agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Leonardit ve humik asit (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1653.htm)

celali58 20-02-2012 16:18

İlginiz için ayrıca çok teşekkür ederim.

pria 20-02-2012 18:57

TKİ HÜMAS SIVI HÜMİK ASİT'İN GARANTİ EDİLEN İÇERİĞİ:

TOPLAM ORGANİK MADDE:% 5
TOPLAM (HÜMİK+FÜLVİK):% 12 (18-24)
SUDA ÇÖZÜNÜR POTASYUM OKSİT:% 2
pH(11-13) (8,5-11)

TKI HÜMAS
....

Bitkisel menşeyli humik asit içeriği:
Toplam Organik Madde %56
Hümik + Fulvik Asit %26
pH 2 - 4

Orgamax H - Bitkisel Hmik Asit - organik potasyum Hmik bitkisel toprak dzenleyici

Bu tabloya göre ben şahsen, gerek organik madde gerek humik asit oranı daha yüksek olduğu için ve merdivenaltı üretim olmayan, güvenilir bir firma ise bitkisel menşeyli olanını tercih ederdim sayın celali58..

Remzi Sarıoğlu 20-02-2012 21:37

5 Eklenti(ler)
Müsaade ederseniz sizlere özrünüze sığınarak sayın arkadaşlar demek istiyorum. Ben leonardit ile altı yıldır beraber yaşıyorum. 2011 yılı kasım ayında 8 bin dönüm araziye hükmeden biri beni aradı ve leonardit istedi. Bende kendisine yanında konsantre hümik asit ile birlikte gönderdim.
Onbir yıllık bir sera olduğunu ve her seferinde onbeşer tondan iki sefer ürün aldıklarını anlattı. En son ekimde ürün telef olmuş çünkü hiç bir ürün alamamışlar. Kasım 2011 de salatalık ekmişler ve aralık ayında ürünü uyutmayı planlamışlar. 22 kasım tarihinde bizim leonarditi uygulamışlar. Şimdi sizlerle neticeyi ve bana veridikleri cevabı paylaşıyorum.
(Topraktaki organik maddenin önemini vurgulama açısından, organik madde miktarı % 1 in altında olan sera toprağında 16.11.2011 dikim tarihli hıyar fidelerine 22.11.2011 tarihinde Sn. behramkale'nin demo günderdiği worl humus (leonardit,humik+fulvik asit %69)ve konsantre humik asit uygulamalarının sonuçlarını paylaşmak isterim.Şu ana kadar alınan sonuç mükemmel.)
16.11.2011 dikim tarihli hıyar fidelerine 22.11.2011 tarihinde Sn. behramkale'nin demo günderdiği worl humus (leonardit,humik+fulvik asit i)ve konsantre humik asit uygulamalarının sonuçları paylaşmaya devam edelim.

Uygulama yapılan alan 2 dekar (2000 metre kare)
Uygulama yapılan serada geriye dönük 12 yıdır üretim yapılmakta.(erken baharlık ve geç güzlük olmak üzere yılda çift dikim) Bu yıl için tek dikim.
Uretim şekli konvansiyonel.
Üretim yapılan toprağın bazı özellikleri: Killi tın,Ph 7,8 ,Organik madde 1.3
Bu yılki olumsuz hava koşullarına rağmen şu ana kadar alınan ürün 5 ton.(Haziran 2012 başına kadar tahmini tonaj,20 ton/dekar)

celali58 20-02-2012 23:53

İlgi ve alakanız için çok teşekkür ederim.

cebrail- 22-02-2012 17:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 914470)
TKİ HÜMAS SIVI HÜMİK ASİT'İN GARANTİ EDİLEN İÇERİĞİ:

TOPLAM ORGANİK MADDE:% 5
TOPLAM (HÜMİK+FÜLVİK):% 12 (18-24)
SUDA ÇÖZÜNÜR POTASYUM OKSİT:% 2
pH(11-13) (8,5-11)

TKI HÜMAS
....

Bitkisel menşeyli humik asit içeriği:
Toplam Organik Madde %56
Hümik + Fulvik Asit %26
pH 2 - 4

Orgamax H - Bitkisel Hmik Asit - organik potasyum Hmik bitkisel toprak dzenleyici

Bu tabloya göre ben şahsen, gerek organik madde gerek humik asit oranı daha yüksek olduğu için ve merdivenaltı üretim olmayan, güvenilir bir firma ise bitkisel menşeyli olanını tercih ederdim sayın celali58..

sayın pria ben çifciyim birıyldan berli hümik asit yapma çalışmasıyla uğraşıyorum %60 organik madde leonardit %50 hümik ve fulvikasit içeriyor kendim yapımım 13 litre su 1200 gram potasyum hitroksit 5 kilogram da leonardit ekledim 3 saat kadar ısıtıcı karıştırıcı kazanda 80 derecede hazırladım leonardit tin %97si çözüldü diyer%3 kumgimi maddeler süzülerek atıldı aldığım bilgiye göre % 15 hümik asit olması gerekti ben 1kilo hümik asitin içine300 gram kadar şilempe ekledim analize gönderdimyapılan sonuçlar %5 hümik asit organikmadde %4 civarında çıkmış şilempe hümik ve fulvik asidi bağlamış diyorlarikisi birbirine tersmi acaba leonardit afşin madenlerinden çıkarılıyor kaliteli sanırım çünkü çözünürlüğü çok kolay oluyor yardımınızı bekliyorum ******

Remzi Sarıoğlu 22-02-2012 18:41

1 Eklenti(ler)
Benim elimde bulunan konsantre hümik asitin kısaca özellikleri ve kullanım miktarlarını veriyorum.

Kimyasal İçeriği:

Hümik Asit P K Na S Mg
%30’dan fazla 0.4 4 3 1 0.3

Fe Cu Mn B Zn Mo
0.0001 0.001 0.003 0.004 0.0001 0.0001

Co Si
0.0001 3

Kullanım şekli :

Sebze için
100 litre suya 300 gram

Çalılar ve meyve ağaçları için
100 litre suya 400 gram

Adana'da salatalık serasında leonardit ile birlikte denendi. Uygulamayı yapan kişi son derece memnun. Saygılarımla,

pria 23-02-2012 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cebrail- (Mesaj 915334)
sayın pria ben çifciyim birıyldan berli hümik asit yapma çalışmasıyla uğraşıyorum %60 organik madde leonardit %50 hümik ve fulvikasit içeriyor kendim yapımım 13 litre su 1200 gram potasyum hitroksit 5 kilogram da leonardit ekledim 3 saat kadar ısıtıcı karıştırıcı kazanda 80 derecede hazırladım leonardit tin %97si çözüldü diyer%3 kumgimi maddeler süzülerek atıldı aldığım bilgiye göre % 15 hümik asit olması gerekti ben 1kilo hümik asitin içine300 gram kadar şilempe ekledim analize gönderdimyapılan sonuçlar %5 hümik asit organikmadde %4 civarında çıkmış şilempe hümik ve fulvik asidi bağlamış diyorlarikisi birbirine tersmi acaba leonardit afşin madenlerinden çıkarılıyor kaliteli sanırım çünkü çözünürlüğü çok kolay oluyor yardımınızı bekliyorum

cebrail kardeşim..maalesef bu leonarditten humik asit yapımı ile ilgili hiçbir bilgim yok..
Sizi yanıltmak istemem..
Köyde olduğum için birkaç günden beri internete girme imkanım olmadığı için cevap veremedim..
Ben zeytinlerime topraktan humik asit vereceğim bugünlerde..
Piyasada birçok marka var..kafam karıştı..yerli firmalara pek güvenim olmadığı için güvenebildiğim firmalardan biri olan DoktorTarsa'nın Docto-Humate'ını (toz) aldım..

Organik Gübreler | DRT TARIM

Mustafa Abdal 24-02-2012 00:42

Selam;
yaklaşık 40-50 m2 lik bir sebze bahçesi yapmayı düşünüyorum. Toprak ağır, biraz killi sayılır, şimdiye kadar bir şey yetiştirilmedi. Ağaçlar.net sağolsun tohumlarımı tamamladım. Toprağın verimini arttırmayı düşünüyorum. TKİ hümastan hümik asit aldım. Bu hafta sonu toprağı işlemeye başlayacağım. Sayfa 6-dan 17ye kadar okudum, biraz neti karıştırdım. Belki soracaklarım cevabı daha önce verilmiştir ama ben rastlayamadım. Anlayabildiğim kadarı ile Leonartid veya işlenmiş hali ile hümik asit tek başına verimi arttırmıyor. Bir katalizor olarak topraktaki mevcut mineralleri veya dışarıdan verilen gübreyi, bitkinin daha kolay hazmedebileceği özümseyeceği forma getiriyor. Yani toprakta parçalayacağı azot-fosfor potasyum bileşikleri yoksa kendisi bir işe yaramıyor (mu). İkinci olarak dozun ayarlanamaması durumunda, aşırı kullanımda ne gibi sorunlar oluşur. yani verim düşmesinin dışında sebzelerde civa - kurşun birikimine benzer zehirleyici bir sonuç olurmu.

cebrail- 03-03-2012 20:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 707386)
Sıvı humik asit yapmak cok kolay bir işlem. Kısaca bunun nasıl yapıldığını anlatayım. Gerekli Malzemeler:

1- 3 Lt su
2- 1 Kg Leonardit
3- 200 gr Potasyum Hidroksit

Bu malzemeleri büyük ve biraz dayanıklı bir plastik kabın içerisinde, suya önce potasyum hidroksit, sonra leonarditi yavaş yavaş dökerek kalın bir tahta parçası ile karıştırınız.

Bu tepkime ekzotermik (dışarıya ısı veren) bir tepkime olduğu için su fokurdamaya başlayacak ve suyun sıcaklığı bu sırada 50 °C'nin üstüne çıkacaktır. Bu yüzden dikkatli olunuz. Yüzünüze ve gözünüze sıçratmayınız.

Bir süre sonra tepkime yavaşlayacak ve ısı biraz düşecektir.

Bu aşamadan sonra külotlu bir kadın çorabı bularak bu sıvıyı süzünüz. Çorapta kalan tortuyu çorabın ağzını sıkıca bağlayarak çamaşır makinesine atınız ve kalan suyu makineye doldurunuz.

Daha sonra makineyi 80 °C'ye ayarlayarak çalıştırınız.

Çalıştırma sırasında makine dışarıdan su almamalıdır. Bu karıştırma işlemi en az 3-4 saat sürmelidir. Bu yüzden makinede programı bir kaç kez başlatmanız gerekebilir.

4 saat sonrasında çamaşır makinesini boşaltma konumuna alarak boşaltma borusundan sıvıyı bir kovaya alınız. Daha sonra bu sıvıyı süzerek alınız. Elde ettiğiniz humik asitin pH derecesi büyük olasılıkla 8 üzerinde olacaktır.

Not1: Karıştırma işlemi eski merdaneli makinelerde yapılırsa daha iyi olur. Ya da bir yayık bulup elle yapabilirsiniz. Belki içinizde makine mühendisi olanlar daha iyi bir karıştırıcı bulabilir.

Not2: Karışıma yarım kg kadar melas veya pamuk küspeside katabilirsiniz.

acemi çaylaksizin bu konu üzerinde yani hümik asit yapımı için biryıldan berli araştırmalar denemeler yapıyorum denemelerimden leonardit kalitesi çok önemlien az organik madde %60 ve %70 olmalı %50linin altındaki leonardit hümik asit kullanımda kullanılmalıdıren ideal %70 olmalıdır çokdeneyimlerimden leonardit organik miktarı düşük çıkıyor %30 gimi k mraş elbistan leonardit madeninden maraş bölge bayisinden biomix adlı leonardit kullandım organik madde %78 hümik fulvik asit %60 leonardit çakışmalarım şöyle anlatım 13 litre su 5 kilogram leonardit 1300 kilogram potasyum hitroksit yayık içerisine ısıtıcı montaedtim 80 derece ayardan 3-4 saat karıştırdım kullandığım leonardit %98 si çrahad çözüldü hümik asit oranı için tahlile gönderdim sonuçları bekliyorum çıkınca paylaşacağım

Halil Önen 03-03-2012 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cebrail- (Mesaj 920101)
acemi çaylaksizin bu konu üzerinde yani hümik asit yapımı için biryıldan berli araştırmalar denemeler yapıyorum denemelerimden leonardit kalitesi çok önemlien az organik madde %60 ve %70 olmalı %50linin altındaki leonardit hümik asit kullanımda kullanılmalıdıren ideal %70 olmalıdır çokdeneyimlerimden leonardit organik miktarı düşük çıkıyor %30 gimi k mraş elbistan leonardit madeninden maraş bölge bayisinden biomix adlı leonardit kullandım organik madde %78 hümik fulvik asit %60 leonardit çakışmalarım şöyle anlatım 13 litre su 5 kilogram leonardit 1300 kilogram potasyum hitroksit yayık içerisine ısıtıcı montaedtim 80 derece ayardan 3-4 saat karıştırdım kullandığım leonardit %98 si çrahad çözüldü hümik asit oranı için tahlile gönderdim sonuçları bekliyorum çıkınca paylaşacağım

Güzel çalışma Sn. cebrail bey,

sonuçlarını merakla bekleyeceğim. Sistemi kendiniz kurmuşsanız eğer _görsel olarak da_ anlatırsanız çok seviniriz.

Siz aslında Hümas elde ediyorsunuz, kaynağı leonardit olduğu için. Hümik asit çok şeyden elde edilir.

Kolay gelsin.

Mustafa Abdal 05-03-2012 19:13

Kolay gelsin Cebrail bey ve Sn acemi_caylak,
Acaba bir maliyet analizi yaptınızmı. Kaça mal oluyor. Hümasın 5 litresi 26 TL sanırım. Değecek kadar büyük bir tasarruf sağlayabildinizmi.
Merhaba Halil bey,
İlgimi çeken konularda, helede bu yaşıma kadar duymadığım bir şeyler olunca biraz daha araştırma gereği duyuyorum. Hümik asitte 2-3 ay öncesine kadar haberdar olmadığım birşey. Dediğiniz gibi Hümik asit, Leonartid'ten, linyitten ve sanırım melas gibi üretim artıklarından üretilebiliyor. Konuyu araştırırken rastladığım bir tez çalışmasında farklı kaynaklardan sağlanan hümik asitlerin verimliliğe katkıları karşılaştırıldığında leonartid kaynaklı olanların linyit kaynaklılara oranla %25 -30 kadar daha fazla verim sağladığı saptanmış. Nedeni konusunda bilgi yoktu. Aynı formülle yazılsada etkinlik oranlarının farklı olması çok ilginç gelmişti.
Sağlıcakla kalın.

Halil Önen 05-03-2012 22:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meraklı_amatör (Mesaj 921062)
Acaba bir maliyet analizi yaptınızmı. Kaça mal oluyor. Hümasın 5 litresi 26 TL sanırım. Değecek kadar büyük bir tasarruf sağlayabildinizmi..

Sn. amatör_ meralı,

Sanırım çamaşır makinasından ya da böyle bir sistemle elde edilirse, tabii leonardit kullanılsa ekonomik olabilir. Ama deneyen yok daha...

Cebrail bey kendi kurduğu bir sistemle denedi, sonuçlarını bekliyor. Tasarruflu mu ona soracağız.

Leonarditten Hümas elde ediliyor ve ph ı 9 ile 13 aralığında olmak zorundaymış Diğerlerinden Hümik Asit elde ediliyor ve ph ı 9 dan aşağıda oluyor. Ama etkisi ne kadar farklı bilmiyorum.

Remzi Sarıoğlu 06-03-2012 09:04

2 Eklenti(ler)
Bu resimlerden birincisi 19 Kasım 2010 tarihinde ikincisi 25 Eylül 2011 tarihinde çekilmiş. Resimlerde tarihler gözüküyor. Ben buraya kaliteli leonardit ile doğal NPK lı büyükbaş sıvı hayvan gübresi verdim. Zeytin ağaçında 10 aylık bir sürede (Aslında ben ürünleri 2011 ilkbaharında verdim.) böyle bir gelişmede benim verdiğim ürünlerin katkısı çok güzel gözüküyor. Saygılarımla,

cebrail- 06-03-2012 20:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meraklı_amatör (Mesaj 921062)
Acaba bir maliyet analizi yaptınızmı. Kaça mal oluyor. Hümasın 5 litresi 26 TL sanırım. Değecek kadar büyük bir tasarruf sağlayabildinizmi.
Merhaba Halil bey,
İlgimi çeken konularda, helede bu yaşıma kadar duymadığım bir şeyler olunca biraz daha araştırma gereği duyuyorum. Hümik asitte 2-3 ay öncesine kadar haberdar olmadığım birşey. Dediğiniz gibi Hümik asit, Leonartid'ten, linyitten ve sanırım melas gibi üretim artıklarından üretilebiliyor. Konuyu araştırırken rastladığım bir tez çalışmasında farklı kaynaklardan sağlanan hümik asitlerin verimliliğe katkıları karşılaştırıldığında leonartid kaynaklı olanların linyit kaynaklılara oranla %25 -30 kadar daha fazla verim sağladığı saptanmış. Nedeni konusunda bilgi yoktu. Aynı formülle yazılsada etkinlik oranlarının farklı olması çok ilginç gelmişti.
Sağlıcakla kalın.

potasyum hitroksit kilosu 3tl leonardit 25 kilo 15 tl 7 litre yapım için 1200kgram potasyum hitroksit 3.600 tl 3.700 kgram leonardit 2.200 tl toblam maliyeti 7 litre hümik asit 5.800 tl

cebrail- 06-03-2012 20:35

leonardit hakkında kısa bilgi verim hümik asit üretimi için her leonardit uygun deyil çalışma sonucumda bunları öğrendim en az %70 lik org madde olacak % 50 nin altında leonardit uygun deyil hümik asitiçin çözümü bile zor oluyor hümik asit yapımı sırasında mutlaka filtresyon işlemi yapılmalı deyerler düşük çıkıyor filtresyon yapılmazsa sonuca varıl ması zor oluyor aslında yapım fazla emek istemiyor önemli olan dedigim gimi leonardit kaliteli olmalı organik madde nekadar yüksek olursa okadar yüksek çıkar % 15 hümik asiti buyapımımda ulaşırsam bunun üzerinde toz humat elde etmeye çelışacagım

Remzi Sarıoğlu 06-03-2012 21:30

Sayın hk50 çok haklısınız. Komyon bazındaki teslimatlarda hiç bir sıkıntı yok. Ama kargoda 25 kilo ürüne 40-45 tl para talep edilince ister istemez sıkıntı oluyor. Buda bizden kaynaklanmıyor. Saygılarımla,

cebrail- 12-03-2012 21:20

leonardit % 58 hümik asit 3.750 kgram.... potasyum hitroksit 1.200 kgram... su 7 kgram... 4saat kadar karıştırılmalıdır karışım soğuk puroses kullanılan makina yayık makinası bunun içerisine ısıtıcıda atabilirsiniz resisanslı olmalı ve makinanın sağ veya sol tarafa monta etmelisiniz pervaneye gelmeyecek şekilde resisanssı pirinç kaynakçılarına monta edtirin soğuk puroses yaparsanız resisanssada gerk kalmaz yukarda yazdığım miktarları geçmediğiniz sürece ısı ihtiyacı duymaz bu çalışma sonucumdan tahlil sonuçları % 17 hümik asit çıkıyor unutmayalım leonardit organik madde hümik asit nekadar yüksek olursa kalite okadar yüksek çıkar enaz %60lık olmalı leonardit

Halil Önen 12-03-2012 21:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cebrail- (Mesaj 924495)
leonardit % 58 hümik asit 3.750 kgram.... potasyum hitroksit 1.200 kgram... su 7 kgram... 4saat kadar karıştırılmalıdır karışım soğuk puroses kullanılan makina yayık makinası bunun içerisine ısıtıcıda atabilirsiniz resisanslı olmalı ve makinanın sağ veya sol tarafa monta etmelisiniz pervaneye gelmeyecek şekilde resisanssı pirinç kaynakçılarına monta edtirin soğuk puroses yaparsanız resisanssada gerk kalmaz yukarda yazdığım miktarları geçmediğiniz sürece ısı ihtiyacı duymaz bu çalışma sonucumdan tahlil sonuçları % 17 hümik asit çıkıyor unutmayalım leonardit organik madde hümik asit nekadar yüksek olursa kalite okadar yüksek çıkar enaz %60lık olmalı leonardit

Güzel çalışma çıkarmışsınız gibi görünüyor Sn cebrail, %17 hümik asit iyi peki

pH oranı belli mi?

limon_sever 12-03-2012 21:40

Sebze bahçesi için ahır gübresini toprakla karıştırdım. Şimdi elimde bir miktar hümik asit var. Sulandırıp toprağa şimdi vermek mi uygun yoksa sebzeleri diktikten sonra mı vermeliyim? Bir de her iki şekilde de yapılabilir mi?

cebrail- 12-03-2012 21:41

ph 8civarı hümik asit %17

cebrail- 12-03-2012 21:50

hümik asit ahır gübresini tobrağa uyguladık tansonra tobrağa sıkmanız daiyi olur bitkinin sezon boyunca 2 veya3 uygulama da yapabilirsiniz ahırgübresini dahaiyi elverişliolmasınıda sağlar ben ahır gübresinin içerisine leonardititde katıyorum sebzeleriçin sebzelerde izelement gübrelerde büyük bir rol oynar ülkemiz tobraklarında genelden çinko ve organik madde olarak düşük çıkıyor

Mustafa Abdal 13-03-2012 21:49

Hümik asit, topraktaki kullanılamayan gübre bileşiklerini parçalayarak kullanılabilir hale getirdiğine göre gübreyi verirken karıştırılarak verilse, mesela 20.20.20 NPK ile karıştırılarak kullanılsa daha verimli olmazmı.

cebrail- 14-03-2012 18:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meraklı_amatör (Mesaj 925028)
Hümik asit, topraktaki kullanılamayan gübre bileşiklerini parçalayarak kullanılabilir hale getirdiğine göre gübreyi verirken karıştırılarak verilse, mesela 20.20.20 NPK ile karıştırılarak kullanılsa daha verimli olmazmı.

daha süper olur sn meraklı amatör toz hümik asiti gübre ila homojen bir karışım yaptığınızda tobrağınıza attığınız zaman daha iyi besin element lerini alır

pria 14-03-2012 19:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meraklı_amatör (Mesaj 925028)

Ben borlu veya çinkolu leonardit aldığımda Çanakkale'li gübre bayileri bana her zaman bunları 15.15.15 kompoze gübreyle yarı oranda vermemi öğütledi..
15.15.15 gübre NPK'lı gübredir..20.20.20 diye yazmanız bence hatalı,böyle bir gübre yok..20.20.0 diye yazmanız lazım..çiftçilerimizin büyük çoğunluğunun kullandığı taban gübresi 20.20.0'dır..yani bu gübrede sadece azot ve fosfor vardır..leonarditi humik asite dönüştürecek potasyum yoktur..

Gbre Fabrikalar T.A..
TOROS TARIM > rnler > rn Tescil Belgeleri > Klasik Gbreler > NP 20-20-0 20-20-0

20.20.20 diye bir gübre yoktur ama, özel amaçlı, NPK 25-5-10, NPK 10-25-20, NPK 12-30-12, 23.12.9+İE gibi
gübre çeşitleri de var ama bunların fiyatının biraz yüksek olduğunu sanıyorum.

Hatırlatayım dedim..

soilless 14-03-2012 22:39

Humik asitin tam formülü nedir arkadaşlar? Yardımcı olursanız sevinirim?

Mustafa Abdal 15-03-2012 21:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 925469)

20.20.20 diye bir gübre yoktur ama, özel amaçlı, NPK 25-5-10, NPK 10-25-20, NPK 12-30-12, 23.12.9+İE gibi
gübre çeşitleri de var ama bunların fiyatının biraz yüksek olduğunu sanıyorum.

Hatırlatayım dedim..

Valla sayın Pria ben google'ın yalancısıyım. Kerata 20.20.20 gübre fiyatı diyince 1640 sonuç veriyor. Şaka bir yana TOROS TARIM > rnler > Bitki Besleme > zel Gbreler > Torosol 20.20.20 + TE toros da dahil bir çok firmada var. Bu arada bildiğim kadarı ile leonartidin potasyumla tepkimeye girip hümik asit vermesi için 60 derecelik bir sıcaklığa ihtiyaç var. Durum böyleyse leonartid sadece toprağın havalanmasını ve su tutmayı sağlayan vermikülit görevinde kalır sanırım.
Saygılar.

Mustafa Abdal 15-03-2012 21:17

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi soilless (Mesaj 925561)
Humik asitin tam formülü nedir arkadaşlar? Yardımcı olursanız sevinirim?

Sn. soilless bende bu hümik asit in midir cinmidir anlamaya çalışıyorum. Adı asit ama Ph değeri 8-9. Bildiğim kadarı ile Ph değeri 0-7 arası asit olarak tanımlanıyor. Tam bir formülüde yok sanırım organik bir bileşiğin tanımı olarak isimlendirilmiş. Bulduğum bazı dökümanlarda
''Humik maddelerin yapılan element analizi sonucunda bünyesinde en fazla bulunan elementlerin C, H, O, N ve S olduğu saptanmıştır. Humik asitlerin bileşiminde bu elementlerin bulunma oranları; karbon (C) %53.8–58.7, oksijen (O) %32.7-38.3, hidrojen (H) %3.2-6.2, azot (N) %0.8-5.5 ve kükürt (S) ise %0.1-1.5 düzeyleri arasında değişmektedir (Schnitzer 1978).

Humik asitin bünyesindeki fonksiyonel grupların dağılımı ise CO2H: 3.6, fenolik OH: 3.9, alkolik OH: 2.6, C=O: 2.9, OCH3: 0.6 meq/g’dır (Schnitzer 1978).''
olarak tanımlanıyor. yani su gibi basit bir bileşik değilde aşure karışımını tanımlamak için kullanılıyor. Umarım faydalı olur. sağlıcakla kalın
Not. hümik asidin eşgalini şu şekilde tariflemişler;
Eklenti 274287

pria 16-03-2012 00:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meraklı_amatör (Mesaj 926096)
Valla sayın Pria ben google'ın yalancısıyım. Kerata 20.20.20 gübre fiyatı diyince 1640 sonuç veriyor. Şaka bir yana TOROS TARIM > rnler > Bitki Besleme > zel Gbreler > Torosol 20.20.20 + TE toros da dahil bir çok firmada var..

Sizin 20.20.20 NPK demeniz üzerine yazdım ben bunları..Yani, çiftçimizin yaygın olarak taban, alt gübre olarak kullandığı ve 50 kg'lık çuvallarda satılan 20.20.20 diye bir gübre yoktur, bu gübre 20.20.0'dır dedim.

Verdiğiniz linki dikkatlice incelerseniz Toros'un 20.20.20 +TE gübresi özel gübredir, içinde iz elementlerde vardır, 25 kiloluktur ve damlama, yaprak gübresi olarak satılmaktadır..ve bayağı pahalıdır bunlar..Yani leonardit ile birlikte taban gübresi olarak kullanmak doğru olmaz..

Özel amaçlı 20.20.20+TE alacağınıza, 25 kilosu 80 lira falan olan ama içinde %46 potas olan ve topraktan uygulanabilen Potasyum nitrat alın daha iyi, daha ekonomik olur..Tek amacınız leonarditi çözmek için potasyum vermek ise en ekonomik olan aşağıdaki gübreyi alın..Pahalı gibi gözüksede, hesaplandığında içindeki potasyum miktarı açısından benim yazdığım 15.15.15 kompoze ve sizin yazdığınız 20.20.20 +TE'ye göre en ucuz potasyum kaynağı budur:
http://www.toros.com.tr/urunler-basl...ikAdi=Potasyum Nitrat

pria 16-03-2012 10:12

Sayın meraklı_amatör,

Günümüzde maalesef gübre fiyatları çok çok yüksek..üreticinin artık belini büküyor..bu yüzden rantabl olanı bulup seçmemiz lazım..
Bu açıdan size bir örnek hesaplama yapayım..

Diyelim ki leonardite potas sağlamak için 15.15.15 kompoze gübre aldınız..
Bu gübrenin bir çuvalında 7.5 kilo potas vardır..Bunu bir çuval gübre parasına bölersek 58 Tl : 7.5 = 7.73 Tl.. Yani bir kilo potasın maliyeti size 7.73 Tl'ye gelir..

Sizin dediğiniz 20.20.20 +TE'yi aldığınızda ise..(sanırım 25 kilosu 70 Tl civarında)..
Bunun bir çuvalında 5 kilo potas elde edersiniz..Buna göre 70 Tl : 5 = 14.Tl..Yani bir kilo potas size 14 liraya mal olur..

Benim son önerim olan 25 kiloluk Potasyüm nitratı (%46 K) aldığınızda ise bir çuvaldan 11.5 kilo potas elde edersiniz..En son sorduğumda bunun bir paketi 80 Tl idi..
Buna göre hesaplarsak 80 Tl : 11.5 kilo = 6.95 Tl..Yani bir kilo potasın size maliyeti 6.95 liraya gelir..

Dolayısıyla leonarditi humik asite çevirmek için kullanacağınız en ekonomik gübre 3. şıktaki potasyum nitrattır..İkincisi ise 50 kilogramlık 15.15.15 NPK'dır..

Mustafa Abdal 16-03-2012 10:50

Sn. Pria,
Benim bilgi alanım genel olarak toprağın üzeri ile sınırlı. Gübre ve toprak katkıları amatörce hobi sahibi olma isteği ve meraka dayanıyor. Dediğiniz gibi tarımla uğraşanlar için girdi maliyetleri oldukça fazla ve endüstrileşme fetişisti siyasiler bu konuda hiçbir iyileşme sağlamıyorlar. Tarım ve toprak konusunda yapılanlarda sadece meslektaşlarımın mekanik olarak yaptıkları sulak alanların uzun vadede çölleşmesine veya su baskınlarına yol açacak drenaj çalışmaları. Gerçi bunlar, bu konunun gündemi değil. Gübreye gelirsek 50 m2lik sebze bahçesi ve balkon çiçekleri için kullanılacak ürün miktarı maliyet olarak fazla tutmuyor ama ihtiyaç hacimde 1-2 kilo gübre bulma problemi var.
Verdiğim gübre örneği sadece misal içindi ve leonartid+gübre değil hümik asit+gübre içindi. verdiğiniz maliyet karşılaştırmasının hacimli ürün ihtiyacı olanlara faydalı olacağına eminim.
Sınırlı bilgimle karşılaştığım dökümanlarda hümik asit eldesi için leonartid+potas+ısı gerektiği ortaya çıkan bazik humad/hümidin su ile karıştırılması ile hümik-füvik asit elde edildiğini okudum. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamak için sormak istedim, sizin ısıtmadan mekanik leonartid-potas karışımı, hümik asit üretiyormu.
Paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkürler.
Sağlıcakla kalın.

pria 16-03-2012 11:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meraklı_amatör (Mesaj 926302)
sizin ısıtmadan mekanik leonartid-potas karışımı, hümik asit üretiyormu.
Paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkürler.
Sağlıcakla kalın.

Sayın meraklı_amatör,

Ben tarımsal konuları araştırmaya bayılırım ama bir noktadan sonra kafam karışıyor ve yeterli, net bilgilere ulaşmak mümkün olmuyor..Maalesef ülkemizde bazı konularda bir kakafoni, veri yetersizliği var..

Ben leonarditin çinkolu ve borlu olanını 2 yıldan beri hem tam alana hem de fidan çevrelerine veriyorum..
Bunu verirken aşağıdaki bilgilere inanarak veriyorum:

''Topraktaki azot, fosfor, potasyum, demir, çinko ve iz elementler gibi gerekli besinlerin bitki tarafından alınabilmesini en yüksek düzeye çıkartır. Potasyum, azot gibi çözünebilirliği yüksek olan elementler bitki tarafından emilmeden önce yıkanıp uzaklaşırlar. Leonardit kullanılması durumunda ise, bitki hücre zarlarının geçirgenliği artar ve bu elementler yıkanıp uzaklaşmadan önce bitki tarafından alınabilir. Öte yandan, tam tersi olarak, topraktaki fosfor K, Mg, Al ve Fe iyonları ile birleşerek inert ve çözünemez duruma geçer ve bitki tarafından alınamaz. Leonardit kullanılması durumunda bu inert bileşenler tekrar çözünebilir hale gelir ve fosfor bitki tarafından alınabilir. Gübre kullanılması (özellikle mineral gübreler) halinde leonarditin bu özellikleri gübre veriminin çok artması açısından önemlidir. ''
LEONARD0T0N FAYDALARI -

Bu nedenle hem leonardit hem de başta 15.15.15 kompoze gübreyi birlikte veriyorum..

Tüm bunların yanısıra, işi garantiye almak için bu yıl DoktorTarsa'nın ''Dokto- Humate'' nı aldım..Bu toz hümik asitin 400 gramı 12 lira..
Onuda sırt tulumbasıyla yağmur öncesinde fidan çevrelerine verdim..
Fidan başına 40-50 gram verdim..

Yani kısacası tüm besin ve toprak düzenleyicilerini aşırıya kaçmadan her yıl takviye olarak veriyorum ve gerçekten yararını görüyorum..
Çünkü fidanlık toprağım çok aşırı kumsal, organik made miktarı az..
10 yıldan beri bu ıslah işine devam ediyorum..

Bence leonarditin potas ile tepkimesine fazla kafanızı yormayın..bizler bir kimyager gibi düşünüp yapamayız bazı şeyleri..bu yüzden, kestirmeden,alın Dokto-Humate'yi..atın gitsin..zaten bahçeniz küçük..12 lirayla toprağınızın humik asit ihtiyacını giderirsiniz..

cebrail- 16-03-2012 15:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 926195)
Sizin 20.20.20 NPK demeniz üzerine yazdım ben bunları..Yani, çiftçimizin yaygın olarak taban, alt gübre olarak kullandığı ve 50 kg'lık çuvallarda satılan 20.20.20 diye bir gübre yoktur, bu gübre 20.20.0'dır dedim.

Verdiğiniz linki dikkatlice incelerseniz Toros'un 20.20.20 +TE gübresi özel gübredir, içinde iz elementlerde vardır, 25 kiloluktur ve damlama, yaprak gübresi olarak satılmaktadır..ve bayağı pahalıdır bunlar..Yani leonardit ile birlikte taban gübresi olarak kullanmak doğru olmaz..

Özel amaçlı 20.20.20+TE alacağınıza, 25 kilosu 80 lira falan olan ama içinde %46 potas olan ve topraktan uygulanabilen Potasyum nitrat alın daha iyi, daha ekonomik olur..Tek amacınız leonarditi çözmek için potasyum vermek ise en ekonomik olan aşağıdaki gübreyi alın..Pahalı gibi gözüksede, hesaplandığında içindeki potasyum miktarı açısından benim yazdığım 15.15.15 kompoze ve sizin yazdığınız 20.20.20 +TE'ye göre en ucuz potasyum kaynağı budur:
TOROS TARIM > rnler > Bitki Besleme > zel Gbreler > Potasyum Nitrat Nitrat

sn pira 3 .20 gübre vardır ama taban gübresideyil yaprak gübresidir 3. 15 3.8 diye geçer yaprak gübresi için özel hazırlanmış bir gübredir

cebrail- 16-03-2012 15:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 926283)
Sayın meraklı_amatör,

Günümüzde maalesef gübre fiyatları çok çok yüksek..üreticinin artık belini büküyor..bu yüzden rantabl olanı bulup seçmemiz lazım..
Bu açıdan size bir örnek hesaplama yapayım..

Diyelim ki leonardite potas sağlamak için 15.15.15 kompoze gübre aldınız..
Bu gübrenin bir çuvalında 7.5 kilo potas vardır..Bunu bir çuval gübre parasına bölersek 58 Tl : 7.5 = 7.73 Tl.. Yani bir kilo potasın maliyeti size 7.73 Tl'ye gelir..

Sizin dediğiniz 20.20.20 +TE'yi aldığınızda ise..(sanırım 25 kilosu 70 Tl civarında)..
Bunun bir çuvalında 5 kilo potas elde edersiniz..Buna göre 70 Tl : 5 = 14.Tl..Yani bir kilo potas size 14 liraya mal olur..

Benim son önerim olan 25 kiloluk Potasyüm nitratı (%46 K) aldığınızda ise bir çuvaldan 11.5 kilo potas elde edersiniz..En son sorduğumda bunun bir paketi 80 Tl idi..
Buna göre hesaplarsak 80 Tl : 11.5 kilo = 6.95 Tl..Yani bir kilo potasın size maliyeti 6.95 liraya gelir..

Dolayısıyla leonarditi humik asite çevirmek için kullanacağınız en ekonomik gübre 3. şıktaki potasyum nitrattır..İkincisi ise 50 kilogramlık 15.15.15 NPK'dır..

sn pira leonarditin çözülmesi için potasyum nitrat hiç sonuç vermez yanlış bilgi leonardit potasyum hitroksitin tepkimesiyle elde edilir potasyum nitrat ancak yaprak tan ve meyve ağaçlarınnın kökbölgesine uygulanır potasyum sülfat genellikle topraktan verilir potasyum nitrat yapraktanda uygulanır çünkü içerisinde nitrat azotu bulunduğundan bitkiler daha hızlı alımını sağlar

soilless 16-03-2012 22:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meraklı_amatör (Mesaj 926106)
Sn. soilless bende bu hümik asit in midir cinmidir anlamaya çalışıyorum. Adı asit ama Ph değeri 8-9. Bildiğim kadarı ile Ph değeri 0-7 arası asit olarak tanımlanıyor. Tam bir formülüde yok sanırım organik bir bileşiğin tanımı olarak isimlendirilmiş. Bulduğum bazı dökümanlarda
''Humik maddelerin yapılan element analizi sonucunda bünyesinde en fazla bulunan elementlerin C, H, O, N ve S olduğu saptanmıştır. Humik asitlerin bileşiminde bu elementlerin bulunma oranları; karbon (C) %53.8–58.7, oksijen (O) %32.7-38.3, hidrojen (H) %3.2-6.2, azot (N) %0.8-5.5 ve kükürt (S) ise %0.1-1.5 düzeyleri arasında değişmektedir (Schnitzer 1978).

Humik asitin bünyesindeki fonksiyonel grupların dağılımı ise CO2H: 3.6, fenolik OH: 3.9, alkolik OH: 2.6, C=O: 2.9, OCH3: 0.6 meq/g’dır (Schnitzer 1978).''
olarak tanımlanıyor. yani su gibi basit bir bileşik değilde aşure karışımını tanımlamak için kullanılıyor. Umarım faydalı olur. sağlıcakla kalın
Eklenti 274287

Eşgali :))) bunu çok sevdim. Eşgali yani yaklaşık olarak görünümü demek istediniz sanırım. Aşurenin formülü yazılır da Humik asitin genel formülü yazılamaz o zaman??

Yani her numunenin analizi farklı sonuç verir. Doğru mudur?

soilless 16-03-2012 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meraklı_amatör (Mesaj 926106)

Eklenti 274287

Sn Meraklıamatör,

Bir de şu tespitiniz çok önemli, Adı asit ama PH değeri 8-9 evet gerçekten çok ilginç.

Bunları bilen üye ve misafirlerimizin bilgi desteklerini beliyoruz. Çünkü humik asit bu kadar önemli ise satınalınacak humik asitin ne olduğunu da üreticilerimizin kontrol edebilmeleri lazım.

cebrail- 21-03-2012 20:18

sıvı hümik asit yamımında kullanılacak su leonardit potasyum hitroksit 10 kilo ve 100 kilo bazdan tutulacak örneğin leonardit org madde %80 hümik fulvik asit %70 içeriğe sahip su 6.500 kgram potasyum hitroksit 1 kgram 2.500 kgram leonardit düşer toblam 10 kilogram eder leonardit 2.500 kilogram leonardit içerisinde % 1.500 kgram hümik asit sıvı çözelti düşüyor %15 hümik fulvik asit etmiş olur

omer.tuncer 26-03-2012 12:52

hümik asitlerle ilgili yazı

hümik asitler ve leonarditle ilgili bir yazı faydalı olacağını sanıyorum.
Organik Sıvı Gübre, Humik Asit, Leonardit, Biyolojik Mücadele | Doğanın ve Toprağın Dostu

Mustafa Abdal 28-03-2012 10:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi soilless (Mesaj 926685)
Eşgali :))) bunu çok sevdim. Eşgali yani yaklaşık olarak görünümü demek istediniz sanırım. Aşurenin formülü yazılır da Humik asitin genel formülü yazılamaz o zaman??

Yani her numunenin analizi farklı sonuç verir. Doğru mudur?

Yazılanlara göre Hümik asit sabit formülasyonlu bir karışım değil. İçeriğindeki bileşikler nedeni ile farklı farklı kompozisyonlarda olabiliyor demek bu sanırım. Bir Kimyasal reaksiyon sonucu oluştuğuna göre karışıma giren leonartidin içeriği (ki buda bir mineral/karışım- hidrojen ve oksijenden miktarı ve içeriği belli su eldesi gibi, sonuç ürünün kontrollü olacağı bir girdi değil) sonuç ürünün içeriğinide etkiliyor demektir.
Okuduğum bir tez çalışmasında linyit, organik kompos, leonartid gibi farklı kaynaklardan elde edilen hümik asitin, farklı oranlarda gelişme katkısı gösterdiği sonucuna varılmıştı. Hümik asitin homojen bir karışım olmaması bu sonuca yol açıyor sanırım.
omer.tuncer beyin bir üstte belirttiği linktede özetlendiği gibi ''Organik maddeler bildiğiniz gibi, kimyasal yapıları çok kompleks olan maddeler ve humik asit örneğinde görüldüğü gibi henüz tam formülünü bile bilmiyoruz. Hele bu birde topraktan çıkarılan ürünse her bölgedeki veya her partideki ürün bir diğerinden farklı olacaktır.'' Elde edilen ürün tıpkı bir mermer gibi benzer görünümde ancak birebir aynı olmuyor.

Sonuçta kullanılması faydalı ama etkisi miktar garantili bir ürün değil. Yani daha önceden birim alandan 10 birim ürün elde ederken 10+x ürün elde ediyorsunuz ama bu X e sera gibi kontrollü bir ortamda üretim de yapılsa 2,3-5 gibi ürün miktarındaki artışı öngörecek babayiğit olmaz sanırım.

pria 28-03-2012 12:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi soilless (Mesaj 926690)
Bir de şu tespitiniz çok önemli, Adı asit ama PH değeri 8-9 evet gerçekten çok ilginç.

.

Evet,Docto-Humate-Suda Eriyebilir Toz Formülasyonlu Hümik Asit'in PH'ı da 8-10..

Organik Gübreler | DRT TARIM

ttuzunalp 28-03-2012 13:10

Merhaba Arkadaşlar;

Geçtiğimiz şubat ayında sıvı haldeki humik asiti bahçeye uyguladım aynı zamanda katı haldeki leonarditi uyguladım şimdi nisan mayıs gibi gübreleme yapacağım meyve ve çam fidanlarına gübrelemeyi yaparken yeniden sıvı haldeki humik asiti kullanmalımıyım?

yardımlarınızı rica edeceğim .

Saygılarımla.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025