agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tarla Bitkileri
(https)




Beğeni Düzeni245Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-03-2015, 11:04   #1
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster

komsunuzun koyunde/yoresinde ve civar koylerde bu bitkinin belli bir amacla (bir ihtimal yaygin olarak bilinen bir eksili, etli ve sulu yemek yapiminda, corba yapiminda ya da yumurtayla kavrularak vs) kullanilagelmis olabilecegini soyleyebilirim.

Siz her sene tohumdan ekiyorsunuz, degil mi?

Komşum bu bitkiden sık sık kayganasını ve gözlemesini yapardı, altlı üstlü oturduğumuz için balkondan bana seslenirdi hadi çayı koy kaygana yaptım deyip çayla birlikte tüketirdik ve nasıl yapıldığını bana da öğretmişti rahmetli.

Ben de çorbasından tutun kavurmasını, böreğini, kayganasını aklınıza ne gelirse yakıştırdığım her türlüsünü yaptım.

Evet bu bitkiyi hiç ara vermeden her sene ekiyorum, ben ekmesem bile bazen unutuyorurdum ekmeye dökülen tohumlarından bulunduğu yerde tekrar çıkardı sayın birnefestoprak. Ama her sene mutlaka 2 kök tohum için bırakırım ne olur ne olmaz biri kırılırsa diğeri kalır diye.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2015, 23:03   #2
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,544
Galeri: 37
3 sene önce yetiştirdiğim, kırmızımsı-mor yapraklı çeşit de zannedersem aynı aileye mensup. Kırmızı Dağ Ispanağı ismiyle gelmişti. Tohum, yaprak yapısı ve bitki gelişimi çok benziyor. Magenta Magic Orach da olabilir. 150 cm kadar boylanıp, bir sürü tohum oluşturmuştu. Gençlik dönemlerindeki halleri:


Name:  DSCN5456.jpg
Views: 4306
Size:  60.0 KB


Name:  DSCN6091.jpg
Views: 4459
Size:  70.5 KB

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2015, 13:19   #3
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola Mesajı Göster
3 sene önce yetiştirdiğim, kırmızımsı-mor yapraklı çeşit de zannedersem aynı aileye mensup. Kırmızı Dağ Ispanağı ismiyle gelmişti. Tohum, yaprak yapısı ve bitki gelişimi çok benziyor. Magenta Magic Orach da olabilir. 150 cm kadar boylanıp, bir sürü tohum oluşturmuştu. Gençlik dönemlerindeki halleri:


Eklenti 540070


Eklenti 540071
Sayın heyyamola sormak şimdi aklıma geldi, 3 sene önce yetiştirdiğim demişsiniz, peki şu an ekmeye hala devam ediyormusunuz... ediyorsanız tohumunu etkinlikte paylaşmayı düşünürmüsünüz? paylaşırsanız çok mutlu olurum ne güzel ikisi bir arada kırmızı ve yeşil neden olmasın... sormak istediğim bir soru daha tohumu size nereden gelmişti? Teşekkürler Selamlar.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2015, 17:29   #4
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,544
Galeri: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak Mesajı Göster
Sayın heyyamola sormak şimdi aklıma geldi, 3 sene önce yetiştirdiğim demişsiniz, peki şu an ekmeye hala devam ediyormusunuz... ediyorsanız tohumunu etkinlikte paylaşmayı düşünürmüsünüz? paylaşırsanız çok mutlu olurum ne güzel ikisi bir arada kırmızı ve yeşil neden olmasın... sormak istediğim bir soru daha tohumu size nereden gelmişti? Teşekkürler Selamlar.
Sn tturt, 3 yıl önceki etkinlikte paylaşmıştı. Ertesi seneki etkinlikte çoğaltıp paylaşmıştım. Daha sonra yetiştirmedim. Bu sene yetiştirip, kısmet olursa tabii ki paylaşırım.

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2015, 20:42   #5
Ağaç Dostu
 
kaknus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 249
Bu yıl tohum paylaşım etkinliğinden gelen İstanbul ıspanağını ekip yetiştirdim.Birkaçı tohumluk bırakıp kalanlarını topladım ve geleneksel usülde mısır ununa bulayıp kızarttım.Nefis oldu.Gönderen arkadaşa teşekkür ediyorum.
Name:  IMG_0131.jpg
Views: 4037
Size:  27.1 KB
Bu arada ilginç bir bilgi edindim. Annem bitkiyi görünce tanıdı.Eskiden tarllarda kendiliğinden yetiştiğini ve "tüylü hoşguran " olarak adlandırdıklarını söyledi.Kızartıyor veya ıspanak gibi yemeğini yapıyorlarmış.

kaknus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2015, 20:59   #6
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kaknus Mesajı Göster
Bu yıl tohum paylaşım etkinliğinden gelen İstanbul ıspanağını ekip yetiştirdim.Birkaçı tohumluk bırakıp kalanlarını topladım ve geleneksel usülde mısır ununa bulayıp kızarttım.Nefis oldu.Gönderen arkadaşa teşekkür ediyorum.
Eklenti 547268
Bu arada ilginç bir bilgi edindim. Annem bitkiyi görünce tanıdı.Eskiden tarllarda kendiliğinden yetiştiğini ve "tüylü hoşguran " olarak adlandırdıklarını söyledi.Kızartıyor veya ıspanak gibi yemeğini yapıyorlarmış.
Sayın kaknus yılın ilk ürününü yetiştirip ve yemeğini bizimle paylaşmanıza öyle mutlu oldum ki anlatamam. Afiyetler olsun, ayrıca annenizin hatırlamasına da çok sevindim, tekrar sofralarımızda yer alması beni çok mutlu etti. Saygılar

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025