![]() |
UBYİ'ye önce tüketici olarak katılmaya kararlıyım. Konunun yavaş yavaş etkisini yitirdiğini görüyorum, en azından forum tarafında. http://www.agaclar.net/forum/ariyoru...tm#post1206704 adresinde UBYİ üyesi üreticiden alınmak üzere ham zeytin ilanı verdim, belki forumun o kısımlarına uğramıyorsunuzdur, zeytin üreten bir üyemizden makul şartlar ile ham zeytin almak istiyorum.
|
Alıntı:
Bizim böyle bir yaşantıyı seçmek için öncelikle tek bir nedenimiz vardı: Çok seviyorduk! Tüm gün bahçede kalıp çalışıyoruz , hayvanlarla ilgileniyoruz, toprakla ilgileniyoruz ve inanılmaz mutlu oluyoruz. Akşam sağlam bir yorgunlukla seriliyoruz ve ertesi gün yine eve girmek istemiyoruz. Kazma kürekten çoktan ellerimiz nasırlaştı, tatlı bir yabanlık geldi üstümüze:)) Üstelik henüz pek çok şey eksik buraya çiftlik diyebilmek için. Henüz doğru dürüst sebze bile dikemedik. Hala etrafla , toprakla, düzenle uğraşıyoruz. Ama çok ağaç ve çalı diktik; 50 ye yaklaştık 5 ayda:) Uzatmayayım müthiş mutluyum ve köpeğimin başını okşadığımda, kedimle oynarken, yarkalara yem verirken, toprağı kazmalarken .... ve bunun gibi binlerce anda..içimi kaplayan özgürlük duygusunu anlatamam. İlk hedefimiz kendi kendimizi geçindirebilmek, kendimize yetebilmek. Sağlıklı sebzemiz, meyvemiz, yumurtamız hatta belki sütümüz olması. (Kendi gübremizi elde edebilmek, tavuklara mısır buğday yetiştirebilmek vs.) Hala maalesef büyük oranda dışarıya bağımlı yaşıyoruz. :o Sonra, fazlasını satmak: Kendi yediğimizden fazlasını satmak, ayrı bir yerde ilaçlanan ürünü değil! Ayrıca merak edenleri misafir etmek, özendirmek, bu havayı koklatmak, paylaşmak ve açık konuşayım biraz da çalıştırmak:)) :D Bu hayat o kadar enteresan bir gerçeklik ki insanın içine işliyor. O kadar kuvvetli ki, hasta birini sağaltabileceğine inanıyorum. Sanki tarih boyunca... Yok yok, tam olarak betimlemek gerekirse, zaman yitiyor. Zamanın ötesine geçiyorsunuz doğayla baş başa kalınca. Az şeyle çok daha mutlu oluyorsunuz. Daha çook şeyler var ama boşboğazlıkla doldurmayayım burayı:) Tekrar teşekkürler:) |
Ilk merhaba
Epey zamandır takip ettiğim ama bir türlü üye olamadığım bu siteye ve tüm üyelerine sevgilerimle ilk merhabamı demek isterim. Adım Zeki Türkmen, Ankara'da yaşıyorum ve kısmet olursa bu bahar Çayyolu semtinde kendi bahçeli evimize taşınacağız, yaşım 44, epeydir özlemini duyduğum toprakla buluşma, kendi doğal sebzemi yetiştirip bunu da sevdiklerimle paylaşma şansını yakaladığımı düşünüyorum, bu anlamda sayın Meyvelitepe'yi de uzun zamandır kendi sitesinden takip ettiğimi ve yükseltilmiş yastıklarda sebze üretimini kendisi aracılığı ile öğrendiğimi belirtmek isterim, izlediğim kadarıyla sayın Meyvelitepe ve bu sitedeki diğer pek çok üye bilgi anlamında bir derya, bu nedenle çok şanslı olduğumu düşünüyorum, ben daha yolun başındayım kendi evimin bahçesinde çimen yetiştirmektense kuraklığa doğru gittiğimiz bu zamanda kendi sebzemizi hem doğal yollarla hem de gereksiz su tüketimini azaltarak yapmak öncelikli amacım. Sanırım tanışma faslını fazlaca uzattım kusura bakmayın lütfen, bundan sonra pek çok sorum olacak, yanıtlama inceliğini gösteren herkese şimdiden çok teşekkürler efendim.
Saygılar, |
Yukarıdaki bir mesajda anlattığım nedenlerden dolayı ilk başta bir ağaçlar.net girişimi olarak başlayan Uzak Bahçelerin Yakın İş Birliği maalesef iptal olmuştur. Bu yüzden bu başlığın ve altındaki üye bahçelerine ait başlıkların Ağaçlar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri ana başlığından daha uygun bir yere taşınması gerekmektedir.
Bunu yaparken, Sürdürülebilir Doğal Tarım, Permakültür, Organik yöntemler gibi yaklaşımlarla sentetik ve toksik pestisit kullanmadan, herhangi bir şekilde kullanılmasını mazur görmeyen ve göstermeyen, inorganik besleme yerine organik bitki beslemesini tercih eden bahçeleri ayrı bir başlık altında toplayarak doğal yetiştiricilik, zararlı ve hastalıklarla sentetik toksinler olmadan mücadele deneyimlerinin paylaşıldığı bahçeleri içeren yeni bir başlık açmayı düşünüyoruz. Bir hafta kadar bir zaman zarfında bahçe başlıklarının bu yeni başlık altında yer almasını dileyen üyelerimiz buraya mesaj bırakabilirler. Bunlar dışındaki tüm bahçe başlıklarını Üyelerin Bahçeleri bölümüne taşıyacağız. |
Alıntı:
|
Merhaba,
Bu birlikteligin saglanabildigi bir platform olusturulabildi mi forum icerisinde? Turkiye icerisinde benzer birlikteliklerin olusuyor olmasi cok sevindirici ama bu kadar bilginin ve bilgilinin varoldugu bu forum icerisinde de ayni sey yapilabilir. Yapilamaz mi? :) |
Birlik olmak
Birlik olmak başkasından beklemekle olmaz. Organizatörleri, liderleri beklersek yaya kalırız.
Her birimiz bir lider olmalıyız. Hepimiz üreticiyiz, yanı zamanda hepimiz tüketiciyiz. Ürününü satmak isteyen varsa ihtiyacım kadarını almay varım. ben de ürettiğimde ilanımı koyarım ihtiyacı olana gönderirim. Eğer şu bekleniyorsa; birlik kurulsun, birileri mahsul toplayıp depolasın. İyi fiyata satsın ve para kazanalım... Bu hayal olur. Memleketteki kooperatiflerin yürümemesinin temelinde bu var. Birlik kurulunca birileri müdür olmak istiyor, lider olmak istiyor. Pastadan daha çok pay almak istiyor. Milletvekiliyle görüştüm, bakanla görüştüm lafları başlıyor. Bu hayallerle önümüze engel koymayalım. Oysa internet imkanları geniş, siz zeytinayağı ürettim isteyen var mı diye ilan koyarsınız. İhtiyacı olan alır size dua eder. Toptancıya, sermaye sahibine hal kalpazanlarına paranızı kaptırmadan üreticiden tüketiciye ürün ulaşır. Bu kadar basit. Sadece bu stieden de değil. Ürün satılabilen o kadar çok site veya mobil uygulama var ki... Sadece şunu diyelim: Bu işi yapmaya ben varım... Evet BEN VARIM |
Kaolin konusundan sonra bu konuyu da tek tek sonuna kadar okudum. Sonu zaten belliydi ancak neredeyse son sayfaya kadar sürecin ilerlemeye devam etmesi merakla sonlara ilerlememi sağladı.
Doğal tarım severler adına üzücü bir sonuç olmuş. Ancak gelecekte tekrar böyle bir oluşum fikri ortaya çıkarsa burada çok güzel tecrübeler oluşturulmuş. Bu başlığın bu sebeple bence önemi oldukça büyük. Çünkü UBYİ oluşumu, oluşumun başarısızlığı sebebiyle değil ön ayak olmuş üyelerin başka bir konuda yaşadıkları sorunlar sebebiyle yarıda kalmıştır. Demekki fikirleri devralıp, günün koşullarına göre güncelleyip, tekrar başlatılmaması için hiçbir sebep yok. Heleki 10 yıl evvelki durumdan daha beter zehir batağına saplanmış durumdayken. UBYİ görünürde belki yarıda kalmış zannedilebilir ancak ülkemiz/insanımız/insanlık böyle oluşumlara günden güne daha çok muhtaç. Tarım konusunda oldukça acemi sayılabilecek noktadayım. Kendi ihtiyacımıza ancak yetecek kadar zeytin üretim kapasitemiz var. Ve bu potansiyelimizi de zehir kullanmadan yapmaya çalışıyorum. İmkanlar elverdiğince doğal üretim üzerine kendimi geliştirip bu süreci bulunduğum bölgedeki insanlar için de örnek hale getirmeye çalışıyorum. Gün gelirde tekrar böyle bir oluşum fikri ortaya çıkarsa ben hep buralarda olacağım. Ha bu yazdıklarımdan, Sn. Feyzalp'in belirttiği gibi, birilerinin ön ayak olmasını beklediğim sonucu çıkarılmasın. Ön ayak olanlarımızın ortaya çıkması için de "temiz bahçelere" ihtiyaç var. Ben işte o bahçeyi oluşturmaya, kendimi temiz bahçesinde sürdürülebilir tarım/ziraat yapmaya hazırlıyorum. Ki zamanı geldiğinde ortaya çıkabilecek yeni UBYİ oluşumunun zeminini oluşturabilelim. Sevgiyle, sağlıcakla kalın. |
Alıntı:
Bu işin yürümeyeceğini de muhtemelen ilk fark eden oldum. O sıra görünürde hevesli olanların bugün zehirlere ne kadar bulanmış olduğunu da görmek mümkün. Adına ne derseniz deyin, üreticiler bakımından böyle bir şeyin olabilmesi için tüm bireylerin sahip olması gereken prensiplerinin, düşünce biçiminin, değer yargılarının bambaşka bir düzeyde olması gerekir. Durumun böyle olmadığı o günlerde de görülüyordu. Takip eden yıllarda, aslında olması gereken şekilde bu gibi oluşumlar gerçekleşti zaten. Böyle bir oluşumun üreticiden başlaması çok naif bir yaklaşımdı. Olması gereken tüketiciden başlamasıdır. Bugün böyle oluşumlar var. Tüketici örgütlenerek talep ediyor, becerebilen de üretiyor. Üreten de neyi nasıl ürettiğini ispatlamak zorunda. Lojistik konularını ortaklaşa çözüyorlar. Tüketici, aynı zamanda gayet acımasız bir denetçi. Tam olması gerektiği gibi. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025