agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   SAHIRE / Fethiye Çaykenarı Köyü (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/32123.htm)

YeniGine 01-02-2015 00:14

:) Şimdi o seranın içi ne kadar güzel kokuyordur. Aklıma geldi maziden; çocukluğumda şeker fabrikasının çiftliğinin serası vardı. Demek ki o zamandan severmişim yeşili, doğayı. İçeriye girdiğimizde aldığım o koku, sıcak, nemli, buharlı bir hava, akan bir su sesi ve nemden devamlı damlayan suların şıpırtısı. Sizin serayı görünce sevgili Sahire bir anda aklıma geliverdi işte.
Hasatınıza maşallah, daim olsun inşallah...

SAHIRE 02-02-2015 09:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1352553)
:) Şimdi o seranın içi ne kadar güzel kokuyordur. Aklıma geldi maziden; çocukluğumda şeker fabrikasının çiftliğinin serası vardı. Demek ki o zamandan severmişim yeşili, doğayı. İçeriye girdiğimizde aldığım o koku, sıcak, nemli, buharlı bir hava, akan bir su sesi ve nemden devamlı damlayan suların şıpırtısı. Sizin serayı görünce sevgili Sahire bir anda aklıma geliverdi işte.
Hasatınıza maşallah, daim olsun inşallah...

Size o güzel anıları hatırlattıysam ne mutlu bana:) Küçücük seramızı çok seviyoruz çünkü yağmurda fırtına da bile içinde çalışabiliyoruz. Bu işleri öğrendikçe umarım daha da efektif kullanabiliriz. ;)

metulen 02-02-2015 16:10

Merhabalar Sahire hanım. Fotoğraflarla derinleştirdiğiniz yazılarınızı sürükleyici bir romanı talan eder gibi okudum. Gerçekten çok keyifli vakit geçirdim. Şuan olmasa bile ileride kısmen ara verebildiğim bu şehir hayatından büyük oranda kaçarak doğaya dönmek istiyorum. Bunun içinde önceki yorumlarınızda belirttiğiniz kendine yeten çiftlikler tarzı bir yer kurma hayalim var. Yer seçimi olarak ta istanbula yakın ve doğası, toprağı oldukça iyi olan şileyi düşünüyorum. Şimdilik şilede bir sitede mütevazi bahçeli bir evimiz var ve yaz kış demeden haftasonları oraya gidiyoruz. Yine buraya yakın bir yerde 1-2 dönüm arazi alarak kendi ailemize yetecek kadar ürün yetiştirmek istiyoruz. Anne baba zaten dünden razı :) Tabi her şeyde olduğu gibi imkanlar önemli. Şile de arazi fiyatları maalesef uçuk. Ayrıca ne kadar istesem de şehirden tam anlamıyla kopuş mümkün değil benim için. Ama ileride mutlaka bu hayalimi gerçekleştirmek istiyorum.

Misal yağmur suyunu depolayarak sulama yapmak, güneş ve rüzgar enerjisini kullanarak mekanik ve elektriksel enerji üretebilmek. Yaz kış yetebilecek düzeyde sebze yetiştirmek, tavuk besleyerek yumurta ihtiyacını karşılamak gibi :) Ama süt için inek veya keçi besleyebileceğimizi sanmıyorum ******:D

Herşey gönlünüzce olsun.

Cumhur Tonba 02-02-2015 18:37

526, 539 nolu mesajlar. 3ncü fotoğraflar.
Gerçi tüm mesajları okudum ve fotoğraflara baktım. Yukarıda numarsını verdiğim fotoğraflar çok harika. Hele birincisi.
Kolay gelsin Sayın SAHİRE.
Sandığı da yeşilliklerle doldurmuşsunuz. Ne harika bir salata olur onlardan.

güreri 02-02-2015 20:34

Sayın Sahire, serüveninizi sürükleyici bir roman gibi bir çırpıda okudum. Hayallerinizin peşinden koşmuşsunuz, ne güzel. Şu an yol yarılanmış sayılır. Hep harcamaktan, vermekten yavaş yavaş almaya, kazanmaya sıra geliyor. ektiklerinizi biçeceğiniz günler yakın. Yalnız şurası gerçek ki bu yaşam tercihinizle zaten kazanmışsınız. Tebrikler..

SAHIRE 06-02-2015 09:54

Güzel yorumlara çok teşekkürler!
Dün güzel ve yağışsız havadan istifade zeytinleri budadık (alttan 2 sırayı bitiremedik.) Çok sert bir budama yapmadık alttan çıkan deliceleri aldık, yaralı ve çapraşık dalları temizledik, fidan ortalarını rahatlattık ve Bordo bulamacı attık.

SAHIRE 11-02-2015 19:27

1 Eklenti(ler)
Sırt pompası ile bordo bulamacı ve zeytinlerde son durum. ( Geçen günün resmi)

SAHIRE 11-02-2015 19:46

2015 model civcivlerimiz

1 Eklenti(ler)
Daha 2 günlük 5 küçük civciv :D Umarım anneleri iyi bakar havalar çok soğuk gidiyor çünkü...

SAHIRE 11-02-2015 20:12

2 Eklenti(ler)
Bugünün hasadı : ilk pakçoy (çin lahanası) deneyimimiz, gayet lezzetli geldi bize, buharda pişirip zeytinyağlı yedik:)

Akdağlar gün batarken kızıla döndü...

Yağmurcan 11-02-2015 22:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAHIRE (Mesaj 1355427)
Daha 2 günlük 5 küçük civciv :D Umarım anneleri iyi bakar havalar çok soğuk gidiyor çünkü...

Oh oh maşallah çok güzeller, bu sene çok erken kuluçkaya yatmış anaç tavuğunuz? Her şeyin minigi güzel değil mi? Maşallah Güle güle buyutun

SAHIRE 12-02-2015 09:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yağmurcan (Mesaj 1355483)
Oh oh maşallah çok güzeller, bu sene çok erken kuluçkaya yatmış anaç tavuğunuz? Her şeyin minik güzel değil mi? Maşallah Güle güle buyutun

Çok teşekkürler. Bu sene erkenden yattı. Daha havalar da çok soğuk gidiyor. Hatta ilk çıktığında bir miniği aşağı düşürmüş , o da soğuktan kıpırtısız kalmıştı, cansız gibiydi, fark edince hemen altına verdik yaramazı, sonradan ısınınca canlandı.
Bu anaç tavuk da bizim geçen seneki civcivimiz, ne çabuk büyüdü de anne oldu:) Acemi anne:)
Bir tane daha gurkumuz var. ; Onun altına da 5 yumurtacık attık...

zeyve 12-02-2015 10:33

Maşalllah çok güzeller:) Aslında 8-9 taneyi sorunsuz çıkarabilirler. Garanti olsun iyi baksın diye mi 5?

SAHIRE 12-02-2015 21:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeyve (Mesaj 1355556)
Maşalllah çok güzeller:) Aslında 8-9 taneyi sorunsuz çıkarabilirler. Garanti olsun iyi baksın diye mi 5?

Çok teşekkürler. Yok maalesef 5 tane çıkarabildi. Biraz zamansız gurk oldu, soğuktan, bir de ayırma işlemleri derken biraz yumurtaları üşüttü...

SAHIRE 22-02-2015 16:51

Kümesten havadisler

3 Eklenti(ler)
Tavukların keyfi yerinde... Yalnız çıkan civcivlerden bir tanesi nasıl becermişse büyük tavukların olduğu tarafa geçmiş, orada da çok fena dayak yemiş, kafası ve kanadı yaralı şimdi annesi de istemiyor:mad: aldık eve getirdik. Bakalım kurtulacak mı?

SAHIRE 22-02-2015 17:04

Serada durumlar

5 Eklenti(ler)
Marullar bayağı serpildi. Pakçoyları tohuma bıraktık. Bezelyeler henüz çiçek açmadı - açsa artık. Turplar kocaman oldu ama maalesef çok acı turpmuş, yenmeyecek kadar acı:o Tohum çimlendirme çalışmalarına başladık.

SAHIRE 05-03-2015 16:36

5 Eklenti(ler)
Havalar ısındı bezelye en sonunda çiçek açtı,
pakçoyu tohuma bıraktık, bakalım seneye tohum alabilecek miyiz...
Serada gündüz güneşliyken çok sıcak gece ise soğuk oluyor, her akşam camları kapıyoruz, tohumlar üşümesin değil mi...

SAHIRE 05-03-2015 16:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAHIRE (Mesaj 1355771)
Çok teşekkürler. Yok maalesef 5 tane çıkarabildi. Biraz zamansız gurk oldu, soğuktan, bir de ayırma işlemleri derken biraz yumurtaları üşüttü...

Yok yok diğer gurkumuzda ancak 1 adet civciv çıkarabildi. Yumurtaları muayene ettik meğer dölsüzmüş...Bizim genç gülibik görevini iyi yapmamış:( Hepi topu 5 civcivcik var bu sene...

s.serdar 12-03-2015 01:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAHIRE (Mesaj 1351588)
Bu yaz bu sulama işine muhakkak bir çözüm bulmalıyız. Damla sulama sistemini araştırdık 5000 Tl. fiyat çıkarttılar. Bu da bizi aşıyor. Başka bir sistem düşünüyoruz : Şöyle ki ana arterler yaratıp daha kısa hortumlarla fidan havuzlarına su verebilir miyiz gibi bir proje var kafamızda. Bunun maliyeti bize 1000- 1500 Tl. gibi olacak ama sanırım işimiz yarı yarıya kolaylayacak. Tabii damla sulama kadar rahat değil:o

Halen araştırmalarımız devam ediyor...

Damlama hortumlarının geçen sene fiyatları yaklaşık 30-50 kuruş arası değişiyordu. 10.000 metre hortumun maliyeti 5000.- TL tutuyor. Bu kadar büyük ve geniş mi ki araziniz, 10.000 metreye yakın hortum kullanmak gerekiyor ?

h_dogan 12-03-2015 16:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAHIRE (Mesaj 1361021)
Havalar ısındı bezelye en sonunda çiçek açtı,
pakçoyu tohuma bıraktık, bakalım seneye tohum alabilecek miyiz...
Serada gündüz güneşliyken çok sıcak gece ise soğuk oluyor, her akşam camları kapıyoruz, tohumlar üşümesin değil mi...

Serada havalandırmayı 09.00-15.00 saatleri arasında yaparsanız daha iyi sonuç alırsınız. Akşama kadar açık bırakırsanız seranızda gece ısı çok düşer.

SAHIRE 13-03-2015 20:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar (Mesaj 1362710)
Damlama hortumlarının geçen sene fiyatları yaklaşık 30-50 kuruş arası değişiyordu. 10.000 metre hortumun maliyeti 5000.- TL tutuyor. Bu kadar büyük ve geniş mi ki araziniz, 10.000 metreye yakın hortum kullanmak gerekiyor ?

Bu fiyata vana filtre vs.de dahil...yaklaşık 350 ağaç. Aralar 6mt.
Yalnız o 50 kuruşluk hortumu tavsiye etmiyorlar mt si 80 kuruş olan İsrail hortumuyla maalesef sırf hortum 3500 civarı tutuyor( ana borular tali borular ve ağaç çevresine yapılan çember sistem damlama boruları)
Yine de başka bir firmayla görüştük damlamayı tavsiye etmedi çünkü bizim buralarda sular çok kireçli tıkanma bakımından- sprinkler sistemi tavsiye etti o da 5500 lira fiyat çıkardı, kafamız iyice karıştı...:confused:

SAHIRE 13-03-2015 20:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1362828)
Serada havalandırmayı 09.00-15.00 saatleri arasında yaparsanız daha iyi sonuç alırsınız. Akşama kadar açık bırakırsanız seranızda gece ısı çok düşer.

O zaman ben biraz geç kapatıyormuşum :o , bilgi için teşekkürler.

SAHIRE 15-03-2015 19:08

Seradan görünüm

5 Eklenti(ler)
Yabancı otlar temizlendi. Ufak bezelyeler çıkıyor. Tohumlardan elde ettiğimiz fidelerin bir kısmını seraya diktik, bir kısmı dışarı dikilmeyi bekliyor...

SAHIRE 15-03-2015 19:16

5 Eklenti(ler)
Genel olarak bahçede son durumlar ;)

Ertuğrul Kutsan 21-03-2015 17:21

Selam.önce köyü buldum sonra sizi,sanırım yakında komşu olacağız umarım yardımınızı esirgemezsiniz.işlerinizde kolaylıklar ve bereket diliyorum

SAHIRE 22-03-2015 17:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ertuğrul Kutsan (Mesaj 1364829)
Selam.önce köyü buldum sonra sizi,sanırım yakında komşu olacağız umarım yardımınızı esirgemezsiniz.işlerinizde kolaylıklar ve bereket diliyorum

Selamlar, hayırlı olsun. Buyurun bekleriz, elimizden geleni yaparız :)

SAHIRE 22-03-2015 18:29

Zeytin fidan tırtılı hasarı devam ediyor, Delfin uygulaması yapıldı...

Ertuğrul Kutsan 22-03-2015 19:23

Çok teşekkür ederim şimdiden bir komşum oluşu beni dahada cesaretlendirdi

alef blue 27-03-2015 10:51

real eggs have features :D
https://www.youtube.com/watch?v=cvRR5mMHBnE (ingilizce)
bunu gördüm de siz geldiniz aklıma (: size de böyle şeyler diyen oluyor mu? :p

SAHIRE 30-03-2015 21:00

Maalesef linki açamadım:) Ama konu lezzetse tavuğun doğal yayılması çok önemli... Burada köy yumurtası diye sattıkları yumurtalar arasında suni yemle beslenmiş ve kısıtlı alanda hapsedilmiş tavukların yumurtaları da var. Kesinlikle tasvip etmiyorum - market yumurtasından fazla bir farkı yok. Gerçek organik köy yumurtası tüm gün gezen ve yayılan ve sadece biraz arpa ve buğday verilen bizimkilerin yumurtasıdır :)

SAHIRE 30-03-2015 21:10

5 Eklenti(ler)
Bahar çiçekleri ve fındık...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025