agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Tarla Bitkileri (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Patates Tarımı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4415)

Reytabu 11-11-2009 19:44

Müthiş
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciceksever70 (Mesaj 292201)
Denemek icin Temmuz ayinda orta boy bir kovaya ektigim sadece bir patatesin kabuklarindan aldigim hasat. Cok lezzetliydiler... Tekrar ekecegim.

Bazı arkadaşlar kabuktan yumru olmayacağını söylüyor.
Biraz ayrıntı verebilir misiniz?

Ulaş 13-11-2009 15:43

amatör olarak ilgilenmekteyim ve naçizane bir tavsiyem olacak. mümkün ise çuvalda ekmeyi deneyin. tabi bu fazla miktarda ekim için geçerli olmayabilir ancak bir evin patates ihtiyacını karşılayacak düzeyde yetiştirilebilinir. seneye kısmet olur sa deneyeceğim. verim oranının yüksek olduğunu duymuştum.
Bir de çiçekten sonra patates sulaması yapılmaz

selim_50 14-11-2009 19:24

ulaş bey
yanlış bir bilgilendirme
patates hasata kadar sulanabilir,
özellikle çiçeklenme dönemnde küçük yumru halinde ve yumrunun büyüme devresidir.
suyu kestiginizde kabukları çig kalır ve pörsür,
patatesin yazlık ve kışlık çeşitleri vardır, yazlık çeşit hasata erken gelir ve depolanmaz, dönem içerisinde tüketilir, kışlık çeşitler depolanarak bir sonraki yılın mayıs ayına kadar dayanabilir.
patates böceği içinde desis veya imparator gibi ilaçlar kullanılır,
patates kesinlikle çiçekte iken hasat edilemez, çünkü yumrular hem küçük hemde kabukları daha sertleşmediği için soyulur ve kararır
pazar değeri olmaz,
büyük patatesleri ekerken ikiye veya daha fazla kesebilirsiniz, ama kesilen parça üzerinde göz olmalıdır
30 yıllık üretici tecrübesi
iyi akşamlar

mayısgülü 14-11-2009 19:45

Kışlık aldığım 50 kilo patates yemyeşil oldu. Patatesi şimdi eksem zararı olurmu **** neler yapabilirim?

selim_50 15-11-2009 16:36

merhaba
kayseriye şimdi patates ekemezsiniz
nisan-mayısı bekleceksiniz
çürütmeden ve dondurmadan bahara kadar bekletebilirseniz, yeşilde olsa tohum olarak kullanabilirsiniz,
patatesinyeşermemesi için ışık görmemeli özellikle günes ışığı
iyi akşamlar

selim_50 15-11-2009 16:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Reytabu (Mesaj 531478)
Bazı arkadaşlar kabuktan yumru olmayacağını söylüyor.
Biraz ayrıntı verebilir misiniz?

kabukta göz olduğu sürece bitki yeşerir,(yer elmasının kabuğu ekilir) ama bitki kökleninceye yani topraktan besin alıncaya kadar tohumdan beslenir, kabuktan yetişir ama ilk gelişimi zayıf olur, lezzete bir katkısı yoktur.
iyi akşamlar

çakmak 11-12-2009 16:10

Merhaba
1 kilo patates eksem ortalama olarak kaç kilo patates alabilirim. Bilen var mı acaba?

selim_50 14-12-2009 08:25

Sayın çakmak Anadolu şartlarında en iyi oran 1X12 dir, yani 1 kiloya 12 kilo, ama bu oran tohum,toprak, gübre ve iklim gibi etkenlerden dolayı 1x6 ya kadar düşebilir.
Kolay gelsin

çakmak 14-12-2009 10:21

Teşekkürler sayın selim 50.net bir cevap olmuş.

Çamlıbel14 22-01-2010 20:02

Merhaba sayın Selim 50
Nevşehir de hangi patates çeşitlerini ekiyorsunuz.

muratkoç 22-01-2010 20:33

Bir rizeli arkadaşımın evinde haşlama patates yemiştim. İlk defa bu kadar güzel ve minik patates yedim ve lezzeti aklımdan çıkmadı. Arkadaşıma sordum bu nerenin patatesidir diye o da dedi ki; rizenin patatesi fakat kumda yetişiyor ondan bu kadar lezzetli dedi.
Arkadaşımdan her sene o patatesten isterim daha getiremedi.

selim_50 25-01-2010 12:51

sayın çamlıbel;
nevşehirde ticari olarak en fazla agria ekimi yapılıyor, hem yemek, hemde kızartması en iyi olan patatestir, ayrıca cips yapımı amaçlı olarakta yine agria ekilir.Bunun yanında vangohg ve verimi fazla olan ama hasata geç gelen ve suyu çok seven granola ekimi de yapılmaktadır.

selim_50 25-01-2010 12:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratkoç (Mesaj 568186)
Bir rizeli arkadaşımın evinde haşlama patates yemiştim. İlk defa bu kadar güzel ve minik patates yedim ve lezzeti aklımdan çıkmadı. Arkadaşıma sordum bu nerenin patatesidir diye o da dedi ki; rizenin patatesi fakat kumda yetişiyor ondan bu kadar lezzetli dedi.
Arkadaşımdan her sene o patatesten isterim daha getiremedi.

sayın murat koç;
patatesin lezzetli olmasında en büyük etken cinsidir, ikincisi ise kıraç veya sulu olmasıdır.Zannedersem ya sizin karnınız çok acıkmıştı, **** patates kıraç olarak hasat edilmişti.

Çamlıbel14 25-01-2010 18:05

Biz de Bolu da en çok agria ekiyoruz.Verimi de fiyatı da çok iyi.Önceden Marfona cinsi ekiyorduk.Verimi ve kuraklığa dayanıklılığı çok iyi ama satışta agria dan kg.da 75-100TL arası düşük satılıyor.Onun için artık hep agria ekiyoruz.Satene cinside bir ara ekiliyordu.Ama şimdi pek eken yok.Vangohg cinsi patatesi hiç duymadım.O nasıl bir çeşit.Biz Bolu Dörtdivan da Mayısın sonunda eker Kasım ayına doğru hasad ederiz.

Çamlıbel14 26-01-2010 15:30

Şunu da üzülerek eklemek istiyorum.Biz maalesef patates tohumunda tamamen dışa bağımlı bir ülkeyiz.Yukarıda saydığım ve sayamadığım tüm patates çeşitleri Almanya ve Hollanda menşeelidir. Bu patateslerin hepsi hibrit çeşitlerdir.Nerden biliyorsunuz diye soracak olursanız patatesle uğraşan çiftçiler çok iyi bilirler bu patates tohumlarının azami verimlilik süresi 3-4 yıldır.Tohumu mutlaka değiştirmek zorundasınız.
Çiftçi yeni ithal tohumun kg.nı 1,5 euro ya alır.Bu para hep dışarıya gider.Kendi yerli tohumumuzu geliştirmek bu kadar zor bir şey mi?Pazardan aldığınız veya bahçenizde yetiştirdiğiniz tohumun menşei maalesef yerli değildir.
Buradan herkese sesleniyorum.Türkiyenin bir yerlerinde hala rahmetli dedemin bahsettiği rengi gri siyah karışımı olan her sene aynı verimi veren o doğal ve yerli patatesten elinde olan hiç kimse var mı?Ben bunu merak ediyorum.

selim_50 28-01-2010 09:38

sayın Çamlıbel;
Boluda ekilen çeşitlerle Nevşehirde ekilen çeşitler ile ekim ve hasat zamanı hemen hemen aynı, zaten Nevşehirde kurulu büyük firmalar aynı zamanda Bolu'da da ekim yapmaktadırlar,
Patates tohumlarının tamamen yabancı menşeili olduğunu biliyorum, dediğiniz gibi 3-4 yıl sonunda değiştirilmediği takdirde büyük verim kaybı olmaktadır,Ben şuan ticari olarak ekim yapmıyorum, ticari olarak 1978 yılında başladığımızda 10 yaşında idim, o zamanlar tohumculuk bu safhada değildi ama yine ektiğimiz tohumların cinsine, alman veya hollanda diye ekim yapıyorduk, bildiğiniz gibi patates böceği amerikadan tohumla ülkemize gelmiştir ve böceği ve diğer zararlıları yok etmek için kullandığımız tüm ilaçlar yabancı menşeilidir,
Kendi milli tarım politikamızı oluşturmadığımız takdirde bu kısır döngü sürer gider, tabi buda bu pazardan nemalanan kişilerin işine gelmez,
1930'lu yıllarda kendi uçağımızı yapan bir ülke iken şimdi maket uçak yapamaz hale getirildik,
selam ve saygılar

Çamlıbel14 29-01-2010 21:14

Çok haklısınız Selim Bey.Doğru söze ne denir.Bizi bu hale getirenler utansın.

harun25 20-02-2010 22:47

Konuyu tamamen okudum..
Yerli tohumumuzun olmaması Türkiye ayıbıdır. Umarım bundan sonra üretebilirz de geleceğimiz bir nebze de olsa kurtarırız.

Geçen sene yemek yaparken kullandığım patateslerden biraz fazla kabuklu soymuş, bunları sonra ekmiştim.
Fakat bizimkiler başka şeyler ekmişler onun üzerine... Ben de gitti patateslerim diye üzülmüştüm.
Aradan biraz zaman geçince filizlenmeye başladılar.. Tamamen tevafuk, damlama borularının başlangıç yerlerine geldiği için her daim sulanmış oldu.
(özel olarak sulamadım yani. )
Sonbaharda çapayı elime aldım, bakayım ne var diye.. Ne göreyim bir kiloyu geçecek şekilde patates topladım.
Sevincimi anlatamam. Başına gelen onca olaydan sonra beni sevindirdi patateslerim..
Ben de onları güzelce kuruttum, yemedim, bu seneye tohum bıraktım..
Ne dersini iyi etmiş miyim?
Bunları bu sene tohum eksem çuvallara ürün alır mıyım acaba..
Yoksa tohum mu alsam dışarıdan?

Çamlıbel14 22-02-2010 23:05

Doğrusu şimdi çok güzel bir haber okudum.Bu güzel haberi sizlerle paylaşmak istedim.Nihayet yüzde yüz yerli patatesimiz üretilmiş.Ne diyelim.Ülkemize hayırlı uğurlu olsun.

Nur topu' gibi milli patateslerimiz oldu
TÜBİTAK'ın desteğiyle Niğde'deki Patates Araştırma Enstitüsünde yürütülen projede, ilk Türk milli patatesi adayları üretildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren Patates Araştırma Enstitüsünde 2005 Kasım ayında başlatılan ''Ülkesel Patates Tohumluk Üretim Sisteminin Geliştirilmesi Projesi'' tamamlandı.

TÜBİTAK'ın desteği, 8 enstitü ve 3 üniversitenin işbirliğiyle yürütülen projede, tohumculuğun geliştirilmesi konusunda önemli aşama kaydedildi.

Enstitü Müdürü Hüseyin Onaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patates üretim alanı ve üretim miktarı açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Türkiye'nin, ancak üretimin önemli girdisini oluşturan tohumluk konusunda büyük oranda dışa bağımlı olduğunu belirtti.

Türkiye'de yıllık ortalama 160 bin hektar alanda patates üretimi yapıldığını, bunun için 500 bin ton civarında tohumluk kullanıldığını bildiren Onaran, sertifikalı tohumluk kullanım oranının ise ancak yüzde 8-10 seviyelerinde kaldığını vurguladı.

Patates üretimi maliyetinde tohumluğun payının yüzde 70'lere kadar çıkabildiğine dikkati çeken Onaran, şu bilgileri verdi:

''Tespitlerimize göre son 4 yılda, her yıl ortalama anaç tohumluk ithalatı için 17-18 milyon avro ödenmiştir. Çiftçilerimiz sertifikalı tohumluk kullanmadan babadan kalma yöntemlerle üretim yaptıkları zaman verim çok aşırı şekilde düşmektedir. Anaç ve sertifikalı tohumluk kullanımı ise dışa bağımlılık sorununa yol açmaktadır. Türkiye, Avrupa ülkeleri ağırlıklı olmak üzere tohumluk patates ithalatı yapıyor. Bu dışa bağımlılık durumu, ekonomik zararın yanı sıra hastalıkların taşınması gibi sorunlara da neden oluyor. Bu sorunların önlenmesi için milli bir patates politikamızın olması ve tohumluğumuzu kendimizin üretmesi gerekiyor. Bu proje, bu açıdan büyük önem taşıyor.''

-İLK MİLLİ PATATESLERİMİZ OLDU-

Yaklaşık 5 yıldır sürdürdükleri proje kapsamında anaç tohumluk ve yerli cins patatesler üretmek için çalıştıklarını ifade eden Onaran, laboratuvar ortamında elde ettikleri yeni tür patatesleri, proje kapsamında belirledikleri özel üretim alanlarında çoğalttıklarını kaydetti.

Büyük aşama kaydettikleri projenin tamamlandığını ve ilk Türk milli patatesi adaylarının üretildiğini dile getiren Onaran, şöyle devam etti:

''Proje kapsamında enstitümüz bünyesinde doku kültürü laboratuvarı ve seralar oluşturduk. Buralarda önce bilimsel yöntemlerle hastalıklardan arındırılmış 40 bin civarında mini patates yumrusu elde ettik. Araştırmalarımız sonucunda Sivas, Kayseri, Konya, Tokat, Kahramanmaraş, Eskişehir, Erzincan ve Erzurum'da 200 bin hektar alanda tohumluk patates üretimi yapılabileceğini belirledik. Yüksek verimli patates çeşitlerinden ebeveynler seçerek, bitkilerin çiçeklerinden tozlama yapıp melez tohumlar elde ettik. Melez tohum sayımız 211 bine ulaştı. Bu melez tohumlardan 70 bini kullanılarak melez çeşit adayları seçildi ve seleksiyon çalışmaları ile 5 bine yakın milli patatesimiz diyebileceğimiz çeşit adayları geliştirdik. Bunların arasından da ilk etapta üretime hazır 15 yeni çeşit adayı belirledik. Bu çeşit adaylarını, projemizin devamında çoğaltarak ilk Türk milli patatesleri olarak tescil ettireceğiz.''

-PATATESLERE TÜRK İSMİ-

Bu ilk milli patates çeşit adaylarını bir süre daha çoğaltmak istediklerini, daha sonra talep doğrultusunda istenildiği kadar bu patates çeşitlerinin anaç tohumluklarının üretilebileceğini belirten Onaran, bu nedenle çalışmalarını devam ettirmek için yeni bir proje hazırlayarak TÜBİTAK'a sunacaklarını kaydetti.

Geliştirdikleri yeni çeşitlere Türk isimleri koyacaklarını anlatan Onaran, patateslere Niğde Güzeli veya Niğde Sarısı gibi yöreyi çağrıştıran isimler ile Ahmet, Mehmet, Ayşe, Fatma gibi isimler de konulabileceğini, buna Tarım ve Köyişleri Bakanlığının karar vereceğini söyledi.

Yürüttükleri bu bilimsel çalışmaların özel sektöre de model oluşturduğunu, yeni çeşitlerin ve özel sektöre ait olan çeşitlerin elit tohumluklarının çoğaltılması için talep almaya başladıklarını bildiren Onaran, bu çalışmalar ile Türkiye'nin patates tohumluğunda dışa bağımlılığını azaltarak, ekonomiye ciddi katkılar sağlamayı ve patates üretiminde milli bir politika oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Çamlıbel14 22-02-2010 23:14

Sayın Harun bey.Sizin yazınızı sonra okudum.Adresinizi özelime gönderin.
3-5 kg. PTT kargo ile size yeni tohum göndereyim.Onları ekin.

selim_50 24-02-2010 07:33

******* yeni tohum ekin, kabuktan çıkan patateslerin zaten verim gücü iyice düşmüştür.
heveslilere başarılar;

gilaburu 16-03-2010 21:55

merhaba arkadaş biz patates dikiyoruz fakat hiç büyümüyor verim alamıyoruz biz mi dikmesini bilmiyoruz yoksa toprak mı patates için yetersiz patateste verim alabilmek için neler gerekli ne yapmalıyız

bademci. 12-04-2010 22:46

patates ilaçlaması
 
arkadaşlar merhaba bu sene bir kaç donüm patetes ekicem tabi dogal olarak bilgim var araştırdım fakat tohum cok oldugundan ekim öncesi tohum ilaçlaması hakkında bilgi almak istiyorum ne şekilde yapıcam pek bi bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

süreyya 21-05-2010 14:21

Ben de evde filizlenen patateslerin filizli bölümlerini kalınca ayırdım. Bir kaçını hemen toprağa gömdüm. Baktım kökleniyorlarer diğer patateslerin filizlerini de kalınca aldım. Bu kez hiç bir işlem yapmadan başlığı baştan sona okudum.
Şimdi pateslerin kestiğim bölümlerini güneşte kurutup sonra unlayıp bulabilirsem keten çuval bulamazsam evdeki kumaşlardan çuval hazırlayıp patateslerimi dikeceğim.
bu arada sormak istediğim bir konu var. Patates kabuklarını atmayıp rondodan geçirdim (gübre olarak kullanımak üzere). Patates kabuğunun besin içeriği hakkında bilgisi olan var mı acaba?

Düzeltme:
Yazımı balkon bahçeciliği bölümümdeki patates başlığına yazdığımı sanıyordum.
Yalnışlıkla bu başlığa yazmışım. Sanırım taşınacaktır. Acemi hatası oldu :)

inebolu 21-05-2010 15:28

Ben yaklaşık 5 kilo patates ekmek istiyorum.
Yalnız patates dikimi hakkında bir bilgim yok.
Tohum için nasıl patatesler almalıyım ?

selim_50 21-05-2010 15:55

sayın bademci; birkaç dönüm ekecekseniz ve kendinizde tüketecekseniz, ilaçlamadan ekin derim, patatesler topraktan çıktıktan sonra patates böceği görürseniz, böcek ilaçları var (decis, imparator gibi) onlardan üzerine sıkarsınız, yabancı ot mücadelesini de çapa ile yaparsınız,
sayın mhra; sadece 5 kg patates ekecekseniz, tohum olarak ne ekerseniz onu biçersiniz, agria tohumu bulabilirseniz agria ekin, kızartması ve yemeği güzeldir, 5 kg ekecekseniz, Kürek veya bel ile çukuru açıyorsunuz, dip kısmına fenni veya yanmış hayvan gübresi atıyorsunuz ve üstünü toprakla örtüp patates tohumunu üstüne atıyorsunuz ve tekrar üstünü toprakla kapatıyorsunuz, tohum ile gübre direk birbirine temas etmeyecek, sıra halinde bu şekilde dikiyorsunuz, veya karık kaldırıp karığın yan yüzüne ilk önce biraz alt kısımlara doğru gübre atıyorsunuz, daha sonra yine tohum gübreye direk temas etmeyecek şekilde üst kısmına doğru tohumu atıyorsunuz, diğer karığı kaldırırken birinci karığın yan yüzeyini yani tohum ve patatesin üstünü toprakla örtüyorsunuz, bu birinci sıra, ikinci sırayıda gene aynı şekilde yapıyorsunuz, salma su ile sulayacaksanız iki karığın arasına suyu dolduruyorsunuz, damlama ise karıkların üstüne vaya gene arasına damlama hortumlarını seriyorsunuz. bu kadar basit, kolay gelsin

inebolu 21-05-2010 16:00

Çok teşekkür ederim ilginiz için. :)

inebolu 21-05-2010 19:51

Bir sorum daha olacak.
Patatesler ne kadar sürede yaterli büyüklüğe ulaşırlar ?
Ben köyde 3 ay bulunabildiğim için diktikten 3 ay sonra toplamam lazım. 3 ay sonra toplasam verim alabilir miyim ?

selim_50 24-05-2010 07:59

sayın mhra; yazlık cins patates ekerseniz hasata daha erken gelir, üç ayda tam olmasa bile yenilebilecek büyüklüğe ulaşır(dış kabukları çiğ kalabilir), zaten beş kilo ekecekseniz çıkan ürünü konu koşşu iki günde yersiniz.
afiyet olsun

nariçi 24-05-2010 08:28

Ben patates çeşitlerini Nevşehir'de ikamet edene kadar bilmiyordum. Orada papates pazarı kuruluyordu, haftalık ihtiyacı almak için gittiğimde pazarcılardan öğrendim. O da sadece kullanım açısından, suluya ve kıraca ekilen, kızartmalık veya yemeklik olarak diye. Bir de bunların tür isimleri varmış ama bunların öğrenilmesi ancak pratik öğrenimle mümkündür.

Ben 0,40 M2 de 50 kg patates denemesi için dikim yaptım ama patatesleri gözleri açılmış olanlardan seçtim yanlış mı yaptım acaba. Diğer taraftan sulu mu kuruya ekilen mi onu da bilmiyorum. patatesleri kestiğimde içi sarımsıydı!


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024