![]() |
|
![]() |
#901 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-06-2007
|
Alıntı:
Parmak genişliğinde bile olabilir. İçine kil tabakasını bozacak maddeler konmalı.. Bu da sıvı humik asit... Ama bunun dışında; Yukarıda söylediğiniz karışımı da kullanın. Yani kısa vade için deliklere sıvı humik asit, Uzun vade için sizin karışım uygulanabilir. Deliklere doldurulacak humik asit normal ölçülerden daha yoğun hazırlanabilir. Nasıl olsa koyulacağı yerlerde kök olmayacak. Yoğun hazırlanmış humik asitin zarar vereceği bitki olmayacak. Bu yoğunluk kil tabakasını daha etkili düzenleyebilir. Tekrar kolay gelsin ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#902 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#903 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2010
|
Alıntı:
![]() TOPRAK BURGUSU GittiGidiyor'da 70124511 Traktörlere takılan burgu makinalarıyla toprağa delikler açtırabilirsiniz. Eğer traktör burgusu bulamazsanız linkteki ürünü inceleyin derim. Ve bu delikleri belli açtıktan sonra bol su ile hümik asit uygulayıp uzun bir süre beklettikten sonra içine dere kumu, gübre, kompost, leonardit, klinoptilolit vb malzermeler karıştırıp çukura doldurursunuz. Fidanın etrafında en az 4 adet delik açılırsa hem kil tabakası mekaniki olarak darbe alır hem de açtığınız çukurlar drenaj vazifesi görür. Linkteki gördüğünüz ürünle kist tabakasını geçemeyebilirsiniz o yüzden mümkünse traktöre takılandan bulun derim. bizim buralarda çukur başına 1 liradan çukur açıyorlar. Bu arada yeriniz kaç dekar ve kaç ağaç var ? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#904 |
Ağaç Dostu
|
Ayrıca siz de biliyorsunuz ki kil tabakası insanı yorar. Killi bir toprağı ıslah etmek zaman, emek, sabır ve en önemlisi para ister. Öncelikle hesabınızı ve analizinizi doğru yapmalısınız. Bir kepçe getirip muhtelif yerlerden çukur açtırıp kil tabakasının alanını ölçmeye çalışın, harcadığınız emek ve paraya değecek mi onu hesap edin ki attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değsin. Kil tabakasının en az seviyede olmasını Allah'tan niyaz ederim. Yoksa işiniz gerçekten zor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#905 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#906 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Gelelim kili dağıtmaya burgunun 30 cm çapı olmasına bence gerek yok çünkü çap olarak daha küçük olduğu zaman toprağı delmesi daha kolay oluyor.Dediğiniz gibi 20 cm çapı olan ve en kötü 1.5-2 metre derinliğe inebilecek bir burgu (traktör şaftına takılabilen olursa en temizi olur) ile her fidanın 4 köşesine 1 adet açarak yukarıda yazdığınız karışımı kullanırsak netice alınabilir diye düşünüyorum burgu'nun burada artısı ise toprağı delerek açarken en aşağıdaki toprağı döne döne yukarı çıkarıyor bu bakımdan iyi. tabii hep söylediğim gibi bu işlem ancak ve ancak 90 cm ve 120 cm derinlikten alınacak olan toprak analizinin sonucunda çok daha iyi anlaşılabilir. Benim arazim şu anda 10 dönüm oldu 230 ceviz fidanı var.Bazı yerleri 8x4 yapmıştık şimdi bu kuruyan yerlerdekileri 8x4 ekilen yerlerden bu kış söküp kuruyan yerlere ekeceğiz... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#907 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu aldığım burgu makinası.Kulaklıksız tavsiye etmiyorum.desibel olarak kulağa zarar veriyor kitapçığında'da yazıyor,birde çin malı iğrenç bir inglizce çevirisi var ama makina sağlam 2 zamanlı içten yanmalı benzinli motora sahip. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#908 |
Ağaç Dostu
|
Fotoğrafa dikkatli baktığınızda sol aşağıdaki 2-3 çukurdan çıkan toprak beyaz killi, kireçli gibi bunlar gözden kaçmış. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#909 |
Ağaç Dostu
|
Ormana yakın olan arazi bize ait.gölete yakın olan bazı bölgelerde sıkıntı var üst bölgelerde 1.5-2 metre ye kadar hep kara toprak çıkıyor biz aşağı bölgelerde ıslah çalışması yapacağız. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#910 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Ben kaçırdım sevgili aviator, bu açtığınız çukurlara ne fidanı dikecektiniz?.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#911 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Valla ben olsam ya bir dozer bulmaya çalışırdım; tekli riperle hem enine hem boyuna bir metreden fazla toprağı patlatır, altını üstüne getirtirdim.. Bulamasam dahi, güçlü bir traktörle, topuzlu, tekli patlatma çektirirdim bir metre aralıklarla hem enine hem boyuna.. Bunları yapmadan da dekara 50-60 kilo granül leonardit+ 1 kilo toz humik asit verirdim..Hatta, dekara 60-70 kiloda triple taban gübresi+ potasyum sülfat verirdim bu işlemden önce.. Sonuçta ne kist kalırdı, nede geçirgensiz tabaka.. Eğer bunları yapamıyorsanız bile, böyle burguyla fidan çukuru açmak yerine, bir kepçeyle, 1.5x1.5 eninde 1 metreden fazla derinlikte dikim çukurları açtırırdım..Ama bu işler yazın toprak kuruyken yapılırsa iyi sonuç alınır.. Ben öyle yaptım..hem enine boyuna 2-3 defa patlatma çektirdim, hemde kepçeyle çukur açtırdım..Kumlu kistli çok fakir toprağımda bugün gürbüz fidanlarım varsa bunlara borçluyum.. İşin başında en idealini yapmak, sonraki pişmanlıkların önüne geçer.. Arazinizin konumunun da çok hoşuma gittiğini belirteyim bu arada.. Güle güle dikin, büyütün..kolay gele.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#912 |
Ağaç Dostu
|
Halil bey 225 aşılı chandler ceviz fidanı ve tozlayıcı olarak 25 adet frenquetta |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#913 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
burgu ile açmak da o kadar kötü değil... Alıntı:
Sadece bir sorun olur... Bu karışımlar ile dikilen fidanlar kesinlikle ilk 2-3 yıl susuz kalmamalı, çünkü fidanların kökleri yanabilir... Suyu zamanında ve yeterli verilmesi takip edilirse ceviz fidanları çok güzel sürgüne gider... |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#914 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Cukura sönmemiş toz kireç _ birkaç avuç ve çukurun tüm cedarını, ve dibine_ atarsanız iyi olur...Üzerine bir az toprak atıp su da doldurulabilir. Su çektikten sonra fidanlar dikilebilir... Ya da nogal kullanırsanız sorun çözülmüş olur... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#915 |
Ağaç Dostu
|
Ben sizi fazla yormadan şunuda belirtmeliyim fidanlar 2011 aralıkta açık köklü olarak ekildiler zaten ,yapılacak işlemler dikili fidanlar için geçerli olacak.Aşağıdaki resmi bu yaz çektim,ara tarım olsun diye birde balkabağı ektik.ekmez olaydık http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphoto...72209364_n.jpg |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#916 |
Ağaç Dostu
|
http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphoto...60796505_n.jpg şimdilik mantık yürütmek açısından bu fotoğraflar yeterli olur sanırım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#917 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() 1.Fidanlar ekili iken bu uygulama nasıl yapılabilir ? Yazdığınız kepçe olayını en başından beri düşünüyorum fidanın 70 cm çapını enine ve boyuna 1,5 metre derinliğinde kazdırarak karışımları atabiliriz hatta ben bir fotoğraf bulayım sıcağı sıcağına üzerinde çalışalım. hemen yüklüyorum... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#918 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#919 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Halil bey sayın hasan_ka nın yazdığıda dediğiniz gibi gayet ekonomik ve pratik geliyor.Yinede alternatif üretmeye çalışıyorum. Aşağıdaki fotoğrafın siyah noktalarını fidan olarak varsayalım kırmızı çizgiler ise kepçenin açacağı enine ve boyuna çukurlar olsun maliyet açısından tamam çok tutabilir ama böyle bir çalışmada fidanlara dokunmadan,yerlerinden oynatmadan toprağın ıslahı mümkünmü **** başarılı olunabilir mi ? Yoksa Hasan beyin dediği gibi kusurlu bulduğumuz fidanların 4 köşesinden traktörün şaftına bağlanan burgu makinası ile 20 cm çapında 1,5 metre derinliğinde çukurlar açsak ve karışımlarımızı bu deliklere koyup kapatsak nasıl olur ? **** hiç çukur açmadan killi kireçli olan bu bölgelere leonardit,cips,zeolit vs. uygularsak başarılı olunabir mi ? **** bu yazdıklarım gibi başka fikirler bulabilirmiyiz ? karışmamıştır umarım http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphoto...18812202_o.jpg |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#920 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Aviator34 bana sorarsanız çok endişe edilecek bir durum yok. Fidanlarınızı ekeli zaten 1 sene olmuş yaklaşık %10 gibi bir kuruma olmuş bu da çok anormal bir durum değil. Kurumalar kist tabakasıyla direk alakalı değil gibi görünüyor zaten ağaçlar 1 senede o kadar kök atamaz. Durum çok acil olmadığı için 10 düşünüp 1 hareket edebilirsiniz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#921 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-05-2010
|
Açık köklü ağaç ektik demişsiniz. Açık kök ekimde %10 fire çok değil, güzel oran olarak değerlendirilir. Elinize sağlık, bahçenizin yeri çok güzel maşallah |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#922 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Toplam 241 fidan ekildi zaiyat % 14 ama orman tarafındaki fidanları 8x4 ekmiştim fidanlar uykuya dalınca bu fidanları kuruyanların yerlerine ekeceğiz.Hem bahçede rahatlamış olur 8x4 ekim ilk bakışta cazip geliyor ama çok sık bir ekim şekli. %14 bana göre iyi çünkü eğimli bir arazide basınçlı musluk kullanmadan damlama sulama yapmak SUDOKU oynamak gibi ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#923 | |||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Şimdi bu açılan fidan çukurlarının killi kireçli vs. olanlarından bu hafta sonu 2-3 tanesinden 30-60-90-120cm lerinden toprak tahlili için numune alınacak.Geçen yıl 30 ve 60cm den alındı ama yinede karşılaştırma yapmak için iyi bir fırsat olur. Ph ve diğer besin değerlerinin değişimi vs. Alıntı:
![]() ![]() Fakat kepçe ile 150cm den açılan fidan çukurlarına bu sayı Tahmini 70-80 fidan yapıyor.bizde bu şekildekilerine müdahale etsek yeterli olabilir.Yıln en uygun belirli zamanlarında bakım takvimi oluşturmak gerekiyor sanırım... |
|||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#924 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Şimdi bu kadar güzel şeyler yazdım ücretinide yazmassam olmaz 0-30cm 95 tl olmasıda gayet normal ![]() ![]() Düzenleyen aviator34 : 16-12-2012 saat 13:32 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#925 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-03-2011
|
organik yaprak gübresi yapımı meyve posalarından sıvı yosun hümik asit çinko meyve enzimleri 20 kg org madde miktarı % 15 hümik asit 20 kg org madde %10 hümik asit %15 yosun sıvı 20 kg org madde %10 çinko sülfat 22.8 kg %22 zn sitrik asit 00.5 kg su 16.7 kg karıştırıcı birkazana önce su sonra sitrik asit diyer ürünleride tektek kazana ilave edilir yaklaşık 2 saat kadar karışır tam homojen olduğunda sonlandırılıp bir süzek nen süzerek kutulara konulur buürünler kendim ürettim yosunu hümik asit meyve enzimlerini leonardit fiyatları dikkatimiçekti 60 tl 50 tl diye gördüm ben 15 tl alıyorum k maraş ta organik madde miktarı % 78 hümik fulvik asit %58 25 kg torbalar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#926 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-08-2012
|
Elbistanın hanım köylüsü olarak ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#927 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/1073871-post1810.htm |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#928 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2008
|
Alıntı:
Benim toprağımın organik madde oranı düşük: 30 cm %0.5 - 60cm %0.4 civarında. Yukarıdaki yorumunuza göre bu durumda granül ya da toz kullanmam daha doğru olur diye anlıyorum, doğru mu? Emin olmak istedim çünkü TKİ hümasın maliyeti ile toz / granül leonardit (ofre agrohum) arasında 3-4 kat fiyat farkı var. Hesap fidan başına 100cc, diğerini 1 kg olarak yapıldı. teşekkürler |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#929 |
Ağaç Dostu.
|
Ben geçen hafta zeytinliğime DoktorTarsa'nın toz humatını attım.. Yarım kiloluk Docto Humate'ları Çanakkale Ziraat Odasından oldukça kelepir fiyattan 10 liradan aldım.. http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx?sayfa=organik Şimdilik dekara 1 kilo attım..yarım kilo da mart 15 te budama zamanı yine sulandırıp toprağa püskürteceğim.. Maliyet açısından hesaplarsak: 5 kilo humat 100 lira..İçinde 3 kilo humik asit var..%60 hesabıyla.. Aynı humik asiti sıvı olarak alıp atsaydım 30 litre TKİ humas almak zorundaydım.. TKİ humasın 20 litresi 92 lira olduğuna göre 30 litresine 137 lira ödeyecektim.. Yani, kısacası, toz humat ile TKİ humas arasında pek öyle sizin dediğiniz gibi 3-4 kat fiyat farkı yok ama, toz humat atmak hem daha ekonomik hemde toprakta netice almak için daha etkili.. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#930 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |