![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Başlığı ilgiyle izliyorum, dolaylı yönlerden de olsa başlığın açılmasında katkım olduğunu düşünüyorum ve katkımı daha aktif sürdürmek isterim. Bende benimle iştigal eden birazda düşük maliyet ve organiklik isteyen çiftçi ve bahce meraklısı arkadaşlarıma aşağıdaki formülü tavsiye ediyorum, yapıp deneyenler oldukça memnunlar: Çiftçi bazında rakamlar: 100-200 litrelik varil veya bidon. 10 kg kadar güvercin veya kanatlı gübresi (yanmış yanmamış farketmez, besin düzeyi ve gübre özelliğinden dolayı) 5-6 kg odun külü (potasyum içeriği ve iz element içeriğinden dolayı) Çevreden toplayacağınız yeşil otlar (hızlı gelişen otlar olursa daha iyidir en yeşilinden) Hazırlanışı: Güvercin gübresi ve odun külü bidona konur üzerine kap dolana kadar otlar doldurulur ve kap taşana kadar suyla doldurulur ağzı kapanır, bir kaç günde bir havalandırılır ve karıştırılır. Otların içindeki organik azot suya geçer güvercin ve odun külüde suya öz madde olarak geçer ve bir hafta on gün içinde doğal şelatlanır ve bitkinin alabileceği forma dönüşür. On gün sonra gübreniz hazır oluşan bu suyu süzün ve posayı atın elde edeceğiniz sıvıyı bire yüz suyla seyrelterek her sulamada tüm bitkilerinize yapraktan veya damlamadan verin. !!!Dikkat!!! OLUŞAN SIVI ÇOK AĞIR VE PİS KOKAR BU NEDENLE KOKU BULAŞMA RİSKİNE KARŞI SÜZME VE AKTARMA İŞLEMLERİNDE UZAK YERDE UĞRAŞMAK GİBİ BİR TEDBİR ALINIZ. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
|
[QUOTE=Selahattin Yılmaz;808574Çiftçi bazında rakamlar: 100-200 litrelik varil veya bidon. 10 kg kadar güvercin veya kanatlı gübresi (yanmış yanmamış farketmez, besin düzeyi ve gübre özelliğinden dolayı) 5-6 kg odun külü (potasyum içeriği ve iz element içeriğinden dolayı) Çevreden toplayacağınız yeşil otlar (hızlı gelişen otlar olursa daha iyidir en yeşilinden) . !!!Dikkat!!! OLUŞAN SIVI ÇOK AĞIR VE PİS KOKAR BU NEDENLE KOKU BULAŞMA RİSKİNE KARŞI SÜZME VE AKTARMA İŞLEMLERİNDE UZAK YERDE UĞRAŞMAK GİBİ BİR TEDBİR ALINIZ.[/QUOTE] Sevgili Selahattin, Kokuyu bertaraf etmen için bu karışıma 10 kg melas ilavesini öneririm. Genellikle yaptığım enzimlerde kötü kokuyu ilave melas ile çözümledim. Sevgiyle kalın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Alıntı:
Sizinde bu başlığa katkıda bulunmanız tabi ki sevindirir. Hele siz piyasayı daha yakından tanıyan birisiniz. Sizin tecrübeleriniz oldukça önemli. Aslında bu başlığı açarken bu kadar ilgi çekeceği aklıma bile gelemezdi. Bu başlığın ilk nüveleri Sevgili Sarıcan'ın başlattığı enzim konusunda atıldı. Enzimle daldığımız mikroorganizmalar dünyası çok genişti ve ayrı bir başlıkta incelenmesi gerekiyordu. Ben ne biyoloji ne gıda mühendisi ne de biyokimya kökenli birisi değildim. Konu benim gibi biri için oldukça iddialıydı. Üstelik mikrobiyoloji insanların çok uzak olduğu bir konuydu ve nasıl bu işi basitleştirerek çiftçinin anlayabileceği dilde anlatacaktım. Açıkçası bu iş bir sorumluluk gerektiriyordu ve ben yükün altından kalkabilecek miyim kaygısı vardı. İnanın bu başlığı açmazdan önce uzun uzun düşündüm. Ancak çevremizi ve su kaynaklarımızı kirleten geleneksel tarıma bir çıkış yolu olmalıydı. Bu sorumluluk bilinciyle başlık açılmış oldu ve zamanla okudukça ve yazdıkça daha da olgunlaştık. Bugün hala bir çok eksiği olsa da bu konu forumda da gündemi belirleyen konulardan biri oldu. Yine bu başlığın devamı olan kendi blogum Ziraat Mühendisliği öğrencilerinin ödevlerinde yararlandığı bir içeriğe kavuştu. Dahası, bir çok pahalı ve kalitesiz ürünün karşısında insanların çok ucuz maliyetlerle kendi gübrelerini yapabileceğini bu başlık sayesinde anlatabildik. Litresine 50-100 TL arası fiyatlar biçilen ürünlerin bizim yaptığımız basit tekniklerle yapılabileceğini ispatladık. Birileri mikroorganizmaların çoğaltılamayacağını söyleyip, en iyi mikrobiyal gübrenin kendilerininki olduğunu iddia edip, adeta biyoloji biliminin en basit ilkesiyle dalga geçerken, biz insanlara bunun mümkün olduğunu göstermeye çalıştık. Bugün biyolojiye biraz meraklı ve bu başlığı baştan sona okuyan birisi mikroorganizma üretmeyi ve onları kültüre alıp çoğaltmayı öğrenmiş oldu. En büyük sevindirici haberi ise bugün aldım. Tamda istedğimiz hedef doğrultusunda bugün Konya Şeker Fabrikası' nın çıkarmış olduğu Biovin adlı sıvı gübrenin 25 litresinin (27 Kg) fiyatı 30 TL'den şeker kooperatiflerinde satışa sunulmuş durumda. Üstelik içeriğinde %45 organik madde, %25 Humik + Fulvik asit var. Sıvı organik gübrelerin olması gereken litre fiyatı 1-5 TL'nin üzerinde kesinlikle olamazdı. Bu ürünün geliştirilmesinde sorumlu kişi ile Konya Fuarı'nda tanışmıştım ve oldukça fazla bilgi alışvarişinde bulunmuştuk. O zaman daha ürün piyasada yoktu. Oysa şu anda piyasada ve fiyatı da oldukça makul. Şimdi sırada mikrobiyal gübreler var. Onlarında litre fiyatları 10-20 TL aralığına düşmek zorunda. Ancak o zaman çiftçiler bu ürünleri kullanabilir hale gelebilir. Buğday, ay çiçeği, zeytin, elma, narenciye, domates, salatalık vb. üretiminde çiftçinin dönüm başına kazancı çok düşük. Onlara doğal ürünleri kullandırmanın yolu düşük maliyetli ürünlerden geçer. Düzenleyen acemi_caylak : 25-05-2011 saat 08:18 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
|
Alıntı:
![]() Acemi Çaylak üyelik başlangıç Tarihi : Giriş Tarihi: 29-11-2009 Bu konu başlığı başlangıç tarihi : 08-04-2010, 22:22 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2008
Şehir: Aydın
Mesajlar: 208
|
Alıntı:
Bu faydalı bilgiler için öncelikle teşekkür ederim. Uygulamaya düşünüyorum ama kafama takılan küçük bir kaç soru var cevaplarsanız memnun olurum. Bu işlemde ısı oluşuyor mu , sorma nedenin varil veya bidon metal mi olmalı plastik mi ? Birde karıştırma işini kapağı açmadan bidon/varili çevirerek yapabilir miyiz. Bu iyi bir karışım sağlar mı. Saygı ve selamlar . . |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Hiç bir şey farketmiyor bu bir fermantasyon tankı gaz çıkışı olan karışımı gördümmü gübreniz hazır, ısı falan oluşmuyor, oluşsada olumsuz bir durum değil bu fermantasyon için. Karışıma ekşimiş yoğurt, sirke, az biraz tuz oranını artırmayacak turşu suyu ve peynir altı suyundan birini veya bir kaçını katmak oldukça etkili kılacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: ANAMUR
Mesajlar: 241
|
Alıntı:
Yukarıda verdiğiniz formül içerisine ;çilkten yaptığım enzim(Laktik asitce mayalanmış)karıştırabilirmiyiz?.Hem pis kokuyuda önlemez mi?Saygılar.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|