![]() |
Alıntı:
Kök kurdu değildir. 2-3-4 yaşındaki fidan ise kök kurdu olabilirdi. Bu kadar büyük ağacı kök kurdu kurutamaz. Yarım metre derinde kazık kök bölgesine _ kazıp bakabilirseniz görülür_ çok yoğun saldırı olması gerekirdi_ ki buna ihtimal vermiyorum. 2. si; aşırı sulama ya da taban suyunun yükselmesi köklerin çürümesine yani kök boğulmasına sebep olur. 3.sü; susuz kalma _zamklaşma ile beraber_ şeftafli, erik ağaçların kurumasına sebep olur. Ağustos ayında kuruması susuz kalma ihtimalini çoğaltıyor ama... 4. sü; Kök kanseri olabilir. Yani bir çeşit nematod zamklaşmayla beraber ağacı kurutur. Eğer taban suyu ve susuzluk değilse; mematod olabilir. Çünkü nematot şeftaliyi sever. Yapmanız gereken; şeftali ve erik ağacınızın köklerini kazıp bakın. Köklerde yumrular görürseniz bu nematoddur. Bordo bulamacı kullanmak, gülleci bulamacı kullanmak, kireç v.b sürmek çözüm değildir. Kökte bir problem var - gövde de değil- ve bunu çözmelisiniz. Tespitiniz nematod olursa, yazarsanız çözüm üretiriz. Kolay gelsin |
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
arbequina'ya iyi bakmışsınız. Daha ilk yılında meyve vermiş. Bendekilerin hepsi meyve vermedi. Evet ayvalık çeşidine çok benziyor. Eklenti 257156 3. yılda tam verime yatıyormuş. Eklenti 257157 Çalı formunda zeytinlerle_ deliceler_ verimli zeytinlerin bir dizi aşılama sonucunda elde edilmiş, yağ kalitesi ve verimliliği en üst seviye çıkarılmış bir çeşit. Enine değil boyuna dallanma gösteriyor. 3-4 yaşından yaşlı _ en verimli dönemi_ dal istenmiyor. Dallar hep bu yaşta tutularak en yüksek verim sağlanıyor. Budama tekniği farklı. Tek gövde üzerinde ama en çok 2.5 m yükseklik isteniyor. Yani tepeden vuruluyor. 2. yılı doldurduğunda alt ve kalın dallardan bir veya ikisi çıkarılmaya başlıyor. Yan güçlü dallara izin verilmiyor ki bu dallar fazla büyümüyor ama kalınlaşıyor. Hiç budanmazsa çalı formuna benzerlik oluşturuyor. Yani _benzetme iyi olmayabilir_ leylandiye benziyor.:) Eklenti 257164 Ana dal_ lider_ korunmalı yan dal gelecek yıl kesilecek. Şimdi güçlü kök gelişimi için bırakılıyor. Aslında ilk iki yıl hiç budama yapılmıyor. Eklenti 257165 İdeal büyüme bu şekilde olmalı... Daha doğrusu sizin ki gibi. Teşekkürler |
Alıntı:
Artık dünyayı liderler ve yönettiği devletler değil şirketler yönetiyor, ipin ucu onların elinde, diğer ucu halkların boğazında... |
Zeytinde buruşma
Halil Bey, bir soruda benim sormam gerekti şimdi. Bugün Ali Amca'ya uğradım. Zeytin topluyorlardı. Bu taraflarda zeytinler çok buruşuk. Dedi ki Ali Amca, "Bu son yıllara kadar zeytinde böyle buruşma olmuyordu. Eskiden kar yağardı, şimdi kar da yağmıyor. (Geçen sene, lodos olduğu için buruşma olmamış.) Sadece 1 sabah kırağı yaptı ve zeytinler buruştu." Kırağıdan önce 1 numara olan zeytinler şimdi 2-3 numara oldu.
Zeytini buruşmadan korumak için yapılabilecek bir şeyler var mı? Şimdi Ali Amca gibi bir çok zeytinci, budamayı erken ilk baharda yapıyor. Böylece 1 defa budama yapıyor. Çünkü zeytin dallarını keçisi olanlar o dönemde bedavaya seve seve topluyorlarmış. Hayvanlar dalları yiyebilsin diye bordo bulamacını da budamadan sonra atıyor. Şimdi, Gülleci+Etidot-67 'yi budama yapmadan son baharda atsa, ne netice bekleriz. Zeytin için temel ilaçlama hangi dönemde ve hangi dozda yapılmalı? (Sanırım Ali Amcanın 10-15 zeytininin bakımına el koyacağım.:) ) Saygılarımla |
Bor ürünleri
Yukarıda "çinko" bahsi geçtiğinden bir abimizin söylediğini aktarayım dedim. Geçen sene kışın çinko vermiş ceviz ağaçlarına. Meyveler düşmemek için baya inat etmiş.
Etidot-67 nin daha ucuz temini için, taliplisi olan arkadaşlar köylerinde anlatsınlar. Kargo yerine ambar ile gönderirsek o zaman çok ucuza yüksek çözünürlüklü bor alabilirler. Bor ürünü satan yerli firmalar da bizim firmalarımız, Eti Maden de bizim firmamız. Önemli olan doğru uygulamayı en ucuza yapabilmeniz. Nitekim,Yerli firmalar da ürünlerindeki boru Eti Maden den temin etmekte olmalılar. (Çünkü daha ucuza temin edemezler). Bitkinin iz elementlere ihtiyacı var. Bunu ne şekilde vereceğinize karar vermek için, nakliye fiyatları alıp biraz çarpma bölme işlemi yapmak yeterli. (Hem nitekim ürettiğiniz ürünler de bizim:dilli:, aynı ürünü ne kadar ucuza üretirseniz o kadar iyi.) Lütfen kimse yanlış anlamasın. İnsanımız bilgisini paylaşmaya çok açık değil. Bu nedenle bir çok köylü, çözümleri arkadaşına anlatmıyor. Eğlenmeye ayırdığımız vaktin birazını öğrenmeye, öğretmeye ve denemeler yapmaya ayırmalıyız. Bana, tabi senin tuzun kuru, devlet babadan maaşını alıyon diyebilirsiniz. Bunu tartışmam, belki de %100 haklı bir yorum olur. Ancak, benim bildiğim ve inandığım vatan severlik, yanlışları elimizle ya da dilimizle düzeltmeye çalışmaktan geçiyor. Dediğimi anlamayanların büyük kısmı, topraklarını kaybedeceklerdir. Ama 3 yıl sonra ama 13 yıl sonra. Ne demiş büyüklerimiz; "İyilik yap, denize at. Balık bilmezse, ^Halık bilir." |
Ben geçen sene bir çay kaşığı borik asiti 16 lt lik tulumbaya koyarak (çinko sülfatla birlikte)5 yıldır meyve tutmayan erikten meyve aldım.Kardeşimde benden kopya çektı.O da sonuçtan çok memnun.
|
Deliceye aşılanmış verimli türlerden 10 kadar zeytin fidanına ihtiyacım var .Ayrıca sertifikalı birkaç meyve fidanıda almak istiyorum.İzmirde sertifikalı fidan satan yer varmı acaba.
|
Müsaadenizle
Alıntı:
İster boraks dekahidrat, ister borik asit, ister etidot-67 kullanın. Tarımdaki fonksiyonları aşağı yukarı aynıdır. Bunlar bir birlerini ikame ederler. Boraks dekada %36, Borik asitte %56 ve Etidot-67 de ise %67 oranında B2O3 vardır. Etidot-67 nin farkı daha yüksek çözünürlük ile pH değerinin nötr e yakın olmasıdır. Sn. aycan, Eriklere bor + çinko karışımını ne zaman verdiniz? Saygı ve selamlarımla |
meyve çiçeklerinin % 80 i döküldüğünde yapraktan uyguladım.Geçtiğimiz sonbaharda hasat sonrası çinko sülfat atmıştım yine yapraktan.Yumusak çekirdeklilerde geçerliymiş ama ben hepsine atmıştım.
|
Bilmişlik olsun diye yazmadım.Tecrübeli bir ziraat mühendisi ağabeyin önerisi üzerine yapmıştım.Deneyimimi aktarmak istedim.Halil bey size karşı bir saygısızlık olduysa özür dilerim.Çok bilseydim ağaçlarım zamklanmazdı.Bütün gün forumda humik asit bölümünü okudum.Yine bu konudada Halil bey sizden yardım isteyeceğim galiba.Zaman,çeşit ,miktar..gibi.
|
Alıntı:
ödemiş fidancılıkta söz sahibidir.şayet irtibat kurarsanız hem sertifikalı ve hem de ziraat mühendisinden gerekli bilgileri alabileceğiniz çok fidancı var.hem de istediğiniz her türlü ve cinsten fidan bulabilirsiniz.Ödemiş'in Bademli köyünde çok büyük kooperatif de var.Bir kaç tane zıraat mühendisi çalışıyor.Tutmayanları bedelsiz alıyorsunuz ama hepsi tutar gereğini yaparsanız.saygılar. |
Alıntı:
Zeytinde buruşmayı önlemenin yolu Ağustos sonu ve eylül ayında mutlaka su verilmeli _ki son yağmurdan 55 gün geçti, ağaca ve taneye yeterli su yürümedi. Ağaç meyvedeki suyu geri almaya başladı. Bitkilerin doğal yasası; kendi yaşamı için yavrularından vaz geçiyor, kendini kıtlığa hazırlıyor. Kısa süreli susuzluk _ kuraklık_ dönemlerinde kökün kullanabileceği nemi sağlamanın yolu su tutan toprak düzenleyiciler kullamak. Suyu ve besini bünyesinde tutan, gerektiğinde köke veren bir çeşit zeolit olan klino en uygunu. Son yağmurdan sonraki kısa süreli kuraklık ve arkasından havaların soğuması üreticiyi yanılttı. Eylül ayında m2 ye düşen yağmurun dağılımı _ özellikle Ege için_ mevsim ortalamalarını çok altında. Özel formül ise köklere _ toprağa_ zeolit(klino) kullamak ve suya Pseudomanas Fluorescans ilave etmek. Eğe bölgesi için uzun kuraklık dönemine girdik. Geçen iki yıl iyi yağışlar oldu. Artık yağışlar azalacak ve daha doğrusu düzensizleşecek. Örneğin iki ayda on kere yağması gereken yağmur iki ya da üç kere ve daha az yağacak. Bu kararsızlık 10 ile 12 yıl sürecek ve bu sürenin son iki yılı şiddetli tam bir kuraklık yaşanacak. Yine göller, nehirler, barajlar kuruyacak. Susuzluk geri gelecek. Aşırı sıcaklarla karada ve denizde yüklü buharlaşmalar olacak. Yine unutulan su tasarrufu söylemleri en yetkin kişilerce dillendirilecek, kuraklık senaryoları yazılacak. Cemreler olan inanç azalacak, önce suya mı havaya mı düştü tartışmaları başlayacak. Bu sürenin sonunda; ''Doğada hiç bir şey yok olmaz'' denen doğa yasası _ tekrar _işleyecek. Kızan buhar soğuyan su olarak geri dönecek. Her tekrarından daha şiddetli ve daha kararsız olarak. Şiddetinin boyutu _ daha üç yıl öncekinin_ önceki yaşananları aratacak kadar olacak. Yine göller, dereler, nehirler taşarak_ İstanbulu hatırlayın daha dün gibi, ondan önce İzmiri_ yatağından edilen suyun gücü cana mala geldiğinde yanan yüreklere, dolan barajlar su serpecek. Bu yazıyı okuyanlar nostradamus hortladı sanacak. :) Asıl tartışma ise, balık hafızasının sosyo_ekonomik boyutu masaya yatırılacak, tarihten ders alıp almadığına bakılacak. Ve asıl önemlisi bu _tekrar tekrar eden bu tekerarlar _ senaryo ya da komplo teorileri gibi görülecek. ... |
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Zeytinde hasattan hemen sonra atılmalı. Sebebi ise; zeytin hasat edilirken küçük dallar kırılıp zarar görür. Ulaşılmayan dallar kesilir adeta budama yapılır. Bu zorunlu. Didin bakın hasat edilen tüm zeytinlerin altı kesilen, kırılan, kopan dallarla dolu. Ağaç kış dinlenmesine giriyor _ aslında büyüme devam ediyor_ soğuğa ve zararlılara onların yuvalanmalarına açık. Gülleci bulamacı ve etidot 67 ile korunmalı. Bor ve benzeri ürünler meyve tutumu için kullanılıyor. Ürünlerin üzerinde çiçekten önce, meyve dönüştüğünde ve meyve de kullanılır diyor ve bu doğrudur; asıl önemlisi, ağaç uyanmaya yakın kullanılmalı. Zeytinde ise meyve gözleri oluşmadan. Yani dal ile yaprak arasında meyve salkımları uyanmadan kullanılmalı, daha çok salkım yapması için... Eklenti 257287 Örnek; var yılında ince bir dalda_ 30 cmlik boy_ 15 salkım ortaya çıkar. Ve 20 tane zeytin yapar. Eklenti 257285 Yok yılında meyve verecek 5 salkım ortaya 7-8 tane verir. Yok yılı sebebi salkımların az oluşudur_ ki bu zeytinin genlerinde var. Bor azlığı bunu tetikler ve daha az meyve olur. Diğer meyveler için de aynı kural işler. Eklenti 257286 Kısaca: Ortaya çıkmış salkım üzerinde daha çok meyve oluşturmak ve tutmak yerine_ ki doğrudur_ daha çok salkım vermesini sağlamaktır. Eklenti 257283 3,5 yaşını yeni geçti... Eklenti 257284 Resimlerin hepsi aynı kişiye! ait. Kardeşlerinin çoğu böyle...;) Saygılar |
Halil bey merhaba
ben İzmir Foçadan Ömer bu yaz telefonla sizinle görüştük ama görüşmek nasip olmadı (araç arıza yaptı) size bi sorum olacak bahçemde erik ve şeftali ağaçları var ağaçın gövdesinde beyaz pamuksu ve nokta şeklinde bir zararlı var Bıçakla vada fırçayla sıyırmama rağmen bitiremedim. sizce ne kullanmam lazım cevabıniz için şimdiden teşekürler |
Alıntı:
Sulama suyu ile kökten verilebilmesi çok güzel. Saygılar |
Alıntı:
|
Alıntı:
Oradan deliceden aşılanmış fidan da bulabilirsiniz. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Dediğiniz adresten güzel fidanlar aldığınızı ve memnun olduğunuzu biliyorum. Yardımınızın için çok sağ olur. Saygılar |
Alıntı:
O zaman Sn. Acemi çaylak bize ziyarete gelmişti Muttalip bey'le, Sn. Egetropikal'e uğradık sonra bizim köye giderken yolda kaldık, size gelemedik. Borcum var bir ara gelirim. ( Siz menemen' de muhtarın kahvede benim sağdıcı bulun, o da benim gibi düşük çenelidir. Ondan sohbet çıkar);) Dediğin yörede erik ve şeftali ağacının kökleri asitli toprağa ulaşmış olabilir. Sizin ağaçların köklerinde daha doğrusu toprakta bir sorun var ve gövdeye bu şekilde yansıyor olabilir. Görüşmek üzere selamlar. |
Alıntı:
Bu bahçe yaklaşık 800 rakımda turunçgil olmuyor ancak etrafta incir -zeytin-fındık ağaçları var ve çok da verimliler. Bodur Zeytin (Arbequina-18) la vira bismillah demek istiyorum , bu fidanı nereden temin edebilirim. |
2011 - 2012 Satışa Hazır Fidanlarımız Buraya bir göz atın derim.
Saygılar |
Alıntı:
sıra arası 4 metre, sıra üzeri 1,5 metrede dikilir. bende 700 adet aldım. ispanydan orjinal fidanlar. fidan konusunda yardımcı olurum. bu zeytin' den 0,1-,02 dizem sızma zeytinyağı çıkıyor. yakında satışada başlıyacağım. (orjinal ispanyol olint marka ) büyük alanda dikim düşünüyorsanız yarısı arbequina ve arbosana türü planyaın. ikiside bodur. tek fark zeytin olgunlaşma dönemi 15-20 gün sonradır. |
Alıntı:
Bodur zeytin yok. Budur zeytin yurt dışından geldiğinden mutlaka 'Bitki Muayene Raporu' nun olması gerekiyor. 'Zir.Müc.Arş.Ens. tarafından ..... tarihinde yapılan nematod tahlili temizdir.' diye; Tespit Edilen Hastalık veya Zararlılar tahlilinin yapılmış olması gerekiyor. Sn. Egetropikal zeytinlik araştırmalarında görev almış _son dönemlerde Solgunluk hastalığına karşı denemeler yapmaktaydı_ bilgi birikimi olan bir arkadaşımız. Bende kendilerinden ara sıra bilgi alıyorum. Bodur zeytin konusunda size yardımcı olabilir, Sevgili Denizakvaryumu. |
Alıntı:
benim aldığım firma 3 bin, 5 bin fidan siparişi olmadan talebi kabul etmiyordu. Siz sayı önemli olmadan satış yapacak mısınız? Başarılar diliyorum. |
Halil bey cevabınız için teşekkür ederim.Şimdi gördüm ve okudum.Zeytin çeşitlerinde(bodur veya normal)susuzluğa dayanıklılık konusunda fark varmı acaba.Dikmek istediğim arazinin toprağı su tutma konusunda çok zayıf.Birde doğu yönünde meyılli, çok güneş alıyor.Babam orada zeytin olmaz dikme diyor, ama ben kendimize yetecek kadar 15-20 tane dikmek istiyorum.Toprağın ıslahını ise bu forumdaki bilgi sahibi öğreticilerimize güveniyorum.Ayrıca bay **** bayan olmam önemli değil ama ,ben bay değil bayan ım.
|
Alıntı:
sayı aslında önemli. ben bu türün tanınması için (küçük bahçe kurmak isteyenler, kendi zeytinyağını üretmek için) istenen sayı kadar satabilirim. Fidanlar orjinal ispanyol OLİNT markalıdır. Ayrıca küçük tip. ev tipi zeytinyağı makinasıda temin ederim. saate 100 kg., 200 kg. ve 400 kg. kapasiteli. |
Alıntı:
Özel yazışmada ''50 kadar ağaç diktim, 3.5 dönüm üzüm bağım var oraların çevresine zeytin, badem ve çeşitli meyveler diktim'' diye yazınca _ ki bunları bir bay üretici söyleyebilir diye_ ön yargıya düşmüşüm, belki benim şartlanmamdır. :) Çiçekler aklımı karıştırmış olabilir, sanki erkekler de çiçek yetiştirmiyor muş gibi...:) ................................................. Aycan hanım, eğer susuzluğa dayanıklı yerli çeşit dikmek istiyorsanız diliceden dikmelisiniz. Ama doğadan kazdığınızı direk toprağa dikmelisiniz, saksıya oradan toprağa değil. Bir yıl sonra _ kabuk verdiğinde_ aşılamalısınız. Bunun bir sakıncalı yönü var, delicenin doğadan kazılıp dikilmesinin yasak olduğunu biliyorum. Bodur zeytin de susuzluğa dayanıklı_ ki delicelerden ve çok verimli birçok çeşitten bir dizi aşılama yolu ile en dayanıklı verimli ve kaliteli bir çeşit olarak geliştirilmiş. Benim gözlemim suyu da çok seviyor. İyi toprağı da çok seviyor ve daha iyi daha hızlı gelişiyor. Zaten sulama imkanı varsa ve toprak iyi ise dikim aralarını uzun tutuyorsun. Bir de özel budama istiyor ve böylece verimi yüksek kalitede tutuyorsun. Siz az dikeceksiniz deneyebilirsiniz. Süzgeç toprak için _ özel iletide dediğim gibi_ klino ( zeolit) kullanmalısınız. Eğer dikimde klinoya kompost gübre ile karıştırsanız _ ki Sn. Mine hanım otlanma sorununu çözmüş kompostu biliyor, yardım alabilirsiniz_ toprağı su tutma kapasitesini artırırsınız. Ben bu yolla; 3,5 yaşındaki fidanlarımı ilk yıl 4 defa, ikinci yıl 3 defa ve bu yıl iki defa suladım. Yanımda aynı yaşta 4 defa sulananlarda buruşma olduğu halde bende olmadı. Yani bu gübreleme sistemi ve sulama rejimini ağaça alıştırmak gerekiyor. Kesin bir sonuca ulaşmış değilim ama; klino+kompst karışımına sulamada hümas vermek hatta buna bionem ( B. F bakterisi) susuzluğa dayanıklı yapıyor. |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:06. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025