agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni850Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-04-2010, 20:10   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. Nur OKUR, Araş.Gör. H.Hüsnü KAYIKÇIOĞLU, Zir.Yük.Müh. Gülhan TUNÇ ve Bahçe Bitkileri Bölümü'nden Prof.Dr. Yüksel TÜZEL'in 2007 yılında ortak yürüttükleri "Organik Tarımda Kullanılan Bazı Organik Gübrelerin Topraktaki Mikrobiyal Aktivite Üzerine Etkisi" adındaki çalışmada organik gübre, leonardit ve kimyasal gübre karşılatırması yapılmış ve en iyi sonuç Biofarm ve Delta Humat'ın birlikte kullanıldığı parsellerde ortaya çıkmış. Ancak hocalar bunu yeterli bulmamışlar.

Aşağıda bu çalışmadan bir bölüm bulacaksınız.

"Büyükbaş hayvan gübresi olan Biofarm, Çamlı Yem Besicilik San. ve Tic. A. Ş. den elde edilmiştir. Biofarmın uygulama dozu 50 kg/da şeklinde olmuştur.

Delta Humat A.Ş.' den elde edilen Leonardit ve Humik asit topraklara sırasıyla 75 kg/da ve 3 ml/1lt su dozlarında verilmiştir.

Konvansiyonel tarımın uygulandığı topraklara ise üre 52 kg/da, TSP 42 kg/da ve K2SO4 60 kg/da olacak şekilde uygulanmıştır. Tüm gübreler ekimden önce parsellere homojen olarak dağıtılmış, tırmık ile toprağın altına alınmıştır.

Biofarm’ın bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri
Organik madde, % 65.0
Toplam N, % 3.5
Toplam P, % 3.0
Suda çözünebilir K, % 3.0
Max. Nem, % 20.0
pH 7.0
C/N 11.0

Organik toprak düzenleyicisi olan sıvı humik asidin toplam humik + fulvik asit miktarı % 15 ( W/W ) ve pH' sı 11–13 arasındadır. Yağışlı bölgelerde yoğun bitki örtüsü altında ötrofik ve anaerob koşullarda, göl diplerinde çürümüş maddelerin ayrışmasıyla oluşmuş, plastik yapılı, organik madde miktarı ve mikroorganizma içeriği yüksek bir sedimenter birikim olan Leonardit’in organik madde miktarı %65, pH' sı 6.4 ve C/N oranı da 17' dir.

Gübreler toprağa verildikten sonra daha önce serada viyollere ekilen marul tohumları fide olarak parsellere şaşırtılmıştır. Havuç, roka ve maydanoz tohumları ise her sıraya 2 gr tohum ve bir parselde 8 sıra gelecek şekilde parsellere ekilmiştir. Deneme süresince haftada iki kez sulama yapılmış, iki kez de parsellerdeki otlar temizlenmiştir. Organik tarım parsellerinde zararlılarla mücadelede herhangi bir pestisid kullanılmamıştır.

Biofarm gübresinin uygulandığı tüm parsellerde mikrobiyal biyokütle miktarları oldukça yükselmiştir. Fakat Leonardit ve humik asidin mikrobiyal biyokütle üzerine istatistiki anlamda farklı bir etkisi ortaya çıkmamıştır. B (Biofarm), B+L (Biofarm+Leonardit) ve B+HA (Biofarm+Humik asit) uygulamalarında saptanan mikrobiyal biyokütle miktarları, konvansiyonel tarıma oranla sırasıyla % 74, % 81 ve % 76 oranında daha fazla olmuştur. En düşük mikrobiyal biyokütle
miktarları konvansiyonal tarımın uygulandığı topraklarda ortaya çıkmıştır."

Not: İsteyenler tam dökümanı aşağıdaki linkte bulabilirler.

http://155.223.83.252/edergiziraat/2007/s2/65-80.pdf


Düzenleyen acemi_caylak : 21-04-2010 saat 08:08
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2010, 08:57   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-04-2010
Şehir: mersin
Mesajlar: 13
1. büyükbas hayvandan organık gubre yapan arkadaslara bir sorum olacak. büyük bas hayvanların icerisinde organik gübre icin en önemli ana madde humik+fulvik asit yok ..... dogrumudur???
2. hayvansal gübrelerın toprakta yaptıgı aktıvite 4-8 ay arasında tamamen bitiyor ve yok oluyor yani maksımum 8 aydan sora gübre diye bir şeyden faydalanamıyorsunuz. Peki leonardit kökenli bir organik gübrenin toprakta kalda süresi ne kadar biliyormusunuz??? 2 ile 4-6 sene arası toprakta işini devam ettirir. iyi calısmalar dilerim

orgub organik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026