agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tarla Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/tarla-bitkileri/)
-   -   Tatlı Patates (https://www.agaclar.net/forum/tarla-bitkileri/28097.htm)

sakagun 21-05-2015 15:34

Üzüldüm. Yine de bir deneyeyim. Belki ufak da olsa patates elde ederim.

Biraz önce birini kızarttım. Patatesle havuç arası bir tadı var.

sakagun 21-05-2015 16:40

1 Eklenti(ler)
Patateslerin alt kısmının kaba değmemesi gerekiyormuş. Kürdanlarla destekledim.

bahcedenn 23-05-2015 12:11

Peki bu patatesin toprağa dikimi nasıl oluyor? Yumrunun tam ortasından filizlenmiş olan kısmı toprak üzerinde kalıp köklenmiş olan kısmı ise toprak altında olacak şekilde mi dikiliyor?

MeyveliTepe 23-05-2015 13:11

Filizler bir karış olunca diplerinden kopartılıp onlar da ayrıca suya konuyor, on gün kadar sonra sudaki flizler kökleniyor ve toprağa dikiliyor. Bu şekilde tek bir yumrudan onlarca filiz alınabiliyor. Bu yıl epey miktarda filiz yaptım, dikmek için yerlerini hazırlıyorum.

Hem yumrulardan filiz alırken, hem de filizleri köklendirirken sudaki çözünmüş oksijen miktarı çok önemli. Mutlaka buna göre bir düzenek kurulmuş olmalı.

nkutsay 27-05-2015 11:45

Koklenen filizlerin topraga alinma vakti geldi galiba. Normal patates gibi derine dikip bogaz dolduracak miyiz ya da domates fidesi gibi mi dikecegiz.

MeyveliTepe 27-05-2015 12:22

Domates fidesi gibi dikeceğiz.

sakagun 29-05-2015 11:30

3 Eklenti(ler)
Tatlı patateslerimden sadece filizli satın aldığımda gelişme var. Yanından bir filiz daha verdi. Bu filiz suya değdiği için kök atmaya da başladı. Patatesin kendisinde de kök oluşmuş.

sakagun 22-06-2015 10:33

2 Eklenti(ler)
Tatlı patateslerin son durumu. Sadece bir tanesini patatesten ayırarak diktim. Diğerlerinin yaprakları yeterince büyümediğinden patatesleriyle birlikte diktim.

mazda_ozan 23-06-2015 14:10

Migros ve Macrocenter da var. Kendisi birazcık pahalıdır. Malum ithal olarak geliyor.

elve 23-06-2015 23:18

yurt dışında kaldığım günlerde hiç ilgimi çekmedi,bir kere bile alıp denemedim
çok ta ucuzdu bir daha gidersem deneyeceğim .
nasıl pişir tarif verirseniz yapacağım...

SİMERA 29-06-2015 20:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 1380819)
Patateslerin alt kısmının kaba değmemesi gerekiyormuş. Kürdanlarla destekledim.

kaba değsede farketmiyor.Daha önce ki 4-5 kez çillendirme deneyimimden yola çıkarak söyleyebilirim.

Şu anda oldukça yapraklı biçimde balkonumda 2 yumrum var.Yaprakları kavurulup yeniliyor ama denemedim.Her ne kadar zamanı geçtiği söylensede deneyimlemek amacıyla fideleri ana gövdeden kopartıp çimlendirmeyi düşünüyorum.Bir ara resmini çekip eklerim.

Hem yurdumuza ithal gelen turuncu hem de Mersin de yetişen ve şahane lezzette reçel yapılan kırmızı tatlı patateslerden çimlendirmiş amatör olarak kırmızı patatesin tadını çok beğeniyorum.Hem tatlı yapılıyor hem de kızartıp öylece yeniliyor.

Muda 08-08-2015 10:49

Tatlı patatesi Fethiye'de görünce üç tane aldım. Çimlendirmek için biraz vakit geç. Özellikle benim gibi soğuk iklimde bulunanlar için. Patates gibi bekletsem ilkbaharda çimlendirebilirmiyim. Bir tanesi biraz yumuşamış. Mecburen onu suda bekletip filiz almaya çalışacağım.

redbullah 27-11-2015 04:59

Patates Tarlam

2 Eklenti(ler)
Sene başında Almanyadan bir tane yumru getirmiştim.Bunu çimlendirip bir kasaya diktim.İki gün önce hasadını yaptım.Az çıktı.Ya gübre eksikliği,ya da erken hasat ettim.

Eklenti 586808

Eklenti 586809

Jakin 27-11-2015 11:25

1 Eklenti(ler)
Tatlı patates deney masasındaki yerini aldı, avokadolara komşu oldu. ;)

Eklenti 586820

Sn. SİMERA'nın belirttiği gibi pembe / kırmızımsı bir renkte.

sakagun 28-11-2015 08:02

Ben yaklaşık 2 ay önce patateslerin birkaçını hasat ettikten sonra dallarını yeniden toprağa sokuşturdum. Tutacaklarını sanmadığımdan sulamadım bile. Hala canlılar. Şu an naylonla kapatılmış yükseltilmiş tarhtalar. Bakalım kışı atlatacaklar mı.

Hasat ettim dediğime bakmayın. Ceviz büyüklüğünde birkaç patates çıktı.

redbullah 01-12-2015 05:42

Sayın Jakin,bende çimlendirmek için çok uğraştım.Kalorifer sıcaklığı falan fayda etmedi.Ama ümidimi kesmedim.Bahar geldiğinde Nisan ayları sonuydu.Bir mucize gibi çimleniverdi.Herhalde gün ışığı uzunluğuyla mevsim sıcaklığıyla ilgili.Suda kalması zarar vermiyor.Sadece soğuktan koruyun.Birde suyunu sık tazeleyin.Çürüme,küf,mantar olmaması için,suya bir kaç damla Oksijenli su damlatın.Ya da üzerini az Bordo Bulamacı tozuyla hafif kaplıyarak,bir gazete kağıdına sarın,soğuk olmıyan serin bir ortamda saklayın.Buzdolabı sebzeliğine iki tane yumru koymuştum.Onlar öldüler.Balkonda sakladığım tek bir taneyi ekebildim.Nisanda sürgün vermeye başladı.On günde 20 cm.kadar oldular.Benim yumru iriydi,8-10 tane sürgün verdi.Bunları dibinden koparıp,suya koydum.Bir haftada sakal gibi oldular.Toprağa ekerken üçte biri dışarıda kalacak şekilde yanlamasına ektim.En sonda yumruyu ektim.Oda çimlendi ama hiç yumru yapmadı.Çeşitli kaynaklardan bilgi edindim.Toprağı kumlu olmalı.Bol Sun'i gübre istiyor ama Azot düşük olacak,Fosfor,bilhassa Potasyum fazla olacak.Organik gübre iyi gelmiyor.Sulamada düzenli olmalı.Sarmaşık gibi dallar uzatıyor.Bu dalları toprağa daldırma da yapsanız,kök yapıyor ama yumru yapmıyor.Belkide ben gübreyi yeterli vermedim ondan.Gübre olarak Çiçek Coşturan'ın Kaktüs tipini kullandım(Azot seviyesi düşük).Ekiminizde başarılar....
Esenlikler diliyorum...

Wallnut 02-12-2015 20:25

ABD de NC da çok sevilen satılan tatlı patetes yenen yumruların ekilmesiyle ve sürgünlerden elde edilen çeliklerden 15-20 cm kesilerek 2.3 yaprak bırakılarak dikiliyor.Böylece bir tarla tohum kullanmadan böyle ekiliyor.Hasat alımı ikiye bölünüyor.Makınayla hasat tan sonra çevre halkta kalanları topluyorlar.Kocaeli Metro da 4tl kg olarak satılıyor.

MeyveliTepe 02-12-2015 21:54

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi redbullah (Mesaj 1423594)
...
Organik gübre iyi gelmiyor.

Eklenti 587492

Kesinlikle organik gübre. Üstelik toprak bile yok. Detaylar yakında.

Güler 03-12-2015 10:23

Sizinkiler yine iyi olmuş, benim yetiştirdiklerim aynen havuç gibi oldular, şekline bakan patates olduğuna hiç inanmaz.

Jakin 03-12-2015 17:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi redbullah (Mesaj 1423594)
Sayın Jakin,bende çimlendirmek için çok uğraştım.Kalorifer sıcaklığı falan fayda etmedi.Ama ümidimi kesmedim.Bahar geldiğinde Nisan ayları sonuydu.Bir mucize gibi çimleniverdi.Herhalde gün ışığı uzunluğuyla mevsim sıcaklığıyla ilgili.Suda kalması zarar vermiyor.Sadece soğuktan koruyun.Birde suyunu sık tazeleyin.Çürüme,küf,mantar olmaması için,suya bir kaç damla Oksijenli su damlatın.Ya da üzerini az Bordo Bulamacı tozuyla hafif kaplıyarak,bir gazete kağıdına sarın,soğuk olmıyan serin bir ortamda saklayın.Buzdolabı sebzeliğine iki tane yumru koymuştum.Onlar öldüler.Balkonda sakladığım tek bir taneyi ekebildim.Nisanda sürgün vermeye başladı.On günde 20 cm.kadar oldular.Benim yumru iriydi,8-10 tane sürgün verdi.Bunları dibinden koparıp,suya koydum.Bir haftada sakal gibi oldular.Toprağa ekerken üçte biri dışarıda kalacak şekilde yanlamasına ektim.En sonda yumruyu ektim.Oda çimlendi ama hiç yumru yapmadı.Çeşitli kaynaklardan bilgi edindim.Toprağı kumlu olmalı.Bol Sun'i gübre istiyor ama Azot düşük olacak,Fosfor,bilhassa Potasyum fazla olacak.Organik gübre iyi gelmiyor.Sulamada düzenli olmalı.Sarmaşık gibi dallar uzatıyor.Bu dalları toprağa daldırma da yapsanız,kök yapıyor ama yumru yapmıyor.Belkide ben gübreyi yeterli vermedim ondan.Gübre olarak Çiçek Coşturan'ın Kaktüs tipini kullandım(Azot seviyesi düşük).Ekiminizde başarılar....
Esenlikler diliyorum...

Çok teşekkür ederim bilgiler ve dilekler için.. :)

Wallnut 04-12-2015 23:00

Sakarya Migros ta 4.95 tl kg satılmaya başlandı.<Serdivan AVM de.Sayın jakın Tatlı patetes yetiştirme metodlarından biride çelikle yapılandır.ABD NC da ikinci 3. tarlalar hep çelikle yapılandır.Yumru ile büyük tarlalarda ekonamik olmamaktadır.Hasatta 20 gün kadar farklılık yaratıyor sadece.eDiger iki şekli de uyguluyorsunuz zaten.

bahcedenn 05-12-2015 11:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1380737)
Filiz alıp ekmek düşüncesinde iseniz biraz geç kaldınız. Bu günlerde filizler ayrıca köklendirilmiş olarak hazır olmalıydı.

Yumrulardan filiz elde etmek için işlemlere ne zaman başlamalıyız?

redbullah 05-12-2015 12:45

Sayın Meyvelitepe,organik gübre konusunda haklısınız.Ben yanlış bilgi edinmişim.Ayrıca sitenizide zevkle takip ediyorum.( Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak. )Fırın konusunda epey bilgilendim...
Esenlikler diliyorum.

MeyveliTepe 05-12-2015 13:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1424509)
Yumrulardan filiz elde etmek için işlemlere ne zaman başlamalıyız?

Mart ortası gibi sıcak ve aydınlık bir ortamda başlanıyor. Işık için led ampuller iyi iş görüyor.

MeyveliTepe 12-12-2015 12:47

Tatlı patates ile ilgili küçük bir denemenin detayları burada.

Muda 14-12-2015 14:17

Belgrad'ta bir marketten bana göre farklı patetes yumruları aldım. O kadar araştırmama rağmen çiçek tohum vs. satan bir yer bulamadım. Aldığım patateslerden bir tanesi kırmızı renkli tatlı patates. Kırmızı patetesi bahara kadar nasıl saklayabilirim. Daha önce aldığım turuncu renkli ve kırmızı renkli olanlar buzdolabında bozuldular. Suyun içinde ise çimlenemeden çürüdüler.

Jakin 14-12-2015 14:32

Sn. Muda normal patatesleri evlerimizde buzdolabına koymuyoruz. Yani ben öyle yapıyorum. Serin, havadar ve karanlık bir yerde saklasanız bahara kadar. Belli bir süre sonra çimlenebilir bile belki.
Benim denemek için suya koyduğum patateste hiç bir gelişme yok. Keşke normal patateslerin yanında bekletseymişim diye düşünmüştüm geçen gün.

MeyveliTepe 14-12-2015 16:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jakin (Mesaj 1426396)
Sn. Muda normal patatesleri evlerimizde buzdolabına koymuyoruz. Yani ben öyle yapıyorum. Serin, havadar ve karanlık bir yerde saklasanız bahara kadar. Belli bir süre sonra çimlenebilir bile belki.
Benim denemek için suya koyduğum patateste hiç bir gelişme yok. Keşke normal patateslerin yanında bekletseymişim diye düşünmüştüm geçen gün.

Gazete kağıdına sarın, sıcaklığı 15 derece, karanlık bir yerde muhafaza edin. 13 derecenin altında kalırsa ölür, daha yüksek ısıda da çimlenmeye çalışır. Mart ortası gibi çimlendirme süreci başlayabilir.

sakagun 09-03-2016 07:39

1 Eklenti(ler)
Bu sene erken davranayım dedim.
Metro marketten aldığım iki patates 1 kilodan fazla olunca yarıdan keserek kullanmayı, aradan parça çıkararak yemeyi düşündüm. Google amcaya sorduğumda patatesleri yarıdan keserek köklendiren başka kişilerin de olduğunu gördüm. Bakalım sonuç ne olacak?

Jakin 09-03-2016 09:46

1 Eklenti(ler)
46 no.lu mesajdaki tatlı patatesim köklendi ve epeyce yaprak çıkardı, hala suda ıslı duruyor.

Eklenti 605264

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025