agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Jel (Su tutucu jeller) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1316.htm)

malina 05-06-2006 10:42

Jel (Su tutucu jeller)

Epey eskiden ıslatıp jel haline getirdiğim bir malzeme almıştım. Farklı renkleri vardı. Adı ne, nereden alınır bilen var mı?

Bunları görünce aklıma geldi :)

Mine Pakkaner 17-06-2006 00:56

izmir'den sana renksiz olanlarından temin edebilirim.Ziraat malzemesi satan arkadaşlarımda var.

Ben şu anda bir su bardağı dolusu jelde şeflera çeliği köklendiriyorum. Şefleram çok kocaman oldu da budadım, çelikleri ziyan olmasın :)

malina 17-06-2006 07:03

Sevinirim :)

malina 08-07-2006 15:22

Su Deposu Rulo

5 Eklenti(ler)
Su Deposu Rulo

Su Deposu Rulo, bitkilerinizin su ihtiyacını, hava sıcaklığına bağlı olarak,
1 Hafta - 10 gün karşılayacak bir ürün.

2 mm kalınlığında bir kağıt düşünün, görünüşü öyle... 5 m uzunluğunda tek parça da alınabiliyor...
Genişliği 52 cm. Rengi beyaz; kir götürmüyor yani, tek eksiği de bu... :)

Önce benim denemem gerek deyip, 20x20 cm bir kare kestim.
Kestiğim kadar büyüklüğün, 3-4 bardak suyu tamamen içmesi gerekiyor.
52x100 cm'lik büyüklük ise 15-16 litre suyu bünyesinde tutabiliyor.

Eklenti 2420

Bakalım içebilecek mi deyip başladım :)

Eklenti 2421

1-3 dakikalık aralıklarla bardaktaki suyu döktüp (Yani döktüğüm kadarını tümüyle çektikçe)
Laf aramızda başlangıçta hiç de ümitvar değildim :)
Şu kadarcık kağıt bu suyu nasıl çeker?

Eklenti 2422

1, 2, 3, 3.5, 4 ... :)

Eklenti 2423

2 mmlik kağıt 4-5 katı kalınlığa ulaştı... İçini açıp baktım...
Bu malzeme gerçekten su deposu...

Eklenti 2424

malina 08-07-2006 15:26

3 Eklenti(ler)
Kullanım biçimi 1: Saksının içine yerleştirmek

Bu tabakayı, ıslatmadan saksının dibine yerleştirmek gerekiyor. Önce az bir miktar küçük taş koymakta fayda olabilir. Kağıdan üstüne de hazırladığınız toprak karışımını döküyor ve bildiğiniz gibi bitkinizi dikiyorsunuz.

Saksının altından su sızıncaya sulayın, yani yaklaşık 1.5-2 litre kadar su dökün. Bunun bir litresini kağıt emecek, diğer kısmı toprağın ıslanması ve sızması için yeterli olacak...

Yukarıda su tutma denemesi yaptığımı bir saksının dibine yerleştirdim. 20 x 20 cm büyüklük, dört köşesini ortaya toplayınca taşınabilir oldu ama daha büyük parçalar için bu mümkün olmaz...

Ürün 2 yıl kullanılabiliyor, 3-5 yıl arasında da yok oluyor.

Kullanım biçimi 2: Saksıların altına yerleştirmek

Eklenti 2425

Saksılarınızı rulonun üzerine yerleştirin. Önce rulonuzun büyüklüğüne bağlı olarak yeterli miktar su dökerek iyice su çekmesini sağlayın. Tabaka halinde aldığınız malzemeyin bir ucunu, sürekli su çekmesi için, su dolu bir yere sokabilirsiniz. Geniş plastik saksılar bu işi görebilir...

Sürekli ıslak olacağı için, saksılardaki toprak, altındaki deliklerden, kendisi gereken nemi alacaktır.

2. kullanım biçimi için "Zihni Sinir" projesi :)

Aslında böyle bir bilgi yok, bunu ben uyduruyorum. Biliyorum ki, sizler de benim gibi, bir malzemeyi en uzun süre ve optimal biçimde kullanmak istiyorsunuz.
Uydurmamın nedeni şu: Hani yukarıda önce ıslatıp sonra saksıya kadar taşıdığımı anlatmıştım. Ne kadar su çektiğini gözümle görmek istemesem bunu yapmama gerek yoktu... :)

Bu ürün 2 yıl kadar kullanılabildiğine göre, bu 2 yıl içinde yer değiştirmek gerekebilir... Oysa büyük parçaların yerini değiştirmek zor, hatta imkansız...
Dedim ki kendi kendime, ıslatma işlemine başlamadan, sağlam, suya dayanıklı bir kılıf içine konursa taşınabilir...

Sineklik olarak kullanılan malzemeyi bilirsiniz. Naylon olduğu için suya dayanıklıdır, ve belli bir ağırlığı bir arada tutacak kadar da sağlamdır.

Eklenti 2426

Ruloyu sineklik olarak kullanılan malzemenin arasına koyarak, bir naylon iple dikebilirsiniz. Belki ortadan da aralıklarlarla tutturmak iyi olabilir. (Bu yazdıklarımı denemedim, onun için proje diyorum)

Eklenti 2427

Belki bu yöntemle daha uzun süre kullanabilirsiniz...

nautiluspro 13-07-2007 00:44

bu jellerde şu anki durum nedir?Zira bu konu yazılalı 3 sene olmuş.Fiyat konusunu da biraz çıtlatır mısınız? çilekleriniz ne durumda? :)

Todor 13-07-2007 06:32

Hoş geldiniz Nautiluspro.:)
Sizi yeni gelen arkadaşlar başlığında tanımak isteriz. Ayrıca forumda Türkçenin kullanımına elimizden geldiğince özen göstermeye çalışıyoruz. Bunun için ilgili başlığa bakabilirsiniz. İmzamdaki linkler de size bir çok konuda yardımcı olacaktır.
Tekrar hoş geldiniz. :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nautiluspro (Mesaj 129572)
Çilekleriniz ne durumda? :)

Sanırım bir harf hatası olmuş. Çilek- çelik.:)

smartfly 03-08-2007 09:35

Benim de bu konuda merak ettiğim bir şey var. Bildiğim kadarı ile bitkilerin köklerini ışıktan korumamız gerekiyor. Bu jeller de neredeyse transparan olduğuna göre, kökler ışığı görünce, büyümesini durdurmayacak mıdır?

nevsune 03-08-2007 09:54

Sürekli bunda tutulmuyor, belli bir aşamada toprağa geçirmek gerekiyor.

Fiyat konusunda aldığım yanıt; insanın çocuğuna bir tohumun nasıl çimlendiğini göstermesi bakımından, eh belki bir tane alabileceği civarlarda.

zenfree 06-11-2007 10:26

Sevgili Malina, bu ürünü kullanmaya devam ediyor musun?

malina 06-11-2007 10:31

Hayır, sadece tanıtım için ilgilenmiştim...

Hakan KINACI 06-11-2007 10:34

Sn.Manila;
Peki bu ürünün bir markası veya adı yokmu?
Sadece kağıt mı?

zenfree 06-11-2007 10:36

Bu başlığı yazın tatile girderken farketmemişim.:(

berduray 07-11-2007 18:33

Bu bebek bezlerinde kullanılan malzemeye benziyor,yakinen haşır neşir olduğum için biliyorum,hüpper emici...

Balıkcı 07-11-2007 21:34

Fiyatı ne acaba?:p

malina 07-11-2007 21:58

Konuyu açalı bir yılı geçmiş, unuttum :)

karaselvi 11-11-2007 21:51

Bu jeli kendimiz yapamazmıyız. İçinde neler var.

praecox 12-11-2007 09:41

Bu Jel esasen bir tür modifiye edilmiş selüloz türevi. Bundan dolayıdır ki yaklaşık bir sene sonra çürüme de gösterir. Bu jeli çocuk bezinde, kadın bağında, seramik çimentosunda da bulmak mümkün. Çimentoya katma amacı ise seramiğin arkasında kalan betonun bu jel sayesinde sonradan sulamasını sağlayıp sertleşmesini oluşturmasıdır.

Bunu ilk zamanlarda çölde kumun su tutabilmesi ve tarım yapılabilmesi ile ilk Filistinde kullanılmak amacı ile geliştirildiği de bilinmekte. Bu tür modifiye selüloz ve türevleri ilaç sanayinde de sıkça kullanılmakta. Bu tür bir jeli evde yapmak takdir edersiniz ki "biraz" zor olur.

Esasen çok ciddi kimyasallarla işlenen, ağaç talaşından mamul selülozlar sonradan doğaya tamamen zararsız ve de kolayca degrade olan (ayrışan) ve çevreye zarar teşkil edebilecek hiç bir atık oluşturmayan örnek bir kimyasal ürün. Evet imalatı maalesef çok zor hatta kimyager olmayanlar için imkansız diyebiliriz.

Saygılar.

karaselvi 12-11-2007 16:16

En azından çimleninceye kadar İdare edecek bir şey yapamazmıyız. **** bakteri barındırmayan bir şey. Tohumları pamuk arasına koyunca çürüyorda.

malina 12-11-2007 16:29

1 çay kaşığı kadarı, bir su bardağı jel ediyor diye hatırlıyorum...

70 -80 gr.'lık bir ambalaj 15 YTL civarında diye not almışım. Yani çimlendirme için epey jel edilebilir...

praecox 12-11-2007 16:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karaselvi3 (Mesaj 172199)
En azından çimleninceye kadar İdare edecek bir şey yapamazmıyız. **** bakteri barındırmayan bir şey. Tohumları pamuk arasına koyunca çürüyorda.

Bu da doğada hazır olarak var. Adına torf veya sphagnum yosunu da diyorlar.

Ama siz hala amerikayı para harcamadan keşfedeceğim diyorsanız...

Yüzmeye başlayın derim ben... :D

Pardon yani... :D

karaselvi 12-11-2007 17:07

Tabi istanbuldan konuşması kolay. Denizlide torf bile bulamadım. (çokta aramadım ama). Ama illa biz istanbuldan bir paket jel alır sana yollarız diyorsanız . Hatrınızı kırmam tabi.

memet 12-11-2007 17:26

Denizli'de biraz daha torf araman daha uygun olabilir.
Kompost hazırlayarak, kendi malzemene de sahip olabilirsin.
Kompost başlığında yapımı tarif ediliyor.

zenfree 12-11-2007 19:55

Jel ve rulo farklı iki başlıktı değil mi?

İşlevleri de farklı. Biri çimlendirme için, su deposu rulo bitkinin 1 hafta ile 10 gün arası su ihtiyacını karşılamak için. Hani mesaj hangi başlığa yazılmış karışmış.

malina 12-11-2007 20:23

İkisi de aynı. Sadece birisi özel bir tabaka arasında şişiyor...

nevsune 14-11-2007 15:27

1 Eklenti(ler)
Yazlık çantaları kaldırırken birinin dibinde, alıp da unutmuş olduğum Hydro-gel broşürünü (Sanırım Koçtaştan almıştım) buldum. Dekoratif çiçek toprağı olduğu yazıyor.

web sitesi: www.megiterm.com

Buket Aknar 14-11-2007 19:16

Ben geçen yıl, bir çiçekcide tesadüfen görüp sırf merak ettiğim için aldığım jeli uzun bir vazoya doldurdum. Aldığımda küçücük pirinç tanesi kadar taneler şeklindeydiler. Tarife göre su ekledim suyu hemen emerek şişip küp şekline dönüştüler, ben de içerilerine bambularımı yerleştirdim. Bu bir yıl zarfında vazonun ağzına yakın olanlar küçülmeye başladığında su eklemeye gayret ettim herhangi bir sorun da yaşamadım. Fotoğraflarını eklemeye çalışacağım.

raddle 14-11-2007 21:05

Yenibosna Koçtaş ta var.Pazartesi günü aldım ve hazırlayamadım hatta. 26 numaralı mesajdakinin yeşil renkte olanı.4.39 YTL.Paket içeriği 5 gr. bu da 1 lt yumuşak su içinde hazırlanıyormuş.İsteyen olursa yarın akşam gideceğim Koçtaş a.Alıp gönderebilirim.

karaselvi 14-11-2007 21:30

Merhaba
İsteyen var da ücretini nasıl yollucam. Bir hesap numarası ver oraya yatıralım. Rengi çok önemli değil ne kadar şeffaf olursa o kadar iyi çimlenirken görüntülemek istiyorum. Vidyo hazırlaya bilirim.

celalsungur 15-11-2007 09:47

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi raddle (Mesaj 173050)
Yenibosna Koçtaş ta var.Pazartesi günü aldım ve hazırlayamadım hatta. 26 numaralı mesajdakinin yeşil renkte olanı.4.39 YTL.Paket içeriği 5 gr. bu da 1 lt yumuşak su içinde hazırlanıyormuş.İsteyen olursa yarın akşam gideceğim Koçtaş a.Alıp gönderebilirim.

Bende Kartal koçtaş'tan aldım. açıklamasını aşağıya yazıyorum. 3lü 7 şer gramlık paketi 7,5 ytl'ye aldım yanılmıyorsam. 1 litre suya 7 gram katılıyormuş.
''Jel Haline Getirilir: 1 litre su ile dolu bir kabın içine 1 poşet (7gr.) STOCKOSORB dökülür, ilk 15 dakika 1-2 kez karıştırılır. 1 saat içerisinde tanecikler suyu tamamen emerek jel kıvamına gelir.
Jel olarak toprağa karıştırılır; Saksılarda her 1 litrelik jel, 30-40 cm çapındaki saksının toprağına bitki köklerini saracak şekilde karıştırılır, saksının dip kısmına da bol miktarda jel konur.
Ağaç Çalı-Çiçek Dikimi; Jel, bitkinin dikim çukuru içerisine köklerin etrafına ve çukurun dibine dökülerek kapatılır.
Tohum Ekimi; 1 m2 için bir paket (21 gr.) Stockosorb 3 litre suyla jel haline getirilir. 10-15 cm. derinliğe karıştırılır, üzeri toprakla örtülerek uygun derinlikte ekim ya da dikim yapılır.''

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025