agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-12-2013, 11:10   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-04-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 13
Wink

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
30 Ekim'de yaptığım enzim, gaz çıkışı 2 hafta önce durdu. PH ölçüm aletim yok ama hazır gibi görünüyor, uzmanlar ne der acaba?
Elde edilmesi gereken bu mu acaba ? İnternette daha önce gördüğüm hazır enzimlerin rengi de kırmızıydı çünkü. Eğer renk buysa benim daha beklemem lazım.

alierbektas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2013, 14:23   #2
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alierbektas Mesajı Göster
Elde edilmesi gereken bu mu acaba ? İnternette daha önce gördüğüm hazır enzimlerin rengi de kırmızıydı çünkü. Eğer renk buysa benim daha beklemem lazım.
Kullandığınız malzemelerin içeriğine göre değişir sanırım. Daha önce yaptığım enzimlerde daha açık renkler oldu, sadece limon kabuğu ile yapmış olduğum turuncu olmuştu. Önemli olan tüm katı maddelerin dibe çökmesi ve üstteki sıvının berrak olması, pH ölçer kesin sonucu veriyor ancak bende bu alet olmadığından renk, çökelme ve gaz çıkışına göre karar veriyorum.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2013, 11:21   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Red face

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
30 Ekim'de yaptığım enzim, gaz çıkışı 2 hafta önce durdu. PH ölçüm aletim yok ama hazır gibi görünüyor, uzmanlar ne der acaba?
içilebilir enzim mi?
rengi çok hoş olmuş.

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2013, 14:18   #4
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi inkero Mesajı Göster
içilebilir enzim mi?
rengi çok hoş olmuş.
Enzimin içildiğini yeni öğrendim açıkçası ama koyduğum herşey temiz ve yenebilir şeyler olduğundan sanırım istenirse içilir. Ben turunçgil ağırlıklı olanları hoş koku nedeniyle temizlikte, diğerlerini ise bitki besini olarak kullanıyorum.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2014, 10:32   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-04-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
30 Ekim'de yaptığım enzim, gaz çıkışı 2 hafta önce durdu. PH ölçüm aletim yok ama hazır gibi görünüyor, uzmanlar ne der acaba?
Bence enzimin olması gereken esas renk bu işte, henüz acemi olduğumuz için bilemiyoruz tabi, ilk yaptığım şişe berbat kokuyordu, su bulanık, çökelme yok gibiydi, lavaboya döktüm, ikincisi ondan daha iyiydi ama o da tam olmadı gibi.

Bu sefer yeni 2 tane kurdum ve nargile sistemiyle gazı almak için şişeyi aç kapa derdinden de kurtuldum.

Bu sefer bu rengi yakalayacağımı umut ediyorum.

alierbektas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2013, 19:30   #6
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Kokusu nasıl acaba?

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2014, 11:22   #7
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Angry

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Kokusu nasıl acaba?
Sayın yağmur, kokusu muhteşem. Bugüne kadar yaptığım en güzel kokulu enzim oldu. Hafif ve taze, mandalina, limon ve zencefil kabuğu karışımı, maya kullanmayıp eski enzimden bol miktarda koymuştum.

Sırada elma ve ayva kabuğunu, misket limonu ve mandalina kabukları ile karıştırıp yaptığım enzim var, merakla bekliyorum

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2013, 07:49   #8
Ağaç Dostu
 
kimyager147's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 103
Renkten olmuş gibi.

kimyager147 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2013, 11:54   #9
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Sayın inkero;

pH-metreyi ne kadara almıştınız?

Daha önce yazmışsınız, şimdi okudum. Nargile sistemi denilen bir uygulama ve aparat vardı konunun başlarında. İsterseniz bir de ona bakın.


Düzenleyen yağmur : 16-12-2013 saat 11:58 Neden: sorunun cevabı verilmiş
yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2013, 14:10   #10
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Sayın inkero;

pH-metreyi ne kadara almıştınız?

Daha önce yazmışsınız, şimdi okudum. Nargile sistemi denilen bir uygulama ve aparat vardı konunun başlarında. İsterseniz bir de ona bakın.

hava kilidinden mi bahsediyorsunuz? çift hazneli

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2013, 14:50   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Beniz yaptığım enzimler yaklaşık 1 ay oldu ve gaz çıkışı durdu. acaba 3 ayı doldurması gerekir mi yoksa süzüp kullanabilir miyim ?

birde posasını toprağa karıştırdığınızda ne kadar sürede toprak oluyor inceleyen var mı?

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2013, 15:36   #12
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Sayın inkero;

Evet, sanırım o dediğiniz çift hazneli alet (camdan mamül), enzimi yaparken malzemeyi rondoda parçaladıysanız (ben öyle yapmıştım), toprakta kaybolması temmuz ayında 1 ay sürmüştü. Parçalar bıçakla rastgele doğrandığın da 2 ay belki daha fazla sürüyor. Örneğin barbunya fasulyenin kabuğunun hele de rondo da parçalanmayınca toprakta çok zor ayrıştığına şahidim.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2013, 17:02   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
dostlar...
bu ayları kaçırmayalım
ful enzime devam
baharda topraklar çoşacaktır

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2013, 20:20   #14
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Evet, haklısınız. Kendi adıma muz,patates ve nar kabuklarını (6 bidon enzim yapmış olmama rağmen) hala biriktirip devam ediyorum. Baharda dağlara taşlara enzim saçacağım sanırım

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2013, 10:01   #15
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
merhaba ,

bir sorum olacak. bilgisi olan arkadaşlar cevap versin lütfen.

enzim olgunlaştıktan sonra 1:500 ibi oranlarda seyrelterek bitkilere veriyoruz.
doğrudan vermek faydadan çok zarara neden olur deniyor.
fakat posaları doğrudan toprağa gömüyoruz.
Peki bunun toprağa zararı olmaz mı ?

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2013, 13:56   #16
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-11-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 51
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi inkero Mesajı Göster
merhaba ,

bir sorum olacak. bilgisi olan arkadaşlar cevap versin lütfen.

enzim olgunlaştıktan sonra 1:500 ibi oranlarda seyrelterek bitkilere veriyoruz.
doğrudan vermek faydadan çok zarara neden olur deniyor.
fakat posaları doğrudan toprağa gömüyoruz.
Peki bunun toprağa zararı olmaz mı ?
sayın inkero;

1. sayfa 4. mesajda istediğiniz bilgi mevcut....

ozencan43 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2013, 13:41   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-04-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 13
Wink

Yeni enzim hazırlarken kırmızı pancar koysak olur mu ? Bulsam şeker pancarı koyacam aslında, esmer şeker çok pahalıya geliyor.

alierbektas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2013, 16:59   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alierbektas Mesajı Göster
yeni enzim hazırlarken kırmızı pancar koysak olur mu ? Bulsam şeker pancarı koyacam aslında, esmer şeker çok pahalıya geliyor.
olmaz malesef
siz pekmez bulun...
Marketlerdeki en ucuzunu alın
onada para vermek istemez iseniz
kuru üzüm koyun
en ucuzu bu

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2013, 14:42   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-04-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
olmaz malesef
siz pekmez bulun...
Marketlerdeki en ucuzunu alın
onada para vermek istemez iseniz
kuru üzüm koyun
en ucuzu bu
Kuru üzüm şeker yerine geçiyor mu ? Şeker pancarı bulursam kesip parça parça onu atsam olur mu ?

alierbektas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2013, 15:21   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Olacagını zannetmiyorum

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2013, 22:59   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-10-2013
Şehir: VAN
Mesajlar: 128
arkadaşlar turşuda olduğu gibi kuru nohutta atsak olurmu bende iki gün önce beş kiloluk bir bidonda yaptım mutfak atıklarıyla sonradan aklıma geldi mayalanmayı kolaylaştırmak için nohut atan varmı enzimine

ocak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2013, 00:40   #22
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Doğrusu hiç aklıma gelmemişti. Turşulara hep atarım ama. Bende merak ettim faydası olur mu? Olursa nasıl?

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2013, 00:58   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-10-2013
Şehir: VAN
Mesajlar: 128
sayın safranlı enzim tamamlandıktan sonra suyunu aldığımız sadece posa kalan bidonun içine meyve sebze atıklarıyla beraber su eklesek mayalanması içim tekrar pekmez koymamıza gerek varmı

ocak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2013, 07:16   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ocak Mesajı Göster
sayın safranlı enzim tamamlandıktan sonra suyunu aldığımız sadece posa kalan bidonun içine meyve sebze atıklarıyla beraber su eklesek mayalanması içim tekrar pekmez koymamıza gerek varmı
evet pekmez koymalısınız

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2013, 09:51   #25
Ağaç Dostu
 
ahsenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 204
Ben nohut da katmıştım, ikinci yaptığım enzimde nohut vardı.Dediğiniz gibi Sn.ocak turşudan aklıma geldi.
Nohut, bir miktar kuru fasulyede vardı. Kuru erik, kuru kaysı,kuru üzüm hatta hurma da kattım.Harnup pekmezi kullandım bana göre sonuç ilk yaptığımdan daha iyiydi.

ahsenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2013, 07:17   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahsenn Mesajı Göster
Ben nohut da katmıştım, ikinci yaptığım enzimde nohut vardı.Dediğiniz gibi Sn.ocak turşudan aklıma geldi.
Nohut, bir miktar kuru fasulyede vardı. Kuru erik, kuru kaysı,kuru üzüm hatta hurma da kattım.Harnup pekmezi kullandım bana göre sonuç ilk yaptığımdan daha iyiydi.
evet kuru üzüm mükemmel sonuç veriyor

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2013, 10:17   #27
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Bir arkadaşım enzim yapmaya yeni başiladı, çay ve kahve posası da koymuş içerisine. Ben bu başlıkta hiç rastlamadım enzim içeriği olarak. Konu uzmanlarına danışmak istedim, bu maddelerle enzim yapılabilir mi? Olumlu - olumsuz etkileri var mıdır?

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2013, 07:18   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Bir arkadaşım enzim yapmaya yeni başiladı, çay ve kahve posası da koymuş içerisine. Ben bu başlıkta hiç rastlamadım enzim içeriği olarak. Konu uzmanlarına danışmak istedim, bu maddelerle enzim yapılabilir mi? Olumlu - olumsuz etkileri var mıdır?
zararı olmaz diye düşünüyorum

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2013, 23:05   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-10-2013
Şehir: VAN
Mesajlar: 128
çay posasının koyulduğunu okumuştum bende çay posası koydum

ocak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2013, 01:02   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-11-2013
Şehir: sakarya
Mesajlar: 13
öncelikle kıvılcım ustası Sarıcan. Sındırgı. Doğa sever. Meyveli Tepe. Deniz akvaryumu. Acemi Çaylak. Halil Önen. Safranlı ve adını yazamadığım tüm emeği geçenlere sonsuz teşekkürler. Tüm sayfaları büyük bir keyifle okudum. Bugün ilk gübre enzimimi kurdum. Trabzon hurması ilave ettim. bir de kocayemiş meyvesinden içmek için enzim yapan arkadaşımız oldu mu? Alkol oranı fazla olduğu için hoş bir ürün olacağını sanıyorum. selamlar.

HAVASUTOPRAK54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025