agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   kamil35 / izmir (Arıcılık) (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/20556.htm)

kamil35 04-11-2010 22:19

Merhaba Sayın Tuğrulbaba, öncelikle şunu belirteyim, arılar soğuktan kolay kolay ölmez. İzmir için söyliyeyim bizim burada arı ölümleri açlıktan oluyor. Arılar bal yiyerek ısı üretirler, aç kalırsalar o zaman soğuk onları öldürür. Bir de kovanlar kışa girerken kovan içindeki arı mevcudu yeterli sayıda olmalıdır.
Kovanların güneye bakan yerlerde kışlatılması uygun olur. İnsanı rahatsız etmeyen esinti arıyı da rahatsız etmez. Kovanları seranın içine almanın uygun olmadığını düşünüyorum. Sera nem yapar ve bu arılar için iyi olmaz. Kovan içinde su birikmesine neden olur.
Kovanların kara yollarından ve asfalttan uzak olması iyidir. Yoldan geçen araçlar arılara çarpıp ölümlerine neden oluyor. Asfalttan uzak olmalı çünkü arılar propolis sıkıntısı çektikleri zaman asfaltı propolis niyetine kovana taşıyorlar.

tugrulbaba 06-11-2010 20:01

şimdi diyelimki 7 kovan aldım.

Ne zaman almalıyım?

Alır almaz ilk yapacağım şey ne olmalı?

Kovanları bahçemde serpiştirmem mi doğrudur yoksa bakım kolaylığı açısından derli toplu mu koymalıyım?

her şeye rağman kovanların kuzey cephelerini korunaklı hale getirmelimiyim?

Kovanları ısı yalıtım malzemesi ile kaplarsam faydalı olur mu? (sıcak - soğuk açısından)

Aklıma geldikçe yeni sorularla başınızı ağrıtacağım Kamil bey. Şimdiden sabrınız için şükranlarımı sunarım.

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

kamil35 07-11-2010 21:53

Sayın Tuğrulbaba, arıcılığa başlanacak en iyi tarih; İzmir için Nisan ayı, Konya için Mayıs'ın 3.-4. haftası... Şuan arı almak isabetli olmaz. Kışın kim öle kim kala... 3 cm kalınlığında ağaç kovanlarda yeter sayıda arı mevcudu olan koloniler kışın sıkıntı çekmez. Kovanda yeterli nufus yoksa kalorifer sistemi döşeseniz arı kıştan çıkamaz.
Forum ana sayfanın en altında "Çiftlik Hayvanları" bölümü var. Orada arıcılıkla ilgili epeyce bilgi var incelediniz mi? http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=164
Arıcılık benim tekelimde değil :) Forumda arıcılık konusunda bilgisi olan arkadaşlar var onlardan da katılım olursa daha güzel olur. Selamlar...

kamil35 07-11-2010 22:09

5 Eklenti(ler)
Dün arılıktaydım. Dağçileği çiçek açmaya başladı. Meyve ve çiçek yanyana... Meyveler olgunlaşırken, çiçek de açıyor.
Arı mevcutları iyice azaldı. Kış yaklaşıyor.

kamil35 07-11-2010 22:34

1 Eklenti(ler)
Bu bir fenni kovanda doğal üretim (karakovan)
Bu petek yaylada da bu kadar bala sahipti. Hala tamamı balla dolacak diye bekliyorum. Vermeyince Mabud, neylesin Sultan Mahmut....
Arıyı gereğinden daha fazla sıkıştırıyorum (yani kovan içinde az petek bırakıyorum, kalan petekler üzerindeki arı yoğunluğunu arttırıyorum) yine de olmuyor. Bu yıl, çam balı verimi çok düşük.

kamil35 07-11-2010 22:39

1 Eklenti(ler)
Bal sağımı için alınan peteklerden biri... Alt kısmına yeni polen koymuş.

pria 10-11-2010 13:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kamil35 (Mesaj 713612)
Dün arılıktaydım. Dağçileği çiçek açmaya başladı. Meyve ve çiçek yanyana... Meyveler olgunlaşırken, çiçek de açıyor.
Arı mevcutları iyice azaldı. Kış yaklaşıyor.

Kamil Bey..Siz dağçileğinin çiçeklerinden arıların peteklerini doldurmasını bekliyorsunuz..Ben de köyde dağçileklerinin olgunlaşmasını bekliyorum..

Asıl adı Kocayemiş,Çanakkale yöresel adı DAVULGA olan bu dağçileklerinin sizin oralarda kıymeti biliniyor mu bilmem?
Bu doğal meyveyi ben çok seviyorum..Her yıl ya toplar ya da Biga'da köylülerin pazarından alarak İstanbul'da eşe dosta armağan olarak götürürüm..

Harika meyveler bunlar..
Ama maalesef yerel insanlarımızca bile pek kıymeti bilinmiyor..

FOÇA gibi bir yerde bile bile pek kıymeti bilinmiyor:
http://www.google.com.tr/imgres?imgu...ed=0CCQQ9QEwBA

Oysa bunlar toplanıp özellikle İstanbul'daki organik pazarlarında satışa sunulsa çok gelir getirir..

Siz bu güzelim DAĞÇİLEĞİ/Kocayemiş/Davulga'dan söz açmışken bir iki satır yazayım dedim..

Kolay gelsin..

kamil35 13-11-2010 01:58

Sayın pria, dağçileğinin kıymeti burada da bilinmiyor. Bu bitki tarım alanlarından uzak orman içlerinde yetiştiği için (her türlü ilaç ve kimyasaldan uzak) sizin de belirtiğiniz gibi organik bir bitki... Tabiatta doğal şekilde kendiliğinden yetişiyor.
Yemesi çok zevkli... Meyveler lezzetli... İnsan yerken bıkmıyor. Ticareti yapılsa bir çok köylü için gelir kapısı olabilir. Maalesef Şuanda dağçileği meyvelerini kuşlar böcekler ve toprak yiyor.

kamil35 29-11-2010 23:14

3 Eklenti(ler)
Bir gün önce arılıktaydım. Bal gelimi güzelleşmiş ancak, bal toplayacak arı nufusu kalmadı:) Kış arifesinde koloni nüfusları iyice azaldığı için arılar ancak kendi kışlık stoklarını tamamlıyor.
Sarmaşıklar çiçek açmış. Dağ çileğinin bal verimi azalmış. Arı sarmaşıktan ve çamdan güzel bal getiriyor. Peteklerde avuç içinden birazdaha büyük yavru var.

kamil35 29-11-2010 23:17

2 Eklenti(ler)
Bal işi bitti sıra çıntarda...

samotraki 18-12-2010 10:46

Sn Kamil35 verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkür ederim.Ben söğüt ve meşe ağacından arılar nasıl faydalanır onu merak ediyorum.hiç yeme fırsatım olmadı ama bazı sitelerde söğüt balından bahsediliyor.arılar söğütün neresinden nektar toplar?yoksa oda çam balı gibi salgı balı mı?

denizakvaryumu 18-12-2010 11:43

Kamil Bey,merhaba

varrao için ne tür önlem aldınız, hangi ilaçları kullandınız?

Yine petekleri güvelerden nasıl koruyorsunuz?

Bu açıklamaları da yaparsanız memnun olurum.

kamil35 19-12-2010 21:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi samotraki (Mesaj 728139)
Sn Kamil35 verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkür ederim.Ben söğüt ve meşe ağacından arılar nasıl faydalanır onu merak ediyorum.hiç yeme fırsatım olmadı ama bazı sitelerde söğüt balından bahsediliyor.arılar söğütün neresinden nektar toplar?yoksa oda çam balı gibi salgı balı mı?

Sayın Samotraki, arılar meşe ve söğütten polen alıyor. Bazı yıllar söğüt ve meşe akar yapıyor. Yani salgı balı... Meşenin akar yaptığına şahit oldum. Söğütün akar yaptığını kendim görmedim ancak arıcı arkadaşlar akar yaptığını söylüyor.

kamil35 19-12-2010 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 728155)
Kamil Bey,merhaba

varrao için ne tür önlem aldınız, hangi ilaçları kullandınız?

Yine petekleri güvelerden nasıl koruyorsunuz?

Bu açıklamaları da yaparsanız memnun olurum.

Sayın Denizakvaryumu;
Varrao için; bu yıl perizin, Rulamit-Va ve formikasit (jel olarak) kullandım.

Petekleri güvelerden korumak için; havalar soğuyana kadar haftada bir, sır tarağı ile oluşan güve kurtlarını temizledim. Petek sayısı az olduğu için pek sıkıntı olmadı. Çıkan kurtlar kelebeğe dönmeden temizlendiğinde bir ay gibi bir sürede tüm güve yumurtaları çatlamış oluyor. Fakat kurtlar kelebek olur da yeni yumurta atarsalar petekleri kurtarmak zor. Havalar soğudu diye uzun zamandır da kontrol yapmadım. Zarar gören petekleri kesip hurda petek olarak satarım.

denizakvaryumu 19-12-2010 22:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kamil35 (Mesaj 728630)
Varrao için; bu yıl perizin, Rulamit-Va ve formikasit (jel olarak) kullandım.

.




Sanırım bugünlerde oksalik asit de yapılması gerek.

bozon 04-01-2011 23:37

Değerli Kamil 35;

Bir başka konu başlığında, fenni tip karakovan arıcılığı yapmaktan söz ediyorsunuz. Fikrinizde bir gelişme oldu mu? Herhangi bir uygulama imkanınız oldu mu?

Ben, bir emekli sınıf öğretmeniyim. Bazı görev yerlerimde birkaç arı sahibi olmuş, deneyim kazanmıştım. Epey bir zaman geçti. Şimdi arıcılığa tekrar başlamayı düşünüyorum. Yirmi yıl önce de ilaç kullanmak içime sinmemişti, şimdi de sinmiyor. Eğer siz, düşüncelerinizi uygulanabilir bir hale getirmişseniz, benimle paylaşmanızı isterim.

Selamlar.

kamil35 15-01-2011 20:30

2 Eklenti(ler)
Sayın Bozon,
Sizin de belirttiğiniz gibi fenni tip karakovan arıcılığından bahsetmiştim. Kovan fenni kovan tipinde olacak yani üstten açılır ve içinde çerçeveler olacak. Bu, standart fenni kovanlar içinde yapılabileceği gibi, özel çıta ebatlarına göre hazırlanmış kovanlarda da yapılabilir. Aslında fenni karakovanların bir standardı ve belli bir şekli yok. önemli olan temel petek kullanılmadan üretim yapmak ve arı ilaçlarından uzak durmak, ilaç kullanılacaksa da kuralına göre ve ruhsatlı ilaçları kullanmak gerekiyor.
Bu yıl standart kovanlar içinde karakovan üretim yapmayı planlıyorum. 2010'da da böyle bir planım vardı ancak çam balı verimi çok düşük olduğu için, üretimi gerçekleştiremedim.
Daha önce resimlemiş olduğum fenni kovanda karakovan peteklerinden iki görüntü...

bozon 15-01-2011 22:29

Birinci çerçeve hakkında bilgi verebilir misiniz? Arıcılıktan epeyce uzak kaldığım için, niye böyle bir yapısı var, anlayamadım. Selamlar.

kamil35 16-01-2011 13:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozon (Mesaj 742509)
Birinci çerçeve hakkında bilgi verebilir misiniz? Arıcılıktan epeyce uzak kaldığım için, niye böyle bir yapısı var, anlayamadım. Selamlar.

O çıta ana üretiminde kullanılan ruşet kovanların peteklerini, büyük kovanlarda ördürmek için kullanılıyor. Dört adet ruşet kovan çıtası büyük çıtaya yerleştiriliyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=12838&page=4
adresinde bununla ilgili ayrıntılı açıklama ve resimlerim var. 3. ve 18. mesajlara bakınız.

bozon 17-01-2011 20:52

Teşekkür ederim.

kamil35 05-02-2011 00:20

1 Eklenti(ler)
Tarih 02/02/2011 sabah 09:30 Osmanlar Köyü... Yerde buz var. Arı uçabilecek kadar sıcaklık yok. Rakım tahmini 500 m. Arıları ovaya indirme vakti geldi. Bu fotoğraf çekildikten 10 dakika sonra kovanları kapatıp kamyonete yükledik.

kamil35 05-02-2011 00:42

3 Eklenti(ler)
Burası da Karahalilli Köyü... Kuzeyinde dağ var. Kuzeyden gelen soğuk hava akımını engelliyor. Rakım 50 m civarında... Turp otları açmış durumda... Kovanları kamyonetten indirdik ve uçuş deliklerini açtık. Osmanlar'da uçmayan arı burada uçmaya başladı. Yukarısı ile aşağısı arasında yaklaşık 3-4 derece ısı farkı var.
Böylece 2011 sezonunu da açmış olduk. İnşallah verimli bir yıl geçiririz.

novazet 05-02-2011 08:21

Sayın Kamil35;

Yeni sezonunuz hayırlı olsun. Bol verimli ve güzel bir yıl geçirmenizi temenni ederim.

kamil35 13-02-2011 18:46

Sayın novazet, iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.

Bu gün arılıktaydım. Havalar on gündür arının uçuşu için çok uygun. Tam kapasite olmasa da polen ve bal geliyor. Turp otları açık durumda...
Geçen pazar ve bugün varroa mücadelesi için perizin kullandım. Varrao mücadelesi yapılırken arıda yavrunun olmadığı ya da en az olduğu dönem seçilmelidir. Şu an bal hasadına da en uzak dönem olduğu için varroa mücadelesinin tam zamanı...

kamil35 13-02-2011 18:54

1 Eklenti(ler)
Arıların durumu gayet güzel. Şuan kovan içi nufuslarının minimum seviyede bulunduğu bir zaman. Bundan sonra yavru atışı gün geçtikçe artacak ve nufuslar da çoğalacak. Baharla birlikte arılar üreme dönemine girdi.
Kovan nufusları 3-5 çıta arasında değişiyor. Kışa girerken kovan içlerinde arının ihtiyacından fazla petek bırakmıyorum. Kural şu; kovan içindeki arı nufusu petekleri tam anlamıyla kaplamalı, kaplamıyor ise; fazla petekler çekilmeli... Sağlıklı bir koloni isteniyorsa petek üzerindeki arı yoğunluğu resimdeki gibi olmalı...

kamil35 13-02-2011 19:15

1 Eklenti(ler)
Yayladan 37 kovanla İzmir'e dönmüştüm. Ana kaybeden ya da çok zayıf kolonileri birleştirdik. Bir arkadaşa da sonbaharda 6 kovan arı sattım. Son olarak 25 arılı kovan kalmıştı.Bu günkü kontrolde bir kovanın daha ana kaybettiğini farkettim. Yandaki kovanla birleştirdim. Ana memesi yapmış ancak zaman, ana üretimine uygun olmadığı için en iyi karar birleştirmekti. Resimde ana kaybeden kovanın yaptığı ana memesi görünüyor.
Şu an 24 arılı kovan var. İnşallah bal sezonuna 50 dolu kovanla girebilirim. Bu mümkün, hatta daha fazlası da... Herşey nektara, polene ve havaya bağlı...

kamil35 13-02-2011 19:25

1 Eklenti(ler)
Arılarda el kadar kapalı yavru var. Güçlü kovanlarda daha da fazla... Havalar ısındıkça polen ve nektar akımı hızlanacak. Buna bağlı olarak yavru alanı da genişleyecek. Arıların bacaklarında getirdikleri polenler var.

kamil35 13-02-2011 19:36

1 Eklenti(ler)
Bilindiği üzere balarıları soktuktan sonra iğnelerini batırdıkları yerden çıkaramazlar ve arka kısımlarından koparırlar ve bu da arının sonu olur. İşimi bitirdim arabaya bineceğim bir arı peşimi bırakmıyor, bana hınçla saldırıyor. Arabaya bindim maskemi çıkardım. O da içeri girmiş. Saldırıya devam... Sokamadığı için iğnesini kaybettiğini farkettim ve tuttum. Küçük bir arıdaki savunma duygusuna (görev aşkı) bakın ki ölmek üzere olmasına rağmen saldırıya devam ediyor. Tüm canlılarda olduğu gibi, arılarda en mükemmel şekilde yaratılmış bunu bir daha anlıyorum.

N.Cebeci 14-02-2011 18:18

Kamil bey, dün bahçeye gittim orada bir tane arım var bu sene yakaladım.
Kovanın önüne oturdum uzun süre bekledim hareket var mı diye.
Kovanın önünde 15-20 kadar ölmüş arı gördüm yere rast gele atılmışlar diye düşündüm. Yaşam izi göremedim sanki! kulağımı verdim dinledim, gene ses alamadım acaba arılarım öldüler mi yoksa bu durum normalmıdır.
Ne dersiniz?

kamil35 15-02-2011 07:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi N.Cebeci (Mesaj 755417)
Kamil bey, dün bahçeye gittim orada bir tane arım var bu sene yakaladım.
Kovanın önüne oturdum uzun süre bekledim hareket var mı diye.
Kovanın önünde 15-20 kadar ölmüş arı gördüm yere rast gele atılmışlar diye düşündüm. Yaşam izi göremedim sanki! kulağımı verdim dinledim, gene ses alamadım acaba arılarım öldüler mi yoksa bu durum normalmıdır.
Ne dersiniz?

Sayın Cebeci, kovan önündeki ölüler normal bir durum. Eceli gelen ölecek. Arı bunu dışarı atacak. Yaz günü olsa kovan önündeki ölüleri göremezdiniz. Çünkü ölüleri başka böcekler alır giderdi. Havalar soğuk olduğu için ölüleri taşıyacak pek fazla canlı yok.
Ankara'da arılar bu tarihte faaliyete geçmez. İzmir ile kıyaslama yapmayınız. Arada çok fazla sıcaklık farkı var. Sizin orada arıdaki faaliyet 15 Mart'tan sonra başlar.
Soğuk havalarda kovana dokunmayınız. Arılar salkım halindedir. Sarsıntı sonucu salkım bozulursa yere düşen arı tekrar salkıma ulaşamaz ve ölür.
Kışa girerken arınızda yeterli bal var ise sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Havaların ısınmasını bekleyiniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025