agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni277Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 26-09-2010, 21:17   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
... Permakültürde de önerilen gazete veya mukavva kağıdı serme yönteminin zararlı otları önlediğine dair ciddi bir bilimsel araştırma olmadığını ve ayrıca gazete kağıdı ve mukkavvadan yapılan malçlarda aşağıdaki zararların olabileceğinden söz ediyor.

Gazete kağıdı, mukavva ve karton parçlarından yapılan malçlarda, kartonun üstü zararlı atlı karıncalar, altı ise kemirgen türleri için iyi bir yuva olabilir. (Hatta ingilizce cennet anlamına da gelen haven kelimesini kullanıyor.)

Gazete kağıdı ve kartondan yapılan malçlar ağaç kabukları ve bitki artıklarından yapılan malçlar kadar etkili değildir.

Gezete kağıdı ve kartondan yapılan malçlar toprağın hava ve gaz geçişini azalttığı için patojen zararlılar için uygun anaerobik ortam oluşturabilir.

Özellikle çok kuru gazete kağıtları ve mukavvalar su geçirmez bir levha gibi davranarak yaz aylarında yağan yağmurlardan toprağın yararlanmasını engeller.

.....
Sonuç olarak en iyi malç agaç dalları ve kabukları ile bitki saplarından yapılan malçlar. Ki bunlarda toprağa karıştırılmayıp, ağaç gövdesinden uzağa bir örtü gibi serilmeli.
Hem gazete kağıdı hem karton ile malçlamayı denedim.

Bu permakültürcülerin uyguladığı bir sistemdi.

Name:  dosya1 (17) [640x480].jpg
Views: 5757
Size:  60.3 KB

Ama başarılı olamadım. Özellikle ayrık ve topalak dediğimiz ot ne gazete kağıdı ne de karton dinledi.

Suçu kendimde bulmuştum. Sevgili acami yukarıdaki yazınız için teşekkür ederim. Şimdi içim rahat.

Halbuki malçlamayı, gübre ve üstüne yaşil otlardan yaptığımda daha başarılı olmuştum.

Name:  12345 (25) [640x480].jpg
Views: 5068
Size:  72.4 KB

Gazete kağıdı (4-5 kat) ve karton kullandığımda sulama suyunun üzerinde biriktiğini görmüştüm. Köke ulaşması ise zor oluyordu.

Çürümesini beklemek ise bir yılı alıyordu.

Name:  dosya1 (21) [640x480].jpg
Views: 6073
Size:  62.3 KB

Yeşil otla malçlama etkiliydi. Ama çabuk çürüyerek toprağa karışıyor bir süre sonra etkisini yitiriyordu.

Ançak üç basamak yukarıda anlattığınız kıyılmış dal ve yaprak kırıntıları ile yapılan maçlamanın oldukca etkili olduğununa inanıyorum.

Bu malçlama çok daha iyi...

Hatta dut, çam, zeytin, çitlenbik, badem vb. ağaçların karışımından oluşan malçlama yapmak ve üzerine ema' lamak çok daha etkili olacaktır.

Böylece toprak işlemesiz tarıma _meyve ağaçları için_ ualaşmanın önü açılıyor ve soru işaretleri yavaş yavaş ortadan kalkıyor.

Teşekkürler acami.

Ayazkızı beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025