![]() |
Alıntı:
:)sevgili akçabardak, teşekkür ederim.kısa zamanda denemek istiyorum. bir şey daha merak ettim. bu istanbul ıspanağı bir sirken türü müdür? acaba yaprakları çok benziyor. dokununca elinde bir serinlik hissediyor musunuz? belki akrabalıkları vardır. bizde de sirkenin bazı türleri ile gözleme börek yapılır. ama ne yalan söyleyeyim hiç denemedim ve tadını da bilmiyorum. fakat salatası güzel olur bol sarımsaklı ve ekşili yaparsam bende sizinle paylaşırım.sevgiler:):):). |
Alıntı:
Bunun dışında bildiğimiz ıspanak gibi yemeği yapılır ve çok lezzetli olur, yumurtalısı olur. Aynı bitkinin kırmızısı Sn. heyyamola'nın bahçesinde var, ilk sayfada fotoğrafı da var. Bitki konusunda Sevgili Lonicera'nın araştırmaları var detaylı olarak ön sayfaya yazıldı sevgili münevver48 |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 572665 Eklenti 572666 |
Çok güzel tohum vermişler sayın Muda, bende kiler de bu şekilde ağaç gibi oldular, havanın geç ısınmasından tohumların sararmaları en azından 15-20 gün gecikti geçen seneye göre, şimdiye kadar yarı sararmış olmalıydılar.
|
Merhaba sayın akçabardak,
Şaşırtıcıdır ki aynı şekilde tanışmışız bitki ile. Dün komşum İstanbul ıspanağı diyerek bir poşet kadar kökleyip verdi bahçesindeki ıspanaklardan. Bahçesinde çokça var. İlk kez gördüm. Nette araştırdım ancak çok az bilgiye rastladım. Kütahya'dayız. Kuru havalardan dolayı sanırım, sizin eklediğiniz fotoğraftakilerden daha çelimsiz ve daha sağlıksız görünüyorlardı. Sormak istediğim iki soru var. Ispanaklar saksıda yetiştirilebilir mi? Eğer saksıda yetiştiriliyorsa komşumun bahçesinden şimdilerde birkaç kök alıp saksıya diksem yaşamına devam eder mi? Gelecek yıl tohumdan yetiştirmeyi denememi mi önerirsiniz? |
Sevgili telve öncelikle sitemize hoş geldiniz, üyeliğiniz hayırlı olsun.
Çok ilginç şu anda bende şaşırmış durumdayım, bu bitki konusunda İstanbul ıspanağı diye başka bilenler de varmış. 1. sorunuz, saksıda hiç yetiştirmedim fakat denemekte fayda vardır derim her zaman. Biraz büyükçe bir saksı ve ahır gübresi takviyesiyle olur diye düşünüyorum, aynı şekilde bahçede de gübre takviyesiyle olur. Komşunuzun size getirdiği ıspanaklar cılız olmasının sebebi çok sık olmalarından olsa gerek, seyrek olursa daha güzel gelişiyorlar, (Ankara'daki bahçemde gözlemlemiştim). Komşunuz büyük bir ihtimal seyreltme yapmıştır diye düşünüyorum. 2. soru, Mutlaka yetiştirmek istiyorsanız köklerini oynatmadan biraz toprağı ile alırsanız yaşamına devam edecektir, ayrıca denemek için, tecrübe kazanmak için bir iki fide topraksız alıp dikin ve gelişmeleri gözlemleyin derim, gözlemlediklerinizi bu başlıkta fotoğraflayıp paylaşırsanız bilmeyenler için faydalı bilgiler olur. Seneye tohumdan da ekebilirsiniz sizin tercihinizdir. Size kolay gelsin şansınız bol olsun. |
Sayın akçabardak, hoşbulduk.
Hızlı yanıtınız için de ayrıca teşekkür ederim. Böylesine kaliteli bir ortamda, değerli insanlardan tavsiye alabilmek beni mutlu etti. Akdeniz ikliminde doğmuş büyümüş bir insan olarak çok çeşit ot tanırım. Açıkçası bitkinin ıspanak olduğuna önce inanmamıştım. Yabancı sitelerde fotoğrafını gördükten sonra ve agaclar.net üzerinden sayenizde inandım. :) Sabırsız davranıp diktim birkaç kök. Umudum yok, solup giderler diye düşünüyorum. Yine de deneyim olacak. Sonucu sizlerle paylaşırım. Çok teşekkür ederim. |
2 Eklenti(ler)
Benim de bir İstanbul ıspanağım oldu sanırım, bahcedenn arkadaşımızdan aldığım tohumları ekmiştik çocuklarla, sanırım malabar ıspanağı diye diktik, bir kırmızı bir yeşil. Önce anlamadık ancak sayın Selma_321 ne olduğunu söyleyince hatırladım.
Sağolun sevgili akçabardak ve bahcedenn. |
Alıntı:
Rica ederim sevgili Ölem A, güle güle büyütün çok güzel gelişmiş, yapraklar şimdi tam sarmalık olmuş, ben bu büyüklükte ki ilk yapraklarından sarma sarıyorum, daha sonra ufaldıkça yemeği, çorbası, böreği şeklinde değerlendiriyorum. Umarım siz de seversiniz. |
Çeşitleri de varmış.
https://www.wildgardenseed.com/index.php?cPath=47 https://www.seedman.com/orach.htm iki çeşidi üyelerimizde oldu. http://www.agaclar.net/forum/1414274-post10.htm |
Sayın Akcabardak basligı görünce şu İstanbul ıspanağı nasıl oluyor diye bir bakıyım dedim bilindik çıktı ya;)
Bizim ilcede komsumuz 4-5 sene öncesinden bey mancarı diye vermisti.O sene ekip bir daha da ekmemistim.Gecen sene bir köken kendiliginden cıkmıs epeyce büyümüstü..Ne kadar seyrek olursa büyümesi o kadar güzel oluyor.Buralarda nedense ot türü bitkilere pek önem verilmiyor.Aslinda o kadar cok kıymetli bitki var ki etrafımızda.. |
Alıntı:
Sn. Zekoş evet bilmediğimiz daha bir çok bitki var, bildiklerimizin de maalesef sizin dediğiniz gibi kıymetini bilmiyoruz, oysa ne kadar faydalı olduklarını göz ardı ediyoruz, üstelik te bildiğimiz ıspanaktan daha lezzetli ve değerli bana göre. Elinizde tohumu var ise bence değerlendirin, ben tohumları hiç ekmiyorum, ama tohumsuz da kalmıyorum, bir kök tohum için mutlaka bırakırım, olgunlaştıktan sonra dipten kesip bahçenin bir köşesine toprağa sağlam bir şekilde saplıyorum, bütün kış orada rüzgar, fırtına yağmur tohumları oradan oraya savuruyor. Kendi kendine ne zaman nerede isterse çimleniyor, çok sık olan olursa aralarından çekip seyreltiyorum, dediğiniz gibi seyrek olursa daha kuvvetli gelişiyorlar. |
1 Eklenti(ler)
Aynı bitkiden buralarda sahipsiz bir şekilde sağda solda yetişiyor .Bir akrabamın bahçesinde görmüştüm oda İstanbul ıspanağı demişti .Sirken kavurup yerdik ama bunu hiç denemedim .Bu resmini çektiğim bitki iş yerimizin arkasında kendi kendine çimlenmiş tohum alabilirsem ekip yetiştireceğim inşallah .Tarif için de çok teşekkür ederim.
|
Rica ederim sevgili sardunya18, yalnız o bitki biraz susuz kalmış sanırım o yüzden yapraklar biraz cansız ve ufak kalmış.
Dikkatimi çekti 4-5 kişiden İstanbul ıspanağı diye öğrenince, demek ki gerçekten bilindik bir bitki olduğu anlaşılıyor. Türkiye'nin her bölgesinde yetişen bu bitkiyi çok az kişi de olsa tanıyor olması beni sevindirdi. Bundan sonra umarım daha da çok yaygınlaşır. |
Tesadüfen gördüm, çok etkilendim.
1.Bu mevsimde ekilse çimlenir mi? 2.5 tohumunu İzmire göndermek isteyen birini tanıyor olabilirmisiniz:confused: Sevgiyle kalın :) |
Sn Jezebel, biz Nisan ayı sonunda ektik, ortaya çıkması 2-3 hafta sürdü. Hava ısınınca gelişim hızlandı. Bende kalan birkaç tohumu Şile'de bahçesi olan bir arkadaşıma verdim. Ekmediyse isterim geri.
|
Sevgili Ozlem A, istemeden araya girmiş oluyorum özür dileyerek, bence arkadaşınızdan geri istemenize gerek yok bende var, Sn. Jezebelin mesajını şimdi gördüm.
Sn. Jezebel, eğer isterseniz ben İzmire ulaştırabilirim, bu sene için biraz geç oldu ama denemekte fayda var, denemek için bir miktarını hemen ekersiniz geriye kalanlarını seneye ekersiniz. Özelden adres bilgilerinizi yazarsanız hemen ulaştırabilirim. |
2 Eklenti(ler)
İstanbul ıspanağı (Golden Silk Orach Mountain Spinach)
3. el hasadı yapıldı, temizlendi, iyice yıkanıp saplarını da temizledikten sonra bir poşeti çorbalık, iki poşeti yemeklik, böreklik doğranarak poşetlendi ve dipfrize kaldırıldı. Pazar günü küçük kız torunum geliyor, özellikle oğlum ıspanaklı böreğe bayılır. Eklenti 651632 Eklenti 651633 |
Sayın akçabardak,
Bir noktaya dikkat çekmek isterim: Parantez içinde belirttiğiniz Golden Silk, tohumu ticari dolaşımda olan başka bir dağ ıspanağı çeşidinin adı. Alıntı:
|
Alıntı:
Sn. birnefestoprak, bu bitkiyi sevgili Lonicera ile araştırmalarımızda, yabancı sitelerde bu isim adı altında geçtiğini gördük. İlk sayfada linkleri de var. Şimdi siz ticari dolaşımda olan başka bir dağ ıspanağı çeşidinin adı diye yazınca benim kafam karıştı:) Peki bu isim değilse nedir siz biliyor musunuz, biliyorsanız yazar mısınız ya da biraz daha açıklayıcı bilgi verebilir misiniz? Doğrusu nedir sizce. |
Aynı bitkinin dolaşımda olan birçok çeşidi var. Sizin tanıttığınız çeşidin tohumu, hikayesinden anladığımız kadarıyla, İstanbul çıkışlı. İstanbul Ispanağı diyorsunuz, bu yeterli ve güzel bir adlandırma bence.
Alıntı:
|
bu bitkinin ismi bilinemediğinden "İstanbul ıspanağı" adı birilerince verilmiş ama doğru bir tanımlama değil.
https://dergipark.org.tr/tr/download...le-file/476875 Selvi Sirken gerçek ismi. Dünyada bilinen ismi ise dağ ıspanağı. |
Yıllardır sağda solda görürdüm ama yendiğini bu sayfada okudum. Tohumları ve yapraklarından hemen emin oldum. Bilmediğimiz ne kadar çok şey var.
|
Merhabalar, Tohumlarından edindim bu mevsimde eksem olur mu? Balıkesir de bahçemiz.
|
Alıntı:
|
Çok teşekkür ederim.
|
Loputa
1 Eklenti(ler)
Bizim köyde ( ispir - Öztoprak) buna loputa denir. Çok arastırdım loputaya en yakın sitenizde bu bitkiyi buldum. Emin de olamadım. Ektim sadece bi tane çıktı. Yazın ekenlerden fotoğraf isteyip burda paylasacağım.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:36. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025