agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Leonardit ve humik asit (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1653.htm)

Mustafa Abdal 02-04-2012 22:06

Anladığım kadarı ile Leonartidin fabrikasyonu sonucu, pH 8-9 olan humadlar elde ediliyor. Bu humadlar su ile çözününcede pH 4-5 olan asidik hümik-füvik asit çözeltisi elde ediliyor.
Merak ettiğim hususlar, leonartid içerisindeki hümik-füvik asit çözülebilir, herhangi bir kimyasal reaksiyon olmadan doğrudan toprağa karışırmı.
Eğer böyleyse neden potasyumhidroksitle karıştırıp ısıtıp masraf yaparak hümik-füvik asit eldesi yapılıyor.
Leonartid öncesi ve sonrası toprağın içerdiği hümik asit miktarının ölçümünün yapıldığı bir akademik çalışma varmıdır.
Leonartid aktif çözünen bir maden olsa bile sonuç olarak bir maden olduğuna ve yukarıdaki yazılardada homojen bir karışım olmadığı belirtildiğine göre partiler, çuvallar arası etken madde homojenliği nasıl sağlanıyor.
Saygılar;

metalurjist 02-04-2012 23:52

Aslında bu suali Leonardit rumuzlu arkadaş cevaplasın ki o söylediğine göre benden daha bilgili. Daha sonra da ben bir cevap yazayım. Çeşitli kaynaklar var bunları o cevapta yazarım size...

LEONARDIT 03-04-2012 02:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi metalurjist (Mesaj 939595)
Aslında bu suali Leonardit rumuzlu arkadaş cevaplasın ki o söylediğine göre benden daha bilgili. Daha sonra da ben bir cevap yazayım. Çeşitli kaynaklar var bunları o cevapta yazarım size...

Sizin benimle bir derdiniz var sanırım, ilk bir şey yazdım, sırf inadına leonarde de de turba dediniz. cevabını alınca da abuk subuk şeyler yazmışsınız. Verdiğiniz cevaplar cevap değil açık aramaktan ibaret.. kale almayacaktım ama tahrik etmişsiniz cevap vermesem de yarın sustu bilmiyor vs derdiniz..
Zaten sizin bilim çevresinin işi gücü bu, işsizlik.. Bir iş yapmak değil ona buna musallat olup milleti bezdirmek.. NE ürettin diye sorsan boş lakırdı cevabı...

neyse başka bir yanıtta bulunmayacağım gerek görmüyorum. Leonarditi alın direk toprağa uygulayın, çözülmez diyebilen varsa çıksın.. Bu millete yıllarca toprağa zehir karıştırdılar, biri çıkıp bir şey demedi. Her neyse.. Bu frorum şuan buluduğumuz, TEMEL KONULAR . bilgi yarışması ve artistilik yapma yeri değil bu sebeple ben artistik kaygısı olmadan cevap yazıyorum ve gerektiğinde alıntılarda bulundum.. amacı iş olana benim yazdıklarım yeter.. amacı işsizlik olanlar için ise demogoji yapmak lazım, bu ülkenin kaderi bu..
Leonarditin uygulanması :

Zaten leonardit konusunda çok kesin bilimsel konuşmak mümkün değil. Bilim daha emekliyor ama kendini bir şey sanan bilim adamları her tezlerini kanun gibi göstermek için nedense bilim dışı bir yola giriyorlar. Kıskançlıklarından başka bir şeyleri yok bence.. Kimin umurunda sizin tezleriniz, çiftçiye şunu söyleyin toprağa zaraı var mı, uzun vadeli uygulamada insan sağlığına etkilimidir olumsuz yönde vs..

Sizin amacınız nedir bilmiyorum ama benim amacım elimdeki iyi kalitedeki leonarditi satarak çiftçiye iyi bir ürün temin etmek. Amaç türk tarımını geliştirmek.. ayrıca sırf leonardit değil türkiye de çıkarılan tüm madenlerin tarıma katkı sağlamasını amaçlayan bir oluşum içindeyim. http://agromaden.webnode.com.tr şuan bu site yapım aşamasında ama katkılarınızı beklerim.. Sizin mesleğiniz bu ****** benden fazla bileceksiniz. Hatta bilmelisiniz de yoksa iyi olmaz.. Benim buna bir itirazım da yok ben Hukukçuyum siz metalurjist.. Yoksa sizinle kısır ve bir işe yaramayan kişisel bir tartışmaya asla niyetim de yok vaktim de naktim de :))

Sorunuza gelince hiç bir firma homojenliği sağlayamıyor. Zaten dikkat edin adamlarım analiz raporlarında %60 a yakın organik madde %50 civarı humik ve fulvik asit olsa bile %30 - 35 gibi rakamlarla paketlerin üzerine yazıyorlar. Çünkü böyle bir homojenlik yok, olsaydı yazarlardı zaten malını satmak için çıka yüksek oranları. Elimde bir kaç makale var humatlar hakkında Dr. Levinskye ait, sitede de var zaten benim koymuştum çok daha önce. ama ingilizce.. dileyen sitemden baksın yukarıda linkini verdim sitenin.

Sizden daha fazla bilgi sahibi olduğumu siz iddia etmişsiniz böyle bir iddiam olmadığı gibi böyle bir saplantım ve amacımda yok. ben değil bunu siz söylemişsiniz garip ve enterasan bir tutum neyse... . ben sizin verdiğiniz "turba ile leonardit aynıdır" neredeyse toprağa ha turba atmışsın ha leonardit ha kömür diyeceksiniz.. Hatta bunu da önce ben şöyle bir uyarı yaptım piyasada kömür tozunu leonardit diye satıyorlar dikkat edin dedim. de sanki kötülük yaptım.. Benim madenim falan yok. sadece sahtekarlar var dikkat edilmesi lazım dedim.. Siz de aynalı sazan hesabı yok zaten hepsi kömür , leonardit de kömür o da kömür yok leonardit turba ile aynı şey.. bir feryat figan, gereksiz bir tepki verince bende araştırdım baktım güzel bir yazı tam size göre: buna karşı aldım copy paste yaptım hatta sitemede koydum bu yazıları, güzel oldu insanlara da iyi bir bilgi verdim, anlayan da anladı.. Sizin bu gerçeği değiştirmeye ne yapsanız gücünüz yetmeyecektir. Siz gidin linyiti kömürü veya turbayı uygulayın toprağa ne oluyor bir de leonarditi DİREK uygulayın ne oluyor görün. inatlarınıza ve tahriklerinizle sizi başbaşa bırakıyor, dediğim gibi bilimsel veri arıyorsanız rusyada bu konuda basılmış bir kitapçık var onun ingilizce çevirisinden yaralanabilirsiniz. Dr. Boris Levinsky nin sitesinde de ayrıca yine ingilizce kaynaklar var ama vaktim yok zaten sorunun cevabı da bana göre yanıtlandı.. sizin tek işiniz bu olduğu için detaylandırın ve bir bilimsel makale de siz yazın da bizler de faydalanalım, ama turba ile leonardit aynı şeydir derseniz yayınlatabilir misin bilmiyorum... Bu foruma başka yazı yazma luzümu görmüyorum.. isteyen kişisel olarak benimle iletişime geçebilir. Yine söylüyorum piyasada 6-7-8 ph lı leonardit diye bir çok madde satılıyor gidin alın deneyin bir de bendeki ürünü deneyin. PH 4,3 ... madem hepsi leonardit farkı çiftçi söylesin metalurjistler değil. çünkü madeni değil meyveyi yemek amaç..Üzümü değil bekçiyi dövmek isitiyorsanız bana gücünüz yetmez.. Gelin katkı sağlayın Türkiye tarımını canlandıralım elimizdeki madenlerle diyorum herkesten katkı bekliyorum.. Böyle bir ilk projem var sitemde detayları da var.. daha fazla tartışmak isteyen olursa özelden yazsın oradan tartışalım çok gerekliyse.. diğer konular için de ürün talep eden olursa email atabilir :

leonarditsatis@gmail.com

http://agromaden.webnode.com.tr
http://leonardit.webnode.com.tr

LEONARDIT 03-04-2012 03:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi metalurjist (Mesaj 939595)
aslında bu suali leonardit rumuzlu arkadaş cevaplasın ki o söylediğine göre benden daha bilgili. Daha sonra da ben bir cevap yazayım. çeşitli kaynaklar var bunları o cevapta yazarım size...

sizden fazla bilgi sahibi olduğu mu hangi cümlemde söyledim onuda bir alıntılayın da insanlar görsün :)içiniz rahat etsin, "siz benden daha fazla bilgi sahibisiniz" Amma " Her bilgi sahibinin üstünde ALLAH vardır.. ayetini de size hatırlatırım, benim üstünlük taslama derdim yok Rabbin huzurunda... Zaten amacım bilgi de sizi geçmek değildi.. Forumu takip eden herkes bunu biliyordur... ne yazdıysak ortada...

LEONARDIT 03-04-2012 03:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meraklı_amatör (Mesaj 939495)
Anladığım kadarı ile Leonartidin fabrikasyonu sonucu, pH 8-9 olan humadlar elde ediliyor. Bu humadlar su ile çözününcede pH 4-5 olan asidik hümik-füvik asit çözeltisi elde ediliyor.
Merak ettiğim hususlar, leonartid içerisindeki hümik-füvik asit çözülebilir, herhangi bir kimyasal reaksiyon olmadan doğrudan toprağa karışırmı.
Eğer böyleyse neden potasyumhidroksitle karıştırıp ısıtıp masraf yaparak hümik-füvik asit eldesi yapılıyor.
Leonartid öncesi ve sonrası toprağın içerdiği hümik asit miktarının ölçümünün yapıldığı bir akademik çalışma varmıdır.
Leonartid aktif çözünen bir maden olsa bile sonuç olarak bir maden olduğuna ve yukarıdaki yazılardada homojen bir karışım olmadığı belirtildiğine göre partiler, çuvallar arası etken madde homojenliği nasıl sağlanıyor.
Saygılar;

SİTEMDE BULUNAN BİR MAKALEYİ AYNEN VERİYORUM LİNKİ DE AŞAĞIDA :
leonardit.webnode.com.tr/news/all-about-humates-/

Bu konuda ben de herkes gibi araştırmalara yeni başladım. Ama dediğim gibi elimde kaliteli leonardit var bir şekilde bayiliğini aldım ve aratırmalarımı detaylandırdıkça elimdeki malın ne kadar kaliteli olduğunu bende yeni anlıyorum.
saygılarımla

MAKALE :

All About Humates ( Humatlar Hakkında Herşey) Bilimsel Kitapçık :: LEONARDİT

çevirsine yardımcı olacak arkadaşlar varsa iletişime geçerse sevinirm. Benim ingilizcem var ancak çok detaylı olarak çevirmem mümkün değil. bu konuda uzman olan arkadaşlardan yardım bekliyorum..
saygılar..

Not: Eğer kusurlu bir yazım olduysa sıcağı sıcağına düzeltmek isterim kimsenin kırılmasına gerek yok böyle bir konu için, gerekirse yazmayız bir daha olur biter..

Mustafa Abdal 03-04-2012 10:54

Tartışamamak bizim genlerimizdemi.

Sayın büyüklerim.

Neden bilgiyi paylaşmanın bedeli alınganlık, diğer tarafı zora sokma fırsatı arama, kinaye oluyor. Bunları fatura etmeden bilginizi düşüncelerinizi sunmak neden mümkün olmuyor. İnsanlar yanlış bildiklerini doğru zannedebilirler. Bende uzun süre porsuğun adını ardıç olarak yanlış biliyormuşum. Olabilir insanlar aynı kaynağı farklı yorumlayabilirler.
Bilgiler gelişir, üst üste konur ve yeni bir yapı ortaya çıkar birde bakmışsınızki bir zamanlar bilimin en uç noktası olan atom parçalanamazdan evdeki çamaşırı nükleer santralden sağlanan elektrikle yıkama noktasına gelmişiz.
Burada bilek güreşi yapmıyoruz. Kim ne kadar fazla veya ne kadar az biliyorun tespitindede değiliz. Birisine bilmiyorsun dendiğinde verilecek en iyi yanıt ama sende şunu yanlış söyledin değil bildiğini bilimsel kaynaklardan destekleyerek açıklamaktır. Burada parlamento usulu yanlışı doğrularla soslayıp yutturma için değil gönüllülük temelinde bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Kimseye uslup tarzı öğretmek haddim değil ama gidilen noktanın doğru olmadığını söylemek borcum.
Şekil herşey değildir belki ancak fonksiyonel bir ambalajın içeriği bozulmalara karşı koruduğunuda unutmayalım. Daha önceden birçok tartışma (kavga değil) maddesinde yaşandığı gibi bilgisinden yararlanacağımız insanları küstürmeden yoksun kalmadan bilgi paylaşalım ve birşeyler öğrenelim lütfen. Lütfen ''ama önce o dedi''nin tartıştığımız öğrenmeye çalıştığımız bir husus olmadığını hatırımızdan çıkarmayalım.
Böyle uzun yazarak vaktini aldığım herkesten özürlerimle;
Sağlıcakla kalın;

metalurjist 03-04-2012 11:51

Geçelim toprakla alakalı konuya toprak bilmek için evvela az da olsa kimya bilmek lazımdır. Buna lise kimyası kafidir. Toprağın asıl olarak en önemli bileşeni kildir. Kil çeşitli Alüminyum silikat ve diğer bazı silikat yapılı bileşiklerden oluşur ki bunlar eksi ve artı iyonları ihtiva eder. Mesela NO3, PO4, SO4 vs eksi iyonlardır, K, Na, Ca, Fe vs de artı iyonlardır. Bu iyonlar kilin tabakalı yapısı sebebiyle tabiiki su vasıtasıyla hareket halindedir. Bu iyonların kimisi besin olarak topraktan bitki kökleri vasıtasıyla alınır. Kökler bu alımı yapabilmesi için kafi miktarda suya ihtiyaç duyarlar. Besin alımı bazı sefer difüzyon yani ozmoz, kimi sefer iç enerji düşüklüğü meydana geldiğinden kendiliğinden ve kimi sefer de toprakta pil reaksiyonları yani hidroliz tarzı kendiliğinden akım oluşması vasıtasıyla olur.

Bu kısa bilgiden sonra leonardit toprakta ne yapar sorusuna gelelim. Leonardit kompleks bir asit olan humik aside dönüştüğünde kimya dilinde tam bir şelatlama/kıskaçlama ajanına dönüşmüş olur. Şelata bir örnek kan içerisinde oksijen taşıyan hemoglobindir. Şelatın ortasında yer alan metal Fe/demirdir ve vazifesi oksijen taşımaktır. Bu örneğe istinaden hümik asit toprakta bazı olumsuzluklar sebebiyle hareket edemeyen pozitif iyonları kıskaca alarak bitki köklerine ulaştırır. Tabii burada yine en önemli şey sudur. Topraktaki bütün reaksiyonları su/nem sağlar.

Leonarditi kullanmadan önce toprak analizi yaptırmak önemlidir. Analiz neticesine göre kullanmak uygundur. Ancak pek çok sefer doğal haliyle kullanmak çok büyük faydalar sağlamaktadır. Leonarditin toprak içerisinde kendi kendine dağılıp çözünmesi toprak ve ürün kalitesi açısından daha uygundur. Çünkü toprak da insan vücuduna benzer her ilaca ve her uygulamaya tepkiler verir. Toprak için en önemli bileşenlerden biri de bakterilerdir. Bakteriler toprak içerisinde bazı reaksiyonlara yol açarlar. Mesela azot bakterileri toprağın azot ihtiva eden organik kısmını parçalayarak NO3/ nitrat iyonu ve N2 gazına çevirir. NO3 bitki besini ve N2 ise atmosfer bileşenidir. Bu sebeple hem bitki hem de atmosfer için vazgeçilmez bir bakteridir. Bitki hastalıklarının pek çoğu bu örneğe ithafen toprak ve buna bağlı olarak bakteri faaliyetlerindeki dengesizlikten ileri gelir. Bunun için her uygulamayı bakterileri düşünerek yapmalıyız. Leonardit toprağa hem kil ve hem de asidite kazandırır. Asidite canlılar için çok mühimdir. Fakat tabii ki kararında asiditeden bahsediyorum. Toprak için en uygun asidite pH 5,5 civarındaki asiditedir. Bütün canlı vücut ve formları asidiktir ki başka türlü yaşamaları mümkün değildir.

METALURJIST: LEONARDİT / TORF / ORGANİK TOPRAK DÜZENLEYİCİ 150 TL/TON

Kısa açıklamalardan sonra ilk önce kil bilmek gerekir dediğimizden bir arama motoruna kil yazarak tarama yapıp biraz bilgi sahibi olmalısınız.

HÜMİK ASİTLER ve ÇEVRE
HÜMİK ASİTLER VE BİYOTA
Bitki Bakım Kimyasal ve Organik gübre online satış || Toprak
Organik tarımda bitki besleme ve toprak düzenleyici olarak kullanılan girdilerin kimyasal özelliklerinin incelenmesi [Assessment of chemical compositions of the commercial organic fertilizers and soil conditioners region olive areas]

bunlara bir bakın derim eğer isterseniz yabancı siteler de var onların adreslerini de verebilirim.

LEONARDIT 04-04-2012 08:38

Sayın İstanbulluoğlu'nun sorunuz ile ilgili cevabını gönderiyorum :

Soru: "Anladığım kadarı ile Leonartidin fabrikasyonu sonucu, pH 8-9 olan humadlar elde ediliyor. Bu humadlar su ile çözününcede pH 4-5 olan asidikhümik-füvik asit çözeltisi elde ediliyor Merak ettiğim hususlar, leonartid içerisindeki hümik-füvik asit çözülebilir, herhangi bir kimyasal reaksiyon olmadan doğrudan toprağa karışırmı. Eğer böyleyse neden potasyumhidroksitle karıştırıp ısıtıp masraf yaparak hümik-füvik asit eldesi yapılıyor?"

Cevap: Leonardit topraktaki alkali ortamlarla etkileşime geçer ve içeriğindeki hümik asitler çözünür. Ancak bu çözünme oldukça yavaştır ve bir kaç yıl sürebilir. Yani, toprakta etkileme hızı düşüktür ancak etkileme süresi çok uzundur. Sıvı hümik asit çözeltisinin ise etkileme hızı yüksektir ancak etkileme süresi kısadır. Sıvı hümik asit çözeltisinin tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden birisi de ekonomik üstünlüğüdür. Bir dekar toprakta ortalama 40 kg. leonardit kullanılır. Aynı 40 kg leonarditten yaklaşık 150 litre sıvı hümik asit çözeltisi elde edilebilir. Bu 150 litre hümik asit çözeltisi ile de; dekarda 1 litre kullanılırsa 150 dekar, 2 litre kullanılırsa 75 dekar araziye hümik asit takviyesi yapılabilir. 1 dekar yerine 75 veya 150 dekar, oldukça ekonomik değil mi? Ancak; leonardit tamamen doğaldır ve asitik yapıdadır. Alkali topraklarda daha fazla etkilidir ve Türkiye toprakları da ezici birçoğunluka alkalidir (Lütfen - S0AMAD MADENC0L0K adresli web sitemizi okuyunuz). Hümik asit çözeltisi ise kiimyasal bir malzemedir ve (adı hümik asit olamasına rağmen) bazik yapıdadır.

Soru: "Leonartid öncesi ve sonrası toprağın içerdiği hümik asit miktarının ölçümünün yapıldığı bir akademik çalışma varmıdır?"

Cevap: Elbette var. İnternette bulabilirsiniz.

Soru: "Leonartid aktif çözünen bir maden olsa bile sonuç olarak bir maden olduğuna ve yukarıdaki yazılardada homojen bir karışım olmadığı belirtildiğine göre partiler, çuvallar arası etken madde homojenliği nasıl sağlanıyor?"

Cevap: Bir maden rezervinin tenörü veya kalorisi olarak söz edilirken rezervin tümünün ağırlıklı ortalaması kabül edilir. Örneğin; Divriği'deki demir madeninin tenörü %50 dediğimiz zaman bu Divriği'deki demir cevheri rezervinin tümünün ortalamasıdır. Ancak, damarın bazı yerlerinde %48, bazı yerlerinde de %52 olabilir. Sizlere satıığımız maden hammaddelerinde homojenliği ve standartlığı nasıl sağladığımıza gelince, lütfen - S0AMAD MADENC0L0K adresli web sitemizin "Hümik Asit İçin hammadde" Bölümünü okuyunuz.

Saygılarımla.

Selami İstanbulluoğlu

LEONARDIT 04-04-2012 08:45

> Sayın Selami Bey,
> Yazılarınıza karşılık bir forumda (agaclar.net) de bir eleştiri
> alındı buna
> karşı size aynen iletiyorum :

" YAZAN METALURJIST " :

> Şimdi bir sefer turba kömürler yüzey kömürüdür. Bu kömürlerin
> üzeri yeter
> miktarda kille dolmadığından, fazlaca basınç oluşamaz ve ayrıca kömür
> oluşumu için belli miktarda sıcaklık şarttır, bu da oluşamayacağından
> linyitleşemez demiştik. T*urba **** leonardit bu yüksek mühendis
> arkadaşındediği gibi kırığı camsı **** camsı görünüşte olmaz,
> çünki mantığa ve
> bilime aykırıdır. Öyle bir görünüşe sahip olması için basınç
> şarttır. haa
> sizin elinizdeki camsı görünüşlüyse onu bilemem ) yalnız verdiği diğer
> bilgiler literatürle uyuşuyor.*

BANA SELAMİ BEY'DEN GELEN CEVABI AYNEN AKTARIYORUM :

Merhaba Mehmet Bey.

Birinci eleştiriyi pek anlayamadım. Ancak eleştirinin içerisinde TURBA LEONARDİT diye bir terim geçiyor. Acaba bu eleştiriyiyi yapan kişi turbayı leonardit olarak mı kabül edip tanıtıyor? Eğer böyle ise ben bu eleştiriye cevap veremem ki. Bu eleştiriyi yapan kişinin - SiAMAD MADENCiLiK adresli web sitemizdeki "leonardit nedir", "leonardit ne değildir", leonarditin oluşumu", "madenciliği", "tarımda kullanılan diğer madenler" ve "Hümik asit çözeltisi için hammadde" bölümlerini okumasını öneririm.

"Ben bu eleştiriye cevap veremem" derken amacım kesinlikle saygısızlık etmek ya da aşağılamak değil. Eğer bu eleştiriyi yazan kişi turbayı leonardit olarak tanıyıp tanıtıyorsa, onun gerçek leonarditle ilgili eleştirisine nasıl cevap verebilirim ki? Kömür de elmas da karbon atomlarından oluşur. Ama birbirinden çok farklı, iki ayrı madendirler. Bir gün birisi karşınıza çıkıp size elindeki kömür parçasının gösterip "elmas budur ve elmasın rengi siyahtır, sertliği de 2'dir" derse ve bu dediklerine inanıyorsa siz bu insana nasıl cevap verebilirsiniz? (Bu arada, kömürün sertliği 2-3 civarındadır. Elmasın sertliği ise 10'dur ve bilinen en sert madendir).

Saygılarımla

Selami İstanbulluoğlu
------------------------------------------------------------------------
Selami İstabulluoğlu'na teşekkür ederiz.

metalurjist 04-04-2012 11:58

Siamad'ın web sayfasını ziyaret ettim satışını yaptıkları leonarditin analiz değerleri çok güzel ve fakat %82 hümik asit değeri çok yüksek böyle bir değeri yakalamak için herhalde flotasyon tarzı bir uygulama yapıyorlar. Ancak yoğunluğu da beni düşündürüyor o yoğunluk değerinde bir leonardit enteresan. Bataklık torflarının yoğunluk değerlerinde... Bir de kırığının parlak olması ihtimal dışı kırığı parlak olan karbon malzemeleri linyit vs. kömürdür. Kömürler (linyit, taş kömürü) nötür malzemelerdir, tabii içerisinde inkluzyon varlığı sebebiyle biraz değişse de nötürdür. Merak ettim o arkadaşın şirketi leonarditi kaç metreden çıkarıyor?

malina 05-04-2012 10:56

mrduran ve LEONARDIT 7 gün boyunca engellenmiştir.

Forumda bu üslupta yazışmalar istemiyoruz.

Döndüklerinde aynı biçimde devam ederlerse bu engelleme daha uzun süreleri kapsayabilir.
Ya da bu süre zarfında, eposta ile aldığımız bu karar (uygun olmayan üslupta yazıştıkları için gecici engelleme) nedeniyle uygunsuz epostalar alırsak yasal haklarımızı kullanmak zorunda kalabiliriz.

Son yazışmalar silinmiştir.

Mustafa Abdal 05-04-2012 20:26

Okuduğum kadarı ile bor'un aşırı kullanımı toprakta verimsizliğe hatta ot bile bitmez duruma getiriyor. Sıvı hümik asidin aşırı miktarda kullanımıda bu tür bir probleme yol açarmı. Dozajına çok fazla dikkat etmek gerekirmi.
Kolay gelsin;

Halil Önen 05-04-2012 20:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meraklı_amatör (Mesaj 941459)
Okuduğum kadarı ile bor'un aşırı kullanımı toprakta verimsizliğe hatta ot bile bitmez duruma getiriyor. Sıvı hümik asidin aşırı miktarda kullanımıda bu tür bir probleme yol açarmı. Dozajına çok fazla dikkat etmek gerekirmi.
Kolay gelsin;

...demişsiniz ve doğru soruyorsunuz.

Bor' u saf bor olarak toprakta kullanıyorsanız verilen oranların üzerine kesinlikle çıkılmamalı.

Bor içeren gübreler ve %67 bor içeren Etidot67 de tavsiye edilen oranlarda kullanılmalı.

Bunlar toprak uygulamaları.Yaprak uygulamalarında daha dikkatli olunmalı.

Örneğin hümik asidi_humas_ toprakta 1 lt. sini 100 lt. yerine 200 lt suya katıp iki defa toprakta kullanmak daha iyi.

Yaprak uygulamasını ise 1 lt. hüması 400 lt suda kullanmak zorundasın, yoksa yaprakları _ genç sürgünleri_ yakar.

Ayrıca kimyasal gübreleri tavsiye edilen oranların üzerinde kullanıldığını ve sadece bu sebepten toprağın bozulduğunu biliyoruz.

Gübrenin azı karar çoğu zarardır...;)

seyyah53 05-04-2012 22:01

Ustadim Halil onen...selamlar...

TKI nin sitesinde video suda bulunan prof hocaya mail attim sordum

yapraktan nasil uygulariz nasil yapariz donume ne kadar sivi isabet etse iyi olur gibi bi suru soru...

'yapraktan uygulama tavsiye etmiyoruz ' dedi...:)

Halil Önen 05-04-2012 23:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 941522)
Ustadim Halil onen...selamlar...

TKI nin sitesinde video suda bulunan prof hocaya mail attim sordum

yapraktan nasil uygulariz nasil yapariz donume ne kadar sivi isabet etse iyi olur gibi bi suru soru...

'yapraktan uygulama tavsiye etmiyoruz ' dedi...:)

Said hoca bana da yaprak uygulaması yapmayın demişti. Yapmayın dedi ya biz durur muyuz.:D

100 lt ye 1 lt de _ denemede_ yaprakları yaktık. 400 lt. suya 1 lt de olumlu sonuç aldık...

Geçen gün Sn. Egetropikal e de anlattım durumu, o da düşük oranlarda yaprak uygulamasında iyi sonuç aldıklarını söyledi.

Ama en iyi humas uygulaması topraktan sonuç alınıyor.

Dediğim gibi yaprak uygulamasında daha dikkatli olmak gerekiyor.

cebrail- 06-04-2012 18:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi LEONARDIT (Mesaj 939624)
Sizin benimle bir derdiniz var sanırım, ilk bir şey yazdım, sırf inadına leonarde de de turba dediniz. cevabını alınca da abuk subuk şeyler yazmışsınız. Verdiğiniz cevaplar cevap değil açık aramaktan ibaret.. kale almayacaktım ama tahrik etmişsiniz cevap vermesem de yarın sustu bilmiyor vs derdiniz..
Zaten sizin bilim çevresinin işi gücü bu, işsizlik.. Bir iş yapmak değil ona buna musallat olup milleti bezdirmek.. NE ürettin diye sorsan boş lakırdı cevabı...

neyse başka bir yanıtta bulunmayacağım gerek görmüyorum. Leonarditi alın direk toprağa uygulayın, çözülmez diyebilen varsa çıksın.. Bu millete yıllarca toprağa zehir karıştırdılar, biri çıkıp bir şey demedi. Her neyse.. Bu frorum şuan buluduğumuz, TEMEL KONULAR . bilgi yarışması ve artistilik yapma yeri değil bu sebeple ben artistik kaygısı olmadan cevap yazıyorum ve gerektiğinde alıntılarda bulundum.. amacı iş olana benim yazdıklarım yeter.. amacı işsizlik olanlar için ise demogoji yapmak lazım, bu ülkenin kaderi bu..

Zaten leonardit konusunda çok kesin bilimsel konuşmak mümkün değil. Bilim daha emekliyor ama kendini bir şey sanan bilim adamları her tezlerini kanun gibi göstermek için nedense bilim dışı bir yola giriyorlar. Kıskançlıklarından başka bir şeyleri yok bence.. Kimin umurunda sizin tezleriniz, çiftçiye şunu söyleyin toprağa zaraı var mı, uzun vadeli uygulamada insan sağlığına etkilimidir olumsuz yönde vs..

Sizin amacınız nedir bilmiyorum ama benim amacım elimdeki iyi kalitedeki leonarditi satarak çiftçiye iyi bir ürün temin etmek. Amaç türk tarımını geliştirmek.. ayrıca sırf leonardit değil türkiye de çıkarılan tüm madenlerin tarıma katkı sağlamasını amaçlayan bir oluşum içindeyim. AgroMaden şuan bu site yapım aşamasında ama katkılarınızı beklerim.. Sizin mesleğiniz bu ****** benden fazla bileceksiniz. Hatta bilmelisiniz de yoksa iyi olmaz.. Benim buna bir itirazım da yok ben Hukukçuyum siz metalurjist.. Yoksa sizinle kısır ve bir işe yaramayan kişisel bir tartışmaya asla niyetim de yok vaktim de naktim de :))

Sorunuza gelince hiç bir firma homojenliği sağlayamıyor. Zaten dikkat edin adamlarım analiz raporlarında %60 a yakın organik madde %50 civarı humik ve fulvik asit olsa bile %30 - 35 gibi rakamlarla paketlerin üzerine yazıyorlar. Çünkü böyle bir homojenlik yok, olsaydı yazarlardı zaten malını satmak için çıka yüksek oranları. Elimde bir kaç makale var humatlar hakkında Dr. Levinskye ait, sitede de var zaten benim koymuştum çok daha önce. ama ingilizce.. dileyen sitemden baksın yukarıda linkini verdim sitenin.

Sizden daha fazla bilgi sahibi olduğumu siz iddia etmişsiniz böyle bir iddiam olmadığı gibi böyle bir saplantım ve amacımda yok. ben değil bunu siz söylemişsiniz garip ve enterasan bir tutum neyse... . ben sizin verdiğiniz "turba ile leonardit aynıdır" neredeyse toprağa ha turba atmışsın ha leonardit ha kömür diyeceksiniz.. Hatta bunu da önce ben şöyle bir uyarı yaptım piyasada kömür tozunu leonardit diye satıyorlar dikkat edin dedim. de sanki kötülük yaptım.. Benim madenim falan yok. sadece sahtekarlar var dikkat edilmesi lazım dedim.. Siz de aynalı sazan hesabı yok zaten hepsi kömür , leonardit de kömür o da kömür yok leonardit turba ile aynı şey.. bir feryat figan, gereksiz bir tepki verince bende araştırdım baktım güzel bir yazı tam size göre: buna karşı aldım copy paste yaptım hatta sitemede koydum bu yazıları, güzel oldu insanlara da iyi bir bilgi verdim, anlayan da anladı.. Sizin bu gerçeği değiştirmeye ne yapsanız gücünüz yetmeyecektir. Siz gidin linyiti kömürü veya turbayı uygulayın toprağa ne oluyor bir de leonarditi DİREK uygulayın ne oluyor görün. inatlarınıza ve tahriklerinizle sizi başbaşa bırakıyor, dediğim gibi bilimsel veri arıyorsanız rusyada bu konuda basılmış bir kitapçık var onun ingilizce çevirisinden yaralanabilirsiniz. Dr. Boris Levinsky nin sitesinde de ayrıca yine ingilizce kaynaklar var ama vaktim yok zaten sorunun cevabı da bana göre yanıtlandı.. sizin tek işiniz bu olduğu için detaylandırın ve bir bilimsel makale de siz yazın da bizler de faydalanalım, ama turba ile leonardit aynı şeydir derseniz yayınlatabilir misin bilmiyorum... Bu foruma başka yazı yazma luzümu görmüyorum.. isteyen kişisel olarak benimle iletişime geçebilir. Yine söylüyorum piyasada 6-7-8 ph lı leonardit diye bir çok madde satılıyor gidin alın deneyin bir de bendeki ürünü deneyin. PH 4,3 ... madem hepsi leonardit farkı çiftçi söylesin metalurjistler değil. çünkü madeni değil meyveyi yemek amaç..Üzümü değil bekçiyi dövmek isitiyorsanız bana gücünüz yetmez.. Gelin katkı sağlayın Türkiye tarımını canlandıralım elimizdeki madenlerle diyorum herkesten katkı bekliyorum.. Böyle bir ilk projem var sitemde detayları da var.. daha fazla tartışmak isteyen olursa özelden yazsın oradan tartışalım çok gerekliyse.. diğer konular için de ürün talep eden olursa email atabilir :

leonarditsatis@gmail.com

AgroMaden
LEONARDİT

sn leonardit bu tartışmalarda leonardit ve hümik asit bilgisi olanda olmayanda kararsız galiba benim mesleğim çifcilik yılardır buişin içindeyim bitkinin hangi gübreye hangi besin elementine ihtiyacı var az çok biliyoruz leonardit direk tobrağa atıldızaman faydası yokmu vardır sonuçta organik bir ürün yanlız leonarditi bir su içerisine direk koysun lar bakim çözülüyormu bin de bir ancak bu tobraktan uygulamalardada belli birsüre sonra çözülüp bitkilere faydası oluyor hümik asit öyle deyil işte hümik asit potasyum hitrok sitnen reeksiyona konarak elde ediliyor suda tobraktan çözülse zaten gerekmez bitkilere daha çapuk sonuç verilmesiiçin daha iyi bir çözüm hümik asit kullanmak hümik asit tobrağa uygulandığıan tobraktaki bitki besin elementlerini daha iyiçözüp bitkiye daha iyi yarayışlı oluyor ben bunları tahmini yazmıyorum 1 dekardeyil 100 ve 200 dekar üzerinde yıllık mısır yetiştiriyorum tobrağın aynyılarda üründe daha kalite bekleniyorsa sıvı veya katı hümik asit daha iyi sonuç çünkü özelliği sonuçta organik bir sıvı asit hümik asitte kararsız olan lar ziraatçı arkadaşlardan danışıp öğrensinler

cebrail- 06-04-2012 18:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 941573)
Said hoca bana da yaprak uygulaması yapmayın demişti. Yapmayın dedi ya biz durur muyuz.:D

100 lt ye 1 lt de _ denemede_ yaprakları yaktık. 400 lt. suya 1 lt de olumlu sonuç aldık...

Geçen gün Sn. Egetropikal e de anlattım durumu, o da düşük oranlarda yaprak uygulamasında iyi sonuç aldıklarını söyledi.

Ama en iyi humas uygulaması topraktan sonuç alınıyor.

Dediğim gibi yaprak uygulamasında daha dikkatli olmak gerekiyor.

sn halil önen ben mısır talası için tobraktan 1 kilogram yapraktan 150 gram kullanıyoruz böyle birşeye raslamadık azot içeriği yüksek bir sıvı gübreynenmi kullandınız çünkü hümik asit normalde birçok gübrelernen kullanılıyor ilaçlama tankın içerisi daha önce yabancı otilaçlaması yaptıysanız içeriğnde kalıntı kaldıysada olabilir

Halil Önen 06-04-2012 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cebrail- (Mesaj 941999)
sn halil önen ben mısır talası için tobraktan 1 kilogram yapraktan 150 gram kullanıyoruz böyle birşeye raslamadık azot içeriği yüksek bir sıvı gübreynenmi kullandınız çünkü hümik asit normalde birçok gübrelernen kullanılıyor ilaçlama tankın içerisi daha önce yabancı otilaçlaması yaptıysanız içeriğnde kalıntı kaldıysada olabilir

Evet sevgili cebrail, aynı şeyleri söylüyoruz.:)

Hümik asit_ hümas_ topraktan uygulamada 100 lt suya 1 kg...

Yapraktan uygulamada 100 lt suya 150 gr. uygulanmalı.

Ben yapraktan 100 lt suya, 1 lt hümas _ deneme için birkaç fidede_ uyguladım. Yaprakları ve bitkiyi kaybettim. (hani ne olur gibisinden):)

Yabancı ot ilacı ve kimyasal_ sentedik _ ilaçları silmiştik hayatımızdan...;)

Halil Önen 06-04-2012 23:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cebrail- (Mesaj 941995)
... .. hümik asit tobrağa uygulandığıan tobraktaki bitki besin elementlerini daha iyiçözüp bitkiye daha iyi yarayışlı oluyor ben bunları tahmini yazmıyorum 1 dekardeyil 100 ve 200 dekar üzerinde yıllık mısır yetiştiriyorum tobrağın aynyılarda üründe daha kalite bekleniyorsa sıvı veya katı hümik asit daha iyi sonuç çünkü özelliği sonuçta organik bir sıvı asit hümik asitte kararsız olan lar ziraatçı arkadaşlardan danışıp öğrensinler

Bence kural şu:

toprak organik maddece fakir ise leonardit kullanılmalı...

Toprak organik maddece biraz zengin ise Hümik asit_ hümas_ kullanılmalı.

Her iki toprak yapısında her iki ürünü de kullanırım diyene de bir şey diyemeyiz. Bu bir tercihtir.:)

pria 06-04-2012 23:41

Benim fidanlık toprağı çok fakir ve kumlu..
Bu yüzden iki yıldan beri dekara 40-50 kilo borlu ve çinkolu leonardit ile bu yıl ayrıca Doktor Tarsa'nın (toz) Docto Humate' sini sulandırıp fidan çevrelerine topraktan verdim..(Ayrıca her yıl olduğu gibi takviye amacıyla dekara 30 kilo 3x15 kompoze + 26'lık kalsiyum nitrat verdim)
Humatı yapraktan vermeyi düşünmüyorum şimdilik..

soilless 08-04-2012 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 942156)
Bence kural şu:

toprak organik maddece fakir ise leonardit kullanılmalı...

Toprak organik maddece biraz zengin ise Hümik asit_ hümas_ kullanılmalı.

Her iki toprak yapısında her iki ürünü de kullanırım diyene de bir şey diyemeyiz. Bu bir tercihtir.:)

Sn Halil Önen,

Çok farklı ve dikkate değer bir yorumunuz var. bu yorumunuzun nedenlerini biraz daha detaylandırabilirmisiniz?

Halil Önen 08-04-2012 22:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi soilless (Mesaj 943123)
Sn Halil Önen,

Çok farklı ve dikkate değer bir yorumunuz var. bu yorumunuzun nedenlerini biraz daha detaylandırabilirmisiniz?

Diyelim ki;

toprağınız kumlu _ yani benim gibi biraz sulu kireç katıp sıva yapılan_ ve organik yapısı 1 bile değil...

Leonardit kullanılırsa toprağın yapısını _ katyon_ yükseltir ve su tutma kapasitesini artırır...Çünkü kullanılan katı malzemedir, yani o da kaliteli topraktır.

Eğer ağır toprakta kullanılırsa _ ki organik maddece zengin bile olsa_ yine leonardit kullanılmalı. Bu defa toprağın _ havalanmasını_ iyi işlenmesini kolaylaştırıyor.

Toprağınız kumlu veya ağır değilde ve organik maddece biraz iyi ise Humas _ hümik asit_ kullanılmalı. Daha ekonomik olduğu için...

ali koşar 08-04-2012 23:19

Alıntı:

Sizin amacınız nedir bilmiyorum ama benim amacım elimdeki iyi kalitedeki leonarditi satarak çiftçiye iyi bir ürün temin etmek. Amaç türk tarımını geliştirmek.. ayrıca sırf leonardit değil türkiye de çıkarılan tüm madenlerin tarıma katkı sağlamasını amaçlayan bir oluşum içindeyim. AgroMaden şuan bu site yapım aşamasında ama katkılarınızı beklerim.. Sizin mesleğiniz bu ****** benden fazla bileceksiniz. Hatta bilmelisiniz de yoksa iyi olmaz.. Benim buna bir itirazım da yok ben Hukukçuyum siz metalurjist.. Yoksa sizinle kısır ve bir işe yaramayan kişisel bir tartışmaya asla niyetim de yok vaktim de naktim de :))

leonarditsatis@gmail.com

AgroMaden
LEONARDİT

elımde bır leonardıt kaynaklı adı pow humus potasyum humat toplam organık madde %82 toplam humık ve fulvık asıt %85 suda cozunur potasyum %12 suda cozunur demır %1 max nem % 20 ph 8_9 cozunurluk % 100 nasıl bır humus kalıte ve nasıl elde edıldıgı ıle ılgılı

ali koşar 08-04-2012 23:28

Alıntı:

leonarditsatis@gmail.com

AgroMaden
LEONARDİT

bır sey daha soracagım sıze agrolıg dıye bır malzeme var granul halde humık asıt bu nasıl oluyo kafam karıstı ıyıce bakıp bı cevap yazarsanız ıcerıgıyle ılgılı da dozları vs zeytın agaclarına uygulama yapmak ıstıyorum ben 18 yasında Humik ve Fulvik Asitler - Agrolig - ALTINTAR ANTALYA normal olarak potasyum hıdroksıtle cozunen leonardıt kaynaklı humık asıt sıvı halde olması gerekmıo mu tesekkurler

metalurjist 09-04-2012 00:32

Sıvı halde hümik asit ismiyle satılan ürünlerin ekserisi hümattır. Yani potasyum, magnezyum, kalsiyum vs hidroksitle leonardit menşeli malzemelerin reaksiyona sokulmasıyla meydana getirilir. Humatlar hiç bir zaman analizi olmayan topraklarda kullanılamazlar ve hatta kalsiyumu yüksek topraklarda da... Çünkü kalsiyum bitkiye birinci derecede lazım olan potasyumun alımını engeller. Fakat leonardit ise tam tersine her türlü toprağa analiz yapılmasa dahi uygulanabilir ve hiç bir problem çıkarmaz. Leonardit yapısında var olan organik ve anorganik menşeli maddeler sebebiyle toprağı ıslah eder. Bu ıslahın tesirleri uzun seneler devam eder çünkü erimesi ve hümik aside dönüşmesi zamana yayılmış bir şekilde ilerlediğinden... Bu zaman yayılma toprakta ters tepkiye sebep olmaz. Fakat humatlar analizi olmayan topraklara uygulanırsa istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.

cebrail- 09-04-2012 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi metalurjist (Mesaj 940478)
Siamad'ın web sayfasını ziyaret ettim satışını yaptıkları leonarditin analiz değerleri çok güzel ve fakat %82 hümik asit değeri çok yüksek böyle bir değeri yakalamak için herhalde flotasyon tarzı bir uygulama yapıyorlar. Ancak yoğunluğu da beni düşündürüyor o yoğunluk değerinde bir leonardit enteresan. Bataklık torflarının yoğunluk değerlerinde... Bir de kırığının parlak olması ihtimal dışı kırığı parlak olan karbon malzemeleri linyit vs. kömürdür. Kömürler (linyit, taş kömürü) nötür malzemelerdir, tabii içerisinde inkluzyon varlığı sebebiyle biraz değişse de nötürdür. Merak ettim o arkadaşın şirketi leonarditi kaç metreden çıkarıyor?

siamadın kullandığı leonardit hümik fulvik asit üretimi için leonardit sadece hümik asit üretimi için satış yapılıyor içerisinde yüksek oranda organik madde ve hümik asit içeriyor

metalurjist 09-04-2012 21:49

eğer bahsettikleri değerlere sahip bir leonarditse bu adamlar çok bahtlı. Ancak o yoğunluk değerinde bir leonardit olması imkansız. Hiç bir literatür bilgisinde o yoğunluk değerine rastlayamadım...

hasan_ka 10-04-2012 10:31

Merhaba arkadaşlar leonardit için Denizli'de bir madenle iletişime geçtim kamyon bulabilirsem 16-20 ton alacağım. Leonarditin analiz değerleri organik madde %76 toplam hümik-fülvik asit %56 ph 6.6 nem oranı ise yüzde 25. Firma yoğun çalıştığı için kamyonu benim bulmam gerekiyormuş. Fiyat olarak da uygun geldi bana tonu nakliye dahil 120 lira gibi bir fiyatı var.

Ancak ne kadar kullanmam gerektiğini bilmiyorum. dekara 500 kg atsam çok mu gelir acaba **** sadece fidan çukurlarına 2-3 kg mı atayım? Tarlamızın analiz sonuçlarına göre ph 7.8 organik madde miktarı %1 ve fakir diyor. Son olarak eğer alırsam fırfırla tarlaya atıp pullukla toprak altı yapmamız mı gerekiyor ?

hasan_ka 10-04-2012 10:34

Ayrıca konuştuğum diğer firmalar bu fiyatta bir ürünün bu değerlere sahip olamayacağını söylüyor. Ziraat malzemeleri satılan yerlerde en kötü leonarditin (kömür tozu gibi org.mad. %40 ) tonu 250-300 lira civarı. en kötüsünden de kötü çıkacağını sanmıyorum ama bu işlerden de tam anlamıyorum o yüzden net birşey söyleyemiyorum.

En kötüsünü düşünerek %40 organik madde içeriği olsa bu fiyata alıp dekara 300-500 kg atmak bana daha mantıklı geldi. Sizce ne yapmalıyım dekara ne kadar kullanmam gerekir ?

soilless 11-04-2012 23:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 943148)
Diyelim ki;

toprağınız kumlu _ yani benim gibi biraz sulu kireç katıp sıva yapılan_ ve organik yapısı 1 bile değil...

Leonardit kullanılırsa toprağın yapısını _ katyon_ yükseltir ve su tutma kapasitesini artırır...Çünkü kullanılan katı malzemedir, yani o da kaliteli topraktır.

Eğer ağır toprakta kullanılırsa _ ki organik maddece zengin bile olsa_ yine leonardit kullanılmalı. Bu defa toprağın _ havalanmasını_ iyi işlenmesini kolaylaştırıyor.

Toprağınız kumlu veya ağır değilde ve organik maddece biraz iyi ise Humas _ hümik asit_ kullanılmalı. Daha ekonomik olduğu için...

Sn Halil Önen Sizin tecrübelerinizle daha pratik anlam ve uygulama olsun diye soruyorum; Toprağım kumlu ve ağır değilse ve organik maddece biraz iyi ise neden leonardit türevi HUMAS kullanmak gerekiyor?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025