agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni850Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-09-2014, 17:02   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 12-03-2014
Merhabalar değerli dostlar;

5.800 m2 arazime toplam 1.150 kg tarım kireci uyguladım. Sürüldükten sonra dikim çukurlarına 50şer lt (%70 kaliteli özel toprak+%25 Yanmış çiftlik gübresi + %3 yanmış tavuk gübresi + %2 Belarus torfu) gübreli toprak uygulaması yaparak fidanları diktim.

Haziran ayında 3 kamyon (50-60 m3) civarında çiftlik gübresi getirttim. Küçükbaş ve büyükbaş, küçükbaş kuru, büyükbaş ıslak, 15 çuval tarım kireciyle karıştırarak arazinin boş bıraktığım kısmına döktürdüm ve üzerini naylonla kapadım. Ağustos ayı sonunda 1 sefer kepçeyle karıştırttım üzerini açtım, üzerine yağmurlar yağdı. Bu ay bir kez daha karıştırtıp ekim-kasım ayında ağaçların çevresine dağıtıp çapa makinesiyle karıştırmayı düşünüyorum. Bu ay içinde de 30-40 m3 arası kuru ama bekletilmemiş küçükbaş hayvan gübresi gelecek, gübre ve nakliye bedelini ödedim.
Leonarditle ilgili önceden az bir bilgim vardı. Ancak sadece sıvı olarak düşünüyordum. Forumun bu kısmını inceleyince bilgi edindim. Toprak araştırma enstitüsünden tahlil yapan uzmanlara da danıştım. Dekara en az 200 kg olmak üzere uygulama yapmam tavsiye edildi. Bu arada toprak değerlerini de paylaşmak istiyorum kısaca.
Derinlik PH Tuz% Org.Md.%Fosfor Potas Kil% Silt% Kum%
0-30 6,44 0,03 1,00 4,86kg/d 38kg/d 12,5 12,5 75
30-60 6,05 0,03 0,90 4,83kg/d 36kg/d 27,08 20,83 54,09

Forumda paylaşılan Hazem kimyanın % 70 organik maddeli, %75 humik ve fulvik içeren % 3-5 PH aralığındaki 25 kg çuval leonarditinden 800TL/Ton fiyatından nakliye hariç sipariş verdim. Nakliyeyi bir şekilde masrafsız halletmeye çalışcam.

Sizce leonardit uygulamasını nasıl yapmalıyım. Hemen getirip sıravari saçıp yağmurları mı beklemeli, sonrasında üzerine çiftlik gübresi atıp karıştırmalı,
Çiftlik gübresiyle aynı anda mı atıp karıştırmalı,

Çözünmeyi kolaylaştırmak için görece olarak pahalı olan sayın meyvelitepenin önerdiği potasyum hidroksit yerine, üzerine tarım kireci atsam fayda sağlar mı?

Ayrıca bu verilerle toplamda 100 ton karışık gübre ve 1,2 ton leonardit uygulamasıyla organik madde % oranı kaça çıkar acaba?

Değerli üstatların yorum ve önerilerini merakla bekliyorum.

herkul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2014, 18:21   #2
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Toprağınız hafif asitik, uygun miktarda tarım kirecinin zararı olmaz (yetiştireceğiniz bitkiye göre tabii). Kireci leonarditi çözmek için atıyorsanız farklı bir şey. Benim tarif ettiğim sıvı humik asit yapmakla eşdeğer.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2014, 09:01   #3
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Toprağınız hafif asitik, uygun miktarda tarım kirecinin zararı olmaz (yetiştireceğiniz bitkiye göre tabii). Kireci leonarditi çözmek için atıyorsanız farklı bir şey. Benim tarif ettiğim sıvı humik asit yapmakla eşdeğer.
Sn. meyvelitepe, leonardit için istenilen bazik ortam, aslında tarım kireci ile sağlanabilecek normalde. Ama ikisini birlikte toprağa atıp karıştırmanın Bilimsel olarak fidanlara etkisini bilemiyorum tabi. Normalde geçen yıl yaptığım tarım kireci uygulamasını bu yıl tekrarlamayı düşünmedim. Önümüzdeki yıl sonunda tekrar analiz yaptırıp ona göre kullanmayı düşünüyorum.

Uygulama yapmadan önce konuyu paylaşmamın nedeni en az maliyetle en fazla fayda sağlamak tabi ki. Mesela toprağım hafif asidik olduğu için çözünürlüğü belki çok az etkileneceğinden kireç için extra bir masraf yapmaya gerek yok denilebilir. ya da ne bileyim 200 kg az bunu en az 300 yapmak gerekli denilebilir vb. Uygulamayı öyle değil de şöyle yapmak lazım gibi.

Bu arada bahçe ayva bahçesi denilebilir. Kalsiyum ihtiyacı fazla .

Leonardit Uygulaması yaparken de düşüncem fidanın 20-30 cm uzağından sıraların sağından ve solundan 1 m genişliğinde bant/çızı şeklinde saçıp çapa makinesiyle karıştırmak. Sıra araları 4 m olduğu için aslında dekara 400 kg atılmış olacak. Kalan kısımlara sonraki yıllarda veririm diye düşünüyorum

Düzenleyen herkul : 12-09-2014 saat 10:49 Neden: ilave
Eski 12-09-2014, 23:07   #4
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Leonarditi toprağa karıştırdığınız kireç ile toprağı alkali yapmak suretiyle çözmeyi düşünüyorsanız bu çok isabetli olmayabilir. Leonarditin kısmen çözünmesi için gereken PH'ın en az 10 seviyesinde olduğunu düşünürsek bu ortam bitkiler için çok fazla alkali. Buna karşın başka bir yerde potasyum hidroksit ile çözerek elde ettiğiniz humik asiti PH 12-13 civarında olmasına rağmen 1 litre : 1 ton oranında kullandığınızda toprağınızın PH seviyesi hiç etkilenmez ama aynı zamanda humik asiti toprağa vermiş olursunuz.

Toprağa doğrudan leonardit karıştırmanın en büyük faydaları organik maddeyi arttırmanın yanı sıra yıllar boyunca azar azar çözünecek hümik asitten yararlanmak olur. Bunun için gereken leonardit miktarını dekara bir ton gibi düşünmekte fayda var. İlk etapta sadece fidanların kök bölgelerine uygulama yapmak gereken leonardit miktarını önemli ölçüde azaltır.

Eski 16-09-2014, 10:21   #5
Ağaçsever

İdeal PH ın 10 civarı olduğunu bilmiyordum. Bayağı yüksekmiş. Bu durumda söylediğiniz gibi leonarditi çözelti kullanarak toprağa vermek kısa zamanda etki sağlamak bakımından çok mantıklı. Ancak gübre tankı henüz almadım, Kanaldan bahçeye yeterli eğim olduğu için cazibeyle motorsuz sulama yapıyorum.Elek filtre kullanarak suyu süzüp ağaçlara veriyorum. Önümüzdeki yıl için düşünmek lazım.

Şimdilik ağaç diplerine 500 kg kadar alıp saçayım, zaman içerisinde eksik kalanları da tamamlarım ***. , gerek sıvı , gerekse katı. Teşekkür ederim.

Eski 04-11-2014, 21:16   #6
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Maliyet bilgisini yazmayı unutmuşum

14 gr potasyum hidroksit = 14 krş
140 gr leonardit =19 krş
Su = bedava

Toplam = 33 krş

Hazırı en ucuz 7 TL

Fiyat farkı 21 misli...

Eski 04-11-2014, 22:33   #7
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Giriş Tarihi: 21-08-2008
Alıntı:

....

Hazırı en ucuz 7 TL

....
Sayın Hocam merhaba.

7 TL nin altında olan da var. Neyse reklam yapmayalım şimdi

Size soracağım konu farklı:

Hümik asitin sadece alkali ortamda çözündüğünü, fulvik asitin ise hem alkali hem de asitik ortamda çözündüğünü anlattılar danışman hocalarımız. Bazen alkali olmayan topraklarda hümik asitin fazla işe yaramadığını anlattılar. Bu konudaki düşünceleriniz nedir?

Leonardit menşeili hümik asit yerine bitkisel menşeili hümik asit kullanıldığında bitki tarafından daha kolay alındığını anlattılar. Bu konudaki düşünceleriniz nedir?

Biz leonarditten humik asit eldesine yönelirken bitkisel menşeili hümik asit üretimine yönelmemizi ısrarla istiyorlar. Karar vermekte zorlanıyoruz işin gerçeği.

Sizin de fikrinizi alalım istedim.

Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2015, 22:15   #8
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-03-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 Mesajı Göster
Sayın Hocam merhaba.

7 TL nin altında olan da var. Neyse reklam yapmayalım şimdi

Size soracağım konu farklı:

Hümik asitin sadece alkali ortamda çözündüğünü, fulvik asitin ise hem alkali hem de asitik ortamda çözündüğünü anlattılar danışman hocalarımız. Bazen alkali olmayan topraklarda hümik asitin fazla işe yaramadığını anlattılar. Bu konudaki düşünceleriniz nedir?

Leonardit menşeili hümik asit yerine bitkisel menşeili hümik asit kullanıldığında bitki tarafından daha kolay alındığını anlattılar. Bu konudaki düşünceleriniz nedir?

Biz leonarditten humik asit eldesine yönelirken bitkisel menşeili hümik asit üretimine yönelmemizi ısrarla istiyorlar. Karar vermekte zorlanıyoruz işin gerçeği.

Sizin de fikrinizi alalım istedim.

Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar...
leonarditde hümikasitin oluşumu milyonyıllara ulaşılıyor bitkiselmenşeli olan fulvikasitce zengin hümikasit en yüksekolan leonardittir hangi bitkide bukadar yüksek hümikasitvar cevizin dış yeşilkabuğunda denedim hümikasit yapımında çöktürme işleminde asit kullandım siyah olan dibe çöktü sarımsı renk yüzeyde kaldı ben şunu derim bitkisel menşeli olan hümikasit olan ürünün üzerine 1 kilo hümikasitin üzerine 500 gram su 100 gram hitroklorikasit koyun çökeliyorsa hümikasittir çökelmiyorsa şilempeden melasdan yapılan birüründür derim gerçek hümikasit olan birürün asit konulduğunda çökelir çökelmiyorsa hümikdeyil dir

cebrail- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2015, 22:39   #9
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cebrail- Mesajı Göster
ben şunu derim bitkisel menşeli olan hümikasit olan ürünün üzerine 1 kilo hümikasitin üzerine 500 gram su 100 gram hitroklorikasit koyun çökeliyorsa hümikasittir çökelmiyorsa şilempeden melasdan yapılan birüründür derim gerçek hümikasit olan birürün asit konulduğunda çökelir çökelmiyorsa hümikdeyil dir
Asit konduğunda çökelmiyor ise, kalan şey (asitlenmemiş hali) fulvik asit olabilir mi?

Eski 10-01-2015, 22:25   #10
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-03-2011
Alıntı:
Asit konduğunda çökelmiyor ise, kalan şey (asitlenmemiş hali) fulvik asit olabilir mi?
bitkilerde fulvikasit biraz yüksek çıkıyor melasda çökme fazla olmadı
ceviz dış kabuğunda yaptım asitila çöktürdüm siyah çöktü sarıolansıvı yüzeyde kaldı yalnız tahlil ettirmedim leonarditde fulvikasit üretimide daha iyiolurderim önce hümikfulvikasit yapılır sonra fulvikasit ayırtılır içerisinde

cebrail- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2014, 00:40   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-03-2014
Alıntı:

14 gr potasyum hidroksit = 14 krş
140 gr leonardit =19 krş
Su = bedava

Toplam = 33 krş

Hazırı en ucuz 7 TL

Fiyat farkı 21 misli...
Meyvelitepe bu kadar fark ettiğini görünce ve birde en iyisi doğru bir şekilde çalmadan kendi ürettiğindir mantığı ile bizzat kendim yapmaya karar verdim. Ancak merak ettiğim birkaç şey var;

Potasyum hidrooksiti nerden temin edebilirim?

Suyun iyonize olması şart mı?

Sonunda üretilen humik asit çözeltisinin ph sını ölçmek gereklimidir? Gerekli ise ne yapmak gerekir?

Teşekkürler

estikey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2016, 16:17   #12
Yeni Üye

afsinleonardit's Avatar

Giriş Tarihi: 01-02-2016
Tebrik ediyorum MeyveliTepe.
Ben de kimya öğretmeniyim. Düşüncelerinizi aynen destekliyorum. 160 litre suya 10 Kg KOH attıktan sonra içerisine ne ekleseniz, bu solüsyon toprağa verilemez. Elde ettiğimiz Sıvı Humik Asitin ( Potasyum Humat ve Potasyum Fulvat karışımı ) pH sı en fazla 9 olmalıdır. Onun için de bir pH metre şarttır. Ne kadar suya ne kadar madde ekleyeceğimizi ezbere yazmak ve tavsiye etmek yerine, bu miktarı pH metre belirler demeliyiz.
Yine tasdik ederim ki, 160 Litre suya 10 Kg KOH atınca kaynamaya yaklaşır.

Ben 25 Kg iyi kalitede ( %70-80 Humik ve Fulvik Asit içeren ) LEONARDİT üzerinden anlatmak isterim.
Bir varile 80-100 Litre 60-70 santigrat derecede sıcak su konulur. İçerisine 1,5-2 Kg KOH ( Potasyum Hidroksit ) sanayideki adı potaskostik ilave edilir. Üzerine 25 Kg LEONARDİT yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir. Karıştırılarak asgari 4 saat beklenir. Sürekli karıştırmak mümkün değilse 4 saat içerisinde 2-3 defa iyice karıştırmalıdır. 4 saatın sonunda pH metre ile karışımın pH sı ölçülür. pH NIN 11 olması idealdir. pH 10 dan düşükse KOH, 11 den yüksekse LEONARDİT ilave edilir. ve karıştırılatak beklenir. pH ayarlandıktan sonra 10-11 Ph aralığında süzülerek, çözelti çökelekten ayrılır. Sonra çözeltiye yavaş yavaş HNO3 ( Nitrik Atit ) Kezzap suyu ilave edilerek pH 8-9 aralığına indirilerek bitkilere verilebilir.
Süzme ve ayırma işlemi; Karışım iyice karıştırılıp, 30 dakika dinlendirildikten sonra, üzerinde yavaş yavay alınarak ayrılır. Çökeltinin üzerine tekrar sıcak su ilave edilerek, tekrar ayırmak suretiyle bir miktar daha humik asit elde edilebilir.
Süzek ve filitreler kullanılarak ayırmak mümkün değildir. Çünkü peltemsi çökelti hiç bir süzeğin geçirgenliğine izin vermez.

afsinleonardit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2016, 13:44   #13
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi afsinleonardit Mesajı Göster
Tebrik ediyorum MeyveliTepe.
Ben de kimya öğretmeniyim. Düşüncelerinizi aynen destekliyorum. 160 litre suya 10 Kg KOH attıktan sonra içerisine ne ekleseniz, bu solüsyon toprağa verilemez. Elde ettiğimiz Sıvı Humik Asitin ( Potasyum Humat ve Potasyum Fulvat karışımı ) pH sı en fazla 9 olmalıdır. Onun için de bir pH metre şarttır. Ne kadar suya ne kadar madde ekleyeceğimizi ezbere yazmak ve tavsiye etmek yerine, bu miktarı pH metre belirler demeliyiz.
Yine tasdik ederim ki, 160 Litre suya 10 Kg KOH atınca kaynamaya yaklaşır.

Ben 25 Kg iyi kalitede ( %70-80 Humik ve Fulvik Asit içeren ) LEONARDİT üzerinden anlatmak isterim.
Bir varile 80-100 Litre 60-70 santigrat derecede sıcak su konulur. İçerisine 1,5-2 Kg KOH ( Potasyum Hidroksit ) sanayideki adı potaskostik ilave edilir. Üzerine 25 Kg LEONARDİT yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir. Karıştırılarak asgari 4 saat beklenir. Sürekli karıştırmak mümkün değilse 4 saat içerisinde 2-3 defa iyice karıştırmalıdır. 4 saatın sonunda pH metre ile karışımın pH sı ölçülür. pH NIN 11 olması idealdir. pH 10 dan düşükse KOH, 11 den yüksekse LEONARDİT ilave edilir. ve karıştırılatak beklenir. pH ayarlandıktan sonra 10-11 Ph aralığında süzülerek, çözelti çökelekten ayrılır. Sonra çözeltiye yavaş yavaş HNO3 ( Nitrik Atit ) Kezzap suyu ilave edilerek pH 8-9 aralığına indirilerek bitkilere verilebilir.
Süzme ve ayırma işlemi; Karışım iyice karıştırılıp, 30 dakika dinlendirildikten sonra, üzerinde yavaş yavay alınarak ayrılır. Çökeltinin üzerine tekrar sıcak su ilave edilerek, tekrar ayırmak suretiyle bir miktar daha humik asit elde edilebilir.
Süzek ve filitreler kullanılarak ayırmak mümkün değildir. Çünkü peltemsi çökelti hiç bir süzeğin geçirgenliğine izin vermez.
KOH çözündürülmüş suda leonarditteki humik asiti çözündürerek elde edilmiş sıvı humik asite nitrik asit ilave ettiğinizde solusyondaki humik asitte çökelme başlamıyor mu? Muhtemelen başlar. Eklenen asit miktarına göre humik asitin tamamı da çökebilir.

Nitrik asit, humik asit yapımında verimliliği ve kaliteyi arttırmak için kullanılıyor. Ancak şöyle yapılıyor; leonardit önce nitrik asit ile ıslatılıyor, sonra kurutuluyor (veya su ile yıkanıp öyle kurutuluyor), tamamen kuruduktan sonra KOH çözeltisi ile bildiğimiz usul sıvı humik asit yapılıyor.

Ben bu yöntemi de denedim. Sonucun çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

Eski 04-11-2014, 23:10   #14
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

İşin aslı, leonarditde bulunan humik ve fulvik asitlerin %90'ından fazlası humik asittir. Çok azı fulvik asittir. Bu organik asitlerin topraktaki işlevleri de farklıdır. Her ikisi de birer metal şelatlayıcıdır. Humik asit toprağı iyileştirir ama çok büyük molekül yapıları sebebiyle kökler tarafından alınamaz. Fulvik asit ise şelatladığı minerallerle beraber kökler tarafından alınabilir ve asıl işlevi bitki bünyesine girdikten sonradır.

Humik asit toprakta işe yarar. Toprakta yavaş yarayışlı olan leonardittir, çünkü bünyesindeki humik asitlerin çözünmesi toprağın PH durumuna da bağlı olarak yıllar alır. Bu yüzden kullanıldığında çok miktarda kullanılmalı ki bir işe yarasın. Bazı satıcıların söylediği gibi dekara 50 kg ölçeğindeki kullanımların hiç bir işlevi yoktur. Kullanılacak ise dekara bir ton gibi kullanılmalı. Toprakta az miktarla hızlı çalışan hümik asit etkisi istiyorsak yukarıda anlattığım gibi önce alkali ortamda çözüp sonra toprağa vermek daha mantıklı olur.

Bitkisel kökenli humik-fulvik asitlerde elde edilenin %80'dan fazlası fulvik asittir. Bunu bir toprak düzenleyici olarak değil de bitki besleyici ya da bitki beslenmesine katkı gibi düşünmek gerekir ki çok yararlıdır.

Buradan da leonardit kaynaklı humik asitler ile bitkisel kökenli fulvik asitlerin biribirlerine alternatif olmadığı, işlevlerinin farklı olduğu ve her ikisinin de son derece yararlı olduğu sonucuna varabiliriz.

Not: Humik asitin alkali ortamda çözünmesi konusu, humik asitin leonardit bünyesinden eriyik humik asit haline gelmesi ile ilgili bir durum. Bir kere çözündükten sonra sulandırılıp asitik toprağa da uygulanır.

Eski 05-11-2014, 00:00   #15
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Alıntı:
İşin aslı, leonarditde bulunan humik ve fulvik asitlerin %90'ından fazlası humik asittir. Çok azı fulvik asittir. Bu organik asitlerin topraktaki işlevleri de farklıdır. Her ikisi de birer metal şelatlayıcıdır. Humik asit toprağı iyileştirir ama çok büyük molekül yapıları sebebiyle kökler tarafından alınamaz. Fulvik asit ise şelatladığı minerallerle beraber kökler tarafından alınabilir ve asıl işlevi bitki bünyesine girdikten sonradır.

Humik asit toprakta işe yarar. Toprakta yavaş yarayışlı olan leonardittir, çünkü bünyesindeki humik asitlerin çözünmesi toprağın PH durumuna da bağlı olarak yıllar alır. Bu yüzden kullanıldığında çok miktarda kullanılmalı ki bir işe yarasın. Bazı satıcıların söylediği gibi dekara 50 kg ölçeğindeki kullanımların hiç bir işlevi yoktur. Kullanılacak ise dekara bir ton gibi kullanılmalı. Toprakta az miktarla hızlı çalışan hümik asit etkisi istiyorsak yukarıda anlattığım gibi önce alkali ortamda çözüp sonra toprağa vermek daha mantıklı olur.

Bitkisel kökenli humik-fulvik asitlerde elde edilenin %80'dan fazlası fulvik asittir. Bunu bir toprak düzenleyici olarak değil de bitki besleyici ya da bitki beslenmesine katkı gibi düşünmek gerekir ki çok yararlıdır.

Buradan da leonardit kaynaklı humik asitler ile bitkisel kökenli fulvik asitlerin biribirlerine alternatif olmadığı, işlevlerinin farklı olduğu ve her ikisinin de son derece yararlı olduğu sonucuna varabiliriz.

Not: Humik asitin alkali ortamda çözünmesi konusu, humik asitin leonardit bünyesinden eriyik humik asit haline gelmesi ile ilgili bir durum. Bir kere çözündükten sonra sulandırılıp asitik toprağa da uygulanır.
Sayın Hocam harikasınız.

Şimdi daha iyi anladım konuyu.

Toprakta yavaş yarayışlı olan leonardit olup yavaş yavaş toprakta çözüneceği yani bitki tarafından alınımı yıllar alacağı anlaşılıyor. Peki sıvı hümik asitin topraktan verildiğinde bitki tarafından alınım süresi nasıldır.

Bitkisek kökenli humik fulvik asitler zaten bitkinin yapıtaşında olduğu için bitki tarafından hemen alındığı anlatılmıştı. Sıvı Hümik fulvik asit üretirken "leonardit kökenli sıvı hümik-fulvik asit" mi üretelim, "bitkisel kökenli hümik fulvik asit" mi üretelim. Sizin tavsiyeniz nedir.

Her şey için teşekkürler hocam. Selamlar... Saygılar...

Eski 05-11-2014, 00:40   #16
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Sayın Hocam harikasınız.

Şimdi daha iyi anladım konuyu.

Toprakta yavaş yarayışlı olan leonardit olup yavaş yavaş toprakta çözüneceği yani bitki tarafından alınımı yıllar alacağı anlaşılıyor. Peki sıvı hümik asitin topraktan verildiğinde bitki tarafından alınım süresi nasıldır.

Bitkisek kökenli humik fulvik asitler zaten bitkinin yapıtaşında olduğu için bitki tarafından hemen alındığı anlatılmıştı. Sıvı Hümik fulvik asit üretirken "leonardit kökenli sıvı hümik-fulvik asit" mi üretelim, "bitkisel kökenli hümik fulvik asit" mi üretelim. Sizin tavsiyeniz nedir.

Her şey için teşekkürler hocam. Selamlar... Saygılar...
Sıvı hümik asitin çözünme işi tamamlandığı için etkisi de hızlıdır. Leonarditin yavaş yarayışlı olma sebebi bünyesindeki humik asitin uzun bir zamanda çözünmesinden.

Leonarditten humik asit mi üretelim, bitkisel fulvik asit mi üretelim ikileminde iseniz, benim tavsiyem bitkisel fulvik asit üretmeniz olur. Zira elinde iyi kalite leonardit olan herkes humik asit üretebilir, hatta çiftçi kendisi yapabilir, ki ben öyle yapıyorum artık

Piyasada yüksek konsantrasyonda fulvik asit pek bulunmuyor, bulunsa iyi olurdu.

Eski 05-11-2014, 09:45   #17
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Alıntı:
Sıvı hümik asitin çözünme işi tamamlandığı için etkisi de hızlıdır. Leonarditin yavaş yarayışlı olma sebebi bünyesindeki humik asitin uzun bir zamanda çözünmesinden.

Leonarditten humik asit mi üretelim, bitkisel fulvik asit mi üretelim ikileminde iseniz, benim tavsiyem bitkisel fulvik asit üretmeniz olur. Zira elinde iyi kalite leonardit olan herkes humik asit üretebilir, hatta çiftçi kendisi yapabilir, ki ben öyle yapıyorum artık

Piyasada yüksek konsantrasyonda fulvik asit pek bulunmuyor, bulunsa iyi olurdu.
Değerli hocam bizim bildiklerimiz ve bize anlatılanlarla sizin paylaştıklarınız örtüşünce çok mutlu oluyorum inanın. Bilgisine başvurduğumuz ziraat mühendisi dostlarımızın bile bu konularda görüş beyan edememesine de bazen üzülüyorum. Sizin paylaşımlarınızla çok şey öğreniyoruz. Değerli paylaşımlarınızı bizden esirgemeyiniz lütfen.

Leonarditin faydası artık herkes tarafından biliniyor ama topraktan uygulamada bitkinin hemen fayda görüleceği bekleniyor bazen.

Solucan gübresinin içinde de bitkinin alabileceği formda hümik fulvik asitler var. Hatta analiz sonuçlarımıza göre giberellik asit bile var.

Humik asitin bir fosfat ve karbon kaynağı olarak canlı organizmaların çoğalmasını teşvik ettiği bilindiğine göre yetiştirici dostlarımızın kullanıma sunulmak üzere "Solucan Gübreli Leonardit" sunulsa nasıl olur hocam. Yine Tarım Bakanlığının ezberini bozacağız ama sizin bu konudaki düşüncelerinizi de çok merak ediyorum.

Sevgiyle kalınız Hocam. Saygılar...

Eski 05-11-2014, 23:36   #18
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Humik asitin bir fosfat ve karbon kaynağı olarak canlı organizmaların çoğalmasını teşvik ettiği bilindiğine göre yetiştirici dostlarımızın kullanıma sunulmak üzere "Solucan Gübreli Leonardit" sunulsa nasıl olur hocam. Yine Tarım Bakanlığının ezberini bozacağız ama sizin bu konudaki düşüncelerinizi de çok merak ediyorum.
Öncelikle humik asitin tek başına bir fosfat kaynağı olmadığını söylemeliyim. Fakat, toprakta bağlı olarak zaten var olan (veya ayrıca verilen) fosforu bitkilerin kullanımına hazır hale getirdiğine dair çok sayıda bilimsel çalışma ve bunlara ait makale var.

Solucan gübreli leonardit yapmakla ne elde etmek istediğinizi tam anlamadım. Böyle yapmakla leonariditi mi zenginleştireceksiniz, solucan gübresini mi? Leonarditi zenginleştirecekseniz bir mantığı var, solucan gübresini zenginleştirecekseniz bence pek bir anlamı yok.

Eski 24-12-2014, 22:51   #19
-

Giriş Tarihi: 24-12-2014
Alıntı:

şu yazdıklarınızın herhangi bir bilgi değeri yok biliyormusunuz tamamen zırvalamışsınız açıkçası, bunları araştırma gereği duyuyormusunuz bilmiyorum nette bir sürü tezler araştırmalar mevcut bir araştırın derim, boş yere hevesli insanlara yanlış bilgi aktarıp durmayın,bilmiyorsanız niye cevap yazarsınız ki anlamıyorum, sırf sizin kafadan attığınız cevapları düzeltmek için üye oldum bu foruma bunu bilin...

Alıntılama yaptığım yerdeki yanlışlarınızı açıklayayım
1-öncelikle ne humik asitler ne de fulvik asitler bitki kökleri tarafından bitki bünyesi içine alınıp kullanılmaz, ne de yapraktan uygulanırlar,stomalardan geçecek büyüklükte değildirler ve bitki bünyesinde herhangi bir aktiviteye sahip değillerdir
2-humik asitler ve fulvik asitlerin görevlerinden biri olan şelatlama işi bitki içinde olan bir durum değildir ,bbe'ti köklere geçince ayrılırlar,bitki içine girme durumu söz konusu değildir..
3-leonarditten yapılmış humik asitlerin etkisini göstermesi yıllar almaz,leonarditin çözünmesi için alkali ortam gerekir ve aynı sezon içinde bitkide verim artışı görülür zaten asit topraklarda hemen etki göstermemesinin sebebi leonarditin alkalide çözünmesidir, senin yukarda yazdığın gibi humik asitler çözünmezler veya hayvan gübresi gibi bakteriler tarafından bir anda yok edilemezler, humik asitlerin yarılanma ömrü çok uzundur 100 yıl gibi,yani humik asitler toprakta çözünmezler kaybolmazlar diyebiliriz..
4-dekara 50 kg leonardit çok az değildir 100 kg cıvarıdır normali, tabi iyi kalitede olanlardan,ancak düşük kalite bir leonarditse 250 kg yeterlidir,, ancak senin bahsettiğin 1 ton çok fazla düşük kalite olsa bile çünkü leonardit içerisinde bir takım ağır metaller bulunmaktadır ve toprağı hiç verim alınamaz duruma getirebilir, normali iyi kalite olanlardan 100 kg'dır.
5-bitkisel kaynaklı olanların %80'i fulvik asitmidir bir bilgim yok yinede mantıklı değil ancak burda altını çizmek istediğim nokta humik fulvik asitler bitki besleyici değildir bir toprak düzenleyicisidir,hiçbir şekilde bitki kökleriyle bitkiye taşınmazlar herhangi bir işlevleri yoktur
6-bitkisel menşeli olanlar hiçbir zaman leonarditten elde edilmiş olan humik ve fulvik asite altarnatif olma şansı sıfırdır,bunların ismi humik madde olsada tamamen farklı bir maddedir toprağa sadece organik madde kazandırabilirler bir pazarlama stratejisinden başka bişey değildir..sıfırdır bu ürünler kesinlikle
7-gerçek humik asitler leonarditten yapılmış olan humik asitlerdir,linyitten,bitkilerden,hayvan gübresinden,torftan elde edilmiş humik asitler değersizdir,zaten gördüğünüz ilk etaptaki etki içerisinde bulunan organik madde ve azottan başka bişey değildir
8-leoardit linyitin okside olmuş halidir,humik asitlerde karbon az oksijen fazladır,fulvik asitlerde oksijen dahada fazla ve karbon dahada azdır...
9-gerçek leonarditi değerli bitkisel menşeli olanı değersiz kılan şey,leonarditin çok yüksek katyon değişim kapasitesine sahip olmasıdır ve iyon alışverişini 10-20 kat oranında artırabilmesidir, bitkisel olanlar buna sahip değildir
10-leonarditin etkili olmasının sebebi kullanılan gübrenin yıkanıp gitmesini önleyip toprakta tutması ve sahip olduğu çok karmaşık yapıdan dolayı elementlerle kompleksler oluşturup elementleri yarayışlı forma sokması ve halk arasında çiftçiler arasında gübreyi aldırır dedikleri şelatlam olayını yapabilmesidir,****** bunların bitkiselde olması mümkün değil çünkü leonardit değilde linyitten elde edilmiş bir humik asit olsa dahi bu saydığım etkilere sahip değiller,kaldıki bitkisel olanlarda bu özelliğin olması mümkün değil..yani farkı yaratan bu materyalin yüksek basınç altında okside olması.zaten bunlar tamamen farklı maddeler, humik asit içeriğine sahip olması bu maddenin verimliliği önemli düzyde arttıracağı anlamına gelmez, tamamen işe yaramaz değildirler ancak bu bizim farklı bir materyal kullanmış olduğumuz gerçeğini değiştirmez...
umarım size soru soran arkadaş bu yazıyı görürde nasıl bir karanlığa sürüklendiğini görür pes diyorum artık biraz olsun araştırmak bu kadarmı zor, yazdığın her cümle yanlış lütfen dikkat

rasputnikof Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2014, 15:53   #20
Ağaç Dostu

tarku's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rasputnikof Mesajı Göster
şu yazdıklarınızın herhangi bir bilgi değeri yok biliyormusunuz tamamen zırvalamışsınız açıkçası, bunları araştırma gereği duyuyormusunuz bilmiyorum nette bir sürü tezler araştırmalar mevcut bir araştırın derim, boş yere hevesli insanlara yanlış bilgi aktarıp durmayın,bilmiyorsanız niye cevap yazarsınız ki anlamıyorum, sırf sizin kafadan attığınız cevapları düzeltmek için üye oldum bu foruma bunu bilin...
Öncelikle, insanımızın tartışma kültürü sıfırın altında maalesef. Ülkede eğitim-öğretim deniyor. Eğitim sıfır, öğrenim tartışılır. Meyveli Tepe'nin, yazdıklarının herhangi bir bilgi değeri yok demişsiniz, peki sizin böyle bir üslupla başladığınız yazının herhangi bir değeri olabilir mi? foruma yeni üye olmuşsunuz ve eksik ya da yanlış bilgileri düzeltmek istiyormuşsunuz. Hiç bulunmadığınız bir ortamda, hiç tanımadığınız insanlarla, ilk tanışmada kullandığınız üslup hep böyle midir? İnsan hazmedeceğinden fazlasını alırsa, sonuçlar böyle oluyor demek ki. Bilgiyi de hazmetmek önemli.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2014, 10:47   #21
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Leonarditin bünyesinde humik asit ve azda olsa pulvik asit bulunduğuna göre. Meyve bahçelerinde toprak düzenleyicisi amacıyla ağaç diplerine toz leonardit vermek yerine leonarditten sıvı humik asit ve pulvik asit üreterek veya hazır olanı satın alarak uygulamakmı daha yararlı olur. (Ceviz bahçemin toprak yapısı kara toprak dedikleri sıkı bir yapıda). Bu konuda düşüncelerinizi merak ediyorum.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2014, 19:47   #22
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-03-2009
Elimde DOCTO - HUMATE diye organik toprak düzenleyici var.
Bu ürün siyah renkli ve toz şeklinde.
Toplam Humik asit+Fulvik asit %60 yazıyor.
Benim az miktarda biber, domates ve hıyarım var.
Bunu her köke nasıl ve hangi sıklıkla uygulamalıyım.
gr/da olarak ölçek var ama ben amatör olarak nasıl uygulayabilirim?

kursun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2014, 23:21   #23
-

Giriş Tarihi: 24-12-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kursun Mesajı Göster
Elimde DOCTO - HUMATE diye organik toprak düzenleyici var.
Bu ürün siyah renkli ve toz şeklinde.
Toplam Humik asit+Fulvik asit %60 yazıyor.
Benim az miktarda biber, domates ve hıyarım var.
Bunu her köke nasıl ve hangi sıklıkla uygulamalıyım.
gr/da olarak ölçek var ama ben amatör olarak nasıl uygulayabilirim?
humatlardan bence uzak durun,bir etkisi var tabi yok değil ancak içerisindeki yüksek bor içeriği toksitite yapması muhtemel,ayrıca bu humatları yapımı şöyle düşük kalite linyit kostikte bir veya bir kaç defa eritilip suyu uçuruluyor ve geriye kalan materyal k-humat veya başka isimlerle pazarlanıyor...hiç bir etkisi ya da yarayışlılığı olmaz demiyorum ancak leonarditten yapılmadığını bilmeni isterim ki bu materyallerin kimyasal olarak hiç bir benzerlileri yoktur

rasputnikof Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2014, 20:26   #24
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Yapraktan uygulama yapacaksanız 100 litre suya 20-30 gram olmak üzere karışım yaparak uygulayabilirsiniz..

19 litrelik sırt tulumbanız varsa 5-6 gram yeter..
İki çay kaşığı humat sanırım 5-6 gram gelir..Benim ölçeğim bu..

Tek kullanım yeter bence..
İsterseniz bunu diğer yaprak gübreleri veya ilaçlarla karıştırabilirsiniz.

Ben geçen yıl zeytinliğimde (5 dekar) 14 kutu kullandım toz olarak serpiştirerek..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2014, 10:03   #25
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-03-2009
Teşekkür ederim, sayın pria.

kursun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2014, 23:02   #26
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-12-2011
Arkadaşlar merhaba ben afsinden bi yerden sordum. Gidyada humik +fulvik asit orani 20-30 fiyat ise kamyon arti nakliye 25 tona 1100 lira.. Leonardit ise humik+ fulvik orani 40-60...25 tona gaziantepe 3250 liraya geliyor. Tekrar aradim ph ve organik madde miktarini sordum cevap bekliyorum. Ya klasik bir aydir Leonardit.ponza tasi. Klinoptilolit arastirmasi yapmaktayım. Afsinden alacagimiz Leonarditveya gidya nnazil olur. Klinoptilolit çok maliyetli oluyor nakliyeyle beraber kamyonu gordesten 7000 civarinda geliyor ponza tasi ise kayseriden 30 ton civati 1600 liraya geliyor. 100 dekar 1000 ağaç 50 yasindafidtik bahceme kullancam. Topragimin ph 7.9 organik madde1.5 potasyum disindaki ttüm minareler düşük. Kireç fazla. Kafam karmakarisik nasil bir yol izlesem butcemi sarsmadan. Tavsiyelerin izibekliyorum

mühendis27 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2014, 00:20   #27
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mühendis27 Mesajı Göster
Arkadaşlar merhaba ben afsinden bi yerden sordum. Gidyada humik +fulvik asit orani 20-30 fiyat ise kamyon arti nakliye 25 tona 1100 lira.. Leonardit ise humik+ fulvik orani 40-60...25 tona gaziantepe 3250 liraya geliyor. Tekrar aradim ph ve organik madde miktarini sordum cevap bekliyorum. Ya klasik bir aydir Leonardit.ponza tasi. Klinoptilolit arastirmasi yapmaktayım. Afsinden alacagimiz Leonarditveya gidya nnazil olur. Klinoptilolit çok maliyetli oluyor nakliyeyle beraber kamyonu gordesten 7000 civarinda geliyor ponza tasi ise kayseriden 30 ton civati 1600 liraya geliyor. 100 dekar 1000 ağaç 50 yasindafidtik bahceme kullancam. Topragimin ph 7.9 organik madde1.5 potasyum disindaki ttüm minareler düşük. Kireç fazla. Kafam karmakarisik nasil bir yol izlesem butcemi sarsmadan. Tavsiyelerin izibekliyorum
Ponza taşı zaten yüksek olan toprak PH seviyesini daha yükseltmeyecek mi?

Bu malzemeleri toprağınıza karıştırmakta amacınız ne? Yani sonunda ne elde etmek istiyorsunuz?

Klinoptilolit için hangi firma ile görüştünüz? Normalde mineralin fiyatı çok ucuzdur. Manisadan nakliye kaçadır bilmiyorum, bu sebeple mi o rakama çıktı? Size yakın başka klinoptilolit kaynakları da var. Söz gelimi Kayseride bir tane var, oraya da sorulabilir.

Leonarditte humik ve fulvik oranları, organik madde en yüksek, PH en düşük ve nekliye dahil fiyatı en uygun ne ise onu bulmanız en iyisi olur. İlinizdeki kamyoncularla konuşun, Balıkesir, Manisa gibi illerden tam yük kaça getiriyorlar, ona göre malzeme araştırırsınız.

Eski 22-11-2014, 18:47   #28
Yeni Üye

Alıntı:
Ponza taşı zaten yüksek olan toprak PH seviyesini daha yükseltmeyecek mi?

Bu malzemeleri toprağınıza karıştırmakta amacınız ne? Yani sonunda ne elde etmek istiyorsunuz?

Klinoptilolit için hangi firma ile görüştünüz? Normalde mineralin fiyatı çok ucuzdur. Manisadan nakliye kaçadır bilmiyorum, bu sebeple mi o rakama çıktı? Size yakın başka klinoptilolit kaynakları da var. Söz gelimi Kayseride bir tane var, oraya da sorulabilir.

Leonarditte humik ve fulvik oranları, organik madde en yüksek, PH en düşük ve nekliye dahil fiyatı en uygun ne ise onu bulmanız en iyisi olur. İlinizdeki kamyoncularla konuşun, Balıkesir, Manisa gibi illerden tam yük kaça getiriyorlar, ona göre malzeme araştırırsınız.
Meyvelitepe arkadasım önceliklei ilginiz için tesekkur ederim. Evet haklusiniz ponza tasinin ph tahlil sonucuna gore 8.1 cikti bizim topragimiz 7.9.. Klino Tasina ggördes ten tonuna 110 lira dediler arti 4000 lira nakliye istendi fiyat 7000 civarini buldu firma ismini unuttum evrak dairede kaldi bulurum onu firma izmir firmasi mal gordesten geliyormus. Firmayi ben siteden bulmustum. Gidya icin afsinden 1000 lira fiyat aldim bir kamyona 25 ton humik asit orani 39-47 arazi dediler rakamlar degiskrn daha oncede 20-30 arasi demislerdi humik fulvik oranina bir numune istedim tahlil icin. Benim amacim organik maddeyi yukseltip ph dusurmek. Kayserideki firmanin nosunu alabilirmiyim sizden.iyi aksamlar

Eski 19-11-2014, 01:50   #29
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Suyun de-iyonize olması tercih edilir çünkü böyle bir suda çözünmüş başka tuzlar olmayacağı için daha fazla humik asit çözünmesini sağlayacaktır. Yerine pet şişe ile satılan sulardan da kullanabilirsiniz.

Potasyum hidroksiti kimyasal malzeme, gübre hammaddesi gibi şeyleri satanlardan bulabilirsiniz. Az miktardaki ihtiyaçlar için bir örnek, daha çok alayım derseniz başka bir örnek.

Verdiğim ölçülere göre yaparsanız PH seviyesi 12-13 civarında olacaktır. Ayrıca ölçmenize gerek yok. Kullanırken en az 1:100 (normal kullanımda 1:1000) su ile sulandırarak kullanmayı atlamayın.

Not:Saf Potasyum Hidroksit yüksek alkali bir malzemedir. Dikkatle çalışılmalı, elle dokunulmamalıdır.

Eski 22-11-2014, 19:00   #30
Yeni Üye

Alıntı:
Suyun de-iyonize olması tercih edilir çünkü böyle bir suda çözünmüş başka tuzlar olmayacağı için daha fazla humik asit çözünmesini sağlayacaktır. Yerine pet şişe ile satılan sulardan da kullanabilirsiniz.

Potasyum hidroksiti kimyasal malzeme, gübre hammaddesi gibi şeyleri satanlardan bulabilirsiniz. Az miktardaki ihtiyaçlar için bir örnek, daha çok alayım derseniz başka bir örnek.

Verdiğim ölçülere göre yaparsanız PH seviyesi 12-13 civarında olacaktır. Ayrıca ölçmenize gerek yok. Kullanırken en az 1:100 (normal kullanımda 1:1000) su ile sulandırarak kullanmayı atlamayın.

Not:Saf Potasyum Hidroksit yüksek alkali bir malzemedir. Dikkatle çalışılmalı, elle dokunulmamalıdır.
Meyvelitepe arkadasım leonarfitten humik asit yapimini.kıullanım miktarlarini ve kullanım zamanlar ini detaylı bir şekilde bizede aciklayabilirmisiniz zahmet olmazsa

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025