![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Kangkong (water spinach) Fermented Extract, Banana-Squash-Papaya (BSP) Fermented Extract, Fish Amino Acid ve Calcium Phosphate bölümlerinin çevirisi aşağıdadır. Geriye Zencefil-Sarmısak ekstraktı ile kompost yapımı kaldı. Fermente Edilmiş Kangkong (Su Ispanağı) Ekstraktı Bu özellikle büyümeyi hızlandırıcı olarak kullanılır. Kangkong bazı durumlarda su ıspanağı olarakta bilinir. Tipik olarak temiz suda yetişen bir sebzedir. Ayrıca yüksek derecede nemli topraklarda da yetişir. Onun temel karakteri denizdeki kahverengi yosunlar gibi hızlı büyümesidir. Dağal çiftçiler için, bu çeşit bir bitki veya buna benzer bitkiler doğal bitki yetiştirme konusunda doğal büyüme hızandırıcısıdr. Bilimsel tarım deyimiyle, gibberellinler, auxinler ve cytokininler gibi doğal bitki büyüme hormonudur. Bu türden hormonların konsantrasyonunu içeren bitkiler hızlı gelişecekir. Gözlemlere göre, kangkong, yosunlar veya hatta pelin bu kategoriye girerler. Kankong sapları, salatalık, kabak ve kavun bu amaçla fermente edilecek iyi bitkilerdir. Bunlar fermente edilerek aktif içerikleri extrakt edildiğinde, bunları bitkilerinizin üzerine spreyleyebilir veya bitkilerinizin sulama suyuna katabilirsiniz. Böylelikle bitkilerinizdeki büyük gelişmeyi sizde göreceksiniz. ------------------------------------------------------------------------- Fermente Edilmiş Muz- Kabak – Papaya (MKP) Ekstraktı Bitkilerin çiçek vermesi ve meyve tutması için – özelliklede sebzeler- biz muz, kabak ve papayadan elde edilen ekstraktları kullanıyoruz. Bu bitkiler –özelliklede muz- yüksek miktarda potasyum ve beta karoten içerirler. Ben burada Amerika’da kolayca bulunan benzer materyalleri içeren reçeteleri kullanmamış olsamda bu materyllerin yerine geçebileceğini sanıyorum. Siz kendi tecrübelerinizden, eşekkulağı, kabak ve havucu kullanabilirsiniz. Bunların işe yarayıp yaramadığını bana bildiriniz. Filipinlerde, mangolarda çiçeklenmeyi uyarmak için geleneksel tarımda potasyum nitrat kullanırız. Biz yüksek azot ve poatsyum içeren doğal materyalleri denedik. Bizim yöresel organik yetişitiricilerimizin mangolarda çiçeklenmeyi uyarmak (teşvik etmek) için denizyosunu extraktını kullanmaları yeterince ilginçtir. Denizyosunu extraktı, bir çok doğal büyüme hormonu, iz elementler içerir ve iyi bir azot ve potasyum kaynağıdır değil mi? Bu tür materyalleri kontrol ederek fermante edebilir ve büyümeyi, çiçeklenmeyi ve meyve tutmayı teşvik edici olarak kullanabilirsiniz. ------------------------------------------------------------------------- Balıktan Amino Asit Genel bir kural olarak, yüksek protein içeren materyaller, yüksek azot içeren materyallerden kompost yapıldığı veya fermente edildiği zaman elde edilir. Biz yüksek oranda azot içeren balık ekstrakları elde etmek için balık artıklarını (kırıntılarını) kullanırız. Burada Amarika’da balık emülsiyonları çok popüler. Yeniden vurgulayacak olursak, bu materyalin fermentasyonu için 1/3 oranında ham şeker veya melas kullanabiliriz. Ben kendim, sadece fiyatından dolayı değil aynı zamanda kötü balık kokusunu bertaraf ettiği için melas kullanmayı seviyorum. Ben bu balık fermentasyonuna, balık emülsiyonu içeren yaprak gübrelerinde açıkça belirgin olan kokuları engellemesi için laktik asit bakterside ekledim. ------------------------------------------------------------------------- Kalsiyum Fosfat Bir çok tarım danışmanı daha iyi sağlıklı bitki gelişimi, zararlı ve hastalıklar için kalsiyum fosfat kullandılar. Doğal yetiştiriciler (çiftçiler) bu biyobesini özel olarak kullanıyorlar. Japon bahçıvan Yasushi Inoue 1930 larda geliştirilen Nutrioperiodism (anlamını bulamadım) teorisinde bikti ve hayvanların gelişim dönemlerinde bu özel besine gereksinim duyulduğunu söyler. Bitkilerde vejetatif gelişim, değişim ve üreme dönemlerinde gereklidir. Hayvanlardada insanlar gibi, bebeklik, gençlik ve yetişkinlik evreleri vardır. Sadece gelişmenin doğru zamanında doğru besini sağlamak değil, aynı zamanda bu özel kalsiyum fosfat besinini gençlik ve değişim dönemlerinde kullanmak önemlidir. Örneğin bitkilerde azot vejetatif gelişim aşamasında, potasyum ise çiçeklenme ve meyve tutumunda önemlidir. Bununla birlikte, değişim evresi final meyve üretiminin kalitesi için kritik önemdedir. Bu evrede, bitkinin çok fazla ek besine gereksinimi vardır. Ve bu kalsiyum fosfattan başkası değildir. Kalisyum fosfat, bitkiler için hamilelikte sabahları mide bulantısına çok iyidir. (Burada insana benzetmiş.). Bu aşama bitkinin çiçeklenme ve meyve tutma zamanıdır ve bebeğin ek besine gereksinimi vardır. Soya fasulyesi saplarından elde edilen kül bu amaç için mükemmeldir. Kalisyum fosfat elde etmenin en basit doğal yolu, yumurta kabuklarını iyi bir kül elde etmek için fırında kavurun. Daha sonra bu kızarmış kabukları eşit miktarda sirke içerisine daldırın. Yumurta kabukları sirke asidi tarafından tamamen parçalanana kadar bir kaç hafta bekleyin. Daha sonra bunu 20 katı su ile sulandırarak değişim dönemlerinde bitkilerinizin üzerine spreyleyebilir veya sulama suyuna katabilirsiniz. Değişim döneminde bu uygulandığında, bu bitkilerinizin sağlığını ve verimini güçlendirecektir. Kalsiyum fosfatın bu kullanımı doğla yetiştiriciler için çok elzemdir. Bununla birlikte, bu uygulama, diğer besin maddelerinin uygulama zamanını unutacağınız veya makro ve mikro besinleri doğru zamanda, doğru dönemde ve doğru kobinasyonlarda uygulamayacağınız anlamına gelmiyor. Biz bunun, doğal yetiştiricilikte, bitkiler için çok önemli bir biyobesin olduğunu göz önünde bulunduruyoruz. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Sn. Mevelitepe kabakları zapetmekte zorlanıyormuş. Diğer bitkilerde özellikle domateste kompleks daha doğrusu stres oluşumuna sebeb olan istilacı ve işgalci kabaklardan yaralanmanın bir çaresini buldu demektir. |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Sn.Acemi Usta, harika bir çeviri yapmışsınız. Emeğinize sağlık. 1)Pastanelerden yumurta kabuklarını topla. 2)Fırında kavur. 3)Sirkede 20 gün beklet. 4)20 lt.suya koy; ister yapraktan ister sulama suyundan ver. O kadar. (.....) Bazılarını bir araya getir yeter. Sn. Sarıcan'nı da candan kutlamanın zamanı geliyor gibi... ![]() Düzenleyen Halil Önen : 05-08-2010 saat 02:29 |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-11-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 17
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Sn.ozay, 100 lt. suya 1 kg. karıştırarak topraktan uygulanıyor. Bu oranı salatalıklar için yapraktan uygulamadım. Kalsiyum Fosfat olarak zengin bir karışım. Topraktan vermek daha iyi gibi... Peki bu oranlar; yaparaktan verilirse yapraklara zararı olur mu, yani yakar mı? Ben yakmaz ve zararı olmaz diye düşünüyorum. . Ama bir iki bitkide siz deneyebilirsiniz. 3.. 5 gün de belli olur. Ama 1 lt. sini 200 lt. suya karıştırlıp ( 500 lt. bence çok) yapraktan uygulanılabilir. .................................................. .................................................. ................................... Düzeltiyorum... Buraya kadar iyi gitmişim ancak her nedense ( yaşlanmaya başladığımın ispatıdır) ) enzim konususu geçmiş, ve karıştırmışım. Sevgili ozay 57, yukarıdaki karışımın bir kısmını 3 ay gibi beklettim. Hiç bozulma durumu olmadı. Kullandığım ise 1kğ. 100 lt. suya koymuş ve klinoptilolit e yedirmiştim (karıştırmıştım), o nun taşıyıcılığından yararlanmıştım. ( alttaki yazı enzim sayfasında olması gerekiyordu. Ama silmeyeceğim. bana ders olsun) ![]() ....... Yapılan enzim _ ister çöp enzim olsun _ kapta ne kadar beklemeli?... Ömrü nasıl bilinecek?... Sn. Sındırgılı bu işin uzmanı, onun deneyimleri önemli. Ben şöyle yapıyorum; kap içinde fermantasyon durunca, içinde hava kalacak şekilde bekletiyorum. Belirli bir süre sonra _ enzimde kullandığınız malzemeye ve karışıma kattığınız diğer malzemelere bağlı_ kap içindeki hava yok oluyor ve kap içine çökmeye başlıyor. Yani kapta vakum oluşuyor. Kokladığımda 'o' meyvelerin _hangisi baskınsa ya da çok kullanılmışsa_ keskin sirke kokusunu alıyorum. Bunu bozulma olarak düşünmüyorum. Ama vakum ve sirke kokusu oluştuğunda kullanma zamanırdır diye düşünüyor, kullanıyorum. Tabii bu deneme için beklettiklerim. Yoksa fermantasyon bitince kullanmak gerekiyor. 3 ya da 4 ay dır beklettiğim enzimler var. Haftada bir çalkalıyorum. Bazılarında vakum yok. Posa aşağıda üzeri oldukca berrak duruyor. Yurt dışı sitelerde enzimler raflarda sergileniyor. Satışa sunuluyor. Elbette raf ömrü olmalı. Ben _çöp enzim de olsa _ 3 veya 4 ay bekletilebilir diye düşünüyorum. Yeter ki içine hava almasın... Düzenleyen Halil Önen : 21-11-2010 saat 21:19 |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
![]() Pazardan 3 kg. balık kırıntısı al... İçine 1 kg pekmez koy. Kokmasın diye bir çay bardağı laktik asit ekle (isteğe bağlı) İşte size enzimlerin oluşumundan sorumlular... Amino Asitler. Karşımlarda oranlar önemli. Çok kullanımında bitki yaprağa ve sürgüne gider, meyveye geç yatar. (...ücretsiz...)Ağaçlar. net okuluna hoş geldiniz.) Saygılar Acemi Usta. |
|
|
|
|
![]() |
|
|