![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 11-09-2008
|
Saat 09:30'da (09/10/2017) arılığa vardık. Yeni aldığım çadırı ikinci defa kullandım. Çadır direklerini ilk defa kullandığım için direklerin boylarını çadıra uygun kestim. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Kolay gelsin Kamil bey. Temizliğe dikkatiniz takdire şayan. Çiçek balı kışın donuyor şekerleniyor, donan bal halis bal desek de evdekileri ikna edemiyoruz. Çam balı bu diyebileceğiniz bal olunca gene buradan bize bilgi verin lütfen. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu.
|
Takip etmek isteyenler için instagram adresim; https://www.instagram.com/35kamil15/ Bu sayfa üzerinde de arıcılık paylaşımlarımı bulacaksınız. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu.
|
Dün çam bölgesine (29/10/2017) sağım çadırını kurduk. Bu gün sağıma başladık. Yarın sağıma devam edeceğiz. İnşaallah yarın öğleden sonra sağım işi bitecek. Ovada bulunan 30 kovan arıyı da püren bölgesine(29/10/2017 akşamı) aktardım. Sağım sonrası çam bölgesindeki arıları da püren bölgesine götüreceğim. Şu an çok yorgunum Resimlerin devamı gelecek. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu.
|
Bal sağımından görüntüler. Peteklerin şişkin taraflarının sırını bıçakla, kalan kısmını da sır tarağıyla alıyoruz. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu.
|
Balı sağılmış petek, ballı petek, doğal petekli bal. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
/
Giriş Tarihi: 08-09-2013
|
Sayın kamil35. Siz mesaj yazdıkça arıcılığa olan özlemim depreşiyor. Bereketli hasatlar! Bir de sorum olacak izninizle. Balmumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
![]() Kovanlarda temel petek kullanıyorum. Süzme bal üretimi yaptığımız için bunu kullanmak zorundayız. Petekler merkez kaç kuvveti sayesinde süzülüyor. Arı kendisi ara bölmeyi çok ince yapıyor. Tamamını arının ördüğü petek sağımda parçalanıyor. Bu nedenle biz arıcılar çıtaya temel petek takıyoruz. Taktığımız temel petek biraz daha kalın. Arı bunu şişiriyor ve bal koyuyor. Temel petek dediğim, plaka da gerçek mum. Resimde gördüğünüz kalıp halindeki mum fabrikada işlenip temel petek haline getiriliyor. Önceki mesajlarımda temel petek görüntüleri olması lazım. Biz ürettiğimiz mumu verip yerine işlenmiş plakalar alıyoruz. Mumu bu şekilde değerlendiriyorum. Tabii ki mum bir çok sektörde kullanılan bir madde. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu.
|
Arılarımın 30 tanesi 30/10/2017 ve 40 tanesi de 01/11/2017 tarihinden itibaren püren bölgesinde uçuyor. İki gün önce kontrole gittim. Arılığa vardığımızda arabanın kapısını açar açmaz pürenin hoş kokusunu duydum. Arılar püren çiçeğine ve dağ çileği çiçeğine konuyordu. Kovan kontrolünde beklediğimiz verime şahit olamadım Kovan içlerinde riskli bir durum yok ancak istediğimiz verimlilik de yok. Arılar yavru yapmaya başlamış ama bal gelimi yetersiz. Havalar bir müddet daha ılıman devam edecek, bu gün de yağış oldu. Havaya bağlı olmak kaydıyla en fazla 15 gün daha pürende kalırım. Sonrası yine çam bölgesi... Pürende yavru yapan arıyı çama götürmek gerekiyor. Genç nüfus havanın uygun olduğu zamanlarda çam balı çekecek. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu.
|
Arıları orman yolunun kenarına tek sıra dizdik. İşlek bir yol değil. Gelen geçen yok ![]() Mevsim itibariyle arı nüfusları iyice düştü. Arı kovan içindeki mevcut petekleri kaplıyor. Arılar bir tur yavru çevirebilirse baharda çok güzel gelişecek. Şu anki çaba bahara güçlü kolonilerle çıkmak. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu.
|
Yaban mersini. Orman içinde bundan bolca var. Dağ çileğinden bal alan arının kısa bir videosunu da instagrama yükledim. https://www.instagram.com/35kamil15/ |
|
|
|
|
|
#12 |
|
/
|
Teşekkürler. Hayalbağ'da arıcılık olmaz mı? Kovanları bile götürdüm ama hepsi boş ( tam da 3 adet). Masa olarak kullanıyorum. ![]() Vaktiyle birkaç sene hobi arıcılığı yaptım. Hatta 300-400 gr kadar balmumu da ürettim. Ama ne yapacağımı bilemedim. Temel petek ile balmumu fiyatları arasında nasıl bir oran var? Not: Sizinle yazışınca canım arıcılık çekti. İgnelenmek bile özleniyormuş. ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu.
|
Temel petek ile mum arasında fiyat farkı sadece işçilik, kg başına 4TL. gibi bir işçilik ücreti alınıyor. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Kamil bey kargoyu aldım bu gün. Akşam evde balın tadına bakacağım. Sizin balınızı daha önceki yıllarda da satın aldım memnun kaldım ki tekrar siparişde bulundum. Ancak size bir iki sorum olacak cevaplarsanız memnun olacağım. Balınız için size 75 tl. banka ile yolladım. Banka 4 tl. masraf aldı EFT den, kargoya 7.5 lira verdim toplam ödeme 86,5 lira oldu. Gelen çam balı 1.350 kg. olmalı (sanırım kolide 250 gr. civarında çiçek balı da çıkacak promasyon olarak, onu dikkate almıyorum.). Bu durumda balınızın kilosu 64 tl. ye gelmektedir. İnternette satılan güvenilir firma ballarını konu etmeden, akşam eve geçerken büyük bir markete uğrasam 850 gr.lık kavanozu 20 lira civarında alabileceğimi biliyorum. Yani piyasada saygın ve güvenmekte pek sıkıntı yaşanmayacak satıcılarda balın kilosu 25 lira civarında. Sizin fiyatlarınızdaki fark butik üretim yapmanız sebebiyle mi? Bir diğer sorum ise zararlı mücadelesini nasıl yapıyorsunuz, zehir kullanıyormusunuz ? |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Tüm arıcılar gibi ben de kovanlarımda varroa mücadelesi yapıyorum. Varroa mücadelesinde kesinlikle ruhsatlı ilaçlar kullanılmalıdır. Mücadele bal döneminden uzak arının nüfusunun en az olduğu erken baharda uygun dozda yapılmalıdır. Ben de varroa mücadelesini en son bal hasadı sonrasında ve baharda yavru döneminde yapıyorum. Kullandığım mücadele yöntemi: flumetrin içerikli şerittir. İlaç ismi varrostop'tur. Bal arılarında kullanıma uygun, ruhsatlı bir ilaçtır. Arılarımda vitamin ve antibiyotik türü maddeler kesinlikle kullanmıyorum. Bu maddelerin kullanılmasının arıya bir faydası da yok. |
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
/
|
Alıntı:
Uzmanı olmasam da bir hobi arıcısı olarak yazacağım. Bir balın isimlendirilişinde (salgı balları için bir şey diyemeyeceğim.) polen spektrumuna bakılıyor. İzole edilen baskın polen miktarı %15 ten fazla olan bal bu polenin menşei ile isimlendiriliyor. Mesela %20 akasya, %13 ıhlamur poleni ihtiva eden, geri kalan polenler, farklı polenlerden olan bir bal resmî olarak akasya balı olarak tanımlanıyor. Ayçiçeği balı, çok kısa sürede bol olarak elde edilen ve piyasa değeri düşük bir baldır. Piyasada kaliteli kestane balının 70 tl civarında satıldığı dönemde. Eğer güvenilir bir bal şirketinin elinde yüksek yoğunluklu bir kestane balı varsa ki kestane balları genelde yüksek yoğunlukludur. Aynı yıl toptan 11tl ye aldığı ayçiçeği balını kestane ile karıştırarak, kestane balının kesafetini bakanlığın müsaade ettiği oranda düşürerek, piyasanın çok altında fiyata kestane balı satabilir. Ve bildiğim kadarıyla bu kanuna aykırı değildir. Arıcılıkla biraz uğraşınca anladım ki: Bal alınacak kişinin tanıdık olması veya iyi bir insan olması, güvenilir olması yeterli değil. Aynı zamanda bilinçli olması da gerekli. Bal hasadına 5-6 gün kala varroa ilacı kullanan arıcı görmüşlüğüm var. İlacın kullanma talimatında, uygulama sonrası (yanlış hatırlamıyorsam) 6 hafta bal hasadı yapılmaz yazıyordu. Bu adam sadece ailesi için bal üretiyordu ve uyarılarımıza "Bir şey olmaz. Ben hep böyle yapıyorum."diye cevap verdi. "Kabul edilebilir .... miktarı." tarzında cümleleri düşündüğümde, bal alırken bilinçli ve ahlaklı üretici tercih etmek gerektiğini söylemeliyim. Her gıdanın en tabiisine ulaşmanız temennisiyle. |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2017
|
Kamil Bey flumetrin şerit tek başına yeterli oluyormu?Formik asit ve oksalit yapmıyormusunuz? |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Mücadelede geç kalındığında, hem varroa sıfırlanamaz hem de fazla ilaç kullanılır. Doğru zaman işin püf noktası... Varroanın arının üç katı hızla ürediğini unutmayalım! |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Kamil beyden sadece çam balı alırım. Bu defa aldığım da bal çam balıydı ( sorumda özellikle çam balında fiyat neden bu kadar farklı demem gerekirmiş). Çiçek balları açısından bakılınca çok değişik fiyat olmasına bir şey söylemek mümkün değil ama çam balları arasında büyük farklar söz konusu değil bildiğim kadarıyla. Fiyat üç misline yakın fazlalık göstermekte ve ben buna rıza göstererek alım yaptım ama merak ediyorum bir çok kurum ( buna Tariş ve bir çok bal kooperatifleri dahil) çam balını nasıl bu kadar farklı satabiliyorlar, aklımın erdiğince butik bir üretim olması sebebiyle mi diye de sordum. Balı Kamil beyden almamın nedeni temizliğe verdiği önem ve dürüst bir üretici olduğuna inanmam. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu.
|
Dün, arılarımı Tulum Köyü’ne naklettim. Arılarım için Ahmetli Köyü ile Zeytin Köy arasındaki dağın üzerinde bir yer ayarlamıştım. Uzaktan da olsa deniz görünen bir yer. Ancak dün saat 17’de karar değiştirmek zorunda kaldım. Arıları yüklemek için püren bölgesine gitmedim. Nakliyeci, arının bulunduğu Deliömer Köyü’nden olduğu için arıyı kendisi yükleyip Torbalı’ya geldi. Arının yanına vardığında bana telefon etti. “ Hocam burada 59 arılı kovan var” dedi. Ben 70 tane olacak dedim. Bir daha saydı 59 tane Evet anladık ki 11 kovan arım çalınmıştı. Ne zaman oldu. Kim yaptı meçhul.Jandarmaya haber vereyim dedim. Sonra vazgeçtim. On gündür arılığa uğramamışım. Ormanın içi kuş uçmaz kervan geçmez yer. Köyde kamera sistemi yok. Menderes’e gitmem gerekecek. Arıların kalkışı gecikecek. O gecikme esnasında hırsız tekrar mesai yapar mı endişesi… Sonuç alması zor bir durum. Allah’a havale etmekten başka bir yol yoktu ![]() Nakliyeci arkadaşa dedim ne kaldıysa sar gel. Bu hırsızlık olayı son anda kararımı değiştirmeme neden oldu. Ayarladığım yer de biraz ıssız geldi bana. Son karar Tulum Köyü… En azından göz önünde. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Ürettiğim balların kalitesinde bir fark yoktur. Sadece nektar kaynağına bağlı olarak lezzet farkı vardır. Kalitede fark yoksa, fiyatta da fark yok ![]() |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-04-2010
|
Kamil bey Geçmiş olsun. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
/
|
Geçmiş olsun. Bu da ayrı bir sektör. Çoğu gezgin arıcılık yapan kişi, arılığını uzun süreler yalnız bırakıyor. Çok kolay çalınması. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. Kamil35; Geçmiş olsun. O tarafa gittiğiniz zaman mutlaka jandarmaya arıların çalındığı ile ilgili şikayette bulunun. Dediğiniz gibi sonuç almanız zor. Ancak 11 kovan arıyı çalan kişi veya kişiler yeniden çalacaktır. Bir gün yakalanacaktır. En azından bir yerine birden fazla hırsızlıkla suçlanırlar. Kimse şikayet etmeyince ellerini kollarını sallayarak hırsızlık yapmaya devam edecekler. Şikayet edince jandarma da daha dikkatli olmaya başlayacaktır. Aynı olaylar başkaları tarafından da muhtemelen yaşanacak veya yaşanmıştır. Hırsızlar genellikle belirli şekilde hırsızlık yaparlar. Kapıdan girenler, balkon kapısından girenler farklıdır. Elektronik eşya çalanla, araba çalan aynı yöntemle sürekli olarak yapar. Yakalandıklarında benzer olaylar aydınlanır. O bölgedeki arıcılar ve kişiler daha dikkatli olurlar. Güvenli yer her zaman için daha iyi. Yaptığınız o kadar emek ve para hariç insanın şevki kırılıyor. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2017
|
Kamil Bey çok büyük geçmiş olsun. Jandarmaya ihbarda bulunmayı ihmal etmeyin en azından daha uyanık olurlar daha fazla denetleme yaparlar. İnşallah bulurlar diyeceğim ama zor. İnşallah bundan sonra başınıza böyle durumlar gelmez ürettiğiniz ballardan yemeye devam ederiz. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-08-2015
|
Kamil bey, çok geçmiş olsun. kurs hocam " arıyı sadece arıcı çalar " derdi. çünkü arıdan anlamayan birinin yapabileceği bir durum değil bu. çevredeki arıcıları ve arılıkları dolaştınız mı? çünkü arıları ıssız bir yere bıraktığınızı yazmışsınız, o bölgeyi bilen genelde yakın köylülerdir. eğer al-satçı hırsızlar çalmadıysa büyük ihtimal çevre köylerde bulmanız yüksek ihtimal. böyle bir durumda kendi kovanlarınızı hertürlü tanırsınız zaten... hiç yoktan şansınızı denemiş olursunuz |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-04-2017
|
Kamil Bey, geçmiş olsun, inşaallah yapanlar bulunur ve arılarınıza kavuşursunuz. Mutlaka şikayet etmeniz gerekir. Çalanlar kovan sayısı x içlerindeki arı adedi kadar dert bulsunlarda, derman arasınlar. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu.
|
Eski fotoğraflara bakarken rastladım. Tarihi belli değil ancak 7-8 yıl öncesine ait bir çekim. Osmanlar Köyü. Dağ çileği. Canım çekti şimdi, çok lezzetli bir meyvedir. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu.
|
Arıların ve arıcının korkulu rüyası, Varroa. Çekmeceye dökülen Varroaların resmini çektim. Cep telefonunun kamerası ile ancak bu kadar oldu. Varroanın büyüklüğü bir toplu iğnenin başından daha küçük. |
|
|
|
![]() |
|
|