agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   Kullanılabilir İlaç ve Gübre Kılavuzu (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/20802.htm)

Halil Önen 07-12-2011 15:14

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 885817)
Bu bakırın yani zehirin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.

Hazır bordo bulamacı kutularında;

ARILARA ZEHİRLİDİR

BALIKLARA ZEHİRLİDİR

KULLANIMDAN İTİBAREN 14 GÜN sonra ürün HASAT edilebilir (zehirin ne kadar güçlü olduğunun bir kanıtı)

UYGULANAN YERE 1 GÜN BOYUNCA GİRMEME

uyarıları vardır.

Bu durumda bordonun ve bakırın kullanımı kişiye kalmış demektir.

Ancak UBYİ olarak bordonun ve bakırın kullanımı SERBEST mi , bu konuda bir karar verildi mi ?? Bilmiyorum.

Yani UBYİ üyeleri bordo ve göztaşı konusunda neye karar verdiler.UBYİ ye dahil olan bahçeler bordo ve göztaşı kullanabilir mi kullanamaz mı?

Aliağa UBYİ olarak bordo bulamacını hayatımızdan çıkardık. Diğer UBYİ üyeleri içinde yerine neyin konacağını tecrübelerle belirtiyoruz.

UBYİ de bordo bulamacı uygulamasına gerek kalmamıştır.

Bağlara uygulanan bordo bulamacı yerine gülleci bulamacı kullanılmaktadır.

Bağ hastalıkları olan_ külleme, mildiyo, ölü kol hastalığı v.b_ bir çok hastalığa gülleci bulamacı iyi gelmektedir. Zaten geçmiş dönemde kullanılmış, diğer zehirli ilaçların kullanım kolaylığından dolayı terk edilmişti.

Zeytin dal kanserine çok etkili olan Bordo bulamacının yerine ise bu mantar hastalığına etkili olan Etidot67 kullanımına başlanmıştır.

.................................................. .................................................. ...............................

Sn.Tevhit06, hoş geldiniz.

Ankara Çiftci Eğitim programına katılmış olmalısınız. Burada organik Tarım ile ilgili bölüm de vardı.

Ayrıca Arıcılık kursuna katılmayı düşünmüşsünüz, katıldınız mı bilemiyorum.

Vee Kızılırmağın kirletilmiş sularında şikayetci olmuş, Kızılırmak kıyısında sulanan bağların kurduğundan bahsetmişsiniz.

Geçen gün Ege Üniversitesi Öğrencileri Gediz'den su numunesi almış ve içinde yoğun ağır metaller olduğunu raporla yayınlamıştı.

İçinde tarım ilaçlarının da bulunduğunu herkes bilir. Çünkü etrafı bu kimyasalların kutularıyla doludur. Kızılırmak gibi.

Eklenti 258548

Binlerce üretici bu Menemen Belen köyü arasındaki bu köprüden geçer.

Eklenti 258549

Ve Gediz'in bu ağır kimyasallar yüklü suyuna bakar ama göremez.

Yakup 07-12-2011 20:04

Maliyet kıyaslaması

Halil Bey,
Şöyle 200 ağaçlık ve ağaçların 8 yaşında olduğu hayali bir bahçemiz var diyelim. Ağaçlarımız da zeytin ağacı (veya ceviz) olsun. Bu ağaçlara, bugünkü maliyetlerle 1 yıllık bordo bulamacı veya gülleci bulamacı+Etidot-67 maliyetlerini kıyaslayacak bir çalışma yapalım mı? Hani işçilikler, zaman vs. de dahil edelim diyorum.
Tabi bazı kabullerimiz ve kısıtlarımız olmalı bu durumda. Örneğin %0,5 lik Etidot-67 yi yılda 5 defa uygulayamayacağız. Veya Etidot yönünden bir ağaca kullanılan toplam miktarı 100 g/yıl olarak sınırlandırabiliriz. Zaten ister organik olsun, ister fenni, Herşeyin fazlası (orantısızı) zarar.
(Tecrübelerinizden faydalanmak için ne taklalar atıyorum ama..:o)

Lilium 07-12-2011 23:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 885837)

Bağ hastalıkları olan_ külleme, mildiyo, ölü kol hastalığı v.b_ bir çok hastalığa gülleci bulamacı iyi gelmektedir. Zaten geçmiş dönemde kullanılmış, diğer zehirli ilaçların kullanım kolaylığından dolayı terk edilmişti.

Zeytin dal kanserine çok etkili olan Bordo bulamacının yerine ise bu mantar hastalığına etkili olan Etidot67 kullanımına başlanmıştır.

Şeftalide klok hastalığında denendi mi? denendiyse sonuçlar nasıldır ?

denizakvaryumu 08-12-2011 12:36

Gülleci bulamacının klok için etkili olmadığı daha önce yazılmıştı....

Klok için MeyveliTepe mastercop önerdi.

Halil Önen 08-12-2011 23:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 885986)
Şeftalide klok hastalığında denendi mi? denendiyse sonuçlar nasıldır ?

Hayır denenmedi, sadece tahmin edildi. Klok hastalığını bordo bulamacı içindeki Bakır öldürüyor, Gülleci bulamacında ise yok diye düşünülmüştü.

Halbuki Şeftalide klok _ yaprak kıvırcıklığı_ hastalığına bir mantar sebep oluyor_ ki bu konuda Etitod 67 etkili olması gerekir. Zaten zeytinde dal kanseride mantar hastalığı.

Bu yıl şeftalinin birinde _ ki her yıl klok oluyor_ Etidot67,

diğerinde Güllecibulamacı+Etidot67 kullanmayı düşünüyorum.

Belki 3. ağaçta gülleci bulamacını tek kullanırım.

Bana göre mastercop da pek masum değil gibi duruyor. Zaten hiç kullanmadım belki başkaları da kullanmaz.:)

MeyveliTepe 09-12-2011 00:01

Literatüre göre lime-sülfür yani gülleci bulamacı şeftali yaprak kıvırcıklığında etkili. Yalnız, bu karışım da kuvvetli bir kimyasal, özellikle de bitkilerin uyanık olduğu dönemde dikkatli kullanılmalı. Çevre açısından da "danger" olarak kodlanmış ve bazı özel kullanım şart ve koşulları var.

Halil Önen 09-12-2011 00:42

Gülleci bulamacı denemeleri

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 886309)
Literatüre göre lime-sülfür yani gülleci bulamacı şeftali yaprak kıvırcıklığında etkili. Yalnız, bu karışım da kuvvetli bir kimyasal, özellikle de bitkilerin uyanık olduğu dönemde dikkatli kullanılmalı. Çevre açısından da "danger" olarak kodlanmış ve bazı özel kullanım şart ve koşulları var.

Teşekkürler

Gülleci bulamacı bir çok kimyasal gibi;

özellikle çiçeklenme döneminde daha dikkatli kullanılmalı.

Bu yıl sebzelerde_ domates, biber, patlıcan, börülce, bamya, fasulye, altın çilek, karpuz, pamuk_ çiçekte kullanıldı hiç bir zararı olmadı.

Zeytinde çiçekte kullanıldı hiç zararı olmadı.

Şeftali de çiçekte kullanıldı _ zaten klok yoktu_ zararı olmadı.

Limonda, Portakalda çiçekte kullanıldı, yarıya meyve tuttu. :))

Mandalinde çiçekte kullanıldı büyük ağaç yarıya verdi, küçük fidan hiç meyve vermedi.

Elmada _akar hastalığı için_ 2 si çiçekte 5 defa güçlü kullanıldı koca ağaç 5 elma verdi. Yani çiçek bağlamadı.

Güllerde _ akar ve bitler için_ kullanıldı. yapraklara bir şey olmadı ama güller küstü.:)

Gülleci bulamacı taze yapraklara ve genç sürgünler _ doz aşımı olsa bile _ zarar vermiyor.

Ama gülleci bulamacı bazı ağaçların çiçeklerine zarar verebiliyor. Daha az meyve bağlıyor. Ticari olarak kullanılan şeftali ağaçlarında çiçeklenme dönemi atılabilir. Zaten çok meyve bağlıyor ve tutan meyvelerin 3 de 2 si _ iri olsun diye_ koparılıyor. Böylece maliyet düşmüş oluyor.

Zeytine pek etkisi olmuyor ama var yılında, zeytin çiçekte iken güçlü kullanılırsa _ 100 lt. ye 2 lt. gülleci gibi_ yok yılında da iyi zeytin verir diye düşünüyorum.

Yani bazı ağaçların çiçekleri kimyasallara çok hassas olmasındandır.

Diğer tecrübelerde paylaşılacaktır.

denizakvaryumu 09-12-2011 07:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 886307)
Bana göre mastercop da pek masum değil gibi duruyor. Zaten hiç kullanmadım belki başkaları da kullanmaz.:)

Organik tarımda kullanılıyor-kalıntı sıfır diye belirtiliyor...

Neden masum gibi değil :D

odogal 09-12-2011 11:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 886309)
Çevre açısından da "danger" olarak kodlanmış ve bazı özel kullanım şart ve koşulları var.

Bakırdan artık kaçınıyoruz, yazılanlardan dolayı. Bunun etkileri hakkındada yazarsanız memnun kalırız.

Halil Önen 12-12-2011 01:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yakup (Mesaj 885913)
Halil Bey,
... bugünkü maliyetlerle 1 yıllık bordo bulamacı veya gülleci bulamacı+Etidot-67 maliyetlerini kıyaslayacak bir çalışma...

Maliyeti de hesaplarız tabii, ama hazır bordo bulamacının fiyatı aldı başını gidiyor ve üretici eskiye dönüp kendi yapmaya başladı.

Eğer ağaçlarda dal kanseri varsa hazır bordo bulamacını 5 defa kullanmakta da kar etmiyor, etkisini düşürdüler.

Kendi yaptığın bordo bulamacı da _ eğer dal kanseri varsa_ %2 ya da %3 kullanmak zorundasın. Hemde yılda 5 defa...

Etidot67 ise yılda 3 defa kullanmak yeterli. 1. yıl budamadan hemen sonra olmak şartı ile...

Buradan bakıldığında bile Etidot67 maliyet olarak çok düşük kalıyor_ ki zaten bor içeren bir gübre ve ağacın ihtiyacı var.

Ayrıca Etidot67 yi sulama suyu olarak kökten de verebiliyorsun.

Bu yıl dediğiniz gibi bir çalışma yapacağız. Ve bordo bulamacının papucunu da dama atacağız.:)

Zaten zeytinden ve diğer meyvelerden ne kazanıyoruz ki, hiç olamazsa milletin sağlıyla oynamayalım yeter...

En doğal ve en ucuz olanı bulmak, kullamak ve yaymak zorundayız.

Etidot67 yi bize kazandırdığınız için teşekkürler.

Yakup 12-12-2011 16:50

Baskın basanındır

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 887117)
Etidot67 yi bize kazandırdığınız için teşekkürler.

Öyle teşekkürle kurtulamazsınız. Sizi 2012 ziyaret listemize aldık. Bakalım mangal mı yapacaksınız, tenekede tavuk mu? :)

Halil Bey,
Allah insanlara faydalı olanı sever. Allah'ın sevdiğini biz de severiz.

İçten saygı ve sevgimizle,
Buluşmak, tanışmak üzere,
Hoşça Kalın.

denizakvaryumu 13-12-2011 09:06

Timsel Kimya ----------- Tel: +90 232 877 15 55 - 877 08 85 ----

Linkteki ürünlere de göz atmakta fayda var.

güneyege 16-12-2011 15:29

Teşekkürler Halil Bey.:) Paylaşımlarınız çok güzel.Uzmanlık alanım tarım değil ama doğa tutkunuyum. Zeytin ağaçlarım var babadan kalma. Zeytinlere hiç kimyasal ilaç kullanmıyoruz. Gübre de vermiyoruz. Sadece aralama(budama)yaptırıyoruz bir de diplerini sürdürüyoruz. Zeytin toplama zamanı gelince de topluyoruz. Hiç ürünsüz kalmadık.
Zeytin tarımında mutlaka gübre ve ilaç kullanılmalı mıdır?
Saygılar..

Halil Önen 16-12-2011 16:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi güneyege (Mesaj 888523)
...
Zeytin tarımında mutlaka gübre ve ilaç kullanılmalı mıdır? ..

Değildir; eğer kendiniz tüketiyorsanız.

Belki taneler küçük ve zeytin sineği _bazı dönemler_ fazla olabilir. Zaten yamaçlarda binlerce zeytin ağacı ne gübreleniyor ne ilaçlanıyor ne sulanıyor ne de toprak işleniyor.

Dediğiniz gibi kuru dalların _ya da yaşlı_ çıkarılmasının çok faydası var.

Ancak zeytin ağaçların altının derin sürülmesi köküne çok zarar veriyor, ağacı zayıflatıyor ve solgunluk benzeri kök hastalıklarına sebep oluyor.

Zaten bu traktör çıktığından beri solgunluk hastalığı aldı başını gidiyor.

Yine de zeytin bakımı seviyor. Kendisine değer verilmesine bayılıyor. İşte o zaman elinden ne geliyorsa yapıyor.:) Ticaretini yapmasanız _ kendi tükettiğiniz_ bile olsa ilaç olan sıvısının hatırı vardır.:p

Emre Kaplan 16-12-2011 19:42

fazla gübre verdim topragım bile maf oldu

Keyf Bahçesi 10-01-2012 13:56

sayınncp1963
araştırmanız ve bilginiz için teşekkür ederim.biz geçen sene zeytinlerde ve sebzelerde uyguladık.iyi netice aldık.selamlar kıdemlimüdür

dalbil 08-03-2012 15:14

Merhaba;
Bu başlıktaki bütün yazıları okudum.

Aklıma takılan soru şu ?

Sizce Tarımdan sorumlu bakanlığımız, teknolojiyi yakından takip ediyor mu?
Organik tarımda kullanılan ve bu başlıkta özelikle Halil bey'in ******* çok doğru olarak önerdiği uygulamalar için Tarım bakanlığımız ne diyor ?

Bildiğim kadarı ile, reçete yazma izni olmayan kişilerin bırakın uygulama yapmasını, önermesi dahi yasak. Öyleyse bu başlıkta söz edilen öneriler ve hatta bu sitede yazılan yazıların neredeyse tamamı, yaslar önünde suç teşkil etmiyor mu?

Dolayısıyla, bilgi paylaşımının önünde duran tek set, paylaşımın ticarileşmemesi olarak önümüzde duruyor gibi görünüyor.
Yani, siz bitkinize ne isterseniz verebilirsiniz. Ama bunu satmak için, yasal bir engel ile karş karşıyasınız denmek isteniyor bence.
Bunda herhangi bir sorun yok . Hatta gerekli şart.
Ancak,
Bu yasakları koyanların, dünyadaki tarımsal gelişmeleri bırakın aylık takip etmeyi, saatlik takip ederek, o esneklikte hareket edebilmesi gerekiyor.

Nano teknolojilerin 2003 yılından beridir dünyada sıkça kullanıldığı bir gerçek iken, buguün hala çözeltilerin kalıntılarına izin veren bir zihniyetin kurallarını, sırf yasak diyerek peşinen kabul etmek hiç akıllıca değil bence.

Bu nedenle bu başlığı çok önemsiyorum.
Saygılarımla

hassanpinar 31-03-2012 13:57

Sayın Halil Önen e katılıyorum gerçekten zey'tin bakımı seviyor.

hatıpüzümü 07-04-2012 20:43

Halil Bey, ben Gülleci bulamacını yaparken ölçüyü yanlışlıkla 10 lt suya 1.5 kğ kükürt ve 3 kğ sönmemiş kireç kullandım. Neticede 5 lt şurup elde ettim. Sanırım kaynamanın etkisiyle 5 lt su uçtu gitti.
Şimdi benim elde ettiğim bu şurup nasıl olur? Bitkilere ağaçlara zararı olur mu? Bir de fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla ağaçlara sürdügünüz gülleci bulamacının rengi beyaz. Benim elde ettğim ve ağaçların gövdesinde kullandığım bulamaçın rengi limon yeşiline yakın. Bu benim kafamı karıştırdı. Beni aydınlatırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Halil Önen 07-04-2012 22:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hatıpüzümü (Mesaj 942561)
Halil Bey, ben Gülleci bulamacını yaparken ölçüyü yanlışlıkla 10 lt suya 1.5 kğ kükürt ve 3 kğ sönmemiş kireç kullandım. Neticede 5 lt şurup elde ettim. Sanırım kaynamanın etkisiyle 5 lt su uçtu gitti.
Şimdi benim elde ettiğim bu şurup nasıl olur? Bitkilere ağaçlara zararı olur mu? Bir de fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla ağaçlara sürdügünüz gülleci bulamacının rengi beyaz. Benim elde ettğim ve ağaçların gövdesinde kullandığım bulamaçın rengi limon yeşiline yakın. Bu benim kafamı karıştırdı. Beni aydınlatırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Sadece kükürtün etkisinin azlığı nedeniyle hastalıklara pek etkili olmaz. Başka bir zararı olmaz. Bitki ve ağaçlarda bir iki defa fazladan kullanmak gerek.

5 lt sinin uçmasının sebebi kükürtün azlığı ve ateşin güçlü olmasından olabilir. Bu kadar azalmasına izin vermeden ateşten indirmek gerekir. Aslında kaynama sırasında gözleyip karşım 1-2 lt. gibi azaldığında ateşten indirmek gerekir.

Gülleci bulamacı atıldığında dediğiniz gibi açık limoni rengi kaplama yapar. Bulamacın biraz sulandırılıp sürüldüğü yerde de koyu limoni renk kaplaması yapar. Resimlerde daha açık görünür. Yani burada bir yanlışlık yok.

hatıpüzümü 08-04-2012 10:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 942604)
Sadece kükürtün etkisinin azlığı nedeniyle hastalıklara pek etkili olmaz. Başka bir zararı olmaz. Bitki ve ağaçlarda bir iki defa fazladan kullanmak gerek.

5 lt sinin uçmasının sebebi kükürtün azlığı ve ateşin güçlü olmasından olabilir. Bu kadar azalmasına izin vermeden ateşten indirmek gerekir. Aslında kaynama sırasında gözleyip karşım 1-2 lt. gibi azaldığında ateşten indirmek gerekir.

Gülleci bulamacı atıldığında dediğiniz gibi açık limoni rengi kaplama yapar. Bulamacın biraz sulandırılıp sürüldüğü yerde de koyu limoni renk kaplaması yapar. Resimlerde daha açık görünür. Yani burada bir yanlışlık yok.

Halil bey, cevabınız için teşekkür ederim. Cevabınızı okuyunca aklıma yeniden bir hesap yapmak geldi
Şöyleki; Benim 5 lt su uçup gittiğine göre ben 10 lt'relik suyun 5 litresini kullanmış oldum. Hesabımızı buna göre yaparsak:
5 lt su
1.5 kğ kükürt
750 gr kireç olması lazımdı.
Bu durumda benim sadece kireç oranım çok fazla olmuş oluyor ve bununda Ph değerini çok yükselteceğini tahmin ediyorum.
NOT: Kullandığım sönmemiş kireç bana fazla etkili gibi gelmedi. Çünki ilk suyu koyduğumda çok fazla kaynama yapmadı bu da fazla kullandığım kirecin etkisini azaltabilir.

sorun 1: Ph değerini nasıl düşürebilirim?
Sorun 2: Ben ikinci bulamaç hazırlamamı
5 lt su
1.5 kg kükürt
ve yarım kğ kireç kullanarak yapsam ve daha sonra her iki karışımı karıştırsam normal değerlerde şurup elde etmiş olur muyum?
Arshimet'e sorar gibi oldu ama sizde bizim Arsimetimizsiniz idare edersiniz artık. Selamlar.

Halil Önen 08-04-2012 21:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hatıpüzümü (Mesaj 942792)
Halil bey, cevabınız için teşekkür ederim. Cevabınızı okuyunca aklıma yeniden bir hesap yapmak geldi
Şöyleki; Benim 5 lt su uçup gittiğine göre ben 10 lt'relik suyun 5 litresini kullanmış oldum. Hesabımızı buna göre yaparsak:
5 lt su
1.5 kğ kükürt
750 gr kireç olması lazımdı.
Bu durumda benim sadece kireç oranım çok fazla olmuş oluyor ve bununda Ph değerini çok yükselteceğini tahmin ediyorum..

Kirecin oranının fazla olamasının zararı olmaması gerekir. Çünkü kesile ağacın yerlerine ve gövdelerine badana şeklide kireç sürülüyor zaten.

Eğer 10 lt. suya 3 kg. kükürt ve 1,5 kg. kireç kullansaydınız ve kaynama sırasında 5 lt. si ucsaydı, o zaman 1 lt gülleci bulamacını 200 lt suda kullanırdınız.

Yani daha etkili gülleci bulamacını 2 katı suya katmış olurdunuz.

Ama siz sadece kireci fazla kullandınız.. Kükürtün etkisi az olmuştu.

Halil Önen 08-04-2012 21:11

Alıntı:

... NOT: Kullandığım sönmemiş kireç bana fazla etkili gibi gelmedi. Çünki ilk suyu koyduğumda çok fazla kaynama yapmadı bu da fazla kullandığım kirecin etkisini azaltabilir...

Eğer sönmemiş kireç su ile karıştığında fazla kaynama yapmıyorsa ya da az kaynama yapıyorsa,

kireç bulunduğu ortamda nem kapmış ve yavaş yavaş sönme gercekleşmiştir. Yani sönmemei kireç kapalı bir torbada nem almadan saklanmalı.

Bu durumda yapatığınız bulamac sönmüş kireçle yapılmış olur. Ve kireç ile küküt aynı oranlarda _ kg. kükürt, 3 kg. sönmüş kireç_ şeklinde yapılmış olur.

Halil Önen 08-04-2012 21:12

Alıntı:

....

sorun 1: Ph değerini nasıl düşürebilirim?
.

Daha çok su ilave edeseniz ph düşür...

Halil Önen 08-04-2012 21:17

Alıntı:

...
Sorun 2: Ben ikinci bulamaç hazırlamamı
5 lt su
1.5 kg kükürt
ve yarım kğ kireç kullanarak yapsam ve daha sonra her iki karışımı karıştırsam normal değerlerde şurup elde etmiş olur muyum?
.

Bu yapacağınız gülleci bulamacı doğru olan, bunu kireç oranı fazla olanla karıştırabilir ve kullanabilirsiniz.

hatıpüzümü 09-04-2012 09:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 943101)
Bu yapacağınız gülleci bulamacı doğru olan, bunu kireç oranı fazla olanla karıştırabilir ve kullanabilirsiniz.

Teşekürler ve iyi çalışmalar diliyorum Halill Bey.

oakcan 04-05-2012 23:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 943101)

Sn. Halil Onen,
Zeytinlikteki topragimin PH degeri 7,50 - 7,80 arasinda; yani oldukca alkali. Gulleci PH degeri oldukca yuksek (12) bir bulamac. Damlama ile gulleci vermem topragin PH degerini daha da artirir mi ? PH uzerinde nasil bir etkisi olur ?
Tesekkurler, Saygilar,

Halil Önen 04-05-2012 23:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oakcan (Mesaj 959862)
Sn. Halil Onen,
Zeytinlikteki topragimin PH degeri 7,50 - 7,80 arasinda; yani oldukca alkali. Gulleci PH degeri oldukca yuksek (12) bir bulamac. Damlama ile gulleci vermem topragin PH degerini daha da artirir mi ? PH uzerinde nasil bir etkisi olur ?
Tesekkurler, Saygilar,

Sn. oakcan,

zeytin alkali toprağı sever ve yukarıdaki değerler iyidir...

Damlama ile gülleci bulamacını neden vereceksiniz ki, ben nematod ile mücadele için denemiştim.

Ayrıca iki sezon sonra damlamanın gözlerini tıkama yapar. Kireçlenmeye sebep olur.

bademu 08-05-2012 21:26

gülleci bulamacını üzüm bağlarında nasıl kullanmalıyım.Neoranda ve ne zaman?Şu anda bağlara herkes zehirliyor.İki senedir külleme yüzünden kimse üzüm hasat edemiyor.

Halil Önen 08-05-2012 23:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bademu (Mesaj 962220)
gülleci bulamacını üzüm bağlarında nasıl kullanmalıyım.Neoranda ve ne zaman?Şu anda bağlara herkes zehirliyor.İki senedir külleme yüzünden kimse üzüm hasat edemiyor.

Üzüm salkımları tomurcuktayken_ çiçekten önce_ 100 lt. suya 750 ml.

Taneler saçma iriliğine geldiğinde ya da daha irileştiğinde 100 lt suya 1 lt şeklinde uygulanır.

Salkımlara tatlı su yürüdüğünde _ yani sararmaya ve tatlanmaya başladığında _ atılırsa renk verir_ kükürtün etkisi_ ve dayanıklılık sağlar...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025