![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
|
Sn Acemi Caylak Kac adet zeytin agaciniz var ve nerede? Toprak analizi var mi? Topragin kalitesi nasil? Organik Madde durumu nasil? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
|
Sn. Doğasever, 500 ağaç civarı. Toprak analizi maalesef yok. Son 3 yıldır sürekli yanmış hayvan gübresi kullanıyoruz. Bu yıl yeterince yanmış gübre bulamadık. Bu yüzden Biofarm organik gübreyi 1 ay önce ağaç başna 2-5 kg arası (ağaçların yaş durumuna göre) uyguladık. Bana göre organik madde eksiği yok gibi. Aksama ağaçların resmini eklerim. Durumları fena değil gibi. Ayrıca Mart başında yine organik tür bir gübre uygulayacağım. EM'yi organik gübre ile mi kullanmak daha iyi yoksa kompostla mı? Buna karar veremedim. Ayrıca ağaçlar Gaziantep'te. Kompostla birlikte kargo fiyatı çok tutacaktır. Bu yüzden şimdiden maliyetin görülebilir olmasını istiyorum. Ayrıca ISR-2000 ile ilgili soruma cevap verirseniz sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Sn Denizakvaryumu, Em Turkey'nin yeni adres ve telefonları aşağıdadır: Sanırım Önümüzdeki hafta ortasından itibaren orada olacaklardır. Anadolu Bulvari ATB is Merkezi I-Blok No :246 Yenimahalle-Camlica/ANKARA 0 312 397 15 74 pbx (tel) 0 312 397 15 81 (fax) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2007
|
Sayin acemi Çaylak, ISR 2000'in organik sertifikali bir ürün EM'ürünleri ile beraber kullanilabilir.ISR 2000 ticari adli urun bitkilerin bağışıklık sistemini güçlendirme amaçlı kullanılıyor.EM' zaten bu bağışıklık sistemini güçlendirici mekanizmaya sahip,ayrica EMFPE adlı ürünümüzüde yapraktan pulvarize ederseniz ayni etkiyi gözlemliyebilirsiniz.Uygulama yapacaginiz zaman bir arkadaşımızı Gaziantep'de görevlendirebiliriz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bu adrese Kızılay merkezden otobüs veya dolmuşla nasıl gidilir? Ben google map'ten biraz baktım ama, güzergahı çıkaramadım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-11-2009
|
Sayın Doğasever Domates fidanlarına kullanmakta olduğum ema da son günlerde çok gaz çıkışı olmaya başladı. Kokusunda herhangi bir değişiklik hiisetmiyorum. Fakat PH değeri artmış. Ürünün ilk geldiği günlerdeki PH ı 4,50 civarı idi bu sabah ölçtüğümde ise 5,49 a yükseldiğini gördüm.Bozulmaya başladığını düşünüyorum fakat kullanmaya devam ediyorum. Bitkilere bir zararı olur mu? Kullanabilirsem hangi sınıra kadar kullanmalıyım? Saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ph ilk aktifleşme esnasında çok önemi daha sonraki günlerde Ph mikroorganizmalarin bulundukları ortam sıcaklığı ile yükseliş ve düşüş gösterebilir.Bizim size EMa'yi gönderdiğimiz zaman Ph 3,80'i gösteriyordu.Kargo şirketinin toplama merkezindeki ortam sicakligi,yolculuk esnasinda geçtiği bölgelerin sıcaklığı ve sizin mikroorganizmalari bulundurduğunuz ortam calı olan mikroorganzmaları direkt etkilemektedir.Ürün yaşayan bir üründür bu açıdan endişe etmenize bir sebep yoktur.Size bir hatirlatma yapmak isterim bana mailinizde 1 litre EMa'yi yanima aldim diğerleri arabamda demiştiniz.Manisa'nın gece ayazını çok iyi bilirim,işte bu bir gece ayazda kalmaları bile PH dengesini bozabilir,onun için kullanmaya devam edebilirsiniz.Oda sıcaklıgında istediğiniz PH aralıgına cok çabuk geçer merak etmeyin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ankarayı sizin kadar bile bildiğimi zannetmiyorum. Ama eminim Sn Naturem size buradan yardımcı olacaktır. Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Siz gelmek istediğinizde bana telefonla bildirin ben sizi bulunduğunuz yerden aldırtırım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İlginizden ötürü teşekkür ederim. İlk planlamada ziyaretinize geleceğim. Saygılarımla. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2008
|
oraya dolmuş olduğunu sanmıyorum ama sıhıye köprüsünün üstünden geçen ostim batıkent dolmuşlarına binerseniz gimat kavşağında inersiniz 150- 200 metre sonra ulaşırsınız herhalde |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
|
Sayın Naturem, İlginiz için çok teşekkürler. Gerçekten bir arkadaşınızı görevlendirirseniz çok sevinirim. EM'nin kullanımının yaygınlaşması ve çocuklarımıza kimyasal zehirlerden arınmış bir çevre ve bitkiler bırakmak uğraşı içerisinde sizleri yanımızda görmek çok güzel. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
"Dün ayrıca sebze bahçesinde kullanılmak temin ettiğim yanmamış 4 büyük çuval keçi gübresini 1/50 oranındaseyreltilmiş EMA ile nemlendirerek güneş görmeyen bir yerde üstünü koyu renkli naylon örtü ile kapatarak fermantasyona bıraktım.Nisan ayında kullanılabilecek besin değerini kaybetmemiş iyi kalitede gübre elde etmeyi umuyorum." Bu uygulamanız için tebrikler. Nem oranını ara sıra kontrol etmeyi unutmayın. Çok kurumasın. Yalnız bir dahaki sefere seyreltme oranını 1/10 veya maksimum 1/20 yapmanızı öneririm. 1/50 kompost yapmak için biraz fazla seyreltilmiş. Bizler çoğu zaman hiç seyreltmeden de yapıyoruz. Bu arada iki hafta önce 1,5 çay bardağı ema uygulamış olduğum fusarium hastalığına yakalanmış bir zeytin ağacına, sayın Doğasever' in uyarısı üzerine tarif ettiği ölçülerde ve şekilde 1,5 kg ema uyguladım (ağaç gövde kalınlığı 10-12 cm) Ağaçta çok az yeşil yaprak kalmış ölme ihtimali normal şartlarda % 100. Bakalım bir gelişme olacak mı? Resimden gördüğüm kadarıyla ve sizin de söylediğiniz gibi ölüm kaçınılmaz gibi görünen, son demlerini yaşamakta olan bir ağaç görüntüsü var. O yüzden, yaptığınız uygulamayı mutlaka bir defa ile bırakmamanızı ve yeniden birkaç kere tekrarlamanızı öneririm. Yaptığınız uygulama kışa girmek üzereykendi. O yüzden, özellikle önümüzdeki baharda mutlaka diğer uygulamaları da yapınız ve ilave olarak ağacın üzerine de 1/500 klorsuz suyla seyreltilmiş EMA spreyleyiniz. Üründeki pH sorunun çözümlenmesine sevindim. Ben EMA 'yı evde içerde tutuyorum. Sn Naturem'in de belirttiği gibi soğuktan mikroorganizmalar etkilenince pH değerinde dalgalanmalar yaşanabiliyor. Ama normal oda sıcaklığına gelince ph yine normal değeri olan 4'ün altına iniyor. Saygı ve sevgilerimle. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Sayın doğasever, benim de bir sorum olacak,bahçemde 10 yaşlarında limon ağacım var bu sene güzel meyve de tuttu ama ağacın bazı dalları kuruyor,forumda incelediğimde uçkurutan diye bir narenciye hastalığından bahsediliyor,bu ağacı iyileştirmek için EM kullanılabilir mi ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Yasarugur. EM bir ilaç değil, gübre de değil. Bitkiler üzerindeki genel etkisi bir ilaç olarak algılamanıza neden olmasın. Ben bir kaç hercai menekşe üzerinde deneme yapıyorum. Demir eksikliği olarak gördüğüm bir tanesindeki sorunda olumlu bir gelişime görüyorum ama, EM demir eksikliğine çaredir gibi bir sonuca varmıyorum. EM kullanımı ağaçlarınızda olumlu etki gösterecektir ama, hastalık için ilaç kullanmanız gerekecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Sn Memet'e teşekkürler. Evet EM ilaç değildir ve ilaç olarak algılanmamalıdır. Bir bitki besleme ürünüdür. Ancak, yararlı ve etkin mikroorganizmaların bitkilerin, ağaçların ve kısaca canlıların üzerindeki olumlu etkileri de çok iyi bilinmektedir. Çünkü EM organik madde (topraktaki mesela) ile temas ettiğinde, doğal hormonlar, doğal antibiyotikler ve yararlı doğal bileşikler oluşmaktadır ki, işte bu dolaylı olarak oluşan bileşiklerden ötürü, birçok canlı iyileşebilmekte, ve genelde bağışıklık sistemini sağlam ve yüksek tutabilmektedir. O yüzden Sn Uğur'un limon ağaçlarında kullanmasını kuvvetle tavsiye ederim. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
EM1 den kompost yapımı
Alıntı:
Dormant halde yani uyuyor. Ph 3.5 olmalı. 4 ve üzeri bozuktur. Kullanılmaz. Bakalım neler yapabilirim? 1) AKTİFLEŞTİRME AŞAMASI 50 ml. EM1 (yani yarım çay bardağı_ince bellisi tecihimdir_) + 50 ml. melas (ben pekmez kulanacağım) = 900 ml _(klorsuz su_) ile karıştıracağım. (Ha unutmadan; pekmezi ılık suda 35. 40 C gibi sulandıracağım. Öyle em1 ile karıştıracağım.) Şimdi elimde EMAktif var. 50 ml den 1lt EMA yani. aktive ettim. Bunu bir plastik kaba koyacağım, ağzını sıkıca kapayacağım, ara sıra hafifce gazını alacağım; Ve 7 ile 10 gün bekleteceğim. Bunu 6 ay kullanabilirim. Oda sıcaklığında ve gölgede... 2) SEYRELTME AŞAMASI Şimdi elimde 1 lt. Ema var. Bununla; 1/20 ile klorsuz su ile seyreltip, Bukuşi yapabilirim. 1/400 ile seyreltip, toprağı spreyleyebilirim. 1/500 ile seyreltip ağaçları_zeytin_ spreyleyebilirim. 1/1000 ile seyrettip sulama suyuna katabilir ya da sebzelerimin üzerini spreyleyebilirim. Ben 1/10 0ranı ile KOMPOST yapacağım; 3) KOMPOST AŞAMASI Şimdi elimde 1 lt EMA vardı. Bunu 10 lt. su ile seyreltmiştim ya...! Yani elimde aslında 10 litre EMA var. Bunun 2 litresi ile kompost yapacağım. 100kg. yanmış hayvan gübresi. 100kg. çürümek üzere bahardan kalma çeşitli tarla otu(elimde 1 ton var. 5 kg. organik gübre (organasen) Bu karışımı harmanlayacağım ve 2 lt. EMA spreyleyeceğim. Yani sırt tulumbasıyla. Karıştıracağım. VE.... Üzerini siyah naylon ile kapatacağım_ biraz altından hava alsın_ 15 gün sonra bir defa karıştırıp, 1 ay bekleteceğim. Yani kompostlaşma gerçekleşmeli. Beyazlaşma yani küflenme olmuşşa tamamdır. Şimdi elimde 205 kg kompost oldu. Yani gübre. Şu gübrecilerden aldığımıza eş değer de, değil mi? 205kg tam tutmayabilir. ![]() (acaba içine 5kg. leonardit de mi katsaydım.) 4 KULLANMA Elimde 205 kg. Kompost vardı ve ; 1/3 oranında toprak ile karıştıracağım. 1 ölçeye 3 ölçek gibi. Yani, 1 kürek kompostu, 3 kürek toprak ile karıştıracağım. Yine siyah naylon ile kapatacağım. 15 gün de bunu bekleteceğim. Bu defa toprağı aşılamış olacağım. Şimdi elimde 615 kg aşılanmış bir ürünüm oldu. Yani o da gübre değil mi? Bununla fidanlarımı dikebilirim, ağaçlarımın taç izinden gübreleyebilim, hatta tarlaya serip sığ bir şekilde sürebilirim. (şu em' i sevdim, yoksa hayatta bu kadar uğraşmazdım) Bir dahaya Bukaşi yapacağım. 2 tane küçük Bukaşi kavası aldım. Evdeki mutfak atıkları için kullanmaya başladım. Ancak Bukaşiyi kendim yaparsam hem tarlada da kullanacağım. Hatta Bukaşi topu yapmayı öğreneceğim. Köylerdeki çeşme havuzlarına, ava gittiğimde dağlardaki göllere, Güzel Hisar çayına( koca çay) ve hatta Gediz' in suyu yazın düştüğünde su göletlerinne atacağım. El bombası atar gibi.... Yandan gecerken... ![]() Bu arada tanıştığım, Yeşil Adım sitesi (enternet) sahibi Özlem hanıma teşekkür ederim. Özlem hanımın özlemlerinin etkisinde mi kaldım ne? ![]() Bir mühendis kızın para kazanacak çok şeyi varken kendisini sevdiği bu istekli uğraşa adaması _nereye kadar giderim kaygısına rağmen_ çok hoşumuza gitti. Hayali çevreciler gibi adamını bulup bir dernek kurup, AB nin çevre örgütlerinden aldığı (para) yardımlarla ev, araba da alabilirdi. Halbuki kendisi için doğru bildiği yolu izleyen, yüreğinin peşinden giden ve çevresinde farklılık yaratmak isteyen bir doğasever, hayvansever bir insanın kirlenmekte olan toprağı ve suyu kurtarma, değiştirme, çabasını kutluyorum. Değişimi en iyi başkalarıyla birlikte değiştiğimizde yaşarız. Saygılar Yani |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Halil bey, çok hoş bir yazı olmuş. EM'nin kullanım şekilleriyle ilgili de net ve ölçülebilir bilgi vermişsiniz. Küçük bir düzeltme; Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
|
Halil bey selamlar Dersinize iyi calısmışsınız,son gunlerdeki suskunlugunuz bundandı demek,cok guzel özetlemişsiniz ,tesekkurler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Sürükleyici anlatım tarzınız için çok teşekkürler Halil Bey. Bana eposta adresinizi yollayacaktınız. Hatırlatayım dedim. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
|
Halil Bey Hem espirili hemde akıcı bir yazı olmuş.Heykel işinden vazgeçtiğinizden beri en keyifli yazıyı yazmışsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2009
|
Halil bey yazınız çok iyi ve öğretici olmuş.Akılda kalıcı.İnsan istedimi doğa dostu çok güzel şeyler üretebiliyor.Sizleri seviyorum. öğrettiğiniz her şey için teşekkürler. saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
|
Ben bu başlığı yeni farkettim ve bir solukta macera romanı okur gibi, bir sonraki sayfada ne olacak merakıyla okudum.Ama bitiremedim.Hepsini inceleyeceğim.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-09-2009
|
Sayin Halil Bey Akici anlatiminiz ve guzel dilekleriniz icin cok cok tesekkurler.. EMA hazirlanisi ve dogaya faydasi bu kadar net ve guzel anlatilmisken gunluk yasantida kullaniminin onemini kisaca hatirlatmak isterim. Zahmetsiz ve kucuk ayarlamalarla (Ev, isyeri ) • Atik sularin evlerimizden aritma tesisine ya da dereye/ gole kadarki yolculugunda kendini temizlemesine • Yasam alanlarimizda hijyen saglamak adina bircok kimyasalla yararli / zararli herseyi yok etmek yerine yasamin temel tasi iyilerle saglikli bir ortam ve guclu bagisiklilik sistemi olusmasina yardimci olabiliriz. Mesela; yarim kova (5 lt ) su + yarim cay bardagi EMA + uc dort damla lavanta yagi vb ile yerler silinebilir, sprey sisesine 1 lt su + 3-5 yemek kasigi EMA + bir iki damla hosunuza giden bir koku ile tum camlar, dolaplar, arabaniz temizlenebilir. Camasir, bulasik makinasina yarim cay bardagi EMA ilave edilebilir, Sn Dogasever in kitabindaki konu ile ilgili listesini kendisinin izni ile kucuk bir hatirlatma olarak paylasmak istedim. (Yazidaki EM lerin tumu EMA ifade ediyor) Alinti ; Japonya’dan Yükselen 21 yy’ın Teknolojisi: EVLERDE EM KULLANIMI Evlerde EM genelde aşağıdaki amaçlarla kullanılmaktadır: (Suyla seyreltme oranları her kullanım amacının yanında parantez içinde verilmektedir.) Seyreltme işleminde klorsuz su kullanılmalıdır. Eğer çeşme suyu kullanılacak ise, mutlaka ağzı açık bir kapta bir gece bekletilerek klorun uçması sağlanmalıdır. - Evin tüm odalarında kötü kokuların yok edilmesi (1:100) - Banyo, tuvalet ve lavabolarda hijyenliğin sağlanması (1:1 ile 1:10) - Drenaj tıkanmalarının önlenmesi (1:10 ılık suyla) - Çamaşır makinelerinde (yıkama başına deterjanla birlikte yarım bardak EMa seyreltmeden) Makinenin ve giysilerin ömrünü uzatır, deterjanın neden olduğu alerjileri önler, atıksu kendi kendini arıtır. - Bulaşık makinalarında (yıkama başına bulaşık deterjanıyla birlikte yarım bardak seyreltmeden) - Temiz iç çamaşırları ve çoraplar üzerine spreyleme (1:50 seyreltilmiş) ter kokularını önler. - Fırın temizliğinde, fırının içine (1:10 seyreltilmiş) - Perdeler, halı ve yataklar üzerine (1:100 seyreltilmiş). Halı ve yataklar üzerinde küçük parazitlerin yaşamasını ve üremelerini önler. - Dolaplar, çekmeceler ve havasız merdiven altları, kilerler. Buralardaki küf kokularını önler. Nötr bir atmosfer yaratır. Nemli olan yerlerin nemini alır. (1:50). - Mutfak çöplerinden organik gübre elde edilir. (Aşağıda ayrıntılı olarak anlatılmaktadır) - Bahçenizde güzel çiçekler ve sebzeler yetiştirmede kullanım (aşağıda anlatılmaktadır) Saygilarimla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Bukaşi Topları
Bukaşi Toplarını (Halil Bey'in el bombaları!) kirlenmiş dere ve gölleri ve havuzları temizlemek için kullanabilirsiniz. Yapımı: ![]() Bukaşi toprakla karıştırılır. Killi toprak daha iyidir. Yoksa %1 veya 2 civarında kil ilave ediniz. Toprak yerine derenin çamuru da kullanılabilir ![]() Bu karışıma EM Seramik (seçime bağlı) ilave edilir. ![]() EMa ve melası karıştırın ve karışıma ilave edin. İyice yoğurun. ![]() Kuru ve güneş almayan bir yerde topları 30-35 C derecede 7-10 gün kurumaya bırakın. ![]() Topların yüzeyi beyaz renkli bir mantarla kaplandığında, toplar kullanıma hazırdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
![]() Toplar göl ya da akarsuya atılır. Her bir top sürekli EM üretir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|