![]() |
4 Eklenti(ler)
Alacalı
Eklenti 426937 Uzun beyaz karpuz. Eklenti 426938 Davutbey kavunu. Eklenti 426939 Sarı içli kışlık karpuz. Eklenti 426940 |
Maşallah diyeyim abi.
Arı gibi çalışmışsın. Hele de dere yatağından kum doldurmuş olman.-Helal Olsun.- Çalışmalarında kolaylıklar dilerim. |
Çok teşekkür ederim Serkan hocam.
Boşta kalmamak için kendime iş yaratıyorum . Dinlenme süreleri uzun olsada şimdilik gücümüz yetiyor çok şükür. |
5 Eklenti(ler)
Geçen yıl aynı yerde domatlar güzel olmamıştı.Erik domatları hariç.
Yanmış keçi gübresi olayı değiştirdi. Fideler komşudan yerli domat . Eklenti 427477 Eklenti 427478 Geçen yıldan yere dökülen tohumlardan kendiliğinden çıkan erik domatları. Eklenti 427479 Bamya tohumları komşu Mehmet dayıdan, kadife cinsi bamya, dikensiz ve lezzetli. Eklenti 427480 Eklenti 427481 |
5 Eklenti(ler)
Sivri biberlerde bu yıl iyi geliştiler ve bol biber yapıyorlar.
Eklenti 427496 Çarlistonlar lor peynirinin içine doğranmaya hazırlar. Eklenti 427497 Eklenti 427498 Çitil veya Arnavut biberleri kayınvalide için . Zehir gibi acı olmasına rağmen ,yeterince acı olmadığından yakınır. Eklenti 427499 Su verdikçe salatalık hazır . Eklenti 427500 |
3 Eklenti(ler)
Geçen yıl üzümler yerdeydi .Sadece eşek arıları zarar veriyordu.
Bu yıl direk ve tel sistemine aldım .Üzüm salkımları açık hedef haline geldi. Kuşlardan arta ne kalırsa artık. Eklenti 427605 Eklenti 427606 Eklenti 427607 |
3 Eklenti(ler)
Sayın smnual'ın gönderdiği uzun patlıcan ve turuncu patlıcanlar.
Eklenti 427608 Daha ne kadar uzayacaklar bilmiyorum .Kör yılan boyuna geldiler.Yere inenler yerde uzamaya devam ediyorlar. Eklenti 427609 Turuncu patlıcanların olmasına çok sevindim. çok narin fideleri oldu beş altı kök kadar. Sularken toprağa gömülmesinler diye ,ibrikle çevresine dökerek sulamıştım. Bir ara buradaki köylülerce zıp zıp denen böcekler, yapraklarını delik deşik etmişti .İlaç atsam yanabilirler korkusuyla sadece köklerine gübre şerbeti döktüm .Şimdi bu haldeler. Eklenti 427610 |
5 Eklenti(ler)
KİRAZ AĞACININ ÖLÜMÜ.
Bahçeye geldiğimde, kiraz ağacının renginin diğerlerine göre daha açık yeşil olduğunu fark ettim.. Eklenti 427811 Yaprakları solgun Eklenti 427812 Gövdesinde, yukarıdan aşağıya doğru parlak şeritler oluşmuştu .Sanki vernik sürmüş gibi. Eklenti 427813 Hemen dip kısmını kazdım. Eklenti 427814 Kök kısmının belli bir bölgesinden Arap sabunu kıvamında jöle çıktığını görünce Kök bölgesinde capnodis kurtlarının iş başında olduğunu anladım. Eklenti 427815 |
5 Eklenti(ler)
Hemen gelip kök bölgesini ilaçlamam gerekirken, on gün kadar geciktim.
Geldiğimde capnodis, ağacın kabuğunu ayırmış eseriyle gurur duyarmışçasına yan tarafta duruyordu. Eklenti 427816 Hiç kımıldamadı, ölü numarası yapmaya devam etti. Böylece bir kaç poz verdi. Eklenti 427817 Kabuğun arka tarafı sağlam mıdır? Diye biraz kaldırınca, bütün sülalesiyle karşılaştım. Ağacın damarlarıyla gövde kısmının son bağlantı kabuklarını yiyip talaş haline getirmekle meşguldüler. Eklenti 427818 Kurtulmasının artık imkânı kalmamıştı Şöyle bir dokundum. Koca ağaç kibrit çöpü kadar direnmedi, yıkılıverdi. Eklenti 427819 Böcek haline gelmiş capnodisin ölü numarası yapması işe yaradı. Beni kandırdı. Bir an takip etmedim, ortada yoktu. Oysa onunla işim bitmemişti. Ama... Neyse ki karıncalar benden daha dikkatliler Eklenti 427820 |
Bence karıncalar sadece kabuğunu almış. Yani Capnodis kabuk değiştirmiş, siz yine de dikkatli olun derim.
Sebzeler harika görünüyorlar. Patlıcanı hasatta gecikmişsiniz rengi dönmeye başlamış. Acilen toplayın onları yeterince büyümüşler. Kabaca karışınız kadar geliyorsa toplayın. İlk ağız patlıcanları toplayın bitkiniz büyüsün ondan sonra tohum bırakırsınız. Şu anda bırakırsanız bitkiniz fazla büyümez meyveyi beslemeye çalışır. |
3 Eklenti(ler)
Bu traktör tekeri işi iyi oldu .
Kestane kabaklarında çok iyi sonuç verdi . Eklenti 427879 Hemen tel kenarına iki lastik daha . Börülceler beş altı günde lastiğin dışına çıkmaya çalışıyorlar. Eklenti 427877 Eklenti 427878 |
5 Eklenti(ler)
Bu Tunceli sarımsağının , bir arkadaş bana, dört diş hediye etmesine kadar farkında değildim.
Eklenti 428127 Dört dişten biri çürüdü . Tutan ve sulamada kayırdığım üç sarımsaktan ikisi soğanlar gibi başak açtı . Başaklar kuruyunca tohumundan üretebilmek umuduyla başaklı ikisini söktüm. Eklenti 428130 Eklenti 428131 Üçüncüyü söktüğümde, kökü topraklı çıktı.Kök kısmında bir tane yavrusunu fark ettim. Eklenti 428129 Diğerlerinin de sökülen yerdeki toprağını eşeleyince birer tane daha yavru sarımsaklardan buldum. Eklenti 428128 Yavrularla beraber altı sarımsak.Başaklarıda önümüzdeki yıl arpacık soğanı yetiştirir gibi yetiştirmeye çalışıp çoğaltmak istiyorum. Olurmu? Bilmiyorum . |
1 Eklenti(ler)
Geçen yıl günebakanları serçelere kaptırmıştım.
Hangi çekirdeklerin içi dolu hemen anlıyorlar ve çitliyorlar, çok ustalar bu konuda . Birkaç tane büyük günebakanı böyle koruyabildim. Eklenti 428610 |
1 Eklenti(ler)
Tek çitin kenarında , eskiden beri ismini diş otu olarak bildiğim bu otlar çıktı.
Yolmadım, güzel kokusu var. Komşum,Mehmet aga ,Bu otları eskiden diş temizliğinde kullandıklarını söyledi. Eklenti 428612 |
5 Eklenti(ler)
Fırınımızın somun ekmeğini nasıl pişireceğini merak ettik ve yaktık.
Eklenti 428994 Eklenti 428995 Tepside pişirmesini biliyorduk ama ekşi hamurla somun konusunda tecrübesizdik. Neyseki köyden teyzemiz yardıma geldi.Öğretmek için. Önce sap kısmını da metal borudan kürek kısmını sac levhadan yaptığım fırın küreğini denedi .Pek beğenmedi .Ağaç olmalıymış. Eklenti 428996 Bir sopa yardımıyla sürekli közleri fırın içinde yer değiştirdi. Tabanın eşit kızması içinmiş. Eklenti 428997 Önce soldaki somunu fırına sürdü. Gerek fazla mayalanmadan gerekse küreğin metal ve küçük olmasından Fırın içinde hamur küreğin her iki yanından sarktı ve küreğe yapıştı. Aynı anda hızla ısınan metal sap ta tutulamaz oldu. Bırakın, temizlenmiş fırın tuğlasının üzerine yavaşça bırakmayı ,Küreği hamurdan kurtarmak için uzayan hamur toz duman içinde fırın içinde kıyı köşe en az iki tur attı . Kürekten kısmen kurtulan hamur, yavaşça fırın tabanına yığılırken epey de köz toplamıştı bünyesine. Eklenti 428998 |
4 Eklenti(ler)
Somun ekmeğimizin bir yüzü de böyle oldu.
Aynı şey olmasın diye diğer iki somunu alel acele tepsinin içine bırakıverdik . Teyzemiz, fırın içinde iki somun düzelir birleşir dedi. Eklenti 429002 Ama somunun düzgün tarafı ,üzerindeki tereyağı ile beraber sıcak sıcak ,Ahşaptan yangın merdiveni yapanlar gibi metalden fırın küreği yapma dikkatsizliğimi bir nebze unutturdu bana . Eklenti 429003 Teyzemiz, fırınımızın tepsi ekmeğinin altını ve üstünü pişirmesini beğendi Eklenti 429004 Eklenti 429005 |
Sayın Akhisarlı, fırın güzel olmuş, iyi günlerde kullanın.
Fırın yakılıp ısınıp, közler dışarı çekildikten sonra süpürülmesi gerekiyor. Uzun bir sırığın ucuna telle bağlanan büyükçe bir kumaştan fırın süpürgesi yapılıp, bu süpürge su dolu bir kovaya batırılarak fırın bununla süpürülünce, ekmekler kül ve köze değmemiş olur. Bu süpürme işlemi, bu özel süpürge tekrar tekrar suya batırılarak fırının külü közü temizleyinceye kadar yapılır. En azından bizim buralarda öyle. |
Alıntı:
Fırının yarısını yaptığımda sizin fırının yapımını fark etmiştim. Bu sebeple fırının önünde külleri çekmek için bırakılan boşluk ve her iki yanda göz yapılmasını sizden öğrenerek benzetmiştim. İyiki bilgileri paylaşmışsınız yoksa ,biraz eksik bir fırınım olacaktı. Bahsettiğiniz süpürge dahil eksiklerimi tamamladıktan sonra . Yerli buğdayı kepeği ile öğüten bir değirmen bulduğumda , işte o zaman ekmek ,ekmek olacak. |
1 Eklenti(ler)
bu da benim tetiştirdiğim kara uzun karpuz.
|
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Su kabakları nihayet büyümeye başladılar.
İki boğumlu olan ballık oldu gelişimi durdu. Lif kabaklarını iki yıldır uğraşıyorum çimlendiremedim bile . Eklenti 429323 |
5 Eklenti(ler)
Eski ve yaz kış suyu kesilmeyen çeşmeler ilgimi çeker ,Herzaman.
Komşum Mehmet dayı ile beraber Yukarı Dolma köyü yakınlarında ,daha önce bildiği birkaç tarihi çeşmeye gittik. Eklenti 429438 Belki bu kitabesi sonradan eklendi .Ne yazıyor kimbilir. Eklenti 429439 Küçük çocukla gelen eşek , çeşmenin yalağında biriken buz gibi sulara daldı hemen. Eklenti 429440 Öğle sıcağında belliki çok yanmış. Eklenti 429441 Bu çeşmenin hemen altında çeşmeden gelen suların toplandığı küçük gölet . Yanında asırlık çınar ve serin gölgesi. Eklenti 429442 |
Sn Akhisarlı,
Tunceli Sarimsagi'ni bildigimiz gercek sarimsak gibi mi koklendirdiniz? Ne yaptiginizi tarifleyebilir misiniz? Alıntı:
|
Alıntı:
Arpacık soğanı eker gibi. Saçalama değilde tek tek . Burada köylüler soğanları küçük bahçelere tek tek elle ,Üstü toprağa tam gömülmeden batırıyorlar . Soğanlar, toprak sıkmadığından daha iri ve dayanıklı oluyor. Bende öyle ektim. Diğer sarımsaklarla etkileşmesin diye soğanların ortasına ekmiştim . Bu sarımsak soğana daha çok benziyor. |
Tesekkurler. Ne kadar surede koklenip filizlendi acaba?
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Saygılarımla. |
2 Eklenti(ler)
Alacalı karpuzlardan, bu karpuzun kulağı bir hafta önce kurumuştu .
Ne olur ne olmaz diye bir hafta daha beklemiştim .Çekirdekleri çimlenecek şekilde olsun diye . Çok güzel kokusu var. Eklenti 429858 Eklenti 429859 |
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Köyümüze yakın bir yerde yüzlerce yıllık bir çeşme daha .
Eklenti 430511 Eklenti 430512 Su buz gibi , bir kaç köy bu su kaynağından faydalanıyor. Etrafta başka kaynaklar da var. Eklenti 430513 Yerli ırk inekler öğle sulamasından sonra, Eklenti 430514 Tekrar meşe ormanına yaylıma. Eklenti 430515 |
3 Eklenti(ler)
Kara karpuzun kulağı kurudu .Bu sıcaklarda içi geçmesin diye fazla bekletmedim.
Küçük çekirdekli, kısırlaştırılmış şu modern karpuzlara ısınamamıştım zaten . Eklenti 431283 Eklenti 431284 Tek çekirdekten bu kadar çekirdek. Eklenti 431285 |
2 Eklenti(ler)
Karabakkal mıdır,karatavukmu bilemiyorum ama üzümlerin olduğu yerde sürü oldular.İki ayrı ,boş duran tütün damın da bedavaya konaklıyorlar.
Üzüm salkımlarında tek tane bırakmıyorlar . Buna kızmıyorum ama var olan az sayıda diamond eriklerini bir sefer gagalayarak çürümelerine sebep oluyorlar. Dalında eş dost meyve yeme zevki bırakmadılar. Birkaç fotğrafını çektim. Aldığım üzümler bu yıl çoğu yaptı ve ismine doğru fidanlar çıktı . Crimson seedles .Sultani çekirdeksize göre daha iri.Pembe renkli sert. kütür kütür. Eklenti 431474 Eklenti 431475 |
Sayın Akhisarlı,
Bahçenize uğramayalı epey bir zaman olmuş. Ramazan rehaveti ile yavaş yavaş bir güzel dolaştım. Göndermiş olduğum tohumlardan ürün almanıza sevindim. Umarım memnun kalmışsısınızdır. Siyah uzun patlıcanları hasatta epeyce geç kalmışsınız ilk meyveler toprak seviyesine gelince hasat edilmesi gerekir birde rengi açılmaya başlarsa çekirdeklenmeye başlamış demektir. Turuncu patlıcanlardan renk değişiminde hasat edip her türlü yemeğini yapabilirsiniz özellikle dolması hoş olur. Kışlık turşunuzu uzun siyah patlıcandan yaparsanız güzel olur. Siyah karpuz bol çekirdeklide olsa tadı güzeldir. Hırsız almaz kavunu yediğinizde hırsızın tadını bilse onu orda bırakırmıydı diye düşünebilirsiniz. Bahçeniz gün geçtikçe kazandığınız tecrübeler ışığında dahada güzelleşeceğini ümit ediyorum. Birazda göze hitap edecek şekilde görselliği olan bitkilerden yetiştirdiğinizde huzuru fazlasıyla bulacağınıza eminim. Diğer sebzelerinizde çok güzel gelişmişler. Bana gönderdiğiniz bamya tohumlarının akıbeti hiç iyi olmadı aşırı yağıştan dolayı çimlenmeden çürüdüler. Crimson seedles üzümünüzde güzelmiş kışın çelik ihtiyacım olabilir bilginize. Bahçenizde sevdiklerinizle beraber sağlık içinde ümit ettiğiniz her şeye kavuşmanız dileğimle Muğladan selamlar. |
Alıntı:
Siyah uzun patlıcan tohumlarından komşular istediler. Beğenildi. Farklı üzümler de var .Hepsi sofralık . Beğendikleriniz olursa ,kışın gönderirim. Bahçenizde çok farklı çok güzel çiçekler var . ben bakarken yoruluyorum. Bu kadar çiçeğe bakmak zor diye düşünüyorum .Çok sabır çok emek ister . Bu yıl sizin sabah sefaları ile başladım . Önumuzdeki bahara güllerle devam ederim inşallah. |
1 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
Black diamond erikleri dalında, kasımın sonuna kadar dayanıyordu.
Biraz yumuşasa bile ,yine de çok güzel oluyorlardı. Bu yıl kuşlar dadandı . Eklenti 431603 Mecburen topladık. bir kasa kadar çıktı . Eklenti 431604 Japon erik grubundan en beğendiğim black diamond. Bahçesine erik dikmek isteyenlere öneririm . Eklenti 431605 |
3 Eklenti(ler)
Kıştan çıkarken ,komşulardan gördükten sonra bende biraz ekeyim demiştim.
Soğan arpacıklarını biraz fazla almışım. Tek tek ekmek işime gelmediğinden ,Sürülmüş yere saçalayıp ,Çapa makinasıyla şöyle bir karıştırmıştım. Haylaz işi olmuştu . Soğanlar kuruduktan sonra ,başlangıçta toprağı kazıp soğan çıkarmak sıkıcı geldi. Eklenti 431821 Azar azar kazdım . Eklenti 431822 Gölgelik bir yere serdim ,biraz kurumaları gerekiyormuş. Eklenti 431823 |
3 Eklenti(ler)
Çekirdeksiz üzüm.Kara üzüm diye geçiyor.Çok verimli.
Doludan etkilendi biraz.Salkımlar çok büyük. Eklenti 431881 Eklenti 431882 Eklenti 431883 |
Her bir sayfayı ilgiyle okudum, hırsızlara canım sıkıldı ama emeğinizin karşılığını aldığınız için de sevindim,bahçenizin yeri çok güzelmiş,çok beğendim,elinize sağlık her şeyi çok güzel yetiştiriyorsunuz, Allah salık ve kolaylık versin...
|
Alıntı:
Size de ailenizle birlikte sağlıklı günler dilerim. |
2 Eklenti(ler)
Bu kırmızı patlıcanları ilk defa sayın smnual'ın bahçesinde görmüştüm.
Eklenti 432026 Eklenti 432027 |
| Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:49. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025