agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni117Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-05-2010, 19:33   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-11-2009
Bizde 15 Şubat'ta yaptırmıştık. Sonuçlar aşağıda. Kireç oranı çok yüksek. Referans alınan aralıklar zeytin içindi. Ağaç başına 750 gr 20-20-20 kompoze ve 20 kg ahır gübresi önermişlerdi. Biz 1.800 kg ile Çamlı Biyofarm organik gübre ve 2.5 ton leonardit ile takviye yaptık.

AnalizSonuçReferans AralığıDeğerlendirme
Derinlik0-30 cm  
Ph7.106.6-7.3Nötr
Kireç (%)91,595-10Çok Yüksek
Tuz (%)0.030.0-0.15Önemsiz
Organik Madde (%)0.342.0-3.0Çok Düşük
Fosfor (ppm)7.727-20Yeterli
Potasyum (ppm)255200-250Yüksek
Bünye (%)4030-50Tınlı

Şimdilerde kieci düşürmek için toprak takviyesi ile uğraşıyoruz. Sonuçlardan anlaşılıyor ki daha bizim toprakları adam etmemiz yıllar alacak.
Halil Bey, hiç kaçarı yok. Aşağıdaki linkteki değerleri yakalamamız gerekiyor.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...2&postcount=13

orion1988 beğendi.
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2010, 19:44   #2
Ağaç Dostu

Sn. Komkarbey,

Ağaçların ve bahçenin durumunu görmek çaısından bir resim eklemeniz mümkün mü? Böylelikle daha ne önerilerde bulunabiliriz. Ayrıca Dogasever'in söylediklerini zaman geçirmeden uygulamanızı öneririm.

Eski 01-06-2010, 09:05   #3
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 08-02-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Sn. Komkarbey,

Ağaçların ve bahçenin durumunu görmek çaısından bir resim eklemeniz mümkün mü? Böylelikle daha ne önerilerde bulunabiliriz. Ayrıca Dogasever'in söylediklerini zaman geçirmeden uygulamanızı öneririm.
sayın acemi_caylak
cep telefonuyla internete bağlandığım için fotoğraf yükleme olanağım zayıf ama yinede deneyeceğim sizin fotoğraftaki toprak benim toprağa benziyor ama sizin ağacın yaprakları daha koyu benim ağaçların yaprakları sarıya çalıyor ayrıca ağaçların etrafını sürüp kavun ekdiğim için sonbahardan önce uygulama yapmam zor malesef

komkarbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2010, 22:51   #4
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
PH nötre yakınken kirecin yüksek çıkması ilginç. Genelde kireç çoksa PH'da yüksek çıkar. Dengelemek için kükürt takviyesi yapılır. PH'ın normal olduğu durumda kireç ile uğraşmaya gerek yok. Organik malzeme takviyesine hız vermeli. Birkaç yıl üst üste sonbaharda baklagil ekimi ve baharda yatırılıp toprağa karıştırılması hem yıllık azot ihtiyacını karşılar hem de organik madde miktarını arttırır. Fosfor için balık kalıntıları yayılıp üstüne toprak atılması gibi hızlı bir çözüm var. Kışın kemik tozu atılması, yavaş çözünmeden dolayı en az 3-5 yıl için kafi gelecektir. Fakat hepsinden önemlisi mikroorganizmalar tabii ki. Onlar yoksa her şey tamam olsa bile faydası yok.

orion1988 ve yeşilyaka beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2010, 09:22   #5
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
PH nötre yakınken kirecin yüksek çıkması ilginç. Genelde kireç çoksa PH'da yüksek çıkar. Dengelemek için kükürt takviyesi yapılır. PH'ın normal olduğu durumda kireç ile uğraşmaya gerek yok. Organik malzeme takviyesine hız vermeli. Birkaç yıl üst üste sonbaharda baklagil ekimi ve baharda yatırılıp toprağa karıştırılması hem yıllık azot ihtiyacını karşılar hem de organik madde miktarını arttırır. Fosfor için balık kalıntıları yayılıp üstüne toprak atılması gibi hızlı bir çözüm var. Kışın kemik tozu atılması, yavaş çözünmeden dolayı en az 3-5 yıl için kafi gelecektir. Fakat hepsinden önemlisi mikroorganizmalar tabii ki. Onlar yoksa her şey tamam olsa bile faydası yok.
sayın acemi_caylak sayın Meyveli Tepe'nin de dediği gibi bu kadar yüksek kirece rağmen ph nötür olması çok garip acaba tahlilde bir hata varmı sorusuda aklıma gelmiyor değil

sayın Meyveli Tepe ph dengelemek için için bende kükürt uygulamasını öğrendim ama onda da bazı soru işaretleri var 1 derece ph düşürmek için kimi yerde 1 dönüme 50 kg kükürt öneriliyor kimisinde 80 kimi 100 hatta 150 öneren bile var bunun doğrusu hangisi ?
Ayrıca bazı yerlerde de jips turba vb. öneriliyor bakalım daha neler yapılıyor ph ve kireç sorunları için

Eski 01-06-2010, 12:49   #6
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi komkarbey Mesajı Göster
sayın acemi_caylak sayın Meyveli Tepe'nin de dediği gibi bu kadar yüksek kirece rağmen ph nötür olması çok garip acaba tahlilde bir hata varmı sorusuda aklıma gelmiyor değil

sayın Meyveli Tepe ph dengelemek için için bende kükürt uygulamasını öğrendim ama onda da bazı soru işaretleri var 1 derece ph düşürmek için kimi yerde 1 dönüme 50 kg kükürt öneriliyor kimisinde 80 kimi 100 hatta 150 öneren bile var bunun doğrusu hangisi ?
Ayrıca bazı yerlerde de jips turba vb. öneriliyor bakalım daha neler yapılıyor ph ve kireç sorunları için
Toprak PH'ının 1 derece düşürülmesi için ne miktarda kükürt uygulanacağının benim bildiğim sabit bir miktarı yok. Bu, toprağın yapısına göre değişiyor. Killi ağır topraklarda daha çok kükürt gerekirken, az killi gevşek topraklarda bu oran düşüyor. Hangi başlıktı hatırlamıyorum, Mine hanımın bir kaç açıklayıcı yazısı vardı.

Eski 01-06-2010, 14:41   #7
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Toprak PH'ının 1 derece düşürülmesi için ne miktarda kükürt uygulanacağının benim bildiğim sabit bir miktarı yok. Bu, toprağın yapısına göre değişiyor. Killi ağır topraklarda daha çok kükürt gerekirken, az killi gevşek topraklarda bu oran düşüyor. Hangi başlıktı hatırlamıyorum, Mine hanımın bir kaç açıklayıcı yazısı vardı.
sayın Meyveli Tepe teşekür ederim toprak sonucuna bakarken toprağın sınıfına dikkat etmemiştim
şimdi baktım killi tınlı sanırsam ağaçları suladıktan 1 gün sonra sanki 1 senedir sulanmamış gibi toprağın parmağımın gireceği kadar çatlaması kilden

Eski 01-06-2010, 08:50   #8
Ağaçsever

sayın halil bey rica ederim
sizinde dediğiniz gibi hem alternatif çözüm yolları ile(ilk sayın doğaseverden geldi) hep beraber toprağımızı düzelteceğiz hemde toprak tahlili yaptırmayan arkadaşlarda burayı görerek tahlil yaptırmasınını sağlayabiiriz
bendeki tahlilde de %66 çıktı doymuşluk bende sizin gibi ne anlam ifade ettiğini bilmiyorum
sizde de düşük olan organik madde miktarınıda yükseltmek için organik madde miktarı yüsek olan leonarditi ve iyi yanmış koyun gübresini sonbaharda toprağı sürmeden vermeyi düşünüyorum(bu arada internette araştırma yaparken biogoldun fosforlu toprak düzenleyicisini gördüm ama içeriğini tam bilmiyorum)

Eski 01-06-2010, 09:44   #9
Ağaç Dostu

Sn. Komkarbey,

Aynı soruyu bende daha tahlili elime alır almaz erak ettim ve sordum. Normal olduğunu söylediler. Tahlili Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsünde yaptırdık.
Ayrıca kirecin bu kadar yüksek çıkmasına da anlam veremedim. Çünkü birbirine uzak 3 noktadan örnek aldık. Örneklerden birinin alındığı yerde kireç yüksek, zaten toprağın rengi beyaz. Ancak diğer yerlerde daha düşük. Yani karşımın bu kadar yüksek çıkması da ilginç.
Ben onların önerilerini fazla dinlemeyip, ağaç başına 100 gr kükürt verdim.
Ayrıca geçen günlerde 63 traktör dışarıdan kahve renkli humuslu toprak ile takviye yaptık. Elimize toprak geçtikçe bu takviye devam edecek.
Sizin durumunuza gelince bence ağaçlardaki sararma sadece kireç yüksekliğinden olmayabilir. Azot eksikliği, demir eksikliği ve çinko eksikliği de yapraklarda sararmaya neden olabilir. Bence birde yaprak analizi yaptırın derim.
Ayrıca arazide su durumu nasıl? Susuzluk veya taban suyunun çok yüksekte oluşu da sararma da etkendir.

orion1988 beğendi.
Eski 01-06-2010, 14:23   #10
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Sn. Komkarbey,

Aynı soruyu bende daha tahlili elime alır almaz erak ettim ve sordum. Normal olduğunu söylediler. Tahlili Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsünde yaptırdık.
Ayrıca kirecin bu kadar yüksek çıkmasına da anlam veremedim. Çünkü birbirine uzak 3 noktadan örnek aldık. Örneklerden birinin alındığı yerde kireç yüksek, zaten toprağın rengi beyaz. Ancak diğer yerlerde daha düşük. Yani karşımın bu kadar yüksek çıkması da ilginç.
Ben onların önerilerini fazla dinlemeyip, ağaç başına 100 gr kükürt verdim.
Ayrıca geçen günlerde 63 traktör dışarıdan kahve renkli humuslu toprak ile takviye yaptık. Elimize toprak geçtikçe bu takviye devam edecek.
Sizin durumunuza gelince bence ağaçlardaki sararma sadece kireç yüksekliğinden olmayabilir. Azot eksikliği, demir eksikliği ve çinko eksikliği de yapraklarda sararmaya neden olabilir. Bence birde yaprak analizi yaptırın derim.
Ayrıca arazide su durumu nasıl? Susuzluk veya taban suyunun çok yüksekte oluşu da sararma da etkendir.
sayın acemi_caylak sizin yine dışardan toprak getirme imkanınız var bende o imkanda yok çünkü cevremdeki topraklarda verimsiz cevremde tek bulabileceğim hayvan gübresi (gerçi o da sıkıntılı köylerde artık hayvancılıkta bitmiş coğu kişi yazları geliyor dolayısıyla hayvan beslemiyor kışın kalanlarda ancak 1 inek besliyor gerçi bu sene aşağı köye şansıma sürü gelmiş fırsatını bulmuşken 2 3 romork getirecem)
yaprakların sararmasına gelince anladığım kadarıyla tahlil sonucunda demir yeterli olsada çinko yetersiz ama kireç yüzünden toprakta bağlı kalmış bunun için toprak analiz sonucunda bana yapraktan demir ve çinko uygulamamı önerdiler ama ben mümkün oldukça kimyasal gübre uygulamak istemiyorum başka çare yoksada yapraktan demir ve çinkoda uygulayacağım tabi ikisini içeren gübre bulursam ya komple iz element içeren gübre var **** sade demir **** çinko var tabi bir diğer yetersiz olan da fosfor
su durumuna gelince sulama konusunda sorun yok bu mevsimde hergün de sulayabilirim havuz doluyor ağustos ve eylül aylarında da hafta da 1 kez sulama imkanım var( o da fazlasıyla yeter sanırsam zaten serin rakım 1400 m.) taban suyuna gelince bahçenin alt kısmında küçük bir alanda taban suyu yüksek(üst kısmıda çok kireçli ne tarlaymış sakal bıyık meselesi ) hala tam kurumadı traktör süremedi hatta 2 badem ağacım sanırsam kök boğulmasından kurudu baharda yeşermedi(ama yanında bulunan cevizde böyle sorun yok) o yüzden oraya bu sefer taban suyuna dayanıklı anaç üzerine fidan dikeceğim

Eski 01-06-2010, 12:28   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Toprağın organik maddesini göstermede solucanlardan faydalanmak.

Arkadaşların toprak analiz sonuçlarından çıkarılan sonuca göre, türkiye topraklarının genelinde organik madde yüzdesinin normalin altında olması benim temel çalışmalarıma ışk tutacak nitelik sağlaması gerçeğini, ben seneler önce kavramış olarak bitki yetiştirmeye başlamadan önce toprakların bozuk olan özelliğinin düzeltilmeden tarım yapmanın beyhude olacağı için çalışmalarımda toprakların organık yapısının düzeltilmesinde önemli etkenler üzerinde her türlü birleşik organik atıkların toprağa geri kazandırlmasının önemine vurgu yaparak bu atıkların işlenmelerinin bütün yöntemleri üzerine başlıklar açarak , örnekle kompost çalışmalarımda, solucanlarla kompost, malç olayının vurgulanması gibi çalışmalar gösterilebilir.

Lakin bu çalışmalara arkadaşlarımın ekseriyetle katılmadığını müşehede etmem sonucun, kabul görmeyen ısrarlarımın bir dayatmacı uslübu yakıştımalarınada muhatap olduğumdan, topraklar adına yaptığım paylaşımlarımın başlıklarımda kendi kendime paylaşımlar sunmanın yarattığı içe kapanıklığı, arkadaşlara sunulan toprak tahlil sonuçlarının topraklarındaki organik madde eksikliğine vurgulama yapılmasıyla, bir nebze iç huzurumun sağlanmasına vesile olmaktadır.

Buradan arkadaşlarıma seslenerek ellerindeki toprakları öncelikle ve ivedlikle, ellerindeki mevcut organik atıkları değerlendirmek için malç çalışmalarının yanında kompost çalışmalarıyla topraklarındaki organik yapıyı düzeltmek için bu tür çalışmalara hız vermelerini arzulamaktayım, topraklarının iyleştiğini anlamak için topraklarındaki solucan populasyonlarını tespiti yapmak için topraklarının içlerinde açacakları çukurlardan çıkardıkları solucan sayıları onlara topraklarının organik yapısının iyileştiği fikrini ortaya koyacaklardır.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2010, 12:34   #12
Ağaç Dostu

Sn. Epsody,

Yazılanlara dikkat ederseniz, şu ana kadar bu konuya yazan arkadasların hepside en az sizin kadar topraklara organik madde kazandırılması gerektiğini bilen ve bunu hangi yöntemle yapacaklarına karar verebilecek kadar bilinçli arkadaşlar. Bu yüzden kendinize dert etmeyiniz.

orion1988 beğendi.
Eski 13-08-2015, 13:07   #13
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-12-2011
toprak analizi sonucu

Name:  analiz orta.jpg
Views: 1517
Size:  29.0 KBsevgili site üyeleri küçük bir tarlamız var burada biraz bağ elma,armut,kayısı,şeftali vb meyveler yetiştirmek istiyorum sadece hafta sonları gidip toprakla uğraşmak hem sitres atmak hemde burası benim bahçem emeklerim meyvelerim sebzelerim diyebileceğim bir bahçem olmasını istiyorum sizlerden ricam toprak analizine göre hangi ürünler yetişe bilir veya toprakta neler fazla düşüre bilirim az olanları nasıl yükseltebiilirim yardımcı olursanız çok sevinirim

Eklenen Resimler

Düzenleyen göksel38 : 13-08-2015 saat 13:15 Neden: foto görünmüyor
göksel38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2021, 13:05   #14
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-11-2020
Toprak İyileştirme

Merhaba arkadaşlar,
sebze bahçesi hazırlama bölümünde de paylaşmıştım,
ekte analizi bulunan toprakta, toplamda 20 m2 kadar alanda yazlık sebze yetiştireceğim,
toprak iyileştirme konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum,
selamlar

Eklenen Resimler

166.0163 beğendi.
ihsan0959 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2021, 14:35   #15
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-11-2020
Toprak İyileştirme

Merhaba,
üstteki gönderide net okunmadığından yeniden yüklüyorum

Eklenen Resimler

ihsan0959 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2021, 15:04   #16
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ihsan0959 Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar,
sebze bahçesi hazırlama bölümünde de paylaşmıştım,
ekte analizi bulunan toprakta, toplamda 20 m2 kadar alanda yazlık sebze yetiştireceğim,
toprak iyileştirme konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum,
selamlar
Bol fermente hayvan gübresi verin, başka bir şeye ihtiyaç yok.

Eski 01-06-2010, 13:03   #17
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-02-2009
Alıntı:
merhaba doğa dostları tuncelide 1400 rakımlı köyde 6 dönüm karışık meyve bahçem var
fakat ağaçlardaki gelişim yavaş ve yaprakları sararmış gibi bende toprak tahlili yaptırdım
sonuç:

ph 7.9
kireç 30.8 çok kireçli
tuz 0.008 tuzsuz
organik madde 2.77 orta
potasyum 53.5 yeterli
fosfor 1.8 yetersiz
çinko 0.84 az
demir 6.018 yeterli
mangan 1.14 yeterli
bakır 4.69 yeterli

bu arada kirecin derine gittikçe artığınıda söyleyebilirim
evet dostlar toprağımı nasıl düzeltebilirim
sn komkarbey
Toprak verimliliğini artırma ve kondisyonlama işlemleri için ;
1.Toprak PH değerini artırmak için kireç,kireçtaşı,dolomit
2.Toprak PH değerini düşürmek için turba, humat, leonardit, jips ve kükürt
3.Toprakta süzülmeyi artırmak için jips ve perlit
4.Toprakta organik madde miktarını artırmak için turba,humat ve leonardit
5.Toprak işlenebilirliğini iyileştirmek için kireç, jips, turba, humat, leonardit, vermikülit perlit, pomza ve diatomit
6.Toprağı nemli tutmak için turba, humat, leonardit, perlit, vermikülit, diatomit ve zeolit
Toprağa besin elementleri takviyesi yapma ve iyileştirme işlemleri için ;
1.Demir ve potas takviyesi için glakonit (yeşil kum)
2.Kalsiyum, demir ve fosfat takviyesi için kolloidal fosfat kayası ve apatit
3.Çinko, demir, manganez ve fosfat takviyesi için fosfofillit
4.Potas ve kükürt takviyesi için alunit
5.Potas takviyesi için silvinit
6.Potas, magnezyum ve kükürt takviyesi için karnalit ve langbeinit
7.Magnezyum takviyesi için atapuljit
8.Kalsiyum takviyesi için kalsit,mermer,kireçtaşı
9.Kalsiyum ve kükürt takviyesi için jips
10.Potas ve silikat takviyesi için klinoptilolit,granit ve pomza
kullanılmaktadır.

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2010, 13:08   #18
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-02-2009
sn komkarbey,
ben sizin yerinizde olsam ,özellikle jips kullanırdım.Jips ile ilgili bazı teknik bilgileri yolluyorum.Umarım yararlı olur.
JİPS
Çok kurak bölgelerde buharlaşma sonucu oluşan kimyasal çökellerin yataklanması ile oluşmuştur. Kimyasal kompozisyonu CaSO4*2H2O olup minimum %20 Ca ve %16 S elementleri içermelidir.Killi ve sıkı geçirimsiz toprakları gevşetir. Toprağın işlenebilirliğini artırır. Toprakta hava ve su penetrasyonunu iyileştirir. Toprakta sodyum seviyesini düşürerek tuzun zararlı etkilerini önler. Toprak tuzluluğunu düşürür. Toprağa kalsiyum ve kükürt takviyesi yapar. Kullanılan gübrelerin topraktaki etkilerini artırır.
Not:Toprağınızın PH'sini düşürmek için hümik asitten yararlanabilirsiniz.

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2010, 15:14   #19
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mtugrul33 Mesajı Göster
sn komkarbey,
ben sizin yerinizde olsam ,özellikle jips kullanırdım.Jips ile ilgili bazı teknik bilgileri yolluyorum.Umarım yararlı olur.
JİPS
Çok kurak bölgelerde buharlaşma sonucu oluşan kimyasal çökellerin yataklanması ile oluşmuştur. Kimyasal kompozisyonu CaSO4*2H2O olup minimum %20 Ca ve %16 S elementleri içermelidir.Killi ve sıkı geçirimsiz toprakları gevşetir. Toprağın işlenebilirliğini artırır. Toprakta hava ve su penetrasyonunu iyileştirir. Toprakta sodyum seviyesini düşürerek tuzun zararlı etkilerini önler. Toprak tuzluluğunu düşürür. Toprağa kalsiyum ve kükürt takviyesi yapar. Kullanılan gübrelerin topraktaki etkilerini artırır.
Not:Toprağınızın PH'sini düşürmek için hümik asitten yararlanabilirsiniz.
sayın Mtugrul33
peki jipsin kullanım miktarı ile bilgi varmı yani ph 1 derece düşürmek için dönüme ne kadar jips uygulanır
bu arada sonbaharda toprağa hem hümik asit oranı yüksek hemde organik madde oranı yüksek leonardit uygulayacağım

Eski 01-06-2010, 15:05   #20
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mtugrul33 Mesajı Göster
sn komkarbey
Toprak verimliliğini artırma ve kondisyonlama işlemleri için ;
1.Toprak PH değerini artırmak için kireç,kireçtaşı,dolomit
2.Toprak PH değerini düşürmek için turba, humat, leonardit, jips ve kükürt
3.Toprakta süzülmeyi artırmak için jips ve perlit
4.Toprakta organik madde miktarını artırmak için turba,humat ve leonardit
5.Toprak işlenebilirliğini iyileştirmek için kireç, jips, turba, humat, leonardit, vermikülit perlit, pomza ve diatomit
6.Toprağı nemli tutmak için turba, humat, leonardit, perlit, vermikülit, diatomit ve zeolit
Toprağa besin elementleri takviyesi yapma ve iyileştirme işlemleri için ;
1.Demir ve potas takviyesi için glakonit (yeşil kum)
2.Kalsiyum, demir ve fosfat takviyesi için kolloidal fosfat kayası ve apatit
3.Çinko, demir, manganez ve fosfat takviyesi için fosfofillit
4.Potas ve kükürt takviyesi için alunit
5.Potas takviyesi için silvinit
6.Potas, magnezyum ve kükürt takviyesi için karnalit ve langbeinit
7.Magnezyum takviyesi için atapuljit
8.Kalsiyum takviyesi için kalsit,mermer,kireçtaşı
9.Kalsiyum ve kükürt takviyesi için jips
10.Potas ve silikat takviyesi için klinoptilolit,granit ve pomza
kullanılmaktadır.
sayın Mtugrul33 verdiğiniz bilgi için çok teşekür ederim
burdan yola çıkarak araştırmayı derinleştireceğim bakalın burdan neler öğreneceğim
bu arada bir çok maddeyide yeni duydum bakalım bunları bulabilecekmiyiz

Eski 01-06-2010, 14:08   #21
Ağaç Dostu

yalıçapkını's Avatar

Giriş Tarihi: 24-11-2008
Sn Komkarbey,
Toros Gübrenin Sayfasında Gübreleme önerilerinde(zeytin) ph'ı düşürmek ve yükseltmekle ilgili oldukça tatminkar bilgiler mevcut,çok uğraşmama rağmen tabloları buraya ekleyemedim.Orada kullanacağınız kükürt miktarını öğrenebilirsiniz.TOPRAĞIN BÜNYESİ kullanımda belirleyici rol oynuyor.Bilgiler akademik.Özellikle kükürtün toz olması gerektiği özellikle vurgulanıyor.

yalıçapkını Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2010, 14:19   #22
Ağaç Dostu

yalıçapkını's Avatar

Benim tahlil sonuçlarımda da ph yüksek çıktığı için geçen sonbahar 50 kg toz kükürtü 1 dekara uyguladım.
Ayrıca 1 metrekareToprakta ph ı 1 derece düşürmek için;
6 KG yanmış ahır gübresi ekleyebilirsiniz.
Daha çok madde var ama notlarıma bakmam gerekiyor.

Düzenleyen yalıçapkını : 01-06-2010 saat 14:21 Neden: düzeltme
Eski 01-06-2010, 15:29   #23
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yalıçapkını Mesajı Göster
Benim tahlil sonuçlarımda da ph yüksek çıktığı için geçen sonbahar 50 kg toz kükürtü 1 dekara uyguladım.
Ayrıca 1 metrekareToprakta ph ı 1 derece düşürmek için;
6 KG yanmış ahır gübresi ekleyebilirsiniz.
Daha çok madde var ama notlarıma bakmam gerekiyor.
sayın yalıçapkını
bilgiler için teşekür ederim
yani 1 dönüm alan için 6 ton ahır gübresi ihtiyaç var
ben en iyisi koyun gübresini 2 den 4 romorka çıkarim ama buda yetmez sanırsam

hakkaten sayın epsody'nin de dediği gibi ne bozukmuş topraklarımız
ıslah için daha çok uğraşmamız gerekiyor

bu arada dostlar dikkatimi çekti topraktaki yüksek tuz sorunken düşük olması **** tuzsuz olması bir sorun yaratmıyor mu?

Eski 03-06-2010, 00:09   #24
Ağaç Dostu

Topraklarda organik maddeyi arttırma.

Alıntı:
sayın yalıçapkını
bilgiler için teşekür ederim
yani 1 dönüm alan için 6 ton ahır gübresi ihtiyaç var
ben en iyisi koyun gübresini 2 den 4 romorka çıkarim ama buda yetmez sanırsam

hakkaten sayın epsody'nin de dediği gibi ne bozukmuş topraklarımız
ıslah için daha çok uğraşmamız gerekiyor
Arkadaşım komkarbey.topraklarına ilave edeceğin bulduğun ahır gübrelerine çevreden bulduğun mutfak atıklarını, pazarlardan temin edeceğin sebze atıklarını hatta kahve hanelerin çay atıklarını toplayarak ilave edersen, toprağına atacağın organik maddeyi arttırmiş olursun, sebze ve meyve atıklarını doğarayarak küçültürsen ahır gübreleri içinde bu malzemelerin olgunlaşmalarını hızlandırmış olursun.

Buradan bütün arkadaşlarıma seslenerek buldukları ahır gübrelerine hertürlü organik malzemeleri küçülterek ilave aderek mevcut organik malzemelerini arttımış olacaklardır.

Bu işlemler sebze ekili alanlara malç uygular gibi serilelerek uygulamada sakınca yoktur

lolla beğendi.

Düzenleyen epsody : 03-06-2010 saat 00:10 Neden: başlıkta eksik harf
Eski 01-06-2010, 14:57   #25
Ağaçsever

sayın epsody çalışmalarınızı okuyoruz ve elimizden geldiğincede uygulamaya çalışıyoruz neden böyle bir düşünceye kapıldınız ki
bu sene samanla ve yaprakla malçlama yaptım ama ilk sulamada samanlar suyla gitti o kadar sıkıştırmama rağmen (havuzdan salma sulama yapıyorum su bir ağaçtan diğerine akıyor arazida eğimli olduğu için su şiddetli akıyor)
solucan olayına gelince bahçemde nerdeyse yok denecek kadar solcan var bakalım bundan yapacaklarımızdan sonra solucan popülasyonu gözle görülür şekilde artacak mı

Eski 01-06-2010, 15:19   #26
Ağaç Dostu

Sn. Komkarbey,

Toprak konusunda benim şansım, yol çalışmasına denk gelmem oldu. Çıkan toprak çok iyiydi, bizde bir kısmını hemen bizim bahçeye taşıdık.
Bence en önceliklisi EMA, hayvan gübresi ve yeşil malzemelerle karıştırarak yapacağınız kompost olmalı. Ancak bu en az 10-15 gün gerektiren bir işlem. Hem kökten sulama suyu ile ve hemde yapraktan çabucak seyreltilmiş EMA vermekte fayda var.

Eski 01-06-2010, 15:38   #27
Ağaç Dostu

yalıçapkını's Avatar

http://toros tarımToprakta mevcut kükürt bakterilerinin faaliyeti sonucu toprakta oluşan sülfat (SO4) bitkinin kükürdü topraktan aldığı formdur. Kükürdün bir kısmı bitkiler tarafından sülfat halinde alınırken çok az bir kısmı (-) elektrik yüküne sahip kil ve organik madde tarafından tutulur, geriye kalan kısmı ise topraktan yıkanarak bitkinin kök bölgesinden uzaklaşır. Kükürdün oksidasyonu sunucu toprakta oluşan hidrojen iyonu ise toprağın kil minerallerine bağlanarak toprağın pH değerinin azalmasına ve toprak suyunda serbest hidrojen iyonu (H)+halinde kalarak toprağın pH değerinin azalmasına neden olur.
Toprağa uygulanacak kükürt miktarı toprağın bünyesine ve uygulama şekline göre değişmektedir. Ortalama olarak bir dekarlık bir alanın 20 cm kadar kalınlığındaki pH değerinin azaltılması için uygulanacak miktarlar toprak bünyesine ve uygulama şekline (bant) göre Tablo 3’te verilmiştir. Toprağın pH değerinin bir birimden daha fazla azaltılması ve toprak kalınlığının değişmesi veya artması durumda kullanılacak kükürt miktarında da değişiklik yapılmalıdır.

Tablo 3 (bir türlü ekleyemiyorum!)

Toprağın pH değerinin azaltılmasında katiyetle granül hale getirilmiş kükürt kullanılmamalıdır. Kullanılması durumunda toprakta beklenen pH değeri azalması meydana gelmez. Bu durum Tablo 4’te verilmiştir. Tablo 4 incelendiğinde çok ince öğütülerek ıslanabilir (suda erir) hale getirilmiş olan kükürt uygulamasında toprağın pH değerinde azalma meydana gelirken, toprağın pH değerinin azalmasına paralel olarak toprağın elektriki geçirgenlik (EC) değerinde bir artış görülmektedir. Bunun anlamı, toprak reaksiyonu azaldıkça, daha önce toprağın kil minerallerine bağlanmış veya alınamaz forma geçmiş olan besin elementleri alınabilir hale geçmek sureti ile toprağın elektriki geçirgenlik değerini arttırmıştır. Bu istenilen bir durumdur.

Tablo 4. Granül ve Toz Kükürdün Toprak PH Değerine Etkisi
Gün Kontrol Granül Kükürt Suda Erir Mikronize Toz Kükürt
50 kg/da 100 kg/da 50 kg/da 100 kg/da
PH EC PH EC* PH EC PH EC PH EC
0 8.3 211 8.3 211 8.3 211 8.3 211 8.3 211
10 8.3 211 8.3 205 8.2 222 7.5 651 7.0 900
20 8.3 216 8.4 202 8.3 214 7.6 738 6.7 762
35 8.2 292 8.2 200 8.2 298 7.5 788 6.5 795
60 8.1 308 8.2 331 8.1 305 7.6 735 6.6 789
(*) : mikro ohms/cm

Eski 05-11-2010, 09:26   #28
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-03-2008
PARAMETRE ... 0 - 30 cm .. 30 - 60 cm ... 60 - 90 cm
pH......................... 7,91... ... 8,01 ... .. ... 8,05
Tuz........................ 0,09 %...... 0,07 % ...... 0,09 %
Kireç ..................... 15,94 % ...... 20,28 % . ..... 16,50 %
İşba....................... 94,00 ...... 103,00 ...... 99,00
Org Madde............ 1,63 % ...... 0,54 % ...... 1,03 %
Top Azot (N)........... 0,08 % ...... 0,03 % ...... 0,05 %
Fosfor (P)............... 2,86 ppm ...... 2,12 ppm ...... 2,28 ppm
Potasym (K)........... 309,78 ppm ....... 229,19 ppm ...... 268,56 ppm
Kalsym (Ca)............ 7.409,79 pm ... ...6.215,49 pm ...... 6.219,62 pm
Mgnezym (Mg)........ 1.000,97 pm ... ... 1.042,11 pm ... ... 1.496,00 pm
Demir (Fe) .............. 11,31 ppm ... ... 10,96 ppm ... ... 13,75 ppm
Bakır (Cu) ............... 3,27 ppm ... ... 3,09 ppm ... ... 3,39 ppm
Çinko (Zn) ............... 0,85 ppm ... ... 1,70 ppm ...... 1,67 ppm
Mangan (Mn) ............ 3,60 ppm ... ... 2,79 ppm ...... 4,95 ppm

Arkadaşlar 30 da kapama ceviz bahçemin toprak analizi yukardaki gibi. 10x10 m aralıklı cevizler 3 yaşında ve henüz bir sıkıntı gözükmüyor. Toprak çok killi ve kireçli , Bu tarih itibariyle ne yapmalıyım. ? Toz kükürt mü atmalı , hayvan gübresi mi ? , yoksa ikisini beraber mi? . Maliyet açısından ağaç izdüşümüne atmam yeterli olur mu , yoksa tüm tarlayımı gübrelemem gerekir? Her türlü önerilerinizi bekliyorum.Saygılar

tonbul19 beğendi.
juglandales Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2010, 10:15   #29
Ağaç Dostu

Toprak-su analizleri paralel yapılmalı.

Arkadaşım Juglandales, Analiz içinde ilk göze çarpan toprakların ağır kili ve alkali görünüyor, bu topraklara organik madde ilave etmeden önce kullandığın suyun ph'nın bilinmesinde yarar var, çam ibreleri ağarlıklı yapacağınız malç ve kompost uygulamaları ağaçların yaprak izdüşümlerinde toprak yapısında iyileştirmeler sağlıyacaktır, çalışmalarınızı paylaşımlara aktarırsanız daha detaylı sunumlar içinde paylaşımlar sağlanabilir, çalışmalarınızda başarılar hep sizinle olması dileklerimle hoşça kalın.

Düzenleyen epsody : 05-11-2010 saat 10:18 Neden: mesaj düzenleme
Eski 05-11-2010, 12:36   #30
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-03-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Arkadaşım Juglandales, Analiz içinde ilk göze çarpan toprakların ağır kili ve alkali görünüyor, bu topraklara organik madde ilave etmeden önce kullandığın suyun ph'nın bilinmesinde yarar var, çam ibreleri ağarlıklı yapacağınız malç ve kompost uygulamaları ağaçların yaprak izdüşümlerinde toprak yapısında iyileştirmeler sağlıyacaktır, çalışmalarınızı paylaşımlara aktarırsanız daha detaylı sunumlar içinde paylaşımlar sağlanabilir, çalışmalarınızda başarılar hep sizinle olması dileklerimle hoşça kalın.
Teşekkür ederim Epsody . Suyun ph'nı en kısa zamanda ölçtüreceğim.

juglandales Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025