeşil oldular. Diğer çiçeklerdede canlı yaprak yapısı oluştu.

Bu sene kavun yetiştirmeyi düşündüğüm bahçemde enzim denemeleri yapmak istiyorum. Ucuz ama potasyumca zengin bir enzim hazırlamak istiyorum. Muz, tere, fasulye, barbunya, patateste potasyumun çok olduğunu okudum ama veriler bilimselmi bilmiyorum. Bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.

Bu enzime güvercin gübresi katarsam fermantasyon olurmu?

üzüm 11-03-2011 14:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rozkan (Mesaj 766731)
...
Bu sene kavun yetiştirmeyi düşündüğüm bahçemde enzim denemeleri yapmak istiyorum. Ucuz ama potasyumca zengin bir enzim hazırlamak istiyorum. Muz, tere, fasulye, barbunya, patateste potasyumun çok olduğunu okudum ama veriler bilimselmi bilmiyorum. Bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
...


'Mikrobiyoloji ve Toprak' başlığında güzel bilgiler var. Ben bu mesajdan yararlanarak birşeyler yapmaya çalışıyorum.

rozkan 11-03-2011 15:35

Teşekkürler üzüm.Ben Emirdağlıyım iklim özellikleri Eskişehir'e yakındır. Deneyimlerini paylaşabilirmisin.

Sarıcan 11-03-2011 15:53

Sn. orcanöbekçi,

Sevgi dolu sözlerinize teşekkür ediyorum. Boynuz kulağı geçer derler, bundan sonra bende sizlerin yaptıklarından çok şeyler öğreniyorum. Benim amacım bir kıvılcım çakmaktı. Devamını ülkemin zeki insanları zaten getirecekti. Uygulamalardaki başarılı sonuçları gördükçe en az sizin kadar mutlu oluyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

orcanöbekçi 11-03-2011 16:15

Sayın rozkan,
Yukarda açıkladığınız enzimi havasız ortamda ne kadar beklettiniz.Birde gramajlarını şöyle kabataslak verseniz çok mutlu oluruz, şimdiden teşekkürler.

üzüm 11-03-2011 16:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rozkan (Mesaj 766786)
Teşekkürler üzüm.Ben Emirdağlıyım iklim özellikleri Eskişehir'e yakındır. Deneyimlerini paylaşabilirmisin.

Sayın rozkan, Sarıcan hocamın verdiği bilgiler doğrultusunda ilk defa enzim yapmaya çalışıyorum; bende öğreniyorum.

rozkan 11-03-2011 17:19

Sayın oranöbekçi,
forumdaki enzim ve soğuk kompostla ilgili yazıları okuyordum,misafirler geldi meyveler yendi bir yığın kabuk oluştu.Daha önce evde şarap yaptığım için fermantasyon aparatları yapmıştım. Büyük bir projem olmadığı için sırf atıklar boşa gitmesin diye, ölçü kullanmadan meyve atıklarını, ekmek atıklarını,biraz yeşilliği kabaca doğrayıp bir çay bardağı kefir,yarım çay bardağı pekmez kapta biriken yoğurt suyu ve yaş maya ekledim. Yaklaşık 15 gün fermantasyon devam etti. 2,5 ay sonra bitkilere sulandırarak fısfısla yapraklara sıktım. Çiçeklerdeki canlılık beni heveslendirdi, küçük bir arazi parçasına bağ dikmeyi ve arasına kavun ekmeye karar verdim. Sıvı gübre denemeleriyle kavunda verim sağlarsam 20 dekara kavun ekmeyi düşünüyorum. Yanmış hayvan gübresi ile tarlanın organik yapısını güçlendirdikten sonra değişik enzimleri deneyeceğim. Seneye şeker pancarı, patates gibi şeker,nisaşta oranı yüksek malzemeleri katarak mayaların besinini burdan sağlamayı düşünüyorum(Pekmez, melas yerine). Yeşil bitkilerden toprağa azot depolayan,yonca, bakla, fiğ gibi bitkileri de karışımda deneyeceğim. Şu anda tarlada denediğim bir ürün yok, karların erimesini ve baharı iple çekiyorum.

Murat Uysal 11-03-2011 22:55

yaaa neler varmışda ben bilmiyormuşum ...

Valla arkadaşlar öyle odaklandım ki öğrenmeye... Maşallah.. Rabbim hepinizi nazardan korusun.. Daha çok öğrenecek şeyim var.

acemi_caylak 12-03-2011 17:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 766767)
'Mikrobiyoloji ve Toprak' başlığında güzel bilgiler var. Ben bu mesajdan yararlanarak birşeyler yapmaya çalışıyorum.

Sevgili Üzümün belirttiği mesajda, oldukça besleyici ürünler var. Ayrıca bitkiler için enzim yaparken, limon ve portakal kabuğu, sarmısak, zencefil, ezilmiş kanola tohumu, ısırgan ve taze söğüt yaprağını ince ince kıyarak enzime katarsanız, nematod, mantar vb. zararlılara karşı bitkilerinize ekstra koruma sağlamış olursunuz.

Ayrıca enzim yaparken mümkün olduğunca küçük parçalayınız (mümkünse rendeleyerek) ve enzim şişelerini ılık bir odada saklayınız.

Halil Önen 12-03-2011 23:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 767322)
Sevgili Üzümün belirttiği mesajda, oldukça besleyici ürünler var. Ayrıca bitkiler için enzim yaparken, limon ve portakal kabuğu, sarmısak, zencefil, ezilmiş kanola tohumu, ısırgan ve taze söğüt yaprağını ince ince kıyarak enzime katarsanız, nematod, mantar vb. zararlılara karşı bitkilerinize ekstra koruma sağlamış olursunuz.

Ayrıca enzim yaparken mümkün olduğunca küçük parçalayınız (mümkünse rendeleyerek) ve enzim şişelerini ılık bir odada saklayınız.

Limon kabuğu,
Portakal kabuğu,
Sarımsak,
Zencefil,
Ezilmiş kanola tohumu,
Isırgan otu,
( şu mevsim yok)
Taze söğüt yaprağı

buna;

Kekik suyu,
Sütleğen suyu,
Karanfil
,

de eklenirse;

bitkilerin temel hastalıklarından olan nematot ve mantar için tam çözüm bulunmuş demektir, diyebilir miyiz?

hanndan 13-03-2011 21:31

bahçe ve çiçek yetiştirmeye yeni bilgiler öğrendikce dahada hevesleniyorum.ne güzel yazılar yazmışsınız,doğa için çalışmanız ne güzel.5 aydır bahçeli bi evde yaşıyoruz.bahar gelmesiyle bizde hazırlıklara başladık.hele ki bu başlıkda okudugum yazılarla yarın hemen bende bi kompost hazırlamak istiyorum.yapımı kolaymış.hazırladığımızı kaç derecelik bi yerde bekletmeliyiz,bide çiçeğe verilme vakti geldiğini nasıl anlamalıyım.2 ay diye okudum ama öylemi.......

Murat Uysal 16-03-2011 00:21

Peki bu hazırlanan Enzimler EMA ile aynı işlevi görüyomu bahçelerde.. Yoksa Enzim yapalımda EMA almaya da gerek var mı?

acemi_caylak 16-03-2011 08:45

Sn. Muratuysal2010,

Evet aynı işlevi görür. Hatta biraz araştırırsanız daha iyisini bile yapabilirsiniz.

hanndan 16-03-2011 15:32

formu okudukça kafam karıştı.bende bugun bi enzim yaptım.pet şişeye meyve sebze kabukları maya ekmek kağıt fln koydum.kapağını sıkıca kapatıp sıcak ortama koydum.doğrumu yaptım yanlışmı.yardım lütfen....

Sarıcan 16-03-2011 16:42

Sn. hanndan,

Pet şişeniz yakında patlayabilir. Böyle bir şeyle karşılaşmamak için bir adet balon alıp pet şişenin kapağının yerine balon takınız. Balonun patlamaması içinde siz daha başından balonun tepe noktasına toplu iğne ile iki veya üç adet delik deliniz. Fermentasyon bitene kadar balon şişkin vaziyette duracaktır.

Murat Uysal 16-03-2011 23:40

Sn. Sarıcan ve diğer arkadaşlar. Daha önce de yazdığım gibi okulumda proje yapmayı planlıyorum. Önce küçük bir proje belde çapında daha sonra büyütmek istiyorum.
Bu yaptıklarımızı bütün gençler ve insanlar öğrensin istiyorum.
Bu amaçla yapacağımız çalışmalar için Burada seminer, panel verecek arkadaşlara ihtiyacım var. Masrafları için özelden görüşürüz. Çalışmalar 10 Mayıs 20 Haziran tarihleri arasında olmalı..
Hepinizin destek ve fikirlerini bekliyorum. Lütfen bu genç dimağlara örnek olacak bir çalışma yapalım.

Hatta projeyi beraber yapalım. Hayata geçirelim. Sizinde bi tuzunuz olsun.. Fikirlerinize açığım.

Murat UYSAL
Yortanpazarı Lisesi Müd. Yrd.

(NOT: Proje konusu olarak Enzimler geliyor aklıma)

ensar 17-03-2011 06:35

Sayın Murat Uysal,

SANIRIM ubyi BÜNYESİNDEKİ ARKADAŞLAR SIZE YARDIMCI OLACAKTIR.

En azından Acemi Çaylak, ben ve Ömer Tuncer namına konuşuyorum. Sevgili Sarıcanın da katkıda bulunacağından eminim.

Sevgiyle kalın.

Suna 17-03-2011 06:43

Kekik suyu,
Sütleğen suyu,
suları nasıl çıkarılıyor?:(

hanndan 17-03-2011 11:10

bu karışıma yumurta kabuğu konulsa nasıl bi tepki olur acaba

Sarıcan 17-03-2011 14:22

Sn. hanndan,

O sizin yaratıcılığınıza kalmış. Yaptığınız enzim herhalde kalsiyum açısından zenginleşmiş olur. Ama yeterki pet şişenizin patlamasını engelleyin. Sevgili Sındırgılı' nın patlama resimlerini gördünüz umarım. Sonra beddua okumayın konuyu açanlara ve başınıza bela edenlere. Kolay gelsin.

acemi_caylak 17-03-2011 14:58

Sevgili Sarıcan,

Sındırgılıya verdiğimiz melas şeker kamışından olanmış. 2 kere bizde patlattık:) Şeker kamışı melası ile kesinlikle balon ya da serum yöntemini uygulamak gerekiyor.

hanndan 17-03-2011 15:15

formu okudum ama görmedim.ben enzimi hazırlamıştım siz balon takın demiştiniz kapağına evde de o anda balon yoktu kapağını açtım gaz baya bi sıkışmış.kapağını iğneyle deldim olmadı.muayene eldiveni vardı bende onu sıkıca bantladım.5 parmak şeklinde şimdi.çok şirin görünüyor.enzimi ne zaman çiçeklerime vermeliyim.şu an sıcak karanlık bi odada.sıvı altta tortu üstte,tersi oldugundamı vermeliyim.teşekkürler

Sarıcan 17-03-2011 15:35

Fermentasyon bitince muayene eldiveni el sallamaktan vazgeçip sönecektir. Şişenin üsteki malzemelerde eriyerek şişe tabanına çökecektir. O zaman bulandırmadan üsteki sıvıdan aldığınız sıvıyı en az 1:100 veya 1:200 sulandırarak çiçeklerinize verebilirsiniz. Çiçeklerinizin durumunu gözden geçirerek gerekli sulandırmaya daha sonra siz karar verebilirsiniz.

hanndan 17-03-2011 16:02

teşekkür ederim,inşallah güzel çiçeklerim olur.

serkanhoca 17-03-2011 16:32

Karanlık yerde olması şartmı, yoksa güneş görmesi gerekmiyor mu?

sındırgılı 17-03-2011 20:10

Ah, ah, biliyordum...... Bana bir komplo kuruldugunu :)
Sevgili Sarican, sen de dikkatli ol ?
Sevgili Serkanhoca, gunes gormesin yeter. Ilk gunler de bol bol calkalayin, ve de CO2 gazinin cikmasini saglayin. Gerisini bakterilere birakin.Onlar isini gayet guzel yapiyorlar.
Ben, kapaga serum hortumu bagladim.Ucu da su dolu kabin icerisinde. Her sabah gaz cikisini keyifle seyrediyorum.(sabotaj ile patlama haric.gerci, Meymun dan suphelenmedim degil :) )
Gittigim bahcivanlik kursunda da Enzim konusu bayagi bir ilgi cekti(.Domateslerin bol ve de verimli fotograflari herkesi sasirtti) Bakarsiniz, Belediye de bu konu da bir yerlerden baslarda (kompost imalati) gibi guzel sonuclanir.

Halil Önen 17-03-2011 21:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Suna (Mesaj 769573)
Kekik suyu,
Sütleğen suyu,
suları nasıl çıkarılıyor?:(

Sütleyen otu suyu;

1_) 3 kg. sütleğen otu mart/nisan gibi, çiçeklenme dönemi_ sütünün bol olduğu zamandır_ toplanır. İnce ince doğranır, bir delikli çuvala konur ve ezilir.

10 lt. suya konur, iki gün bekletilir. Çuval sıkılır. (Süt kıvamında bir sıvı elde edilir.)

1 lt. 10 lt. suya konur.

2_ )Kekik suyu;

2 kg. taze kekik _ küçük parçalara elle kırılır_ 10 lt. suya konur.

İki gün bekletirilir.

1 lt.. 10 lt. suya konur.


Ya da;

1 lt. sütleğen suyu + 1 lt. kekik suyu

10 lt suya konur.

Etkisi:

Bitki köklerine verilir.
Spreylenerek verilir.


Sütleğen otu; nematot ve toprak altı kurtları,
( domateste kırmızı örümcek ve küllemeye etkili olduğu kullananlarca söylendi, denenecek.)

Kekik suyu; nematot ve kemirici böceklere etkili.


Ben etkisini arttırdım.:)


3_) 10 baş _ kuru_ sarımsak ezilir, 5 lt. suya konur, 2 gün bekletilir.

( Tek kullanılacaksa 1o lt. suya 1 lt.)

Etkisi;
Mantar, konil, kırmızı örümcek,iç kurdu, koruyucu, antibiyotik etki.;

4_) 100 kadar sigara izmariti, 2,5 lt.suya konur, ( 2 gün bekletilir, fark etmez 10 gün de olabilir, 20 günde; evde içilen sigaracı sayısına bağlı.) :)

(Tek kullanılacaksa 10 lt. suya 1lt.)

Etkisi;
Emici /kemirici böçekler, kadı lokması dahil.


Şimdi;


1 lt. sütleğen suyu,
1 lt, kekik suyu,
1 lt. sarımsak suyu,
1 lt. sigara izmarit suyu,

10 lt suya konur, kökten verilir, spreylenir.

Toplam etki;

Nematot, mantar hastalıkları, koşnil, iç kurdu, kiraz kök kurdu, toprak altı kurtlar, kemirici ve emici böcekler, kırmızı örümcek, külleme, fareler dahil.

Bitkiye verdiği zarar eşiği sıfırıdır. Zaten hepsi yenilir, içilirdir. ;)

serkanhoca 17-03-2011 22:16

Sayın Sındırgılı verdiğiniz bilgi için teşekkürler...
Ben terasımda güneş görmeyen bir ama aydınlık bir yerde bekletiyordum, yaklaşık 10 gün oluyor., bir gelişme -gaz- çıkışı görmemiştim. Bugün ise kabarcıkları görmeye başladım. Sizin patlama olayını görünce bende serum hortumu kullanarak bu olaya başladım. Belki yarın üstünü ışık almasın diye örtebilirim.


Yakında ikinci denemeyi yapacam, bakla falan toplayacağım hafta sonu biraz yeşillik, meyve artıkları portakal, elma vs. biraz yumurta kabuğu... Bu sefer ağzını büyük balonla kapatıp iğneyle deleceğim. Bakalım sonuç nasıl olacak.

Ekstra içine koymam gerekenler varsa iletirseniz sevinirim. Ayrıca pirinç suyunu da deneyeceğim.

Sonuçları ve gelişmeleri buradan ileteceğim.

Her şey için teşekkürler...


İki saatten beridir bu konunun tüm mesalarını bıkmadan okdudum. Hİç bir bilgim olmayan konuda beni aydınlattınız ve yol gösterdiniz. Tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum...

Üstünü örttüğüm enzim bidonunda gaz çıkışı hızlanmış. Hatta nargile sistemi kurduğum yarım litrelik su şişesini rengini bile değiştirmiş.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025