agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Sürüngenler ve Diğerleri (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=67)
-   -   Kaplumbağa (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3830)

beyaz melek 28-03-2007 15:36

Kaplumbağa
 
KAPLUMBAĞALAR

Kaplumbağalar, omurgalı hayvanlardır. Hayvanlar aleminde; sürüngenler sınıfında yer alırlar.
Kaplumbağalar akciğer solunumu yapmaktadırlar. Akciğerler anatomik olarak sırta doğru yerleşmiş ve kabuğa yapışmış şekildedir. Diğer hayvanlarla karşılaştırıldığında kürek kemiği karın tarafında görülmektedir. Göğüs kafesleri yoktur. Boyun omurları hareketli sırt ve bel omurlarının kuyruğa kadar kabukla kaynaşmış olduğu görülmektedir. Yemek boruları S şeklinde kıvrımlıdır. Tek delikten gaita ve idrar atarlar. Korktukları zaman kakalarını yaparlar. Normal kakaları zeytin çekirdeğine benzer. Dolaşım sistemleri dört gözlü kalp tam vücudun ortasına yerleşmiştir.
Kaplumbağaların başı vücutlarına oranla çok küçüktür. Ağızları bir kuşun gagasına benzer. Dişlerin yerini sert ve kesici yapıda boynuzsu bir tabaka almıştır. Kaplumbağalar, bununla besinlerini yakalar ve parçalarlar. Dil kısa ve yumuşaktır.
Ayaklarına gelince, bunların uçlarında beşer parmak vardır, karada ve bataklıklarda yaşayan kaplumbağalarda bunlar hareketlidir. Uçlarındaki tırnaklar kıvrık ve serttir. Bataklıklarda yaşayan kaplumbağalarda birbirleriyle bir zar aracılığıyla birleşmiş küreğe benzer bir durum almıştır. Bunların arka ayak parmaklarının sayısı dörttür. Deniz kaplumbağalarında ise parmaklar bitişiktir. Bu yüzden parmaklar tek başlarına hareketsizdirler.
Kaplumbağalar yumurtlama yolu ile ürerler. Yumurtalar genellikle yuvarlaktır. Dişi kaplumbağa yazın yumurtlar. Bunları nemli toprakta arka ayaklarıyla oyduğu bir çukurun içine bırakır. Sonra yabancı hayvanlar ve insanlar almasın diye yumurtaların üzerini toprak ile örter. İki ay dolmadan yavrular yumurtadan çıkar, kendi kendilerine beslenirler.



YAŞADIKLARI ORTAMA GÖRE ÜÇ GURUPTA TOPLANIRLAR
1- Kara Kaplumbağaları
2-Tatlısu Kaplumbağaları
3-Deniz Kaplumbağaları

ÜLKEMİZDE BULUNAN KAPLUMBAĞA TÜRLERİ

1- Mahmuzlu Akdeniz kaplumbağası

2- Hermen kaplumbağası
3- Benekli kaplumbağa
4- Çizgili kaplumbağa
5- Fırat kaplumbağası
6- Sini kaplumbağası
7- Yeşil kaplumbağa

8- Nil kaplumbağası
Kaplumbağalar eski jeolojik zamandan beri yaşayan hayvanlar olup 200 -300 milyon yıl öncesinden günümüze kadar nesillerini devam ettirmeyi başarmışlardır.
Çevre kirliliği diğer canlılar gibi, kaplumbağaların nesillerini de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya getirmiştir. Ülkelerdeki bilinçsiz ve plansız şehirleşme, tarlaların ve ormanların azalması kara kaplumbağalarının yaşama ortamlarını ve yumurta bıraktıkları yerleri yok etmektedir. Bunun yanında orman yangınları da benzer, olumsuz etkiler yaratmaktadır. Evsel ve sanayi artıklarının arıtılmadan ırmak, göller ve denizlere akıtılması tatlı su ve deniz kaplumbağalarının ölümlerine yol açmaktadır.

Kaplumbağalar halkımız arasında TOSBAĞA olarak da isimlendirilmektedir.

Evlerinde kaplumbağa besleyen insanların kaplumbağalar hakkında yeterli bilgiye sahip olmamaları, kaplumbağaların yaşamlarına zarar vermektedir.

malina 28-03-2007 15:43

Kaynak yazmayı unutmuşsunuz...

beyaz melek 28-03-2007 15:58

Birçok kaynaktan yararlanarak derledim. Biraz toplama oldu ama bilgilendirici olmuştur umarım :) Kaynak yazmayıda bu nedenle gerekli görmedim.

bademagacı 28-03-2007 19:17

kara kaplumbağasının kaç yaşında olduğunu nasıl hesaplarız?

limon 29-03-2007 22:22

Kaplumbağalara neden tosbağa dendiğini TRT 1 de gezelim görelim programında seneler önce izlemiştim ve çok şaşırmıştım. Sizinle de paylaşmak isterim. Çiftleşme zamanı geldiğinde erkek kaplumbağa dişiye hızlı bir şekilde çarpıyor (tosluyor) . Ve uzun süre aynı hareketi (kur) yapıyor.
Bu yüzden de adına halk arasında adına tosbağa deniyormuş.

sonsuz ışık 30-03-2007 10:07

Türkiyede kaç tane kaplumbağa türü vardır?

malina 30-03-2007 10:39

Birkaç kaynak olabilir ama yine de yazılması gerekir. Sizin yerinize ben ikisini yazayım...

http://tr.wikipedia.org/wiki/Kaplumba%C4%9Fa

http://www.onlinebilgiler.com/hayvan...akkinda-bilgi/

Bekir S. 31-03-2007 11:30

bende iki singapur kaplumbağası var ( bu isim hatalıymış ama ben böyle biliyordum) biraz bilgi vereyim
Önemli bilgiler
* Genç kaplumbağaların beslenmelerinde yüzde 40 protein, yüzde 60 bitki dengesi kurulmalı. Yetişkinler ağırlıklı olarak

* İdeal akvaryumlar için suyun yüksekliği kapluşun bağa uzunluğunun 1.5, 2 katı, akvaryumun uzunluğu yine bağa uzunluğunun 4-5 katı olmalıdır.

*Kaplumbağalar sadece bakımları yetersiz geldiğinde değil, strese girdiklerinde veya korktuklarında da hastalanabiliyorlar.

*Kaplumbağalar için ideal su sıcaklığı 23 ila 30 derece arasında olmalıdır. Genç veya hasta kaplumbağalarda suyun sıcaklığı yüksek tutulmalıdır.

*Hasta kaplumbağalarınızı mutlaka veterinere götürün.

*Kaplumbağanızı yeni aldıysanız bırakın ilk zamanlar yaşam alanını keşfetsin. elinize aldığınızda havada tutmayın, bir elinizle alt bağasına destek verin. havada "yüzmeyi" sevmiyorlar çünkü ve strese giriyorlar.

Öneriler

1) Haşlanmış yumurtanın kabuğunu bir gün kadar suda bekletin. Elde ettiğiniz bu suyu kaplumbağaların suyunun içine koyun ve onlara da ara öğün olarak haşlanmış yumurta akı verin. Kabuğu için gerekli kalsiyum ve proteini böylece temin edebilirsiniz. Kabuk yumuşamasına da iyi geliyor, deneyimlerimle sabittir.(Kabuklu su formülünü bitkilerinize de uygulayabilirsiniz).



2) Cinsiyetini belirlemek için kabuğunun altındaki yuvarlaklara bakın. Yuvarlaklar küçük ve seyrekse dişi, büyük ve yoğunsa erkektir. Ayrıca erkek kaplumbağalar daha güzel olur.



3) Fesleğene bayılırlar. Bir küçük saksı fesleğen hem evinize renk katar hem de ara ara kaplumbağalarınızı besleyebilirsiniz.



4) Kaplumbağalarda bulunan bir çeşit bakteri insan sağlığını ciddi şekilde etkiler. Suyuna, kabına ve kaplumbağanıza dokunduktan sonra, ellerinizi bol sabunlu suyla mutlaka yıkayın!
5) Yuvalarına mercan koymayın. Kabuklarını zedeler.
6) Kaplumbağalarınızı güneşlendirirken yuvalarının bir kısmı gölge de olmalı ki istedikleri zaman orada serinleyebilsinler.
DAHA FAZLASI İÇİN KAYNAK
http://www.hepsievcil.com/app/Foruml...f=30&BRef=8495

arjinin 10-04-2007 08:41

...

Volkan 23-04-2007 21:50

1 Eklenti(ler)
Bu fotoğraf çok hoşuma gidiyor. Bu arada türü Testudo graeca (Kara kaplumbağası)

Ophrys 28-04-2007 15:56

Bunlar bahçedeki kaplumbağalar mı?

limon 28-04-2007 19:42

2 Eklenti(ler)
Bugün sebze bahçemizdeki rokaların için kocaman bir kaplumbağa gördük. Oğlum elleriyle besledi (marul yapraklarıyla) ve fotoğrafladı...
Eklenti 9917
Eklenti 9918
Acaip iştahlıydı. Bir ısırışta yaprağın yarısını yiyordu...

Volkan 28-04-2007 21:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adabayrakoglu (Mesaj 99446)
Bunlar bahçedeki kaplumbağalar mı?

Hayır. Evka-3 tepelerinde gördüm. Annesiyle gezintiye çıkmış:p

Bekir S. 04-05-2007 09:38

3 Eklenti(ler)
Bunlarda benim akvaryumdaki kaplumbağalarım elimle besliyorum.Hiç kaçmazlar en çok sevdikleri kıyma,karasinek,yumurta beyazı,marul,feslayan ve benim parmağımı ısırmak.Isırdıklarında havaya kaldırıyorum ama resimleyemedim malesef.

beyaz melek 09-05-2007 16:08

Arkadaşlar sizlerin kaplumbağalarınızı gördükce imreniyorum.
Çok seviyorum kaplumbağaları. Geçmiş zamanlarda çok heves edip kaplumbağa almıştım bakabileceğimi düşünüyordum, aldığım yerden eve getirene kadar kabuğu zedelenmişti çok geçmeden ölmüştü. Ogün bugündür birdaha kaplumbağa alıpta tekrar beslemeye cesaret edemiyorum.
Kaplumbağa sevgimi billolarla aksesuarlarla gidermeye çalışıyorum.
Burda sizin beslediğiniz kaplumbağaları gördükce inanın imreniyorum sizlere ve çokda seviniyorum bukadar çok kaplumbağa sever olduğuna.

Bekir S. 09-05-2007 18:26

Sevgili beyaz melek.Gerçekte çok hareketli ve sevecen
hayvanlar.Akvaryumcular pazarlamak için iki santimlik suyun içindeki fanusta satıyolar. Birde ortaya palmiye oh ama hayvanlar mutsuz siz onları derin bir akvaryuma atın.Yapay bir ağaç ve dinlenmek için bir ada sonra geçin seyredin.Seyri cümbüşü.:))

lizard 09-05-2007 19:35

Bizim de var bir İdris kaplumbağamız. Tatlı suda yaşayan yeşil renkli olanlardan. Kendisini aldığımızda avuç içi kadardı. Neredeyse 15 senedir bizimle yaşıyor. Kocaman oldu. 2 - 3 senede bir akvaryumunu büyütüyoruz. Yakında onun için özel bir havuz yapmamız gerekebilir diye düşünüyorum.
Arada sırada küveti yarıya kadar doldurup içine bıraktığım olmuştu. Pek hoşuna gidiyor o zaman. :)
Belki de ilerde bir akarsuya falan bırakırım kendisini :) Özgür kalsın diye.

Bu arada kara kaplumbağalarına çok dikkat edin. Bunlar yerlerde süründükleri için çoğunlukla boyunlarının alt kısmı ve kollarının kabuklarından çıkan yerdeki yumuşak derinin olduğu yerlerde bol miktarda kene olabiliyor. Derisindeki büzüşmelerden dolayı ilk bakışta hemen farkedilmeyebilir. Aman dikkat edin derim.
Kaplumbağalar sakin, iyi huylu canlılardır benim gözümde. Pek bir düşünceli görünürler gözüme hep :)

Bekir S. 09-05-2007 19:44

Bende 4 yıldır besliyorum.15 senedir bizle diyorsun kaplumbağan kaç santim oldu.Benim evimin karşısında 20m. sonra ufak bir dere var.Soğuk hasta ederdiye koyamıyorum.Su sıcaklığı ne olmalı sizin bir bilginiz var mı?

lizard 09-05-2007 21:08

Soğuk hasta etmez bildiğim kadarıyla. Zaten su ve hava belli soğuklukta olunca metabolizmalarını yavaşlatıyorlar. Bir tür kış uykusu veya dinlenmesine giriyorlar. Bizimkinin akvaryumu devamlı dışarda duruyor. İzmir'in kışı pek soğuk olmasa da zaman zaman eksiye düştüğü oldu. Birşey de olmadı İdris'e :)
Boyunu tam olarak bilemiyorum hiç ölçmedim fakat tek elle tutulamayacak kadar büyükçe eni var. Tahmini 30 - 40 cm civarı boyu var sanırım.

Bekir S. 09-05-2007 21:18

Ben izmir'liyim havasını bilirim.Saraykent 6 neresi bilemedim ama :(
Biraz daha havalar ısınsın kaplumbağalarımı derede yüzdüreyim. Zaten bahçeyi sulamak için bir gölet yapmıştım:rolleyes:

Metin Y. 10-05-2007 16:26

Kaplumbağa Terbiyecisi
 
1 Eklenti(ler)
Türk Resim Sanatının şaheserlerinden biri olan Osman Hamdi Beyin "Kaplumbağa Terbiyecisi" bu başlıkta yerini almalı diye düşünüyorum.
Kaplumbağa Terbiyecisi o kadar popüler hale geldi ki; acaba Osmanlı'da gerçekten böyle bir meslek var mı diye de uzun süre kamu oyunu meşgul etti konu.
Ressam ve modern müzeciliğin kurucusu Osman Hamdi Bey ( 1842-1910 ), tarihçi Prof. Ethem Eldem 'in büyük-büyük amcası.
Eldem, "Osman Hamdi eserlerine isim koymamıştır" diyor ve ekliyor "Tabloların adlarını ya sergiyi hazırlayanlar, ya da sanat tarihçileri vermiştir. Ayrıca imparatorluğun popüler kültürüyle ilgili bir ressam değildi. Yani bizzat şahit olduğunu değil, hayalinde yarattığını resmetmiş olması daha büyük olasılık. Benim tarih okumalarım içinde böyle bir mesleğe rastlamadım."
Lale Devri ( 1718-1730 ) eğlenceleri sırasında kaplumbağaların üstüne mum dikip bahçeye saldıklarını biliyoruz. Peki ama acaba o kaplumbağalar eğitimli miydi? Bakıcıları filan var mıydı?
Bir başka uzman Prof. Metin And'da "Ben Lale Devri üzerine epey çalıştım. Böyle bir meslek hatırlamıyorum. Sanırım bu, ressamın hayal gücüyle yarattığı bir iş." diyor...
Eczacıbaşı Sanal Müzesi 'nde yer alan bir yorumda, Osman Hamdi'nin bu resmi yaparak, herhalde yavaş, miskin, tutucu çalışma arkadaşlarını hicvettiği yazılı.

Todor 10-05-2007 17:58

Karagöz'le Hacivat neden öldürüldü isimli filmin sonunda bu sahne vardır. Kaplumbağa terbiyecisi pencereden Karagöz'le Hacivat'ın idamını seyretmektedir.
Resim için başka yorum ise, kaplumbağaların değişime kapalı toplumu temsil ettiği, toplumu eğitmek için derviş sabrı gerektiği, ve bu değişimin ney ve nakkare çalınarak gerçekleşeceği anlatılmaktadır. Ney ve nakkare burada sanatı simgelemektedir.
Kaynak:radikal

lizard 10-05-2007 23:25

Resim sanatçısı arkadaşlarımdan bildiğim kadarıyla bu resmin altında yatan sebepler biraz farklı.
Lale devrinde sarayın kendini eğlence ve zevke vermesi, devlet dairelerinde olan birçok yöneticinin aslında bir işi olmadığını (günümüzdeki örnekleri de mevcut) gördüğünden bunu resmetmiş Osman Hamdi. Burada simgelenen devlet dairesinde veya sarayda işi halka hizmet ve halkı daha iyiye götürmek olan kişilerin aslında kaplumbağa terbiye etmek gibi boş ve anlamsız işlerle vakit geçirdiklerini anlatmakta. Ney ve nakkarenin de el altında bulunması bu boş vakit geçirme, eğlenme durumunu anlatımda güçlendirmekte diye düşünmekteyim.
Karagöz ve Hacivat Neden Öldürüldü adlı filmdeki karaktere de dikkat ederseniz bu yönde bir izlenim edinebilirsiniz. Açıkçası o sahne şimdiye kadar gördüğüm en muhteşem film sahnesidir.

anilozer112 10-05-2007 23:46

Alıntı:

halkı daha iyiye götürmek olan kişilerin aslında kaplumbağa terbiye etmek gibi boş ve anlamsız işlerle vakit geçirdiklerini anlatmakta.
Bu fotoğrafın anlamını yeni öğrendim. Gerçekten de lizard sözleri de filmi pekiştirmemi sağladı.

Bekir S. 11-05-2007 00:43

Desenize kaplumbağa terbiyecisine şuan çok ihtiyacımız var.

Metin Y. 11-05-2007 11:09

Türk adının geçtiği ilk Türkçe metin olan Orhun Abideleri taş üzerine yazılmış belgeli ilk Türk tarihidir de aynı zamanda...
İşte bu abidelerin Kültigin adına olanı kaplumbağa şeklindeki oyuk bir kaide taşına oturtulmuştur.

limon 13-05-2007 16:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rikeb (Mesaj 103317)
Desenize kaplumbağa terbiyecisine şuan çok ihtiyacımız var.

Lizard'ın dediğine göre bence tam tersi. Kaplumbağa terbiyesiyle uğraşan çok işini yapan yok :)

Bekir S. 14-05-2007 11:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 103809)
Lizard'ın dediğine göre bence tam tersi. Kaplumbağa terbiyesiyle uğraşan çok işini yapan yok :)


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rikeb (Mesaj 103317)
Desenize kaplumbağa terbiyecisine şuan çok ihtiyacımız var.

Tamam %50 %50 diyelim de bu konuyu tatlıya bağlayalım:p

karaselvi 03-10-2007 13:14

Akvaryumcudan aldığımız kaplumbaya elim kadar olunca onu bir dereye salı verdik. Buralar kışın soğuk oluyor yaşayabilirmiki.

limon 03-10-2007 15:44

Seneler önce Eceabat Kabatepe limanını civarında çamların altında kamp yapmaya giderdik. Orada bir gölet vardı ve içerisinde yüzlerce su kaplumbağası vardı. Çok ta keyiflilerdi. Küçücük akvaryumda acıyorum ben kaplumbağalara. Bence çok iyi yapmışsınız salıvermekle.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024