agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Adenium (Çöl gülü) (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/6486.htm)

Oğuzhan 19-07-2008 17:09

1 Eklenti(ler)
Benim minikler. :)Eklenti 43377

Oğuzhan 19-07-2008 17:12

Bunlardan kokulu olanlardan

1 Eklenti(ler)
Eklenti 43378

Gülşen 19-07-2008 17:53

Ben adeniumları 2 gün suda beklettikten sonra 17 temmuzda ektim. Daha suda beklerken beyaz uçlar vermişti. Ekeli iki gün oldu başlarını topraktan çıkardılar. Oğuzhan sizinkiler de maşallah kocaman olmuşlar. Bence; kokulu olanların, şaşırtma zamanı gelmiş.

karinca70 25-07-2008 09:54

Ben hala kendime ayırdığım Adeniumlarımı ekemedim desem :) Terzi söküğünü dikemezmiş; tohumcu da kendi tohumlarını ekemezmiş :)

Bazı bazı aksilikler ve işlerden ötürü seraya da gidemiyorum birkaç haftadır, diğer fidelerim de ne halde bilmiyorum. En son gittiğimde onlarca değişik kabak türü kabaklarını vermişti; değişik renk ve şekillerde olan süs ayçiçekleri her birisinde onlarca çiçek açmıştı. Domatesler değişik şekillerde ve boyutlarda meyvelerini vermişti ama daha tam kızarmamışlardı. Karışık türlerin olduğu kısım ise birbirine girmişti, şu anda sadece sulama bakımı yapılıyor, umarım ölmemişlerdir. Ağaç fideleri hala viyöllerde; hatta bazı sebzeler ve çiçekler viyöllerden toprağa kök atmıştı, artık orada kalacaklar. 600-700 tür birden ve ön hazırlıksız uğraşınca böyle oldu tabi...

Bu başlık altındaki resimleri görünce çok mutlu oldum, inşallah çiçeklenmiş hallerini de görürüz..

osm_sahin54 31-07-2008 10:59

4 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,
bende yetiştirdiğin Adeniumların fotoğraflarını paylaşmak istedim. bulundukları tepsilerde daha fazla büyüme olmadığından fidan poşetlerine aldım hepsini yakında yine gelişimini güncelleyeceğim.

Ali H. ALI 31-07-2008 11:40

Kim bilir belkide bir gun, sizlerin Col gulleride, (adenium) asagidaki likte gorulen, Bali'deki calismalar gibi olur..

http://members.iinet.net.au/~jold/bi.../adenium.shtml

izzeterisen 31-07-2008 15:07

Adeniumlar dallanmaya başladı

2 Eklenti(ler)
Bir aya yakın zamandan beri bazı adeniumlarım dallanmaya başladılar, en güzel dallanma super noble concubine adlı çeşitte. Artık bu dallarda ne gibi işlermler yapacağımızı bilmemiz gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda yabancı dil bilen arkadaşların yardımlarına ihtiyacımız var. Herkese yardımları için teşekkürler.

Eklenti 44155
Arabicum

Eklenti 44156

super noble concubine

izzeterisen 01-08-2008 15:51

2 Eklenti(ler)
Bu gün bazı bitkilerimin köklerinin nasıl olduğunu anlamak için üstten biraz toprağını açarak baktım. Daha önce bu bitkileri çakıl taşlarının üzerine dikmiştim. Harika gelişmeler gördüm.
Gördüklerimi sizlerle paylaşmak istedim:
-Derin dikilen adeniumlarda kök gelişmesi zayıf,
-Sıcaklarla birlikte bitkilerde çok hızlı bir gelişme başladı.Tabii bu arada kökler de kalınlaşmaya.
Sanırım önümüzdeki yıl köklerde çalışma yapmamaız gerekecek gibi geliyor bana.

işte resimler :

Eklenti 44234

Pinkte

Eklenti 44235

Arabicum.

Oğuzhan 01-08-2008 17:30

Çok güzel bir örnek vermişsiniz.Çakıltaşı üzerindeki kök yapısı daha bir gelişmiş.Seneye baya güzel bir gelişme olur gibi görünüyor.

izzeterisen 01-08-2008 19:35

Herkese selamlar.
İnternette gördüğüm resimlerde kökler hep yan gelişmişti.Ben de bu nedenle kazık kökü keserek bulduğum yuvarlak çakıl taşları üzerine diktim.Ama merakım bundan sonra önümüzdeki yıl ne yapabileceğimiz?
Arkadaşların yetiştirdiği Adenium'ları da çok merak ediyorum.

izzeterisen 01-08-2008 19:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ferda Ülkümen (Mesaj 259526)
Tohumları mayısın ilk haftasında içinde perlit de olan torfa ekmiştim.

Haziran ortalarında da Biraz koyun gübresi ilave ettiğim bahçe toprağına şaşırttım. (Bizim bahçe toprağı kumlu ve çok süzek.)

Bütün gün güneş alan bir yerde duruyorlar ve günaşırı suluyorum.

Adenium obesum Pink ile diğerlerinin şekilleri farklı.

Adenium obesum pink'ler daha ince uzun büyüyorlar,

Diğerleri daha tombul bir gövde geliştiriyorlar.

Sn. Ferda Ülkümen,
Bitkilerinizin görünümü incelendiğinde sanki toprağında tuzlanma var gibi anlaşılıyor.
İnşallah yanılmamışımdır.

muhikan 01-08-2008 19:56

5 Eklenti(ler)
bunlarda benim adeniumlar. siyah saksıda olan ademium pink, diğerleri adenium arabicum. zamanlama konusunda tam bilgim olmadığı için deneme amaçlı olarak az sayıda tohum ekmiştim. şuan ikinci yaprakları çıkmaya başladı ama arabicum'lar bana uzayıp gidecekmiş gibi geliyor.
arabicumlardan birine izzeterisen'ın yaptığı gibi köküne çakıl taşı koymayı düşünüyorum.
daha önce deneyimi olan arkadaşlar yol gösterirlerse ve bitkilerin durumları konusunda yorum yaparlarsa sevinirim.

izzeterisen 01-08-2008 20:02

Sn muhikan.
Ben kazık kökü keserek çakıl taşı koyduğum bitkilerden daha iyi sonuç aldım. Yanlara doğru dünyanın kökü gelişiyor. Ama bir miktar bitki kaybedilebiliyorsunuz kesik yerde olabilecek çürümelee için. Ama internette bu çürümelerin önlenebilmesi için uygun bir fungisit püskürtülmesi önerililyor. Bu en azından Captan terkilpili bir ilaç olabilir sanıyorum. Bu konuda mine Hanım'a danışmak gerekir. Ama şaşırtma sırasında kaba ve hafif nemli bir karışım hazırlanır, bitki dikilir, 2-3 gün sonra sulanırsa sorun olmayacağını sanıyorum. Bunlar bildiğimden değil Adenium tecrübelerimden. Ayrıca kültürel tedbir dediğimiz bu tür uygulamalar ilaçlardan çok daha başarılı olabilir.
Başarılar. Lütfen sonuçtan bizleri de haberdar ediniz.

memet 01-08-2008 21:09

Mangal kömürünü toz hale getirip, kesiğiniz yeri onunla kapatın.

cemo 05-08-2008 18:24

6 yaprak olan adeniumlarımı saksılara alma zamanı gelmişmidir acaba? Bir bilen bana yol gösterirse sevinirim.

Günüm 05-08-2008 18:27

Cemo ben 4 yaprak iken saksıya aldım. Bahçe toprağı+kum+torf karışımı kullandım. Artık güneşe koydum hepsini. Hemen gövdeleri kalınlaşmaya başladı. Sorunsuz olarak büyüyorlar. Artık fısfıs ile değil, doğrudan suluyorum ve organik gübre kullanıyorum.

Günüm 05-08-2008 22:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muhikan (Mesaj 264342)
bunlarda benim adeniumlar. siyah saksıda olan ademium pink, diğerleri adenium arabicum. zamanlama konusunda tam bilgim olmadığı için deneme amaçlı olarak az sayıda tohum ekmiştim. şuan ikinci yaprakları çıkmaya başladı ama arabicum'lar bana uzayıp gidecekmiş gibi geliyor.
arabicumlardan birine izzeterisen'ın yaptığı gibi köküne çakıl taşı koymayı düşünüyorum.
daha önce deneyimi olan arkadaşlar yol gösterirlerse ve bitkilerin durumları konusunda yorum yaparlarsa sevinirim.

Sayın Muhikan..
Uzun olanlar adenium obesum pink, bodur olanlar adenium arabicum diye biliyorum..

verdoque 08-08-2008 20:00

Merhabalar,

Ben de haziran ayında adenium pink rose ekmiştim. 10 kadar tohumu çimlendirmekte hiç sorun yaşamadım. Ama çimlendikten ve yaprakları çıkmaya başladıktan sonra tırtıl, böcek ve güvercin saldırılarından sadece 1 tanesi sağlıklı şekilde büyümeye devam edebildi. Çok şirin, minicik, bodur ve de 8 tane yaprağı var:). Aslında ben de bonsai yapmak istiyordum ama hem tecrübem yok hem de dış etkilerden çok fazla kayıp verdiğimden kesmeye korkuyorum. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla bir toplu ekim daha yapıp çıkanlarda denemeler yapmalıyım. Enfeksiyon ve mantar kapma riski gözümü korkutuyor...

verdoque 20-08-2008 23:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi verdoque (Mesaj 266653)
Merhabalar,

Ben de haziran ayında adenium pink rose ekmiştim. 10 kadar tohumu çimlendirmekte hiç sorun yaşamadım. Ama çimlendikten ve yaprakları çıkmaya başladıktan sonra tırtıl, böcek ve güvercin saldırılarından sadece 1 tanesi sağlıklı şekilde büyümeye devam edebildi. Çok şirin, minicik, bodur ve de 8 tane yaprağı var:). Aslında ben de bonsai yapmak istiyordum ama hem tecrübem yok hem de dış etkilerden çok fazla kayıp verdiğimden kesmeye korkuyorum. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla bir toplu ekim daha yapıp çıkanlarda denemeler yapmalıyım. Enfeksiyon ve mantar kapma riski gözümü korkutuyor...

Son sağlam adenium um da öldü malesef:( Bir sabah baktığımda boynunu bükmüştü. Toprakla destekleyip boynunu düzelttim, kurumuştu sulayıp gölgeye çektim. Akşam eve geldiğimde boynu yine büküktü, toprağı eşeleyince gövdenin toprağa girdiği kısımdan boyun vermiş olduğunu gördüm. Son çare bu konu başlığında bahsedilen bonsai tekniğini uygulama fikri geldi aklıma. Boyun verdiği yerin az üstünden temiz bir bıçakla kestim, altına bir kayısı çekirdeği koyup plumerialarımın olduğu saksıya tekrar ektim, ama birkaç gün içinde tamamen kurudu. Halbuki ne kadar da sağlıklı büyümüştü tıtıllara böceklere aldırmadan :( İşin ilginci bu fideyi aktardığım saksıdaki çok da sağlıklı olmayan plumeriam da aynı şekilde boyun verdi, boynunu büktü ve kurudu. Ben de bunun bir hastalık olduğunu ve bulaşıcı olabileceğini düşündüm. Korkup iyi gelişen plumeriamı tek başına başka bir saksıya aldım. Bu boyun verme durumunun sebebini bilen var mı acaba?

ngunduz71 15-09-2008 21:20

Merhaba,
Büyük hevesle tohumlarımızı çimlendirip güzel güzel fidelerimiz oldu.
Havalar soğumaya başladı,şimdide kara kara düşünüyorum.
80 adet fide .:-))
Yer problemi,İlk fide satış ilanını ben vereceğim sanırım.

Müjgan Yılmaz 16-09-2008 09:06

Adeneum

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 264329)
Herkese selamlar.
İnternette gördüğüm resimlerde kökler hep yan gelişmişti.Ben de bu nedenle kazık kökü keserek bulduğum yuvarlak çakıl taşları üzerine diktim.Ama merakım bundan sonra önümüzdeki yıl ne yapabileceğimiz?
Arkadaşların yetiştirdiği Adenium'ları da çok merak ediyorum.

Sayin Erisen

Adeneumlariniz mukemmel gozukuyor.Destekleyici bir urun kullandiniz mi?Bana da bu konuda yardimci olabilirmisiniz,arabicumlar basarili sayilir ama noble lerde pek bir hareket yok ve yavas buyuyorlar,ne onerirsiniz ?tesekkurler

izzeterisen 16-09-2008 09:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ngunduz71 (Mesaj 286520)
Merhaba,
Büyük hevesle tohumlarımızı çimlendirip güzel güzel fidelerimiz oldu.
Havalar soğumaya başladı,şimdide kara kara düşünüyorum.
80 adet fide .:-))
Yer problemi,İlk fide satış ilanını ben vereceğim sanırım.

Süs bitkileri ile ilgili bir kitapta zakkumun minimum 15 derece, Adeniumun 10 derece istediği yazıyordu. Bizim diktiklerimiz daha fide, Zakkumu sıfırın altındaki sıcaklıklarda yaşarken çok gördüm, Elazığ'dan 30-40 km. ilerde bir lokantanın önünde tipide yaşayan zakkum görmüştüm .Aralarında ısı istekleri açısından 5 derece var, ben Akdeniz ikliminde sorun yaşamayacağımızı sanıyorum ama bu kış her ihtimale karşı güney balkonda fideleri tutup, çok soğuk havalarda köpükten bir kutu yapıp, bunu bitkilerin üzerine kapatıp sonra da üstlerini halı-kilim ne bulursam kapatmayı düşünüyorum.
Denemek amacıyla 3 tane Adenium fidesini 3 ay önce bahçeye diktim. Bakalım dediğiniz gibi başımıza ne iş gelecek, bekleyecek göreceğiz.
Benim de 60 tane var. Hiçbirisini kaybedesim yok.

ngunduz71 16-09-2008 14:34

Merhaba,
bir iki kökte ben deneyeceğim.umarım haklı çıkarsınız. balkonda rüzgar almayan bir yerde tutacağım.hadi hayırlısı..:-))

izzeterisen 16-09-2008 15:20

İstanbulda denememenizi öneririm.bizim iklimimizde kar bile yağmaz, sözkonusu zakkum değil Adenium, tropical iklim bitkisi, biz subtropical iklimdeyiz denemek gerek.

Ferda Ülkümen 21-09-2008 22:12

1 Eklenti(ler)
Açmasını bekleyemedim...
Eklenti 47934

Ne yazıkki üzerindaki minik sarı böcekleri yok edemedim. iki defa neem azal'la, olmayınca Basudin'le ilaçladım, hala yaşıyorlar.

Arzu Kasapoğlu 21-09-2008 22:37

Tohumdan büyüttüğünüz adeniumlar mı Ferda Hanım. Bu kadar çabuk çiçek açtığını bilmiyordum.

Günüm 21-09-2008 22:44

Nasıl güzeller..:) Nazar değmeden kocaman olsunlar inşallah.
Ferda Hanım boyları yaklaşık kaç cm acaba?(Bende olanlar ile kıyas yapabilmem için)

Ferda Ülkümen 21-09-2008 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Arzu Kasapoğlu (Mesaj 289472)
Tohumdan büyüttüğünüz adeniumlar mı Ferda Hanım. Bu kadar çabuk çiçek açtığını bilmiyordum.

Ben de şaşırdım, iki tanesinde tomurcuklar var.
Havalar da soğudu, etkilenmesinden korkuyorum.

Ferda Ülkümen 21-09-2008 22:48

Boyları 14 - 15 cm

Ferda Ülkümen 21-09-2008 22:58

2 Eklenti(ler)
20 gün kadar önce yaprak mı, tomurcuk mu olduğu belli olmayan sürgünler vermişti.

Eklenti 47938
Eklenti 47939

Artık eminim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025