16-10-2012, 22:07
|
#19
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet Tugcular
tarlaya kışlık yem bitkisi olarak fiğ ekmeye karar vereceğim gibi görünüyor.
çünkü bütün araştırmalarım hep bu yönde sonuçlanıyor.
eylül sonu ekilip, en geç nisan sonunda biçilip, balya otu olarak değerlendirilebilecek, en uygun fiğ çeşidi nedir?
hangi fiği eksem acaba! ne tavsiye edersiniz?
kışlık fiğ ekip yetiştirenlerin, tecrübe sahiplerinin, tavsiyeleri ve görüşleri benim için daha kıymetli olacaktır.
NOT:
fiğ den sonra mayıs da tarlaya, yem bitkisi olarak sılajlık mısır ve soya ekmeyi planlıyorum.
|
Sizin düşündüğünüzü biz Denizli'de uyguluyoruz. Kışlık fiğ olarak biz Macar Fiği ekiyoruz, soğuğa yerli fiğden daha dayanıklı olduğu için. Genellikle de çiçeklenince biçip balya yapıyoruz. Bu da bizim buralarda mayıs ortalarını buluyor. Hasattan sonra da ikinci ürün olarak silajlık mısır ekimi yapıyoruz ve fiğ tarlayı hem fazla yormadığından hem de gübrelediğinden iyi bir silaj hasadı da mümkün oluyor. Yalnız sadece fiğ tohumu ekmeyip içine 1/3 gibi tahıl (arpa, yulaf, buğday vs.) katıp ekim yapın. Hem daha çok balya alırsınız hem de fiğler bu tahıllara sarılarak daha bol ot verimi yaparlar, sade ekmeyi sadece tohum almak için ekerseniz düşünün. Hasattan sonra da ikinci bir ürün deneyebilirsiniz..
|
|
|