![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-04-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,397
|
A Nomad abla az önce enzimi patlattım Allahım nasıl korktum bilemezsiniz .. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bunlar her enzimcinin başına gelebilecek sıradan şeyler.![]() Bu arada ben de pazar gezisinde yabanî sarmısak otu buldum. Ana maddesi bu olmak üzere yeni enzim planlıyorum Sıcakken mayalandığı için yarıdan fazlası su olan yoğurdumuz da mevcut. Bizim köyün bağlarından yapılma pekmezimiz de![]() |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Nar gibi ; carsidan aldim bir tane , eve geldim bin tane.. Cok cabuk ureyen bitki.. Ben, bu hafta sonu balikcilardan alacagim artiklar ile kalan melasimi degerlendirmek istiyorum. Gerci, havalar soguk.. Buyukada da evde de birakmak niyetinde degilim.Kose bir yer bulup orada fokurdatmali.. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-04-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,397
|
Kitap fuarından geldim yemek falan yedim , enzim aklıma geldi gittim baktım enzime kapak şişmiş azcık gevşettim köpürdü kola gibi bende camı açtım camda kapağı gevşetmemle bommm daha doğrusu bummm , hiç bu kadar korkmamıştım elim ayağım boşaldı , güleyimmi ağlayayımmı bilemedim Allahtan kapak gözüme fırlamadı ama elim çok acıdı . Ben böyle bişi beklemiyordum patlatma olayını fışkırıyor sanmıştım Benim için enzim bitmiştir ... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Enzim bitmiştir de ne demek ![]() Abla sözü dinle ve nargile sistemiyle kur yeni enzimini. Hem biraz adrenalin iyidir, dinç tutar ![]() |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Dunyanin sonu gelmediya ? Turnike SART... Moraller bozulmasin. |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
sadece şevkimiz çogaldı... enzime devam (sayın hocam erkenciliğinize hayran kaldım) |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-04-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,397
|
Yok abla bu korkudan sonra birdaha yapabilirmiyim bilmem senin dediğini yapcaktım ha şimdi ha yarın derken olan oldu ![]() |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Pes etme bence, birkaç gün dinlen, eminim sonra içindeki ses 'haydi şu enzimi bir daha deneyelim' demeye başlayacaktır ![]() |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-04-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,397
|
Ya evde patlasaydı hayali bile kötü.. Sabah okula giderken enzim izlerini yerde gördükçe sesli gülüş aslında zevkliydi de kapağı bulursam bir fotoğraflıyayım ![]() |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-12-2014
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 7
|
Enzimin PH'ı kaça kadar düşer? Ben kuralı 2 ay 10 gün oldu. Gaz çıkışı daha 15 gün önce durmuştu akşam ölçeyim dedim 2,9 çıktı. Ph metrenin ayarı doğru , enzim ph ının bu kadar düşmesi normal mi ? |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2014
Şehir: samsun
Mesajlar: 165
|
Arkadaşlar hazır enzimler konusunda bilgisi, ürün deneyimi, maliyeti gibi konularda fikri olan varmıdır? |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Hazır enzime ne hacet, evde yapımı çok kolay ve masrafsız, üstelik içeriğini paşa gönlünüze göre ayarlayabiliyorsunuz... |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2014
Şehir: samsun
Mesajlar: 165
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
![]() Evinizde her gün kullandığınız meyve-sebzelerin atıkları, bahçenizdeki otlar (ki o kadar çok fidan varsa mutlaka ot da çıkıyordur) emin olun size yeterli miktarda enzim de kompost da sağlayacaktır. Kaldı ki o kadar çok ağaç için öncelikle hayvansal gübreleri kullanmanızı öneririm, ekstra destek olarak da her ağacın izdüşümüne enzim ve/veya kompost (ki şu an başlasanız 1-2 ay içinde kullanıma hazır hale gelebilirler) uygularsınız. Çok daha masrafsız olacaktır... Mesela önümüzdeki kış boyunca enzim yaparsınız, sonraki bahardan itibaren bol bol kullanırsınız, geleceği de düşünmek lazım ![]() Bu konuda benim fikrim (enzim kullanmak istemenize istinaden) bu ama eminim ustalarımız sizi çok daha iyi yönlendirecektir. |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 146
|
Ben enzim yapmıştım ama çabuk tüketemeyeceğim diye buzdolabına koymuştum. Birkaç aydır duruyordu. Şimdi baharla birlikte kullanayım dedim amaaa...... Neyi nasıl yapacağımı unuttum. Şimdi bu enzimi canlandırmam mı lazım? Evet se nasıl ? Buzdolabı dışında muhafaza edemiyor muyuz? Ve ne kadar zamanda tüketilmeli ? |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
Yanlış aklımda kalmamışsa dolaptan çıkarıp oda ısısına alışınca bir miktar pekmez ekleyip canlandırılıyor ve 1 ay (süreden emin değilim, daha kısa da olabilir) kadar bekleyip kullanılıyordu. Oda ısısında ise 1 ay kadar kullanılabiliyor, daha uzun süre bekletmek sıkıntılı olur diye biliyorum... |
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 146
|
Alıntı:
![]() Yarım yamalak hatırlıyorum bende sizin gibi. Emin olamadım. Acaba bu pekmez ilavesinde önceki gibi gaz çıkışı oluyormu ki yine? Neyse bir deneyelim. Olmadı baştan yaparım. Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Enzim sayım sekiz oldu. Hastane bahçesinde taze ısırgan otlarını görünce dayanamadım, elime poşet geçirip toparladım. Eve getirdiğimde poşet bulamadığım için çıplak elle doğradım bıçak kullanmamak için. Güzelim ısırganlar ziyan olmasın niyetine. Şaşırtıcı bir şekilde ellerimi hiç ısırmadılar. İki bidon ısırgan enzimi, üç bidon yabanî sarmısak otlu karışımlı, iki adet yeşil sebzelerden bir adet de narenciye içi... Balkon tüm gün güneş alıyor diye oraya bıraktım. Daha sonra baktığımda bir şişmişlerdi ki dokunmaya korktum. Ama korkunun ecele faydası yok diyerek "güm pat" iki şişeyi de patlataraktan havalarını aldım. Alıştık nasıl olsa patlatmaya![]() Narenciye enzimimde her şey dibe çöktü. Sanırım hazır. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-09-2013
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 100
|
yaptığım enzim bidonlarının bazılarının içindeki meyve sebzelerin üzerlerinde beyaz beyaz küflenmeler başladı 20 gün oldu hala gözlemleyebildiğim hava çıkışı yok hatalı yapmış olabilirmiyim 1 kg üzüm pekmezi 3 kg pazarcı arkadaşımdan temin ettiğim meyve sebze artıkları 10 kg klorsuz su eklemiştim. |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
Benim önerim: Bu konuyu baştan sona, satır dahi atlamadan okumanız... |
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-06-2014
Şehir: Manisa
Mesajlar: 65
|
13 Şubatta elma, kahverengi şeker ve su ile hazırladığım enzim sanırım artık tamam. İçine maya koymadım, bu konunun ilk mesajında yazıldığı gibi yaptım. Birkaç gün daha bekleyip süzerim diyorum...Sizce de olmuş mu? ![]() |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-09-2013
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 100
|
şimdi eklesem yoğurt suyunu olurmu ve ne kadar eklemeliyim? |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
Tekrar ve ısrarla bu konuyu en başından başlayarak okumanızı öneriyorum, zaten mevcut olan cevapları tekrar tekrar yazmak kirliliğe sebep oluyor malum... |
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
Maya ya da herhangi bir aktifleyici kullanmadıysanız, atıklarınızı etkileyen bakteriler muhtemelen istenmeyen bakteriler olmuştur, oysa enzim yapmaktaki maksadımız yararlı bakterilerden faydalanmak. Yoğurt suyu ya da maya koymamızdaki amaç, içeriğindeki laktik asit bakterilerini ortama dahil edebilmek. Bu bakterileri ekleyip izole etmezsek elde ettiğimiz karışım 'enzim' olmaz, başka ve yüksek olasılıkla zararlı bir karışım elde etmiş oluruz. Ayrıca enzimin fermantasyon süresi ortalama 2,5-3 ay sürer... Bu konunun ilk mesajının üzerinden öyle sular aktı ki okumazsanız böyle hatalara düşmeniz oldukça normal ![]() |
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-06-2014
Şehir: Manisa
Mesajlar: 65
|
Sayın A_NOMAD, bu konuyu baştan sona bir kez okudum, bir kaç kez de kafamın takıldığı yerleri tekrar okudum. Sizin dediğiniz gibi, bitkiler için içine maya eklediğim enzim denemelerim oldu. Ama içilebilir enzim yaparken genellikle maya konulduğuna rastlamadım.Bu deneme içilebilir enzim denemesiydi...Siz ''Bu bakterileri ekleyip izole etmezsek elde ettiğimiz karışım 'enzim' olmaz, başka ve yüksek olasılıkla zararlı bir karışım elde etmiş oluruz.'' diyorsunuz. Uyarınız için teşekkür ederim... Araştırmaya kaldığım yerden devam diyorum... |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-09-2013
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 100
|
(Biliyorum sizi fazla yoruyorum ama 20 gün gibi bir zaman kaybı ve yaklaşık 10 şişe kaybım olacak onun için soruyorum .)Konuyu okumaya başladım baştan. şöyle bir ibare var konuda ''Bekleme süresi boyunca bazen atıkların üzerinde beyaz mantarımsı bir tabaka hatta kurtçuklar ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda bir miktar daha pekmez ilave edip çalkalayınız.'' benim küf dediğim beyaz mantarımsı tabaka . A NOMAD küflenme olmayan şişelere ve mantarımsı tabaka olanlara yoğurt suyu **** kuru maya oluyorsa sıvı peynir mayası eklesek olurmu peki ? Düzenleyen acemi_cevizci : 21-03-2015 saat 11:38 |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
![]() |
|
|