agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni850Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-12-2012, 12:34   #901
Ağaçsever

ede1453's Avatar

Giriş Tarihi: 29-06-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 Mesajı Göster
Selamlar ede1453 ; Şu anda fidanlarda her hangi bir kuruma falan yok çünkü kök sistemi yeni oluşuyor dediğim gibi killi kireçli bölüm 80 cm **** 1 metreden başlıyor fidan kökleri buralara ulaşana kadar vaktim olduğunu düşünüyorum.Geçen hafta gittim toprak analizi almak için bir yağmur bahçeyi zor gezdim Bu havalarda hiç bir şey yapılamaz heralde.

Humik asit depomda hazır kıta bekliyor açıkcası damlama sulama zamanını bekliyorum enzimlerimle birlikte vereceğim.ama daha önceden verilirse ve faydası olursa bunu araştırırım tabiyki.
Baharda bahçenin belirli bölgelerini özellikle killi bölümün olduğu yerleri zamana bölerek ıslah etmeye çalışacağım.Asıl ıslah konusu benim için önemli daha önce böyle bir çalışma yapan varmı açıkcası onuda bilmiyorum ama kafamda bir kaç bir şey oturmaya başladı.Alt toprak,üst toprak,leonardit,cips zeolit ve hayvan gübreleri ile bir karışım yapıp toprak altına alacağım heralde. ilginize teşekkür ederim.

Aslında delik açma olayıda çok mantıklı traktörün arkasına kuyruk miline bağlanan bir burgu ile (ancak burgu 2 metre aşağıya gidemez)yapılabilir içerisine ne koyacağız sadece humik asitmi ?
Kil tabakasına açılacak delikler çok geniş olmak zorunda değiller.
Parmak genişliğinde bile olabilir.
İçine kil tabakasını bozacak maddeler konmalı..
Bu da sıvı humik asit...
Ama bunun dışında;
Yukarıda söylediğiniz karışımı da kullanın.

Yani kısa vade için deliklere sıvı humik asit,
Uzun vade için sizin karışım uygulanabilir.

Deliklere doldurulacak humik asit normal ölçülerden daha yoğun hazırlanabilir.
Nasıl olsa koyulacağı yerlerde kök olmayacak.
Yoğun hazırlanmış humik asitin zarar vereceği bitki olmayacak.
Bu yoğunluk kil tabakasını daha etkili düzenleyebilir.

Tekrar kolay gelsin

ede1453 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2012, 14:12   #902
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ede1453 Mesajı Göster
Kil tabakasına açılacak delikler çok geniş olmak zorunda değiller.
Parmak genişliğinde bile olabilir.
İçine kil tabakasını bozacak maddeler konmalı..
Bu da sıvı humik asit...
Ama bunun dışında;
Yukarıda söylediğiniz karışımı da kullanın.

Yani kısa vade için deliklere sıvı humik asit,
Uzun vade için sizin karışım uygulanabilir.

Deliklere doldurulacak humik asit normal ölçülerden daha yoğun hazırlanabilir.
Nasıl olsa koyulacağı yerlerde kök olmayacak.
Yoğun hazırlanmış humik asitin zarar vereceği bitki olmayacak.
Bu yoğunluk kil tabakasını daha etkili düzenleyebilir.

Tekrar kolay gelsin
bu delikleri el yordamıyla nasıl açabiliriz bunları araştırmak gerekiyor.ben yine de şu anda toprak analizinden sonra bu konuya derinlemesine gireceğim zaten kış dediğim gibi hiç bir şekilde bahçeye gezemiyoruz.yağmurlar dinsede bordo bulamacı atsam diye bakıyorum ) saygılar...

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2012, 17:44   #903
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-03-2010
Alıntı:
bu delikleri el yordamıyla nasıl açabiliriz bunları araştırmak gerekiyor.ben yine de şu anda toprak analizinden sonra bu konuya derinlemesine gireceğim zaten kış dediğim gibi hiç bir şekilde bahçeye gezemiyoruz.yağmurlar dinsede bordo bulamacı atsam diye bakıyorum ) saygılar...
Sn. Aviator34 takip ettiğim kadarıyla toprağınızda kl tabakası var ve fidanlarınızı kaybetme korkusuyla müdahale etmek istiyorsunuz. Benim tarlam da oldukça killi ve bir kaç noktada kil tabakası vardı. kil tabakası olan yerleri dozerle çalıları kazıtırken farkettik. fakat 25 dönüm tarlada toplam 100 mt2 civarında bir alan. oranın çukurlarını oldukça geniş açıp içinden çıkan kist parçaları tarladan uzaklaştırmıştım. Sizin fidanlar dikili olduğu için böyle bir şansınız yok tabi. Ama kuruyanların yerine yenisini dikerken bunu uygulayabilirsiniz. Gelelim diğer fidanların olduğu yere

TOPRAK BURGUSU GittiGidiyor'da 70124511

Traktörlere takılan burgu makinalarıyla toprağa delikler açtırabilirsiniz. Eğer traktör burgusu bulamazsanız linkteki ürünü inceleyin derim. Ve bu delikleri belli açtıktan sonra bol su ile hümik asit uygulayıp uzun bir süre beklettikten sonra içine dere kumu, gübre, kompost, leonardit, klinoptilolit vb malzermeler karıştırıp çukura doldurursunuz. Fidanın etrafında en az 4 adet delik açılırsa hem kil tabakası mekaniki olarak darbe alır hem de açtığınız çukurlar drenaj vazifesi görür.

Linkteki gördüğünüz ürünle kist tabakasını geçemeyebilirsiniz o yüzden mümkünse traktöre takılandan bulun derim. bizim buralarda çukur başına 1 liradan çukur açıyorlar. Bu arada yeriniz kaç dekar ve kaç ağaç var ?

hasan_ka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2012, 17:50   #904
Ağaç Dostu

Ayrıca siz de biliyorsunuz ki kil tabakası insanı yorar. Killi bir toprağı ıslah etmek zaman, emek, sabır ve en önemlisi para ister. Öncelikle hesabınızı ve analizinizi doğru yapmalısınız. Bir kepçe getirip muhtelif yerlerden çukur açtırıp kil tabakasının alanını ölçmeye çalışın, harcadığınız emek ve paraya değecek mi onu hesap edin ki attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değsin. Kil tabakasının en az seviyede olmasını Allah'tan niyaz ederim. Yoksa işiniz gerçekten zor.

Eski 14-12-2012, 09:39   #905
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka Mesajı Göster
Sn. Aviator34 takip ettiğim kadarıyla toprağınızda kl tabakası var ve fidanlarınızı kaybetme korkusuyla müdahale etmek istiyorsunuz. Benim tarlam da oldukça killi ve bir kaç noktada kil tabakası vardı. kil tabakası olan yerleri dozerle çalıları kazıtırken farkettik. fakat 25 dönüm tarlada toplam 100 mt2 civarında bir alan. oranın çukurlarını oldukça geniş açıp içinden çıkan kist parçaları tarladan uzaklaştırmıştım. Sizin fidanlar dikili olduğu için böyle bir şansınız yok tabi. Ama kuruyanların yerine yenisini dikerken bunu uygulayabilirsiniz.
Bizde zaten kuruyan fidanların çukurlarını (20 çukur) açtırırken şans eseri gördük.Bu çukurların bazılarında sıkıntı var bazılarında yok ama biz yinede bu 20 çukura dediğimiz gibi karışımlarımızı yapacağız.Önemli olan diğer çukurlar...

Eski 14-12-2012, 10:09   #906
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Alıntı:

Traktörlere takılan burgu makinalarıyla toprağa delikler açtırabilirsiniz. Eğer traktör burgusu bulamazsanız linkteki ürünü inceleyin derim. Ve bu delikleri belli açtıktan sonra bol su ile hümik asit uygulayıp uzun bir süre beklettikten sonra içine dere kumu, gübre, kompost, leonardit, klinoptilolit vb malzermeler karıştırıp çukura doldurursunuz. Fidanın etrafında en az 4 adet delik açılırsa hem kil tabakası mekaniki olarak darbe alır hem de açtığınız çukurlar drenaj vazifesi görür.

Linkteki gördüğünüz ürünle kist tabakasını geçemeyebilirsiniz o yüzden mümkünse traktöre takılandan bulun derim. bizim buralarda çukur başına 1 liradan çukur açıyorlar. Bu arada yeriniz kaç dekar ve kaç ağaç var ?
Bu toprak burgu makinasını ben 385 tl. ye aldım 250 adet çukuru 30 cm genişliğinde 60 cm derinliğinde toprak tavında iken güzel bir şekilde açtım (titreye titreye,çok yoruyor) ancak bu makinanın bazı eksileri var toprağı açarken çukurun etrafını sıvıyarak açıyor dikim esnasında bu sıvanan yerleri bel küreği ile vurarak dağıtmazsakileride kök gelişimi açısından sıkıntı yaratabilir diyor kitaplar .Bence en iyisi kepçe tabi fidan dikiminden bahsediyoruz.Birde burgu makinası maximum 80 cm derinlemesine inebiliyor ve bu süre 6-7 dakika alıyor.
Gelelim kili dağıtmaya burgunun 30 cm çapı olmasına bence gerek yok çünkü çap olarak daha küçük olduğu zaman toprağı delmesi daha kolay oluyor.Dediğiniz gibi 20 cm çapı olan ve en kötü 1.5-2 metre derinliğe inebilecek bir burgu (traktör şaftına takılabilen olursa en temizi olur) ile her fidanın 4 köşesine 1 adet açarak yukarıda yazdığınız karışımı kullanırsak netice alınabilir diye düşünüyorum burgu'nun burada artısı ise toprağı delerek açarken en aşağıdaki toprağı döne döne yukarı çıkarıyor bu bakımdan iyi. tabii hep söylediğim gibi bu işlem ancak ve ancak 90 cm ve 120 cm derinlikten alınacak olan toprak analizinin sonucunda çok daha iyi anlaşılabilir.
Benim arazim şu anda 10 dönüm oldu 230 ceviz fidanı var.Bazı yerleri 8x4 yapmıştık şimdi bu kuruyan yerlerdekileri 8x4 ekilen yerlerden bu kış söküp kuruyan yerlere ekeceğiz...

Halil Önen ve mrduran beğendi.
Eski 14-12-2012, 10:31   #907
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Alıntı:
Ayrıca siz de biliyorsunuz ki kil tabakası insanı yorar. Killi bir toprağı ıslah etmek zaman, emek, sabır ve en önemlisi para ister. Öncelikle hesabınızı ve analizinizi doğru yapmalısınız. Bir kepçe getirip muhtelif yerlerden çukur açtırıp kil tabakasının alanını ölçmeye çalışın, harcadığınız emek ve paraya değecek mi onu hesap edin ki attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değsin. Kil tabakasının en az seviyede olmasını Allah'tan niyaz ederim. Yoksa işiniz gerçekten zor.
Sayın hasan_ka yol gösterici düşünceleriniz için çok teşekkür ediyorum bu yapılacak uygulamayı fotoğraflayıp bu siteye koyarsam güzel bir çalışma olur herhalde.

Bu aldığım burgu makinası.Kulaklıksız tavsiye etmiyorum.desibel olarak kulağa zarar veriyor kitapçığında'da yazıyor,birde çin malı iğrenç bir inglizce çevirisi var ama makina sağlam 2 zamanlı içten yanmalı benzinli motora sahip.

pria beğendi.
Eski 14-12-2012, 10:35   #908
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Fotoğrafa dikkatli baktığınızda sol aşağıdaki 2-3 çukurdan çıkan toprak beyaz killi, kireçli gibi bunlar gözden kaçmış.

Halil Önen, pria ve mrduran beğendi.
Eski 14-12-2012, 10:46   #909
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Ormana yakın olan arazi bize ait.gölete yakın olan bazı bölgelerde sıkıntı var üst bölgelerde 1.5-2 metre ye kadar hep kara toprak çıkıyor biz aşağı bölgelerde ıslah çalışması yapacağız.

pria beğendi.
Eski 14-12-2012, 10:55   #910
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Ben kaçırdım sevgili aviator,

bu açtığınız çukurlara ne fidanı dikecektiniz?..

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2012, 11:06   #911
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Valla ben olsam ya bir dozer bulmaya çalışırdım; tekli riperle hem enine hem boyuna bir metreden fazla toprağı patlatır, altını üstüne getirtirdim..
Bulamasam dahi, güçlü bir traktörle, topuzlu, tekli patlatma çektirirdim bir metre aralıklarla hem enine hem boyuna..
Bunları yapmadan da dekara 50-60 kilo granül leonardit+ 1 kilo toz humik asit verirdim..Hatta, dekara 60-70 kiloda triple taban gübresi+ potasyum sülfat verirdim bu işlemden önce..
Sonuçta ne kist kalırdı, nede geçirgensiz tabaka..
Eğer bunları yapamıyorsanız bile, böyle burguyla fidan çukuru açmak yerine, bir kepçeyle, 1.5x1.5 eninde 1 metreden fazla derinlikte dikim çukurları açtırırdım..Ama bu işler yazın toprak kuruyken yapılırsa iyi sonuç alınır..
Ben öyle yaptım..hem enine boyuna 2-3 defa patlatma çektirdim, hemde kepçeyle çukur açtırdım..Kumlu kistli çok fakir toprağımda bugün gürbüz fidanlarım varsa bunlara borçluyum..
İşin başında en idealini yapmak, sonraki pişmanlıkların önüne geçer..

Arazinizin konumunun da çok hoşuma gittiğini belirteyim bu arada..
Güle güle dikin, büyütün..kolay gele..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2012, 11:20   #912
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Ben kaçırdım sevgili aviator,

bu açtığınız çukurlara ne fidanı dikecektiniz?..
Halil bey 225 aşılı chandler ceviz fidanı ve tozlayıcı olarak 25 adet frenquetta

Halil Önen beğendi.
Eski 14-12-2012, 11:29   #913
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
..
Bunları yapmadan da dekara 50-60 kilo granül leonardit+ 1 kilo toz humik asit verirdim..Hatta, dekara 60-70 kiloda triple taban gübresi+ potasyum sülfat ...

...
Artık çukurlar açılmış...

burgu ile açmak da o kadar kötü değil...

Alıntı:
.. Ve bu delikleri belli açtıktan sonra bol su ile hümik asit uygulayıp uzun bir süre beklettikten sonra içine dere kumu, gübre, kompost, leonardit, klinoptilolit vb malzermeler karıştırıp çukura doldurursunuz. ...
Çukura uygulanacak böyle bir uygulama sorunu tamamen ortadan kaldırır...

Sadece bir sorun olur...

Bu karışımlar ile dikilen fidanlar kesinlikle ilk 2-3 yıl susuz kalmamalı, çünkü fidanların kökleri yanabilir...

Suyu zamanında ve yeterli verilmesi takip edilirse ceviz fidanları çok güzel sürgüne gider...

Eski 14-12-2012, 11:33   #914
Ağaç Dostu

Alıntı:
Halil bey 225 aşılı chandler ceviz fidanı ve tozlayıcı olarak 25 adet frenquetta
Orman alanından açılan yerlerde meyve ağacı dikimi kök hastalıklarına sebep olabiliyor...

Cukura sönmemiş toz kireç _ birkaç avuç ve çukurun tüm cedarını, ve dibine_ atarsanız iyi olur...Üzerine bir az toprak atıp su da doldurulabilir. Su çektikten sonra fidanlar dikilebilir...

Ya da nogal kullanırsanız sorun çözülmüş olur...

Khan ve mrduran beğendi.
Eski 14-12-2012, 12:19   #915
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Ben sizi fazla yormadan şunuda belirtmeliyim fidanlar 2011 aralıkta açık köklü olarak ekildiler zaten ,yapılacak işlemler dikili fidanlar için geçerli olacak.Aşağıdaki resmi bu yaz çektim,ara tarım olsun diye birde balkabağı ektik.ekmez olaydık

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphoto...72209364_n.jpg

Eski 14-12-2012, 12:24   #916
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphoto...60796505_n.jpg

şimdilik mantık yürütmek açısından bu fotoğraflar yeterli olur sanırım.

Eski 14-12-2012, 12:47   #917
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Valla ben olsam ya bir dozer bulmaya çalışırdım; tekli riperle hem enine hem boyuna bir metreden fazla toprağı patlatır, altını üstüne getirtirdim..
Bulamasam dahi, güçlü bir traktörle, topuzlu, tekli patlatma çektirirdim bir metre aralıklarla hem enine hem boyuna..
Bunları yapmadan da dekara 50-60 kilo granül leonardit+ 1 kilo toz humik asit verirdim..Hatta, dekara 60-70 kiloda triple taban gübresi+ potasyum sülfat verirdim bu işlemden önce..
Sonuçta ne kist kalırdı, nede geçirgensiz tabaka..
Eğer bunları yapamıyorsanız bile, böyle burguyla fidan çukuru açmak yerine, bir kepçeyle, 1.5x1.5 eninde 1 metreden fazla derinlikte dikim çukurları açtırırdım..Ama bu işler yazın toprak kuruyken yapılırsa iyi sonuç alınır..
Ben öyle yaptım..hem enine boyuna 2-3 defa patlatma çektirdim, hemde kepçeyle çukur açtırdım..Kumlu kistli çok fakir toprağımda bugün gürbüz fidanlarım varsa bunlara borçluyum..

Arazinizin konumunun da çok hoşuma gittiğini belirteyim bu arada..
Güle güle dikin, büyütün..kolay gele..
Sayın pria ; ''İşin başında en idealini yapmak, sonraki pişmanlıkların önüne geçer '' gerçekten çok doğru yazmışsınız bu işe başlarken tam anlamıyla okuyup bilgilenmediğim için ve toprağın 60-70 cm aşağısında bir şey görmediğimiz için olay bu güne geldi çattı.Fidanlar ekilmemiş olsa idi geniş geniş istediğimizi yazardık sadece alt üst yapılacak toprağın içine konulacak karışımı tartışır noktayı koyardık ) şimdi sanırım iş biraz daha zor.

1.Fidanlar ekili iken bu uygulama nasıl yapılabilir ? Yazdığınız kepçe olayını en başından beri düşünüyorum fidanın 70 cm çapını enine ve boyuna 1,5 metre derinliğinde kazdırarak karışımları atabiliriz hatta ben bir fotoğraf bulayım sıcağı sıcağına üzerinde çalışalım. hemen yüklüyorum...

mrduran beğendi.
Eski 14-12-2012, 12:54   #918
Ağaç Dostu

Alıntı:
... Ve bu delikleri belli açtıktan sonra bol su ile hümik asit uygulayıp uzun bir süre beklettikten sonra içine dere kumu, gübre, kompost, leonardit, klinoptilolit vb malzermeler karıştırıp çukura doldurursunuz.

Fidanın etrafında en az 4 adet delik açılırsa hem kil tabakası mekaniki olarak darbe alır hem de açtığınız çukurlar drenaj vazifesi görür.
Sn.hasan.ka nın önerisi de güzel ve daha az masraf içerir...

Alıntı:
...
1.Fidanlar ekili iken bu uygulama nasıl yapılabilir ?....

Eski 14-12-2012, 13:22   #919
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Alıntı:
Sn.hasan.ka nın önerisi de güzel ve daha az masraf içerir...

Halil bey sayın hasan_ka nın yazdığıda dediğiniz gibi gayet ekonomik ve pratik geliyor.Yinede alternatif üretmeye çalışıyorum.
Aşağıdaki fotoğrafın siyah noktalarını fidan olarak varsayalım kırmızı çizgiler ise kepçenin açacağı enine ve boyuna çukurlar olsun maliyet açısından tamam çok tutabilir ama böyle bir çalışmada fidanlara dokunmadan,yerlerinden oynatmadan toprağın ıslahı mümkünmü **** başarılı olunabilir mi ?
Yoksa Hasan beyin dediği gibi kusurlu bulduğumuz fidanların 4 köşesinden traktörün şaftına bağlanan burgu makinası ile 20 cm çapında 1,5 metre derinliğinde çukurlar açsak ve karışımlarımızı bu deliklere koyup kapatsak nasıl olur ?
**** hiç çukur açmadan killi kireçli olan bu bölgelere leonardit,cips,zeolit vs. uygularsak başarılı olunabir mi ? **** bu yazdıklarım gibi başka fikirler bulabilirmiyiz ? karışmamıştır umarım

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphoto...18812202_o.jpg

Halil Önen ve rise_com beğendi.
Eski 14-12-2012, 17:16   #920
Ağaç Dostu

Sn. Aviator34 bana sorarsanız çok endişe edilecek bir durum yok. Fidanlarınızı ekeli zaten 1 sene olmuş yaklaşık %10 gibi bir kuruma olmuş bu da çok anormal bir durum değil. Kurumalar kist tabakasıyla direk alakalı değil gibi görünüyor zaten ağaçlar 1 senede o kadar kök atamaz. Durum çok acil olmadığı için 10 düşünüp 1 hareket edebilirsiniz Öncelikle bahçenin alt toprak haritasını tahmini olarak çıkarırsanız daha iyi olur. Mesela önce talanın uzun kısmında her 10 15 fidanda bir derinlemesine çukur açtırın nerede sert,beyaz ve geçirimsiz kist tabaka çıkıyor ona bakın. Daha sonra tarlanın kısa olan tarafından 3 5 fidanda bir çukur açtırın. Çıkan toprağa göre tahmini bir kist alanı kafanızda oluşur. ona göre hareket edersiniz. bu şekilde 10 15 çukuru kepçe 1 saatte açar size 80 100 tlye mal olur. Diyelim ki 20 fidanın altında kist tabakası var, korkulacak bir durum yok. O zaman ya burguyla ya kepçeyle fidanın köklerine hava aldırmayacak şekilde çukurlarınızı açtırın içinden çıkan taş gibi kistleri, verimsiz toprağı çıkarın güzel bir karışım hazırlayıp çukurları geri kapatın. Eğer daha fazla alanda sıkıntı varsa ona göre tekrar konuşuruz. Umarım çok küçük bir alan çıkar da fazla uğraşmazsınız. İyi şanslar dilerim kolay gelsin.

Eski 14-12-2012, 19:32   #921
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-05-2010
Açık köklü ağaç ektik demişsiniz. Açık kök ekimde %10 fire çok değil, güzel oran olarak değerlendirilir.

Elinize sağlık, bahçenizin yeri çok güzel maşallah

pria, mrduran ve aviator34 beğendi.
rise_com Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2012, 12:25   #922
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rise_com Mesajı Göster
Açık köklü ağaç ektik demişsiniz. Açık kök ekimde %10 fire çok değil, güzel oran olarak değerlendirilir.

Elinize sağlık, bahçenizin yeri çok güzel maşallah
Sağolun ,varolun yolunuz uzunköprüye düşerse buyurun bi çayımı kahvemi için.

Toplam 241 fidan ekildi zaiyat % 14 ama orman tarafındaki fidanları 8x4 ekmiştim fidanlar uykuya dalınca bu fidanları kuruyanların yerlerine ekeceğiz.Hem bahçede rahatlamış olur 8x4 ekim ilk bakışta cazip geliyor ama çok sık bir ekim şekli.

%14 bana göre iyi çünkü eğimli bir arazide basınçlı musluk kullanmadan damlama sulama yapmak SUDOKU oynamak gibi )

rise_com ve mrduran beğendi.
Eski 15-12-2012, 17:17   #923
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Alıntı:
Sn. Aviator34 bana sorarsanız çok endişe edilecek bir durum yok. Fidanlarınızı ekeli zaten 1 sene olmuş yaklaşık %10 gibi bir kuruma olmuş bu da çok anormal bir durum değil. Kurumalar kist tabakasıyla direk alakalı değil gibi görünüyor zaten ağaçlar 1 senede o kadar kök atamaz. Durum çok acil olmadığı için 10 düşünüp 1 hareket edebilirsiniz
Bu anlatımın üzerine bence fazla bir şey eklemenin lüzumu yok.Böyle bir çalışmayı Zamana yayarak Kaliteli bir işçilik ile uygularsak kesinlikle sonuç alınabilir.

Alıntı:
Öncelikle bahçenin alt toprak haritasını tahmini olarak çıkarırsanız daha iyi olur. Mesela önce talanın uzun kısmında her 10 15 fidanda bir derinlemesine çukur açtırın nerede sert,beyaz ve geçirimsiz kist tabaka çıkıyor ona bakın. Daha sonra tarlanın kısa olan tarafından 3 5 fidanda bir çukur açtırın. Çıkan toprağa göre tahmini bir kist alanı kafanızda oluşur. ona göre hareket edersiniz
1 ay önce bu yıl Kuruyan fidanlarımından 20 tanesini kepçe ile 150cm X 150cm açtırdım bu çukurlar bahçenin her tarafında var.Orman tarafındakiler 8x4 olduğundan buraları 8x8 e seyrelteceğim.Bahçenin bu bölümü havalanmıyor diye düşünüyorum, birde sığ oldumu iyice havasız kalacaklar. (halil bey'in dediği gibi sönmemiş kireci **** ona benzer bir işlemi dikimden önce bilip'de uygulasaymışım orman tarafındaki fidanlarda daha az kuruma olurdu heralde çünkü en fazla bu koridorda kuruma var)

Şimdi bu açılan fidan çukurlarının killi kireçli vs. olanlarından bu hafta sonu 2-3 tanesinden 30-60-90-120cm lerinden toprak tahlili için numune alınacak.Geçen yıl 30 ve 60cm den alındı ama yinede karşılaştırma yapmak için iyi bir fırsat olur. Ph ve diğer besin değerlerinin değişimi vs.

Alıntı:
bu şekilde 10 15 çukuru kepçe 1 saatte açar size 80 100 tlye mal olur. Diyelim ki 20 fidanın altında kist tabakası var, korkulacak bir durum yok. O zaman ya burguyla ya kepçeyle fidanın köklerine hava aldırmayacak şekilde çukurlarınızı açtırın içinden çıkan taş gibi kistleri, verimsiz toprağı çıkarın güzel bir karışım hazırlayıp çukurları geri kapatın.
Derinlik olarak 60cm den sonra 5-6 tane fidan çukurlarında böyle kil kireç (buna tam olarak kil kireç denemez analiz sonuçlarından sonra net olarak bir şeyler söylemek mümkün) görmüştük buda çok az bir sayı.

Fakat kepçe ile 150cm den açılan fidan çukurlarına bu sayı Tahmini 70-80 fidan yapıyor.bizde bu şekildekilerine müdahale etsek yeterli olabilir.Yıln en uygun belirli zamanlarında bakım takvimi oluşturmak gerekiyor sanırım...

rise_com beğendi.
Eski 15-12-2012, 18:03   #924
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Alıntı:

Şimdi bu açılan fidan çukurlarının killi kireçli vs. olanlarından bu hafta sonu 2-3 tanesinden 30-60-90-120cm lerinden toprak tahlili için numune alınacak.Geçen yıl 30 ve 60cm den alındı ama yinede karşılaştırma yapmak için iyi bir fırsat olur. Ph ve diğer besin değerlerinin değişimi vs.
Kime sorduysam antalya'daki Laben tarımsal analiz laboratuvarını tavsiye ettiler.Buradaki ilgili cihazlarda diğer şirketlerde olmayan 'alınamayan besin değerleri' ile ilgili sonuçlarıda analiz raporlarına koyuyorlarmış ve bu işin başında Bitki Besleme uzmanı akademisyenler ( Prof. Dr. Rıfat Yalçın) danışmanlığında ve ekibi analiz sonuçlarına göre müşteriye ileriye dönük tavsiyelerde bulunuyorlarmış sekreterin söyledikleri bunlar 1 haftada da sonuçları mail yolu ile gönderiyorlarmış.Siz türkiyenin neresinden olursa olsun kargo ile ulaştırıyorsunuz hepsi bu.
Şimdi bu kadar güzel şeyler yazdım ücretinide yazmassam olmaz 0-30cm 95 tl olmasıda gayet normal ) 4 kat toprak tahlili 0-30cm.30-60cm.60-90cm. 90-120cm = 380 tl )

Düzenleyen aviator34 : 16-12-2012 saat 13:32
Eski 23-12-2012, 15:49   #925
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-03-2011
organik yaprak gübresi yapımı
meyve posalarından sıvı yosun hümik asit çinko
meyve enzimleri 20 kg org madde miktarı % 15
hümik asit 20 kg org madde %10 hümik asit %15
yosun sıvı 20 kg org madde %10
çinko sülfat 22.8 kg %22 zn
sitrik asit 00.5 kg
su 16.7 kg
karıştırıcı birkazana önce su sonra sitrik asit diyer ürünleride tektek kazana ilave edilir yaklaşık 2 saat kadar karışır tam homojen olduğunda sonlandırılıp bir süzek nen süzerek kutulara konulur
buürünler kendim ürettim yosunu hümik asit meyve enzimlerini
leonardit fiyatları dikkatimiçekti 60 tl 50 tl diye gördüm
ben 15 tl alıyorum k maraş ta organik madde miktarı % 78 hümik fulvik asit %58 25 kg torbalar

cebrail- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2013, 22:04   #926
Ağaç Dostu

ekizilaslan's Avatar

Giriş Tarihi: 17-08-2012
Elbistanın hanım köylüsü olarak gayretlerinizi destekliyorum ve ben de kullanıyorum. tek kelimeyle muhteşem

ekizilaslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2013, 22:26   #927
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Beyaz topraklarda en çok güvendiğim iki silah

EM ve leonardit.

Fidanları dikerken leonardit kullanıyorum, haftaya da diktiğim fidanlara bukaşi uygulayacağım.

1,5 dönüm toprağın heryerinde çukur açtım ,bir tane bile solucana rastlamadım umarım leonardit ve bukaşi ile sağlıklı bir toprağa kavuşurum.

Ardıından bir yerlerden kilo ile solucan bulmak kaldı
http://www.agaclar.net/forum/1064603-post1796.htm
http://www.agaclar.net/forum/1073871-post1810.htm

Eski 23-01-2013, 23:01   #928
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Giriş Tarihi: 23-04-2008
Alıntı:
Bence Toprağın yapısı organik maddece yeterli ise bitki üzerinde daha çabuk etki için Leonardit yerine Humat kullanılmalıdır.
Halil Bey Selamlar,
Benim toprağımın organik madde oranı düşük: 30 cm %0.5 - 60cm %0.4 civarında.
Yukarıdaki yorumunuza göre bu durumda granül ya da toz kullanmam daha doğru olur diye anlıyorum, doğru mu?

Emin olmak istedim çünkü TKİ hümasın maliyeti ile toz / granül leonardit (ofre agrohum) arasında 3-4 kat fiyat farkı var. Hesap fidan başına 100cc, diğerini 1 kg olarak yapıldı.

teşekkürler

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2013, 23:38   #929
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Ben geçen hafta zeytinliğime DoktorTarsa'nın toz humatını attım..
Yarım kiloluk Docto Humate'ları Çanakkale Ziraat Odasından oldukça kelepir fiyattan 10 liradan aldım..
http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx?sayfa=organik

Şimdilik dekara 1 kilo attım..yarım kilo da mart 15 te budama zamanı yine sulandırıp toprağa püskürteceğim..
Maliyet açısından hesaplarsak:

5 kilo humat 100 lira..İçinde 3 kilo humik asit var..%60 hesabıyla..

Aynı humik asiti sıvı olarak alıp atsaydım 30 litre TKİ humas almak zorundaydım..
TKİ humasın 20 litresi 92 lira olduğuna göre 30 litresine 137 lira ödeyecektim..

Yani, kısacası, toz humat ile TKİ humas arasında pek öyle sizin dediğiniz gibi 3-4 kat fiyat farkı yok ama, toz humat atmak hem daha ekonomik hemde toprakta netice almak için daha etkili..
Kolay gelsin.

Çamtepe beğendi.
Eski 24-01-2013, 00:31   #930
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki Mesajı Göster
Halil Bey Selamlar,
Benim toprağımın organik madde oranı düşük: 30 cm %0.5 - 60cm %0.4 civarında.
Yukarıdaki yorumunuza göre bu durumda granül ya da toz kullanmam daha doğru olur diye anlıyorum, doğru mu?

..
Toprağın organik yapısını iyileştirmek için _iyi değerlerde_ Leonardit kullanmak daha iyi. Nasıl açıklanır bilemem ama ben aradaki farkı gördüğüm için böyle düşünüyorum...

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025