![]() |
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Enzimin aslında zararı olmaması gerekir ama mikroskop olmayınca insan korkuyor. İçinde tam olarak hangi bakteriler olduğunu bilmiyoruz. Eğer aşağıdaki bakteriler varsa ki var olduğunu biliyoruz hiç bir zararı yok. Hatta yararı bile var. Ancak yinede emin olamıyor insan. Burada bir noktanın altınıda çizmek gerekiyor. Okuduğum literatürlerde enzimler tedavi etmekten çok sindirim sistemi rahatsızlıklarında (Nariçi'nin dediği gibi gaza faydası var.) gastronomik floraları düzenleyici etkisi nedeniyle öneriliyor. Aşağıda farklı farklı yerlerde sözedilen yararlı mikroorganizmaların (bakteriler, mayalar, küfler, aktinomisetler vs) listesi var. Ki bunların çoğunluğu tahmin ettiğim kadarıyla EM içerisinde de var. (Sn. Dogasever zaman zaman bu mikroorganizmalardan grup olarak sözediyor.) Enziminizde bu tür mikroorganizmalar olduğundan eminseniz seve seve içebilirsiniz. Ancak maalesef elimizde mikroskop yok. Hatta bazılarının tespiti için amatör mikroskoplar bile yetmeyecektir. Lactobacillus Türleri Lactobacillus Bulgaricus Lactobacillus Cellebiosis Lactobacillus Delbrueckii Lactobacillus Lactis Lactobacillus Acidophilus Lactobacillus Reuteri Lactobacillus Brevis Lactobacillus Casei Lactobacillus Curvatus Lactobacillus Fermentum Lactobacillus Plantarum Lactobacillus Johnsonii Lactobacillus Rhamnosus Lactobacillus Helveticus Lactobacillus Salivarius Lactobacillus Gasseri Lactobacillus GG Lactobacillus Kefir Lactobacillus Crispatus Lactobacillus Amylovorus Bifidobacterium Türleri Bifidobacterium Adolescentis Bifidobacterium Bifidum Bifidobacterium Breve Bifidobacterium Infantis Bifidobacterium Longum Bifidobacterium Thermophilum Bifidobacterium Lactis Bacillus Türleri Bacillus Subtilis Bacillus Pumilus Bacillus Lentus Bacillus Licheniformis Bacillus Coagulans Bacillus Cereus Pediococcus Türleri Pediococcus Cerevisiae Pediococcus Acidilactici Pediococcus Pentosaceus Streptococcus Türleri Streptococcus Cremoris Streptococcus Thermophilus Streptococcus Intermedius Streptococcus Lactics Streptococcus Diacetilactis Bacteriodes Türleri Bacteriodes Capillus Bacteriodes Suis Bacteriodes Ruminicola Bacteriodes Amylophilus Propionibacterium Türleri Propionibacterium Shermanii, Propionibacterium Freudenreichii Leuconostoc Türleri Leuconostoc Mesenteroides Escherichia Türleri Eschrichia Coli Nissle 1917 Küfler Aspergillus Niger: Doğada saman ve çürüyen bitki artıklarında yaşarlar. A. Niger'in en önemli kullanımı sitrik asit üretimidir; bu organizma dünya çapındaki üretiminin %99'u olan yılda 4,5 milyon ton sitrik asitten sorumludur. A. Niger ayrıca hem kendisine hem başka organizmalara ait enzimlerin üretimi için kullanılır, bunlara örnek glikoz oksidaz ve tavuk yumurta lizozimidir. Aspergillus Oryzae: Çin mutfağı ve Japon mutfaklarında kullanılan, soya fasulyesini fermente edip miso (fermente edilmiş bir Japon yiyeceği) ve soya sosu üreten bir mantardır. Mantar ayrıca her iki çeşit ülkenin kültüründe de pirinç, patates ve tahıllardaki nişastayı şekere dönüştürüp sake, şoçu ve huangjiu fermantasyonu için kullanılır. Japon mutfağında koji olarak adlandırılan mantar kültürünün hazırlanmasında pişmiş pirinç, arpa veya soya fasulysine A. Oryzae sporları serpilir. 3-4 gün boyunca %90-95 nem ve 42 °C'de bekletilir, düzenli aralıklarla karıştılır. Her bir pirinç tanesi böylece ince bir miselium tabakası ile kaplanır. Sporlar oluşmadan mantarın büyümesi durudurulur. Kojide çeşitli enzimler mevcuttur, bunların arasında amilaz, proteazlar, sulfatazlar, nükleazlar, fosfatazlar, transglikozidazlar ve diğerleri sayılabilir. Koji, sonra deniz tuzu ve soya fasulyesi ile karıştırılarak miso yapımında kullanılır. Mayalar Saccharomyces Cerevisiae (Ekmek mayası) Candida Torulopsis Saccharomyces Boulardii (ilaç yapımında kullanılır) Saccharomyces Bayanus (şarap yapımında kullanılır) Saccharomyces Uvarum (veya daha yaygın adıyla Saccharomyces Carlsbergensis olarak bilinir (bira içicileri Carlsbergensis adını iyi bilirler) ve biracılıkta alt fermentasyon mayası olarak kullanılır.) Aslında bu bakteri işine mikrobiyal gübrelerle ilgili araştırma yaparken bulaştım. Üstteki organizmaların hepsinin açıklamasını yavaş yavaş (çünkü hepsini toparlamak oldukça zahmetli) yapacağım. (Şimdilik örnek olması ve sizlerinde ilgisini çekebilir diye sadece 2 adet küfün açıklamasını wikipedia'dan alarak ekledim.) Özellikle mikrobiyal gübre seçerken elimizde bir kılavuz olur. Not: Sn. Sındırgılı ben İstanbul'da yaşıyorum ama İstanbul'da enzimi kullanacak bir bahçem yok. Ama sizin enzimlere pratik bir çözüm, size en yakın parktaki ağaçlara ve çiçeklere vermek bence iyi bir çözüm olacaktır. Düzenleyen acemi_caylak : 23-03-2010 saat 09:00 |
|
|
|
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|