![]() |
Yaz boyunca ne gübre verdin?
Serada herhangi bir besin vermedikleri için nasıl gelişecekleri de ilginç bir ayrıntı. |
Organik gübre verdim..
Hepsinde sorun yok zaten.. 3 tanesi büyümüyor.. Belki sera ortamı yeterli olur.. Deneyip görelim.. |
Sn can17can
Toprağınız bana bildiğimiz bahçe toprağı gibi geldi. Doğru muyum? |
5 Eklenti(ler)
Bunlarda benim adeniumlarim :)
Thai Socotranum adenium cesitlerim 1- Fotograf Chada petch 5 yasinda ( bonzai adayi ) 2- Fotograf Khao hin zon 4.5 yasinda ( bonzai adayi ) 3- Fotograf yapraklari cikarken beyaz daha sonra yesil olan nadir oldugunu dusundugum bir adenium, turunu bilmiyorum. 4- Fotograf 3. fotograf ile ayni tur. 5- Fotograf ise asili bir ra chinee pan dok (rcn). |
Bugün beşinci gün, adeniumların toprağı halen nemli. Bu ara sulamaya dikakt etmek gerek.
|
Alıntı:
6 aylık olana kadarda bahçe toprağı kullandım. Ama dediğiniz gibi problemin bundan kaynaklanma olasılığı yüksek. nasıl bir karışım önerirsiniz. Saygılar. |
Alıntı:
Öneriye deneyimim yetersiz kalabilir adenium konusunda ancak bence hala su tutma kapasitesi çok yüksek. Kum deyince bir şey daha eklemek istiyorum: kumunuz eğer ince kum ise toprağınızın drenajını artırma ve havalandırma kabiliyeti pek yüksek olmuyor. Bendeki karışımın %60-70'i iri taneli (2-5 mm) dere kumu olduğu halde şu sıralar sabah su verdiğimde akşama kadar ıslak kalıyor. Muhtemelen karışımın su tutma özelliğini hala daha da azaltmalıyım. |
Saksılarınızdan bazılarında toprakta yosunlaşma gördüm. Sanırım bahçe toprağı kullanmışsınız. Yüksek mikarda nem tutuyor gibi.
|
3 Eklenti(ler)
Eklenti 337942
Bunlar bonsai adayı seçilen şansızlar. Yaklaşık 8 aylıklar. Alttan dallanmayı teşvik için üstten budamaları yapıldı. Nedense kazık kök yoktu. 2 ay kadar önce köklerin gelişmesi için, topraklarını temizleyip, yayarak bir plastik şişe kapağına oturttum. 1 hafta kadar önce kökler ile kapak arasına biraz toprak koyarak gövdeyi ve köklerin bir kısmını toprak seviyesinin üzerine çıkardım. Bahara kadar bu şekilde köklerin biraz daha gelişmesi bekleyeceğim Eklenti 337944 Eklenti 337945 |
1 Eklenti(ler)
İlk çiçeğimizi aldık, bunun yanında bir çokta tomurcuğumuz var. Bugün fotoğrafları paylaşacağım. Herkese çok teşekkürler.
Ayrıca bize çok yardımı dokunan Sayın drhegeli'ye çok teşekkür ediyorum.;) Alıntı:
Sabah su verdikten sonra akşama kadar ıslak kalıyor demişsiniz. Karşılaştırma yapmak ve karışımı görmek açısından, Zahmet olmazsa bir sabah su verdiğinizde birde akşam topragın fotoğrafını çekebilirmisiniz. :rolleyes: Bu arada ilaçları kullandıktan sonra çürüme çok yavaşladı. O günden beri 3-4 tane çürüme ilerlemeden kurtarıyım diye sarı yapraklı ve gövdede yumuşama olanları söktüm ve sağlam çıktılar, garip bir şekilde yumuşak olmasına rağmen çok sağlıklıydı. Sadece bir iki tane 8 cmden küçükte çürüme oldu onları da çelik yaptım. Birde biraz önce kırmızı örümcek tespit ettim. Bunun için hangi ilacı kullanmalıyım. Granül ve fungusit kullandığım bir adeniumda gördüm ve acayip hızlı, yakalayamadım. Gördüğüm için kendimi şanslı hissediyorum. Herhangi bir zarar vermiş mi diye baktım. Üst kısımlarda yeşil olması gereken yerlerde hafif nasırlaşma, sertleşme gibi bir durum söz konusu, renk yeşilden açık kuru toprak rengine dönmüş. |
Aslında görebiliyorsanız o kırmızı örümcek değildir. Kırmızı örümcek adı öyle de olsa örümcek değil.
http://www.agaclar.net/forum/121342-post92.htm Ancak iyi bir büyüteçle görebileceğiniz kadar ufak bir zararlı. |
topragını kontrol ederken gördüm, çok küçüktü mikro düzeyde 1mm ya var ya yoktur. Fotoğraf çok yakından çekildiği için büyük gibi gözüküyor, bu arada fotoğrafı ben çekmedim internetten.
Arkadaşlar bu arada kış yaklaşıyor. Bu benim Adeniumlarımla ilk kışım olacak. Antalya'da ortalama sıcaklıklar kasım, aralık, ocak, şubat boyunca 10 derecenin altında, ortalama 5-8 derece arası olmuş. Bildiğim kadarıyla ıslak olmadığı sürece sorun değil. Öğrenmek istediğim acaba yaşlandıkça soğuğa dayanıklılık artıyor mu? Kabukları kalınlaşıyor ve rengi değişiyor bu soğuktan daha az etkilenmesini sağlıyor mu? Birde obesum x svazicum hybridleri soğuğa daha dayanıklıymış, kaç derece kadar dayanıklılar acaba? Birde çimlendirme amaçlı kullandığım yaklaşık 15-20 m2 lik seramı ısıtmak için bir tavsiyeniz var mı? Ne çok şey sordum :o Teşekkürler. |
5 Eklenti(ler)
Buyrun arkadaşlar, gözdemizin fotoğrafları :o :rolleyes:
|
Önce maşallah diyeyim bu güzelliklere ;)
Sonra da kendime kızayım :mad: Yahu bir insan eline geçen onlarca tohumdan bir tane bile mi yetiştiremez. Diatomit denedim, toprak denedim, hele toprağa suyu dökünce bırakın geçirgen olmayı ben daha dökerken su gözden kayboluyor. Tohumdan çıkıp aylarca bekler mi bir bitki, ben ona baktıkça o büyümeyeceğim diye inat ediyor :( Bükemediğin eli öpeceksin, ben de Adeniumları öpüyor, sadece sizlerin paylaştığı fotoğrafları izlemekle yetineceğimi bildiriyorum :( ( Ya da, belki bir gün tekrar... ;) ) |
3 Eklenti(ler)
Alıntı:
Sabah su vermeden önce saksı harcının durumu: Eklenti 338798 Sulamadan sonraki hali: Eklenti 338799 Bu da akşama doğru son durumu: Eklenti 338800 Umarım size fikir verici olur. |
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
İyi dilekleriniz için çok teşekkürler... @Sayın Sakaki çok teşekkürler :rolleyes: Vakit buldukça fotoğraf çekiyorum. Sizin için seçtiklerim :o Bunların dışında tespit ettiğim yaklaşık 10 tane daha tomurcuk var. Onları da daha sonra sizlerle paylaşacağım. Herşey dileğinizce olsun arkadaşlar... :rolleyes: |
Alıntı:
Sadece su tutmayan bir toprak hazırlamakla da herşey bitmiyor malesef :) Ben yeni yeni öğreniyorum bu adenium işini. Onlar büyürken ben öğreniyorum, ben öğrenirken onlar büyüyor. Güzel başarılarınızın devamını dilerim! |
5 Eklenti(ler)
ÖNEMLİ GÜNCELLEME : Sütözü böcekleri değilmiş karıştırmışım, onlar yerine Mealy Bugs ( Kırçıllı Böcek ) yazıldı.
Teşekkürler arkadaşlar :)) @Sayın Sakaki çok alçak gönüllüsünüz:)) Adenium ve diğerleri hakkındaki nerdeyse herşeyi sizler sayesinde öğrendim. :rolleyes: Buyrun tomurcuklarımız :) |
4 Eklenti(ler)
ÖNEMLİ GÜNCELLEME : Sütözü böcekleri değilmiş karıştırmışım, onlar yerine Mealy Bugs ( Kırçıllı Böcek ) yazıldı.
Düzenleme: Milkweed Bugs ( Sütözü Böcekleri ) : tohumları mahfeden bir haşere türüymüş, buda çok tehlikeli Tekrar Merhaba arkadaşlar, sorularla yine karşınızdayım :o Öncelikle en çok merak ettiğim konu aşağıda fotoğrafını paylaştığım Adenium'lardaki kök yapısını nasıl elde ediyoruz? Acaba belli bir yaştan sonramı böyle oluyor? Birde özellikle hangi türler buna elverişli acaba? :D http://www.tropicanursery.com/adeniu...tivation17.jpg http://wb5.itrademarket.com/pdimage/16/434516_2.jpg Arkadaşlar, Kırçıllı Böcek ( Mealy Bugs ) sorunum var. Mealy Bugs'ların neden olduğu sorunlar. (tropicnursery.com'dan alıntıdır.) Fotoğrafta sağdaki tomurcuklar Mealy Bugs'lardan etkilenmiş( kırmızılaşmış ), sağdakiler normal tomurcuklar( hala yeşil ). http://www.tropicanursery.com/adeniu.../problem22.jpg Mealy Bugs Yapraklarda şekil bozukluğuna neden oluyor. http://www.tropicanursery.com/adeniu.../problem20.jpg Kendi Adenium'larımın ilgili fotoğraflarını ekte paylaşacağım. Çözüm için alternatifler: NOT: Ben henüz hiç birini denemedim. 1- %50 isopropil alkollün fırçayla istenilen yere uygulanması. 2- Imidocloprid içeren ilaçlar. ( Confidor marka) Kaynak tropica nursery 3 - %70 Alkol içeren su karışımının pamuklu çubukla uygulanması **** 3 Litreye 75ml sıvı bulaşık deterjanı ( 5 yemek kaşığı, konsantre olmayanlardan) karışımları önerilmiş. ( Mark Dimmit'İn yazmış olduğu Adenium Kitabından Sayfa 121) 4 - Birde sarımsak, soğan ve acı biber den oluşan organik bir karışım tavsiye edilmiş. TÜm bitkilere uygulamadan birkaç yaprakta denemeniz tavsiye ediliyor. bu sorunla karşılaşıp çözüm bulan var mı? Kaynak: houseplants Buna ek olarak ekte sunmuş olduğum en alttaki fotoğrafta, gövdede nasırlaşma benzeri bir oluşum var. Bununda yine Mealy Bugslardan kaynaklandığını düşünüyorum. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yine çok fazla soru sordum farkındayım ve konuyu işgal ettim. Umarım hepimize faydası olur. :rolleyes: |
Tıpkı bonsaide dallara biçim verme gibi, burada da köklere biçim veriliyor. Benim bu kadar zamanda edindiğim izlenim, orada bir adenium yok, birden fazla adeniumu yanaştırma yapıp bu sonucu elde ediyorlar.
Otuz yıllık birikimin sonucu bir durumları var. |
Gecen yıl pamuklu bit olmuştu Adenium sayın can17can arap sabunu ,yag birazda sarımsak cok kolay kurtulmuştum kışın sulamadan kaynaklı kaybettim ne yazıkki.
|
Sn can17can,
Sanırım bu sütözü zararlılarından bende de var(dı). İlk önce mantar sandım ama bir-iki yaprakta mantar ilacı denediğimde değişen bir durum olmamıştı. Daha sonra kırmızı örümcek olabilir diye ilaçladım ama o da pek kar etmemişti. Daha sonra yaprakları incelediğimde çok minicik, açık yeşil-beyaz arası ve gözle görülmesi çok çok zor olan, ayrıca yaprakların altında da bulunan böcekleri mercekle tespit ettim. Ayrıca bazı yapraklarda sarımsı beneklere de yol açtı. Aynı sorundan mı bahsediyoruz acaba? Ancak verdiğiniz likte pamuklu bitten bahsediliyor. Ben bunun ilacını da denedim ama o da pek kar etmiyor. En son geçen hafta bir ziraatçı arkadaşın verdiği farklı bir yaprak biti ilacı denedim (3 uygulama) ve sorun sanki durmuş gibi görünüyor ama arkadaş tekrar edebileceğini ve yakınen takip etmemi önerdi. Kök olayına gelince; köklerdeki şekillenme, gövdeyi köklerin biraz üstünden kesip yeni köklenmeler elde ederek ve daha sonra bu kökleri şekillendirerek elde ediliyor. Rahmetli İzzet beyin Adenium çalışmalarında bu uygulamayı anlatmıştı kendisi. Ben yine de fırsat bulduğumda bununla ilgili görselleri yüklemeye çalışırım. Kolay gelsin :) |
2 Eklenti(ler)
Bu karmaşık kök yapısının kendinden oluşma ihtimali de var yani bu bitkiler bu yapıda da olabiliyor kök budama olayı da bence yukarıdaki resimdeki gibi değilde bonsai de istenen şekilde kök yapısını oluşturmak için yapılıyor.
Bunlar gibi; |
5 Eklenti(ler)
İlginiz için çok teşekkürler arkadaşlar :rolleyes:
Alıntı:
Şöyle adım adım anlatsalarda yapsak :D Alıntı:
Alıntı:
Sarımsı benekler bildiğim kadarıyla kırmızı örümcek belirtisi. Kaynağı bulursam ekleyeceğim. Bende yaprak biti ve diğer haşereler için bir ilaç kullandım daha önceki mesajlarımda fotoğrafları var. Etkilenen 5 6 tane vardı onları alıp ayrı bir yere koymuştum, ilaç etki etti ve yaprak bitlerini öldürdü ama yaprak üzerinde siyah noktalar kaldı. Herhangi bir nedenle hastalıktan etkilenmiş özellikle yaprakları veya gövdeyi budamayı tavsiye eder misiniz arkadaşlar? Ben sterilize için bir yöntem bulamadığım için devamlı erteliyorum. Ama gördüğüm kadarıyla bazı hastalıklı yaprakları olan Adeniumlar ya hiç yeni yaprak çıkarmıyor ya da çok yavaş gelişiyor. Budama, kesme vb. aletleri sterilize işlemi için ne kullanıyorsunuz? Bu konu çok önemliymiş arkadaşlar. Özellikle Tailand ve Taiwan'da buna dikkat etmedikleri için virüsler ve hastalıklar diğer bitkilere yayılmış. ( Mark Dimmit, Adenium Kitabından Syf. 121 p.5) İzzet Bey'in toprağı bol olsun :( Özellikle bu tür çalışmalar yapan bir kişiyi kaybetmemize çok üzüldüm :( İzzet Bey'in anısına bugün çektiğim yeni açmış Adeniumları paylaşıyorum. |
Sevgili can17can,
seni kocaman kutluyorum. Yazmamışsın ama bitkilerinin altı aylık olduğunu biliyorum. Tohumdan çiçeğe 6 ay... Hatalar, aksilikler yaşamış olsan da bazı şeyleri doğru yaptığın aşikar... Tebrikler... Bizimle paylaştığın için de çok teşekkürler. |
1 Eklenti(ler)
Benim iki kafadar sessiz abiyi oynuyorlar .Şimdilik göbek büyütmekle meşguller .
Sevgili can17can seni yürekten kutluyorum birde 6 aylıkmı bunlar bendekliler birbucuk yaşında hala cicek yok . |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Her adenium, az veya çok köklerinde su ve besin depolar. Bizim gördüklerimiz (ya da bize gösterilen) çok biriktirenler arasından seçilenlerdir. Genelde, arabicum (thai socotranum dahil) türü kullanılsa da tombul kökleri olan herhangi bir tür olabilir. Bitkiyi doğal akışına bırakıp oluşturduğu kökleri ortaya çıkarmak en yaygın (ve kolay) yöntem. Fide halindeyken kazık kökün kesilmesi veya yetişkin haldeyken köklerin şekillendirilmesi de mümkün. Aşağıdaki link bir fikir verebilir : Beautiful flower pictures to brighten your day on Webshots Bu link de adenium köklerinin kolalıkla manüple edilebildiğini gösteriyor : Beautiful flower pictures to brighten your day on Webshots Bitkiyi toprağa (bahçeye) dikmenin etkisine dikkat çekmek isterim. Tabii uygun toprak yapısında ve uygun iklim koşullarında... Ülkemizde uygulabilirliği tartışılır. |
Sayın drhegeli toprak altında yumru kök su depoluyorsa ve biz bitki susuz diye su verdigimizde aslında fazla su bitkiye zarar buda cürütmenin sebebi diye bilirmiyiz .
Süngerimsi yumru cok kolay cüme yapıyor farkına bile varmıyoruz susuz bırakmak daha iyi ( dogrumudur ) Saygılarımla . |
İşyerinde kalan bir kısım adeniumlarımı fırsat buldukça sulayabildim yaz boyunca, onbeş gün arayla sulayabildiğim oldu. Tek sorunları, evdekilerden daha az büyüdüler.
|
Sayın memet bey yazın haftada bir bolca sularım duşun altına aldıgım dahi oldu benim sordugum kışın sulamanın bitkiye zararı en ufak hata ölümle sonuclanıyor kışın.
Bu bitkiye kışın hic su vermesek ne olur . |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:36. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025