agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tahıllar, Kuru Bakliyat, Pilav, Makarna (https://www.agaclar.net/forum/tahillar-kuru-bakliyat-pilav-makarna/)
-   -   Pilav (https://www.agaclar.net/forum/tahillar-kuru-bakliyat-pilav-makarna/9492.htm)

papatyam 08-07-2008 09:15

Pilav
 
Annemin dün yaptığı ve benim çok beğendiğim pilavın tarifini sizler ile paylaşmak istedim.

Malzemeler:
1 tavuk göğüsü
1 büyük kuru soğan
1 büyük havuç
yarım kilo pirinç
yarım çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:)
tavuk küçük küçük doğranır, havuç rendelenir ve soğanlar uzunlamasına doğranır hepsi bir güzelce haşlanır, ayrı bir tencerece pirinç kavrulur ve haşlanan malzemenin içine katılır 10 dakika kısık ateşte pişirilir ve afiyet ile yenilir.

osmann 04-09-2008 16:30

Pilav için sadece küçük bir iki tüyo da benden. Pirinci sıcak tuzlu suda bekletin biiir, Kavururken süreyi uzun tutun ve bir bardak pirince bir buçuk sıcak su ekleyin. Bazı pirinçler daha fazla su çekebiliyor. Bu kadarcık işte. Bir de asla sokak pilavcılarından yemeyin. Benim rüyamdı çünkü buralarda yok. İstanbul a gisince ilk işim nohutlu pilav(özellikle sokaktan) yemek oldu. Ama sonuç hüsran çünkü asla ev pilavının lezzeti yok.

highalltime 04-09-2008 16:58

Bugün annem tavuklu pilav yapıcak, sabırsızlanıyorum:)

kuzen38 05-09-2008 20:53

ben Risotto olayına el attım yıllardır, pilavla ilgilenmiyorum :D

Genede domatesli pilavın üstüne tanımam bu alemde :)

Mahmut Leventoğlu 05-09-2008 22:30

Pirinç pilavı benim için ikinci planda. İllada bulgur pilavı derim. Hele birde( yöresel ) hürmeli pilav olursa değmeyin keyfime ve lezzetine.

Dilerseniz tarifinide yaparım. Hem çok basit hemde çok lezzetlidir. Gerçi yöresel yemekler başlığında tarif etmiştim. :))

eylems 06-09-2008 00:11

Pilav bizim ana yemeğimizdir. Bizim yörede ( Kastamonu/ Tosya) pilav yemeyince doyduğumu anlamıyorum diye bir tabir vardır. Hatta '' Bize Tosya'lı derler pilavla keşkek yerler '' diye sözde dillerdedir hep. Pilavı Sarıkılçık cinsi Tosya pirinci ile sade yapın et suyunu aratmayacak lezzeti alacaksınız. Her nekadar et suyu kullanılmasada bizim yörede pilavın üstüne hafif sulu haşlama et dökerek tüketirler. Biraz canice ama, avlanmış keklik ve tavşan eti ile yapılan pilavların tadı hala damağımda.

petulya 13-09-2008 12:56

Arkadaşlar sade pilavın lezzetlisi hangi prinçle yapılır?. Bundan 3-4 yıl önce şok marketinden aldığım bir princin lezzetini hala daha hiçbir prinç te bulamadım. Kısa süre sonra bu prinç raflardan kayboldu..Şimdi hatırlamıyorum neydi..

Bilirsiniz princin lezzetli olanının damağınızda bıraktığı kendine has rahiyası vardır. eğer böylesine rastlarsanız yedikçe yemek istersiniz..

Şu sıralar böyle prinçten satan süpermarket markaları var mı?
Açık çuvallarda yapılan satışlara pek güvenmiyorum çünkü prinçin iyisini **** tavsiye edileni, fiziksel görüntü ve kokusundan tanıyacak kadar bilgiye sahip değilim..

Bilenler lütfen bilgi versin...Teşekkürler...

limon 13-09-2008 22:20

Gönen Baldosu güzel olur diye biliriz ama kişiye göre değişebilir. Herkesin damak tadı farklı. :)

Geçenlerde İstinye Park'taki Günaydın Rest. çok lezzetli bir pilav yedim. Aslında adı pilav içinde yok yok, tek bir öğün olarak yenilebilir.

Genelde en çok pişirdiğim pilav havuçlu bezelyeli pilavdır. (Bezelyeleri mevsiminde alıp buzluğa atıyorum) Hem renkli oluyor, hem bahaneyle sebze de tüketiliyor.

Restorandaki aynı bezelyeli havuçlu pilav gibiydi ama içinde domates te vardı ayrıca çok küçük doğranmış lokum gibi yumuşak et parçaları ve nohut :) Yok yok yani içinde. Bu kadar karışık yemek türlerini pek sevmememe rağmen pilavı çok lezzetli buldum. O günden beri bezelyeli havuçlu pilav pişirirken içine bir de orta boy domates doğruyorum. Gerçekten güzel oluyor.

derya Derya 29-10-2008 19:10

Ben basmati pirinci kullanıyorum. Pilavı tane tane oluyor, şekli şemali de pek hoş; tavsiye ederim. Bir püf noktası da benden pilavın daha beyaz olmasını istiyorsanız pişerken içine 1 çay kaşığı limon suyu koyun. Eğer sarı bir pilav istiyorsanız ise bir tutam kaliteli zerdeçal koyabilirsiniz.

ebrub 29-10-2008 22:48

Osmann ve Derya Derya'nın uyguladıklarını yapıyorum aynen ben de.Bir farkla ama, pirincin üzerine sıcak suyu dökünce, 1 tane de defne yaprağı ekliyorum, pişince çıkarıyorum. Hoş bir rahiya veriyor,tavsiye ederim.

Güler 30-10-2008 03:17

Bizim evde de pilavın her türlüsü pişer, ve mutlaka aranır. Eğer zeytinyağılı pilav (iç veya sebzeli) yapmayacaksam, mutlaka tereyağ kullanırım. Rahmetli annem tereyağını da evde yapar ve bizlere de dağıtırdı.
Ben de şu bahçe işlerine dalmadan önce bayağı yaptım, ama şimdilerde tembelliği ele aldığımdan Pınar veya Sütaş'ın tereyağını kullanıyorum. Ama şunu itiraf edetim ki evde yapılan tereyağ, çok daha güzel, çünkü ayranını iyice ayırabiliyorsunuz.
Bulgur pilavının haricinde kullandığım pirinç, Gönen Baldo'dur. İri dişli ve tane tane dökülür.
Sizler Marketlerde Gökbayrak adı altında da bulabilirsiniz.
Pirinç pilavını yerine göre sade, iç bademli, erişteli, ve domatesli olarak.
Çilav adı altındaki, yasemin pirincini de pulbiber ve bol dereotlu, bazen de karidesli yapıyorum.
Balık pişirdiğimde, eğer yanında sarmısaklı patetes yapmıyorsam, karidesli çilavı menüye eklerim.
Bulgur pilavını ise meyhane pilavı dedikleri usulde, hafif acılı, minik kuşbaşı etli ve sebzeli olarak yaparım.

Adalet Yağcı 30-10-2008 08:25

Merhabalar, ben yıllar önce Çorum Kargı dan piriç getirtmiştim, öyle çok gösterişli değildi, orta irilikte biraz tombulumsu, üzerinde ince ince kırmızı çizgileri olan bir pirinçti.
Bu pirincin lezzetini başka hiç bir pirinçte bulamadım, tekrar getirtmekte kısmet olmadı ne yazıkki.
Pirinci pişirmeden bir iki saat önce mutlaka tuzlu sıcak suda bekletirim, süzerken iyice yıkarım, ve orta ateşte piriçler birbirine yapışır gibi oluncaya kadar kavururum, kesinlikle sıcak su kullanırım, pirinci ve suyu hiç ölçmem, kavrulan pirincin üzerine bir parmak çıkıncaya kadar su ilavesi, hemen hemen tam gelir.

Birde bademli tavuklu pilav varki, çok güzel olur.
İki adet tavuk budunu(göğüste olabilir) haşlayıp, kemiklerinden ayırarark didiklenir, bir su bardağı dolusu kabukları soyulup hazırlanmış tuzlu badem, bir kaşık tereyağında kavrulur, sonunda didiklenmiş tavuk parçalarıda ilave edilerek biraz daha çevrilir, püf noktası baharatlarında,
Karabiber, Tarçın, Yenibahar, çok az kimyon, çok az kırmızı biber karışımı(bir yemek kaşığı kadar)tavukların üzerine ilave edilerek altı söndürülür.
Pişen pilava bu harç karıştırılır, üzerine yarım demet ince kıyılmış maydanoz serpilerek karıştırışlıp pilav demlenmeye bırakılır.

Seveceğinizi umuyorum, afiyet olsun.

Cumhur Tonba 30-10-2008 08:29

Eeee. Bu evlerde pilav pişer.
Elbet biraz da bize düşer.

Ellerinize sağlık.

Adalet Yağcı 30-10-2008 08:57

Tabii ki düşer, Sevgili Cumhur, afiyet olsun.

eylems 30-10-2008 09:32

Sayın Adalat Yağcı, Çorum Kargı'dan getirtiğiniz pirincin cinsi; tarifinize göre sarı kılçık.

Doğal Doğa 30-10-2008 09:35

Arkadaşlar iyi ki bu sayfayı ramazan da okumamışım. Şimdi öğle yemeğini iple çekiyorum. Bu ne zevkli tarifler, insanın herbirine kaşık sallayası geliyor. Teşekkür etmek lazım emek verenlere...

Adalet Yağcı 30-10-2008 09:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylems (Mesaj 307946)
Sayın Adalat Yağcı, Çorum Kargı'dan getirtiğiniz pirincin cinsi; tarifinize göre sarı kılçık.

Ben bu pirinci nerede bulabilirim bir fikriniz varmı, Mersin'de bir sürü büyük market var ama ne yazıkki, satılan ürünler doğru dürüst isimlendirilmiyor.
Hangi yörenin olduğu, yöresel isimleri de verilse ulaşmak daha kolay olur.

İki sene önce de Konya Ermenek ten gelen kuru fasulye almıştım, fevkalade lezzetliydi, Fasulye deyince akla Erzincan ve Malatya gelir ama, bu gerçekten çok güzeldi, çok iri değildi, dermason cinsiydi, şimdi bulamıyorum aynı fasulyeden.
Pilav kuru fasulyesiz olurmu hiç?

eylems 30-10-2008 10:14

Aslı Tosya pirincidir ama Kargı ile Tosya arası çok yakın aynı pirinci Kargı'da da bulmak mümkün. İsterseniz size yardımcı olabilirim.( Memleketim Tosya)

Adalet Yağcı 30-10-2008 10:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylems (Mesaj 307976)
Aslı Tosya pirincidir ama Kargı ile Tosya arası çok yakın aynı pirinci Kargı'da da bulmak mümkün. İsterseniz size yardımcı olabilirim.( Memleketim Tosya)

Çok sevinirim, Sevgili Eylems,
Nasıl halledebiliriz bu konuyu? İsterseniz özelden mesajlaşalım.

Cumhur Tonba 30-10-2008 11:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylems (Mesaj 307976)
Aslı Tosya pirincidir ama Kargı ile Tosya arası çok yakın aynı pirinci Kargı'da da bulmak mümkün. İsterseniz size yardımcı olabilirim.( Memleketim Tosya)

Kastamonu'da ortaokulu okurken okul olarak hababam sınıfı ve çeşitli eğlenceler düzenlemiş ve Kastamonu'nun ilçelerinde turneye çıkmiştık. 67 yıllarıydı. 41 sene geçti. Tosya'da yediğim piriç pilavının tadını hala unutamıyorum. O kadar mı lezzet olur?

eylems 30-10-2008 11:05

Hepinize toptan göndereyim mi?;) ( Ortaklaşa sipariş olarak:dilli:)

Adalet Yağcı 30-10-2008 11:23

Neden olmasın, pirinç te bir bitki neticede değilmi :p

eylems 30-10-2008 11:31

Ya da çeltik göndereyim siz kendi pirincinizi yetiştirin. Kovada nilüfer oluyor da pirinç niye olmasın;)

praecox 30-10-2008 12:02

Bir zamanlar Bersani pirinci vardı. Bakıyorum artık bu çeşit telafuz dahi edilmiyor.
Basmati yerine de acem pirinci denen cilo olurdu. Bunun yerini tadsız tuzsuz jasemin türleri satılmakda.

Zaten Baldo gibi pirinçlerin de unlanmasın diye hangi polimer yağ asitleri ile kaplandığını bilmek dahi istemiyorum

eylems 30-10-2008 12:50

Çok eskilerden kalma bir fabrikada; bazen kendi hakkımıza düşen çeltiği, bazende bir tanıdığımın çeltiğini döğdürüyorum. Unlu unlu aldığım için çok şükür ki pirincin kaplandığı yağ asitlerine pek maruz kalmıyorum. ( Sarı kılçık bitince Gökbayrak' a birkaç kez madur olmuşluğum oldu.)

ebrub 30-10-2008 17:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylems (Mesaj 308018)
Hepinize toptan göndereyim mi?;) ( Ortaklaşa sipariş olarak:dilli:)

Sn.Eylems ben de talibim bu pirince...

petulya 30-10-2008 17:47

Eylems denemek için bende sipariş verebilirim..Ama şu evdeki prinç stoklarını bir tüketelim haber vericem..

derya Derya 30-10-2008 20:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 308042)
Bir zamanlar Bersani pirinci vardı. Bakıyorum artık bu çeşit telafuz dahi edilmiyor.
Basmati yerine de acem pirinci denen cilo olurdu. Bunun yerini tadsız tuzsuz jasemin türleri satılmakda.

Zaten Baldo gibi pirinçlerin de unlanmasın diye hangi polimer yağ asitleri ile kaplandığını bilmek dahi istemiyorum

Sevgili Preacox acaba basmati pirinci içinde aynı polimer yağ asidi ile kaplama yapılıyor mu?
Bu pirincin kendine has hoş bir kokusu var acaba işleme maruz kalmadığından mı yoksa tam tersi midir?

Adalet Yağcı 30-10-2008 21:27

Bu gün, bütün Mersin'de Tosya sarı kılçık aradım, yoktu.
Bir yerde Maraş pirinci buldum, sarı kılçığa çok benziyordu, yarım kg. aldım, akşamda pişirdim, çok daha pahalıya aldığım baldo pirinçlerden daha lezzetliydi.
Yarın gidip kışlık pirincimi almayı düşünüyorum, aldığım yere az gelmiş bitebilirmiş.

Cumhur Tonba 30-10-2008 21:28

Çeltik ekim yerine yakın olan arkadaşlar çeltik olarak alıp, sadece kabuklarını soydurarak kullanabilir. (Dış kabuk) Bu da sağlıklı bir alternatifdir. Bence.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025